Web Analytics
More
    Reklāma

    Globālais elektroauto tirgus šogad izskatās stabils, lielākais pieprasījums Āzijā

    Jaunākie raksti

    Vismaz katra piektā pasaulē pārdotā mašīna šogad būs elektroauto, liecina Starptautiskās Enerģētikas aģentūras publicētais ziņojums “Global EV Outlook” par šā gada elektroauto tirgus prognozēm.

    Ziņojumā teikts, ka elektroauto pārdošanas apjoms pieaugums maina auto tirgu, kā arī ievērojami samazina pieprasījumu pēc naftas produktiem. Prognozes liecina, ka gada griezumā visā pasaulē varētu pārdot ap 17 miljoniem elektroauto. Šā gada 1. ceturkšņa dati liecina, ka pārdošanas apjomi palielinājušies par 25%, ja salīdzina ar to pašu laiku pirms gada. Ja iekavas paveram plašāk, šā gada pirmajos trīs mēnešos pārdots apmēram tikpat daudz elektrisko mašīnu kā visā 2020. gadā kopā.

    Lielākais pieprasījums pēc šīm mašīnām prognozēts Ķīnā, kur elektroauto varētu sastādīt līdz pat 45% no visiem pārdotajiem auto. Absolūtos skaitļos tas nozīmē ap 10 miljoniem mašīnu gada laikā. ASV elektroauto tirgus pārsniedz 10% tirgus daļu, bet Eiropā, neskatoties uz kopumā vājāku pieprasījumu pēc jauniem auto, elektriskās mašīnas sastāda ap 25% no pārdotajiem auto.

    Lai arī lielākais pieprasījums joprojām koncentrējas Ķīnā, ASV, un Eiropā, manāmas vairākas jaunas valstis, kur elektriskās mašīnas sāk iekarot savu vietu – Vjetnamā tie sastādā 15% no pārdotajiem auto, Taizemē ap 10% no jaunu auto tirgus.

    Ziņojuma autori arī raksta, ka pieejama, uzticama un gana plaša publiskā elektroauto uzlādes infrastruktūra ir viens no priekšnoteikumiem, lai elektroauto pārdošanas apjomi varētu augt. Proti, infrastruktūra nedrīkst atpalikt, palielinoties šādu automašīnu skaitam uz ielām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Māris
    24.04.2024 15:46

    Nav tā, ka zem šiem skaitļiem ir arī PHEV un citi e veidojumi? Ja tā, tad raksts ne par ko.

    Skābene
    25.04.2024 09:03
    Reply to  Māris

    Kāpēc uzreiz tā? PHEV ļoti nopietni mazina pieprasījumu pēc naftas! ;)

    Reklāma