Web Analytics
More
    Reklāma

    MacBook Air (M2, 2022) datora apskats – pirmais solis Apple datoru saimē jauniem lietotājiem

    Jaunākie raksti

    MacBook Air ir populārākais Apple portatīvais dators un gribētos domāt, ka tas vispār ir populārākāis dators visā uzņēmuma produktu klāstā. Pats pirmais plānā portatīvā datora modelis tika prezentēts 2008. gadā, kad Stīvs Džobs to izvilka no lielas aploksnes, parādot mazo dizainu un vieglo svaru. Kaut arī sākumā to, kā ierasts, uzskatīja par dārgu Apple spēļmantiņu, kopš tā laika daudz kas ir mainījis.

    Šī gada 6. jūnijā, reizē ar ikgadējo Apple izstrādātāju konferenci, tika izziņoti otrās paaudzes ARM datoru procesori M2, kuru saņēmis arī jaunais MacBook Air dators. Ļaujot gan nomainīt tā dizainu, gan sniegt pietiekami lielu jaudu, it kā ikdienas lietošanai paredzētam datoram. Principā jau to vairs tā īsti nevar uzskatīt par parastu piezīmju datoru, ko arī vienkārši neļauj darīt tā cena, pat ja tas ir Apple produkts. Tāpat M2 procesoru saņēma 13 collu MacBook Pro modelis, kuru apskatīju pirms jaunā MacBook Air, jo tas bija pieejams ātrāk.

    Reklāma

    Mana pieredze ar Apple datoriem līdz šim bijusi tieši ar Pro sērijas datora modeļiem, tomēr jau pirms laika sapratu, ka maniem ikdienas lietošanas paradumiem šie modeļi īsti nav nepieciešami, bet es ļoti biju iecienījis dizainu un tādu sīkumu, kā lielāku skārienjutīgo paliktni. Varu gandrīz simtprocentīgi teikt, ka tas ir aiz muguras, un es labprāt sev izvēlētos šo portatīvā datora modeli, jo tas iemieso Apple kvalitāti, jaunās dizaina tendences un atbilstošu jaudu. Lietojot jauno MacBook Air modeli, nonācu pie secinājuma, ka tas šobrīd varētu kalpot kā pirmais uzņēmuma dators tiem, kuri vēlas pamēģināt Apple ekosistēmu. Taču jāatzīst, ka cena ir pat ļoti augsta, neskatoties uz ieguvumiem.

    Jaunās Apple dizaina tendences

    Apple MacBook Air dizains lielos vilcienos nav mainījies kopš tā izziņošanas brīža, un tikai pēc 14 gadiem tas beidzot noticis. Jau no laika gala tam ir sašaurināts gals, bet uz ekrāna eņģes pusi dators paliek biezāks, veidojot ķīlveida formu. Tas ir ļāvis to padarīt vieglu un attiecīgi angliski nosaukt par Air modeli, tomēr man kā lietotājam vienmēr patikusi līdzena forma. Un šoreiz Apple principā ir pārstrādājis Air modeli, jo tas iemieso jaunās kvadrātveida tendences, līdzīgi MacBook Pro 14 un 16 collu modeļiem.

    Tam vairs nav priekšējais sašaurināms, bet viss dators ir vienā augstumā, un pats interesantākais, ka gan M2 procesora izmantošana, gan tehnoloģiskās iespējas ir ļāvušas jauno versiju padarīt plānāku par iepriekšējo modeli, neskatoties uz jauno dizainu. Šis, patiesībā, varētu būt viens no faktiem, kas liekas mazsvarīgs, jo dators jau tā ir mazs un viegls, tomēr, apskatot sausos skaitļus, tas liekas pat neiespējami, jo izmainītajai formai prātā bija jābūt biezākai

    2022. gada MacBook Air izmēri ir 1,13 cm augstumā (iepriekšējā paaudze 1,61 cm biezākajā vietā), 30,41 cm platumā un 21,5 cm garumā. Tas ir par kripatiņu lielāks nekā 13 collu MacBook Pro modelis, un Air ir lielāks 13,6 collu ekrāns. Šādu izmēru līdzību nodrošina jaunā modeļa sašaurinātās apmales. Jauno MacBook Air varētu dēvēt par MacBook Pro “light” versiju, jo to atgadinās gan izskats, gan jauda. Protams, Air uzsvars ir uz svaru, un jaunā modeļa svars ir 1,24 kg, bet iepriekšējā modeļa 1,29 kg. Līdz ar to šis modelis pie visa ir vēl arī vieglāks.

    Gribas teikt, ka šis dators uz aci izskatās krietni smagāks nekā ir patiesās sajūtas, paņemot to rokā. Tas bija mans kā lietotāja secinājums, jo dizains un uzbūve ir “pamatīga”, līdz ar to gribas datoru paņemt rokā pat ar nelielu spēku, taču tas nav nepieciešams, un to var viegli ielikt padusē. Tāds arī ir šī portatīvā datora modeļa mērķis, jo tas paredzēts dinamiskam lietotājam, vienmēr atrodot vietu somā.

    MacBook Air ir saņēmis ekrāna izgriezumu augšējā daļā, līdzīgi kā 14 collu MacBook Pro modelī, turpinot jaunās Apple dizaina tendences. Jāatzīst, ka tas tiešām nekrita acīs vai kaut kā traucēja datora lietošanā, bet par displeju plašāk parunāšu nākamajā sadaļā. Šajā izgriezumā iebūvēta 1080p izšķirtspējas videokamera, kas nodrošinās augstākas kvalitātes videozvanus. Tāpat tajā atrodas gaismas sensors, lai pielāgotu ekrāna spilgtumu.

    Viena lieta, kas šo modeli atšķirs no pārējiem, ir iebūvētie skaļruņi, kas tagad atrodas pie ekrāna eņģes nevis sānos, kā tas bija iepriekšējos modeļos. Sākumā varētu šķist, ka tas traucēs skaņas plūsmai, tomēr realitātē tie pat sniedz sava veida stereo skanējumu, un par skaņas kvalitāti nevar sūdzēties. Tas arī ļāvis padarīt klaviatūru plašāku tieši sānu daļā, jo jaunais MacBook Air saņēmis jaunākās paaudzes Apple portatīvo datoru klaviatūru, kāda redzama lielajos MacBook Pro modeļos. Tie ir lielāki taustiņi, kas atrodas nedaudz virs datora virsmas.

    Klaviatūra ir kļuvusi pat nedaudz lielāka, jo gan paši taustiņi ir lielāki, gan augšējā funkciju josla tagad aprīkota ar kvadrātveida formas taustiņiem nevis taisnstūra. Tomēr ļoti pietrūka klaviatūras apgaismojuma taustiņi, kurus varam redzēt iepriekšējās paaudzes Air modelī, bet šajā vairs ne. Jāatzīst, ka šai klaviatūrai ikdienas lietošanā pat prasījās ieslēgt kaut nelielu apgaismojumu, ko neesmu novērojis līdz šim. Iespējams, ka tas saistīts tieši ar paša datora krāsu, jo uz testu bija pieejams Midnight Blue jeb tumši zilais krāsojums.

    Augšējā labajā stūrī atradīsies pirkstu nospieduma lasītājs, kas iebūvēts datora ieslēgšana/izslēgšanas pogā, un arī tas būs identiskā formā pārējiem taustiņiem. Vienīgais, kas man nepatika, ka nospiežot šo pogu, lai datoru ieslēgtu gaidīšanas režīmā, tas principā uzreiz nolasīja pirkstu nospieduma un ieslēdzās pa jaunam. Patiesībā, tas likās diezgan neērti, un, lai datoru ieslēgtu šajā režīmā, ērtāk būs izmantot klaviatūras kombināciju vai vienkārši aizvērt ekrānu.

    Jaunā klaviatūra ir ļoti laba, ar labu taustiņu gājienu un mazu skaļumu, jo pat aktīvi “dragājot” pa taustiņiem, tie būs pietiekami klusi. Nevar salīdzināt ar iepriekšējās paaudzes Butterfly klaviatūru, kas tagad liekas cieta un skaļa. Vienīgais sīkums ir mazais kreisās rokas “Shift” taustiņš. Esmu ļoti pieradis pie taisnstūra formas garāka taustiņa, bet tagad kreisajā pusē tas ir pietiekami mazs, un sākumā bija jāpiešaujas. Tomēr tas vairāk ir sīkums, un noteikti atkarīgs no lietotāja ieradumiem.

    Displejs

    Jaunā MacBook Air sakarā gribas atsevišķi parunāt par datora ekrānu, jo tas ir viens no lielākajiem jaunumiem, turpinot jaunās Apple tendences. Ar to es domāju, ka šis portatīvā datora modelis saņēmis displeju, kurā augšējā vidusdaļā ir aptuveni 1 cm augsts izgriezums. Tieši tādu ieraudzīsim arī 14 un 16 collu MacBook Pro datoros, un to var uzskatīt par jauno Apple portatīvo datoru dizainu.

    Viens no ieguvumiem ir šaurākas ekrānu apmales, jo tādējādi ir iespējams tajā iekļaut gaismas sensoru un priekšējo kameru, nezaudējot svarīgu daļu no ekrāna un apmalēm. Tāpat macOS operētājsistēmas dizains ir veidots, ka augšējā joslā ievietota līnija ar dažāda veida informāciju par datoru, programmām, kā arī kontroles iespējām, līdz ar to šī daļa nosacīti nesamazina redzamību. Protams, to ir iespējams paslēpt.

    MacBook Air modelis tagad ir aprīkots ar 13,6 collu lielu ekrānu, kas joprojām atradīsies iepriekšējo izmēru korpusā, un tas vien norāda uz to, ka redzamais ekrāns ir lielāks. Tā izšķirtspēja ir 2560×1664 pikseļu, sasniedzot 224 pikseļus uz vienu collu. Tas būs LED tehnoloģijas ekrāns, ko Apple nodevējis par Liquid Retina. Spilgtums sasniedz 500 cd/m², un, kā jau ierasts, tas saņēmis True Tone tehnoloģiju.

    Reālajā ikdienas lietošanā varbūt uzreiz nebija iespējams pamanīt kādu atšķirību starp to pašu MacBook Pro modeli, tomēr skatoties video YouTube, kas saistīti ar dabas skatiem, uzreiz varēja pamanīt skaistās un spilgtās krāsas. Domāju, ka arī pats asums un kopējā kvalitāte ir labāka par iepriekšējās paaudzes Air modeli, jo tas ir aprīkots ar mazāk spilgtu Retina ekrānu. Izšķirtspējas ziņā tie gan ir gandrīz identiski, tā kā lielākais ieguvums šajā reizē ir lielāks izmērs.

    Šī bija mana pirmā pieredze ar datora ekrāna izgriezumu, jo iPhone gadījumā esmu pie tā pieradis, un noteikti varu atspēkot skeptiķus, ka tas ikdienā traucētu lietot telefonu. To pašu var attiecināt uz portatīvā datora ekrānu, jo šis izgriezums kaut kā dabiski iekļaujas visā darbībā. Pirmkārt, ir šī kontroles josla augšējā daļā, un, otrkārt, ieslēdzot programmas pilnekrāna režīmā, uzreiz automātiski parādīsies papildu melna josla augšējā daļā, kas aizsegs izgriezumu visā ekrāna platumā.

    Tas nozīmē, ka lietojot kādas programmas ekrānu pa visu ekrānu, nebūs iespējams redzēt šo izgriezumu, bet ekrāna augšā būs ierasti taisna līnija. Es vēlējos pamēģināt atslēgt šo izlīdzīnājumu, bet jāatzīst, ka neatradu atbilstošus uzstādījumus. Iespējams, Apple nemaz neļauj to darīt. Līdz ar to tas nozīmē, ka šādā režīmā lietojot programmas, nedaudz samazināsies diagonāles izmērs, taču ne būtiski. Tas notiks arī tad, kad video tiks palaists pilnekrāna režīmā, bet video parasti ir platāka augšējā un apakšējā mala.

    Interesanti bija izmēģināt papildu programmu, kas šim izgriezumam var piekārt lampiņas vai cita veida gaismas. Iespēja veselīgi pasmieties par šādu risinājumu. Te var diskutēt, vai labāk ir atstāt platāku augšējo malu, videokameru iebūvējot tajā, vai izvēlēties šādu risinājumu. Tad es paliktu pie šāda, jo tādējādi dizains izskatās vieglāks un modernāks, kā arī tas ļauj datoru aprīkot ar lielāku ekrānu, nezaudējot izmēru. Un mani tiešām pārsteidza skaistās un spilgtās krāsas. Kā norāda tehniskā informācija, tad šis displejs spēj attēlot līdz 1 miljardam dažādu krāsu.

    Specifikācija un veiktspēja ar M2 procesoru

    Lielos vilcienos par veiktspēju runāju jau 13 collu MacBook Pro datora apskatā, kas arī aprīkots ar jauno M2 procesoru, līdz ar to iegūtie rezultāti ir līdzīgi. Vienīgā lielākā izmaiņa ir tā, ka bāzes komplektācijā MacBook Air ir saņēmis M2 procesoru ar astoņiem grafiskajiem kodoliem, kamēr MacBook Pro desmit. Air modeļa gadījumā gan tos ir iespējams iegūt par papildu summu.

    Tas nozīmē, ka vismaz uz papīra šis datora modelis nedaudz ilgāk un sliktāk spēs apstrādāt digitālo saturu, kas saistīts ar bildēm un video, tomēr MacBook Air arī nav paredzēts intensīvam apstrādes darbam. Domāju, ka vismaz ikdienas lietošanā tas tiešām nemainīs gandrīz neko. Tāpat šis modelis ir aprīkots ar 8 GB operatīvo atmiņu, ko iespējams palielināt līdz pat 24 GB.

    Jā, arī šis bāzes modelis ir saņēmis “lēno” 256 GB ietilpības atmiņu, kuras rakstīšanās un lasīšanas ātrumi šokēja interesentus, līdz ko bija pieejami pirmie ātrdarbības rezultāti. Tā kā atmiņa ir viengabala, tas veicina lēndarbību, un šobrīd rakstīšanas un lasīšanas ātrums ir robežās ap 1300-1500 MB/s, kaut arī vidējais nozares standarts ir aptuveni 3000 MB/s un uz augšu. To pierāda arī manis veiktie testi ar programmu Blackmagic Design Disc Speed Test programmu.

    Vai tas ļoti ietekmēja manu ikdienas darbu? Protams, ka nē. Tāpēc, ka es nestrādāju ar ļoti lielu failu pārvietošanu vai kādiem video eksportēšanas darbiem. Kopējot Word tipa dokumentu, tas noteikti nebūs jūtams, tomēr kopumā šī ir liela vilšanās, ja vēlreiz uzsveram datora cenu un šī brīža tehniskās iespējas. Tāpēc, ja ir plānos strādāt ar lielāku datu apmaiņu, ir vērts domāt par vismaz 512 GB versijas izvēli.

    Veicu arī Geekbench 5 testus, un labākajā mēģinājumā sasniedzu CPU rezultātu 1901 punktu izteiksmē vienam M2 procesora kodolam, bet kopējais rezultāts bija 8823. Interesanti, ka MacBook Pro, kas aprīkots ar M2, rezultāti bija 1892 un 8550, kas ir nedaudz mazāki. Protams, mērījumi nav veikti identiskos apstākļos, un tos var ietekmēt kādas fona darbības, bet rezultāti parāda, ka CPU jauda abos datoros būs principā vienāda.

    CPU testu rezultāts MacBook Air 2022 modelim

    Salīdzinot ar MacBook Air M1, kas tika izlaists 2020. gadā, tad Geekbench testos sasniegtais CPU darbības rezultāts vienam kodolam ir 1742, bet visiem 7650. Starpība nav liela, tomēr tā ir redzama, un apliecina Apple teikto, ka jaunais M2 procesors ir par 18% ātrāks, salīdzinot ar iepriekšējo paaudzi. Jāpiezīmē, ka M1 procesora ātrums būs 3,2 GHz, bet M2 3,5 GHz. Tālāk seko skaitļošanas ātruma (angliski compute) mērījumi, kuros pēc Metal metodes tika iegūts rezultāts 27211, bet pēc OpenCL 23938. MacBook Pro šeit gan ir labāki rezultāti, sasniedzot 30872 un 27480 puntus, ko nodrošinās papildu grafiskie kodoli.

    Compute rezultāti MacBook Air 2022 modelim

    Protams, tie ir sausie cipari, tomēr sniedz ieskatu datora veiktspējai. Jā, jaunie Apple ARM datoru procesori ir ātri, un jaunais MacBook Air ir veidots tieši ap to, lai sniegtu lielāko efektivitāti un ātrdarbību. To apliecina gan iFixit, kura rentgena un izjaukšanas attēli parāda, ka datorā nav nekā daudz iekšā, izņemot procesoru, SSD atmiņu, bateriju un saistītās komponentes, gan darbības laiks. Apple sola, ka 2022. gada MacBook Air modelis spēs 15 stundas darboties interneta pārlūkā. Līdzīgu rezultātu sola arī iepriekšējās paaudzes M1 modelis, kā arī 18 stundu video skatīšanos.

    To nodrošinās 52,6 vatu iebūvētais akumulators, un varam spriest, ka tomēr jaunais modelis patērēs nedaudz vairāk enerģijas, bet jārēķinas ar lielāku un spilgtāku ekrānu, kas varētu paņemt vairāk enerģijas. Salīdzinot ar iepriekšējās paaudzes modeli, tad šim ir pieejama arī ātrā uzlāde, kuras izmantošanai vajadzēs 67W jaudas lādētājs. Tikmēr pamata komplektā iekļauts 30W lādētājs un datoram atbilstošas krāsas uzlādes kabelis. Protams, nevar aizmirst par vēstures atgriešanos, jo Apple MacBook Air tagad būs aprīkots ar jau piemirsto MagSafe tehnoloģijas lādētāju. Tas ir ar magnētiem piestiprināts lādētājs, datora kreisajā pusē virs divām USB-C tipa pieslēgvietām.

    Jāatzīst, ka tas no paša sākuma likās ļoti stingrs, un padevās tikai tām kustībām, kas to rāva uz augšu vai leju, bet ne uz sāniem. Līdz ar to likās, ka datoru tomēr varētu nejauši paraut līdz ar visu lādētāju, ja raušanas kustība nāktu no sāna, bet to es izvēlējos nemēģināt. Protams, MagSafe magnētiskais lādētājs ir ļoti ērts, jo nav jānodarbojas ar uzlādes kabeļa iespraušanu kā iepriekš, bet tas pievilksies pats no sevis. Par uzlādes procesu norādīs oranžas vai zaļas krāsas gaisma.

    Kā redzēts sociālajos tīklos, tad tiešām ir iespējams apmānīt datoru, iespraužot MagSafe kabeli USB-C pieslēgvietā un speciālajā uzlādes vietā, un krāsa rādīsies oranža, jo it kā notiek uzlāde.

    Atgriežoties atpakaļ pie datora lietošanas un jaudas, tad to saņēmu ar aptuveni 80% uzlādi, un pie lādētāja pieslēdzu pēc trim dienām. Vidēji to lietoju divu līdz četru stundu robežās katru dienu ar pieslēgtu ārējo monitoru. Līdz ar to gribas teikt, ka akumulatora darbības laiks atbilst specifikācijai. Tāpat paralēli darbojās četri interneta pārlūki ar aptuveni desmit logiem katrā.

    Apskata laikā neveicu nekādus nenormāli ietilpīgos apstrādes darbus, jo tāda arī nav mana ikdienas specialitāte, un gribu apgalvot, ka tam arī nav paredzēts šis MacBook Air modelis. Jā, protams, uz tā varēs veikt video, audio un bilžu apstrādi, darbojoties ar dažādu digitālo saturu, taču tas ir vairāk ikdienas lietošanas portatīvais dators. Un šajā kategorijā tā jauda ir atbilstoša un pat vairāk nekā pietiekama.

    Par datorspēļu pārbaudi vispār nav vērts runāt, jo tā vienkārši nav Apple lieta, kaut arī vasaras prezentācijā par to tika runāts. Vienīgais ar ko ir jārēķinās, ka MacBook Air portatīvā datora modelis nav aprīkots ar ventilatoriem, kas arī ir viens no plānā un vieglā dizaina iemesliem. Tas var veicināt datora uzkaršanu augšējā daļā, ja tas tiks darbināts kādiem nopietnākiem darbiem. Ikdienas lietošanā ar to gan nesaskāros, bet sajutu, ka augšējā daļa paliek siltāka. Tie, kuri ir noguruši no nemitīgajām ventilatoru skaņām, noteikti var izbaudīt šādu datora modeli, kurā to vienkārši nav.

    Kopumā jaudas pietiks atliku likām. Dokumentu skatīšanai un rediģēšanai, “sērfošanai” internetā un filmu skatīšanai viss būs gana. Gan darbības ātruma, gan akumulatora ietilpības ziņā. Vienīgais jautājums ir par ilgtermiņu, vai pietiks ar 8 GB operatīvo atmiņu, jo par šo savā starpā diskutējam jau no 2020. gada, kad parādījās MacBook Air ar M1 procesoru. Gribētos teikt, ka labāk investēt līdzekļus tagad, un nenožēlot vēlāk, kad dators varētu sākt palikt lēnāks, bet šobrīd no tā nebūs lielu ieguvumu.

    Nobeigumā

    Gribas teikt, ka šis ir pavisam jauns MacBook Air modelis, kuru pat savā ziņā vairs negribas salīdzināt ar iepriekšējās paaudzes versiju. Šī gada MacBook Air jau vairāk sliecas Pro sērijas virzienā, vai arī sāk veidot pats savu nišu, kas nav super jaudīgs portatīvais dators, bet gan ikdienas lietošanai piemērota un glauna ierīce ar pietiekamu veiktspēju, ja tas ir nepieciešams.

    Man personīgi kantainais dizains, vieglais svars un labā uzbūve noteikti lika priecāties par šo datoru. Tāpat ērtā klaviatūra, jaunais displejs un klusā darbība sniedza papildus lietošanas plusus. Un kur vēl labāk, ja ir atgiezies MagSafe lādētājs, tādējādi atbrīvojot vietu, lai reizē izmantotu abas USB-C pieslēgvietas. Tomēr tam visam pāri stāv ļoti augstā cena, kas bāzes modelim ir 1539 EUR. Jāsaka, ka tā ir ļoti augsta, jo iepriekšējās paaudzes modelis maksā 1239 EUR, attiecīgi par 300 EUR mazāk.

    MacBook Air vienmēr bijis lētākais portatīvā datora modelis, taču tagad tas jau ir diezgan labu un premium portatīvo datoru segmentā. Es domāju, ka arī Apple to vairs neuztver, kā “entry” vai bāzes līmeņa produktu, jo ar M2 procesoru tas ir spējīgs darīt ikdienas lietotājam nepieciešamo, kā arī noteiktos gadījumos darboties ar nopietnākiem datordarbiem, kā video un bilžu apstrāde vai rasēšanas darbi. Pie šāda nosacījuma jau tā varētu būt vidējā segmenta ierīce.

    Kā jau teicu sākumā, tad jaunais MacBook Air varētu būt interesants produkts tiem, kuri vēlas pamēģināt Apple datorus un macOS vidi. Jā, tas tiešām ir dārgs dators, tomēr jārēķinās gan ar zīmola vērtību, gan to, ka šis modelis noteikti varēs kalpot piecus un vairāk gadu. Arī es personīgi apsveru tiešī šī modeļa iegādi, jo man tas patika un apmierināja visos aspektos, izņemot cenu.

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    39 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    13.09.2022 13:42

    Kas tā par kreisās rokas mazā Shift problēmu? 😀 Vai gadījumā nav, ka mazais šifts atnāca kopā ar lielo Enter otrā pusē? Tātad US Layout vs English International (vai UK) Layout?
    https://keyshorts.com/blogs/blog/37615873-how-to-identify-macbook-keyboard-localization#us-english

    Nu tad es vienmēr balsoju tikai un vienīgi par “lielā Enter” izkārtojumu. To sanāk spiest biežāk kā kreiso Shift.

    Biteme
    13.09.2022 20:33

    nosacītu trijstūra formu varētu formulēt kā ķīļveida profilu.

    digitalk
    18.09.2022 18:34
    Reply to  Biteme

    apgrieztais “L”

    XxY
    13.09.2022 22:00

    “ ikdienas lietošanai piemērota un glauna ierīce ar pietiekamu veiktspēju” – nu blin, it kā iepriekšējie makbuki Air nebija gana piemēroti IKDIENAS lietošanai un nebija gana glauni, kad katrs otrais Instagram perdelis/ietekmelis zīmētos pa labi, pa kreisi. Un par veiktspeju – kas tad nu, majsaimniecēm prasījās M2 , un M1 vai Intel i vairs “nepavilka” serialu skatišanos??

    Zoom-Zoom
    14.09.2022 19:50

    Milzīgs paldies par rakstu! Šis bija tas mazais grūdiens, kas man bija nepieciešams un nu pēc 20+ gadiem ar Windows – pirmais Macbooks šodien iegādāts. :)

    Biteme
    14.09.2022 20:04
    Reply to  Zoom-Zoom

    Nekas, nāks arī atskurbšana. Cerams, ne pirmā gada laikā)

    boo
    14.09.2022 20:09
    Reply to  Biteme

    Ū ja, neesmu redzējis nevienu dzīvu dvēseli, kas tā atskurbtu un pie laba prāta atgrieztos pie Win. Ar gariem zobiem gan katru dienu jālieto darba Win kaste, tā vien gribas mest pa gaisu

    KKTK
    15.09.2022 08:45
    Reply to  boo

    Precīzi.

    Elektriķis
    15.09.2022 08:49
    Reply to  boo

    Kad vēl pelei bija tikai viens taustiņš, atskurbu. Tagad viss kārtībā.

    digitalk
    15.09.2022 12:10
    Reply to  boo

    diezgan aprobežots domu gājiens, jo kompis ir tikai instruments. ja neproti to lietot, tad vaino sevi, nevis dzelžus.

    Oskars
    21.09.2022 11:05
    Reply to  boo

    Tas skaidrojums ir neprecizs un neobjektivs. Jo nav skaidrojums, kas tiesi ir tas iemesls kapec vajadzetu mest windows pa gaisu.

    Zoom-Zoom
    14.09.2022 20:17
    Reply to  Biteme

    Ir jau raustiens. Tiešām ir. Bet ļoti ceru, ka nebūs. Tiešām nav baigi daudz dzirdēts par gadījumiem, kad cilvēks iet atpakaļ uz Win. Negribas sākt OS sistēmu karus, bet draugu un radu lokā ir tikai viens iOS -> Android migrējušais. Un tas tā pat saistīts tikai ar naudu. :)

    Biteme
    14.09.2022 21:39
    Reply to  Zoom-Zoom

    iOS ir OK, es par dzelžiem.

    Slais
    15.09.2022 00:48
    Reply to  Biteme

    Vispār MacOS, bet kas vainas dzelžiem?
    Nestrādās zagtie progi no torentiem uz M2?

    digitalk
    15.09.2022 01:28
    Reply to  Slais

    [ar interesi skatās]
    protams, ka strādās, jo flibusteri uz lauriem neguļ. toties tavs uzbraucoši tendenciozais komentārs gan neko labu par tavu domātspēju neliecina, jo Zoom-Zoom rakstīja par iOS.

    Slais
    15.09.2022 10:54
    Reply to  digitalk

    (Ar interesi raksta)
    Mans komentārs nebija uzbraucošs, tas Tu to tā uztvēri, pilnīgi normāls jautājums tā adresātam, ja reiz skaidri uzreiz neizsakās.
    Par flibusteriem (velnsviņzin kas tie tādi) neko nezinu, tik cik ir dzirdētas tādas runas par “zagto” softu.

    Drīzāk Tavas spriest prasmes neko labu par Tevi neliecina, kāds ios uz macbooka? 🤦‍♂️

    digitalk
    15.09.2022 12:33
    Reply to  Slais

    > Par flibusteriem (velnsviņzin kas tie tādi) neko nezinu

    cilvēks vulgaris ikdienā izmantojot ~3000-4000 vārdus, bet neesmu pārliecināts, ka ar to vajadzētu lepoties. flibusteri, korsāri, privatieri, kaperi, pastafariānisma pravieši ir dažādu reģionu un likumpaklausības līmeņa pirāti.

    > kāds ios uz macbooka? 🤦‍♂️

    to jautā @Zoom-Zoom, kurš pārleca uz iOS — “ir tikai viens iOS -> Android migrējušais”.

    digitalk
    15.09.2022 01:32
    Reply to  Biteme

    tu par kādiem dzelžiem — phones vai lapķapiem? abi ir adekvāti, lai arī mūsdienās neapgreidojami un neremontabli per se.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Biteme
    15.09.2022 08:08
    Reply to  digitalk

    Par “krēpjdatoriem”. Pareizi, tur OS sauc citādāk, lai nu būtu. Es par to, ka viss ir labi kamēr ir labi, bet “neapgreidojami un neremontabli” manā ieskatā neiet kopā ar verķa cenu un slavu. Kaut gan, nu jau arī dārgākus x86 laptopus sāk taisīt līdzīgi – ja patērētājs masveidā neiebilst, par ko tad ne?

    Kursors.lv
    15.09.2022 08:21
    Reply to  Biteme

    Jā, jau sen arī Windows darbinātus portatīvos datorus (konkrēti ultrabukus) ražo tādus, kas nepiedāvā uzlabošanas iespējas. Tur vairs nav diži lielas atšķirības no MacBook datoriem.

    Kursors.lv
    15.09.2022 08:42

    Jā, reāli pieklājīgas uzlabošanas iespējas ir tikai biznesa klases Windows datoriem un tā ir diezgan specifiska ierīču kategorija, ko parastie mirstīgie nepirks.

    digitalk
    15.09.2022 13:05

    praktiski jebkuram 13-15″ portatīvajam var mainīt RAM un HDD/SSD. Asus X409FA par 350 eiro iekļausies “mirstīgo” kategorijā?

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Kursors.lv
    15.09.2022 14:40
    Reply to  digitalk

    Arvien vairāk portatīvajiem datoriem ir samazinātas iespējas veikt uzlabojumus. Tas ir tas, ko es gribēju teikt. Ja agrāk tikai Apple bija slavens ar to, ka uz mātenes pielodēja RAM, tad tagad šim “labajam” piemēram seko citi ražotāji.

    digitalk
    15.09.2022 14:47

    un nesuperplānajiem wintelamd tāpat vienu slotu atmiņai pielodē, kas priecē.

    KKTK
    15.09.2022 08:51

    Henrijs varbūt ir par jaunu, bet līdz pat 2012 gadam Macbook Pro bija vēsu garu uzlabojami. Gan HDD varēja nomainīt uz SSD, gan CD vietā ielikt otru HDD/SSD. gan atmiņu palielināt līdz pat 16GB ;)

    digitalk
    18.09.2022 18:21

    es ikdienā to daru. tagad pat man uz darbagalda stāv MBP 2007. gads. likšu bateriju un SSD. lietotājam vajag, man haltūra. vēl stulbi jautājumi?

    Slais
    15.09.2022 10:50
    Reply to  Biteme

    Bet ko Tu uzlabosi “win” ultrabokiem?
    Tur jau arī viss pielodēts un salodēts.

    Biteme
    15.09.2022 11:34
    Reply to  Slais

    Ar x86 man ir izvēle – pirkt ultrabuku vai ko citu. Pirmos 5 gadus tas strādā, pēc tam iet atpūtā un izklaidē vēl gadus 5. Vairāk RAM? Lūdzu. CPU jau gan nemainīs (ja tā pietrūkst, tad arī viss kompis ir nopirkts neatbilstošs).

    wils
    15.09.2022 11:54
    Reply to  Biteme

    O, padalīsies ar modeļiem plāno jeb ultrabook pc segmentā, kam var ko vairāk par ventilatoru (ram, proci) nomainīt bez lodēšanas?

    digitalk
    15.09.2022 13:11
    Reply to  wils

    Lenovo ThinkPad 13 derēs? btw, ultrabook definīcija ir veikalinga termins no intel, kuram neatbilst lielākā daļa planšetveidīgo kompju ;)

    Biteme
    15.09.2022 13:38
    Reply to  digitalk

    thinkpadu biezums/svars mani pilnīgi apmierina, lai gan t14 AMD versijā nelieši jau ir ielodējuši ramu. Iespējams, atšķiras iekšu izmērs vai komponējums no Intel versijas, kur ir viens slots.

    Biteme
    15.09.2022 13:34
    Reply to  wils

    Nu, kāpēc tieši ultrabuki, kas ir apzināti taisīti iespējami plānāki un vieglāki, ar no tā izrietošu tehnisko izpildījumu? Man būtu daudz lielāka interese par makbuku, kas ir atverams un apgreidojams mājas apstākļos bez fēna un lodāmura. Ja kāds man grib aizrādīt, ka nav pareizi salīdzināt ultrabuku (kas ir makbuki) ar regulāro laptopu – aiztaupiet pūles, es salīdzinu tos makbukus, kas ir nopērkami. Par ultrabuku daudzajām priekšrocībām man arī nevajag stāstīt, jo es tās nenoliedzu, bet manā sarakstā tās nav pašā augšgalā.

    Ainars R.
    17.09.2022 20:08

    Vai tiešām nav klaviatūras apgaismojums? Varbūt Control Center to var ieslēgt un regulēt?
    Vai varētu instalēt Tildes Birojs demo versiju un apskatīties vai Pages normāli notiek latviešu pareizrakstības un gramatikas pārbaude?

    Biteme
    18.09.2022 18:28

    Solis atpakaļ. Ja apgaismojumu (ieslēgt/izslēgt/pakāpe) nevar regulēt ar pogām, tad tas ir ļoti neērti, teju vai neizmantojami.

    Reklāma