Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Strix G spēlēm paredzētā klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS mums šoreiz atsūtījis visai interesantu, spēlēm paredzētu klēpjdatoru. Interesants tas ir savas cenas dēļ – ROG Strix G varētu dēvēt par vidējās klases spēlēm paredzētu klēpjdatoru, jo tas piedāvā gana plašu un jaudīgu videokaršu klāstu, kā arī dators ir pietiekami plāns, lai to pat būtu iespējams dēvēt par pārnēsājamu.

    ROG Strix G pie mums atceļojis 17.3 collu izmērā, bet pieejams ir arī 15.6 collu modelis, kas pārsvarā piedāvā tādas pašas iespējas, līdzvērtīgu jaudu un ekrānu (protams, ja neskaita ekrāna izmēru).

    Reklāma

    Iepriekš pie mums sabija ASUS ROG Zephyrus S sērijas spēlēm paredzētais klēpjdators, kas bija tuvu maksimālajai jaudai, kas pieejama klēpjdatoros. Diemžēl ROG Zephyrus S sērijas cena ir atbaidoši augsta. Pats es ikdienā lietoju TUF Gaming FX505 sērijas klēpjdatoru, kas ir biezāks, mazāk jaudīgs un arī jūtami lētāks. Atļaušos šodienas varoni ROG Strix G salīdzināt ar vairāk nekā divas reizes dārgāko ROG Zephyrus S un gandrīz uz pusi lētāko TUF Gaming FX505 sērijas klēpjdatoru.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: četru kodolu Intel Core i5-9300H, 2.4 GHz – 4.1 GHz
    • Videokarte: Intel UHD Graphics 630, NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti (6 GB GDDR6 VRAM)
    • Operētājsistēma: Windows 10
    • RAM: 8 GB 2666 MHz DDR4 (max 32 GB RAM)
    • Ekrāns: 17.3 collu IPS 144 Hz 16:9, 100% sRGB krāstelpas attēlojums
    • Atmiņa: 512 GB PCIe Gen3 x2 NVMe SSD
    • Pieslēgvietas: 1 x Type-C USB 3.2, 3 x Type A USB 3.2, 1 x HDMI 2.0b, 1 x 3.5mm
    • Audio, 1 x RJ45 LAN
    • Wi-Fi: 2×2 Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0
    • Svars: ap 2.850 kg
    • Izmēri: 399.7 x 293.4 x 26.5 mm
    • Akumulators: 66 Wh
    • Papildu: izgaismota tastatūra, 2x 4 W skaļruņi
    • Krāsa: melna
    • Cena: līdzvērtīgs 15.6 collu modelis maksā 1400 eiro

    Izskats un uzbūve

    Salīdzinot ar citiem ASUS geimeru sēriju klēpjdatoriem, ROG Strix G pat uzskatāms par atturīga dizaina datoru. Tas ir plāns, kad ROG Strix G salīdzina ar citiem spēlēm paredzētiem klēpjdatoriem. Par spīti plānumam un tam, ka dators veidots no plastmasas, ROG Strix G noteikti nosaucams par ļoti labi būvētu – klēpjdatoru var bez raizēm pacelt aiz viena stūra. ROG Strix G dizains ir gandrīz 1:1 kopija no dārgākā ROG Strix Scar III G731, pēdējais gan veidots no alumīnija, nevis no plastmasas.

    Eņģes būvētas nedaudz netipiski, bet tas, visticamāk, darīts, lai ROG Strix G būtu iespējams izvietot pieslēgvietas datora aizmugurē, kā arī uzstādīt augstvērtīgu dzesēšanas sistēmu. Patīkami, ka ROG Strix G iespējams atvērt ar vienu roku. Ja reiz par eņģēm, tad to vienīgais mīnuss ir spēja atvērt ekrānu tikai 120 grādu leņķī, kas atsevišķos gadījumos var nebūt pietiekami.

    ROG Strix G ticis pie netipiski jaudīgiem skaļrunīšiem ar 4 W – tas ir daudz. Pirmo reizi jāsaka, ka skaņa no klēpjdatora nav nožēlojama. Protams, nekādus dižos basus nedzirdēsi.

    Neesmu nekāds eksperts šajā jomā, bet dzesēšanas sistēma ROG Strix G ir nedaudz dīvaina – saprotu nepieciešamību pūst ārā silto gaisu pa klēpjdatora aizmuguri, bet vienlaikus siltais gaiss tiek pūsts ārā pa datora labo sānu. Vismaz man tas nozīmē, ka pele un lietotāja labās rokas īkšķis tiek visu laiku sildīts. Ja izmantosi ROG Strix G kopā ar ārējo tastatūru, nekādu diskomfortu siltais gaiss neradīs.

    ROG Strix G līdzi nāk pamatīgs 230 W lādētājs, kas pats sver aptuveni 670 gramus. Tīmeklī lasāms, ka ROG Strix G ar GTX 1660 Ti videokarti spējīgs tērēt aptuveni 200 W pilnā noslodzē, bet mani mērījumi norāda, ka ikdienas darbos (rakstu darbi + Youtube + vēl kaut kas fonā) ROG Strix G tērē aptuveni 25 W līdz 35 W, bet spēļu režīmā enerģijas tēriņi uzkāpa līdz 129 W, tālāk tie nekāpa.

    Savienojumu klāsts ir pieņemams – ROG Strix G ir trīs parastās USB 3.2 pieslēgvietas kreisajā datora sānā, viena USB Type-C pieslēgvieta (bez Thunderbolt 3) aizmugurē, kā arī LAN (kas ļoti pietrūka ROG Zephyrus S modelī) un austiņu pieslēgvietas. SD atmiņas karšu lasītāja ROG Strix G nav. Bezvadu savienojumi ir klasiski – Wi-Fi 5 (ac) ar 2×2 antenām un Bluetooth 5.0. Es teiktu, ka mūsdienās jau prasītos vismaz Wi-Fi ar 3×3 antenām vai pāriešana uz Wi-Fi 6 spēļu datoros.

    ROG Strix G var uzstādīt līdz 32 GB RAM (2x 16 GB plāksnes) un arī varēsi ievietot vēl vienu cieto disku (2.5 collas, SATA). Ar ROG Strix G atvēršanu jābūt uzmanīgam, jo tam ir divas plānas šleifītes, kas savieno datora perimetra RGB LED izgaismojumu. Papildu 2.5 collu cieto disku var ievietot arī TUF Gaming FX505 sērijas klēpjdatorā, turklāt nenāksies domāt par trauslajiem savienojumu vadiņiem.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    ROG Strix G izmantota tā pati tastatūra, kas ir lētākajā TUF Gaming FX505 sērijas klēpjdatorā. Tastatūrai ir RGB LED izgaismojums, kā arī lielāka izmēra Space taustiņš. Visai tizlas ir virzienpogas, tās šķiet izmēros pārāk mazas, kā arī tās ir ne tik atsaucīgas un ne tik precīzas kā pārējie ROG Strix G taustiņi. RGB LED izgaismojums nav sadalāms zonās, šīs iespējas atstātas dārgākajiem ROG Strix III un ASUS ROG Zephyrus S klēpjdatoriem. WASD pogas ir caurspīdīgas, bet tās darbojas identiski kā pārējās – nekas izturīgāks WASD uzbūvē nav izmantots.

    RGB LED izgaismojums tastatūrai darbojas kopā ar RGB LED izgaismojumu, kas izvietots klēpjdatoram pa perimetru – varēsi izvēlēties tastatūrai un perimetra izgaismojumam vienādas krāsas un vienādu spilgtumu. Labā ziņa, ka izgaismojumu tastatūrai un perimetram var ieslēgt vai izslēgt neatkarīgi vienu no otra.

    Skārienpaliktnis izdevies drīzāk viduvējs – tas ir ne pārāk liels izmēros (10.8 x 6 cm), kā arī man tas nešķiet pārlieku precīzs. Dīvaini, bet skārienpaliktnis ļoti ātri savās speķainus pirkstu nospiedumus, lai arī pārējais korpuss ir visai imūns pret tiem.

    Ekrāns

    ROG Strix G izmantots 144 Hz IPS ekrāns ar 1080p izšķirtspēju. ROG Strix G ekrānam ir 3 ms reakcijas laiks, 1000:1 kontrasts un tas spēj attēlot 100% sRGB krāstelpas (vismaz tā sola ASUS). Faktiskie mērījumi tīmeklī norāda, ka ROG Strix G attēlo aptuveni 89% sRGB un 58% AdobeRGB.

    144 Hz gan nozīmē, ka var nākties samazināt spēlīšu vizuālos efektus, lai nodrošinātu tik augstu kadru nomaiņu.

    Šoreiz jāsaka, ka ekrānam ir niecīgi atspīdumi un lielisks spilgtums klēpjdatora ekrānam – vari mierīgi strādāt, ja arī aiz muguras ir logs ar atvērtiem aizkariem.

    Virs ekrāna nav izvietota tīmekļa kamera, tā ir pievienota ROG Strix G komplektā – ja vēlēsies to izmantot reti, nāksies parakāties atvilktnēs. Līdzvērtīgi tīmekļa kamera bija izveidota ROG Zephyrus S modelī.

    Kopumā jāsaka, ka ROG Strix G ekrāns ir tiešām foršs, viens no labākajiem, kāds redzēts klēpjdatoros (ja neskaita OLED).

    Komplektā

    ROG Strix G līdzi tiek dota arī mugursoma, ROG Gladius datorpele un pat Cerberus austiņas, kas ir visai patīkams pārsteigums. Kopumā vērtēju, ka papildu nieciņi kopā veido aptuveni 120… 150 eiro. Iespējams, par papildu aksesuāru var uzskatīt arī līdzi doto tīmekļa kameru, tās cena ir nedaudz virs 100 eiro, bet nedomāju, ka kāds šādu aksesuāru vērtēs par visiem 100 un vairāk eiro.

    Veiktspēja

    ASUS teorētiski piedāvā ROG Strix G aprīkot ar GTX 1650, GTX 1660 Ti, RTX 2060 un arī RTX 2070 videokartēm. Pie mums nonāca ROG Strix G ar, iespējams, saprātīgāko izvēli klēpjdatoram – GTX 1660 Ti videokarti. Šis ROG Strix G aprīkots ar Intel Core i5-9300H procesoru un 8 GB 2666 MHz DDR4 RAM. Šādas cenas (precīzu cenu nezinu, bet tā ir virs 1400 eiro) spēlēm paredzētam klēpjdatoram jau prasītos pēc 16 GB RAM, pārējo visu varētu akceptēt. Kā jau minēju – RAM varēsi pielikt klāt (datorā ir 1x 8 GB RAM plāksne), bet dari to prātīgi.

    Vērtējams, ka GTX 1660 Ti videokarte ir aptuveni 30% līdz 50% ātrāka, kad to salīdzina ar GTX 1060, tā ir divas reizes jaudīgāka par GTX 1050 Ti. Interesanti, ka GTX 1660 Ti videokarte tiek uzskatīta tikai par 6% līdz 36% vājāku par būtiski dārgākajā RTX 2060 un RTX 2070 videokartēm, ja neņemam vērā Ray-Tracing. GTX 1660 Ti videokarte arī saņēmusi virtuālās realitātes iespējas, kas nav pieejamas GTX 1650 modelī. Faktiski GTX 1660 Ti videokarte ir daudz tuvāka RTX 2060, nekā GTX 1650 modelim. Iespējams, galddatoros ar Nvidia SUPER sērijas videokartēm situācija var mainīties.

    Protams, spēlīšu dzenāšanas laikā dators ir skaļš, bet Silent režīmā aktīvās dzesēšanas ventilatorus vispār nevar just. Tie nedaudz griežas, ja labi ieklausies, bet atminos, ka ROG Zephyrus S modelī ventilatori sīca visu laiku un tos nevarēja apklusināt.

    Sintētiskās veiktspējas testos ROG Strix G pārspēj vai ir vienā līmenī ar klēpjdatoriem, kas saņēmuši Nvidia GeForce GTX 1070 videokarti kopā ar Intel Core i7 8750H procesoru un 32 GB 2400 Mhz DDR4 RAM. ROG Strix G daudz neatpaliek arī no RTX 2060 videokartes kopā ar Intel Core i7 9750H un 16 GB 2666 MHz DDR4 RAM.

    Es teiktu, ka vismaz manām vajadzībām ROG Strix G būtu labi sabalansēts klēpjdators darbam un izklaidēm. Uzreiz gan ROG Strix G ņemtu kopā ar vēl vienu vismaz 8 GB RAM plāksni.

    Akumulators

    ASUS aprīkojis ROG Strix G ar 66 Wh akumulatoru, kas ir kaut kur pa vidu starp citiem ražotājiem. 17.3 collu klēpjdatoriem akumulatoru ietilpības svārstās no 50 Wh līdz 90 Wh Alienware m17 modelī.

    PCMark 10 (Battery: Modern office) akumulatora testā ROG Strix G izturēja 2 stundas un 46 minūtes, kas aptuveni atbilst ikdienas pielietojuma rādītājiem ar vienu uzlādi. Spēlīšu dzenāšana akumulatoru izrij aptuveni 40 līdz 50 minūšu laikā. Šis ir normāls, ikdienišķs rādītājs jaudīgiem spēlīšu klēpjdatoriem.

    Nobeigumā

    Man ir jāsaka, ka ASUS ROG Strix G ir viens no maniem pēdējā laika favorītiem, kad runājam par klēpjdatoriem. ROG Strix G ticis pie ļoti saprātīgas GTX 1660 Ti videokartes un 144 Hz ekrāna, dators ir atturīga izskata, tas ir veidots no kvalitatīvas plastmasas. ROG Strix G ir pieņemams pieslēgvietu klāsts, kaut gan es būtu balsojis par vēl pāris USB pieslēgvietām datora aizmugurē (vieta tur ir atliku likām).

    Neesmu sapratis iemeslu, kāpēc būtu datoros jāizvieto USB Type-C pieslēgvieta bez Thunderbolt 3, kas jau kādu laiku ir tehnoloģija bez licences maksas.

    Neesmu sajūsmā par tastatūru – te nav pilnīgi nekāda iemesla izvietot tik mazas un vājas virzienpogas. Turklāt tastatūra paķerta no aptuveni 400 eiro lētākiem ASUS klēpjdatoriem. Arī perimetra izgaismojumu būtu labprātāk iemainījis pret papildu RAM plāksni vai ko tamlīdzīgu. ROG Strix G ekrāna eņģes darbojas forši, bet ekrāns atverams tikai par 120 grādiem, kas dažiem varētu izrādīties par maz.

    Par ROG Strix G cenu var pafilozofēt, jo cenā līdz 1400 eiro (jā, te vēl arvien vados no ROG Strix G 15.6 collu modeļa cenas) pieejami klēpjdatori arī ar RTX 2060 videokarti, kas ir nedaudz jaudīgāka par GTX 1660 Ti. Klēpjdatoriem ar RTX 2060 videokarti parasti uzreiz pienākas arī 16 GB RAM. Nez kāpēc RTX 2060 videokarti pie mums pārsvarā var dabūt 15.6 collu klēpjdatoru modeļos.

    Patika

    • 144 Hz ekrāns
    • saprātīga videokartes izvēle
    • izcila uzbūve (ja vien neplāno klēpjdatoru izjaukt)\
    • komplektā forša pele un labas austiņas

    Ne tik ļoti patika

    • tastatūra paķerta no divas reizes lētākas klēpjdatoru sērijas
    • varēja būt plašāks pieslēgvietu klāsts
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Einis
    30.12.2019 11:05

    Man interesē uz visiem šiem ROGiem var arī palaist klaviatūras krāsiņas spēlēm? Teiksim interesē tieši Frostpunk, jo ir lasīts, ka ķip tur paliekot aukstākam pogas arī paliek zilākas.

    Man pašam ir šis:
    ASUS ROG GL553VD 15.6″ Full HD Gaming Laptop Intel Core I5 7300HQ 8GB RAM 128GB SSD, bet nav nekādi sanācis palaist spēlēs gaismas.

    30.12.2019 13:53
    Reply to  Einis

    Iekš Armoury Crate bija iespējams ielikt tastatūrai un pelei reakciju uz procesora siltumu, bet atsevišķi uz kaut kādiem specifiskiem spēles parametriem Asus programmatūra nereaģē.

    Ja nemaldos šī iespēja ir tikai Razer atsevišķiem aksesuāriem un laikam arī Alienware klēpjdatoriem. Par pēdējiem neesmu pārliecināts.

    digitalk
    30.12.2019 19:58
    Reply to  Artis Abols

    logitech gaming sērijas arī ļauj programmām komunicēt ar dzelzi. mani gan vairāk tracina, ka gaismas profils netiek saglabāts pašā G203, bet, kad debīlo varavīksnes demo atslēdz ar rokām un atļauj piekļuvi no malas, iluminācija pieskaņojas palaistajai spēlei vai, piemēram, discord midžina gaismiņas pie čata. ērti, ja uz brīdi esi afk.

    Einis
    30.12.2019 20:34
    Reply to  digitalk

    Tu man tā arī likās, ka priekš ASUS nav nekādi softi priekš tā.

    Alienware gan figurēja daudz kačajamo programu sarakstā, ko testēju.

    Nu par proča siltumu gan nedomāju. Es par siltumu spēlē.

    Arturs
    30.12.2019 21:58
    Reply to  Artis Abols

    alienware un razer peles paliknim un klavietūrai strādā, pats lietoju un ļoti daudz spēlēs regulē pašas RGB gaismas šiem produktiem.

    30.12.2019 14:23

    mani fascine Jūsu spēja tik nekārdinoši safočēt laptopu, ja oficiālajos foto tas izskatās svaigi un sātīgi, tad jūsu bildēs vairāk met pēc apkaltušas siļķes kažokā

    Kursors.lv
    30.12.2019 15:14
    Reply to  pajolis

    Interesants salīdzinājums. Piefiksēšu kaut kur.

    Reklāma