Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI GS65 Stealth Thin (8RF) portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Pavisam nesen iepazināmies ar MSI P65 Creator portatīvo datoru, kas ir plāns, jaudīgs un paredzēts tādiem radošiem profesionāļiem kā fotogrāfiem, dizaineriem vai 3D animatoriem. Šodien iepazīsimies ar MSI radīto videospēļu cienītājiem paredzēto MSI GS65 Stealth Thin (8RF) portatīvo spēkstaciju.

    Uz testu saņemtais MSI GS65 dators ir aprīkots ar jaudīgu astotās paaudzes Intel Core i7 8750H procesoru un piedāvā izvēli starp videospēlēšanai derīgajām NVIDIA GeForce GTX 1060 vai GeForce GTX 1070 Max-Q Design videokartēm. Eksistē vēl jaunāki MSI GS65 modeļi, kas aprīkoti ar vēl jaunākiem devītās paaudzes Intel Core i9 procesoriem un NVIDIA GeForce GTX 16 vai Geforce RTX 20 sērijas videokartēm. MSI GS65 datora cena sākas no aptuveni 2000 eiro.

    Reklāma

    Visa šī jauda ir iespiesta nepilnu 2 kilogramu vieglā un pāris centimetrus plānā gaumīgi nostrādātā alumīnija korpusā. Pēdējā laikā es mani patiešām izbrīna tas, cik plānos un vieglos korpusos mūsdienās ražotāji spēj iestrādāt jaudīgus datorus. Vēl pirms pāris gadiem tipisks videospēlēm paredzēts spēļu portatīvais dators bija milzīgs un smags klucis.

    Ierīces korpuss un dizains

    Pirmie iespaidi par MSI GS65 korpusu ir labi. Dators tiešām ir plāns, viegls un tā tumši krāsotais alumīnija korpuss izskatās labi. Dators dizaina ziņā patiesībā ir ļoti līdzīgs nesen apskatītajam MSI P65 Creator, bet tumšais krāsojums dzīvē izskatās krietni labāk par alumīnija gaišo pelēkumu. Vienīgi pamatīgāku skrāpējumu vietās cauri spīdēs alumīnija gaišums un var bieži gadīties atrauties pa nagiem ar statisko elektrību. Par laimi nekur datorā nav iebūvēti spīdoši pūķu logo.

    Tomēr iespaids mazliet pabojājas, kad šo datoru izņemam no kastes un sākam ar to darboties. Dators gluži vienkārši sajūtu ziņā nešķiet stingri uzbūvēts. Ja paspaidām datoru abpus skārienpaliktnim vietās, kur liksim plaukstas, dzirdēsim korpusa čīkstoņu un tam noteikti tā nevajadzētu būt datoram, kas maksā 2000 eiro. Redzams, ka MSI inženieri par visām varītēm centušies radīt maksimāli vieglu un plānu ierīci.

    Porti, porti, porti

    Datora sānos liela daļa vietas atvēlēta dzesēšanai un tas ir sagaidāms šādas klases datoram. Tāpēc porti ir diezgan cieši kopā saspiesti un var gadīties, ka biezāku kabeļu gadījumā var aptrūkties vieta.

    Bet citādāk portu piedāvājums man šķiet pieņemams. Datora kreisajā pusē atradīsim atsevišķus skaļruņa un mikrofona portus, divus USB Type-A 3.1 Gen 2 portus un pilnizmēra RJ45 Ethernet tīkla portu. Nav aizmirsts arī par Kensington drošību.

    MSI GS65 labajā sānā izvietots trešais USB-Type-A 3.1 Gen 2 ports, Thunderbolt 3 USB Type-C ports, HDMI, mini DisplayPort, kā arī barošanas pieslēgvieta. Pie Thunderbolt port varam pieslēgt arī 4K (3840 x 2160 px) izšķirtspējas monitoru, kā arī saslēgt vairākus monitorus ķēdē. Kopā šim datoram varam pieslēgt trīs monitorus: 1x HDMI (4K @ 60Hz), 1x Mini DisplayPort 1.2 un 1x Thunderbolt 3

    Pilnai laimei es šādā datorā gribētu redzēt arī atmiņas kartes slotu.

    Prioretizējam tīklu videospēlēm

    MSI GS65 ir aprīkots ar Killer E2500 Gigabit Ethernet tīkla adapteri un Killer Wireless AC 1550 tīkla karti, kas spēj nodrošināt iespaidīgus >600 Mbit/s datu nosūtīšanas ātrumus.

    Ar Killer Control Center programmu mēs varam kontrolēt pieslēgumus bezvadu tīkliem, datoru padarīt par bezvadu interneta piekļuves punktu (hotspot), kā arī salikt prioritātes programmām un spēlēm. Tādējādi, piemēram, Dropbox sinhronizācija “neapēdīs” interneta pieslēguma daļu, kas labāk noderētu mūsu tīkla videospēlei.

    RGB izgaismota tastatūra un labs skārienpaliktnis

    Sāksim ar vienkāršāko – skārienpaliktni. Šis dators ir aprīkots ar diezgan lielu 10.5 x 7 cm skārienpaliktni bez atsevišķām fiziskām pogām un tas darbojas precīzi. Novērtējums ir izteikti subjektīvs un par labiem es uzskatu tādus skārienpaliktņus, kas ikdienas lietošanā ir saprotami, paredzami un gluži vienkārši netracina. Man etalons šajā ziņā joprojām ir Apple datoros iestrādātie skārienpaliktņi. Pēdējā laikā sanāk darboties ar arvien vairāk ne-Apple datoriem, kam skārienpaliktņi ir labi nostrādāti, taču vēl pirms dažiem gadiem tā bija izteikta bēdu ieleja. Starp citu, 2019. gada MSI GS65 modelī skārienpaliktnis ir kļuvis lielāks.

    MSI GS65 tastatūra jau ir krietni interesantāks šī produkta elements. Šī chiclet tipa tastatūra ir tapusi sadarbībā ar videospēlētāju cienītāju aprindās labi zināmo SteelSeries zīmolu un lielā mērā ļoti līdzīga tai, ko izmēģinājām iepriekš testētajā MSI P65 Creator. Šajā datorā mēs iegūstam pieklājīga 16 x 16 mm izmēra taustiņus ar 1.4 mm gājienu.

    Būtiskākā atšķirība ir RGB apgaismojums ar iespēju kontrolēt katra atsevišķa taustiņa apgaismojuma krāsu un spilgtumu. Tas tiek darīts no SteelSeries Engine 3 programmas un varam smuki izkrāsot svarīgākās taustiņu kombinācijas mūsu spēlēm vai citām programmām. Tāpat ar šo programmu varam sinhronizēt apgaismojumu visām mūsu SteelSeries ierīcēm. Interesanta funkcija, kas izskatās un darbojas labi.

    Lai arī chiclet tipa tastatūras principā netiek uzskatītas par ērtām, man pret tām nav tik lielu pretenziju (lūk, ko dara ilgstoša Apple datoru lietošana) un kopumā esmu apmierināts ar MSI GS65 tastatūru. Rakstīšana bija raita un pieļāvu maz kļūdas. Teiksim tā, pierašana pie Lenovo “mīkstās” tastatūras man prasa vairāk laika.

    15.6 collu 144Hz IPS displejs noderēs videospēlēm

    Vēl viens MSI GS65 pluss ir displejs. Šim 15.6 collu IPS tipa displejam nav pārlieku augsta izšķirtspēja (Full HD), taču šis displejs darbojas ar 144 Hz atjaunošanās ātrumu un tas ir patīkami jūtams gan darbojoties Windows vidē, gan, protams, arī spēlēs. Viss gluži vienkārši notiek plūdenāk un raitāk. Protams, ja videospēles iestatījumi spēj nodrošināt tādu kadru attēlošanas ātrumu, lai varētu pamanīt jēgu no ātrāka displeja. NVIDIA G-Sync atbalstu gan šajā datorā neatradīsim. Tas varētu videospēles padarīt vēl plūdenākas, taču uz lielāka enerģijas patēriņa rēķina.

    Datora displejs nav pārāk spilgts (ap 270 cd/m2) un tas nozīmē, ka vislabāk šo datoru varēsim izmantot iekštelpās, ideāli, ja aptumšotās. Par laimi displejs vismaz ir matēts un mazāk nogurdināsim savas acis. Man neradās nekādas pretenzijas pret displeja krāsu attēlojumu un apgaismojuma spējām un es uzskatu, ka tas ir pietiekami kvalitatīvs displejs videospēļu spēlēšanai un filmu aplūkošanai. Profesionāli fotogrāfi un video montētāji varbūt domās citādāk, bet MSI GS65 nav tieši viņiem mērķēts produkts.

    Veiktspējas pilnībā pietiek pat prasīgu spēļu spēlēšanai

    Šī datora plānais izmērs varētu radīt maldīgu priekšstatu, ka tas ir parasts ofisa dators ar ko drukāt dokumentus un pārlūkot tīmekli. Tomēr tas nav īsti precīzi, jo MSI GS65 ir jaudīgs un ļaus praktiski visas videospēles spēlēt uz maksimālajiem iestatījumiem. Uz testu saņemtais dators darbojas ar astotās paaudzes Intel Core i7 8750H seškodolu procesoru, tam ir 32 GB DDR4-2400 operatīvā atmiņa un 512 GB iebūvētā atmiņa. MSI GS65 var nokomplektēt arī ar Intel devītās paaudzes procesoriem un NVIDIA GeForce GTX 16 vai RTX 20 sērijas videokartēm.

    Konkrētais testa MSI GS65 ir aprīkots ar Intel UHD Graphics 630 integrēto videokarti un NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q Design videokarti ar 8 GB videoatmiņu. Ikdienas darbos dators izmanto enerģiju mazāk patērējošāko Intel videokarti, bet visus resursprasīgākos uzdevumus veiks ar NVIDIA videokarti. Max-Q apzīmējums norāda uz to, ka izmantots šīs videokartes plānais dizains, kas ļāvis MSI datoru izveidot tik plānu un vieglāk dzesējamu, bet reizē mazliet upurējam videokartes jaudu.

    Operatīvās un NVMe atmiņas sloti ir paslēpti otrpus mātesplatei (zem tastatūras), tāpēc pie tiem nevarēsim piekļūt vienkārši atskrūvējot datora aizmugurējo vāku. Tādējādi šis nav tas vienkāršākais portatīvais dators, kuram paši varam uzlabot atmiņu.

    Testa dators ir aprīkots ar Samsung MZVLB512HAJQ NVMe atmiņu ar apjomu 512 GB un tā ir ļoti ātra. Praksē mūsu mērījumi īpaši neatpaliek no specifikācijā solītajiem maksimālajiem 3000 MB/s lasīšanas un 1800 MB/s rakstīšanas ātrumiem. Praksē tas nozīmē, ka visas darbības (gan spēlēs, gan ārpus tām) būs zibenīgas un bez aizturēm.

    Bet ko tad šis viss nozīmē reālā videospēļu spēlēšanā? Tā kā dators izmanto “tikai” Full HD izšķirtspējas displeju, tad esošais tehniskais risinājums ļauj videospēles spēlēt to maksimālajos vai tuvu maksimālajiem iestatījumiem un saglabāt pieņemamus vismaz 50 fps.

    3DMark Time Spy testā MSI GS65 dators sasniedza 4593 punktus un tas ir vairāk nekā 3805 punkti, kurus ar tādu pašu procesoru, bet mazliet vienkāršāku NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q videokarti un mazāk operatīvās atmiņas (16 GB) sasniedza nesen testētais MSI P65 Creator.

    Interesantā kārtā Cinebench R20 testā MSI P65 Creator uzrādīja labāku rezultātu (2125 cb), kamēr MSI GS65 rezultāts bija 1756 cb.

    PassMark PerformanceTest 9.0 testā šis dators ieguva 5369.2 punktus. Salīdzinājumam, nesen testētais Lenovo ThinkPad X1 Extreme, kas aprīkots ar Intel Core i7 8850H procesoru, 32 GB DDR4-2666 operatīvo atmiņu un Intel UHD Graphics 630 + NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti Max-Q videokartēm sasniedza krietni lielāku rezultātu – 7809.2 punktus.

    Kad dators tiek pamatīgi noslogots, tas kļūst jūtami skaļš. Patiesībā ventilatori sāk griezties diezgan ātri jau pie vienkāršas tīmekļa pārlūkošanas un tie ir diezgan skaļi. Pie tam skaņa ir tāda augsti griezīga, ne pārāk patīkama. Te gan ir risinājums, ventilatoru darbību var kontrolēt no datorā uzstādītās Dragon Center programmas. Ja runājam par datora dzesēšanas spējām, tad tās lielā mērā nosaka datora plānums. Praksē tas nozīmē, ka pie aktīvas videospēļu spēlēšanas šis dators spēj pamatīgi uzkarst. Roku atbalsta vietas ir relatīvi vēsas, taču datora augšpuse tastatūras zonā jau būs pamatīgi karsta un apakša tā uzsils, ka datoru nevarēsim noturēt klēpī.

    Baterija neizvelk solītās 8 stundas

    MSI sola 8+ stundu darbību ar vienu uzlādi un to, iespējams, var sasniegt mierīgi klabinot taustiņus kaut kādā Notepad. Jo tad mierā sēdēs gan procesors, gan arī tiks izmantota Intel videokarte. Tomēr brīdī, kad palaižam kādu prasīgāku spēli, par šīm 8 stundām pavisam noteikti varam aizmirst un datorā iebūvētais 82Wh akumulators tiks “izsūkts” nepilnas pusotras stundas laikā. Tas, starp citu, ir diezgan ietilpīgs akumulators starp savas klases pārstāvjiem. Uzreiz gan piezīmēšu, ka videospēles rekomendēju spēlēt tikai tad, kad esam datoru pieslēguši pie elektrības, jo baterijas režīmā dators būtiski samazina savu veiktspēju. Ikdienas lietošanas režīmā man no šī datora izdevās izspiest nepilnas 6 stundas darbības un līdzīgi novērojumi ir arī Notebookcheck testētājiem.

    Attēls no Notebookcheck.net
    Datora lādēšanas adapteris ir diezgan liels klucis

    Datorā uzstādītā programmatūra

    Kā jau MSI datoros ierasts, tajā atradīsim MSI Dragon Center programmu, kurā var ērti apskatīties datora noslodzi, kā arī veikt dažus pielāgojumus. Piemēram, no Dragon Center mēs varam samazināt ventilatoru griešanās ātrumu, uzlabot skaņu spēlēs, pielāgot displeja krāsu toņus un iestatīt konkrētus jaudas iestatījumus atsevišķām spēlēm.

    Jau iepriekš MSI Dragon Center programma ļāva izveidot savienojumu ar mobilo telefonu, lai tajā varētu apskatīties datora statusu, taču tagad šī programma izskatās pieklājīgāk un joprojām nodrošina svarīgāko informāciju un ļauj mums veikt datora iestatījumu pielāgošanu.

    Savukārt ar MSI True Color programmu varam ērti veikt displeja krāsu iestatījumu maiņu un MSI SCM ļauj ērti operēt ar tīklu vai tīmekļa kameras ieslēgšanu/izslēgšanu.

    Dators ir aprīkots ar HD (720p) izšķirtspējas tīmekļa kameru, kas noteikti ir aspekts, ko šajā datorā varētu uzlabot.

    Skaidrs, ka videospēļu cienītāji savu spēlēšanu straumēs ar atsevišķi pieslēdzamu kameru, tomēr arī pašā datorā varētu iebūvēt kvalitatīvāku kameru – tās mūsdienās nemaksā nemaz tik dārgi. Vismaz MSI kameru spējuši iestrādāt virs displeja, par to paldies.

    Tīmekļa kameras darbības piemērs

    MSI GS65 ir aprīkots ar diviem uz leju vērstiem Dynaudio 2W skaļruņiem, kas skan pieņemami skaļi, tomēr skanējumam trūkst zemo frekvenču. Es ieteiktu videospēles izbaudīt ar kvalitatīvām austiņām, jo dators spēj atskaņot audio 24 bit/192 kHz kvalitātē. Skanējuma telpiskumu varam pielāgot ar Nahimic piedāvāto programmatūru.

    Secinājumi: MSI GS65 piedāvā lielisku cenas un veiktspējas attiecību

    Ja meklē jaudīgu, bet reizē arī ļoti vieglu un plānu portatīvo datoru, MSI GS65 joprojām ir viena no labākajām izvēlēm. Korpuss, lai arī gaumīgs pēc skata, varētu būt stingrāks. Manuprāt, vēl viens MSI GS65 pluss ir 144Hz IPS displejs, kas darbojas ar Full HD izšķirtspēju. Es labāk izvēlos mazākas izšķirtspējas displeju ar augstāku atjaunošanās ātrumu nevis 4K izšķirtspējas 60 fps displeju, kuru dators pat nespēj normāli “pavilkt” pat pašas prasīgākās videospēlēs. Ja mazliet samazināsim spriegumu procesoram, tad varēsim no datora izspiest vēl vairāk jaudas un kompensēsim tā dzesēšanas trūkumus. Bet tā jau ir tieša iejaukšanās datora darbībā un nebūs aktuāla visiem. Ja man būtu īsumā jāraksturo MSI GS65, tad es teiktu, ka tas ir viens no lētākajiem, bet reizē arī gaumīgākajiem un plānākajiem/vieglākajiem patiesi jaudīgajiem videospēlēm paredzētajiem portatīvajiem datoriem. Katrā ziņā rekomendēju izskatīt šī datora iegādes opciju.

    Par tiešajiem MSI GS65 konkurentiem var uzskatīt tādus datorus kā Gigabyte Aero 15X, ASUS ROG Strix Scar II, ASUS ROG Zephyrus M, ASUS ROG Zephyrus S vai Dell Alienware M15.

    Man patika: Man nepatika:
    • Gaumīgs dizains
    • Ļoti plāns un viegls dators geimeriem
    • RGB tastatūra ir glīta un patīkami lietojama
    • Veiktspēja
    • Ir visi nepieciešamie porti (man pietrūka tikai karšu lasītāja)
    • Uzstādītas noderīgas programmas
    • Labs 144Hz IPS displejs
    • MSI būtu jāpiestrādā pie korpusa kvalitātes
    • Reālā lietošanā baterija netur līdzi solītajam
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gatis
    21.05.2019 13:12

    kas jādara, lai Cinebench R20 rezultātā šim datoram iegūtu tik sliktu rezultātu?
    Mums uz 3 šādiem identiskiem datoriem ir ~2420 cb +-10cb

    Reklāma