Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI GL65 (9SD) portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Iepriekš mēs esam izmēģinājuši un apskatījuši vairākus MSI veidotus portatīvos datorus. Piemēram, MSI P65 Creator ir gaumīgs un jaudīgs portatīvais dators ikdienas darbiem, bet MSI GS65 Stealth Thin ir ļoti plāns dators geimeriem. Gada sākumā tehnoloģiju izstādē CES 2020 man bija iespēja apskatīt savdabīgā dizaina MEG Aegis Ti5 datoru un arī jaunos MSI GS66 un MSI GE66 Raider portatīvos datorus geimeriem. Uh, tie ir jaudīgi, glīti un sasodīti plāni!

    Kamēr gaidām uz testu šīs jaunās ierīces, MSI laipni atsūtīja MSI GL65 geimeru portatīvo datoru. Tas ir pietiekami plāns un viegls portatīvais dators, ko var aprīkot ar 9. paaudzes Intel Core procesoru, 15.6 collu FHD 120Hz displeju un stilīgu RGB tastatūru. Konkrētais uz testu saņemtais MSI GL65 9SD modelis darbojas ar Intel Core i7 9750H procesoru ar 16GB operatīvo atmiņu un datoram ir NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti videokarte, kas darbina 15.6 collu 120Hz IPS displeju. Šāds dators Latvijā maksā ap 1450 eiro.

    Reklāma

    Ja neesi pazīstams ar MSI portatīvo datoru klāstu, tad fiksi iziesim cauri šī ražotāja geimeru datoru modeļu klāstam. Kā redzam modeļu hierarhijas piramīdā, visjaudīgākie ir GT sērijas datori. GS un GF sērijas produkti liek uzsvaru uz mobilitāti (mazs svars un plāns korpuss), bet GE, GP un GL sērijas ierīces nosedz plašākas geimeru vajadzības. Konkrētais apskata varonis pārstāv GL sēriju, kas par pieejamu cenu piedāvā pašas svarīgākās geiminga funkcijas. Testējamo datoru var uzskatīt par MSI geimeru portatīvo datoru vidējās klases pārstāvi.

    Tagad atšķetināsim pilno testa datora modeļa nosaukumu. MSI GL65 (9SD) nozīmē to, ka esam tikuši pie GL sērijas sestās paaudzes datora, kas aprīkots ar 15.6″ displeju, devītās paaudzes Intel Core procesoriem un NVIDIA GTX 1660 Ti videokarti.

    MSI GL65 eksistē arī dažas citas versijas (GL65 9SDK, GL65 9SCK un GL65 9SC), bet atšķirības starp tām nav pārāk lielas. 9SC un 9SCK izmanto mazliet knapāku GTX 1650 videokarti ar 4GB videoatmiņu, mazākus 41 Ah akumulatorus ar mazāk jaudīgu 150W lādētāju. Savukārt, 9SDK galvenā atšķirība ir RGB tastatūra, kurai katrs taustiņš var būt krāsaini izgaismots atsevišķi. Tāpat ir arī divas GL65 versijas ar RTX 2060 videokartēm. Atšķirība ir tikai RGB tastatūrā. GL65 9SEK tā ir, bet GL65 9SE ir tikai sarkani izgaismota tastatūra.

    Pavisam nesen MSI jaunos šī gada datoru modeļus un MSI GL65 Leopard sērijas geimeru datori ir nokomplektējami ar desmitās paaudzes Intel Core procesoriem, kā arī GTX 16 (GTX 1650 Ti vai GTX 1660 Ti) vai RTX 20 (RTX 2060 vai RTX 2070) videokartēm.

    Neitrāls dizains un pietiekami kvalitatīvs korpuss

    MSI GL65 ir tiešs sekotājs GL63 modelim un tas ir ne tikai tehniski pārāks, bet saņemis arī uzlabotu dizainu. Datora augšējais vāks, neskaitot MSI pūķa logo, ir pavisam tīrs un vizuāli izskatās, ka tas ir veidots no metāla. Tomēr magnēts pie tā nelīp, tātad tā ir plastmasa. Apmales ap displeju (atskaitot apakšējo daļu) ir pietiekami plānas, lai ražotājs par to dižotos. MSI izsakās, ka GL65 ir 15.6 collu dators 14 collu datora korpusā.

    Kopējie datora izmēri ir 357.7 x 248 x 27.5 mm un tas sver 2.3 kg. Kā redzam attēlā zemāk, apakša veidota no plastmasas un te dizaineriem ir dota vaļa izpausties. Ļoti lieli ventilācijas laukumi, bet par laimi nav piemirsts par lielām gumijas kājām stabilākai datora izmantošanai. Vēsais gaiss tiek vilkts iekšā no apakšas un jūtami pūsts laukā kreisajā pusē sānā un abās aizmugures izejās. Datora apakšpuse pārlieku neuzkarst un siltākās vietas ir karstā gaisa izplūdes zonās, kā arī datora augšpusē ap tastatūras centru. Elkoņu atbalsta laukumi pārlieku neuzkarst. Par ventilāciju atbild divi ventilatori un veselas septiņas siltuma novades caurules (heatpipes). Ventilatori gandrīz nekad neapstājas un pat pārlūkojot tīmekli, šis dators diezgan jūtami dūc. Kad ieslēdzam spēles un ventilatori iegriežas pilnā jaudā, troksnis ir pavisam jūtams un normālā galvas attālumā ir ap 50 dB.

    Šis dators ir diezgan stings, lai gan augšējais vāks diezgan viegli iespiežas. Teiksim tā, ir pieredzēti krietni stingrāki datoru korpusi, bet arī šis nav pavisam sliktākais. Tāds krietni virs vidējā. Bet vismaz izskatās pietiekami gaumīgi un pārlieku neizlec. Protams, ja meklē neitrālu geiminga datoru. Vienīgi pie aptuveni 1500 eiro cenas es datorā gribētu vairāk metāla detaļu, vismaz augšējo vāku.

    Aizmugurējais vāks ir vienkārši noskrūvējams un noņemams. Kad tas izdarīts, varam vienkārši nomainīt operatīvo atmiņu abos slotos, nomainīt M.2 SSD atmiņu (otrs M.2 slots ir atslēgts) un Wi-Fi moduli.

    Bagātīgs pieslēgvietu klāsts

    MSI ir padomājis par bagātīgu pieslēgvietu klāstu, lai varam datoram pieslēgt ārējos displejus un citas perifērijas ierīces. Datora labajā sānā no kreisās puses redzam divas Type-A USB 3.2 Gen1 pieslēgvietas, SD (XC/HC) atmiņas karšu lasītāju un lādēšanas pieslēgvietu. Jāsaka, ka atmiņas kartes lasītājs ir ļoti lēns un spēj kopēt datus ar knapu 5 MB/s ātrumu un 3GB failu mēs kopēsim 10 minūtes.

    Datora otrajā pusē no kreisās atrodam pilnizmēra RJ45 Ethernet tīkla pieslēgvietu, HDMI (4K @ 30Hz) un Mini-DisplayPort video izejas, kā arī trešo Type-A USB 3.2 Gen1 un Type-C USB 3.2 Gen1 pieslēgvietas. Audio pieslēgvieta šoreiz sadalīta divos 3.5mm portos, kā vecajos labajos laikos.

    Datora aizmugurē ir labi redzamas karstā gaisa izplūdes atveres. Kā jau minēju, kreisajā pusē tiek izpūsts lielāks karstā gaisa apjoms.

    Ērta tastatūra un skārienpaliktnis

    Arī šim datoram MSI izmanto sadarbībā ar Steelseries tapušo tastatūru un tā būs pazīstama, ja esam darbojušies arī ar citiem MSI geimeru datoriem. Konkrētais testa dators ir aprīkots ar tastatūru, ko varam izgaismot sarkanā krāsā trīs spilgtuma režīmos vai arī izslēgt vispār. Virs tastatūras pa labi ir trīs atsevšķas pogas ar kurām varam ieslēgt/izslēgt datoru, aktivizēt MSI Dragon Center programmu un ieslēgt dzesēšanu maksimālā režīmā.

    Skārienpaliktnis ir liels, nobīdīts pa kreisi un darbojas saprotami. Pēdējā laikā arī Windows datoru ražotāji beidzot ir iemācījušies veidot patiešām kvalitatīvus skārienpaliktņus.

    Rakstīšana uz šīs tastatūras ir viegla un vismaz man sanāca piešauties ļoti ātri. Vienīgi man ne pārāk patīk taustiņu fontu izvēle, jo ātrumā ne vienmēr varu uzreiz nolasīt, kas rakstīts uz kura taustiņa. Tāpat no sākuma ir pagrūti pierast pie tā, ka kreisajā pusē nav Windows taustiņa, un, lai arī datoram ir atsevišķs ciparu taustiņu bloks, tas ir sasodīti saspiests kopā un saplūst ar virzienu taustiņiem.

    15.6″ FHD displejs ar 120Hz atsvaidzi

    Šis dators ir aprīkots ar 15.6 collas lielu IPS displeju, kas darbojas ar FHD (1920 x 1080 pikseļu) izšķirtspēju. Konkrētais testa produkts ir ticis pie 120Hz versijas un plūdenums ir jūtams. Manuprāt, izvēlētā izšķirtspēja ir adekvāta GTX 1660 Ti videokartes spējām un par to pārliecinājos datora veiktspējas testos. Bet par to mazliet vēlāk.

    Displeju vērtēju kā pietiekami labu. Tas ir pietiekami spilgts, pietiekami labi attēlo krāsas un matētais pārklājums mazāk nogurdina acis, jo no tā neatspīd visa pasaule. Citos apskatos lasīju, ka šim datoram var gadīties mazāk kvalitatīvs displejs ar apgaismojuma problēmām, bet konkrētais testa produkts bija vienmērīgi izgaismots.

    Teiksim tā, šī datora displejs ir adekvāts tā galvenajam uzdevumam – videospēļu spēlēšanai. Fotogrāfiju un video montēšanai būs par īsu ar attēlojamo krāsu gammu un precizitāti.

    Viduvēja kamera un skaņa

    MSI GL65 izmanto ļoti vienkāršu HD izšķirtspējas tīmekļa kameru, kas ir spējīga uzņemt ļooti viduvējas kvalitātes attēlus un video. Zemāk vari apskatīties piemērus dienas un nakts laikā.

    MSI norāda, ka šim datoram ir lieli skaļruņi, taču realitātē tie ir tikai 2W skaļrunīši. Tie skan diezgan skaļi, tomēr nespēj radīt patīkamu zemo frekvenču skanējumu. Tas tomēr ir geiminga dators un tādā produktā es sagaidu labu skaņu. Austiņās skaņa ir pietiekami skaļa un kvalitatīva, jo MSI izmanto iebūvētu jaudas pastiprinātāju (AMP). Skanējuma un mikrofona iestatījumus varam pielāgot ar Nahimic programmu.

    Veiktspēja

    Testētais MSI GL65 dators izmanto entuziastu klasē jaudīgo devītās paaudzes Intel Core i7 9750H procesoru un NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti diskrēto videokarti ar 6GB GDDR6 videoatmiņu. Šis dators ir aprīkots ar 16GB DDR4-2666 operatīvo atmiņu, taču abi sloti ir brīvi pieejami zem aizmugures vāka un varam operatīvo atmiņu papildināt līdz 64GB. Tas ir jaudīgs komplekts un to attiecīgajā paaudzē pārtrumpo tikai versijas ar GeForce RTX 2060 videokarti.

    Dators ir aprīkots ar M.2 NVMe SSD (PCIe Gen3 x2) un CrystalDiskInfo rīks rāda, ka tas ir 512GB modulis no Western Digital. Datorā ir atsāta tukša vieta vienam 2.5″ SATA HDD diskam. Šādi varam iegūt ļoti lētu un ietilpīgu disku visiem mūsu failiem.

    Western Digital norāda, ka konkrētā SN520 atmiņa 512GB konfigurācijā spēj nodrošināt līdz 1700 MB/s secīgās lasīšanas un līdz 1400 MB/s secīgās rakstīšanas ātrumus. Ar CrystalDiskMark rīku mērijumi rāda, ka pīķa režīmā varam sasniegt šādus ātrumus, bet reālākā režīmā ātrumi ir mazliet zemāki. Bet kopumā tas ir labs sniegums.

    Tests ar LatencyMon parāda, ka visas komponentes datorā darbojas kā pienākas un nerada nevajadzīgas aiztures. Tādējādi šo datoru var droši izmantot audio un video apstrādei reāllaika režīmā.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis dators sasniedza ļoti atzīstamu 5961 punkta rezultātu, kas pārspēj MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG ZEPHYRUS S GX701 (5646.2 punkti) un Asus ROG Strix G (4653.7 punkti). Šajā testā priekšā ir tikai Lenovo ThinkPad X1 Extreme ar 7809.2 punktiem.

    Citos veiktspējas testos iegūti šādi rezultāti:

    • Cinebench R20: 2582
    • 3DMark Time Spy: 5736
    • 3DMark Sky Diver: 34280
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 3208
    • PCMark 10: 5491

    Veicot slodzes testēšanu, pamanīju, ka dators uzkarst līdz nepatīkami augstai temperatūrai un palūkojos, ko rāda temperatūras sensori. Ja videokartes temperatūra nepārsniedza 71 Celsija grādu, tad procesors uzkarsa krietni augstāk – pāri 90 grādiem visiem kodoliem un tas noveda arī pie visu sešu kodolu sabremzēšanas. Un tas nozīmē, ka datoram ir nepietiekama dzesēšana, kas liek samazināt jaudu, lai nepārkarstu.

    Veiktspēja videospēlēs ir atzīstama un izvēlētā videokarte spēj lieliski tikt galā ar visu populāro videospēļu labu darbināšanu uz datora FHD monitora. Notestēju vairākas populāras un prasīgas videospēles FHD izšķirtspējā un uz augstākajiem grafikas iestatījumiem – visi rezultējās ar vismaz 50 fps.

    • Shadow Of The Tomb Raider (1080p, Highest: 72 fps)
    • Assassin’s Creed Odyssey (1080p, Ultra High: 50 fps)
    • Far Cry New Dawn (1080p, Ultra, 78 fps)
    • Division 2 (1080p, Ultra, 57 fps)

    51 Ah akumulators un trokšņojošs lādētājs

    MSI šī datora specifikācijā norāda, ka datoram ir 6 šūnu litija jonu akumulators ar kopējo kapacitāti 51 Wh. Interesanti, ka nolietojuma līmenis tiek uzrādīts diezgan augsti 7%. Acīmredzot, iepriekšējie testētāji šo datoru nav pārlieku saudzējuši.

    Produkta apraksta lapā tā arī neatradu, cik ilgu darbību ražotājs sola un nācās ķerties pie testēšanas. PCMark10 testēšanas rīkā ir atsevišķs baterijas tests un Modern Office režīmā, kad tiek simulēta tipiska biroja darbība (tīmekļa pārlūka izmantošana, dokumentu veidošana utt.), šis dators spēja darboties aptuveni piecas stundas. Spēlējot baterijas darbības laiks samazinās līdz aptuveni stundai. Pilnībā šo datoru uzlādēsim aptuveni pusotras stundas laikā.

    MSI šo datoru aprīkojis ar jaudīgu 180W barošanas bloku. Tas izmanto speciālu lādēšanas spraudni un pats lādēšanas adapteris ir diezgan liels klucis. Plus, tas uzlādes laikā izdveš diezgan labi sadzirdamas elektroniskas skaņas. Sajūta tāda, it kā kāds Morzes kodā sūtītu izplatījumā ziņojumus.

    Programmatūra

    Kā jau MSI datoros ierasts, galvenā veiktspējas iestatījumu vadības programma ir MSI Dragon Center, ko var izsaukt arī nospiežot speciālu taustiņu virs tastatūras. Šī programma uzskatāmi parāda datora komponenšu noslodzi, kā arī ļauj pielāgot veiktspējas, baterijas, skanējuma un pat konkrētu spēļu iestatījumus. MSI arī piedāvā uz mūsu mobilajām ierīcēm uzstādīt īpašu MSI programmu, kas ļauj telefonā sekot līdzi datora veiktspējai.

    Datora draiveru atjaunināšana un dažādu noderīgu utilītu uzstādīšana paredzēta MSI Driver & App Center programma.

    Papildus uz datora MSI ir uzstādījis Norton Studio antivīrusu un Music Maker Jam, PhotoDirector8, PowerDirector programmas ar kurām varam veidot mūziku, video un apstrādāt fotogrāfijas.

    Sadarbībā ar BlueStacks datorā ir iemājojusi arī MSI App Player programma, kas ļauj emulēt Android lietotnes.

    Secinājumi: Labs vidējās klases geiminga dators

    MSI GL65 spēj pienācīgi darbināt visas jaunākās videospēles uz pašiem augstākajiem grafikas iestatījumiem, taču procesā ir diezgan skaļš un ar tendenci pamatīgi uzkarst. Iebūvētā atmiņa ir pietiekami ātra, taču ļoti ērti to varam nomainīt uz ietilpīgāku un ātrāku, kā arī pievienot papildus 2.5″ SATA HDD. Arī operatīvā atmiņa ir uzlabojama līdz 64GB kopējam apjomam. Dators izskatās gaumīgi un to var nopirkt arī ar RGB tastatūru. Ja displejs nepārsteidz ar košām krāsām un acis izdedzinošu spilgtumu, tā 120Hz atsvaidze ļaus izbaudīt plūdenu spēlēšanu. Kā redzam, šim datoram ir plusi un ir mīnusi, bet kopumā man tas liekas izskatāms variants, ja meklē normālu vidējās klases geiminga portatīvo datoru.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma