Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI Cyborg 15 A12V klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    DLSS būtu dēvējams par tā saucamo upscaling tehniku, kas renderē spēli zemākā izšķirtspējā, bet spēj kadru attēlot augstākā izšķirtspējā, izmantojot kustību vektorus, mākslīgā intelekta super izšķirtspējas modeļus un citus trikus. Tādējādi DLSS piedāvā it kā augstāku kadru skaitu pie tādas pašas izšķirtspējas vai pat iespējas palielināt izšķirtspēju tur, kur videokartes dzelži šo nespētu pavilkt. DLSS gan nedaudz mēdz ietekmēt attēla kvalitāti, bet tehnoloģija kļūst šajā jomā arvien spējīgāka. Mīnusi? Var gadīties, ka palielinās aizture (latency).

    Reklāma

    DLSS 3 azotē ir vairāki jauni triki, kas nebija DLSS 2 versijā iepriekšējā Nvidia videokaršu sērijā (GeForce RTX 30 Series). DLSS 3 nāk kopā tikai ar GeForce RTX 40 Series videokartēm. DLSS 3 piedāvā starp īsti renderētiem kadriem spēlē ievietot pilnīgi jaunus kadrus, kamēr DLSS 2 gadījumā visi parādītie kadri kaut kādā mērā bija tradicionāli renderēti, tiem tika piezīmēti klāt tikai fragmenti.

    Avots: Nvidia

    DLSS 3 jaunās iespējas tiek panāktas ar kustību vektoriem, tie paredz, kā ekrānā redzamie elementi kustēsies nākamajos kadros. Tad tiek izmantota tehnika, kas sapludina kopā divus blakus esošus kadrus. Attiecīgi DLSS 3 radītie kadri ir tehnoloģijas interpretācija par to, kas varētu notikt nākamajos kadros pirms vēl tiek īsteni renderēts nākamais kadrs spēlē.

    Avots: Nvidia

    DLSS 3 tādējādi spēj nodrošināt lielu kadru skaita pieaugumu ar salīdzinoši nelielu jaudas un enerģijas patēriņu. Vienlaikus ir jābūt uzmanīgiem, saucot šo darbību par videokartes jaudas pieaugumu. Noteikti ir jāņem vērā, ka DLSS 3 ir tehnoloģija, kas ir jāiekļauj arī pašā spēlē, un šobrīd nemaz nav tik daudz spēļu, kas atbalsta tieši DLSS trešo paaudzi.

    Avots: Nvidia

    Tā kā DLSS 3 veido pavisam jaunus kadrus, tad var gadīties, ka tomēr uzburtais kadrs nesakritīs ar nākamo īsteni renderēto kadru, tad var būt manāmam neliela attēla raustīšanās, kas var vairāk izcelties, piemēram, auto sacensību spēlēs. Tiesa, šīs vizuālās problēmiņas ir niecīgas, diez vai tās spēles karstumā pamanīsi. Jo mazākas un lēnākas ir kustības ekrānā, jo mazāk redzamas būs DLSS 3 veidoto kadru nespējas. Jebkurā gadījumā laikam būtu jāsaka, ka DLSS 3 vizuālie defektiņi ir teju nemanāmi, ja vien speciāli tos nemeklē.

    MSI Cyborg 15 tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i7-12650H, 3.5 – 4.7 GHz (24 MB kešatmiņa, 6 P kodoli, 4E kodoli)
    • Videokarte: NVIDIA GeForce RTX 4060, 8 GB GDDR6, 1470 MHz Boost Clock, 45 W Maximum Graphics Power ar Dynamic Boost
    • RAM: 16 GB DDR5 SO-DIMM (max 64 GB)
    • Ekrāns: 15.6″ FHD (1920 x 1080), 144 Hz, IPS-Level
    • SSD: 512 GB NVMe PCIe 4.0 SSD
    • Pieslēgvietas: 1x Type-C (USB3.2 Gen1 / DP), 2x Type-A USB3.2 Gen1, 1x HDMI 2.1 (4K @ 60Hz), 1x RJ45
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 (802.11ax) + Bluetooth 5.2
    • Izmēri: 359.36 x 250.34 x 21.95~22.9 mm
    • Svars: 2 kg
    • Akumulators: 53.5 Wh, 120 W lādētājs
    • Papildus: izgaismoti taustiņi vienā krāsā
    • Programmatūra: MSI Center
    • Cena: apskatam saņemtais modelis veikalos Latvijā maksā aptuveni 1500 līdz 1600 eiro

    MSI Cyborg 15 izskats

    MSI Cyborg 15 ir tīri stilīgs klēpjdators. Var manīt, ka MSI izdevies piedomāt pie Cyborg 15 izskata, lai tas spētu izcelties uz pelēcīgā fona. Te gan jāņem ir vērā, ka Cyborg 15 vēl arvien būtu uzskatāms par vidējās klases sākuma līmeni, jo te atradīsi visai pieņemamas, bet ne tās pašas ātrākās komponentes.

    Noteikti uz Cyborg 15 jāskatās kā uz viegli pārnēsājamu 15.6 collu klēpjdatoru, kas paredzēts spēlēm. Datora svars ir nepilni 2 kilogrami, kas pirms dažiem gadiem ar RTX-xx40 videokarti būtu neiedomājami. Cyborg 15 aprīkots ar klēpjdatoriem paredzētu GeForce RTX 4060 45 W videokartes versiju, lai to varētu ievietot salīdzinoši plānā un vieglā korpusā. Te gan jānorāda, ka GeForce RTX 4060 klēpjdatoros var būt arī līdz 105 W TGP, kas var radīt milzīgu veiktspējas atšķirību starp 45 W un jaudīgāk uzķūnētu it kā to pašu videokarti.

    Man patīk, ka Cyborg 15 ir atverams ar vienu roku, arī uzbūve ir pieklājīga, dažviet pat redzama puscaurspīdīga plastmasa. Atšķirībā no daudziem citiem spēlēm paredzētiem klēpjdatoriem, Cyborg 15 iespējams atvērt 180°, kas ir milzīgs pluss, ja ikdienā turēsi datoru stāvākā statīvā.

    Pieslēgvietu skaits ir jau ierastais, te ir katrā sānā pa vienai USB A pieslēgvietai, labajā pusē ir arī elektrības vads, HDMI un USB C, kas pados arī DisplayPort signālu. Pieslēgvietas atstumtas uz lietotāja pusi, lai atstātu vietu dzesēšanas sistēmai, bet ļoti ērts šis risinājums var nebūt.

    Cyborg 15 stāv uz gumijotām peciņām, apakšdaļa ir noskrūvējama, lai nomainītu NVMe SSD tipa atmiņu, operatīvo atmiņu (divas DDR5 plāksnītes) un pat Wi-Fi tīkla karte ir nomaināma. Cyborg 15 dzesē viens pats ventilatoriņš, kas mēdz kļūt ļoti skaļš spēļu spēlēšanas laikā.

    Skaļruņi ir vērsti pret galdu, tie nav paši sliktākie dzirdētie skaļruņi, bet par prasīto cenu varēja būt nedaudz augstvērtīgāk.

    Ekrāns

    MSI paši dēvē Cyborg 15 ekrānu par IPS-Level, bet faktiski te droši vien ir labs TN ekrāns ar 1080p izšķirtspēju un 144 Hz, nevis IPS ekrāns. Krāsas ir visai blāvas, ekrāna maksimālais spilgtums sasniedz aptuveni 245 cd/m², kas arī nav diez ko daudz. Spēlēm IPS-Level ekrāns Cyborg 15 datorā derēs, bet krāsu darbiem ar to nepietiks.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Cyborg 15 ir pat ļoti jēdzīga tastatūra ar visu ciparbloku. Te ir gandrīz pilna izmēra virzientaustiņi, kā arī kreisais Shift un Ctrl ir lielāka izmēra. MSI palicis tālāk Fn taustiņu, lai tas netraucē spēļu laikā. Cyborg 15 taustiņi ir izgaismoti, bet tikai vienā viegli zilganīgā krāsā.

    Skārienpaliktnis pie pieklājīgi liels, tas šķiet precīzs un atsaucīgs. Kopumā jāsaka, ka Cyborg 15 ir viena no foršākajām tastatūrām (un arī gana labs skārienpaliktnis), kas pēdējā laikā redzēta ne pārāk dārgos klēpjdatoros. Jā, Cyborg 15 vēl arvien ir visai dārgs, bet to iespējams atrast ar i5 procesoru un bez OS jau tīri pieklājīgā cenā.

    Lietotne

    Cyborg 15 pavada vienkāršota MSI Center lietotne. Tā ļauj pievienot lietotnes un spēles sarakstam, kas pārslēdz datoru augstākajā pieejamajā veiktspējā. Izlaidu pāris veiktspējas testus gan piesaistītus MSI Center, gan arī bez šī speciālā režīma, bet nekādus ieguvumus neredzēju. MSI Center piedāvā ieskatīties klēpjdatora veiktspējā, noslodzē un diska piepildījumā, bet ar to arī viss beidzas.

    Veiktspēja

    Jāsaka, ka Cyborg 15 ar RTX 4060 mani nedaudz pārsteidza, šis klēpjdators ne tajās pašās prasīgākajās spēlēs uzrādīja to pašu kadru skaitu sekundē, ko iespējams panākt ar RTX 3060 videokarti klēpjdatorā. Labs piemērs tam ir iepriekš apskatītais MSI Stealth 15M.

    Toties Cyborg 15 var spert pretī tur, kur iepriekšējās paaudzes videokartes nespēj – ar jau sākumā minēto DLSS 3. DLSS 3 triks ar kadru klāt piedomāšanu paceļ ne tikai vidējo kadru skaitu sekundē Cyberpunk 2077 spēlē, bet galvenokārt tas nodrošina minimālo kadru skaitu pacelšanu no 28 līdz 51 kadram sekundē. Un šis parametrs ir spēlē ļoti redzams ne tikai CP 2077 iebūvētajā veiktspējas testā.

    Te gan vienlaikus ir jāpiebilst, ka DLSS 3 atbalstošo spēļu klāsts nav ļoti plašs. Te var katrs pats izfiltrēt DLSS 3 spēles.

    Cyborg 15 uzkarst visai strauji, kā arī klēpjdators ir salīdzinoši skaļš. Te būtu vainojams Cyborg 15 izmērs un svars, kaut ko vajadzēja ziedot, lai izmēru un svaru nodzītu uz leju.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza visai zemu 3527 punktu rezultātu, bet par prasīto cenu būtu gribējies redzēt ko vairāk. Jau minētais MSI Stealth 15M te sasniedza vairāk nekā 4700 punktus.

    Arī Cinebench ir tikai 4539 punkti. MSI Stealth 15M te bija vairāk nekā 5400 punkti.

    Cyborg 15 ir tikai 512 GB NVMe SSD tipa atmiņa, kas mūsdienās pēc četru ne to pašu modernāko spēļu uzstādīšanas jau ir par četrām piektdaļām piepildīta. Atmiņa ir gana ātra, bet nekāds čempions te nesanāks. Ieraksta ātrums nez kāpēc ir stipri zem tā, ko varēja gaidīt no NVMe PCIe 4.0 SSD.

    Nobeigumā

    Kopumā jāsaka, ka Cyborg 15 mani patīkami pārsteidza ar uzbūves kvalitāti, izmēru un svaru. Cyborg 15 ir pāris puscaurspīdīgas detaļas, kas tam piešķir savu šarmu. Vizuāli te viss nostrādāts lieliski, man ļoti patika, ka ekrāns ir atvāžams par 180°.

    Pats ekrāns ir ar 144 Hz un 1080p izšķirtspēju, bet tas izskatās nedaudz blāvs un noteikti varēja būt spožāks, ja plāno to izmantot labi izgaismotās telpās.

    Veiktspējas ziņā Cyborg 15 ar RTX 4060 atbildīs līdzīgi aprīkotam klēpjdatoram ar RTX 3060 videokarti, bet RTX 4060 savu spēku parādīs tieši spēlēs, kur pieejams DLSS 3 ar kadru veidošanu. Toties tas viss pasniegts kopā ar samērā zemu enerģijas patēriņu, te ir 120 W lādētājs, kas pirms gadiem pieciem kopā ar GTX 1650 videokarti šķistu pat neiespējami. Cik paskatījos, GTX 1650 videokartes klēpjdatoros pāro kopā ar aptuveni 130… 150 W lādētājiem. Vienlaikus jāatgādina, ka Cyborg 15 izmanto RTX 4060 videokartes 45 W modifikāciju, kas var daudzos scenārijos atpalikt no RTX 4060 ar pilnu 105 W TGP.

    Jāatzīst, ka sākotnēji par Cyborg 15 biju skeptisks, bet pēc vairāku dienu kopā pavadīšanas Cyborg 15 kļuva par, iespējams, man sirdij tuvāko spēlēm paredzēto sakarīgas cenas klēpjdatoru, kas redzēts pēdējā gada laikā. Ideāli būtu to aprīkot ar vismaz 1 TB NVMe PCIe 4.0 SSD, jo ar 512 GB spēlēm mūsdienās ir par maz.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Baiburs
    15.08.2023 16:35

    Vai šim ir opcija piespraust otru m2 ssd?

    Artūrs
    26.08.2023 18:44

    Mans nospeķotais MSI Cyborg…

    Karlis B.
    26.08.2023 18:45

    Bildes izskatās kā no ss.com

    Reklāma