Web Analytics
More
    Reklāma

    Ar VW e-Golf uz Rēzekni pēc kebaba (video)

    Jaunākie raksti

    Pēdējā laikā arvien vairāk sanāk lasīt un runāt par elektriskajiem automobiļiem un mums radās ideja dabūt šādu auto, lai veiktu eksperimentu.

    Pateicoties Volkswagen atsaucībai uz nedēļas nogali tikām pie VW e-Golf un mūsu eksperimenta gaitā vienas dienas laikā mērojām ceļu Rīga → Rēzekne → Rīga. Rēzeknē apskatījām pagaidām Latvijā pirmos elektroautobusus un Ausmeņas kebabā apēdām Latvijā labākos kebabus. Tā kā vakarā veiksmīgi tikām atpakaļ uz Rīgu, uzskatām eksperimentu par izdevušos un reāli praksē noskaidrojām šāda auto ekspluatācijas nianses Latvijā, īpaši braucot ārpus pilsētām. Noskaties šo video un iesaisties diskusijās par elektroauto Latvijā.

    Kā jau video attēlots, eksperimenta gaitā veicām aptuveni 500km tālu ceļu, pie ātrajiem lādētājiem pavadījām aptuveni pusotru stundu un par elektrību samaksājām aptuveni 14 eiro. Tātad, elektroauto ar līdzīga apmēra nobraucamo attālumu ir izmantojams arī izbraucieniem ārpus pilsētas, taču jāieplāno apstāšanās līdz pusstundai vienā virzienā. Uz lielajām šosejām uzlādes punktu ir pietiekami, bet pilsētā situācija var būt problemātiskāka jau pavisam drīz. Tiesa, līdz 2021. gada beigām ātrās uzlādes staciju skaitu paredzēts dubultot un to Latvijā būs ap 151. Principā, ja dienā nemērojam milzīgus attālumus, ir nauda par ko iegādāties šādu auto un ideālā gadījumā arī rozete, kurai pieslēgt šādu auto pa nakti, ļoti patīkams auto. Paātrinājums iespaidīgs, braukšanas komforts augstā līmenī un patīkama apziņa, ka braucot neizmet atmosfērā kaitīgus izmešus.

    Elektroauto ekspluatācija Latvijā jau šobrīd ir krietni reālāka nekā varētu šķist pirms tam. Pārbaudīts!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    37 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andis Jurjans
    04.03.2019 11:19

    Viss smuki,bet stūrējot telefonu paijāt nevajag!

    Gints Rotčenkovs
    04.03.2019 11:30

    Tajos 14 Eur ir ierēķināta sākuma uzlāde?
    jeb tikai ceļā papildus uzlādes piemaksas?

    Gints Rotčenkovs
    04.03.2019 11:45

    OK, pat ar to sanāks lētāk nekā 20-25 L Dīzeļa ar šībrīža cenām.

    Mikus Porietis
    04.03.2019 12:46

    Respektīvi, noapaļojot, 500km = €20, ja?
    Tā vai citādi – šobrīd izskatās vairāk pēc padārgas rotaļlietas (iedomājies, kas notiktu, ja kaut vai puse no apritē esošiem auto censtos uzlādēties pa 20 min kaut reizi dienā), nekā ekonomiski pamatota pirkuma, ko arī apstiprina arī Rēzeknes autobusu vīrs.
    Ilgtermiņā pieeja, ka līdzfinansējums un “Eiropas nauda” nav nauda un nāk par velti, nav dzīvotspējīga – katrs mēs esam tā Eiropa un, ja ne šodien, tad kādudien noteikti, par šiem lielā biznesa/līdzekļu pārdalīšanas eksperimentiem maksājam…
    Nu, un vides argumenti ar tādi baltiem diegiem šūti – akumulatoru ražošana nav tas videi draudzīgākais pasākums, un retzemju metālus tālās zemēs tāpat uz mugurām nes melnīgsnēja jaunatne, kuriem, atšķirībā no mūsu briežiem un stirnām, jaunākā modeļa telefons nav pirmās prioritātes jautājums dzīvē.

    kaarleens
    04.03.2019 12:27

    Cik noprotu, elektrouzlādes cena ir pielīdzināta vidējai degvielas cenai pēc viduvēja auto degv.patēriņa. Sekojoši, īpaša ieguvuma uz degvielas rēķina nav. Ja nu tikai, uz apkopju rēķina. Bet, jo sarežģītāks auto, jo lielāks risks, ka kaut kas var “saplīst”. Pie tam, šāds auto maksā vismaz 2x dārgāk nekā “parastā” versija. Akumulatora resurss ir 2x mazāks, nekā ražotāja solītais iekšdedzes dzinēja resurss. Ierobežots nobraukums ar garām “pīppauzēm” atklātā dabā. Nevaru vienā piegājienā “novālēt” 1.5 tūkst.km, kā to ne reizi vien esmu darījis. Tātad, braucieniem uz ārzemēm (un tālākiem braucieniem Latvijā) man būs jānomā normāls auto! Un nomas iespējas ir tikai Rīgā. Tā ka, šis ir auto bagātiem Rīgas “zīmuļiem”, kuri nezina, ka ārpus Rīgas ir dzīve! Un, kuri uz ārzemēm lido ar lidlaivu, lai ārzemēs atkal nomātu elektrisku spēkratu vietējiem braucieniem. Bet, leģenda par elektrospēkratiem, kā par ekoloģisku transportu, ir parasta pasaciņa pilsētas “gudrīšiem”. Pirmkārt, Rīgā gaisu piesārņo TEC, kurš dedzina gāzi. Igaunijā dedzina degslānekli. Un tā tālāk. Tikai Norvēģija saražo 95% zaļās enerģijas ar HES palīdzību. Pie tam, akumulatoru un citu elektronisko komponenšu ražošana ir ļoti netīrs process. Mana izvēle ir sašķidrinātā gāze. Par 50% mazāk izmešu, 2x lētāka par smago degvielu. Un, izmaksu ziņā daudz lētāka par elektrotransportu … ja… Read more »

    04.03.2019 12:58
    Reply to  kaarleens

    eu, a cik ir “ražotāja solītais iekšdedzes dzinēja resurss”?

    04.03.2019 13:06
    Reply to  kaarleens

    Cik nu vidēja degvielas cena VW Golf sanāktu 3.6 €/100 km… Pie šodienas degvielas cenas tie būtu aptuveni 3 l/100 km.
    VW un elektromobiļu cenas pret piedāvāto ir tiešām (negatīvi) iespaidīgas. Par laimi, ir arī citi ražotāji.
    1.5k km vienā piegājienā vālēt… Čurāt un ēst nepiestāji pa ceļam? Tajās pauzēs var ne tikai apskatīt ēdienkarti, bet arī lādēt e-auto.
    Par ekoloģiju un TEC Latvijā vari palasīt šeit https://uzladets.lv/elektromobilu-miti-cik-tiri-patiesiba-ir-elektromobili/ Īsumā varu pateikt, ka pat tad, ja elektrība nāktu tikai no TECiem, e-auto ir vairākas reizes tīrāks. Nemaz neminot eļļu un bremžu piesārņojumu starpību. Kā arī skaņas piesārņojums ir jāņem vērā.
    Kā Tev, kārlēn, liekas, cik ļoti akumulatoru ražošana rada lielu piesārņojumu? E-auto ražošana ir aptuveni par 30% “netīrāka”, bet pat tas mainās.
    Ja ir saules paneļi, tad elektrību var iegūt bezmaksas un pārpalikumu pat pārdot.

    BaltaisTehvs
    04.03.2019 14:19
    Reply to  uzlādēts.lv

    Cik daudz var uzlādēt e-auto teiksim 5 minūtēs ? t.i. pīppauzes laikā ?
    Cik laika , ieskaitot uzlādes , prasīs ceļš , teiksim , līdz Brno ( 1220 km ) ?

    AC/DC
    04.03.2019 18:19
    Reply to  BaltaisTehvs

    Kristap, tur Tev daļēja taisnība. Bet ja grib, tad var. Es ar C-Zero no Parīzes aizbraucu līdz Latvijai. Ok, līdz Lībekai un tālāk ar prāmi uz Liepāju. Parīze – Lībeka 1300 km 36h!!

    AK
    04.03.2019 17:08
    Reply to  kaarleens

    Gāze nav alternatīva, jo braucot ar to ietaupa tikai tas, kurš to pirmais uzlicis. Visiem auto, kuriem ir bijusi gāzes iekārta, pēc ~100k km sākas problēmas, ko praktiski nevar atrisināt. Turklāt gāzes iekārtai ir īss apkopju intervāls. Bet ja paša laiks ir tik nevērtīgs, lai dzīvotos pa servisiem, tad, protams, gāze ir alternatīva. Ja par sarežģītību – elektroauto ir daudz vienkāršāks par iekšdedzes dzinēju auto. Tāpēc tiem ir daudz lētākas apkopes. Un objeltīvi retākas. Viss ko apkopē izdara ir nomaina eļļu reduktorā un ielej svaigu bremžu šķidrumu. Pat ja ievēro moderno auto 30k apkopju intervālus, mēdz sanākt, ka pa starpu jābrauc uz servisu mainīt bremžu klučus. Arī 2x lielākā cena ir muļķības. Elektroauto maksā labi ja 10-20% vairāk par auto ar iekšdedzes dzinēju. Ja protams salīdzina objektīvi, nevis pēc lētākā auto cenu lapā. Pieņemu, ka Golf ar jaudīgāko benzīna dzinēju un aprīkojumu tādu kā šim e-Golfam maksās ap 35-36k EUR pirms atlaides. Šāds e-Golf maksā kādus 42k EUR. Kur tur 2x cenu starpība? Un 1.5k km vienā piegājienā nezinu kā var nobraukt. Tikai, ja uzvilkts pamperis un tiek lietoti anfitamīni vai modafinils, lai neaizmigtu pie stūres. Jau 1000 km dienā ir daudz un bez apstāšanās tos nenobraukt. Intereses pēc paskatījos… Read more »

    04.03.2019 17:16
    Reply to  AK

    “” Gāze nav alternatīva, jo braucot ar to ietaupa tikai tas, kurš to pirmais uzlicis. Visiem auto, kuriem ir bijusi gāzes iekārta, pēc ~100k km sākas problēmas, ko praktiski nevar atrisināt. Turklāt gāzes iekārtai ir īss apkopju intervāls. Bet ja paša laiks ir tik nevērtīgs, lai dzīvotos pa servisiem, tad, protams, gāze ir alternatīva. “”

    Muhahaha. Nosauc kaut vienu problēmu? Nosauc problēmu uz katriem 20k aizbraukt uz 15 minūtēm, samaksāt 20eur un apkopt gāzi.

    Man gāzei jau būs 250 000km riņķī un bez apkopēm nav ne centa izmests. Degviela ietaupīta aptuveni mašīnas vērtībā jau. Protams, ja brauc ar Fiat Punto un ieliek gāzi 1.0 benzīna motorā, tad tavs apgalvojums ir pareizs. Ir pareizi jāprot nopirkt auto kuram likt gāzi.

    AK
    04.03.2019 17:47
    Reply to  Elvis Meisters

    Acīmredzot Autonams nemāk uzstādīt gāzes iekārtas, jo visiem auto pēc 100k bija problēmas ar izolūdes gāzu kontroles sistēmu, strādājot uz gāzi. Braukt jau brauca, tik dzeltena lampiņa panelī mēdz iedegties.

    Un tas brauciens uz gāzes apkopi ir papildus gandrīz ½ zaudēta auto apkopēs, katrs savādāk sava laika vērtību rēķina. Uncik atceros, izmaksas nebija 20 EUR par apkopi. Par nobraucamo attālumu ar gāzi pat nepieminēju. :) īpaši tālākos braucienos

    Gņezdopekāns Bukališs
    04.03.2019 23:51
    Reply to  Elvis Meisters

    Jā, tieši tā – Autonams nemāk uzstādīt. Autonams vispār ir kantoris priekš tiem, kuri deviņdesmitajos klausījās SWH radio Kurbuli un kuriem aizvien ir ādas zandales un tā tizlā vīriešu pleca somiņa, bet viņu auģikam – rācijas antena.

    Lauris Špats (shpats)
    05.03.2019 12:24
    Reply to  Elvis Meisters

    Elvi – tīri intereses pēc – kas par auto tev? Es ar savu V70 esmu 140 000 noripinājis, arī nesūdzos par LPG..

    05.03.2019 12:48
    Reply to  Elvis Meisters

    @Lauris Man Jeep Grand Cherokee 2004. gada. 4.7benz. Pagaidām vienīgais par ko varētu sūdzēties, ka vēlviens filtrs bija iebāzts nekurienē un nezināju par tādu, kkādi 100k netika mainīts viņs.

    Par Autonamu, tikai tas sliktākais dzirdēts, gan par nepareizā leņķi izurbtiem sprauslu caurumiem, kad gāzi spricē uz augšu nevis ieplūdes kolektorā, gan par neatbilstošu kompja configu.

    Cilvēki jau par tām apkopēm arī pārspīlē, reāli cik grūti ir atraut kapotu, aizgriezt krānu, atskrūvēt 3x seškantes un ielikt jaunu filtru? Ja smaku nav un gāze neraustās, tas ir viss ko viņi apkopēs dara.

    Lauris Špats (shpats)
    05.03.2019 12:19
    Reply to  AK

    AK, tā kā es arī esmu gāzists, tad – par šo varētu sīkāk!? “Visiem auto, kuriem ir bijusi gāzes iekārta, pēc ~100k km sākas problēmas, ko praktiski nevar atrisināt.”

    Lauris Špats (shpats)
    05.03.2019 12:22

    Skatos, ka augstāk esi jau uzrakstījis, ok..

    07.03.2019 23:59
    Reply to  AK

    Kādas neatrisināmas problēmas sākas? Visas problēmas var atrisināt. Šajā gadījumā pārdod mašīnu un pērc jaunu, ja rokas līkas un pats neko no tehnikas nerubī.

    BaltaisTehvs
    04.03.2019 13:00

    Aber Essential info teksta formā tiem kam netīk video lūkoties būs ?

    BaltaisTehvs
    04.03.2019 14:11

    Paldies!
    man , kā reiz ir otrādi – pa dienu nebūs laika skatīties un vakarā diez vai vairāk gribēsies :D , bet iebukmarkošu lai kautkad noskatītos :)

    04.03.2019 13:07

    Prieks, ka ir kāda alternatīva Timrota cirkus izrādei. Paldies, par šo!
    P.S., https://uzladets.lv/radijums-zebra-teste-elektromobili-pa-celam-sakas-brinumi/ ja nu kādam interesē, kāpēc tā izsakos

    kengurs
    04.03.2019 20:37
    Reply to  uzlādēts.lv

    jap, man arī radās tiešs salīdzinājums ar Timrota ceļojumu uz Liepāju. Kristaps daudz labāk noreklamēja elektro auto.
    arī man ir sanācis kādu laiku atpakaļ diezgan daudz pabraukāt uz Rēzekni un ļoti labi atceros, ka praktiski katru reizi tika piestāts Jēkabpils “cirkulī” un tur tika pavadītas aptuveni 20 minūtes (hotdogs, kafija, mazmājiņa un tad iziet no DUS teritorijas uzsmēķēt) un es tāds noteikti nebiju vienīgais, jo svētdienu vakaros tur veidojās ievērojamas rindas. tātad nav melots, ka ar elektro auto ceļojums aizņemtu krietni ilgāku laiku.

    visā visumā labs video

    kursorslv
    04.03.2019 20:41
    Reply to  kengurs

    Šī video mērķis nav neko reklamēt. Es tikai gribēju uzskatāmi parādīt tās nianses, kas, manuprāt, Timrota video iztrūka.

    Kāpēc saki, ka ceļojums ar elektroauto aizņemtu ilgāku laiku, ja tā uzlāde ir 20-30 minūtes, ko “parastā” auto gadījumā tāpat pavadi DUS? Vismaz šobrīd, kad pie šosejām izvietotie uzlādes punkt pārsvarā ir brīvi un nav jāgaida rindās. Kad sāksies rindas, tad gan būs vai nu jāuzgaida, vai jābrauc līdz nākamajam punktam.

    x
    04.03.2019 21:42
    Reply to  kursorslv

    20-30min DUSā – bezgalgaras rindas, tualetes, riepu pumpēšanas un atpūtas gadījumā – parasto 5 vietā. savukārt elektroauto 30min. ir ātrais variants. sajūtiet atšķirību.

    Reinis
    05.03.2019 00:02
    Reply to  kursorslv

    Klau, no kurienes rodas šis pieņēmums par “obligātajām” 20+ minūšu pauzēm DUS, kuru laikā ir obligāti jāpērk ēdamais un jāizmanto labierīcības?

    Ja ir mazi bērni, tad tā objektīvi mēdz būt taisnība, taču jebkurā citā gadījumā tās drīzāk ir kaut kādas individuālas iegribas vai novirzes. Katrā puslīdz normālas klases mūsdienu automobilī pieagušam cilvēkam nevajadzētu būt problēmām vienkārši paņemt un nobraukt tos 250Km. Tas pats attiecas uz vesela cilvēka kontroli pār savu ķermeni.

    Elektro auto puslīdz droši ir mūsu nākotne, par to šaubu nav un kaut ko baigi dusmoties ir tikpat efektīvi kā kliegt uz mākoni, taču šībrīža situācijas “attaisnošanai” diez vai palīdz tādi aiz matiem pievilkti argumenti.

    Reinis
    05.03.2019 00:03

    P.S. 20min DUSā neesmu pavadījis ļoti sen, pat ar visu lēno gāzes pildīšanu. Pat Jeepā, kuram uzpildē ieiet 85L gāzes. :))

    Reinis Rozitis
    05.03.2019 04:15

    Nez, manuprāt, parāk agri satraukties – vēl nesen jocīga izskata elektroauto varēja knapi 50 km nobraukt, tagad long-range versijas jau 500 ..
    Ja vēl kaut kas sanāks ar grafīta (grafēna) baterijām, tad, iespējams, paliek vēl interesantāk.

    Jocīgākas liekas visas peripētijas ap ātrumu – ES paziņo, ka reāli ierobežos līdz zīmēm, Volvo paziņo, ka limitēs līdz 180kmh, tad Pininfarina paziņo, ka izlaidīs 350kmh elektroauto (nemaz nerunājot par Teslas Roadstera v2.0 – 400).

    x
    05.03.2019 10:04
    Reply to  Reinis Rozitis

    nav tak grūti saprogrammēt auto, ka iebraucot trasē, arī volvo mauks 180+ vai ka pininfarina uz koplietošanas ceļiem neļaus pārsniegt konkrētās valsts maxV

    Krotow
    05.03.2019 23:22
    Reply to  x

    Un to saka tas, kurš blakus tredā ar putām uz lūpām aizstāv 50 max uz šosejas? :D

    x
    06.03.2019 08:43
    Reply to  Krotow

    nekā slikta neredzu ražotāja mikrokodā, kas uz koplietošanas ceļiem ievēro valstī noteikto vmax, bet iebraucot trases teritorijā, paceļ limitu. tieši to esmu uzrakstījis.
    ja es runātu par patvaļīgiem modiem, tad tā arī teiktu – pamaini bitus un spīdo uz koplietošanas ceļiem.

    Juris Juris
    05.03.2019 12:24

    Lobs video. I kebabs.

    Reklāma