Web Analytics
More
    Reklāma

    Nedēļa ar Nissan Leaf e+ elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Tā interesanti sanācis, ka no viena testa elektroauto pārsēdos uz nākamo. Zinu, ka šādi lienu mūsu auto sadaļas samuraja Māra labi stūrētajā kategorijā, tomēr pēdējā laikā elektroauto tēma man pašam ļoti interesē. Es vēlos saprast vai kāds no šobrīd pieejamajiem elektroauto varētu būt mans nākamais auto. Un atbildei uz šo jautājumu nepietiek tikai ar elektroauto spējām, ir jāatrod arī tā uzlādes iespējas.

    Pagājušajā nedēļā varējāt lasīt un noskatīties video par Volkswagen e-Crafter elektrisko kravas auto. Tas ir interesants auto, tomēr tā augstā cena un akumulatora (ne)spēja diez vai nodrošinās šim auto daudz pircējus. Bet viss kārtībā, no kļūdām uzņēmumi mācās un rezultātā rada labākus produktus.

    Pēc Volkswagen e-Crafter nodošanas uzreiz sēdos iekšā nākamajā elektroauto – Nissan Leaf e+. Par “parasto” Nissan Leaf, kas aprīkots ar 40 kWh akumulatoru, šajā pavasarī jau labu apskatu uzrakstīja Māris. Nissan piedāvā arī Leaf e+ modeli, kas ticis pie krietni ietilpīgāka 62 kWh akumulatora, kas ļauj nodrošināt līdz 385 km (WLTP kombinētais cikls) nobraukumu ar vienu uzlādi. Salīdzinājumam, “parastais” Leaf ar 40 kWh akumulatoru var nodrošināt līdz 270 km (WLTP kombinētais cikls) nobraukumu. Tātad, mums ir par aptuveni 100 km lielāks potenciālais nobraukums, taču abus auto atšķir arī ievērojama cenas plaisa. Ja “parastais” Leaf maksā sākot no nepilniem 37 tūkstošiem, tad lētākā Leaf e+ modeļa cena pakāpusies jau nepilnu 44 tūkstošu eiro apmērā.

    Tieši ar šādu auto es netipiski ilgā testā pavadīju visu iepriekšējo nedēļu un pilsētas/šosejas režīmā nobraucu 700 kilometrus.

    Kāpēc šoreiz tik ilgs tests?

    Parasti testa auto pie mums ir dažas dienas, piemēram, brīvdienas un šajā laikā cenšamies ar tiem izbraukt maksimāli daudz. Tas apvienojumā ar gadu gaitā uzkrāto praktisko pieredzi ļauj diezgan labi raisīt pirmos iespaidus par testējamo auto. Kāpēc tad šoreiz bija nepieciešams tik ilgs tests?

    • Elektroauto veiksmīgas ekspluatācijas priekšnoteikums ir iespēja to lādēt pa nakti, bet Rīgā tas praktiski nav iespējams, jo mums nav nedz pietiekami daudz uzlādes punktu, nedz iespējas uzlādi noorganizēt pie daudzdzīvokļu mājām. Tā kā man pašam mājās nav uzlādes iespējas, gribēju praktiski saprast, cik jēgpilna ir elektroauto ekspluatācija šādos apstākļos.
    • Lielāko daļu sava laika pavadu braucot pa Rīgu, taču ik pa laikam ir jāmēro arī izbraucieni ārpus lielpilsētas. Tāpēc vēlos pārbaudīt vai varu ar Leaf e+ vienā rāvienā aizbraukt tipisku “tālo” maršrutu uz laukiem Latgalē un kā šis auto uzlādējas ar uzsilušu akumulatoru (VW e-Crafter testā uzskatāmi redzējām, ka tā var būt liela problēma) un cik ilgi jālādē auto no parastās rozetes.
    • Elektroauto ekspluatācija nāk ar tādiem labumiem kā bezmaksas stāvēšanu noteiktās Rīgas un Liepājas stāvvietās, sabiedriskā transporta joslu izmantošanu un tikai elektroauto specifiskām tehnoloģijām, piemēram, Nissan e-Pedal.

    Līdzīgi kā gadžetu apskatos, arī auto gadījumā ilgstošāki testi ļauj produktu iepazīt labāk un iepazīt gan tā plusus, gan trūkumus. Rezultātā varam jums piedāvāt objektīvāku un precīzāku skatījumu.

    Vai Nissan Leaf e+ ir labs auto?

    Tad kad auto maksā virs 40 tūkstošiem eiro, no tā ir loģiski sagaidīt attiecīgu sniegumu dizaina, tehnoloģiju un braukšanas komforta ziņā. Ja iepriekšējās paaudzes Leaf, manuprāt, ir diezgan neglīts auto, tad jaunais Leaf man pat tīri labi patīk. Tam ir izteiksmīga priekšpuse (glīti lukturi) un praktiska virsbūves forma.

    Smukulis, vai ne?

    OK, aizmugurē varētu būt glītāka.Sen nebiju braucis ar šāda maza izmēra auto, tāpēc priecēja diezgan ietilpīgais bagāžnieks un otrā sēdekļu rindā, kurā ir iespējams iestūķēt divus palielus bērnu krēsliņus. Un to es saku kā Pajero īpašnieks, kas pieradis pie tā, ka auto vietas pietiek visam.

    Var redzēt, ka Nissan ir centies glītu un bagātīgu izveidot ne tikai auto ārpusi, bet arī interjeru. Auto ir ļoti ērta stūre, padaudz mīkstas plastmasas un materiāla, kas izskatās pēc ādas. Lai arī mērinstrumentu paneļa un multimediju centra displeju saskarnes nav pārlieku modernas, pie to lietošanas var piešauties un tās nav neērtākās, kas redzētas. Atceros, ka reiz kapitulēju Subaru navigācijas sistēmas priekšā, jo 10 minūšu laikā tā arī nespēju atrast, kā ievadīt galamērķi.

    Viena lieta, ko es īsti nevaru izskaidrot, ir Leaf vadītāja sēdeklis. Tas izskatās labi uzbūvēts, ir mīksts, tomēr es visas nedēļas gaitā tā arī nespēju pie tā atrast savu ideālo sēdpozīciju, lai man nenogurtu labā kāja. Un līdzīgas sūdzības esmu dzirdējis no vairākiem citiem cilvēkiem, kas ir braukuši ar šo auto. Iespējams, bateriju dēļ auto ir augstāka grīda (pret dibenu), bet varbūt traucē tas, ka sēdekļa apakšējo spilvenu nevar sacelt uz augšu, lai krēslu izveidotu kā kausu. Jebkurā gadījumā kaut kas te nav labi.

    Ja runājam par modīgajām drošības un ērtības funkcijām, tad tādu šajā auto pietiek. Amizanti raudzīties, kā auto ražotāji zem dažādiem labi skanošiem nosaukumiem liek tehnoloģijas, kas ir pieejamas arī citiem. Piemēram, ar Nissan ProPILOT mēs saprotam adaptīvo kruīzkontroli, joslu sekošanas un piestūrēšanas un avārijas bremzēšanas funkciju apkopojumu. Mazliet neierasti, ka kruīzkontroli atsevišķi nemaz nevar ieslēgt, kamēr nav nospiesta ProPILOT poga, bet visādi citādi šīs sistēmas darbojas labi. It kā nekas pārlieku īpašs, bet ļoti ērti un labi izmantojama ir arī 360 grādu kameru sistēma, kas apvienojumā ar sensoriem ļauj ērti iebraukt un izbraukt no šaurām vietām. Kā nekā, auto pazems un situācija apkārt nav tik pārskatāma, kā lielākos un augstākos auto.

    Nissan Leaf e+ uzlādes iespējas

    Lai labāk iepazītos ar elektroauto uzlādes režīmiem un spraudņiem, iesaku izlasīt šo lielisko Uzlādēts.lv sagatavoto rakstu. Nissan Leaf e+ piedāvā visus trīs uzlādes režīmus un mērinstrumentu panelī smuki parāda aktuālo uzlādes laiku, konkrēti, cik laika vajadzēs līdz noteiktam uzlādes līmenim atkarībā no uzlādes jaudas.

    Vislēnākā, bet reizē arī baterijai vissaudzīgākā ir uzlāde no parastās rozetes. Auto uzlādējas ar nieka 3 kW jaudu un būs nepieciešama teju diennakts, lai šādā režīmā uzlādētu pilnu akumulatoru. Auto komplektā ir iekļauts attiecīgais lādētājs un atliek vien atrast rozeti, kur to pieslēgt. Vadus šāda uzlāde uzsildīt var, bet vismaz korķu izsišanu nenovēroju.

    Mazliet ātrāka ir uzlāde vidēji ātrajās uzlādes stacijās, kādas burtiski tikko atklāja arī Latvenergo/Elektrum un pie sava Rīgas veikala arī IKEA. Šīs uzlādes stacijas nodrošina 22 kW jaudu, bet konkrētais Leaf e+ ar iebūvēto lādētāju spēj paņemt tikai 6 kW jaudu. Šāda uzlāde der naktīm mājās (ja uzstādām attiecīgu wallbox lādētāju) vai mazliet pielādēties, kamēr apmeklē veikalu vai pie darba. Laika gaitā gribētu Rīgā redzēt arvien vairāk vidēji ātrās uzlādes stacijas.

    Tālāki braucieni nav iedomājami bez ātrās uzlādes. Latvijā visplašāko ātrās uzlādes staciju tīklu piedāvā e-mobi, tagad dažas ātrās uzlādes stacijas palaidis arī Latvenergo/Elektrum. Šajās stacijās varam dažu desmitu minūšu laikā uzlādēt auto, lai tas varētu nobraukt 100-200 km. Latvijā ātrās uzlādes stacijas šobrīd nodrošina maksimālo uzlādes jaudu 50 kW apmērā, taču ne kurš katrs auto spēj veikt uzlādi ar šādu jaudu.

    Kad testēju VW e-Crafter, labi redzēju, ka šis auto būtiski samazina savu uzlādes jaudu un tādējādi arī ātrumu, kad akumulators ir uzsilis. Tā kā e-mobi tīklā maksājam par uzlādes minūtēm nevis kWh, tad pabraukts e-Crafter mums uzlādē izmaksā jūtami dārgāk.

    Lai arī Nissan Leaf pārmet aktīvās akumulatora termoregulācijas neesamību, pēc nobrauktiem ~200 kilometriem, tas joprojām spēj uzlādēties ar diezgan maksimālo aptuveni 42 kW jaudu. Šādā režīmā varam aptuveni 25 minūšu laikā auto ielādēt nepilnas 17 kWh, kas mums nodrošinās aptuveni 100 km nobraukumu un izmaksās nepilnus 4 eiro. Mans auto uz 100 km apēdīs divas reizes vairāk naudas degvielā, bet moderni dīzeļi jau var paspēkoties arī ar šiem četriem eiro. Tātad, elektroauto “degvielas” ziņā ne visos gadījumos būs krietni lētāks par parasto dīzeļauto.

    Ja brauksim tālākus gabalus, akumulators uzsils arī šim auto un tas būtiski ietekmēs uzlādes spējas. Par to nesen pārliecinājās arī noteiktās elektroauto fanu aprindās populārais Bjørn Nyland, kas ar Leaf e+ mēģināja mērot 1000 km tālu ceļu. Viņam tas izdevās 15.5 stundās.

    Elektroauto labumi

    Liepājā, pašvaldības maksas stāvvietās un Rīgā, “Rīgas satiksmes” apsaimniekotajās autostāvvietās (izņemot apakšzemes autostāvvietā K.Valdemāra ielā 5a) elektromobiļus var novietot bez maksas. Tā kā ikdienā savu auto turu tieši izņēmuma apakšzemes autostāvvietā, tad manā ikdienā elektroauto nekādu ieguvumu nedotu. OK, varbūt tajās reizēs, kad braukātu apkārt pa pilsētu un būtu pa ceļam kaut kur jāpiemetas.

    Braukšana pa sabiedriskā transporta joslām ir jauka, taču realitātē nedz mums pārlieku daudz šādu joslu, nedz tās ir tik brīvas, lai no tām būtu liela jēga. Šajās joslās brauc ne tikai lēns sabiedriskais transports, bet regulāri iemaldās arī tie transportlīdzekļi, kam tur nav jābūt. Plus, ne vienmēr citi braucēji saprot, ka elektroauto drīkst braukt pa šīm joslām un varbūt tāpēc negribīgi laiž atpakaļ savā joslā, kad sabiedriskā transporta josla ir beigusies. Bet šis ir jauks bonuss.

    Krietni vairāk man iepatikās Nissan e-Pedal funkcija. Elektroauto pierasta lieta ir bremzēšana ar motoru. Noņemam kāju no akseleratora pedāļa un auto pats samazina ātrumu un vienlaicīgi reģenerē enerģiju atpakaļ akumulatorā. Tāpēc pilsētas režīmā mēs varam nobraukt tālāk. Nissan savu e-Pedal sistēmu ir pietiekami labi noslīpējis un visai drīz piešāvos bremzēt tikai ar to. Es varēju nobraukt visu ceļu no Mežciema līdz centram un praktiski ne reizi neizmantot bremzes pedāli. Šī funkcija ir saprotama, ērta un noderīga. Vienīgi brīžos, kad biju pārrēķinājies un auto sāka kliegt un mirgot, ka būs jābremzē dūšīgāk, katra ķeršanās pie bremžu pedāļa beidzās ar nodošanu pa mēmajiem. Grūti samērot e-Pedal un bremžu spēkus. Plus, šim auto reāli sāk aprūsēt bremžu diski, jo bremzes tiek darbinātas reti un maz. Esmu dzirdējis, ka elektroauto tā ir reāla ekspluatācijas nianse. Par problēmu es gan to negribētu saukt.

    Viens Leaf e+ vai divas šādas “behas”?

    Lai arī es negribu modernus auto saukt par skaļiem, taču elektroauto braukšanā ir kaut kāds klusuma kaifs. Jā, dzird riteņu skaņu un vēju, bet motora rūkoņas vietā ir viegla elektriska zumēšana. Ja e-Crafter stūrēšanas pāris dienas man atkarību izraisīt nespēja, tad pēc nedēļas ar Leaf, man bija pagrūti piešauties pie trokšņainā Pajero. Domāju gan, ka dažu dienu laikā pieradīšu atpakaļ un priecāšos, ka šo auto nav “jāuzlādē” ik pēc 300-400 km.

    Nevaru arī nepieminēt, ka Nissan šim auto ir uzbūvējuši ļoti patīkami braucamu piekari. Auto ļoti labi vadās, ir saprotams un lieliski slāpē bedres. Par šo rakstīja arī Māris un es varu tikai apstiprināt viņa vārdus. Ar šo auto ir ļoti viegli braukt.

    Jo vairāk es braucu ar elektroauto, jo mazāk mani satrauc mazs uzlādes atlikums. Pat esot tālu prom no Rīgas, es zinu, ka tepat dažu desmitu kilometru attālumā es varu atrast kaut kādu nebūt uzlādes staciju vai vismaz parastu rozeti, kur pabarot elektrisko kumeļu. Biežāk brauktos maršrutos jau no galvas zinu attālumus starp stacijām un galvā rēķinu līdz kurai stacijai varēšu aizvilkt. Sauciet mani par traku, bet es to uztveru ar pozitīvu azartu.

    Modernie auto paliek arvien sarežģītāki un auto ražotāji mēģina tos pieslēgt tīmeklim. Ne vienmēr tas veiksmīgi sanāk un Nissan Leaf savulaik ir iekūlies ķezā, jo nodod braukšanas datus citiem uzņēmumiem. Ņem to vērā!

    Vai es sev gribu/pirktu Nissan Leaf e+?

    Ja jautājums būtu – “Vai man der Nissan Leaf e+?”, tad (kamēr sieva neskatās) es teiktu, ka, jā, ar 300-400 km nobraukumu man absolūti pietiek. Lielāko daļu sava laika es pavadu Rīgā un katru dienu nobraucu 30-50 kilometrus. Tādējādi es šo auto varētu uzlādēt reizi nedēļā kādā ātrās uzlādes stacijā, kamēr man nav kur šo auto uzlādēt mājās. Man patīk Leaf dizains, braukšanas komforts (atskaitot krēslu), klusums, drošības un komforta sistēmas un fakts, ka tas savā ziņā ir nākotnes auto, ko var lietot jau šobrīd.

    Tas, kas man nepatīk, ir šī auto cena. 44 tūkstoši eiro ir daudz. Es pat būtu gatavs pakāpties soli zemāk uz 40 kWh modeli, taču arī 37 tūkstoši eiro ir daudz. Lietoti šie Leaf jau tuvojas 30 tūkstošu atzīmei vai pat nošļūc mazliet zem.

    Ja man būtu iespēja šo auto uzlādēt mājās, tad pavisam noteikti varētu apsvērt šāda auto iegādi, jo personīgi manām vajadzībām tas tīri labi der. Lādēšanās ārpus mājām ir paveicama, jo dzīvoju netālu no ātrās uzlādes stacijas un IKEA veikala, taču būsim reāli – uzlādei būtu jāvelta laiks, ko es varētu veltīt citām lietām. Ja Rīgā tuvāko gadu laikā tiks palaistas krietni vairāk vidēji ātrās un ātrās uzlādes stacijas, šāda auto ekspluatācija būs reālāka tiem, kam mājās nav uzlādes iespēju.

    Rezumējot – foršs gadžets, kuru vairāk gribas nekā reāli vajag. Bet gribas!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    54 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    02.09.2019 23:45

    Forši! Prieks, ka patika. Es ticu, ka atradīsi tādu elektrisko rumaku, kas liks sievai mainīt nostāju un neizmaksās nebūt ne tik daudz kā šis.

    Tasesmues
    03.09.2019 00:03

    Par tādu naudu jau tesla sanāk…

    Janis
    03.09.2019 09:50

    Jēziņ, nu kā var tik vienkārši zināmās un pārbaudāmās lietās kļūdīties… Tu kādreiz esi iegājis Teslas mājas lapā konfiguratoru paskatīties? Vācijā Model3 standarta maksā 44k, citur Eiropā līdz 47k. Leafs pa 44k var iet atpūsties…
    Jā, Latvijā nav servisa, jo esam mazi un neinteresanti/pirkt nespējīgi.
    Kristap, es esmu pamanījis, kā tev elektroauto zināšanas ir tādas viduvējas (palasot rakstus), kas ir ok, bet varbūt tev vajadzētu uztaisīt kaut kādu sarunu/interviju ar Kārli no Uzladets.lv… Kāds labs raksts sanāktu ;)

    KKTK
    03.09.2019 14:31

    Labrīt. Mēs esam kopējā EU tirdzniecības zonā. Tas ir daudz loģiskāt, skatīties Vācijas cenas nevis taisīt review par kaut kādiem ķīniešu kakafoniem.

    03.09.2019 18:14
    Reply to  Janis

    Vācija varbūt nav labs piemērs, jo tur Tesla cenu rāda ar 4k EUR subsīdiju, ko piešķir valsts, taču no somiem gan var dabūt pa ~48k base range modeli.

    AC/DC
    03.09.2019 00:22

    Apsveicu ar veiksmīgu testu! Jā, 2. paaudzes Līfam diemžēl cena nedod visu, kam vajadzētu būt par šādu ciparu (baterijas temperatūras kontrole). Par šādu ciparu tiešām jau Tesla izskatās daudz racionālāks variants.
    Žēl, ka nekur pie plusiem vai kā savādāk netiek uzsvērts auto (EV) ekoloģiskums (cik nu auto var būt ekoloģisks pēc definīcijas). Tas derētu arī oponējot tavai sievai…. Tā kā jums ir sīcis, jūs (un visi citi vecāki) gan jau viņam cenšaties dot tikai to labāko, veselīgāko u.t.t. Tajā pat laikā esat gatavi upurēt viņa veselību un nākotni, lai iepis* kapeiku (īstermiņā), nekā minimāli piekāpties sava ikdienas komfortā, bet dod reālu pienesumu reālai problēmai…

    digitalk
    03.09.2019 03:36
    Reply to  AC/DC

    pirms atkārtot skaļos saukļus par ekoloģiskumu nebūtu slikti iepazīstināt ar kādu statistiku. šobrīd tā ir ekoloģisko problēmu daļēja iznešana ārpus lielpilsētām, kas varbūt dod nelielu kopējo pozitīvo bilanci.

    AC/DC
    03.09.2019 15:36
    Reply to  digitalk

    Statistiku katrs var sameklēt pats. EV ir daudz efektīvāks un dabai labāks pat ja elektrība nāktu no ogļu katlumājas. Lūdzu fosilajiem auto ņem vērā arī visu postu un piesārņojumu ko rada degvielas ieguve un ražošana!

    And-so
    03.09.2019 16:14
    Reply to  AC/DC

    Un kā ar akumulatoru ražošanu un pēc pārstrādi? Tie nerada piesārņojumu? Neesmu pret Elektro auto, bet pagaidām tā nozere ir vēl autiņos un akumulatoru jautājums, man liekas ir vissāpīgākais, jo to nomaiņa arī nebūs nekāds lētais prieks, pēc sazin cik gadiem, kad no solītajiem 385 km, reāli spēs izspiest labi ja 120 km.

    digitalk
    03.09.2019 17:39
    Reply to  AC/DC

    skaidrs, tātad tev nav statistikas, ko man parādīt. lūdzu EV ņemt vērā visu akumulatoru ražošanas postu un piesārņojumu un, pats galvenais, vēlākās problēmas ar pārstrādi un utilizāciju. šobrīd šie postījumi ir salīdzinoši nelieli, jo EV vēl nav savairojušies. tad neaizmirsti pierēķināt elektrības ražošanas nodarīto skādi, jo atjaunojamās enerģijas ieguve pamatā balstās uz pamatīgām valsts subsīdijām un ir pārāk mazefektīva, lai nozare varētu sevi atpelnīt.

    Skābene
    03.09.2019 08:36

    Man dikti simpatizē elektro auto grieze un apkopju izmaksas, bet laikam vēl neesmu gatavs pārsēsties uz tīru elektro auto. Manai ikdienai vairāk šķiet piemērots Plug-in hibrīds ar vismaz 50km gaitas rezervi EV režīmā. Iegādes sākumcena zemāka un uzpilde(uzlāde) varbūt pat lētāka sanāk kā tīram elektro.
    Cerams, ka bateriju tehnoloģijas attīstīsies straujāk un paliks pieejamākas cenā, bet kamēr,piemēram, Jaguāram jauna baterija maksā tik cik 2 paši krutākie Leaf pilnākajā aprīkojumā, ir bšķi strēmiens par tiem akumulatoriem. :)

    Asaris
    04.09.2019 00:45
    Reply to  Skābene

    Ko jūs varat ņemties ar tiem akumulātoriem, pārsvarā ražotāji dod 8 gadu vai 160k garantiju (sen vairs netiek izmantotas svina baterijas, kas jāmaina pēc 3 gadiem, ja nu kāds nav pamanijis). Kamēr šiem autiņiem kas tagad nāk ārā būs jāmaina baterijas, maiņa maksās varbūt pāris tūkstošus.

    Carbon dioxide
    04.09.2019 09:02
    Reply to  Skābene

    Labāk būtu taisījuši elektro autiņus ar nelieliem iekšdedzes dzinējiem, kuri ražotu elektrību (lādētu bačas) krīzes gadījumā, kad izbeidzas bača kkur neplānoti meža vidū utml. Vismaz kkāda drošība ka tiksi mājās, kaut vai lēnītēm čunčinot uz priekšu. Tad drošāk būtu uzsākt tālāku braucienu ar nepilnu baču vai neraustīties ar brīvas uzlādes meklēšanu pēdējos 20-50km utml… Būtu mazāk stresa braucienā ja droši zini, ka tomēr galā tiksi! :)

    Reinis
    06.09.2019 10:01
    Reply to  Carbon dioxide

    Nebūs. Tāds dzinējs un ģenerators, kurš varētu pavilkt kaut cik jēdzīga ātruma uzlādi nemaz tik neliels nesanāk. Bet gaidīt n-tās stundas aukstā (vai karstā) auto, kamēr kaut kāds nabaga pāris kW ģenģers to pielādēs arī nav opcija, vismaz pēc civilizētu ļaužu standartiem.

    Vēl dzirdēju pieturā, ka līdzko tev auto ir kaut kas, kas rada izmešus, tā nepienākas ne zilie numuri, ne pārējās privilēģijas.

    Un galu galā – katrs nieks (it īpaši tik netradicionāls un bezjēdzīgs) auto izstrādē izmaksā ļoooooti dārgi. Neviens neliks iekšā tādu tehnoloģiju “ārkārtas gadījumiem”, ja normālais scenārijs būtu izsaukt evakuatoru.

    Vai arī būs niša jaunam biznesam – palīdzības auto ar lielo ģeneratoru un ātrās uzlādes staciju uz platformas vai piekabes. :))

    Krotow
    12.12.2019 18:21
    Reply to  Reinis

    Izsaukt evakuatoru vai sameklēt Vasju ar džipu elektromiroņa aizšlepēšanai līdz tuvākajam uzlādes punktam gan jau ka izmaksās lētāk.

    Kāds
    24.04.2020 13:18
    Reply to  Reinis

    Kļūdies. Šā brīža hibrīda varianti – iekšdedze kā primārais un elektro asistē nav īpaši jēdzīgs variants. Jēdzīgāk ir otrādi – primārais elektro un iekšdedze ģenerē elektrību. Lūk labs piemērs no dzīves – https://youtu.be/TuLE7CcSvRc?t=170
    Šādā virzienā vajadzētu būvēt hibrīdus.

    Normunds
    03.09.2019 08:49

    Vēl piemet ~1000 eur par 22kW wallbox + nauda par pieslēguma jaudas palielināšanu, ja nepieciešams. Sanāk tīri labs dīzeļ auto :D

    Fedja
    03.09.2019 09:04
    Reply to  Normunds

    O jā, jaudas palielināšana no 16A uz 32A mēdz izmaksāt pat dažus desmitus tūkstošu, ja vajag likt jaunu trafiņu.

    Normunds
    03.09.2019 09:24
    Reply to  Fedja

    3x32A būs par maz, jo tas ir nepieciešams priekš wallbox, tātad nākamais solis ir 40, kas ar daudz elektroierīcēm aprīkotai mājai var būt pamaz. It sevišķi, ja vēl zaļais domātājs apsilda māju ar siltumsūkni. Tātad normāla gadījumā jāskatās uz 3x50A vai pat uz visiem 3x63A

    p.s. Par 3x32A ir jāmaksā 7,74 eur mēnesī tikai par jaudas nodrošināšanu, ja nobrauc 1000km mēnesī, tad uz 100km distances jāpierēķina vēl 0.774 eur pie izmaksām :D
    Ja mazāk par 1k km, tad vairāk.

    AC/DC
    03.09.2019 15:31
    Reply to  Normunds

    Tu pats kaut nedaudz orientējies kādi pieslēgumi nepieciešami EV? Mājās wallboksim vajag 1F 16A; Ja grib šikot, tad 1F 32A, bet manuprāt tas ir overkill.
    Pat ar standarta 10A uzlādi no jebkuras rozetes pa nakti (apmēram 10h ko esi mājās) var uzlādēt apmēram 22 kWh, kas pietiek kādiem 100 – 150 km ceļa.

    Normunds
    03.09.2019 16:31
    Reply to  AC/DC

    Tas priekš Tevis ir overkill, citam nepieciešamība. Tas tapat ka optikas laikā dzīvot ar iezvanpieeju, jo optika ir overkill.

    Krotow
    12.12.2019 18:23
    Reply to  Normunds

    Kuram overkill, kuram nepieciešamība, ir gaumes jautājums. Vari kaut vai vilkt augstsprieguma līniju uz savu lauku māju un būvēt tur savu apakštaciju. Beigās viss tāpat atdursies pie jautājuma, vai spēsi par uzlaboto pieslēgumu samaksāt.

    KKTK
    03.09.2019 14:39
    Reply to  Normunds

    Kuram mārrutkam mājās vajag 22kW lādētāju? Lai nobeigtu auto bateriju pāris gadu laikā?

    AC/DC
    03.09.2019 15:27
    Reply to  Normunds

    Wallboksis nemaksā 1000 EUR, kā arī parastai mājsaimniecībai nav vajadzība pēc 22kW uzlādes. Pirmkārt, jo 90% auto neizmanto 3F uzlādi; otrkārt, jo tas būtu overkill, arī ja varētu izmantot.

    Krotow
    03.09.2019 17:49
    Reply to  AC/DC

    Tikai auto uzlāde līdz 80% no parastās tīkla rozetes aizņems gandrīz diennakti. Vai vienmēr paspēsi uzlādēties, nav nekādas garantijas.

    Asaris
    04.09.2019 00:50
    Reply to  Krotow

    Un cik, 5% cilvēku nobrauc vairāk par 100km dienā? Dēļ tiem nevajag katram mājās 22kw staciju.

    Krotow
    05.09.2019 00:27
    Reply to  Asaris

    Nu es nobraucu apmēram reizi nedēļā. 100-130km vienā virzienā pēc situācijas, turp un atpakaļ. Tur otrā galā var lādēties tikai no nīkulīgas 1-fāzes rozetes, kur tuvākā apakšstacija 2 km attālumā. Attiecīgi uzlādēties prasās jau pirms izbraukšanas ar vismaz 260km rezervi, ieskaitot kondicionieri vai salona apsildi. Braukt lādēties uz Rīgas otru galu negribu.

    Ja kāds te taisās ieteikt pāriet uz nomas auto, lai tūlīt iet tur kur ķeizars kājām iet.

    rodo
    03.09.2019 09:12

    Pa gadu ar Hyundai i30 benzīnu esmu nobraucis ~40’000km, tīri degvielā notērējis esmu 3500€. i30 maksāja ~17’0000€.
    Ja es būtu nopircīs šādu elektro auto, tad man būtu jāiztērē vismaz 20’000€ vairāk. Par šo summu es varu liet benzīnu vairāk nekā 5 gadus! Pie kam, elektrība ar nav bez maksas, tā kā tur vēl jārēķina reālā starpība. Ir azidomas, ka tā sanāks vēl lielāka.
    Itogo, uz šo brīdi, kamēr nav atbalsta no valsts, no vvz kā, kāpēc man pirkt elektro auto dārgu? Ja man kāds to uzdāvināt, tad cool, bet parastam cilvēkam par pilnu cenu … es pagaidīšu vēl.

    Skābene
    03.09.2019 10:53
    Reply to  rodo

    Tev noteikti dīzelis būs vēl izdevīgāks, ja brauc 40k gadā. Bet ir cilvēki, kas savus auto parko vecrīgā un viņiem Tesla model X ar savu cenu var sanākt izdevīgāks, ja ņem vērā, ka tiek ietaupīti līdzekļi R zonā ar 5 eur par pirmo stundu un 8 eur par katru nākamo.
    Tādam vidējam LV iedzīvotājam elektro auto joprojām nav pa kabatai.

    AC/DC
    03.09.2019 15:34
    Reply to  rodo

    Uz degvielas fona par elektrību sanāk samaksāt dažus desmitus eiro. Tie ir tik maz, ka es tiem nepievēršu uzmanību.
    Pie atmaksāšanās pieskaiti arī apkopju izmaksas, samaksāto ceļu nodokli, stāvvietas un citus fosilo auto priekus. Manuprāt, ja ~5 gadu laikā esi pa nullēm, tas nemaz nav slikts variants.

    Fedja
    03.09.2019 16:27
    Reply to  AC/DC

    Ar ko brauc? VW E-UP ar ERAF atbalstu?
    Nekas cits no elektro auto nav cenas ziņā tuvs i30.
    I30 nodoklis smieglīgs, bet pieļauju, ka KASKO ir lētāks kā elektro auto, jo apdrošinātājs nav muļķis, zina cik maksā sadauzīta vai noslīcināta akumulatora maiņa. Ja nedzīvo Rīgā, stāvvietas nav problēma. 5 gados ar i30 nekādu ieguldījumu nebūs, maini tik eļļu un brauc, kamēr garantija. Pēc tam pārdod un ņem citu.

    AC/DC
    04.09.2019 22:27
    Reply to  Fedja

    Ar C-zero. Pirktu par paša līdzekļiem. Lietotu, protams.

    Fedja
    05.09.2019 13:57
    Reply to  AC/DC

    Nu re, te arī atbilde. Manā gadījumā uz C-zero skatos vairāk kā uz nenopietnu pilsētas motorolleri ar 4 riteņiem. Vasarā diezgan bieži sanāk valkāt piekabes un nestādos priekšā, kā ar C-Zero varētu aizvilkt laivu no Rīgas uz Usmas ezeru. Pilsētā aizbraukt uz rimi pēc pārtikas, vai aizvest bērnu uz mūzikas skolu varbūt arī nav ne vainas (ja bērns nespēlē lielu instrumentu).

    Ingus
    03.09.2019 12:18

    Esmu dzirdējis, ka divgadīgam Yaris hibrīdam pirmajā skatē ir ielikts divnieks par bremžu disku koroziju. Braucot ar elektroauto šī problēma ir nopietni jāņem vērā.

    Tas pats attiecas uz stāvbremzi jebkuram auto ar automātu. Nepietiek tikai ar iemešanu P, vajag to roceni arī ik pa laikam pielietot pēc mērķa (un te nedomājot wannabe drifteru ākstīšanos).

    Skābene
    03.09.2019 13:13
    Reply to  Ingus

    Nav tik traki, es pēc 2,5 gadi jau mainīju hibrīdam bremžu diskus! :) Bremžu uzlikām gan nebija ne vainas, bet disku biezums jau bija zem minimuma. Iespējams uzlikas par cietu, vai diski par mīkstu. Pēc grāmatas gan sanāk klučus tikai uz 100k mainīt.

    KSa KSa
    04.09.2019 08:38

    Automāts arī slīpumā nekur neaizripos P režīmā bez rokasbremzes.

    Bardinss
    04.09.2019 09:37
    Reply to  KSa KSa

    Tikai jāņem vērā, ka ņemot pārslēdzot no P slīpumā, kārba saņem normālu sitienu un visus laiku mašīna “karājas” uz kārbas. Lietderīgāk ir apstāties slīpumā, ielikt N ar bremzi, uzlikt roceni, lai mašīna “pakarās” uz rokasbremzes, un tad likt P. :)

    04.09.2019 16:22

    Vidio apskatā ļoti patika tavas sievas gala vārds….”nē”, godīgi sakot mana sieva arī pateica “nē”….jau gandrīz pasūtīju Hyundai Kona elektrik….izskatās ka lielākā opozīcija elektro auto ir sieviešu pusē :)

    digitalk
    04.09.2019 16:51

    vai tu pats neoponēji, ka mēs nedzīvojam Vācijā :D

    Maxal
    06.09.2019 13:50

    ap 20k € @mobile.de sanāk BMW i3, gan electric, gan hybrid….

    Kāds
    24.04.2020 09:49

    Kā uz to skatās. Kaut vai te iepriekš pieminētā tesla model 3. Bāzes versija Igaunijā (caur tesla oficiālo lapu ir Igaunijā pieejama) dabūjama pa 40 380 + PVN = 48 860€.

    Tagad paskatāmies cik lētāks mums sanāk 5.6s vāģis +/- tādā pašā izmērā 4,7m ar iekšdzedzes dzinēju.
    Kā vienu no variantiem var aplūkot BMW 3. Ir tājā pašā izmērā un piedāvā attiecīgu jaudu.
    5.8s – sākot no ~43 200 bāzes versija.
    5.5s – sākot no ~45 700 bāzes versija.
    Vēl vajag piekabināt dažus papildaprīkojuma elementus, lai būtu tās fīčas, kas ir teslai.
    Ļoti svarīgs punkts par labu teslai – drošība (nr. 1). Programmatūras automātiski atjauninājumi. Teslai pēc 10 gadi varēs piepirkt pašbraucošo programmatūras paku un tam autiņam būs pavisam cita vērtība. Vēl varētu šo to uzskaitīt, bet ceru ka doma ir skaidra. Es neteiktu, ka EV ir dārgi. Dārgi ir tie EV, kas nepiedāvā attiecīgu jaudu.

    Kāds
    24.04.2020 13:57

    Auto pasaulē vienmēr ir bijis – jo jaudīgāks, jo dārgāks un tagad Tu saki, ka tas salīdzinājums ir bezjēdzīgs? :D Man nav problēmas saredzēt, ka par to extra cenu es pretī dabūju arī ekstra jaudu. Ja Tev tas nav vajadzīgs, tad pēc x gadiem būs arī lēni elektriskie šā brīža iekšdedzes cenās, bet tāpēc nevajag teikt, ka EV ir dārgi (daži ir un daži nav). Es nečinkstu, ka visi audi, bembīši un merši ir dārgi (tie nav nekādi ģimenes auto ar 10-11-12s pa lēto).
    Un kāpēc tāda nostāja, ka EV nevar būt trases auto? Kurš izdomāja, ka viņiem gliemeža ātrumā jāvelkas, lai varētu izspiest kaut kādu mistisku ekonomiju? Kādam auto ir tikai, lai nokļūtu no punkta A uz B, bet kādam kaut kas vairāk. Visu nevar mērīt pēc vienas mērauklas (ekonomija/efektivitāte). Ja auto sakarā ir kāds aspekts svarīguma ziņā, tad tā ir drošība un pieminētā teslai šei ir paši augstākie rādītāji. Runājot par teslu pēc 10 gadiem, ja netici, ka būs pašbraucošas, tad tas ir tavs pieņēmums. Bet to, ka jebkurš iekšdedzes variants tāds nebūs, jau tagad 100% ir zināms. Tā kā dzīvos redzēs. Esmu 99% pārliecināts, ka 10 gadīgs model 3 būs daudz vērtīgāks par 10 gadīgu BMW 3.

    Reklāma