Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI P65 Creator (8RE) portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Uz apskatu saņemtais MSI P65 Creator portatīvais modelis pārstāv ražotāja Prestige datoru sēriju, kas paredzēta radošajiem profesionāļiem, piemēram, fotogrāfiem, dizaineriem vai 3D animatoriem. Tie ir gaumīgi nostrādāti portatīvie datori ar patiešām cienījamu tehnisko aprīkojumu.

    Pirms ķeramies pie apskata objekta – MSI P65 Creator (8RE), vēlos piezīmēt, ka MSI P65 dators ir pieejams trīs versijās (8RD, 8RE un 8RF). Visām trīs versijām ir kopīgs Intel Core i7-8750H procesors, 16GB operatīvās atmiņas un 512GB iebūvētās atmiņas apjoms, kā arī 15.6 collu FHD displejs. Atšķirības meklējamas videokaršu izvēlē, kur vienkāršākais 8RD modelis aprīkots ar GeForce GTX 1050 Ti (4GB), vidējais 8RE modelis (šādu šoreiz testējam) ticis pie GeForce GTX 1060 With Max-Q Design, (6GB), bet dārgākais 8RF modelis aprīkots ar jaudīgo GeForce GTX 1070 With Max-Q Design (8GB). Tāpat dārgākais modelis saņēmis jaudīgāku 180W lādētāju (abiem pārējiem modeļiem ir 150W lādētāji) un īpašu baltu dizainu, kamēr abi pārējie modeļi ir alumīnija pelēkā krāsā.

    Reklāma

    Uz apskatu saņemtais 8RE modelis ir vidējais šajā saimē un palūkosim kā šis dators izskatās un darbojas. Ja runājam par konkurentiem, tad MSI P65 Creator var likt uz viena plauktiņa ar tādiem datoriem kā Asus ZenBook Pro 15, Dell XPS 15 (9570), Lenovo ThinkPad X1 Extreme vai Asus ROG Strix GL504.

    Datora dizains un korpusa uzbūve

    MSI P65 korpuss ir nepilnus 2 centimetrs biezs, veidots no alumīnija un datora dizains nav uzskatāms par kliedzošu. Te nav nekādu daudzkrāsainu gaismas diožu, dullu dizaina elementu un es MSI P65 dizainu drīzāk vērtētu kā pieklājīgu un neitrālu un šāds dizains varētu patikt datora mērķauditorijai – radošiem cilvēkiem. Vienīgi to pūķa logo būtu kaut kā jānokasa nost :)

    Dārgākā MSI P65 versija ir nokrāsota balta, bet abas pārējās, tostarp uz testu saņemtais dators, ir alumīnija pelēkā krāsā. Šis dators sajūtu ziņā nav tāds viengabala alumīnija bloks, kā, piemēram, Apple MacBook, tāpēc paspaidot un palokot ierīci, var dzirdēt kaut kādus krakšķus un apmales, kas izvietotas ap displeju piespiežoties pie datora apakšējās daļas, uz tās atstās neglītus nospiedumus. Vēl viena nianse – datora korpuss sastāv no vairākām daļām un starp plāksnēm ir pietiekami lielas šķirbas, kas laika gaitā noteikti uzkrās putekļus. Rezumējot, es gribu teikt tā, ka vizuāli dators izskatās diezgan labi, bet uzbūvē, kas nav slikta, es vēlētos vairāk just viengabala ierīces sajūtu. Bet nu savas 7 balles no 10 par ierīces dizainu un uzbūvi es iedošu.

    Datora svars ir aptuveni 1.8kg, tātad ierīce ir drīzāk viegla nekā smaga. Tas ir pluss. Vienīgi pret šādu paša datora svaru ļoti slikti izskatās izmēros milzīgais un veselus ~560 gramus smagais 150W uzlādes “ķieģelis”.

    Dators ir aprīkots ar visnotaļ lielas ietilpības 80 Wh akumulatoru, taču šis nav dators, kas ar vienu uzlādi spēs nostrādāt no agra rīta līdz vēlam vakaram. Pilnībā uzlādēts šis dators rāda paziņojumu, ka “sulas” pietiks aptuveni 8 stundām darba. Bet te, protams, viss atkarīgs no tā, ko ar šo datoru darīsim. Ja palaidīsim kādu prasīgu spēli vai sāksim montēt video, dators var izlādēties arī stundas laikā. Pilnībā uzlādēt šo datoru var nepilnās 3 stundās.

    MSI Dragon Center programma piedāvā rīku ar ko var nokalibrēt akumulatoru un ražotājs šo procesu iesaka veikt vismaz reizi trīs mēnešos. Rezultātā, acīmredzot, iegūsim precīzāku atlikušo uzlādes līmeņa attēlojumu. Baterija fiziski jau labāka nepaliks, taču vismaz redzēsim precīzāku informāciju par tās uzlādes stāvokli.

    Datoram ir bagātīgs pieslēgvietu klāsts

    MSI P65 ir labi aprīkots ar dažādām pieslēgvietām un principā vienīgā lieta, kas pietrūkst ir atmiņas karšu lasītājs.

    Datora kreisajā sānā atradīsim Kensington lock caurumu datora pieslēgšanai pie galda, pilna izmēra RJ45 Ethernet tīkla portu, divas USB 3.1 pieslēgvietas, mikrofona un austiņu izejas.

    Datora labajā sānā redzam vēl vienu USB 3.1 portu, USB Type-C (vai arī Thunderbolt 3, ja izvēlamies Limited Edition versiju), Mini-DisplayPort un HDMI video izejas un uzlādes portu. Piezīmēšu, ka HDMI ports nodrošina tikai 30Hz atjaunošanās ātrumu UHD izšķirtspējai. 4K@60Hz dabūsim tikai caur Mini-DisplayPort. Interesanti, ka Limited Edition datora versija atbalsta līdz 3 ārējos monitorus, kamēr pelēkie modeļi (arī uz testu saņemtais) ļauj darbināt tikai 2 ārējos monitorus.

    Ierīces priekšpuse ir pavisam tīra un vienīgais elements ir baterijas uzlādes indikatorgaismiņa. Savukārt, aizmugurē ir gaumīgi uzdizainēti dzesēšanas caurumi. Dators labi dzesējas arī sānos, augšā starp tastatūru un displeju un datora apakšā, kas sēž uz visnotaļ augstām gumijas kājiņām. Bet tas ir tikai loģiski, jo gan procesors, gan videokarte ir ar lielu potenciālu pamatīgi uzsilt. Datorā ir iebūvēti trīs ventilatori un pie lielākām slodzēm tie iegriežas jūtami skaļi. Ventilatoru darbību var pielāgot MSI Dragon Center programmatūrā.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Jāsaka, ka dators ir aprīkots ar diezgan patīkami lietojamu tastatūru. Tā kā šis nav 13 collu dators, tad taustiņi ir izvietoti diezgan attālu viens no otra un chicklet tipa taustiņu gājiens ir drīzāk mīksts nekā ciets. Bet man izdevās diezgan ātri piešauties pie rakstīšanas un pieļauto kļūdu skaits nebija nemaz tik liels. Neesmu gan fans taustiņu fonta izvēlei. Taustiņiem ir arī balts apgaismojums, ko var regulēt trīs intensitātes līmeņos. Praksē gan es labāk darbojos ar izslēgtu apgaismojumu, jo balts apgaismojums uz ļoti gaišiem taustiņiem traucē uzskatāmi saprast, kas tas ir par taustiņu. Zem tastatūras ir atstāta diezgan liela zona plaukstu atbalstam un tas ir noderīgi. Praktiski viss šī apskata teksts ir rakstīts uz testējamā datora. Tastatūrai nav ne vainas!

    Prātīgi izveidots ir arī šī datora skārienpaliktnis. Tas nav pārlieku liels (10.4 x 7cm) un labi reģistrē gan pieskārienus, gan klikšķus. Patiešām neslikts skārienpaliktnis. Tajā kreisajā augšējā stūrītī ir iestrādāts arī pirkstu nospiedumu lasītājs, lai varam ērti pieteikties datorā. Arī tas darbojas kvalitatīvi, man nav īpašu pārmetumu. Vienīgi es to novietotu ārpus skārienpaliktņa.

    Skaņa un kamera

    Šim datoram apakšā ir divi (katrs ar 2W jaudu) uz leju vērsti skaļruņi, kas atrodas zem plaukstu atbalsta zonas. Ja dators atradīsies uz cietas un līdzenas virsmas (piemēram, galda), tas skanēs pietiekami skaļi un kvalitatīvi. Wow sajūtu nenoķersim, bet pavisam slikti arī nav. Ja datoru noliksim uz mīkstas virsmas (piemēram, segas), tas vairs neskanēs nekā. Datoram ir uzstādīta Nahimic programma ar kuras palīdzību var pielāgot datora skanējumu.

    Virs displeja MSI ir iestrādājuši tīmekļa kameru (30fps@720p), ko varam izmantot videozvanos. Tās kvalitāte nav pārlieku laba, bet vismaz novietojums nav zem displeja. Kā redzam attēlā zemāk, tad ērtākai datora vāka atvēršanai MSI ir virs kameras iestrādājuši izbīdījumu. Bez tam, atverot datora vāku tas kopā uz augšu necelsies. Sīkums, bet patīkami.

    Kvalitatīvs 15.6 collu IPS displejs

    MSI P65 ir aprīkots ar matētu 15.6 collas lielu IPS tipa Full HD izšķirtspējas displeju, kas darbojas ar visnotaļ ierastu 60Hz atjaunošanās ātrumu. Kāpēc es vispār pieminu displeja atjaunošanās ātrumu? Tāpēc, ka MSI P65 Limited Edition ir mazliet labāks displejs, kas atjaunojas ar ātrumu 144Hz un tas jau kļūst diezgan saistoši arī tādam svētdienas videospēļu spēlētājiem.

    Visādi citādi šim datoram ir iestrādāts visnotaļ kvalitatīvs displejs, kas necieš no apgaismojuma problēmām (light bleeding, clouding), pietiekami precīzi attēlo krāsas un nekropļo attēlu, ja uz datoru raugāmies no sāniem.

    Vienīgi gribu piebilst, ka ar 235 nitu maksimālo spilgtumu šis dators nebūs patīkami izmantojams ārpus telpām. Tā displejs gluži vienkārši ir par tumšu. Bet telpās viss ir labi un matētais displeja stikls mūsdienās ir patīkams pluss.

    Ap displeju apmales ir diezgan šauras un tas izskatās gaumīgi.

    Programmatūra

    Dators darbojas ar Windows 10 (Home vai Pro atkarībā no versijas) un papildus ir uzstādītas dažas programmas. Par drošību rūpējas Norton Security antivīrusa programmatūra, bet par datora iestatījumu maiņu atbild MSI Dragon Center. Šajā programmā mēs varam ieraudzīt sistēmas noslodzes informāciju, pielāgot ventilatoru darbību, kā arī savienoties ar mobilo lietotni (kurā būtu jāredz sistēmas noslodzes informācija). Savienoties ar telefonu sanāca, bet telefona pusē programmā nekas īsti nerādījās.

    Datora veiktspēja

    Visās trīs MSI P65 versijas ir aprīkotas ar vienu un to pašu astotās paaudzes Intel Core i7-8750H centrālo procesoru, kas ir uzskatāms par spējīgu procesoru. Tas ir tipiski atrodams dārgajos multimediju vai geiminga portatīvajos datoros. Ierīcei ir arī 16GB DDR4 operatīvā atmiņa, kas fiziski iesprausta divos slotos. Kopumā operatīvo atmiņu datorā var ievietot līdz 32GB. Par sakariem atbild 802.11 ac Wi-Fi un Bluetooth v5 moduļi.

    • Geekbench 4: 4781 (Single-Core), 18852 (Multi-Core)
    • 3DMark Night Raid: 25616
    • 3DMark Sky Diver: 26237
    • 3DMark Time Spy: 3805
    • CINEBENCH R20.0: 2125
    • HWBOT x265 Benchmark v.2.2.0: 32.557 FPS (1080p benchmark)

    Datoram ir integrētā Intel UHD Graphics 630 videokarte un otra – NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q Design (šajā testa modelī). Max-Q Design ir efektīvāka un klusāka GTX 1060 versija, kas vairāk piemērota tik plāniem portatīvajiem datoriem. Praksē gan tas nozīmē mazliet mazāku veiktspēju. Ja datoru plāno izmantot profesionāliem 3D animācijas darbiem, tad labāk piemeklēt datoru ar kādu Quadro sērijas videokarti.

    Lai arī MSI šo datoru pamatā veidojuši radošajiem profesionāļiem nevis geimeriem, tehniskās spējas dod iespēju arī pieņemamā kvalitātē spēlēt videospēles. Arī uz ultra iestatījumiem, jo jaudas pietiek un izšķirtspēja ir pietiekami zema.

    Eiropā nopērkamie MSI P65 datori ir aprīkoti ar 512 GB lielu NVMe SSD atmiņu, bet citviet pasaulē atradīsim šī datora versiju ar 256 GB atmiņu. Uz testu, izskatās, saņemta ne-Eiropas datora versija. MSI iekšējo atmiņu ir sadalījis divās partīcijās (sistēmas – 143 GB un datu – 80 GB). Datorā ir vēl viens brīvs M.2 SSD slots (NVMe PCIe Gen3 / SATA). Bet tas ir paslēpts kaut kur zem tastatūras, jo noņemot aizmugures vāku, to neatradu.

    Secinājumi

    MSI, kas vairāk pazīstams ar videospēļu cienītājiem saistošu produktu izstrādi, ir sarūpējuši mums gaumīgi nostrādātu un tehniski spējīgu portatīvo datoru. MSI P65 Creator izskatās ļoti labi, kaut korpusa uzbūve varētu būt monolītāka. Citi līdzīgu parametru datori vairāk pārstāv geimeru pasauli un tur lielākā cieņā ir dulli dizaini un krāsainas gaismiņas priekšā un pakaļā. Ne visiem tas patīk. Savukārt šo MSI P65 datoru var ņemt līdzi uz stīvām biznesa prezentācijām un neviens uz tevi neskatīties ar šķību aci.

    Datoram ir kvalitatīvs 15.6 collu displejs, kas piedāvā piezemētu Full HD izšķirtspēju, kas no vienas puses šķiet trūkums, bet no otras – ļauj jaudīgajam procesora un videokartes apvienojumam sasniegt iespaidīgus veiktspējas rādītājus. Jo ko gan mums dotu, piemēram, 4K displejs, ja tā pienācīgai darbināšanai nepietiktu datora jaudas? Es viennozīmīgi žetonu dotu MSI.

    Datoram ir liels akumulators, vēl lielāks barošanas “ķieģelis”, kas ļauj ierīcei ar vienu uzlādi darboties līdz 8 stundām ilgi. Nekāds maratonists no MSI P65 nesanāks, bet šis rādītājs nav arī kritiski zems. Tā pa vidiņam.

    Kopumā man šis dators vairāk patīk nekā nepatīk. Strādāt ar to ir patīkami un ierīces tehniskais aprīkojums ļauj uz tā arī augstā kvalitātē paspēlēt videospēles. Cik tad šāds dators Latvijā maksā? Mazliet virs 1500 eiro.

    Ja vēlies nopirkt MSI P65 Creator portatīvo datoru, apskaties Euronics piedāvājumu. Pie viņiem šis dators ir pieejams arī baltajā Limited Edition versijā ar jaudīgākām “iekšām” un glītāku dizainu.

    Man patika:

    • Tas ir patiešām jaudīgs dators
    • Neitrāls dizains, alumīnija korpuss

    Man nepatika:

    • Skaļruņu novietojums
    • Pirkstu nospiedumu sensora novietojums
    • Displejs varētu būt spilgtāks
    • Šādam datoram prasās augstākas izšķirtspējas versija
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    geksis
    31.03.2019 09:15

    “Par drošību rūpējas Norton Security antivīrusa programmatūra”
    Pārliecināts, ka rūpēsies

    Roberts Smitins
    31.03.2019 09:34
    Reply to  geksis

    Gan jau rūpēsies. Norton ir ļoti labs. Ja par velti Norton var dabūt, tad ir jāņem. Sen pagātnē ir tie laiki, kad Norton bremzēja datorus. Norton tagad ir lightweight:). Vienīgi tā varētu būt trial versija (3 mēneši vai 6 vai kaut kā tā).

    geksis
    31.03.2019 10:00

    nevis “varētu būt” bet “ir”. Vismaz es nekad neesmu redzējis, ka jaunos datoros nortons būtu par velti.

    GatisB
    31.03.2019 15:20

    Personīgi ir slikta pieredze ar trīs 8RF modeļiem. Izņemot no iepakojuma, konstatēju, ka korpusam apakšējās plāksnes maliņa ir salocīta. Un tas bija visiem trīs modeļiem, kuri iepriekš nebija pakoti ārā. Attiecībā pret iekārtas cenu, tas nešķita pieņemami :)

    Kartupelis3
    31.03.2019 20:40

    Lkm jau esmu snobs, bet beidzu lasīt pie “1060, 1070”.. Kaut kā ar iepriekšējās paaudzes komponentēm skatīties kompīti liekas dīvaini..

    Reklāma