Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF Z390M-PRO GAMING sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    Pēc divām pēc kārtas apskatītām AMD X570 platformas sistēmplatēm (ASUS PRIME X570-PRO un MSI MEG X570 ACE) ir laiks atgriezties Intel valstībā un šodien parunāsim par cenas ziņā visnotaļ pieejamo ASUS TUF Z390M-PRO GAMING sistēmplati. Latvijā šis produkts maksā ap 190 eiro versijā bez Wi-Fi (kā šis uz apskatu saņemtais produkts) vai nepilnus 210 eiro, ja vēlamies šo pašu sistēmplati ar iebūvētu Wi-Fi bezvadu interneta atbalstu.

    TUF GAMING sērijas sistēmplates ir paredzētas pircējiem, kas būvē savu pirmo datoru, vai vismaz zina, ka tiem nav nepieciešami tādi dārgo sistēmplašu labumi kā dubultās tīkla kartes, kaudzēm pieslēgvietu un RGB apgaismojuma triki. Vai par divreiz zemāku cenu daudz upurējam arī veiktspēju? Labs jautājums! To pārbaudīsim šī apskata veiktspējas testu sadaļā.

    Reklāma

    ASUS sadarbībā ar gūzmu datoru komponenšu industrijā pazīstamiem zīmoliem (Antec, Apacer, Ballistix, Cooler Master, Corsair, Deepcool, Enermax, G.Skill, GeIL, ID-COOLING, In Win, Scythe, SilverStone, T-FORCE, XPG u.c.) ir izveidojuši TUF GAMING ALLIANCE apvienību. Tās ietvaros visi šie ražotāji būvē savā starpā gan tehniski, gan dizainiski savietojamus produktus. Doma jau patiešām laba – geimeri ar ierobežotiem budžeti var uzbūvēt savus pirmos geimingam paredzētos datorus, kas labi izskatīsies un stabili darbosies.

    Jau iepakojums ir iekrāsots TUF produktu sērijas krāsojumā – militārs, tumšs un ar dzelteniem elementiem.

    Sistēmplates kastē nav pārlieku daudz aksesuāru – tikai pats, pats nepieciešamākais. Draiveru disks, lietotāja pamācība, uzlīmes, Q-connector pāreja, kas ļauj ērti savienot datora korpusa vadus ar sistēmplati, paciņa ar M.2 skrūvītēm, SLI pāreja videokaršu saslēgšanai un I/O panelis, jo šai sistēmplatei tas ir atsevišķi. Produkta aprakstā norādīts, ka kastē ir jābūt arī diviem SATA datu kabeļiem, bet testa ierīcei tos neatrodu. Acīmredzot, kāds cits testētājs tos jau izmakšķerējis.

    ASUS TUF Z390M-PRO GAMING ir mATX izmēra sistēmplate un tai ir 24.4 cm x 24.4 cm izmērs. Tātad, šī sistēmplate būs ērti izmantojama arī mazāka izmēra datoru korpusos, kā arī mums būs vairāk vietas dzesēšanai.

    Šī sistēmplate veidota uz Intel Z390 čipseta un aprīkota ar LGA 1151 ligzdu, tādējādi ar šo sistēmplati varam izmantot astotās (Coffee Lake) un devītās (Coffee Lake refresh) paaudzes Intel Core, Pentium Gold un Celeron procesorus. Atgādināšu, ka atšķirība starp Intel Z390 un iepriekšējās paaudzes Intel Z370 čipsetiem ir praktiski minimāla. Z390 sistēmplatēm ir Intel Wireless AC bezvadu savienojumu atbalsts un uz tām varam atrast līdz sešiem USB 3.1 Gen 2 portiem, kas spēj nodrošināt līdz 10 Gbps datu pārraides ātrumus.

    Šai sistēmplatei ir četras DIMM operatīvās atmiņas ligzdas, kas darbojas Dual Channel režīmā. Tajās kopā varam ievietot DDR4 atmiņu līdz pat 128GB. Sistēmplate atbalsta operatīvās atmiņas moduļus līdz 4266MHz frekvencei.

    Procesora barošanai tiek izmantots viens 8 kontaktu konektors, tāpēc šī noteikti nebūs sistēmplate uz kuras izveikt visārprātīgāko virstaktēšanu. VRM apgabalu ap procesoru sedz radiatori, lai samazinātu tā temperatūru. Rijīgu procesoru gadījumā, kā, piemēram, Intel Core i9-9900K gadījumā, tam ir nozīme. ASUS uzsver, ka TUF sērijas sistēmplates izmanto testētas un ilgmūžīgas komponentes.

    Sistēmplates aizmugurē I/O blokā atradīsim PS/2 tastatūras (violets) un PS/2 peles (zaļš) pieslēgvietas, DisplayPort un HDMI video izejas, vienu USB 3.1 Gen 2 Type-A, vienu USB 3.1 Gen 1 Type-C, četras USB 3.1 Gen 1 Type-A pieslēgvietas, kā arī LAN (RJ45) tīmekļa pieslēgvietu un skaņu kartes trīs spraudņus.

    Kas attiecas uz pieslēgvietām uz pašas sistēmplates, mums tiek piedāvāti seši SATA 6GB/s porti, kas atbalsta RAID 0, 1, 5 un 10 slēgumus, kā arī viena USB 3.1 Gen 2, divas USB 3.1 Gen 1 un četras USB 2.0/1.1 pieslēgvietas. HDMI nodrošina 4096 x 2160 @ 30 Hz maksimālo izšķirtspēju, bet DisplayPort – 4096 x 2304 @ 60 Hz. Pie DisplayPort varam slēgt ķēdē līdz pat trīs monitoriem.

    Uz šīs sistēmplates atradīsim divas PCIe 3.0/2.0 ligzdas, kas darbojas x8/x8 režīmos, ja abas tiek izmantotas vai x16 režīmā, ja izmantojam vienu no abām. Pašā apakšā vēl ir trešā PCIe 3.0 x1 ligzda. Sistēmplate atbalsta NVIDIA SLI un AMD CrossFireX videokaršu slēgumus. Kā redzam attēlā zemāk, augšējā PCIe ligzda ir pamatīgi pastiprināta un spēs noturēt pat vislielākās un smagākās videokartes.

    Ja sagribēsim uz PCIe x16 ligzdas slēgt atmiņas ierīces, ASUS rekomendē izmantot Hyper M.2 X16 karti. Latvijā tāda maksā nepilnus 50 eiro. Šāda karte būs jāieslēdz BIOS iestatījumos, taču ieguvums arī jūtams – varēsim ērti darbināt līdz četrām PCIe 3.0 M.2 atmiņas iekārtām, lai kopā attīstītu līdz 128Gbps datu pārraides ātrumu un slēgt tās arī RAID slēgumos. Šī sistēmplate atbalsta arī Intel Optane atmiņas moduļus, ar tiem var uzlabot datora ātrdarbību.

    Šajā sistēmplatē ir iebūvēta Realtek ALC S1200A 8 kanālu audio karte. Tā spēj radīt kvalitatīvu skanējumu un pielāgot skaņu, lai tā labāk skanētu geiminga austiņās.

    Apskatāmā sistēmplate piedāvā arī divas M.2 pieslēgvietas. Augšējā varam ievietot arī garākus (2242/2260/2280/22110) moduļus, kas darbosies SATA vai PCIe 3.0 x 4 režīmos un nodrošina līdz 32Gbps datu pārraides ātrumu. Savukārt apakšējā M.2 pieslēgvietā vietas mazāk (2242/2260/2280) un tā nodrošina darbību PCIe 3.0 x 4 režīmā un nodrošina līdz 32Gbps datu pārraides ātrumu. Augšējo M.2 pieslēgvietu sedz pamatīga metāla plāksne, kas kalpo arī kā dzesētājs atmiņas moduļiem, kas tiek piedāvāti bez papildus dzesēšanas.

    Ja runājam par dzesēšanu, tad uz sistēmplates ir temperatūras sensori trīs apgabalos – procesoram, viedokartei un čipsetam. Tāpat uz sistēmplates ir četras pieslēgvietas (darbojas PWM un DC režīmos) procesora un citiem ventilatoriem, kā arī viena pieslēgvieta mūsu All-in-one šķidruma dzesētājam. Ar ASUS AI Suite 3 programmā ietilpstošo Fan Xpert 4 rīku varam kontrolēt datora dzesēšanu atkarībā no sensoru padotās temperatūras informācijas.

    No papildus labumiem vēlos pieminēt ASUS izstrādāto MemOK! II sistēmu. Uz sistēmplates ir speciāls fizisks slēdzis, kuru varam ieslēgt gadījumā, ja esam iestatījuši nepareizus operatīvās atmiņas iestatījumus un sistēma vairs nespēj veiksmīgi iestartēties. Ar aktivizētu MemOK! II funkciju, dators mēģinās pats salabot operatīvās atmiņas iestatījumus uz tādiem, kas ļaus veiksmīgi iestartēt datoru.

    Vienīgais apgabals, kas šajā sistēmplatē ir izgaismots ar RGB gaismiņām, ir TUF GAMING uzraksts sistēmplates augšējā labajā pusē. Tas atbalsta AURA Sync apgaismojuma kontroles sistēmu un vadāms no attiecīgās sadaļas Armoury Crate programmā. Uz sistēmplates apakšā ir arī divas pieslēgvietas papildus divām RGB apgaismojuma lentām.

    Programmatūra

    Kā jau ASUS produktiem pierasts, programmatūras un draiveru jaunākās versijas mums laipni palīdzēs sarūpēt Armoury Crate programma. Tajā atsevišķā sadaļā varam kontrolēt mūsu AURA Sync apgaismojuma sistēmu atbalstošās ierīces.

    Sistēmplatē ir iebūvēta Intel I219V gigabita tīkla karte un ASUS piedāvā arī Turbo LAN programmu. Tā ir diezgan noderīga, ja vēlies prioretizēt atsevišķu programmu, piemēram, videospēļu, radīto trafiku.

    ASUS ir labi pazīstams ar savu pārdomāto un iespējām bagāto UEFI BIOS. Šajā sistēmplatē tas ir zilgani iekrāsots, taču visādi citādi ļoti līdzīgs tam, ko saņemam arī uz citu sēriju ASUS sistēmplatēm. Pielāgošanas iespēju patiešām daudz un tās ir sakārtotas gan vienkāršajā (EZ Mode), gan plašajā (Advanced Mode) režīmos.

    Automātiskās virstaktēšanas iespējas

    Ar šādu spējīgu sistēmplati mums ir nepieciešams arī cienīgs procesors un tāpēc izmantojam Intel Core i9 9900K, kas no savas 3.6 GHz bāzes frekvences ir diezgan viegli virstaktējams virs 5 GHz frekvencei visiem tā astoņiem kodoliem.

    Pēdējos gados arvien izplatītāka kļūst virstaktēšana ar dažādiem palīgrīkiem un pašiem vairs nav manuāli jāķīmiķo ar iestatījumiem sistēmas BIOS’ā. Arī šoreiz testa pēc pamēģināsim virstaktēt sistēmu ar ASUS AI Suite programmu. Šāda pieeja noderēs tiem, kas baidās kaut ko nosvilināt, kā arī tiem, kam vēl ir pamaz zināšanu šajā jomā. Pie pēdējiem pagaidām pieskaitu arī sevi. Starp citu, automātisko virstaktēšanu var veikt arī no ASUS BIOS un tas nav pārlieku sarežģīti.

    Lai arī AI Suite rāda, ka procesors iestatīts darboties ar 5GHz frekvenci, tomēr reāli praksē visi astoņi kodoli darbojās vien ar 4.8GHz.

    Veiktspējas testi

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    Lai iegūtu salīdzināmus rezultātos un visu veiktspējas testu korektu izpildi, atgriezu procesoru noklusētajos iestatījumos un turpmākos veiktspējas testus veicu tādā režīmā, kāds visiem ir pieejams uzreiz izņemot procesoru no kastes.

    Ņemot vērā to, ka testa datora komponentes pa lielam nav mainījušās, būs interesanti salīdzināt veiktspējas testu rezultātus ar tiem, ko ieguvu izmantojot vismaz divas reizes dārgāko ASUS ROG Maximus XI Extreme sistēmplati.

    Sāksim ar Cinebench R15 un Cinebench R20 veiktspējas testiem, kuri mēra procesora veiktspēju renderējot attēlu. Cinebench R15 testā iegūts 1977 un Cinebench R20 testā – 4705 punktu rezultāts. Tas ir vairāk nekā ASUS ROG Maximus XI Extreme, kas sasniedza 1933 un 4235 punktus abos šajos testos.

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π) skaitli. Piemēram, 1 miljonu garu pī skaitli ar šo datoru varam aprēķināt 7.8 sekundēs. Šī programma darbojas viena kodola režīmā. Testā ar ASUS ROG Maximus XI Extreme sistēmplati rezultāts bija ļoti līdzīgs – 7.7 sekundes.

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk. 32 miljonu skaitļu kvadrātsakņu aprēķinos uz abām sistēmplatēm bija ļoti līdzīgs – nepilnas 4 sekundes, bet 1024 miljonu testā atkal priekšā šī TUF GAMING sistēmplate. ASUS ROG Maximus XI Extreme rezultāts bija 95 sekundes.

    HEVC formāta video dekodēšanas testos arī priekšā šī sistēmplate, kaut atšķirība ir maza.

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora arhivēšanas un atarhivēšanas spējas. Šajā testā ar 67160 MIPS priekšā ir sistēma ar ASUS ROG Maximus XI Extreme pamatplati.

    Tagad atpakaļ pie klasiskajiem veiktspējas testiem – Geekbench un RealBench. Tie pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus. Ja vienkodola tests uz abām sistēmplatēm bija sanācis diezgan līdzīgs, tad vairākkodolu testā priekšā TUF GAMING modelis (pret 8278 punktiem) un tāda pati situācija arī OpenCL testā (pret 117442 punktiem).

    Šajā testā ar 183 127 punktiem visnotaļ tālu priekšā bija dators, kas darbojas ar ASUS ROG Maximus XI Extreme pamatplati. Skatos, ka tas pa lielam ir Image Editing testa dēļ, kur dārgās sistēmplates gadījumā tests izpildījās nieka 27 sekundēs (193 087 punkti).

    Ar PassMark PerformanceTest mēs varam iegūt sistēmas kopējo veiktspējas novērtējumu un te ar ne pārāk lielu pārsvaru (6425.3 punktiem) priekšā dators, kas būvēts uz ASUS ROG Maximus XI Extreme sistēmplates.

    Ar PCMark10 arī varam iegūt kopējo sistēmas veiktspējas novērtējumu klasiskiem biroja darbiem, bet 3DMark Time Spy tests parāda gan procesora, gan videokartes spējas. Un arī šajos abos testos augstāks rezultāts uz pusi lētākajai TUF GAMING sistēmplatei. Starpība nav liela (7220 un 11753 punkti), bet tomēr ir.

    Dažos iepriekšējos sistēmplašu testos sāku mērīt arī atmiņas veiktspēju, lai labāk saprastu vai izmantotā sistēma to kaut kā ietekmē. Ja secīgās lasīšanas ātrums visos testos ar šo TUF GAMING sistēmplati turējās līdzīgs – ap 3450MB/s, tad secīgās rakstīšanas testā rezultāti ļoti lēkāja un bija vairāk vai mazāk zemi (ap 700MB/s, tad 1500MB/s).

    Secinājumi: prātīgs pirkums

    Kopumā jāsaka, ka nepilnus 200 eiro vērtā ASUS TUF Z390M-PRO GAMING sistēmplate ir ļoti prātīgs pirkums, ja mums šīs komponentes pirkšanai ir atvēlēts samērīgs budžets, ir skaidras prasības un negribam dabūt absolūti visas pieejamās tehnoloģijas. Un patiesībā nav daudz tādu tehnisko nianšu, ko šī sistēmplate nepiedāvā un bez kurām nevarētu iztikt ierindas geimeris.

    Šis produkts piedāvā patiešām augsta līmeņa veiktspēju, kas ir salīdzināma un pat pārspēj divreiz dārgākās sistēmplatēs pieredzēto. Mums ir iespēja izmantot plašu procesoru klāstu, operatīvo atmiņu līdz 128GB un 4266MHz. Mums ir veseli 6 SATA porti un divi M.2 sloti. Tāpat varam izmantot vienu PCIe ligzdu, lai ar paplašinājuma karti iegūtu vietu vēl četrām M.2 atmiņas ierīcēm. Ar šo sistēmplati varam izmantot arī šķidruma dzesēšanu, pieslēgt papildus ventilatorus un pat padarīt savu datoru košāku ar RGB apgaismojumu.

    Lētākās micro ATX izmēra Intel Z390 čipseta sistēmplates maksā jau sākot no kādiem 130 eiro. Tieši tik maksā Gigabyte Z390 M un Asrock Z390M PRO4. Par aptuveni 150 eiro varam nopirkt Asus PRIME Z390M-PLUS un Gigabyte Z390 M GAMING, kas tehniski ir ļoti līdzīgas, bet piedāvā savādāku portu skaitu. Uz apskatu saņemtā ASUS TUF Z390M-PRO GAMING sistēmplate ar savu ap 200 eiro cenu ir viena no dārgākajām šāda veida sistēmplatēm un cenas ziņā tai blakus ir MSI MAG Z390M MORTAR. Jāpiezīmē gan, ka visas šeit pieminētās sistēmplates atskaitot apskatīto ASUS produktu nepiedāvā NVIDIA SLI slēgumu, tikai AMD CrossFire. Virs 200 eiro sākas Intel Z390 čipseta sistēmplates ar iebūvētu Wi-Fi bezvadu interneta atbalstu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma