Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Renault Zoe elektroauto (video)

    Fotogrāfs: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Vairākus gadus Renault Zoe bija pārdotākais elektroauto visā Eiropā, tomēr Latvijā šīs mazās mašīnītes praktiski nav redzētas. Līdz 2020. gada sākumā pie mums bija reģistrētas nepilnas 10 šādas elektromašīnas, tomēr viss mainīsies šovasar, kad Renault Zoe skaits būs veseli 10% no visiem Latvijā reģistrētajiem elektroauto. Kāds no pārvietošanās līdzekļu nomas servisiem ir iegādājies 100 šādus auto un jau jūlijā laidīs ielās. Tāpēc šis ir lielisks laiks, lai iepazītu šo mums jauno elektroauto. Iepazīšanās sākās ar pamatīgu vilšanos, tomēr turpinot braucienu Zoe sāka parādīt arvien labāku sniegumu un braucienu veica 16 stundās tādējādi kļūstot par līderi! Whoa, kas to būtu gaidījis?

    Teorijā viss izskatās diezgan skaisti. Šī ir maza pilsētas mašīnīte, kas aprīkota ar iespaidīga izmēra 52 kWh akumulatoru un ražotājs sola līdz 402km nobraukumu kombinētajā režīmā. Šis auto maksā sākot no aptuveni 30 tūkstošiem eiro un tādējādi ir viens no lētākajiem Latvijā nopērkamajiem jaunajiem elektroauto.

    Jā, Zoe priekšpuse mazliet atgādina Harija Potera seriāla visļaunāko personāžu, tomēr kopumā auto ir diezgan piemīlīgs. Auto izmēru ziņā ir līdzīgs Renault Clio, tāpēc ar to būs super ērti pārvietoties pilsētā. Kā noskaidroju savā 1000km braucienā, tad tas nekļūst mazāk ērts arī tālākos braucienos. Šis ir viens no ērtāk vadāmajiem auto ar ko es esmu braucis!

    Šajā auto viegli būs braukt vienam vai diviem braucējiem un aizmugurē pieaugušos cilvēkus nevajadzētu mēģināt iespiest. Grīda ir pārāk augsta un arī kājas dursies priekšējos sēdekļos. Toties bagāžnieks ir gana liels un labi redzams, ka kaut kādu iemeslu dēļ Renault tam iedevis augstāku prioritāti.

    Interjers, salīdzinot ar priekšgājēju, ir kļuvis krietni modernāks. Mums ir pilnībā digitāls mērinstrumentu panelis un arī multimediju displejs ir liels un skārienjūtīgs. Diemžēl arī ellišķīgi bremzīgs. Man no sākuma bija grūti pieņemt abos displejos uzzīmētā dizainu, tomēr visai ātri pieradu un tas vairs netraucēja. Stūre ir super ērta un pat vienkāršā paskata priekšējie sēdekļi mani nespēja pienācīgi nogurdināt šajā 1000km braucienā.

     

    Šis auto atbalsta 50 kW ātro līdzstrāvas uzlādi un izmanto CCS standartu. Kas pozitīvi, Zoe spēja lādēties ar aptuveni 40 kW jaudu visa brauciena garumā. Stundas laikā ātrajā uzlādē mēs šajā auto spēsim ielādēt >200km nobraukuma.

    Aicinu noskatīties arī pilno šī brauciena video, lai uzskatāmi redzētu, kā no pamatīgas vilšanās šis auto sevi izvilka par uzvarētāju. Godīgi pateikšu, es šādu sniegumu negaidīju!

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Renault Zoe

    • 1000km brauciena gaitā auto es lādēju 5 reizes, kopā tam veltīju 3 stundas un 8 minūtes. Brauciena beigās vidējais patēriņš bija 15 kWh/100km. Brauciena gaitā auto ielādēju 122.8 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 28.20 eiro, jo E-mobi tīklā tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu 13.51 eiro.
    • Tabulā zemāk uzskatāmi redzams, ka gan Hyundai Kona, gan Tesla Model 3 uzlādēs pavadīja mazāk laika un mazāk ielādēja enerģiju. Tad kāpēc uzvarēja Zoe? Es šo varu izskaidrot šādi. Pirmkārt, Kona un Model 3 ir lielākas baterijas un tas nozīmē, ka jau startā tām ir lielāks nobraukuma handikaps un mazāk jāuzlādējas. Otrkārt, šoreiz bija ļoti labi braukšanas apstākļi – relatīvi tukši ceļi un ap 20 grādu temperatūra. Principā, uzskatu, ka šādos apstākļos arī Kona un Model 3 nobrauktu šo maršrutu 16 stundās. Tātad, jā, Zoe ir TIK laba!
    • Iepriekšējā braucienā devos ar Nissan e-NV200 un tam bija pamatīgas problēmas nodrošināt ātru uzlādi, kad akumulators uzkarsis. Zoe ar šo vispār nebija nekādu problēmu. Lai arī man nebija tehniskas iespējas izmērīt akumulatora temperatūru un auto pats nerāda uzlādes jaudu, pēc ielādētās enerģijas daudzuma noteiktā laika posmā varu secināt, ka auto visu laiku spēj lādēties ar aptuveni 40 kW jaudu. Arī pēc nobrauktiem 1000km. Iespaidīgi!
    • Ārpus pilsētas vasaras apstākļos ar šo auto ir pavisam reāli nobraukt ap 300km neupurējot ne komfortu, ne braukšanas dinamiku. Pilsētā varēsim nobraukt vēl vairāk.
    • Man ļoti patika, kā šis auto vadās un cik tas ir komfortabls priekšā sēdošajiem. Tas ir ideāls pilsētas auto!
    • Ja līdz šim no visiem izbrauktajiem elektroauto mani favorīti bija abi Hyundai, tad nu šim pulciņam ir pievienojusies arī Renault Zoe.

    Vēl ir ko darīt!

    Lai arī kalendārā man pagaidām nav atzīmēti nākamie braucieni, vēl noteikti būtu jāizbrauc ar BMW i3, Jaguar I-Pace un es gribētu šajā testā pārbaudīt arī Volkswagen e-Golf un Tesla Model S spējas. Ko vēl?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    42 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    05.07.2020 22:50

    Prieks, ka šajā pasākumā var arī kaut kas patīkami pārsteigt. Esmu nolēmis nākamo piektdienu veltīt šim izaicinājumam ar savu Citroen C-Zero.
    Paredzu ~15 uzlādes sesijas būs nepieciešamas, kas nozīmē, ka būs 20-22h ceļā.

    Agris
    06.07.2020 00:06

    Ja jau e-up izmērā, tad sanāk uz pusi bezmaz dārgāks, ja 30k maksā un sanāk ID3 cenā bezmaz. Tas id3 šķiet būs bomba, ja kādreiz vispār tiks pie pircējiem 😄
    Žēl gan, ka nav adaptīvais kruīzs, manuprāt elektroauto tas būtisks, lai nav pašam jābremzē tuvojoties, tad paātrināties atkal un jātērē lieki kw.
    Pats e-mobi nerāda jaudu ar kādu lādē? Tik parāda cik ielādēts? To tak varēja ielikt tai displejā lādētāja, bet tad laikam visi sāktu piekasīties, ka nav nodrošināta jauda norādītā. Interesanti, ko PTAC par šo uzmetienu saka un ko paši e- mobi.
    Teorētiski pēc 3-4 gadiem no Vācijas ar viņu atlaidēm vajadzētu šitiem nākt pa kādi 12k eur. Būs interesanti. Vispār elektroauto tirgus tad būs interesants, kad otrreizējais tirgus būs piesātināts ar 300km range auto, nevis izsoļu līfiem ar 120km nobraukumu

    Agris
    06.07.2020 09:03

    Es no tā aspekta, ka Vācijā tagad cik tur atbalsts elektroauto iegādei? 5000€? Un vēl kaut kas bija vai pvn samazināts vai kas, bet baidos samelot. Tad jau klients šo iegādāsies par nedaudz virs kādi 22k€ un tas ir reno tomēr, tiem vērtība krīt labi, kā arī, manuprāt, elektroauto cenas vispār samazināsies pamazām
    Tagad tik lēti nemaksā, jo tā ķipa luksusa prece, Latvijā ss visi līfi ir no štatiem diemžēl, par i3 nezinu, neesmu pētījis, bet gan jau arī un tāpēc to cenu tur, jo nopirkti pa sviestmaizi un daļa tur stāv krietni ilgi jau pārdošanā, bet var atļauties, jo gaida lielo peļņu 😄

    Krotow
    06.07.2020 10:34
    Reply to  Agris

    Viss otrreizējais elektroauto tirgus būs ļoti atkarīgs no bateriju nolietošanās ātruma. Ja paši auto lielākoties būs labā stāvoklī, tad maksāt 10K+ eiro par jaunu bateriju ātri vien padarīs šādu tirgu ekonomiski bezjēdzīgu.

    1300
    06.07.2020 12:59
    Reply to  Krotow

    Svarīgi, kādu daļu auto cenas veidos baterija. Ja auto ar nobrauktu bateriju varēsi nopirkt lēti, tad bateriju nomainīt beigu galā arī varēs, un gan jau būs arī piedāvājums ar dažādas cenas un kvalitātes bačām. Nu, viss kā jau vienmēr – ja ilgākam laikam un labāk, tad dārgāk utt.

    Krotow
    06.07.2020 14:16
    Reply to  1300

    Tad atliek vien cerēt uz jūtamu bateriju cenu samazināšanos šajā desmitgadē. Jo pat mazākās baterijas cena vidējam Latvijas autobraucējam ir praktiski nepaceļama. Sanāk ņemt kredītā jaunu bateriju un pa lēto piepirkt klāt auto – kaut kā tā :)

    Krotow
    07.07.2020 00:23

    Baterijas modulāra atjaunošana patiesībā izskatās pēc vienīgā iespējamā masu scenārija mūsu pusē. Vienīgi jautājums, kuriem modeļiem to reāli varēs izdarīt.

    0853
    07.07.2020 08:53
    Reply to  Krotow

    Katru gadu pa sekcijai nomainīs un pēc N gadiem….oops, nebūs gluži jauna baterija (vairs!) bet jau daaaudz labāk kā uzreiz pēc lietotā auto nopirkšanas. Interesanti, vai miksējot jaunās un lietotās sekcijas nebūs blakusefekti, kas ietekmēs kopējo ilgmūžību…

    Krotow
    06.08.2020 11:51
    Reply to  0853

    Ja nomainītā sekcija nav brāķis un miksējot sekcijas, nesačakarē baterijas dzesēšanu, īpašām problēmām nav jābūt. Citādi paralēli saslēgtās sekcijas, nebraucot, “lādē” viena otru un tā pamazām izlīdzinās. Ļoti iespējams, ka kopā ar plašāku elektroauto izplatību parādīsies arī bateriju “remontkomplekti”.

    Janis Murnieks
    06.07.2020 11:48

    Jāatzīst , ka 1000km padsmit stundās jau ir diezgan labs rezultāts .

    06.07.2020 12:48

    Iepriekšējais zoe modelis bija ar samērā lielu ierobežojumu, jo viņam nebija līdzstrāvas lādētāja. Maiņstrāvas lādētājs gan spēja teorētiski lādēt ar pāri par 40 Kwh lielu ātrumu, bet praktiski dzīvē šādi lādētāji nekur nebija pieejami, ja nu vienīgi Francijā. Lielākie ātrumi bija 22 Kwh, bet arī šādi lādētāji nav ļoti izplatīti. Realitātē īpašniekam bija jārēķinās ar 11 Kwh uzlādi, ja bija vēlēšanās doties kur tālāk. Par labu nenāk arī atsauksmes no letotājiem, kas saskārušies ar dažādām problēmām, un neatsaucīgu servisu.
    Jaunais modelis, lai arī izskatās tā pat, ir milzu lēciens attīstībā. Francijā pirmajā pusgadā zoe bija 9 pārdotākais auto, par spīti tam ka Francija nav EL auto draudzīgākā valsts

    Aigi
    06.07.2020 13:26

    Jē, Renault uzvar.
    Prieks!

    Saimnieks
    06.07.2020 14:34

    Paldies par foršo apskatu!
    Varbūt var uzmeklēt kādu Model X un ar to izbraukt tūkstoti? Domāju, ka tāds būtu dabūjams – nav jau Model Y. Būtu interesanti redzēt, ko spēj arī Smart Fortwo Electric Drive.
    Vai tik Peugeot arī nebija kāds e-auto?

    Ivars
    06.07.2020 17:16

    Vai tad Teslabaltic G.Astras ielā nav tagad oficiālais pārstāvis?

    Kāds
    06.07.2020 17:33

    Pēc zojas “uzvaras” tai tabulai prasās klāt vēl viena kolonna – vidējais ātrums. Jo šobrīd Kona, kura iztērēja enerģiju precīzi tik pat cik zoja un uzlādēs pavadīja mazāk par 44min. pamanās pakāst? Cik skatījos, tad kona brauca mazliet lēnāk 95km/h, bet zoja 100km/h. Grūti pateikt cik šai starpībai liela ietekme uz vidējo ātrumu, bet sakasīt ar šo nevar, lai nodzēstu 44min. pārsvaru. Plus tam visam prasās mazliet precīzāks tas brauciena laiks. 16h ir pārāk neprecīzi. 16:05 vai 16:55? Bez vidējā ātruma tā tabula ir nederīga. Es teiktu, ka tai tabulai prasās klāt uzraksts – ilustratīva nozīme, jo katrs testa brauciens ir diezgan atšķirīgs un rezultāti savā starpā nav salīdzināmi.

    Uz testiem noteikti vajag abus pežo variantus un citronu (sācis reklamēt savu elektrisko, bet lapā vēl nav).

    Muldis
    06.07.2020 18:15

    Noskatoties video man radās doma ka lielu lomu šajā testā nospēlēja vējš.
    Skaties. Sestdien bija diezgan jūtams vējš ap kādi 12m/s no DR. Un to parāda arī brauciens Rīga – Ventspils un Ventspils – Liepāja. Abos šajos posmos brauci pret vēju un patēriņš bija jūtami augstāks, un pazuda reindžs. Bet tiklīdz devies Rēzeknes virzienā, jau izbraucot no Liepājas, patēriņš jūtami samazinājās un reindž arī sāka palikt pāri. Līdz ar to var secināt ka šajā posmā vējš visu laiku bija mugurā un palīdzēja veik šo gabalu daudz ekonomiskāk. Nevaru to apgalvot, bet pieminu to pēc savas pieredzes, jo kādreiz bieži braukāju Liepāja – Rīga – Liepāja, un patēriņš no Liepājas vienmēr bija mazāks kā no Rīgas.

    īpašnieks
    06.07.2020 22:25
    Reply to  Muldis

    Un arī gaisa temperatūra, tai ir milzu nozīme. To esmu ievērojis ZOE vecākam modelim. Vispār ļoti objektīvs tests, it sevišķi par aizmugurējo durvju rokturi, piekrītu. Esmu pirmais ZOE īpašnieks Latvijā.

    īpašnieks
    07.07.2020 12:01

    Pirms 3,5 gadiem parādījās ZOE ar 40kWh akumulatoru un iespēju nopirkt akumulatoru. Toreiz vēl nebija Tesla M3, un ZOE bija ar lielāko akumulatora ietilpību bez Tesla S un X. Pirku Vācijā, neizejot no mājas. Izrādījās ka akumulatora pirkšana, nevis īre, bija eksotika un nācās pagaidīt kamēr uzražo. Paldies ES, servisu, arī garantijas, veica Mūsa Motors – problēmu ar to nebija. Ja kaut kas bija jādara, tad tikai ar piekari, kura sāka klabēt jau pēc 2 gadiem. Pēc 3 gadu braukšanas, akumulatora nolietojumu nesajūtu. Lādēju tikai darbā un mājās ar 11kW 3 fāzu lādētāju. Šim modelim pietrūkst: siltā stūre un laba gaisma, tas ir “salabots” jaunajā. Arī motora jauda varētu būt lielāka – tas attiecas uz apdzīšanu ārpus pilsētas.
    Domāju ka tas ir tas pats ZOE, ko redzēji centrā, jo tas tur stāvēja uz ielas – viena no priekšrocībām.
    Tas stāsts par ZOE vēsturi bija apbrīnojami precīzs.

    0853
    07.07.2020 08:54
    Reply to  Muldis

    Ar laiku šķūneri piedāvās uzstādīt buru. Pa lēto – uzspraužamo, pa dārgo – elektriski izbīdāmo)

    Muldis
    07.07.2020 11:55

    Vēl savrīgāks par vēju, man šķiet, izrādījās uzlādes ātrums. Pārsteidza tas ka, tas visa ceļa garumā spēja lādēties ar tiem +- 40 kW. Prieks ka tāds mazauto spēj būt vienā līmenī ar lielajiem dūžiem. Veiksmi turpmākajos braucienos.

    Kāds
    07.07.2020 20:27
    Reply to  Muldis

    Vienā līmenī ar lielajiem dūžiem? Varbūt tikai tādēļ ka mums nav normāla ātrā uzlādē, bet kaut kādi nieka 50kwh, kas praksē ir ļoti apšaubāmas, jo ne auģiks ne tesla nesaņēma ne tuvu tos 50, lai gan ir uz to spējīgi. Es arī varētu būt vienā līmenī ar Useinu Boltu, ja viņam būtu salauztas abas kājas :D

    https://www.youtube.com/watch?v=yXjjl-RYbVg
    Viena tankštelle, kurā ir 4x50kwh (priekš lēnajiem) + 4x150kwh (priekš normālajiem) + 20x250kwh (priekš ātrajiem). Sanāk daudz, daudz vairāk kā visā mūsu “ātrajā” valsts uzlādes tīklā. Pilnīgi raudāt gribās.

    Vārds*
    06.07.2020 19:02

    Yo !
    Kā iet ar alternatīvo Mod3 brauciena izklājumu ? ;)

    Jānis
    06.07.2020 20:21

    Gaidām šī šedevra Dacia versiju, tāda sākšot likties kopā uz konveijera Rumānijā nākamgad.

    Krotow
    06.08.2020 12:01
    Reply to  Jānis

    Ja skatāmies pēc analoģijas ar reno-daces konstrukcijas lētumu, tad diez kāda elektrodacei būs baterija?

    1102
    06.08.2020 12:49
    Reply to  Krotow

    svina-skābes) joks, protams….

    Krotow
    06.08.2020 12:58
    Reply to  1102

    Pedāļi ar ķēdes pievadu. Tai skaitā pasažieriem. Premium komplektā iekļauta arī cūka un kaza.

    Eduards
    23.07.2020 20:11

    sveiki, Man te lasot šo diskusiju, gribējās piebilst, ka Renault Zoe pēc tehnoloģijām ir tas pats Nissan Leaf tikai bikšu citādāk noformēts.
    Bus jāatrod laiks un jāizmet kāds likums ar to.
    Pats braucu ar eropas Nissan leaf 2014g azeo ar 40KW bateriju

    Krotow
    06.08.2020 11:58

    Vakar sanāca ar “zoju” arī pašam izbraukt garāku gabalu. Piekritīšu tiem, kuri pēc elektroauto lietošanas uz auto ar iekšdedzes dzinējiem vairs negrib atgriezties. Brauc klusu, vadāmība ir superīga, bez kavēšanās apdzīt uz ceļa nav problēmu arī “vilcieniņus” ar fūri un 7 auto aiz tās, piekare nekratās un vismaz priekšā sēdošajiem ir ļoti ērti. Attālums ar 1 uzlādi arī ir beidzot labs. Kā pilsētas auto zoja ir superīgs un ja nebūtu jābrauc arī uz laukiem (vieta aizmugurē sēdošajiem un bagāžnieks), būtu variants.

    1022
    30.08.2020 10:22
    Reply to  Krotow

    Klau, negribās taisīt kontus forumos lai atbildētu tur…par to sodu, ko atrāvies no fikšiem – ja nomas noteikumos nav punktu, kas aizliedz paātrināties vai bremzēt noteiktos veidos, es rakstītu iesniegumu fikšiem, ka viņi pārkāpj pašu rakstītos nomas noteikumus, un ja nebūtu saprātīgas atbildes ar derīgiem argumentiem vai soda atsaukuma, dotos jau uz PTAC.
    Viņi var ierobežot lietotāju miljons dažādos veidos, bet tiem ir jābūt iepriekš zināmiem un pārskaitītiem nomas līgumā. Protams, ir iespēja ka kautkur sīkā drukā tas ir rakstīts un pats neesi to pamanījis – tad nu neko.

    Reklāma