Web Analytics
More
    Reklāma

    15 collu Apple MacBook Air ultrabuka apskats

    Jaunākie raksti

    Apple MacBook Air ir populārākais uzņēmuma radītais portatīvais dators, kas savu debiju piedzīvoja pirms 15 gadiem, 2008. gadā. Tajā reizē Stīvs Džobs pasauli pārsteidza, izņemot maza izmēra un viegla svara portatīvo datoru no aploksnes. Kopumā šajā laikā Air ir turējis šo pašu vieglā portatīvā datora līniju, taču šī gada 5. jūnijā esam sagaidījuši 15 collu liela ekrāna versiju.

    Pašos pirmsākumos MacBook Air bija pieejams arī 11 collu versijā, kas ir visai mazs ekrāna izmērs, skatoties pēc mūsdienu standartiem, un vairāk tas nav pieejams. Taču laikam ejot, redzam, ka šobrīd patērētājiem patīk lielāka izmēra ierīces, ko varam pieredzēt arī viedtālruņu tirgū. Šeit gan jāņem vērā aspekts, ka attīstoties tehnoloģijām, vecā izmēra datora korpusā ir iespējams iebūvēt lielāku ekrānu, līdz ar to nepazaudējot to vieglumu un formu.

    Jebkurā gadījumā Apple šobrīd ir izvēlējušies lietotājiem piedāvāt 15 collu MacBook Air datoru, jo saredz iespēju, ka tas varētu uzrunāt jaunu patērētāju loku, kuriem nevajag pārāk jaudīgus datorus, bet viņi vēlas ikdienas skrējienā visu darīt lielāka izmēra ekrānā. Līdz šim jaunās paaudzes MacBook Air bija aprīkots ar 13.6 collu ekrānu, ko uzskatu par ideālo izmēru. Okay, tas varētu būt nedaudz lielāks, bet uzreiz jāatzīst, ka tiešām Air modelī 15 collu izmērs nebūs krietni lielāks.

    Līdzīgi kā gadu iepriekš, kad tika izziņots jaunā dizaina MacBook Air dators ar M2 procesoru, tā gadu vēlāk Apple piedāvā to pašu datoru tikai ar lielāku ekrānu. Šie ir gandrīz identiski datori, vien ar pāris nelielām atšķirībām no tehniskās puses. Bet par to visu jau apskatā. Tāpat jāpiebilst, ka šajā reizē dators un Apple M2 procesors pārbaudīts kopā ar Lenovo ThinkPad Thunderbolt 4 dokstaciju. Papildu tam veicu testu, vai pie datora var pieslēgt divus monitorus. Atbilde jau uzreiz ir – nē.

    Izskats un dizains

    Par jaunās paaudzes MacBook Air izskatu esmu plaši izteicies iepriekšējā gada apskatā, kur testēju MacBook Air 13.6 collu versiju. Kā jau minēju ievadā, tad vizuāli jaunais 15 collu modelis ir identisks savam mazākā izmēra brālim. Identiska ir gan ārējā uzbūve, saglabājot visas četras krāsas, gan arī ekrāns un klaviatūra. Tāpat saglabāts ekrāna izgriezums, kas ir risinājums, kādu izmanto arī MacBook Pro datori.

    Apple MacBook Air veidots no alumīnija, un, salīdzinot ar iepriekšējo paaudzi, tas ir saņēmis kantainu dizainu, visām malām esot vienāda biezuma. Iepriekš priekšējā daļa bija šaurāka par aizmuguri. Tomēr izmantojot jauno dizaina valodu, gan 13.6 collu, gan 15 collu MacBook Air modelis ir kļuvis šaurāks par iepriekšējo paaudzi. Vienīgi lielākais brālis būs par 2mm biezāks, proti, 1.15mm. Taču tas joprojām ir ļoti plāns un viegls.

    Runājot par svaru, portatīvais dators sver 1.51kg, tikmēr mazākā versija 1.24kg. Protams, MacBook Air ir viegls, bet jāatzīst, ka uz šī 15 collu izmēra, to vairs nav tik ērti turēt vienā rokā. Pie vainas nav svara pieaugums, bet gan lielais izmērs. Portatīvā datora oficiālie izmēri ir 34.04 x 23.76 x 1.15 cm. Palielinoties kopējam izmēram, lielāks palicis skārienpaliktnis. Man personīgi tie vienmēr patikuši lielāka izmēra, tāpēc manā skatījumā tas ir ieguvums.

    Klaviatūras gadījumā vienkārši ir lielākas atstarpes, bet tas neapgrūtina rakstīšanu. Iespējams, ka mazāku roku īpašnieki varētu saskarties ar problēmu, ka nejauši tiek uzspiesta kāda poga, sniedzoties tālākos klaviatūras punktos. Tomēr jaunās Apple klaviatūras ir palikušas ērtākas, un ir visai patīkamas rakstīšana, jo taustiņi tagad atrodas nedaudz augstāk no korpusa nekā iepriekš. Varbūt tas kaut kādā mērā bojā estētiku un Apple ieturēto minimālismu, bet noteikti ir funkcionāli veiksmīgāks risinājums.

    Datora kreisajā pusē ieraudzīsim Magsafe uzlādes pieslēgvietu, kā arī divas Thunderbolt pieslēgvietas. Tikmēr labajā pusē joprojām varēs izmantot 3.5mm audio pieslēgvietu, bet kurš gan vēl sprauž austiņas pie datora. Par tikai divu Thunderbolt portu saglabāšanu domas dalās, jo daļa ekspertu uzskata, ka 15 collu modelis varēja tikt papildināts vismaz ar vēl vienu pieslēgvietu labajā pusē, paplašinot datora pielietojumu.

    Nosacīti svarīgs punkts ir tas, ka MacBook Air ir aprīkots ar 15.3 collu ekrānu, un tā izšķirtspēja ir 2880 x 1864 pikseļu.

    Specifikācija un veiktspēja

    Viena no tehniskajām atšķirībām, ko saņēmis 15 collu MacBook Air ir papildu divi skaļruņi. Šis portatīvais dators aprīkots ar sešiem skaļruņiem, kam vajadzētu nodrošināt nedaudz labāku un kvalitatīvāku skanējumu, salīdzinot ar mazāko modeli. Uzlabojumu varētu būt saņēmis arī basu skanējums, bet ieklausoties citu apskatnieku testos, nevarētu teikt, ka ir liela atšķirība pret 13 collu modeli.

    Lielais MacBook Air ir saņēmis lielāka izmēra akumulatoru – 66.5W, bet tas nenozīmē, ka dators darbosies ilgāk, tāpēc ka būs jānodrošina lielāka ekrāna darbība. Bet ir saglabāta tāda pati efektivitāte un ilgdarbība. Proti, interneta pārlūkošanai to varēs izmantot 15 stundas, bet video skatīšanās pat 18 stundas. Identiski tehniskie rādītāji ir arī 13.6 collu MacBook Air modelim. Sakot no pieredzes, tad tiešām jaunie Apple M procesori nodrošina ilgu datora darbību ar vienu uzlādi.

    Ikdienā datoru nācās lādēt vien ik pēc divām līdz trim dienām, lietojot to pāris stundas dienā. Tas viss pateicoties M2 sērijas procesoram, kas tika izziņots jau pagājušajā vasarā. Līdz ar to jaunais 15 collu modelis nav arī tehniskā ziņā pārāks par mazo brāli. Vienīgā atšķirība ir tā, ka bāzes modelis ir aprīkots ar M2 procesoru, kuram ir 10 grafiskie kodoli, kamēr mazākā versijā tie ir 8 kodoli.

    Salīdzinot Geekbench 6 sintētisko testu rezultātus, lielākais modelis uzrāda nedaudz labāku rezultātu. Vienam no mūsu lasītājiem palūdzu uztaisīt testu ar savu 2022. gada modeli, un tam viena CPU kodola jaudas rezultāts ir 2463, bet 15 collu modelim 2612. Tikmēr kopējā jauda pirmajam ir 9815, bet lielākajam 9988.

    Lielos vilcienos tam nav izšķiroša nozīme, bet to varēs sajust, ja ikdienas darbā šo datoru izmantotu plašākiem video apstrādes darbiem. Tiesa, ja tiešām tā ir pamata nodarbošanās, tad varbūt ir jau jāskatās MacBook Pro virzienā. MacBook Air ir domāts cilvēkiem, kuri datoru lieto dažādiem ikdienas darbiem, kā dokumentu pārvaldība, interneta pārlūkošana un izklaide. Protams, M2 procesors ir pietiekami jaudīgs un efektīvs, lai apstrādātu arī video un audio. Līdz ar to pielietojums ir ļoti plašs, jautājums ir par ekspektācijām.

    Jaunās paaudzes MacBook Air nav aprīkoti ar ventilatoriem, kas nozīmē, ka tie ir ļoti klusi. Kaut kādā mērā tas tieši ietekmē veiktspēju, jo papildu dzese sniedz labāku procesora jaudu. Taču Air gadījumā tādējādi iespējams samazināt svaru un izmērus, līdz ar to šis dators ir ļoti viegli pārnēsējams, bet jebkurā gadījumā veiks savu uzdevumu.

    Lietošana ikdienā

    Lielākais jautājums ir par šī izmēra praktiskumu ikdienā. Klausoties amerikāņu tehnoloģiju ekspertos, tad viņi saredz, ka tieši 15 collu modelis kļūs par populārāko Apple un kopējā tirgus portatīvo datoru. Tas saistīts ar to, ka otrpus okeānam patīk lielas lietas, un tāda ir šī brīža tendence.

    Es gan teikšu, ka man portatīvais dators ar 15 collu ekrāna izmēru likās nedaudz par lielu. Protams, ir ērti redzēt vairāk informācijas vai skatīties video uz lielāka ekrāna, tomēr tur ir tāda smalka robeža starp ekrāna izmēru, kad jau var pāriet uz atsevišķu monitoru. Pēc manām sajūtām, šis modelis likās nedaudz masīvs un smagnējs.

    Protams, smagnējs vairāk tēlains apzīmējums, jo 1.5kg priekš portatīvā datora nav pārāk liels svars. Šis MacBook Air pat ar 15 collu izmēru joprojām iemieso Air būtību, taču tā vairāk liekas uzspiesta, kā arī vairs nav tik viegli to turēt rokā.

    Apskata gaitā izdevās pārbaudīt to, vai pie MacBook Air ar M2 procesoru ir iespējams pieslēgt divus ārējos monitorus. Jāsaka gan, ka to nav iespējams izdarīt, jo tas ir tehniskais ierobežojums no Apple. Kāds pārsteigums… Pieslēdzot divus monitorus, tiks atpazīts un izmantots tikai viens monitors. Izpētot tehnisko specifikāciju, tad Apple šobrīd piekopj shēmu, ka parastie M1 un M2 procesori, kas izmantoti portatīvajos datoros, atbalsta vienu ārējo monitoru.

    Tikmēr Mac Mini galda dators ar M2 procesoru var darbināt divus ekrānus. Tāpat MacBook Pro ar M2 Pro un M2 Max procesoriem atbalsta divus ārējos monitoros. Ir skaidri redzams, ka arī ar šādiem ierobežojumiem Apple diferencē savus produktus. Proti, MacBook Air ir domāts kā portatīvais dators, kuru var brīvi ņemt līdz ikdienas skrējienā, un tam nav nepieciešams bieži slēgt klāt papildu monitorus. Retorisks jautājums – vai šis portatīvā datora modelis tiešām prasa vairāku ārējo monitoru pieslēgšanu.

    Noderīga lieta 15 collu MacBook Air ir tā, ka jau komplektā tas ir aprīkots ar 35W barošanas adapteri, kuram ir pieejamas 2 USB-C pieslēgvietas. Līdz ar to var izmantot datora uzlādei, gan tai pieslēgt vēl kādu cierīci. Starp citu, varam šo datoru nokomplektēt arī ar krietni jaudīgāku 65W lādētāju.

    Secinājumi

    Kaut gan šo lielā izmēra MacBook Air modeli bija patīkami lietot, novērtējot Apple produktu uzbūves kvalitāti un M2 procesora jaunu un efektivitāti, līdz galam nav skaidra šī izmēra modeļa loma visā Apple portatīvo datoru piedāvājumā. No vienas puses šis varētu būt lielisks portatīvais dators tiem, kuriem patīk lielāki ekrāni, kā arī aizstāt daļu korporatīvajā vidē izmantoto datoru. Tāpēc, ka arvien biežāk redzam vismaz 14 collu izmēra datorus.

    Varbūt pie tādiem nosacījumiem šis modelis atnesīs Apple labu naudu. Bet no otras puses man tomēr liekas, ka Air ideja ir būt vieglam un izmēros mazam portatīvajam datoram, lai to ērti nēsātu līdz ikdienā. Ar tieši tādu reklāmas video pagājušajā gadā tika pieteikts jaunā dizaina MacBook Air. Pēc 2 nedēļu lietošanas, es sāku apsvērt domu, ka arī šim lielajam izmēram nav ne vainas, jo man patīk lielais skārienpaliktnis, taču līdz galam kaut kas nesaslēdzās.

    Veidojot apskatu, nonācu pie secinājuma, ka šo varētu salīdzināt ar iPhone 14 Plus modeli. Tas tika iepazīstināts ar domu, lai uzrunātu potenciālos pircējus, kuri vēlas lielāka izmēra viedtālruņus, taču visai ātri atklājās, ka pieprasījums pēc tiem ir salīdzinoši mazs. Cerams, ka līdzīgu fiasko nepiedzīvos arī šis portatīvais dators, jo to tik vienkārši katru gadu nevar izmainīt.

    Kopumā, ja ir interese pēc laba portatīvā datora, kas darbosies vairākus gadus un tiešām ļoti noteicošs ir lielāks ekrāna izmērs, tad varu ieteikt apsvērt šī datora iegādi. Es gan pats vislabāk redzētu 14 collu MacBook Air modeli, kas varētu būt zelta standarts.

    Jaunā 15 collu MacBook Air cena būs sākot no 1649 EUR. Tā kā šim datoram mēs paši nevarēsim papildināt atmiņu, tad aicinu aplūkot MacBook Air 15″ konfiguratoru, kas ļauj sakomplektēt tieši tavām vajadzībām atbilstošāko šī datora versiju.

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    24.07.2023 15:22

    Man šķiet Apple spiež uz rīmām amerikāņiem. Viņiem vienmēr vajag kaut ko lielāku ir definēts preambulā :D Ja telefoni paliek lielāki un par tiem visi priecājas un maksā vairāk, tad pamēģinās ar laptopiem. Še, ņemiet – lielāks (un maziem burtiņiem – dārgāks). Nu un tad skatīsies kā tirgojas. Tāpēc jau inženieri pilnīgi neko jaunu te neieguldīja, saskrūvēja no gandrīz jau esošajām detaļām. Un, ja tirdzniecība aizies, tad domās.

    Biteme
    24.07.2023 19:52

    Nav pieminētas dažas nianses – cik viegli pašam lietotājam ir paplašināt RAM, nomainīt HDD, atvērt korpusu lai iztīrītu ventilatoru. Tam tak ir ventilators jeb nav? Un cik kluss/skaļš tas ir?

    trx450
    24.07.2023 20:27
    Reply to  Biteme

    Vai var nonest macOS un uzinstalēt Ubuntu.

    Biteme
    25.07.2023 23:00
    Reply to  trx450

    Palaid termināli un nogaidi ar Ubuntu instalēšanu.

    Zefīrs
    24.07.2023 20:39
    Reply to  Biteme

    Airiem ar Apple M sērijas procesoru nav ventilatora. Kā arī, noņemt vāku ir grūtāk, nekā iepriekšējā dizaina Airos.

    Kursors.lv
    24.07.2023 21:27
    Reply to  Biteme

    Hei, tas ir Apple dators – tur jau dažus gadus vairs neko nevar paplašināt un nomainīt. Un tā kā tas ir Air, tad arī ventilatoru tur nav, kam trokšņot.

    Biteme
    24.07.2023 23:10

    Par to naudu varēja jau uztaisīt cilvēcīgi…..ek.

    Jānis
    24.07.2023 23:39
    Reply to  Biteme

    Varbūt tomēr pirms komentāra rakstīšanas ir vērts izlasīt rakstu. Tur šie visi jautājumi jau bija minēti. ..

    Biteme
    25.07.2023 07:57
    Reply to  Jānis

    Jā, par ventilatoru tiešām ir. Man vienmēr licies, ka Air ir modelis ar aktīvo gaisa dzesēšanu. Savs šarms jau bez ventilatora ir, manējais win laptops bez ventilatora vienmēr kluss.

    Airis
    25.07.2023 17:46
    Reply to  Biteme

    Nu re, tagad Tev tikai atliek pāriet uz airi, jo tas būs krietni jaudīgāks par jebkuru “windows” lapsi bez aktīvāz dzese, plus protams aķis turēs 2-3x ilgāk.

    Biteme
    26.07.2023 08:02
    Reply to  Airis

    Pārlūku man velk teju jebkurš windows laptops un – kāda sagadīšanās, tas man 98% laika dzīvo pie vada. Lai Airis paliek modernajiem dzīvesstila blog/vlog/autoriem, kas savu darāmo veic kopstrādes telpās, domīgi malkojot matē tēju vai kokosriekstu latti ar sertificēti nodarbinātu bērnu ievāktu kafiju. Pērkot āboļkompi, gribēsies arī telefonu mainīt uz saderīgu un es vados pēc principa – nelabo to, kas tāpat darbojas.

    Airis
    26.07.2023 13:31
    Reply to  Biteme

    Pareizi dari, kad saplīsīs windis varēsi pāriet uz airi. 😂

    Janis
    24.07.2023 21:31

    Man 2022 Air ar M1 ir izdevies pieslēgt pie vairākiem 3 ārējiem monitoriem izmantojot DELL dokstaciju (D3100)

    Krotow
    24.07.2023 21:50

    Vispārējai lietošanai 15″ ekrāns tiešām būs par lielu. Specifiskiem lietojumiem, kur lielāks ekrāns ir ērtāks, tas gan atvieglotu darbu. Programmatūras izstrādātājiem, dizaineriem, darbam ar tabulām u.c., kur uz ekrāna reizē jāredz daudz sīkumu.

    Biteme
    24.07.2023 23:09
    Reply to  Krotow

    Tur jau vismaz 24″ un lielāku ārējo….15″ ir ne par ko.

    Zefīrs
    25.07.2023 09:12

    Bāzes modeļa cena – 1649 eiro. Pierēķini, ka jāņem, vismaz, 512GB SSD, jo 256GB SSD ir 2x lēnāks (arī par M1 256GB SSD) un 16GB RAM, lai tik ātri neswapo atmiņu.. Tad cena jau salasās ~ 2130 eiro.
    Nekāds ‘Air’ tur vairs nesanāk, ja nu vienīgi maciņā vai bankas kontā..

    Jānis
    25.07.2023 16:54
    Reply to  Zefīrs

    Kam jāņem? Tiem, kas lieto Safari, Word, excel un PowerPoint pilnīgi pietiek un pāri paliks tuvākos pāris gadus ar bāzes komplektāciju. Un tie arī ir ne tikai šī datora mērķauditorija, bet arī galvenie vispār datoru lietotāji.

    Grix
    25.07.2023 22:49

    Vai pikseļu skaits uz kvcm palicis nemainīgs?

    Gatis
    26.07.2023 12:29

    Apčamodt dzīvē šo .Tā melnā klaviatūra uz silver kopusa izskatās mega lēti

    Reklāma