Web Analytics
More
    Reklāma

    600 kilometri ar Volkswagen e-Crafter elektrisko busu (video)

    Jaunākie raksti

    Automobiļu apskatu kategorija pateicoties mūsu uzcītīgajam Mārim katru mēnesi papildinās ar vairāku interesantu auto apskatiem un pēdējā laikā arvien biežāk pie mums uz testiem iegriežas arī elektroauto un mazāki elektriski pārvietošanās līdzekļi:

    Oho, cik daudz! Sanāk, ka mēs Latvijā visaktīvāk rakstām par elektriskajiem pārvietošanās līdzekļiem, kaut tas nav mūsu galvenais fokuss. Nevaru gan noliegt, ka man elektromobilitātes joma šķiet saistoša un tajā gluži vienkārši notiek daudz interesantu jaunumu par kuriem vēlos pastāstīt arī jums.

    Reklāma

    Pagājušajā nedēļas nogalē man bija iespēja praktiski izmēģināt Volkswagen e-Crafter elektrisko kravas auto, kas pirmo reizi publikai tika atrādīts 2016. gadā. Pagājušā gada nogalē Volkswagen e-Crafter atceļoja arī līdz Latvijai un to jau ir paspējuši izmēģināt un nokomenetēt DPD un Omniva.

    Lai arī Volkswagen e-Crafter sava ar vienu uzlādi aptuveni 130 km nobraucamā attāluma dēļ ir pilnībā pilsētas auto, es ar to izlēmu mērot lielāku attālumu. Skaidrs, ka ar 100 km attālumu šis auto var tikt galā, bet nevienam nav skaidrības, cik reāli ar to nobraukt lielākus attālumus, kas Latvijas gadījumā tomēr ir nepieciešamība. Diez vai kāds uzņēmums šeit izlems iegādāties kravas auto, kas uzlādēts spēj nobraukt tikai mazliet vairāk par 100 kilometriem. Sestdien mēroju aptuveni 300 kilometru ceļu no Rīgas uz Latgali, iekrāvu kravu un svētdien atgriezos Rīgā. Testa gaitā uzzināju nianses, kas neuzrādītos, ja pārvietotos tikai pa pilsētu.

    Uzreiz saku, ka video šoreiz sanācis ļoti garš, taču informatīvs gan par šī auto uzlādes īpatnībām, braukšanas pieredzi, kravas nodalījumu un to, kā cēlies Pušmucovas nosaukums.

    Ja nav laika un vēlmes uz mani skatīties teju stundas garumā, pavisam īsumā teksta formā pārstāstīšu video redzamo.

    Volkswagen e-Crafter izmanto e-Golf akumulatoru un motoru

    Veidojot šo auto, Volkswagen ir izlēmis lieki sevi neapgrūtināt. Izskatās, ka auto tapis laikos, kad Volkswagen vairāk bija aizņemti ar dīzeļdzinēju “uzlabošanu” un par elektroauto jomu vēl vispār īpaši nedomāja. Ja arī domāja, tad centās šo domu atgaiņāt, kā uzmācīgu mušu. To var just arī pēc uzņēmuma komunikācijas, kas savulaik šādu auto reklamēja šādi. Sak, drīz pilsētās tiks aizliegti dīzeļdzinēji, un, lūk, jums kravas auto, kas varēs turpināt apkalpot šīs pilsētas zonas.

    Principā e-Crafter izmanto to pašu akumulatoru un elektromotoru, kas iebūvēts e-Golf automobilī. Šis auto izmanto 35.8 kWh akumulatoru, ko var uzlādēt ar 40 kW jaudu un tas nodod enerģiju 50 kW elektromotoram, kas spēj attīstīt līdz 100 kW (136 Zs) maksimālo jaudu un 290 Nm griezes momentu. Salīdzinājumam, mazjaudīgākais 2 litru turbodīzelis attīsta 74 kW jaudu, 300 Nm griezi un patērē 7.2 litrus dīzeļdegvielas uz 100 kilometriem.

    Volkswagen saka, ka maksimālais nobraucamais attālums pilnībā uzlādētam auto ir 173 kilometri (NEDC). Realitātē es pilnībā uzlādētam auto panelī redzēju tikai aptuveni 130 kilometru gaitas rezervi. Atliek auto piekraut un nobrauksim vēl mazāk. Uznāks ziema un tā vēl nograuzīs daļu nobraucamo kilometru. Nav daudz, taču zinošāki ļaudis saka, ka principā pa pilsētas centru braukājošiem kurjeriem var pietikt ar 150 km nobraukumu.

    Maksimālais ātrums, ko šis auto var attīstīt, ir 90 km/h. Viss, vairāk nesanāks izspiest, kaut uz spidometra ir atzīmēts teju divtik daudz. Tas tāpēc, ka mērinstrumentu panelis atceļojis no auto, kas var ieskrieties ātrāk. Ar 90 km/h braukt, protams, var, bet apdzīšanas iespējas ir ierobežotas un uz ātrākām šosejām mēs citiem radīsim neērtības.

    No 0 līdz 80% var uzlādēties 45 minūtēs

    Ražotājs norāda, ka ar 40 kW ātro uzlādi šo auto no 0-80% var uzlādēt 45 minūtēs. Uzlādei līdz 100% būs nepieciešama aptuveni pusotra stunda. Ar 7.2 kW Wallbox uzlādi auto pilnībā var uzlādēt 5.20 stundās, bet no “parastās” 2.3 kW rozetes uzlāde ilgs vairāk nekā 15 stundas. Ilgi, bet saudzīgi pret akumulatoru un lētāk nekā Latvijā pieejamajās e-mobi tīkla ātrās uzlādes stacijās. Tajās uzlāde tiek tarificēta 0.15 EUR apmērā par katru uzlādes minūti.

    Un te mēs nonākam pie manas atklāsmes, ka ilgstošāk braucot pa šoseju, auto akumulators uzkarst. Ja to vēl pēc tam ātri lādēsim, tad tas uzkarsīs vēl vairāk un uzlādēsies arvien lēnāk. Zemāk ekrānšāviņos vari uzskatāmi redzēt, ka ar mazāk pa šoseju pabrauktu auto es ~40 minūtēs varēju uzlādēt 23 kWh, bet dienu vēlāk un 200 kilometrus un divās ātrās uzlādes aiz muguras, šajā pašā laika posmā auto spēja uzņemt tikai 13.6 kWh. Tā ir ļooooti liela atšķirība!

    Es pieņemu, ka Volkswagen ar kaut kādu apdomu uzlādes pieslēgvietu ir atstājis auto sānā uzreiz aiz šofera durvīm, taču reāli praksē publiskajās uzlādes stacijās tas ir būtisks trūkums, jo uzlādes stacijas vads nestiepjas līdz pieslēgvietai, ja piebraucam pie uzlādes kastes ar “purnu”. Tāpēc jāgrozās ar sānu un tādējādi aizņemsim vismaz divas vai pat trīs uzlādes stāvvietas. Vai tiešām bija tik grūti uzlādes pieslegvietu iebūvēt auto priekšpusē, kā tas izdarīts Nissan Leaf?

    Lūk, par ko es runāju! Mums ir divas smukas stāvvietas pie uzlādes stacijas, bet e-Crafter ir uzlādējams tikai tad, ja aizņem abas šīs vietas.

    Nobraucot gandrīz visu ceļu no Latgales līdz Rīgai, auto uzrādīja aptuveni 24.4 kWh patēriņu uz 100 kilometriem. Mazāku rādījumu par šo es tā arī testa gaitā neredzēju.

    Vienā virzienā (ap 270 km) par elektrību es samaksāju aptuveni 25 eiro. Nevarētu teikt, ka tas ir būtiski lētāk par dīzeļdegvielu. Bet jāpiezīmē, ka uzlāde notika e-mobi ātrajās uzlādes stacijās, kur apmaksa notiek par uzlādes minūti (0.15 EUR/min) un tas ir dārgi. Ja man būtu vēl divas brīvas dienas, es šo auto varētu lētāk uzlādēt mājās pie parastās rozetes.

    Lai arī e-Crafter nav tik agresīvs paātrinājums, jeb “cēliens”, kā citiem elektroauto, tāpat ir jūtams, ka tas ir elektroauto. Paātrināšanos pavada tāds interesants troksnis, it kā bagāžas nodalījumā sāk griezties lidmašīnas dzinējs.

    Viens no elektroauto plusiem ir klusuma radītais komforts. Nekas nerūc, nekratās un nesmird. Neesmu braucis ar modernu Crafter, taču pieņemu, ka neko pārāk skaļi nav moderni dīzeļdzinēji.

    Tā kā šis ir elektroauto, tad ar to var braukt pa sabiedriskā transporta joslām un tādējādi apbraukt sastrēgumus. Tāpat šādam auto nav jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis. Plus, ar to var bez maksas parkoties pilsētas centrā.

    Volkswagen e-Crafter izmēri

    Volkswagen Crafter ir pieejams vairākos izmēros, taču e-Crafter pieejams tikai ar 3640 mm riteņu garenbāzi (vidēji gara riteņu garenbāze). Kopumā e-Crafter kravas ietilpība ir tāda pati, kā “parastam” Crafter ar vidēja garuma riteņu garenbāzi. Šajā auto varam iekraut 4 eiropaletes, jeb 10.7 kubikmetrus kravas. Šim auto pilna masa ir 3500 kg un kravnesība ir 950 kg. Kravas nodalījuma izmēri: 3,201 mm x 1,832 mm x 1,861 mm.

    Akumulators ir iebūvēts zem auto grīdas un netraucē kravas nodalījumam vai vadītājam un pasažieriem. Kravas nodalījumā grīdā jau ir iebūvēti āķi, lai varam stabilāk nostiprināt savu kravu, taču ar to kravas nodalījuma aprīkojuma iespējas ne tuvu nav beigušās. To var aprīkot pēc klienta vajadzībām arī ar plauktiem.

    Braukšana ar Volkswagen e-Crafter ir pārsteidzoši ērta

    Mana pieredze ar kravas auto ir pavisam maza un tikai nesen testējot CityBee kravas auto nomas servisu, izbraucu ar līdzīga izmēra Fiat Ducato automobili. Kopumā jāsaka, ka jau pēc pirmajiem kilometriem pie e-Crafter gabarītiem piešāvos un sapratu, ka ar šādu auto braukt ir gan vienkārši, gan komfortabli. Sēdpozīcija ir augsta, redzamība ir lieliska un tos milzīgos sānu spoguļus es labprāt uzmontētu arī manam ikdienas civilajam automobilim. Apbrīnojami, jo auto tomēr ir gandrīz 6 metrus garš!

    Šajā auto ir vesela gūzma mantu uzglabāšanas kastīšu, glāžu turētāju un vairākas 12V uzlādes pieslēgvietas. Tāpat paliela mantu glabātuve ir arī zem blakussēdētāju krēsliem. Tur varam iemest uzlādes kabeļus, lai nešļūkā pa kravas kasti. Materiāli plastmasīgi, bet izskatās, ka ilgmūžīgi, jo tas tomēr ir komerctransports. Vienīgi neparasti šajā auto bija redzēt tādu pašu stūri, ko varam atrast vairumā Volkswagen ielas auto.

    Tāpat lieliski noder atpakaļskata kamera, kas ir uzmontēta auto aizmugurē virs durvīm. To papildina arī ap visu auto izvietoti sensori, kas kopdarbojoties ļauj pavisam ērti iebraukt pat šaurās vietās un atpakaļgaitā. Neies taču tos dīvānus staipīt ap mājas stūri, ja ar busu var piebraukt pie pašām durvīm. Tas tiešām bija liels pārsteigums, nebiju gaidījis, ka stūrēt tādu milzi ir TIK vienkārši.

    e-Crafter ir kravas auto ar ļooooti šauru pielietojumu

    Volkswagen e-Crafter maksā ap 75 tūkstošiem eiro (ar iekļautu PVN) un tas nav maz. Tas ir daudz, jo lētākais “parastais” Crafter maksā nepilnus 25 tūkstošus. Jā, e-Crafter ir interesants auto, kas nerada izmešus un brauc praktiski bez skaņas pie tam īpaši nezaudējot kravas transportēšanas spējas. Tomēr tas reizē ir arī kravas auto ar ļooooooti šauru pielietojumu. Lai šāda auto iegādei būtu praktiska jēga, tev dienā ir jāmēro ne vairāk par 100 kilometriem, vai arī jātērē laiks uz uzlādēm. Tas noteikti nav kravas auto, kas var braukt bez apstājas kaut visu diennakti.

    Ja ārpus Rīgas principā nav problēmu ātrās uzlādes staciju pieejamību, tad Rīgā situācija jau ir sliktāka un uz tām dažām uzlādes stacijām pretendē taksisti un lielākā daļa visā Latvijā reģistrēto elektroauto. Rīgā pie uzlādes stacijām rindas nav nekas neparasts, kamēr Ludzā uzlādes stacija ir zirnekļu tīklos tīta.

    Lai arī, cik ļoti man patika braukt ar šo auto un novērtēju tā praktiskās kravas pārvadāšanas spējas, mazais nobraucamais attālums man šķiet šī auto lielākais trūkums. Ja nākamajā paaudzē šis auto tiks pie vismaz 300 km nobraukuma iespējas un spēs arī būtiski samazināt savu cenu, manuprāt, uz šādu auto varētu būt pieprasījums. Agrāk vai vēlāk dīzeļauto tomēr tiks izspiesti no pilsētām, taču kravu piegādes tajās tāpat būs kaut kā jārealizē.

    e-Crafter ir laba demonstrācija tam, ka Volkswagen var no dažādām detaļām salasīt kopā elektriski darbināmu kravas auto. Tas ir forši, taču īstais izaicinājums ir radīt konkurētspējīgu elektrisko kravas auto un spēt to ražot masveidā. Veiksmi!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    24 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    m!!
    26.08.2019 22:43

    Elektribas pagarinataji nexiste?

    26.08.2019 23:05
    Reply to  m!!

    Ne tādi… Vismaz ne par pieņemamām naudiņām.

    26.08.2019 23:04

    Precīzi rakstīts: “Volkswagen ir izlēmis lieki sevi neapgrūtināt. Izskatās, ka auto tapis laikos, kad Volkswagen vairāk bija aizņemti ar dīzeļdzinēju “uzlabošanu” un par elektroauto jomu vēl vispār īpaši nedomāja. Ja arī domāja, tad centās šo domu atgaiņāt, kā uzmācīgu mušu.”

    Nevarētu teikt, ka Das Auto ir kaut ko mainījis savā piedāvājumā, lai gan vairāk runā par to, cik vareni un spējīgi būs jaunie elektroauto (1 reāls un 7,5 koncepti).
    https://uzladets.lv/vw-krapjas-dieselgate-izlabosana-un-gatavojas-elektroauto-cenu-kritumam/

    Arčiņš
    27.08.2019 13:03

    Tik drīz vw nevienu neizsvēpēs. Būs jauki autiņi no ID saimes, kurus nevarēs saražot pietiekamā apmērā dēl bateriju nepietiekamības. Līdzīgi ka jau šobrīd ir ar audi ētronu, kuru ražo tikai 1/3 no paredzētā apjoma. Jaunās NCM 811 baterijas, kuras ir paredzētas šiem autiņiem,tikai tagat ienāk tirgū ar 2 gadu novēlošanos,un tās ražo tikai ķīniešu CATL. Vienīgā automašīna ar NCM811 baterijām ir ķīniešu NIO ES6. Kaut arī vw ir līgums ar Catl un rūpnīca atradīsies Vācijā, bateriju būs daudz par maz vēl kādu laiku

    Itanium
    27.08.2019 08:52
    Reply to  Uzlādēts

    Ignorējot tehniskās lietas, sanāk +50k EUR par to, ka izravēja dīzeli un aizstāja to ar elektriskā Golfa motoru un akumulatoriem?? Kauns nav, VW?

    29.08.2019 00:33

    Nu tāpat kaut kas cenu politikā un/vai ražošanas procesā nav – ja par to pašu naudu var iegādāties dīzeļa busu + model 3 ar dubultmotoru un long-range (560km) bateriju.

    Tāpat Tesla Semi (ar tiem pašiem model3 motoriem) – ar plānotajām 480 un 800 km baterijām (pie pilnas ~40T kravas). Labi, vēl pilnā štancēšana ir atlikta uz 2020 (un tad, protams, vēl jautājums(-i) par rūpnīcas jaudām un piegādēm (un kvalitāti)), bet nu kuram biznesam tagad iestāstīt, ka iegādāties šo VW kravas auto ir jēgpilns lēmums?

    digitalk
    27.08.2019 01:17

    «var bez maksas parkoties pilsētas centrā» — kurās pilsētās, rīdziniek? ;)

    27.08.2019 08:37

    Brauciens izmaksāja 25EUR, ar piebildi, ka tas tā izzmaksāja, jo CSDD stacijās ir anormāli tarifi. Lādēt jau varētu arī citur, teorētiski.

    Skābene
    27.08.2019 09:35
    Reply to  N.R.

    Publiskās uzlādes punktos cenas ir pielīdzinātas iekšdedzes dzinēja degvielas izmaksāsām, lai ātrāk atpelnītu uzlādes punktu izveidošanas izmaksas.
    Cik parunāju ar tiem, kas darbojas loģistikā, tad visi kā viens brāķē to VW busu, jo izmaksas ir neadekvātas un laiks ir nauda. Tātad visu to laiku, ko buss pavada pie drāts, buss nepelna naudu. Aprēķini liecina, ka dīzeļbuss joprojām ir daudz izdevīgāks par šādu elektrobusu.

    Skābene
    27.08.2019 12:44

    Tad kad būs vismaz 300 km distance un cena dalīts ar 2.
    Te varētu par labu nākt arī apkopes izmaksas, jo elektrovāģim nav eļļas maiņas intervāla, un citu pozīciju kā dīzeļauto, bremžu uzlikas un diski dilst lēnāk, arī tās ir izmaksas. Tad protams arī uzlādes izmakas ir no svara, jo lētāk jo labāk.

    Arčiņš
    27.08.2019 13:17
    Reply to  Skābene

    Diski un to uzlikas ir elektromašīnu vājais punkts ziemeļvalstīs. Ja tu nebremzē kā negudrs, tad viņas vienkārši ierūsē.

    Skābene
    27.08.2019 13:24
    Reply to  Arčiņš

    Nu to zina ikviens, kas nelieto rokas bremzi, LV bremžu loki sapūst, sabirst un nobloķē riteni! :)

    Bet ar elektroauto bremzēm nav viss tik traki ar to rūsēšanu. Hibrīdiem arī sola pirmo bremžu kluču maiņu uz 100k, bet praksē jau uz 70k daudziem ir mainīti jau bremžu diski. :)

    digitalk
    27.08.2019 15:15

    > Visu bremzēšanu uz sevi paņem motors.

    un tas ir labi un pareizi. domājams, ka attīstoties elektrotransportam tiks principiāli pārstrādāta bremžu sistēma, piemērojot to retai izmantošanai un ekstrēmajiem gadījumiem.

    Skābene
    27.08.2019 15:57

    Jā, bet kad elektromotors un klasiskās bremzes strādā kopā, tad autiņš apstājas kā zemē iemīts, stājas labāk par dažu labu “sporta” auto. :)

    Krotow
    28.08.2019 19:20

    Kārtējais pierādījums, ka elektroauto izplatības veicināšanai lielākas baterijas un ātrākas uzlādes iespēja ir ļoti būtiska. Vēl jo vairāk Eiropā, kur ļoti daudzi dzīvo dzīvokļos bez uzlādes iespējas pie mājas un arī laukos daudziem nav trīsfāzu elektrības pieslēguma (jo pieslēgt dārgi). Piekrītu autoram, ka aprakstītais buss kļūs labs, ja tur ieliks pietiekami lielu bateriju garantētam 300km nobraukum ar kravu ziemā.

    Taisni
    28.08.2019 23:02

    Vispirms jau apskats bija lielisks un gaidu nākamo :)
    Piedalos ražošanas procesā pie e-crafter dzinējiem. Jūs nevarat iedomāties tos apjomus kādos viņi tiek ražoti. Ok joprojām stabili dominē iekšdedzes dzinēji, bet tik un tā. VW stratēģija 2025 gadā beigt ražot iekšdedzes dzinējus liekas gaužām neīstenojama. Vācijā ir skaidrs, ka būs milzīga krīze tuvāko gadu laikā, jo VW samazina pamatīgi ražošanas apjomus uz iekšdedzes dzinējiem. Bet kur mūs tas novedīs? Kas to lai zin… 75k eur par 130km range? Tas nav paredzēts nekam un domāts mēslainē miskastē. Es vnk domāju, cik tas range ir ziemā nokrautam busam. Cik debīls, piedodiet bija tas inženieris kurš pieņēma lēmumu tik mazu bateriju uzstādīt crafterī? Tas auto nav paredzēts vnk pilnīgi nekādai ļaužu grupai…. Un trakākais, ka mēs viņus ražojam milzīgos apjomos…. VW šobrīd no vienas bedres otrā, vispirms dīzeļu atgāzu skandāls un tagad nespēja pat uz pusi turēt līdzi teslai…. Tā ir šobrīd milzīga izgāšanās….
    Un par to, ka Vācijā plānojas dīzeļiem ierobežot iebraukšanu pilsētās, tas izcelšu, ka pagaidām uz PIEGĀDES transportu tas neattieksies :) Tākā vismaz šis e-crafter ir nekam nederīgs un tāds arī tas paliks.

    Reklāma