Web Analytics
More
    Reklāma

    Mega-jaudīgā ASUS ROG Zephyrus S GX701GX klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    Šoreiz tiešām esmu nelielā nirvānā par izmēģināšanai saņemto produktu. ASUS šoreiz atsūtījis nevis šādu tādu ierindas dzelzīti, bet pašu dullāko no plānajiem spēlēm paredzētajiem klēpjdatoriem. Protams, atrodami arī kādu bikucīti jaudīgāki spēļu klēpjdatori, bet tad mēs runātu jau par gandrīz divkārt lielāku svaru un būtiski augušu klēpjdatora biezumu.

    Apskatam saņemtais ASUS ROG Zephyrus S GX701 ir aprīkots ar labāko – Intel 8. paaudzes (ASUS ROG Zephyrus S GX701 mājaslapā gan kautri tiek solīta 9. paaudze, bet ne pie mums tīmekļa veikalos…) Intel Core i7 sešu kodolu procesoru, 24 GB RAM un Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q videokarti. Šo visu pavada 144 Hz Full HD ekrāns ar G-Sync un Pantone sertifikāciju.

    Reklāma

    Ne tik ļoti labā ziņa ir tā, ka izmēģināšanai saņemtā ROG Zephyrus S GX701 klēpjdatora cena ir drīzāk uz kosmisko pusi – dators maksā nedaudz zem 3200 eiro, tātad daudziem, jo daudziem apskata lasītājiem (man tai skaitā) šādas komplektācijas spēlēm paredzētais dators ir tikai tāls sapnis. Te gan būtu jāņem vērā, ka galddators ar gana modernu Core i7 procesoru, RTX 2080 videokarti, 1 TB NVMe atmiņu un 32 GB RAM maksās nedaudz zem 2000 eiro. Tad vēl paliek jautājums par datora ekrānu ar G-Sync, kas arī nav nemaz tik lēts prieks. Nevajag piemirst par peli un tastatūru. 3200 eiro šādā veidā būs grūti salasīt, bet ne neiespējami. Galddatoram, protams, būs savi plusi (var atrast klusāku dzesēšanas sistēmu, komponentes būs jūtami jaudīgākas un tās varēs pēc kāda laika papildināt vai nomainīt). Šo visu sarakstīju, lai mēģinātu parādīt, ka 3200 eiro par šādas klases klēpjdatoru nebūt nav ārprātīga cena.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: sešu kodolu Intel Core i7-8750H
    • Videokarte: GeForce RTX 2080 Max-Q (8192 MB, Core: 990 MHz, Memory: 6000 MHz, GDDR6, ForceWare 418.81, Optimus)
    • RAM: 24 GB SO-DIMM 2666 MHz DDR4
    • Ekrāns: 17.3 collas, 16:9, 1920 x 1080, 127 ppi, IPS, 144 Hz, G-Sync, Pantone-sertificēts, viegli matēts
    • Pamatplate: Intel HM370
    • SSD: 1024 GB, NVMe (M2.2280)
    • Izmēri: 39.9 x 27.2 x 1.87 cm
    • Svars: 2.64 kg, barošanas bloks 622 g
    • Papildus: izgaismoto RGB LED taustiņi, skārienpaliktnis ir arī ciparbloks tastatūrai
    • Komplektā: vada austiņas, datorpele, web-kamera un mugursoma
    • Cena: ap 3200 EUR

    Izskats un uzbūve

    ASUS izvēlējies likt uzsvaru uz šī ļoti jaudīgā spēlēm paredzētā klēpjdatora kompaktumu – ROG Zephyrus S GX701 tiešām arī sarunas karstumā būtu nodēvējams par portatīvu datoru. Jārēķinās, ka šoreiz darīšana ir ar 17.3 collu ekrānu, bet tā apmales ir tik ļoti samazinātas, ka pats ražotājs dēvē ROG Zephyrus S GX701 par 17.3 collu datoru 15.6 collu korpusā. Tuvu ir, bet atšķirība tomēr būs redzama un jūtama. Jūtams ir arī ROG Zephyrus S GX701 svars. Pats par sevi klēpjdators sver tikai 2.6 kilogramus. Jā, tikai! Ļoti pamatīga komponente būs barošanas bloks, kas sver virs 600 gramiem.

    ROG Zephyrus S GX701 veidots no metāla – arī vāks, apakšdaļa, daļa ap tastatūru. Interesanta ir klēpjdatora dzesēšana – kad atver ekrāna vāku, mehāniski atveras arī aptuveni puse no ROG Zephyrus S GX701 apakšdaļas. Tādējādi tiek panākta efektīvāka plānā klēpjdatora dzesēšana. Vienkārši un visai efektīvi. Ar aizvērtu ekrānu klēpjdators šķiet ļoti izturīgs, bet ekrāna atvēršana to padara trauslāku. Ventilācijai paredzētā atvere ir plāna, to nevajadzētu daudz spaidīt un mocīt. Te gan atkal jāpiemin, ka diez vai kāds mēģinās ROG Zephyrus S GX701 izmantot klēpī. Tas nav neiespējami, bet jaudīgās komponentes jūtami silst, spēlītes uz plikām ciskām neizdosies paspēlēt.

    Ja šaušalīgi būtu vēlme par kaut ko piekasīties, varētu vēlēties, lai ROG Zephyrus S GX701 ekrāns atvērtos plašākā leņķī. Te gan jāņem vērā, ka nāktos pārstrādāt ne tikai eņģes, bet arī dzesēšanai paredzētās atveres mehānismu.

    Brutālā videokarte (par to nedaudz vēlāk) un nepieciešamība dzesēt komponentes likusi uz lietotāja pusi (tālāk no eņģēm) atstumt tastatūru un arī visas pieslēgvietas izvietotas tuvāk lietotājam, kas ne vienmēr ir ērti. Klēpī turot datoru, tas jāpavirza uz priekšu gana tālu, lai varētu ērti rakstīt, bet tad tas draud nokrist.

    ROG Zephyrus S GX701 saņēmis piecas USB pieslēgvietas (2x USB 3.1 Gen1, 1x USB 3.1 Gen2, 1x USB 3.1 Gen1 Type-C, 1x USB3.1 Gen2 Type-C ar DisplayPort 1.4 un Power Delivery), 1 x HDMI 2.0b un 3.5 mm austiņu pieslēgvieta. Bet mums iztrūkst tādas gana svarīgas pieslēgvietas kā SD karšu lasītājs un arī RJ45 Gigabit LAN pieslēgvieta, kas datorspēļu entuziastiem liks noraidoši grozīt galvas. Saziņai ar tīmekli paliek vien Wi-Fi 5 tīkla karte.

    Vaļā ROG Zephyrus S GX701 nejaucu, bet tīmeklī sagramstīju informāciju, ka datoru atjaukt vaļā būs visai vienkārši (izmantotas torx skrūves, kas pašas par sevi nav nekāds retums), bet klāt tiksi tikai ventilatoru iztīrīšanai. Pie RAM, atmiņām un citām komponentēm klāt netiksi. Pieejai pie komponentēm nāksies pamatīgi izārdīt datoru.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Es visai reti sūdzos par ievadierīču izvēli un to darbību, bet šoreiz uzskatu, ka ROG Zephyrus S GX701 kompaktums ņēmis visai nelabu virsroku pār tastatūras un skārienpaliktņa lietojamību.

    Gluži kā pieslēgvietas, arī tastatūra atstumta tuvāk lietotājam, bet skārienpaliktnis ir nevis zem tastatūras, bet tai blakus. Attiecīgi mums ir visai tuvu sastumtas un nevajadzīgi mazākas padarītas dažas tastatūra pogas, arī skārienpaliktņa izmēri cietuši. Skārienpaliktnī gan iebūvēts izgaismots ciparbloks, to aktivizē ar speciālu pogu. Ciparbloks ir lietojams, bet ne pārāk ērts. Kopumā rodas sajūta, ka ASUS šoreiz vēlas, lai lietotājs piepirktu klāt īstenu peli (tas būtu saprotami geiminga datoram), kā arī normālu tastatūru (šādu soli no klēpjdatora nebiju gaidījis). Dažam konkurentam izdevies savos klēpjdatoros pat mehānisko tastatūru iemānīt…

    ROG Zephyrus S GX701 tastatūra saņēmusi RGB LED izgaismojumu, tastatūra mirdz visās varavīksnes krāsās. Man bija pāris “softiskas” aizķeršanās ar ROG Zephyrus S GX701 tastatūras izgaismojumu, bet tās gandrīz pilnībā izdevās atrisināt.

    Atklāšu, ka šādas cenas datoram biju gaidījis būtiski kvalitatīvāku tastatūru, bet tā ziedota, lai ROG Zephyrus S GX701 izveidotu maksimāli kompaktu. Varbūt nevajadzēja tik ļoti pārcensties ar izmēru minimizēšanu. Bet toties tastatūrai katrs taustiņš ir individuāli izgaismojams visās varavīksnes krāsās.

    144 Hz ekrāns

    Ar ekrānu ASUS ir pacenties! ROG Zephyrus S GX701 ticis pie 17.3 collu IPS matricas ar 1400:1 kontrastu, 290 cd/m² spilgtumu, ekrāns attēlo 88% sRGB un 57% no AdobeRGB krāstelpas, kas ir pieņemami parametri.

    Patīkami, ka ROG Zephyrus S GX701 ekrāns nodrošina līdz 144 Hz attēla atsvaidzi, kā arī iebūvēta Nvidia G-Sync tehnoloģija. ROG Zephyrus S GX701 ir arī procesors un videokarte, kas spēj visu šo skaistumu apkalpot.

    Ekrāns ir maigi matēts, tātad atspīdumi ekrānā būs redzami, ja aiz muguras ir gaismas avots. Varēja vēlēties augstāku ekrāna maksimālo spilgtumu, bet istabā lietot ROG Zephyrus S GX701 tas netraucē. Ārā, saules gaismā gan ir čābīgi.

    Programmatūra

    ASUS līdzi ROG Zephyrus S GX701 iedevis pavadošo programmatūru Armoury Crate. Tā atbild pamatā par datora dzesēšanu, par videokaršu pārslēgšanu un par izgaismojuma efektiem tastatūrai. Armoury Crate iespējams savienot arī ar viedtālruņa lietotni, lai visu pārraudzītu attālināti vai nepārslēdzoties spēles laikā uz Armoury Crate klēpjdatorā.

    Pastāv iespēja izmantot mazāk jaudīgu videokartes režīmu (ASUS to dēvē par Optimus) vai arī diskrēto videokarti tās pilnā jaudā ar G-Sync tehnoloģiju, režīmi gan tiek pārslēgti tikai kopā ar datora pārstartēšanu, bet tā ir sīka nianses kārtīgam spēļu cienītājam, jo videokarte pilnā jaudā būs aktīva visu laiku.

    Nedaudz dīvaini, bet ROG Zephyrus S GX701 atspējota Intel UHD videokartes izmantošana.

    Dzesēšanas iestatījumi paredz Silent, Balanced, Turbo un Windows režīmus. Te uzreiz pieminēšu, ka klusumu no ROG Zephyrus S GX701 (vismaz komplektācijā ar RTX 2080 Max-Q) vari negaidīt – dzesēšanas sistēma griezīs ventilatorus visu laiku.

    Ar ROG Zephyrus S GX701 tastatūras izgaismojumu iekūlos nelielā ķezā, jo klēpjdators pēc Windows 1903 atjauninājuma uzstādīšanas atteicās vispār dedzināt iekšā RGB izgaismojumu. Kad to izdevās atgūt ar jaunas Armoury Crate Services (tieši tā – programmatūra sastāv no divām daļām: Armoury Crate un Armoury Crate Services) uzstādīšanu, pazuda iespēja pielāgot izgaismojumu. Tas visu laiku mirdzēja visās varavīksnes krāsās, un man jau bija apnicis ar to krāmēties. Visticamāk, tuvāko nedēļu laikā ASUS izlaidīs Armoury Crate labojumu, kas šo visu sakops.

    Veiktspēja

    Izmēģināšanai saņemtais ROG Zephyrus S GX701 ticis pie gandrīz vislabākā, kas pieejams plānos spēlēm paredzētos klēpjdatoros. Sešu kodolu Intel Core i7-8750H procesoru var pārspēt tikai Core i9 (Core i9 procesors netiek piedāvāts ROG Zephyrus S GX701), bet par GeForce RTX 2080 Max-Q videokarti jaudīgāka būs tikai GeForce RTX 2080 videokarte, kas nav pieejama plānajās klēpjdatoru sērijās. Tāpat datoram ir 24 GB RAM un 1 TB NVMe atmiņa, kas būs gana pat prasīgākajiem spēlīšu dzenātājiem.

    Sešu kodolu Intel Core i7-8750H procesors ar Intel Turbo Boost nodrošina 2.2 GHz bāzes takts frekvenci, single-core režīmā lietotnes spēj darbināt procesoru īslaicīgi ar 4.1 GHz, bet ilgākā laikā Core i7-8750H procesors nodrošina 3.9 GHz.

    Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q piedāvā pilnu jaunās Turing arhitektūras un jauno videokaršu iespēju spektru, arī Ray-Tracing. Max-Q gan nozīmē to, ka videokarte ir mazāk jaudīga, lai tā būtu ievietojama plānākos korpusos (lasi – vieglāk dzesējama). RTX 2080 Max-Q videokarte ROG Zephyrus S GX701 darbojas ar 1230 MHz, kamēr standarta RTX 2080 strādā ar 1380 – 1590 MHz. Tiek lēsts, ka RTX 2080 Max-Q ir par aptuveni 30% ātrāka par RTX 2070.

    Veiktspējas testos dators vairāk atgādināja RTX 2070 aptuvenos veiktspēju rezultātus. Shadow of the Tomb Raider uzrādīja aptuveni 75 kadrus sekundē RTX Ultra režīmā un ap 119 kadriem ar atspējotu Ray-Tracing.

    Šāda veiktspēja tiek sodīta ar nopietnām temperatūrām un dzesēšanas sistēmas ālēšanos. Tīmeklī tiek vēstīts, ka spēlīšu dzenāšanas un veiktspējas testu laikā ROG Zephyrus S GX701 nekautrējas no sevis izdvest ap 40 līdz 47 dB, dažkārt līdz pat 51 dB, kas jau ir nepatīkami skaļi. Dažs putekļu sūcējs darbojas ar 58 dB…

    Veiktspējas testu laikā ROG Zephyrus S GX701 sasniedz 50… 53 grādu karstumu ārējām komponentēm (korpusam), procesors sasniedz līdz 92 grādiem, videokarte ap 74 grādiem. Karsti, bet ne kritiski. Ikdienā ROG Zephyrus S GX701 ārējo detaļu komponentes ir ap 25… 30 grādiem.

    Akumulators

    Ikdienā ROG Zephyrus S GX701 nav neko taupīgs, tas tērē ap 100 vatiem, kamēr pilnā noslodzē klēpjdators spēs nedaudz pārsniegt 200 vatus. Līdzi dotais barošanas bloks ir ar 230 W.

    ROG Zephyrus S GX701 ticis pie 76 Wh akumulatora, kas spēļu režīmā (PCMark 10 Battery testa Gaming sadaļa) nodrošinās aptuveni 65 minūtes ar vienu uzlādi. Jāņem gan vērā, ka akumulatora izmantošana nozīmē būtisku jaudas kritumu. Ofisa režīmā (Modern office) un lietotņu (Applications) režīmā dators ar visai jūtami aptumšotu ekrānu knapi izvelk divas ar pusi līdz 3 stundas un 15 minūtes. Konkurenti parasti piedāvā reālas 6 ar pusi stundas ofisa režīmā. Te gan vēlētos piebilst, ka nedaudz zemākā gaisa temperatūrā datoru būtu mazāk jādzesē, tas arī ilgāk darbotos ar vienu uzlādi.

    Akumulatora darbības laikā kādu filmu izdosies paskatīties, bet neko vairāk (prasīgāku) nemaz nemēģini darīt.

    Tāpat jāpiezīmē, ka videospēles jāspēlē ar datoram pieslēgtu lādētāju, jo no baterijas enerģijas darbojoties dators kļūst manāmi lēnīgāks.

    Nobeigumā

    Šoreiz nemēģināšu pats sevi atkārtot. Tā vietā labāk pastāstīšu par testam saņemtā ROG Zephyrus S GX701 iepakojuma saturu un izjūtām datora lietošanas laikā. Atzīšos, ka īsti līdz galam neesmu sapratis plāno un jaudīgo 17.3 collu klēpjdatoru filozofiju. Protams, ka šāds dators stāvēs uz galda mājās, nevis tiks nēsāts apkārt somā. Un tieši šajā mirklī nesaprotu, kāpēc nevarētu tomēr pieturēties pie biezākiem un smagākiem klēpjdatoriem, kas pareizāk tiek dēvēti par desktop-replacement. Tiem viss ir labāk ar dzesēšanu, lielāka izmēra datora korpusā ietilpst arī RTX 2080 videokarte, nav jāmāžojas ar Max-Q versijām, kas nepiedāvā gluži to, ko spēj pilnvērtīgās videokartes.

    ASUS mums atsūtīja ROG Zephyrus S GX701 visai pamatīgā kastē kopā ar atsevišķu tīmekļa kameru (jā, virs ekrāna nav iebūvēta web kamera), kamerai līdzi nāk statīvs. Iepakojumā bija iekšā arī ROG GLADIUS II datorpele, mugursoma un pat CERBERUS over-ear austiņas. Šie visi labumi ir pieejami ROG Zephyrus S GX701 komplektā, ja datoru pērc Latvijā no oficiālajiem izplatītājiem.

    Ar ROG Zephyrus S GX701 iegūsti uzreiz pilnvērtīgu dzelzi moderno spēlīšu dzenāšanai – nav jāmeklē ne G-Sync monitori, ne peles, ne austiņas, nekas.

    Nebiju kādus pāris gadus pievērsies modernajām un prasīgajām spēlītēm, jo nebija gana laba iemesla (laika) atbilstoša datora iegādei. Ar ROG Zephyrus S GX701 padzenāju Apex Legends (spēle ir glīta, bet tā neatbalsta Ray-Tracing), Shadow of the Tomb Raider demo un jauno Quake II RTX (ar visu Ray-Tracing), kas iznāca pirms pāris dienām. Jāatzīst, ka modernās spēles tiešām ir izaicinošas, ar plašām iespējām, bet tās prasa milzu koncentrēšanos un ārprātīgu iztēli. Tev ir jāzina spēles mugursomā pieejamo ieroču klāsts un iespējas, jāspēj tos sekundes daļu laikā pielietot. Laikam jau tā dēvētās fast paced FPS tīkla spēles nav man. Toties Quake II RTX ir jaukas bērnības atmiņas, kas ietērptas ļoti modernā izskatā. Var just, ka Ray-Tracing liek videokartei drusku pasvīst, bet ar 1080p izšķirtspēju ROG Zephyrus S GX701 tiek perfekti galā. Tāpēc var droši teikt, ka ņemot vērā šo itkā necilo izšķirtspēju, ROG Zephyrus S spēs uz visaugstākajiem iestatījumiem veiksmīgi darbināt visas šobrīd aktuālās videospēles.

    Spēlīšu dzenāšanas laikā nevajadzētu aiztikt ROG Zephyrus S GX701 korpusu, jo tas uzkarst visai pamatīgi. Pieļauju, ka savu artavu deva arī gaisa temperatūra, kas ēnā turējās ap 30 grādiem (telpās zemāk, bet ne daudz zemāk par 24…25 grādiem) ROG Zephyrus S GX701 izmēģināšanas laikā. Neesmu arī sajūsmā par ROG Zephyrus S GX701 skaļo ventilatoru dziesmu. Aktīvā dzesēšanas sistēma mazāk traucēs pašam geimerim (austiņas un galvas un aiziet!), bet apkārtējie varētu nedaudz pakurnēt par ROG Zephyrus S GX701 izdotajiem decibeliem.

    ASUS ROG Zephyrus S GX701 noteikti ir pilnīgi ārprātīgas jaudas rīks tikpat ārprātīgiem spēlīšu entuziastiem. Es laiku kopā ar ROG Zephyrus S GX701 vienkārši centos izbaudīt, bieži šādus monstrus palietot neizdodas.

    Patika

    • bezierunu ātrdarbība
    • pieklājīga dzesēšana tik plānam klēpjdatoram
    • 144 Hz G-Sync ekrāns ir burvīgs
    • līdzi tiek dots plašs aksesuāru klāsts

    Ne tik ļoti patika

    • dators tiek visu laiku aktīvi dzesēts (nekad neizslēdzas ventilatori)
    • dzesēšanas atvere pie ekrāna eņģēm šķiet trausla
    • geimeri tomēr vēlētos izmantot LAN pieslēgvietu
    • nepastāv iespējas ievietot otru cieto disku
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma