Web Analytics
More
    Reklāma

    Ar elektroauto ir grūti. Vai vispār turpināt šo eksperimentu?

    Jaunākie raksti

    Līdz gada sakarīgajam posmam vēl pāris mēneši ir jāpagaida un teikšu kā ir – mani sāk pārņemt nogurums gan no šīs ziemas, gan arī no mana lietotā elektroauto. Es ļoti labi apzinos, ka absolūti visi auto ir lielākas vai mazākas naudas bedres un problēmu avoti, tomēr tas, kam mani izved cauri šis lietotais elektroauto ir man pašam negaidīti nogurdinošs pārbaudījums. Ne tikai auto ik pārdienas ir ar tukšu akumulatoru, bet tas ir nopietni patukšots arī man. Aizvakar es publicēju tvītu, kurā paudu savu vēlmi šogad iegādāties citu auto un tas noteikti būs auto, kas aprīkots ar veco labo iekšdedzes dzinēju. Mēs dzīvojam pārāk nemierīgos laikos, lai savā īpašumā uzturētu tikai vienu neuzticamo pārvietošanās līdzekli.

    Visa šī eksperimenta galvenā jēga no paša pirmā raksta ir stāstīt par to kā man iet iegādājoties un ekspluatējot manu lietoto elektroauto un šis eksperiments speciāli ir veidots tā, lai neviens nevarētu diktēt, ko man rakstīt. Tādējādi es iepriekš esmu maksimāli atklāti rakstījis gan par pozitīvajām šāda auto ekspluatācijas niansēm, gan ne tik patīkamo.

    Kas tad ir galvenā problēma?

    Ja man vajadzētu tā vienkāršoti pateikt, kas ir grūtākais visā šajā eksperimentā, tad es teikšu tā. Šāds lietots un ar ne pārāk lielu (ap 30 kWh) akumulatoru aprīkots elektroauto gluži vienkārši ir pārāk neuzticams. Paskaidrošu sīkāk.

    No mašīnām mēs sagaidām, ka tās brauks tad, kad mums to vajag un tik tālu/ilgi, cik mums to vajag. Ja mums ir no rīta jābrauc uz dārziņu, skolu vai darbu, tad mēs sagaidām, ka auto bez liekām ceremonijām mūs tur aizvedīs. Ja mums pēkšņi kaut kas atgadās ar bērnu, mēs sagaidām, ka varēsim iekāpt auto un nekavējoties aizvest bērnu uz “traumām”. Ja mums ir kāds darba vai izklaides pasākums “laukos”, mēs paredzam, ka varēsim iekāpt auto un aizbraukt uz turieni bez baigās plānošanas un čakara. Ak, jā, mēs pat varam izdomāt ar auto aizbraukt ceļojumā ir tikai normāli Rīgā iekāpt auto un bez liekām pauzēm aizbraukt vismaz līdz Varšavai. Izklausās loģiski, vai ne? Jo kāpēc gan mēs maksājam to milzu naudu par šīm metāla kastēm? Lai varētu braukt tad un tur, kur mums vajag.

    Varbūt es vienkārši esmu bomzis?

    Diezgan kaitinoši ir šī eksperimenta gaitā novērotie komentāri no citiem elektroauto īpašniekiem, kas man pārmet, ka ar savu eksperimentu un izteikumiem diskreditēju šo jomu. Pie vienas vietas man šīs jūsu domas! Mans uzdevums ir parādīt maniem lasītājiem, kā praksē izskatās šāda auto ekspluatācija un lasītāji paši var pieņemt lēmumu par to vai es kaut ko diskreditēju. Uzskatu, ka es pēc iespējas neitrāli parādu visu “kā ir”.

    Mēs, protams, varam nopirkt elektroauto par 40, 50 vai pat 100 tūkstošiem eiro un tas noteikti kaut kādā mērā mainīs mūsu pieredzi. Tomēr es nedomāju, ka būtiski. Tāpat tas būs auto, kas lielā mērā ir un paliek neuzticams šī vārda iepriekšējās rindkopās aprakstītajā nozīmē. Tev auto būs jāuzlādē biežāk nekā jāveic uzpilde “parastiem” auto. Tev uzlādēs (ārpus mājas) būs jāpavada vairāk laika nekā degvielas uzpildēs. Tev tas auto būs būtiski sarežģītāk ekspluatējams ziemā. Tev būs vairāk jāpiedomā pie auto uzlādes tuvākos un tālākos izbraucienos. Jo nestabilāka ikdiena, jo šāds auto potenciāli radīs vairāk problēmu. Un es domāju, ka nevajag būt nekādam Einšteinam, lai labi redzētu, ka pasaule šobrīd virzās arvien pieaugošas nestabilitātes virzienā.

    Un, nē, es netaisos tagad pirkt dārgāku elektroauto tikai tāpēc, lai citi dārgo elektroauto braucēji justos kaut kā labāk un mierīgāk. Es vispār uzskatu, ka pirkt dārgus auto nav prāta darbs, jo tā ir zemē nomesta nauda. Īpaši, ja pat par lielu naudu mēs nevaram nopirkt uzticamu auto, kas vairāk kalpos mums nekā mēs tam.

    Paga, bet elektroauto ekspluatācija taču ir tik lēta, ka tas vien atsver visas iepriekš pieminētās klapatas. Jā, bet, nē. Noteikti būs cilvēki, kuriem ir iespēja savus elektroauto uzlādēt lēti, taču tas nenozīmē, ka tas tā būs visiem. Man tā nesanāk. Un līdzko auto jāuzlādē ārpus mājas, tad varam aizmirst par lielo izdevīgumu. Manā gadījumā ņemot vērā līzinga maksājumu, elektroauto ekspluatācija nesanāk būtiski lētāka par hibrīda auto ekspluatāciju. Vismaz tagad ziemā. Bet toties, cik daudz čakara nāk klāt!

    Ko darīt?

    Godīgi? Nezinu. Tieši šobrīd es pilnīgi vēsā mierā labprāt pārdotu šo auto un pārkāptu uz vecu un pagalam parastu benzīna Tojotu. Man pat vairs nevajag nekādas modīgās izklaides un drošības sistēmas, tik ļoti noguris esmu. Gribu auto, kas rūc, kratās un smird… bet brauc. Mana pieredze ar pāris Tvitterkonvojiem liecina, ka pat lēti un labi pabraukti auto bez liekām klapatām var nobraukt simtiem un pat tūkstošiem kilometru. Un nav jādomā par mājas lādētāju, kas daļēji nedarbojas. Par to kā vispār aizbraukt uz Preiļiem un kā nenosalt mīcoties tepat pa Rīgu.

    Es gan apzinos, ka tirgojot auto šobrīd, man nāksies atmaksāt valstij atbalsta programmas naudu 2250 eiro vērtībā. Mācība maksā. Bet toties tas auto beidzot būtu nost no mana kakla. Jo tas nav nopietni.

    Otrs variants ir sakost zobus un turpināt ciest. Drīz būs klāt pavasaris – no zemes sāks spraukties laukā krokusiņi un nokusušais sniegs atklās visus pa ziemu izkakātos suņu sūdus. Dzīve kļūs skaistāka, jo es ar savu elektroauto varēšu nobraukt veselus 150 un varbūt pat mazliet vairāk kilometrus. Jēj! Tas noteikti padarīs vieglāku manu ikdienu Rīgā, jo auto varēšu uzlādēt nevis katru nakti, bet tikai ik pēc dažām dienām. Joprojām būs papildus iespringšana, lai aizbrauktu uz “laukiem” un joprojām nevarēšu tā vienkārši ar ģimeni aizbraukt tālākā ceļojumā. Bet es taču varu izīrēt “normālu” auto un braukt ceļojumā. Jā, protams, bet tad kāpēc man vispār vajag šo auto, ja no tā nav jēgas?

    Kam un kāds būtu ieguvums no šī eksperimenta turpināšanas? Man – nekāda. Uzskatu, ka pa šiem aptuveni 5000 nobrauktajiem kilometriem esmu sapratis, kas ir un kas nav šāds auto. Esmu aprakstījis dažādus ar elektroauto meklēšanu, iegādi un ekspluatāciju saistītos aspektus. Vai ir palikušas vēl kādas tēmas, kuru dēļ man vēl būtu jāpamokās jūsu interešu labā? Labprāt tās uzklausīšu komentāros pie šī raksta.

    Izlasi arī citus šī eksperimenta sērijas rakstus

    Tā kā šis eksperiments norisināsies ilgāku laiku un plānoju regulāri informēt par manu pieredzi ar šo auto, tad aicinu piesekot manam Twitter kontam @krizdabz, kā arī izlasīt pārējos šīs eksperimenta sērijas rakstus:

    Tāpat vēlos pateikt lielu paldies šī eksperimenta atbalstītājiem. Lietoto auto tirgotājs BRC palīdzēja izvēlēties un uz Latviju atvest eksperimenta auto un apdrošinātājs If mums palīdzēja tikt pie elektroauto KASKO, bet Enefit ierīkoja elektroauto uzlādes iekārtu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    440 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kurmis
    25.01.2024 10:01

    Man Ir Zoja, 40kw batareja, gadā vidēji nobraucu ap 20k km, ziemā ir mazliet jāseko līdzi savām ikdienas braukšanām, dzīvoju ārpus Rīgas un strādāju Rīgā. Tīri vadijos pēc ekonomikas iegādājoties EV, jo otrs auto ir dizelis(ģimenes auto), kurš tagad vidēji gadā veic 5k km. Zoja atzīšos ir kaste bez ērtībām, bet kā pārvietošanos uz darbu un no darba ir ideāls. Pēc aprēķina 2-3eiro 100km šī pārmaksātā cena 5 gados atpērkas pie mana nobraukuma, tā kā neesmu vēl iegūldijies remontos, varu teikt ka esmu ieguvējs. Ziemas prieki asi izsakās uz EV jo ja vienu ieraudzīs uz traļa par to runās visi, bet ja 100 dīzeļi neizkustās no vietas tas ir normāli.
    Krisatap, tev vienkārši ir pavasara pagurums(depresija), nāks vasara un atkal viss būs labāk, bet ģimene ar vienu auto man šķiet utopija.

    Cita labāka realitāte
    25.01.2024 11:21
    Reply to  Kurmis

    Ļoti līdzīga pieredze, tikai man ir tāds pats ioniq kā Kristapam, nobraucu 15tkm gadā, ar sievas dīzeli sanāk kādi 5-6tkm tikai, ziemā biežāk jalādē reizi divās dienās, vasarā reizi četrās. Bet salīdzināt braukšanu ar dīzeli un tās pašas degvielas izmaksas nekādi nav iespējams. Starp citu ziemā, no visiem man līdz šim bijušajiem auto, EV uzsilst par kārtu ātrāk un arī ātrāk par jaunajiem Bolt benzīniem noteikti.

    Pēča
    25.01.2024 14:17

    Laikam neizproti auto salona sildīšanas principu…. ICE jau kopš laika gala siltumu priekš salona ņem no dzinēja dzesēšanas šķidruma karstuma, kuru apsildes lokā kontrolē ar ‘termostata’ palīdzību(lai nesāktu tev pūst sejā tur 100’C karstumu) Jo tas iekšdedzes dzinēja principos uzkarst un faktiski sanāk, ka tev ir bezmaksas subprodukts- siltums, ko var izmantot salona apsildei… Respektīvi kamēr dzinējs nebūs ‘iesilis’ tikmēr tev salonā ventilators pūtīs aukstu, jo salona radiators būs auksts. Pēdejos gados vāciešiem ‘top’ vai ziemas komplektācijās nāk klāt ‘elektriskais tens’ , kurš arī darbosies momentāli- kamēr motors vēl ir auksts tādejādi iekāpjot ziemā uzreiz salonā pūtīs tev siltu gaisu. Vismaz ‘BMW G30’ 2021 gada ražojuma dīzelim, tā ir, aukstumā arī viņam ‘nāsis’ aizveras ciet lai motortelpā nepienāktu pārāk auksts gaiss- tā teikt gudrā ‘kartonu’ sistēma. ;) Neteiksim, ka boltu u.c. koplietošanas auto ir kādas mega top komplektacijas, ka kas tāds(un citas top papild ekstras) būtu… Vizuālais-salons un eksterijers, jā protams, ka ir maksimāli, jo tā ir tiešā veidā reklāma, bet autiņu iekšā viņi ir diezgan pliki…. Bembim motors iesilst- šis tens atslēdzas, nāsis atveras un tev pūtīs manāmi karstāku karstumu, kā ierasts… EV protams, ka tādu dzesešanas sķidruma sistēmu nav, tādejādi ‘pečka’ ir 100% uz baterijā pieejamās sulas, tāpēc… Read more »

    Last edited 3 months ago by Pēča
    Qwerty
    25.01.2024 15:01
    Reply to  Pēča

    Siltumu nosaukt par “bezmaksas Su produktu” ir spēcīgi. 2/3 no naudas ko bākā ielejam arī siltumā iztērējam, dēļ bezcerīgi mazā lietderības koeficienta iekšdedzes motoram. Vasarā galīgi pakāšam, ziemā vismaz nedaudz to izmantojam.

    Elektriķis
    25.01.2024 15:12
    Reply to  Pēča

    Tapēc kad bija -10 un vairāk no rītiem visas teslas u.c. EV brīnumi= logi visi aizsvīduši, pats iekšā sēž jakā, cepurē….

    Tieši braucot Teslā, -20 grādos vēroju līdzīgu situāciju pretī braucošajos brīnumdīzeļos. Tiem logi nebija aizsvīduši, bet aizsaluši. Tur bija izcīnīts neaizsalis aplītis lai varētu redzēt, kur brauc.

    Sergejs
    25.01.2024 16:20
    Reply to  Elektriķis

    Nu nu, biju 5 gadus ar 1.6TDI braucis, tagad ar 1.5TSI. Ne vienam ne otram ne logiem ne pašam īpaši nesala un nesalst.😉

    Elektriķis
    25.01.2024 17:13
    Reply to  Sergejs

    Nu ja, to pašu varu teikt par Teslu un vēl diviem elektroauto: nevienam nav saluši un svīduši, bet atliek vien kādam eksemplāram parādīties (ja vien tas nav izdomājums), kad tas tiek pasludināts par vispārzināmu lietu.
    Kad ar Teslu piebraucu pie veikala -20 grādos, viens čalis pauda izbrīnu: vai tad šī nav sasalusi? Visur taču stāsta ka Teslas mētājas sasalušas pa ceļa malām.
    Savukārt pavisam svaigu dīzeļa Oktāviju savulaik -27 grādos vairs nevarēju iedarbināt, nācās doties uz darbu ar elektrotransportu – tramvaju. Tam auto bija oficiālā pārdevēja izveikts regulārs serviss.

    Sergejs
    26.01.2024 11:44
    Reply to  Elektriķis

    Nu par to arī stāsts, viss atkarīgs kurš uz kuru pusi grib deķi pavilkt un tad jau “visas električkas sasalst” vai “neviens dīzelis ziemā nelec”, bet patiesība, kā parasti, ir kaut kur pa vidu, zem -25 daudziem auto sākas nianses neatkarīgi no enerģijas avota, arī benzīns nepieleks ja tur ir vasaras zupa iekšā😊

    Cita labāka realitāte
    25.01.2024 23:51
    Reply to  Pēča

    Kāpēc domā, ka ar 30gadu autovadītāja stāžu un vairāk kā 10 personīgajiem auto un ntajiem citiem lietošanā, man nav saprašana par auto apsildes sistēmām? Ir bijuši gan veci benzīni ar sprūstošiem termostatiem, gan ne tik veci dīzeļi ar priekšapsildes taimeriem no rūpnīcas, webasto, jauni dīzeļi ar teniem utt. Runāju par to, ka no visiem manā lietošanā bijušajiem auto, EV uzsilst salons visātrāk pie tam ar atrāvienu un nav jēga salīdzināt 15k eiro vērtus auto ar pāris gadus veciem BMW, kuri maksā divas vai pat trīs reizes dārgāk.

    Last edited 3 months ago by Cita labāka realitāte
    Pēča
    29.01.2024 14:45

    Jauns Hyundai Iqoniq maksā 60tūkstosus eiro, jauns normāli nokomplektēts 3 vai 5 sērijas BMW tikpat. Bet lietoto auto tirgū: Pēc 8/10 gadiem tāds iqoniq maksā kā Kristaps nopirka ap 15tūkstošiem, ICE BMW maksās 25tūkst. vismaz. (runāju par labām top komplektācijām, ar oriģ. pārbaudāmu ap 150k noskrējienu, nevis bomžvariantu drupakiem kam ārvalstīs nobraukts ir 300k+ bet pirms pirmās registrācijas LV viss ir aizspaktelets un koriģēts) Sanāk, ka EV vēl vairāk zūd vērtība…(tas arī parāda cik ‘bez seguma’ uzpūsta ir EV kataloga cena) Ja jauniem auto saka, ka tikko iesedies, izripo no dīlera, auto vairs neskaitās jauns un vērtība nokrītas par ~30% no kataloga cenas, tādiem EV tad sanāk vertība nokrīt par visiem 50%? Tīri bez ekspluatācijas ietekmes… Protams katram ir sava brauksanas vajadzība, pie kurām katrs izsver plusus un mīnusus, ja ikdienas maršruts dienā sastāda līdz 10km nevis 100km, nerunājot par brīvdienu ekskursijām, tad ok, vēl varbūt tīri uz servisa intervāliem, pēc x gadiem varēsi teikt, ka esi plusos(bet nu arī akmenī nekas nav kalts) Pa lielam no ikdienas praktiskuma viedokļa EV joprojām es teiktu ~100gadus iepaliek, jeb kad būs vērā ņemami elektro automobīļi, kur pa lielam nebūs jaizsver +/- starp šīm divām frontēm, bet tikai būs jādomā kura marka mīļākā,… Read more »

    Last edited 3 months ago by Pēča
    Jūrnieks
    26.01.2024 11:49
    Reply to  Pēča

    Atceros no bērnības, ka Zaz 968 bija atsevišķa pečka, kas slidīja patērējot degvielu. Salons bija karsts arī pie ārkārtējiem aukstumiem.
    Jā, tam gan bija gaisa dzese, kā visiem PSRS Zazgardīnī. :)

    Sergejs
    25.01.2024 11:52
    Reply to  Kurmis

    Tieši tāpat dzīvo mans draugs ar Cupra Born. Pamatmaršruts uz ŗigu un atpakaļ ap 40km, sava māja ar paneļiem, auto no rīta ir silts un kā otrs ir ICE auto pagalmā. Un līdz ar to arī ir apmierināts ar dzīvi, turklāt auto ir jauns un baterijas pietiek arī lai Rīga-Kuldīga nobrauktu. Kā vienīgais gimenē (dzīvojot daudzzīvokļu mājā, turklāt) elektroauto, it īpaši ne pirmā svaiguma ar nelielu bateriju, loģiski ka novedīs līdz nervu sabrukumam.
    Pilnīgi piekrītu Kristapam ka auto ir domāts lai ar to brauktu nevis jātos.

    Alberts Kviesis
    25.01.2024 10:29

    Paēdušais izsalkušo nesapratīs. Kristapu un Kursors auditoriju var apsveikt ar retu rakstu, kura komentāros ir 2 lapas. Ļoti aktīvi, bez jampampiņiem un konstruktīvi.
    Neko pārmest nevar, kā arī otram ieteikt iegādāties papildus/otru a.m arī nav labi, zinot, ja šim braukt gribētājam ir tikai viena legāla a.m turēšanas vieta. Ja divi auto, tad tikai privātmāja.
    Pats personīgi pārvietojos ar xc90 D5 2011. gada ar krēslu ventilāciju un masāžu. Braucu jau 7. gadu. Labs visurgājējs bez liekām klapatām..

    azad
    25.01.2024 14:39

    Un vienīgās ekstras arīnir krēsu ventilācija un masāža, jo pārējais tur grab, klab un auto kā no kartona. Un patēriņš tādam arī nav mazs, kaut dīzelis😄

    Alberts Kviesis
    25.01.2024 18:33
    Reply to  azad

    Piekrītu, ka parastā izpildījumā šāda gada auto uzmanību izpelnās tikai ar 147 kW dzinēju. Tādēļ ņēmu executive komplektāciju, kurā ir iekļauta arī labākā mūzika un vēl šis tas. Neklab un negrab arī uz bedrainiem ceļiem. Tērē ap 9L/100. +/-1

    Kaspars
    25.01.2024 10:34

    Divas atziņas: 1. Galvenā problēma ir tā, ka elektro auto visi uzskata kā brīnumu, kurš palīdzēs ietaupīt naudu. Tā ir vienkārši cita veida automašīna. Ir benzīns, dīzelis, gāze un elektro. Katram savi plusi un mīnusi, bet tas nav brīnumauto. Ir jāsaprot, ka elektro auto pērk lai izbaudītu tā plusus, nevis domātu kur pa brīvu uzlādēties, kā tas redzams forumos. Tad vieglāk ar velosipēdu braukt. 2. Šis viss atgādina Apple un Android telefonu salīdzināšanu. Mēs salīdzinam lētā gala Android iekārtu ar kādu no dārgajiem Apple produktiem. Tā nevar. Ja paņemsim divus flagmaņus, tad atšķirības būs niecīgas. Tāpat ar elektroauto. Neuzskatu, ka paņemot eksperimentā pāris gadus lietotu pirmās paaudzes baterijas, maza akumulatora automašīnu mēs varam postulēt ka elektroauto ir slikti. Jā cenas starpība uz doto brīdi vēl ir diezgan liela, bet, manuprāt, godīgi būtu ņemt testā jebkuru jaunu elektro auto un tad skatīties kas no tā visa sanāk. Citādi šāds testa rezultāts, ka viss ir slikti, ņemot lietotu elektro auto atgādina tos FB video, kur stāsta cik slikti ir visi jaunie auto un visās malās tie rūsē. :) Paldies Kristapam par visiem šiem testiem, kā redzams sabiedrību tas ļoti interesē, bet nevajag nosodīt šāda tipa automašīnas par pamatu ņemot lietota auto ar… Read more »

    Saf
    25.01.2024 11:14
    Reply to  Kaspars

    Nekas tur nedominēs “tuvākajā laikā”, dominēs daži īpatņi, hobija līmenī. Vēl gadus 20-30 dominēs ICE, un tad pāries uz ūdeņraža auto, kas tie paši ICE vien ir. Elektro klumburēs kā pilsētas kastes, tā pat kā tagad, tas arī viss.

    Māris
    25.01.2024 18:18
    Reply to  Saf

    Eiropas Parlaments ir nobalsojis par 2035. gada termiņa noteikšanu iekšdedzes dzinēja automašīnām un furgoniem, kas ir nozīmīgs solis uz priekšu klimata pārmaiņu, gaisa kvalitātes un elektrisko transportlīdzekļu pieejamības jomā. Termiņš nozīmē, ka pēdējās fosilā kurināmā automašīnas tiks pārdotas līdz 2035. gadam

    Reinis Rozitis
    25.01.2024 18:33
    Reply to  Māris

    > Termiņš nozīmē, ka pēdējās fosilā kurināmā automašīnas tiks pārdotas līdz 2035. gadam

    Fosilā jā (jeb iespējams), bet ne sintētiskā https://www.euronews.com/my-europe/2023/03/28/in-win-for-germany-eu-agrees-to-exempt-e-fuels-from-2035-ban-on-new-sales-of-combustion-en

    .. tā kā

    > un elektrisko transportlīdzekļu pieejamības jomā.

    Kā aizliegumi palielina pieejamību?

    Last edited 3 months ago by Reinis Rozitis
    Mārtiņš
    26.01.2024 11:24
    Reply to  Reinis Rozitis

    Autoražotāji pārstās ražot dizeļus un benzīnus, ražos tikai elektro un/vai hydro, kas gan būs daudz dārgāki par dīzeli/benzīnu un diez vai kādu interesēs maksāt 10x dārgāk par elektrisko opciju,kas uz to laiku jau būs ar jaunām bateriju tehniloģijām un varēs nobraukt virs 1000km un lādēsies 5-10 minūtēs
    Domājot par to kas būs, neaizmirstam, ka elektroauto vēl ir bērnu autiņos salīdzinoši ar benzīnu/dīzeli, kas 100+ gadus eksistē un tehnoloģijas attīstija. Tur vēl milzīgas izmaiņas notiks un lielai daļai auto jau šobrīd minētās problēmas nav aktuālas, bet nākotnē arī lētā gala auto atrisinās visas pašreizējās sāpes + bateriju ražošana būs daudz zemāka, jo pēdējos 10 gados to pašizmaksa ir par 90% samazinājusies, un prognozē ka nākamajos 10 gados vēl par 70-80% samazināsies

    Sergejs
    26.01.2024 11:48
    Reply to  Mārtiņš

    Mani vairāk satrauc kādos autiņos ir elektrotīklu ifrastruktūra un cik tā ir gatava transportēt Gigawatus no spēkstacijām līdz apakšstacijām un tālāk līdz 100000 uzlādes punktiem. Šaubos ka esošās maģistrālās līnijas to turēs.

    Reinis Rozitis
    26.01.2024 15:19
    Reply to  Mārtiņš

    > jo pēdējos 10 gados to pašizmaksa ir par 90% samazinājusies,

    E? Kur tādi aprēķini?

    Sergejs
    26.01.2024 15:55
    Reply to  Reinis Rozitis

    Labs jautājums, bet ja grib krutāku ciparu tad jāsalīdzina ar 1991 gadu, tad sanāks 97-98% kritums😁 Bet ja tic tam kas te rakstīts uz sazīmēts grafikā tad kritums ir no ~ 400usd/kWh 2013gadā līdz ~ 135usd/kWh 2023, tātad 3x, nu var teikt ka tik pat kā 10x😁😁😁

    Sergejs
    26.01.2024 15:56
    Reply to  Sergejs
    Reinis Rozitis
    26.01.2024 16:14
    Reply to  Sergejs

    Nezināju, ka kritums ir tik būtisks.. ko tad Fords un GM raud, ka neviens negrib pirkt vairs.

    msh
    26.01.2024 22:12
    Reply to  Mārtiņš

    Tie tik ir vareni autiņi, pēc 130 gadu ilgas augšanas – arī attīstības virziens pa lielam ir redzams – kaut kā iemudrīt lielāku un smagāku akumulatoru – teiksim, vecajam elektriskajam minim bija 30 kWh aķis un 1,3 tonnas, jaunajam ir nepilnas 50 kWh un 1,6 tonnas… Viss pārējais gan ir piefantazēts – bez mākslīga un ļoti brutāla degvielas cenu saskrūvējuma , kurš noraus podā visu ekonomiku, drīzāk iestāsies Kubas scenārijs – turīgie brauks ar jaunām elektriskajām mašīnītēm, pārējie brauks ar dīzeļiem kas paliks arvien vecāki…

    Cita labāka realitāte
    25.01.2024 11:23
    Reply to  Kaspars

    Nevajag nemaz ņemt citu auto, man ir tieši tāds pats auto jau ceturto gadu, godīgi, īsti nesaprotu lielāko daļu no šīs drāmas, jo lietošanas pieredze ir visnotaļ pozitīva.

    Arturs
    25.01.2024 15:21
    Reply to  Kaspars

    Tad paskaties plašāk, neviens jauns elektroauto nepaliek jauns. Ap 40K ieguldīts, otrajā tirgū atdodot to auto būs šādas klapatas, un kāda būs tā vērtība? Tas arī ir šī testa mērķis, parādīt, kā ir ar lietotu elektro. Ar dīzeli gan jaun, gan lietotu nobrauksi tik, cik bākā ieliesi.

    Sergejs
    25.01.2024 16:23
    Reply to  Arturs

    Nu ar tiem dīzeļiem , it īpaši lietotiem, ir gana nianses un izdevumu ja auto gribi kārtībā uzturēt. Var protams braukt ar mīzošām sprauslām un dūmu mutuli aizmugurē, bet… tas tā, lai būtu godīgi.

    eh3434
    26.01.2024 01:48
    Reply to  Sergejs

    Un joprojām -ar tekošām sprauslām visur aizbrauksi. Lai ziemā nebūtu problēmas – nomaini kvēlsveces reizi 5-10 gados, degvielas filtru un akumulatoru. Dīzelis salā nelec tikai tiem, kuri auto cenšas nobraukt tik daudz, ka nevar vairs apskati iziet vai tas nedarbojas. T.i. kamēr klepo un kustas, tikmēr nav jāremontē. Pats braucu ar vecu dīzeli. Apskates visu laiku pa nullēm un nav problēmas ar salu. Akumulators pirms pāris gadiem mainīts, kvēlsceces tāpat. Degvielas filtrs reizi divos gados mainās. 0 Problēmu ar lietošanu. Es baigi neaizrautos ar vecu auto lamāšanu. Dzinēji ir ilgmūžīgi daudziem leģendārajiem modeļiem.

    Alberts Kviesis
    26.01.2024 08:58
    Reply to  eh3434

    Saistība ar ekoloģiju (DPF), katalizatoru, EGR un Swirl vārstiem, AdBlue – Euro6 dzinēji vairs nav tie, kas pirms 10 gadiem. Ražotāji vismaz uz pusi samazinājuši dzinēju resursu, jo jaunajiem auto faktiski virsbūve un dzinējs noveco vienādi. Tie dzinēji, ar kuriem varēja nobraukt miljonu km, ir beigušies ap Euro4-5 periodu

    Sergejs
    26.01.2024 11:53
    Reply to  eh3434

    Es pats ar šādu attieksmi pret auto dzīvoju – tam tehniski jābūt kārtībā un nevajag to jāt līdz pēdējam. Bet nu ko bieži redzu uz ielām to redzu – nopērk BMW kur vienas sprauslas cena ir vienāda ar algu un tad spīdzina to auto un apkārtējos…

    Qwerty
    25.01.2024 10:35

    Līdz galam nesapratu, kas notika ar uzstādīto lādētāju. Kaut katru rītu vajadzētu būt 90% aķim, arko ikdienai pa Rīgu būtu jābūt ok pat ziemā. Pats gaidu to brīdi kad 50kWh autiņi būs kā reiz tajos pašos 15k eiro. Pašlaik tādi velk uz 20-23k (Kona, Niro, c-4 uc.) Tavā gadījumā interesanti kādēļ, nepieliki ~2k lai būtu nākamais Ioniq ar 38 kWh bateriju? Lēnāk lādējas?

    Elektriķis
    25.01.2024 12:09

    Ko nozīmē: “jāties ar auto uzlādi katru nakti”??? Vai kabeļa iespraušana, kad atbrauc ir tā “jāšanās”?

    Elektriķis
    25.01.2024 12:12

    Tad skaidrs. Sanāk ka es arī jājos…arī piespraužot uzlādēties telefonu :)

    Elektriķis
    25.01.2024 12:28

    Tik tiešām bezsakarīgi: ar ko gan atšķiras viens spraudnis no otra? Ar izmēriem un svaru. Vai Tu kāds vārgais vīriņš? Tava specifika: čakars ar uzlādes autorizāciju. Savā mājā tā nav.
    Var jau lietot podziņtelefonu un kaifot par to ka jālādē reizi mēnesī, ir tādi modeļi.
    Piespraužot elektroauto pie kabeļa un distancēti ieslēdzot salona apsildi pirms braukšanas, iekāp jau siltā auto, nenotērējot akumulatora enerģiju. Arī ICE pasaulē ir tādas iespējas, bet tas ir retums. Lielākoties ziemā tajā ir silti, kad jau esi atbraucis.

    Vards
    28.01.2024 15:35

    Neesu lietojis EV, bet pieļaiju, “iespraužot” tas auto tā vienkārši nesāk lādēties

    Tad izmet 15+ aplikācijas ar kurām vēlaties maksāt.

    Tad vai maksāsi ar karti vai globusu

    In tikai tad, ja esi visu pareizā secībā norādījis, parādās neliela cerība, ka tavu pārvietošanās līdzekli sāks lādēt

    Austris
    28.01.2024 23:40
    Reply to  Elektriķis

    Zini, es arī esmu noguris no visu šito ierīču lādēšanas – iPhone, iPad, Apple Watch. Reāli besīgi. Ja vēl skārientelefonam ir kaut kādas priekšrocības pret podziņtelefonu funkcionalitātē, tad elektroauto pret dīzeli tādu īsti nav. Jā, tur ir kaut kāda deva zaļuma (arī diskutabla), bet funkcionāli jau nav baigā pārākuma, lai ciestu un vēl maksātu vairāk. Es savu dīzeli uzpildu reizi nedēļā. Vēlos lai ar visiem verķiem tā varētu darboties.

    dizpark
    25.01.2024 10:45

    Kaut kā tomēr nesaprotu.

    14.01.2023. – Es mājās uzstādīju elektroauto lādētāju un tas mainīja visu

    un – 10 dienas vēlāk

    24.01.2024 – Ar elektroauto ir grūti. Vai vispār turpināt šo eksperimentu?

    Baigi būtu interesanti izlasīt konkrētāk – kas tik slikts notikās šajā starplaikā, kad no maigi optimistiska toņa domas mainījās uz tik ļoti pesimistiskām. Šis nav ‘uzbrauciens’ vai kaut kādas šaubas, ka autors neko nesaprotu, dara ne tā vai tml (man nav EV) . Vienkārši no rakstu sērijas dramaturģijas viedokļa, manuprāt, trūkst viens starpposms, kur būtu izstāstītas anektodes no reālās dzīves par nedienām. Es labprāt kaut ko tādu izlasītu.

    Viesturs
    25.01.2024 16:16

    pēc KIA EV9 testa … normāls mazvērtības komplekss. Specifiskam auto, specifisks pielietojums. EV nav universāls visiem dzīves gadījumiem, bet nodokļu optimizēšanai un pilsētai.

    Cita labāka realitāte
    25.01.2024 13:21
    Reply to  dizpark

    Izskatās, ka lādētājs neuzlādēja auto un no rīta, kad to vajadzēja, tas nebija pieejams, bet lai Kristaps pats pastāsta, pilnmēness šobrīd viss nāk uz āru.

    Aigars
    25.01.2024 10:50

    Kāda ir pieredze ar šādu auto, ja to vajag pa retam uz īsiem braucieniem, piemēram, vienreiz nedēļā 30 km? Cik % aķis zaudē ziemā pa diennakti? Vai, piemēram, mēnesi normālā ziemā bez lādēšanas aķis būs vēl lietojams?

    Jānis
    25.01.2024 11:15
    Reply to  Aigars

    Gaitas akumulators neko daudz nezaudē, tas būs lietojams. Bet stāvot ar ieslēgtu signalizāciju, nosēdīsies mazais 12V akumulators un to auto palaist nevarēsi. Būs tā pat kā ICE, jāliek piepīpētāja vadi, lai var piedarbināt.

    Elektriķis
    25.01.2024 12:06
    Reply to  Jānis

    Eu, šo gan nevajag stāstīt…tādas problēmas var gadīties tikai kaut kādiem, dažiem, nepabeigtiem eksemplāriem. Tagad šis efekts ir salāpīts: kad 12V akumulatoram nokrīt spriegums, pieslēdzas lielais akumulators un to uzlādē.

    Elektriķis
    25.01.2024 12:18

    Pats to esmu pieredzējis ar ID.3, jo tas bija pavisam “zaļš”, bet tad tas tika sataisīts. Tieši Hyundai bija tādas problēmas, bet šie arī kaut ko pieķibināja pie 12V akumulatora klemmes, lai to atrisinātu. Iepriekšējā komentārā tā tika pasniegta kā vispārīgā EV problēma. Teslu diezgan labi izlādē video novērošanas funkcija, bet to var arī nelietot. Izlādējas lielais akumulators.

    Jānis
    25.01.2024 12:52
    Reply to  Elektriķis

    Man šajā ziemā ir pieredze ar Desmitiem šādu gadījumu! Ar jauniem, 2023. gadā ražotiem elektoauto, dažādu marku un modeļu. Pie izslēgtas aizdedzes nekas tur neko nelādē! Mazais akumulators nosēžas un balle beigusies. Jā, kad ar vadiem piepīpē un mašīnu iedarbina, tad lielais akumulators salādē mazo, bet ne savādāk.

    Elektriķis
    25.01.2024 13:02
    Reply to  Jānis

    Pieņemu ka lielākā daļa ir vai nu defektīvi, vai nav instalēts jaunākais SW, jo ražotājs stumj ārā pa vārtiem negatavus auto. ID.3 salāpīja ar SW. Cita starpā tieši ZOE man trāpījās “atsaukums” – mainīja 400V/12V lādētāju, bet tas bija preventīvi.

    Jānis
    25.01.2024 12:56
    Reply to  Elektriķis

    Visām nēsmu pētījis, bet dažām no tām mašīnām pat lietotāja rokasgrāmatā ir rakstīts, ka ja netiek lietots ilgāk kā mēnesi, tad jāatvieno klemme.

    Elektriķis
    25.01.2024 13:13
    Reply to  Jānis

    Uhhh…atvienot klemmi jau ir nopietns pasākums. Atšķirībā no ICE ar EV ir iespējams ik pa brīdi šo 12V akumulatoru palādēt, nedarbinot auto. Varu droši apgalvot ka VW ID (ar svaigu SW) un Teslām šādu problēmu nav, tie paši pielādē 12V akumulatoru.

    Cita labāka realitāte
    25.01.2024 13:30
    Reply to  Elektriķis

    Ioniq arī to dara, tikai ķeksis jāieliek izvēlnē. Un ja lādēšana ir bijusi, tad auto ieslēdzot tas tiek paziņots ar paziņojumu ekrānā. Tās 12v problēmas ir saistītas ar to, ka auto dažādu iemeslu dēļ neizslēdzas pilnībā, kāds no vadības blokiem vai vairāki turpina strādāt un enerģijas patēriņš nosēdina niecīgo 12v akumulatoru. Šobrīd tieši ar šo problēmu saskāros dīleris pie apkopes dienas laikā nespēja saprast kas un kāpēc tērē 2A, tagad pieraksts pēc 3 nedēļām, tad redzēsim, bet nu domāju, ka kaut kur kādā kontaktā ir bojāta izolācija vai zaļais iemeties, jo parādās šī problēma grādos ap nulli un lielā mitrumā. Lielos mīnusus izbraucu bez bēdām.

    Elektriķis
    25.01.2024 14:16

    Jocīgi: ja kaut kas neizslēdzas (Teslai tas ir video ieraksta režīms), tad 12V akumulatoram vajadzētu automātiski uzlādēties. Pašos pirmsākumos Ioniq bija tāds: kad gribēju veikalā to ieslēgt, izrādījās ka 12V akumulators ir tukšs, kas maniī izsauca izbrīnu.

    Visszinis
    26.01.2024 19:33

    Ioniq mēdz būt tāda problēma, kāds no moduļiem ik pa laikam neizslēdzas un patērē strāvu ~2A, visu sliktāku padara tas, ka akumulators ir maziņš 350A, ironiski, ka tad kad klients atdzen mašīnu, tad mēdz būt, ka tieši tajā dienā strāva nezūd:D

    Māris
    25.01.2024 12:24

    Viss atkarīgs nevis no naudas, bet no tās daudzuma. Mazlietots Ford Focus 1,5 l TDCi 77 kW pirms nedaudz gadiem man maksāja € 9000. Patēriņš tam ir 4l/100km. Tātad 1km maksā tos pašus €0,06 kā Kristapa Ioniq. Bet viņš pērkot samaksāja 2x vairāk. Es arī vēlētos EV, bet kamēr tas maksā 2x vairāk, bet izmaksas nav vismaz 2x mazākas, nav loģiska izvēle. Pauls Timrots gan tikko Zebrā stāstīja, ka šobrīd EV maksā tik pat cik auto ar ICE dzinēju. Nu protams, ja spēj pierādīt ka 2×2=5, tad to var mēģināt iestāstīt. Es salīdzināju Astra ar Astra EV un Megane ar Megane EV un viss kļuva skaidrs. Nu ja salīdzina VW ID-4 ar Tourag …

    Bats
    26.01.2024 17:55
    Reply to  Māris

    Kas ir šie degvielas patēriņa cipari? Neticu, ka dīzelis, jebkurš dīzelis arī tas, kas Jūsu Focus’ā, ja to lieto tā kā Kristaps lieto savu Ioniq, nolaidīsies zem 9litri/100. Aukstu iedarbinot, nobraucot dažus km un atkal noparkojot un tā 3-4 reizes dienā, tas nevienā brīdī nesasniedz optimālu darba temperatūru.

    Alberts Kviesis
    27.01.2024 11:41
    Reply to  Bats

    Te būs liela daļa taisnības. Trīs nedēļas pabraucu ikdienā pa 1-2 km un iedegās dzeltenais check engine brīdinājums – DPF filtrs ir aizsērējis. Kondensāts pieķepināja dūmgāzes – ziemā tas aizlīp (pieķeras) vairāk. Dabūju bez īpašas vajadzības iedot sievai izbraukt ārpus Rīgas, pa šoseju, lai filtru izdedzina. Dīzelim gribi-negribi reizi mēnesī būs jāpabrauc darba temperatūrā vismaz pusstundu

    Biteme
    27.01.2024 12:33

    Tas bija spēkā arī vecākiem benzīnniekiem bez nekādiem filtriem – pietiek pa ziemu braukāt mazāk un uzreiz jutās, ka iet sliktāk un ne tā kā parasti. Pietika aizvīlēt uz laukiem un atpakaļceļā jau brauca kā vajag.

    Tādā ziņā pa pilsētu varbūt arī jēdzīgāk mīcīties ar elektrisko, kuru katru dienu pielādē.

    Sandis
    27.01.2024 10:46
    Reply to  Māris

    EVchart lv vari salīdzināt EV un ICEV izmaksas atkarībā no saviem braukšanas paradumiem.

    Flare
    25.01.2024 12:44

    Nesaprotu. Vēl nesen taču bija raksts par tēmu ‘viss mainījās, kad mājās uzstādīju elektroauto lādētāju’. Kas tad pēkšņi lika tik krasi mainīt domas?

    aaa
    25.01.2024 13:57

    Ja kož katru vakaru, tad piekrītu ir besīgi braukt un lādēt to mašīnu. Bet var jau kost mašīnā kamēr lādējas, līdz 0.5 promilēs diezgan daudz var izdzert

    Mārtiņš
    26.01.2024 11:45

    “Jāšanās” šeit acīmredzami ir pārspīlēts nosaukums, jo vada iespraušana aizņem dažas sekundes. Domāju drīzāk ir negatīvā pieredze ar mazas baterijas kapacitātes auto. Līdzīgi būtu, ja paņemtu benzīna auto ar 30l bāku, kas katru otro dienu jābrauc pildīt
    Es vadu iespraužu nedomājot vai vajag lādēt vai nē, pa šiem 3 gadiem jau kā ieradums izveidojies, līdzīgi kā mobilo telefonu katru vakaru uz lādētāja uzlikt. Un patiesībā jālādē būtu auto varbūt 1-2 reizes nedēļā, jo ir 100 kwh baterija, bet man vnk patīk, ka baterija ir vienmēr no rītiem pilna un to zemāk par 20% esmu redzējis tikai tālākos braucienos, kas varbūt ir 1-2 reizes mēnesī un arī tad pārsvarā nav nepieciešama uzlāde ārpus mājas

    Bats
    26.01.2024 18:12

    Šis iespējams vairāk jāizvērš, lai pārējie labāk saprot iebulduma būtību.

    Es, piemēram, atbraucu mājās, izkāpju no mašīnas, ieštepselēju lādētāja vadu mašīnā un eju iekšā mājā. Tas ir tik ierasts rituāls, ka par to vairs nedomāju – līdzīgi kā man nevajag atcerēties pirms eju no priekšnama istabā, novilkt āra apavus (tēmēts uz amerikāņiem). Tas neprasa kaut kādu ekstra piepūli. Izņemt no bagāžnieka pārtikas maisu un ienest iekšā ir lielāks čakars nekā tā uzlāde. Katru rītu akumulators ir atkal pilns un salons jau silts. Tās ir ērtības, no kurām būtu grūti atteikties lai pārsēstos atpakaļ uz iekšdedzes dzinēju – man mājās nav degvielas sūkņa.

    Ja lādētājs ir 32A, pat parādoties nepieciešamībai kaut vai stundu vēlāk atkal kaut kur braukt, pat ja ieradies mājās ar gandrīz tukšu aķi (kam neticās, jo pats rakstīji, ka dienā nobrauc ap 30km, tur vēl vismaz 60-70% jābūt pat ar īsajiem, “dārgajiem” pārbaucieniem), tur būtu jābūt iekšā pietiekami daudz, lai vari nobraukt vismaz atkal tos pašus savus 30km.

    Tā dēļ jau arī tie daudzie jautājumi komentāru sekcijā, neizprot cilvēki kas tur tāds. Ir, kā pats raksti, divas puses kā uz šo raudzīties – kas man šķiet ērta ekstra, Tev šķiet dīlbreikers čakars.

    Visszinis
    26.01.2024 19:39

    Tad principā viss Tavs cepiens ir par to, ka auto nav uzbūvēts tāds kādu Tu to sagaidi?

    msh
    26.01.2024 22:21
    Reply to  Mārtiņš

    Nevis 30, bet 15 – un pat tādai mašīnai varētu iesviest kannu grabažniekā ko izmantot, ja nu pa ceļam izbeidzas degviela.

    Diezgan zīmīgi ka vienīgā elektriskā spēļu mašīnīte ko es regulāri redzu Liepājā ir BMW i3 ar parastajiem numuriem – acīmredzot cilvēks mašīnas spēju nobraukt no Liepājas līdz Rīgai bez apstāšanās vērtēja augstāk par iespēju Rīgā maukt pa autobusu joslām un stāvēt bez maksas.

    Ainaro Bernato
    25.01.2024 12:48

    Man auto nav vispār-lietoju Rīgas satiksme pakalpojumus!Kristapa seriāls ļoti aizraujošs,lasu ar interesi un komentāri izglītojoši!

    Dzintars
    25.01.2024 12:55

    Un vēl viens, varbūt ne pārāk būtisks, bet tomēr apsvērums – EV spēja kaut ko vilkt/izvilkt.
    Es ar diīzeli esmu gan pats sev kravu, lielāku par pašu autiņu vilcis, gan vienu otru nelaimes putnu no sniega/dubļiem pašā ceļa vidū gan arī no 3m dziļa grāvja izvilcis, kur pagabalu izskatijās, “ka te nu vienīgi traktors”. Nesen arī bij kaut kur video, kur kaut kāds XC fūru ar sabloķētiem riteņiem izvilka…
    Kurš EV to var? Labi, Y Tesla droši vien var, Rivians arī var, kaut kāds Ford EV Raptors arī droši vien… bet Cybertrucks nevar ;…D tas pats visur paliek..

    Pēča
    25.01.2024 14:48
    Reply to  Dzintars

    Nestāsti pekstiņus! Jebkuram vuļvo kas ir režots no 2000 gada zem pakaļas ir ‘haldex’ AWD ELEKTRONISKĀ sistēma kur spēku sadale notiek elektroniski, tādā riteņus ”sabloķēt” var tikai nospiežot podziņu offroad vai tamlīdzīgu. Kur nekas nesabloķējas, kompis vienkārši vairāk saslēdz pretbuksēšanu utml lai mazāk grieztos riteņi uz riņķi bet autiņš ‘iešūpotos’ un varētu tikt āra no situācijas!

    To nabaga vulvo kārbu un sadalītaju drošvien labi pamocīja lai iekustinātu un novilktu to smago… Kur tagad pēc kāda laika varēs parlasīt un tāds remonts vairākās štukās….. Nerunājot ka varbūt virsbūve tagad sķība un problēmas ar savirzi būš, jo šasijas metālam kas tur vēl palicis, noteikti, ka bija pārslodze…. Un dēļ kā? 5min interneta slavas un plika ‘paldies’ no smagā šofera.

    :D Normālā valstī kāds volvo centrs uzsauktu tādam jaunu autiņu(vismaz XC60) uztaisot arī pozitīvo PR, par cik cilveks uztaisīja tādu labu bezmaksas reklāmu, ko redzeja visi… bet ne jau Latvijā kāds dīleris uzdrošināsies…. :D :D :D Jo šādi izdarot tak nobankrotēs uzreiz…

    Last edited 3 months ago by Pēča
    Juris
    25.01.2024 17:02
    Reply to  Pēča

    Nekad neesmu sapratis šos ”normālā valstī” frāzes lietotājus…..Kur ir tā normālā valsts? Esmu diezgan paceļojis, pastrādājis, padzīvojis pa eiropas valstīm, visur savi +-, piem Latvijā viens no – ir tas, ka mums ir diezgan daudz tādu nīkulīgu ”Pēču”, kuri nogāna savas mājas un dzimteni un tā arī nespēj ne objektīvi salīdzināt ne saprast, ka Latvija ir lieliska valsts

    Skābene
    25.01.2024 16:19
    Reply to  Dzintars

    Var vilkt, E-trons ļoti labi velk motorlaivas un kuterus. Arī ar Tesla model 3 tiek vilktas piekabes. Bet, ir viens bet – nekur tālu! :D
    Uz Tallinu neviens ar EV piekabi nevilks, bet no Rīgas uz Jūrmalu vai Saulkrastiem – mierīgi.

    Aldis
    25.01.2024 13:09

    Jūtu līdz.
    Bet atbalstu eksperimenta turpināšanu līdz vasarai.
    Saņemies, lai mums pārējiem būtu jautrāk,labāk. :)

    Kaspars
    25.01.2024 13:13

    Oho, 200 + komentāri un neviens “pa 10k ņemu” :)

    Cita labāka realitāte
    25.01.2024 13:33
    Reply to  Kaspars

    Pa 10k vari tādu dabūt no Holandes ar 350tkm nobraukumu un bāzes versijā……

    Jūrnieks
    26.01.2024 12:08

    Dāvanā, velosipēds… :D

    Biteme
    26.01.2024 12:20
    Reply to  Jūrnieks

    Holandiešu vecais ričuks ir laba manta. Kalpos ilgāk par to auto, nerunājot par mūsdienu veloizstrādājumiem.

    Vards
    25.01.2024 17:21
    Reply to  Kaspars

    Man te aiz loga Daugava, varu palīdzēt aizstumt

    Visszinis
    25.01.2024 13:29

    Vai nu šis raksts ir tapis uz karstām emocijām vai arī autors naivi sagaida, ka lietots budžeta elektroauto, kas primāri domāts pilsētai, būs jauna premium elektroauto īpašības.

    Edgars
    25.01.2024 14:35
    Reply to  Visszinis

    30 kw baterija… Tas ari ir visu problemu cēlonis… Ja es ar savu 80 kw bateriju ziema varu nobraukt 250-300 km… iedomajos cik var ar 30 kw un nejaunu auto….

    Edgars
    25.01.2024 14:36
    Reply to  Edgars

    Tur ir jābrauc ar piespraustu vadu visu laiku…

    Bats
    26.01.2024 18:20
    Reply to  Edgars

    Nekādu 30 tur nevienā brīdī nebija. Pilnīgai jaunā 27 ielien max.
    Taču ar tām Ioniqa 27, daži pamanās ziemā pa šoseju nobraukt tuvu 200km, vasarā līdz 260, turpretī citi ar savām 80kwh knapi 250 izvelk.

    Svarīgi arī vai tiek braukts garāks gabals uzturot konstantu ātrumu, uzsilušā salonā, vai aķis ir silts (tikko atsprausts no uzlādes), vai mašīna labā kārtībā, saregulētu savirzi, pareizo spiedienu riepās. Es piekrītu, ka iekšdedzes motoriem šajā ziņā ir lielas atlaides – neviens no tiem efektivitāti nesagaida, līdz ar to vienalga vai ir vai nav pilns ar drazu bagāžnieks un dažas riepas pamīkstas.

    Edgars
    26.01.2024 18:55
    Reply to  Bats

    Ko Tu man gribëji ar to pateikt… ??? Es tak nečīkstu par tiem km vai elektroauto kā tādu… Esmu vinju nopircis un nekad neesmu vēl savu pirkumu nožēlojis… Jauda ir fenomenāla un tur tie kw aiziet…Un mani tas pilnīgi nesatrauc… Ar konstantiem atrumiem var braukt ar 1.2 tdi polo vai golfu…

    msh
    26.01.2024 22:29
    Reply to  Bats

    Nevis “neviens no tiem efektivitāti nesagaida”, bet gan “tiem pastāv sūknēšanas zudumi un citas neefekvitivātes, kuru dēļ nelielas slodzes izmaiņas nav jūtamas”. Tevis piesauktie savērsumi un riepu spiedieni gan ir daļēji no citas tēmas – tā kā elektriskajām rotaļlietām akumulatori ir līdzvērtīgi 10-20 litru bākai, tad šādu nieku ietaupījums proporcionāli ir stipri lielāks un stipri pamanāmāks. Normālajai mašīnai savērsumu regulē lai taupītu riepas nevis degvielu :)

    aaa
    25.01.2024 13:53

    Es tā saprotu, ka kristaps izmanto savu auditoriju, lai diskreditētu elektroauto un gaida, kad klaus schwabs zvanīs un piedāvās 50k, lai ieraksta kaut ko labu 😀

    Reinis Rozitis
    25.01.2024 14:05

    Interesantas tendeces “blogeru” vidū https://youtu.be/ITdcnWDVVgY?t=130 :)

    Bats
    26.01.2024 18:22
    Reply to  Reinis Rozitis

    Ričs nav gluži objektīvs šajā ziņā – viņam ir sena cemme uz Tesla.

    Reinis Rozitis
    26.01.2024 18:30
    Reply to  Bats

    Objektivitāte jau ir tāds stiepjams jēdziens – Kristaps jau ar raksta par savu pieredzi un savu attieksmi un tā nav objektīva pret visu, bet gan tikai pret viņu (un varbūt cilvēkiem, kuriem ir līdzīga situācija un/vai viedoklis).

    Riča gadījumā – tā kā viņs (viņš ir izjaucis un salicis N dažādas Teslas un to konversijas (ir īpašnieks vai partneris? (nezinu) uzņēmumā kas nodarbojas ar EV labošanu), tai pat laikā nav atteicies no tradicionālajiem auto / man viņa viedoklis škiet objektīvāks nekā vienas vai otras galējības atbalstītājus/sludinātājus.. neatkarīgi vai viņam ir vai nav cemme (kam ar ir objektīvi iemesli) pret Elonu :)

    Last edited 3 months ago by Reinis Rozitis
    Jjj
    25.01.2024 14:11

    Interesants raksts un diskusija. Pilnīgi saprotu autora nostāju un secinājumus. Tomēr svarīgi, tā ir pieredze ar lietotu auto ar mazu akumulatoru. Tikai loģiski, ka ziemā brīnumus nevar gaidīt, arī cerēt braukt uz Varšavu diezgan nereāli ar 30kwh akumulatoru (tas pats ar iekšdedzes auto, kam būtu baigais iekāriens doties garā ceļojumā, ja bākas ietilpība ir tikai 10L?)

    Ja ir iespēja lādēt mājās un auto pat skarbos ziemas apstākļos var nobraukt vidēji 300km (un jaunākiem modeļiem sniedzamība tikai turpina uzlaboties), pieļauju pieredze būtu cita, pat ja autoram pašam tā šobrīd nešķiet :)

    Visnotaļ interesants eksperiments, kam esmu sekojis līdzi no paša sākuma. Bet attiecināt šī eksperimenta secinājumus uz visiem elektro auto būtu tas pats kas nopirkt pirmās paaudzes macbook un paziņot, ka dators mūsdienās nekam īsti nav lietojams ;)

    Jjj
    25.01.2024 14:41

    Virsraksts :)

    Bats
    26.01.2024 18:42

    Es atļaušos nocitēt: “Mēs, protams, varam nopirkt elektroauto par 40, 50 vai pat 100 tūkstošiem eiro un tas noteikti kaut kādā mērā mainīs mūsu pieredzi. Tomēr es nedomāju, ka būtiski. Tāpat tas būs auto, kas lielā mērā ir un paliek neuzticams šī vārda iepriekšējās rindkopās aprakstītajā nozīmē.” Man lasās kā “šie paši secinājumi attiecas uz pilnīgi visiem EV”, jo visi EV ir jālādē un tātad pēc piedāvātās uzticamības definīcijas, kādā atsevišķā brīdī tie var nebūt gatavi uzreiz, bez nekādas sagatavošanās veikt 400km. Un var pat zināmā mērā piekrist – visus EV, arī tos, kam ir 100kwh akumulatori, var pieķert kādā brīdī ar gandrīz tukšu aķi tieši tad, kad ir jālec iekšā un jābrauc tālu un ilgi, neapstājoties. Aizbraukt ar bērnu uz traumām var arī Tavs Ioniq ar pustukšu baču, tur ir uzlādes, starp citu. Esmu izmantojis. Vienības gatvē kamēr tiek pie ārsta un tad mājās, diezgan ilgi jāgaida, auto paspēs salādēties teju pilns atpakaļceļam. Bet te mēs nerunājam par ikdienas scenāriju. Un tajos gadījumos, kad jautājums ir nopietns, labāk tomēr saukt ātros nevis pašam vest. Par spontāniem braucieniem uz Varšavu, nu nezinu – kaut kā mierīgi to visu uztveru. Ja tas vai var spontāni aizbraukt uz Varšavu un atpakaļ ir… Read more »

    Last edited 3 months ago by Bats
    Edza
    25.01.2024 14:21

    Jau sākumā bija skaidrs, ka nekas labs no šī eksperimenta nesanāks :)

    Kamēr elektro auto nevarēs uzpildīt tikpat ātri kā ICE tikmēr tas būs neērts un čakarīgs pasākums.

    Bats
    27.01.2024 13:44
    Reply to  Edza

    Tie kam ir skaidrs par iznākumu vēl pirms eksperiments ir sācies, parasti arī atsakās pieņemt rezultātu, ja tas nesakrīt ar gaidīto. Tas nav pareizais ceļš uz jaunām zināšanām. Var izteikt pieņēmumu un prognozi, bet nevar teikt “jau sākumā bija skaidrs”. Pirmkārt apstiprinājās tikai tas, ka ja eksperimenta vidū maina parametrus un sasniedzamos rādītājus, tad beigās paliek neskaidrs kas vispār no tā eksperimenta sanāca vai nesanāca. Pret sākotnējo it kā jā, pret jaunieviesto vairs nē. Vai tas vairs vispār par eksperimentu nosaucams. Ja nodefinējam parametrus teiksim šādi: salīdzinam izmaksas starp vienu gadu hibrīda ekspluatācijas un vienu gadu EV ekspluatācijas, ieskaitot visus izdevumus kopā un izdalot tos uz nobraucamiem kilometriem. Tad jau paliek skaidrāks kas tas par eksperimentu un var sākt izstrādāt metodiku. Gadu braukt ar vienu un ar otru, līdzīgus maršrutus, līdzīgā režīmā, visus izdevumus fiksējot un odometru arī. Protams gads var izrādīties datus nošķiebjošs no klimata viedokļa un no energoresursu izmaksu viedokļa, tā dēļ labāk būtu vairākus gadus un tad ņemt vidējo. Un tad beigās jau skaidri aprēķins parāda ka viens ir X eur/km un otrs ir Y eur/km. Var pieņemt šo kā faktu un balstīt turpmākus spriedumus uz to. Ir savi trūkumi metodikai, bet tos var pieslīpēt. Turpretī “ar… Read more »

    Andris
    25.01.2024 14:48

    Man ir divreiz lielāka (62kW ar siltumsūkni, ziemā ap 250km) baterijas ietilpība kā šajā aprakstā 30 kW. Problēmas reti.
    Ja taisītu testu ar vēl 2 reiz mazāku bateriju, tad vispār nekur nevarēs aizbraukt…
    Secinu, ka šofera vejadzībām šis ir nepiemērots elektroauto apraksta auto ir par mazu -30kW bez siltumsūkna ir ķēdes vājais posms.

    Māris
    25.01.2024 16:20

    Es arī interesējos par EV, bet to cenas man ir nepieejamas.Tikmēr iespējams ne visi spēj novērtēt dīzeļauto iespējas. Man ir 2015. g Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 105pk ECOnetic pirkts 2019. ar nobraukumu 60t. par €9000. Uz šosejas kompis 3,1-3,5 l/100km kas atbilst spec. Bet pieņemsim ka reālais tomēr ir 4 l/100km. Tas maksā € 0,06/km, tieši tik pat cik Kristapa Ioniq. Bet Ioniq izmaksāja € 17 000. Šī € 8000 starpība taču nav atpelnāma. Es ar pilnu tvertni varu nobraukt 1200 km. 20 gadus jau braucu ar dīzeli un nav bijis neviens ar to saistīts specifisks remonts: sprauslas, turbīna, augstspiediena sūknis. To visu parasti piesauc dīzeļa pretinieki. Kad būs mazlietots EV par € 1000?

    LAN
    25.01.2024 17:24
    Reply to  Māris

    Tas nav tas jaukais dzinējs kuram zobsiksna ir eļļā un atdaloties gabaliem tiek arī eļļas sūkņa sietiņš aizķēzīts? Vai arī tas ir vēlāks jaunievedums?

    Alberts Kviesis
    25.01.2024 19:03
    Reply to  LAN

    Zobsiksna eļļā ir, ja kāds blīvslēgs dzensiksnas rajonā ir vaļīgs vai vārstu vākam blīvējums specifiskā vietā laiž garām. Eļļaina zobsiksna ir pirmā pazīme, ka kalendārā gada robežās jāmeklē serviss

    Karlis
    26.01.2024 08:54

    Fordam zobene ir eļļā. Vismaz manam 1.5d. Un maina ik pa 70k. Un eļļu maina ik pa 10k. Tad nekas nekur neaizķep.
    Bet es saprotu Kristapa sāpi. Laiks ir nauda, nav jēgas to tērēt dīkstāvē. Un tā dienu no dienas.
    Pērc otru auto. Un EV izmanto tam, kam tas konstruēts – braukt uz darbu, kas Rīgas centrā.

    Es Pats
    25.01.2024 16:22

    Nu tas, ka sākotnēji jūsmoji par uzlādes staciju mājas stāvvietā un tagad sajūsma noplakusi, jo, redz, ir jāpiesprauž, izklausās pēc tādas pašas situācijas kā ar trauku mašīnu. Kad to uzstāda, protams pārņem priekš un laime, ka vairs ar rokām trauki jāmazgā. Bet pēc kāda laika jau iestājas nepamierinātība, jo taču pašam vien trauki tajā ir jāsaliek, kas jaunajos apstakļos jau kļūst par grūtu.

    aaa
    25.01.2024 16:57
    Reply to  Es Pats

    Līdzīgi kā ar smartfonu, katru vakaru jāpiesprauž. Nu i nafig tādu telefonu

    Karlis
    26.01.2024 08:56
    Reply to  aaa

    Infantils salīdzinājums.

    Bats
    26.01.2024 18:51
    Reply to  Karlis

    Tāds ķircinošs, bet ne infantils, ir vairāk nekā tikai viena līdzība – viss, kas rakstīts par EV uzticamības kritērijiem var tikt attiecināts un tālruni. Ja Tev pēkšņi ir jāzvana ātrajiem lai izsauktu palīdzību, bet tas ir izlādējies, tā ir problēma. Ja pēkšņi gribi noskatīties 3h garo Lord of The Rings būdams dziļi mežā, tā ir problēma. Ja piezvana draugi un sauc pēkšņi makšķerēt uz Latgali uz divām dienām, un šie jau gaida lejā pie poģīša, Tu paķer mašķēri un tālruni, bet nepaņem lādētāju, tā ir problēma. Pietiekami infantili? Varu infantilāk – risinājums būtu tālrunis ar aizmugurē pieskrūvētu iekšdedzes dzinēju, kas ļauj to uzpildīt katrā uzpildes stacijā momentā un darbojas vairākas dienas no vietas.

    Last edited 3 months ago by Bats
    Visszinis
    26.01.2024 19:51
    Reply to  Es Pats

    Perfekts salīdzinājums!:D

    Tomy
    25.01.2024 16:43

    Pa cik tad pārdod? 😉

    Vards
    25.01.2024 16:44

    Kaut kur augstāk, šajā komentāru jūklī bija pareizs secinājums:

    V8 is the answer.

    Vards
    25.01.2024 17:15
    Reply to  Vards

    OK

    Esu pilnīgs anti EV jūsmiņš:
    Cik jūs nobraucat dienā
    Cik nedēļā
    Cik bieži “tankojaties/lādējat nedēļas laikā
    Cik tas izmaksā?

    Man sanāk ap 100 eur/nedēļā

    Kārlis
    26.01.2024 08:58
    Reply to  Vards

    Es jau 10 gadus braucu ar busiņu uz gāzi, maksā 0.6€/L un patērē ap 13L. Kāda elektrība un dīzelis? Ar gāzi varu nobraukt līdz 500km un vēl ar bāku benzīna papildus 500-700km. Es jau pāris mēnešus pat esmu aizmirsis bagažniekā vasaras riepas, slinkums vest uz noliktavu.

    Ainaro Bernato
    26.01.2024 13:24
    Reply to  Kārlis

    Izsakies skaidri-brauc UZ gāzi,vai AR gāzi!

    Bats
    26.01.2024 18:55
    Reply to  Kārlis

    Gāze arī rada mazāku gaisa piesārņojumu nekā dīzelis, vai ne? Ne tik mazu kā EV, bet tomēr mazāk ir labi. Nekādu pretenziju pret gāzi – izņemot, ka Kristapam neder – viņš brauc vienā piegājienā pāris kilometrus, tādā scenārijā motors nepaspēs pietiekami sasildīties, lai pārslēgtos no benzīna uz gāzi.

    ibiorio
    25.01.2024 17:01

    Dažreiz cilvēki izrāda aroganci pieņemot vienu vai otru kļūdainu lēmumu, jo piedzīvo stresu vai citas grūtības. Nevajadzētu šo elektrosāgas neveiksmi vispārināt, cilvēks vienkārši apjuka un iekāpa nepareizajā vagonā.

    robchix
    25.01.2024 17:33

    Šodien ši raksta iespaidā papļāpāju ar čomu. Mums ir kopējs paziņa kurš strādā par privātšoferi cilvēkam, kuram bija vienam no pirmajiem, ja ne pašam pirmajam, Tesla Latvijā.
    Ir pagājuši 10 gadi un tagad viņš ir pasūtījis Vācijā jaunu Mersedesu. Dīzeli.
    Tas arī viss, kas ir jāzin par elektroauto. Arī biezā gala.

    Tītars
    25.01.2024 20:47
    Reply to  robchix

    Nepirkt Teslu, bet Mersedesu. Dīzeli. Viss skaidrs.

    Vards
    25.01.2024 17:37

    Lasu komentārus un nesaprotu, WTF EV ir 12V palaisšanai?

    Tas tak ir EV – pārsvarā visi ar latopa baterijām.

    Kāpēc vajag arhaisko -12V aķi?

    Bats
    26.01.2024 19:05
    Reply to  Vards

    12V aķis tiek izmantots lai uzturētu vājstrāvas sistēmas, kamēr mašīna ir noparkota.
    EV noparkojot, kontaktori atslēdz augstsprieguma aķi nost fiziski no mašīnas, tas nav pievienots un stŗava no tā nav pieejama, tomēr signalizācija un vadības bloks gaidīšanas režīmā, datu apmaiņa ar aplikāciju turpina darboties. Iekāpjot mašīnā, un piespiežot Start tā notestē visas sistēmas un ķēdes, un tikai tad ja nekonstatē īssavienojumu vai palielinātu pretestību, savieno kontaktus un pieslēdz lielo akumulatoru. Daļu no mašīnas sistēmām pie tam var lietot arī ar “pusaizdedzi”, piespiežot Start bez bremzes pedāļa turēšanas. 12V aķim nav jābūt ietilpīgam, jo tam nav jāgriež starteris, tā dēļ tie ātri tukšojas. Mūsdienu EV ir sistēma, kas arī noparkotam auto var uz kādu brīdi saslēgt augstsprieguma aķa kontaktorus, lai papildinātu 12V akumulatoru, ja nosaka, ka tā voltāža ir nokritusies pārāk zemu.

    Vards
    27.01.2024 20:33
    Reply to  Bats

    Paldies par skaidrojumu.
    Tā pat neredzu pamatojumu,kāpēc EV vajag 12V aķi
    Tev vajag 4 2A baterijas, lai palaistu laptopu?

    Elektriķis
    27.01.2024 20:55
    Reply to  Vards

    Mēģināšu Tev izskaidrot to, ko arī pats savulaik nesapratu.
    Visas pamata komponentes auto tomēr ir 12V, tas ir pārbaudīts un droši. Galu galā elektronikas barošanas spriegumi ir zemi: no 1,2 – 5 V, nebūtu jēdzīgi tos barot no 400V.
    Varētu parādīties jautājums: kādēļ gan nevarētu visu 12V sistēmu barot no 400/12V pārveidotāja? Atbilde: tam ir savs lietderības koeficients, tas patērētu gana daudz strāvas režīmā, kad auto “guļ”. Vēl ir drošības lietas: pēc iespējas maz “ieslēgt” gaitas akumulatoru. Pieņemu ka nākamais revolucionārais solis būtu likvidēt 12V akumulatoru, bet to neuzdrošinas pat Īlons.

    Gatis Rumbens
    25.01.2024 17:55

    Es laikam nekad nesapratīšu EV pārspīlēti uzpūsto cenu, attiecibā pret fosīlās degvielas spēkratiem. OK…baterija maksā kosmosu, bet tas arī viss. Salīdzinam cik ir agregātu, detaļu “iekšdedzes” auto..pretstatā “EV”..nu kā var tas plastmasas mēsls (ja vien tas nav PORSCHE TAYCAN) maksāt 60-100 pakas?

    Last edited 3 months ago by Gatis Rumbens
    Bats
    26.01.2024 19:06
    Reply to  Gatis Rumbens

    Plastmasas mēsls?

    Arčiņš
    25.01.2024 19:34

    Sen sen atpakaļ biju paņēmis mazlietotu ( gadīgu) Ford Mondeo. Gada laikā biju nobraucis kaut kādus padsmit tūkstošus kilometru. Sarēķinot visus izdevumus ( kredīts , apdrošināšana, degviela , servisa izmaksas utt) secinājums bija tāds ka man būtu bijis izdevīgāk braukt ar taksi . Protams jo vairāk brauc , jo summa par kilometru kļūst mazāka , bet ja skatās tikai šī viena gada nogrieznī , tad tā ir traģēdija.

    Alberts Kviesis
    25.01.2024 19:48
    Reply to  Arčiņš

    Pieļauju, ka kā reizi šī iemesla dēļ LV ir iecienīts tas pats Bolt vai līdzīgi piedāvājumi. Zinu cilvēkus, kas savu a.m atstāj servisā un uz darbu brauc ar šēringa braucamo. Tad atpakaļ tādā pat režīmā. Cauri Rīgai pa pusstundu viens virziens 10-15 EUR.

    Bats
    26.01.2024 19:07
    Reply to  Arčiņš

    Man ir līdzīga pieredze – mūsdienās es vienkārši nevaru atļauties braukt ar iekšdedzes mašīnu.

    G Sh
    25.01.2024 21:25

    E-auto ar range zem 300km = garantēta “jāšanās” un waste of money🤷‍♂️ 300km ir pats pats minimums (ziemā tie būs apt. 180-220km), labi ir 420 un vairāk ..
    ar 30kw bateriju šāds eksperimenta rezultāts nav pārsteigums.
    p.s.
    neesmu e- auto īpašnieks, esmu lietojis

    Bats
    26.01.2024 19:12
    Reply to  G Sh

    Neesat E-auto īpašnieks, bet viedoklis protams ir un vēl kāds. 300km no vienas uzlādes man ikdienā ir absoluti lieki, 420 vispār nav vajadzīgi, ja par to jāmaksā vēl klāt vairāki desmiti tūkstošu.
    Tātad es katru vakaru atgriezīšos mājās ar akumulatora atlikumu 82%, lai nākamajā rītā atkal sāktu dienu ar 100%, jo reizi pusgadā vajadzēs tos atlikušos 82%? Jeb arī tas ir princips atbraucot mājās lepni paiet garām uzlādes vadam un iet iekšā, jo iespraust ir tikai piektdienām pierezervēts rituāls?

    Kaspars
    26.01.2024 06:03

    Kristap, zelta raksts!

    Cita labāka realitāte
    26.01.2024 09:05
    Reply to  Kaspars

    Vai tiešām, viena ne īpaši organizēta tehnoloģiju eksperta subjektīvs viedoklis par savu vajadzību apmierināšanu jeb nespēju tās apmierināt ir zelta vērtē? Pamata doma visam tā saucamajām eksperimentam, uztaisīt drāmu un savākt klikšķus, kas arī ir izdevies. Tikmēr cilvēki ar tieši tādiem pašiem auto brauc bez problēmām un ir visnotaļ apmierināti ar šo konkrēto auto.

    Janis
    26.01.2024 14:58

    Krūmiņ, par ko tā esi sacepies – ja viss apmierina, brauc un baudi savas sabiedriskās transporta joslas, brīvās autosāvvietas. Priecājies, ka pārējie nepērk un tev netiek atņemta šī privilēģija.

    Cita labāka realitāte
    28.01.2024 11:15
    Reply to  Janis

    Es jau priecājos, man tikai nepatīk, ka visādi nemierīgi draugi stāsta, ka lūk Skutelis raksta, ka es braucot ar sūdu:)

    Last edited 3 months ago by Cita labāka realitāte
    zais
    26.01.2024 09:25

    Skaidrs, ka pēc šāda pavērsiena bija sagaidāma komentāru jūra. Sliecos par labu viedoklim, ka neražas pamatā ir tas, ka auto pats par sevi ir vārgs plus vēl dzīvi pieredzējis. Un pirmais faktors dominē pār otro.
    Bet te viens citāts no laikiem, kad vēl #vissnebijaslikti: “Šī auto elektriskajai versijai ir ne pārāk liels 28 kWh akumulators, taču te talkā nāks vēl viens šī auto trumpis – ļoti augstā efektivitāte.”

    Vai es pats pārsēstos no AWD 3.0 dīzeļa uz EV. Iespējams, jo tikai pamēģinot, saprastu ir vai nav o.k.
    Vai nebūtu bail aplauzties? Nē. Ko es darītu citādāk? Iespējams, neizmantotu starpnieku. Un izvēlētos lielākās ietilpības bateriju un max viena gada nobraukumu. Vai ir kaut kas, ko negribētu zaudēt? Jā, spēju braukt “tur, kur redzu”. Bet no tā laikam nevar izvairīties.

    Tomy_lee
    26.01.2024 10:10

    Vai tad Hyundai nav siltumsūknis, kam teorētsiki apsildei vajadzīgo siltuma patēriņu vajadzētu samazināt?

    Bats
    26.01.2024 10:49

    Izlasīju rakstu un komentārus. Cilvēka pieredzi, kas dažus mēnešus pamēģinājis EV, te daudzi uztver nevis kā atbilstošu tās maznozīmīgumam anekdoti, bet kā definējošo galējās instances spriedumu par ne tikai viņa konkrēto EV (kuram iespējams kaut kas kaiš, jo tie patēriņi, akumulatora ietilpība, siltumsūkņa rijība neatbilst citu šī auto lietotāju novērotajam – Ioniq ir tautas marka, ļoti labi dokumentēta – par to nav nekā jauna ko uzrakstīt. Var būt Kristapam jāuzdod jautājumi tam pašam BRC par savu mašīnu – kaut kāds citrons varētu būt pagadījies), bet secināts par visiem EV kopumā. Tie jaunie var būt esot kripatu labāki par viņa veco, bet būtībā arī neder. :) Un uzreiz no visām malām sanāk ierastās divas nometnes. EV skeptiķi, kas šo publisko Kristapa meltdown’u uztver kā objektīvu apstiprinājumu visam savam jau iepriekš no līdzīgām anekdotēm noformulētajam viedoklim par to, ka EV ir nejēdzība. Angliski to sauc par confirmational bias. Un otra nometne, cilvēki, kas ar patiesu neizpratni skatās uz šo visu eksperimentu, jo viņu pieredze ar šo pašu auto ir diena pret nakti ar Kristapa. Pieejot kaut cik objektīvi šādam eksperimentam protams, būtu jādefinē kaut kādi nosakāmi, izmērāmi un verificējami parametri pēc kā vērtēt – te ir tikai emocijas un netiek īsti paskaidrots… Read more »

    Last edited 3 months ago by Bats
    Arčiņš
    26.01.2024 15:01
    Reply to  Bats

    Kara un bēgšanas sakarā es varu piebilst, ka pirmais pusgads ukraiņiem bija ļoti smags degvielas ziņā . Daudzi nekur tālu neaizbēga , jo vienkārši tupi beidzās degviela. Pat armijai bija degvielas deficīts, jo pirmais ko orki sabombīja , bija degvielas bāzes. Tā rezultātā vienīgās automašīnas kuras pārvietojās bez īpašåm problēmām bija tieši elektroauto . Šajā sakarā ukraiņi izpirka gandrīz sausu Norvēģiju no ” lētajiem ” lietotājiem elektroauto , kā pirmās paaudzes Leaf , Zoe , i miev , u šādiem Ionic. Protams ziema no 22 uz 23 gadu bija skarba arī elektroauto īpašniekiem , bet ja nerunājam par fronti , kur degviela ir Dieva vietā , tad elektrība tomēr izrādījās uzticamāka . Ja ir degviela , tad tu spēsi uzlādēt arī elektroauto , bet ja nav degvielas , bet ir elektrība tad tavs degvielas auto kļūst bezjēdzīgs.

    Ivis
    26.01.2024 15:21
    Reply to  Arčiņš

    Laikam būs palaidis garām vai piemirsis, ka krievi pērn sevišķi aktīvi darbojās infrastruktūras, jo īpaši elektroapgādes infrastruktūras iznīcināšanā – ilgstoši un lielos apjomos.

    Trx450
    26.01.2024 16:21
    Reply to  Ivis

    Vēl ir palaists garām tas ka Latvijā pie 10m/s daudzviet pazūd elektrība. :D

    Arčiņš
    26.01.2024 22:06
    Reply to  Ivis

    Vai tad es nepieminēju ziemu no 22 uz 23 gadu? Tiešām?

    Trx450
    26.01.2024 15:42
    Reply to  Arčiņš

    Kur problēma ir šodien aizbraukt uz tanku, un piepildīt 100litri pudelēs dīzeli. Nolikt pagrabā, paslēpt mežā, utt. Kara laikā pirkt automašīnu, to var atļauties, nezinu kā lai to nosauc.

    Last edited 3 months ago by Trx450
    Jānis J.
    26.01.2024 11:48

    Pa cik autors būtu gatavs tagad pārdot šo auto?

    Last edited 3 months ago by Jānis J.
    Fons
    26.01.2024 20:10

    Paldies par eksperimentu un paldies, ka dalies ar iespaidiem!
    Man būtu interesanti eksperimenta turpinājums ar pieredzi arī siltā laikā.

    Elektriķis
    26.01.2024 20:11

    Kristaps droši vien jau izdzēris kādu šampi, atzīmējot jaunu komentāru skaita rekordu. Vairs nav tālu līdz 400. Palīdzēsim? :)

    Elektriķis
    26.01.2024 21:01

    Drosmīgi! :)

    Alberts Kviesis
    27.01.2024 00:15

    Es teiktu – prozit! :)

    Kārlis
    26.01.2024 22:47

    Paldies Kristapam par šo rakstu sēriju un to, ka visu ir uzrakstījis kā ir ikdienā dzīvot ar lietotu elektroauto, lai citiem arī ir ieskats tajā. Es pats arī nesen esmu vairākkārt domājis par elektro auto iegādi, galvenokār tāpēc, ka mani ikdienas maršruti ir ļoti līdzīgi Kristapam aprakstītajiem. Strādāju no mājām un auto ikdienā izmantoju tikai, lai bērnus vestu uz bērnudārzu un atpakaļ, kā arī uz nodarbībām. Un šad tad uz laukiem. Un tieši ziemā par elektroauto iegādi sāku vairāk aizdomāties, jo zinu, ka bojāju savu auto šādi braukājot, jo dzinējs īsti neuzsilst, bet ar sabiedrisko trasnportu bērnudārza brauciens būtu neatdekvāti ilgs un nepatīkams. Pašlaik braucu ar 2016. gada Toyota Auris Hybrid un pie -20 grādiem pie manis iepriekš aprakstītajiem maršrutiem auto vidēji tērēja 7.2l/100km (neuzticos borta datora rādītajam, parasti leju pilnu bāku un tad izrēķinu attiecībā pret nobrauktajiem km). Liekas nesamērīgi liels patēriņš, ja vasarā varu 4.3l/100km dabūt. Bet mana problēma ar elektroauto iegādi ir tā, ka nedzīvoju privātmājā un man nebūs lētā elektrība, kā arī nevēlos vairāk maksāt par auto līzingu. Pārdodot Auri un pieliekot pāris naudiņas man sanāktu +/- tāds pats auto kā Kristapam. Bet kur es viņu lādēšu? Tam vajadzīgs lādētājs pie mājas, kas ir saskaņošana ar… Read more »

    Okys
    27.01.2024 01:50

    Pilnībā saprotu autoru. Apbrīnoju uzdrīkstēšanos spert tādu soli un kā vienīgo auto ģimenē atstāt tosteri ar 200km “range”, vēljovairāk, dzīvojot dzīvoklī. Tiem, kas neceļo ar auto un pieraduši visur aizlidot un zvilnēt pludmalēs, nekad nesaprast, kā ir izbraukāt Rumānijā Tranfagaran highway, apbraukāt kalnus, nobraukt Horvātijā gar jūru, prom no štrāses, paņemt līdzi visu, ko var iestūķēt bagāžniekā, nevis vienā mazā koferī un to visu darīt, nepakārtojot savu laiku bulciņu un kafijas rīšanai ik pēc pārsimts kilometriem. Var arī, pa lielam, nepiebāzt telefonu ar 15 aplikācijām un neuzkraut sev vai apkārtējiem loģistikas speciālista pienākumus visa ceļojuma garumā. Jā, to visu var, paldies Dievam, vēl pagaidām ar iekšdedzes dzinēju. Un nevienam, neko nav jāpierāda, jo tas ir fakts. Mums ģimenē ir 2 auto, viens 2019.g dīzelis, otrs bendzīna. Ar bendzīnu braukā sieva, max kādus 5000km gadā. Es pie pirmās izdevības to aizstātu ar elektro auto, bet patreiz nevaru to atļauties, jo ir citas prioritātes. Primāro ģimenes auto pret elektro tuvākajā nākotnē neplānoju mainīt, jo gluži vienkārši negribu piedzīvot to pašu, ko Kristaps. Žēl tikai, ka vajadzēja lēkt visiem līdzi un šī apskaidrība nāca pēc kļūdas izdarīšanas. Novēlu veiksmi un ceru, ka radīsi risinājumu!

    Brink
    27.01.2024 12:12

    Apmēram 3 mēnešus braucu ar citroen e c4 un esmu apmierināts ar savu izvēli. Vēlējos gan jauno Hyundai Kona ar lielo bateriju, bet ja jāsalīdzina cenu Citroen ar valsts atbalstu ~ 26 tūkst (akcijā) un Kona zem 50 tūkst, tad man šobrīd izvēle krita uz c4. Ir gan uzlikti saules paneļi vēl pirms valsts atbalsta izludināšanas, līdz ar to uzlādes problēmu pie mājas nav. Kā jau te iepriekš minēts, tad tas tāds kā rituāls. Ja nepieciešams uzlādēties, tad iespraud vadu un ieej mājās. Tajos mīnuss patsmit grādos domāju, ka no tiem wltp solītajiem 360km gan jau nokrītās uz max. 200 km nobraukumu, bet tas tā pat pilnīgi pietiek maniem ikdienas nobraukumiem. Un cik tad mums Latvijā ir tie mēneši ar tiem zemajiem grādiem. Kā vienīgo auto ģimenē laikam jau nē, jo nepieciešamība ir pēc divām automašīnām. Bet šobrīd ev auto tiek lietots 80% un benzīna Outback vairāk stāv kā tiek braukts.

    Bats
    27.01.2024 13:55

    Juhū! 400. komentārs! Es vinnē balvu?

    Katrā ziņā komunikācijas kultūra te ir uzlabojusies, par to prieks. Es tomēr ceru, ka “eksperiments” turpināsies un vasarā papildināsi pieredzi ar pāris tālākiem braucieniem. Nekas būtiski savādāks kā jau veiktajos 1000 km no atziņām nebūs, izņemot, ka šoreiz ar savu.

    Last edited 3 months ago by Bats
    Alberts Kviesis
    28.01.2024 11:06

    Lai nobrauktu 400km saskaņā ar vienkāršotu aprēķinu (33kw*0.8) pa ceļam ir bijis jāapstājas 2.5x (3x), lai uzlādētos, kas aizņem vismaz 3x 30-40 minūtes. Pusotra stunda klāt pavasarīgā safari džōrnijam..

    Bats
    28.01.2024 11:27

    Jūsu matemātikai nepiekrītu. Gan jau Kristaps pats atbildēs cik faktiski bija jālādējas. Taču lai tiktu ar vidējo patēriņu 16khw/100km uz Preiļiem, viņam bija turpceļā jāpalādējas max 20min, atpakaļceļā max 20min un uz vietas Preiļus es domāju var neskaitīt, ja vien vecāku mājā nav bez zemējuma, tad uzlādēt nesanāks (no pieredzes). Tam pašam braucienam gan jau vienreiz būtu arī jāpilda degviela, kas ir kādas 15min (no pieredzes). Viss brauciens uz Preiļiem līdz ar to atšķiras par max 20-25min, un tikai tad ja neviens nesagrib pa ceļam uz wc arī iekšdedzes brauciena laikā.

    Alberts Kviesis
    28.01.2024 11:54
    Reply to  Bats

    Bats, ar tādu optimismu Tev jābūt rindā pie Kristapa starp gataviem pircējiem. Malacis, ka nezaudē ceļu uz mērķi! :)
    Tomēr būtu labi kāds realitātes moments apskaidrībai no šī EV īpašnieka..

    Bats
    28.01.2024 16:46

    Kaut ko palaidāt garām.

    Vards
    27.01.2024 20:17

    Šito gribētu komentēt, bet ne šoreiz. A to izbanos. 😂

    Vards
    28.01.2024 14:21

    Rīga – Preiļi 200km apmēram
    Waze rāda 2,5h

    Tavam auto 0,5h stops aptuveni Aizkraulkē, tad vēl 0,5h kaut kur aiz Jēkabpils, nu ja tur štepseļi ir.

    ICE gadījumā pauzes aizņem ap 10 min

    Līdz ar to domāju, Tu brauksi(nīksi pie štepseļa) 4h, kamēr es 2,5h +/- 10min jau būtu galā.

    Vai tur Tu vari dabūt 100% uzlādi pirms izbraušanas uz mājām?

    grh
    28.01.2024 15:39
    Reply to  Vards

    Kur un kāpēc jānīkst 10 minūtes ar ICE?

    Vards
    28.01.2024 15:59
    Reply to  grh

    Izlaist suni pačurāt

    Bats
    28.01.2024 16:30
    Reply to  grh

    Ja vien netiek kavēts uz kādām kāzām/bērēm, neredzu problēmu pusceļā nepiestāt pačurāt, izstaipīties, kafiju kartona krūzītē ietecināt.

    Bats
    28.01.2024 16:29
    Reply to  Vards

    Kur tās 4h uzradās?
    Startē tātad no mājām ar uzlādētu auto – 160km bez problēmām aizvelk tas Ioniq. Lai tiktu līdz vecāku mājai Preiļos, kaut kur pa ceļam vēl jāpalādē pietrūkstošās 5-6kWh. Ioniq pat ziemā lādējas līdz 70% ar pieklājīgiem >60kWh/stunda. Nepieciešamās 5-6kWh tiek ielādētas 15-20 minūtēs ieskaitot čurāšanas / kafijas pauzi. Es arī ar Hibrīdu uz Latgali braucot parasti vismaz vienreiz tomēr piestāju kaut kur pa vidu.

    Vards
    28.01.2024 16:43
    Reply to  Bats

    Ok, suns var paciesties, a tev pie štepseļa tā pat būs tās 15-20 minūtes jānīkst

    Bats
    28.01.2024 16:57
    Reply to  Vards

    Nu ja, jo aktīvi uz to vadu jāblenž, lai elektrība plūstu. Te jums jūk ar degvielas pistoli, kurai parasti jāstāv klāt kamēr tek.

    Man šāds eksperiments pat šķistu interesants. Kristaps varētu izmēģināt. Cik kWh paspēj ielādēt pa to laiku kamēr ieiet tajos Viršos, ietecina krūzītē jaunu kafiju un iztecina podā iepriekšējo.

    Mans minējums, ka vismaz 9kWh paspēs. Šis var būt kaut kāds neriktīgs maršruts, be te īsti neredzu priekšrocības braucienam ar iekšdedzi. Nu un protams 65kWh turp un atpakaļ tomēr maksās aptuveni 18 EUR, ja vecāki liks samaksāt par elektrību, ko ielādēji pie viņiem ciemojoties. :) Savukārt ar iekšdedzi uz Preiļiem nekādi zem 35 EUR neizbraukāt.

    Vards
    28.01.2024 17:34
    Reply to  Bats

    Jau gadus 5 tankos pērku tikai degvielu un logu šķidrumu
    Viss pārējais ir waste of money, it īpaši kafija, ko visi tā reklamē.
    Ap 50l uzlilde aizņem 3 minūtes, samaksāt ar karti vēl max 1-2.
    Un tad braucu visu nedēļu.
    Cik km ar saviem ielādētajiem kWh 5 minūtēs tu vari nobraukt?

    Biteme
    28.01.2024 20:33
    Reply to  Vards

    Kafijas dzirai ir ļoti augsts ienesīgums, tāpēc arī reklamē.

    Slapjais Bebrs
    28.01.2024 18:54
    Reply to  Bats

    ~29,76 EUR

    Vards
    28.01.2024 16:56
    Reply to  Bats

    Tu brauktu max range ar savu auto?
    Es nē, kad man rāda sarkano bāciņu ar 80km left, uzreiz meklèju tuvākos Viršus.
    Kristapa gadījumā viņš varētu aizbraukt nedaudz nedaudz tālāk par Jēkabpili, bet ne līdz Preiļiem.

    Bats
    29.01.2024 12:08
    Reply to  Vards

    Lasi uzmanīgāk. Viņam pilnīgi noteikti ziemā braucot, pa ceļam jāielādējas, bet tikai kādas 6kWh, lai tiktu līdz galam. Pirmajā gadā, kamēr pie sava auto pierod un zin ko tas var un ko nevar, droši vien visi sēž un lādējas līdz 80% pat ja īsti nevajag tos 80% lai tiktu līdz galamērķim, bet tad jau sāk apķert, ka galā var nokļūt daudz ātrāk, ja tur Tevi pretī gaida rozete un siltas vakariņas. :)

    TopStar
    27.01.2024 22:12

    33kw baterija un tad čīkst. Bhahhaahhaahhhahahaha… Nopērc normālu e-auto. Jau no paša eksperimenta sākuma žmiedzies ar budžetu. Tagad dabūji to ko gribēji.

    grh
    28.01.2024 15:42
    Reply to  TopStar

    Paskaties uz eksperimentu no citas puses. Vidējam latvietim pa kabatai ir lietota auto līzings 15k vērtībā. Ko par šo naudu var nopirkt no ICE jaunu/lietotu un ko no elektroauto? Ja nopērk elektroauto, tad cik lietojams tas ir cilvēkiem, kuriem ir jāpārvietojas ārpus pilsētas?
    Pa 15k var nu jau samērā normālu F10 BMW paņemt vai astotās paaudzes a4/a6 ar 70l bāku. Es te tagad nerēķinu nākotnes remontus un taml. Tīri no tā skatu punkta, kur tu nopērc auto, kurš uz to brīdi ripo un cik tas ir parocīgs. Principā ‘šis eksperiments savā ziņā arī parāda to, ka vidējais latvietis nevar vienkārši pārkāpt EV, jo tirgus par viņa budžetu neko nepiedāvā, kamēr ICE pasaulē met visu pakaļ. Attiecīgi šobrīd par kaut kādu pāreju uz EV masīvos apmēros var tikai sapņot un valsts atbalsts pāris tūkstošu apmērā neko nemaina. Es personīgi nepirktu EV, kuram nobraukums pa ziemu rādās zem 300km. Pat benzīna/gāzes auto ir spējīgi tādu attālumu nobraukt un uzpildās ātrāk.

    Bats
    28.01.2024 16:18
    Reply to  grh

    Pats jau arī pieminējāt galveno iemeslu kā dēļ ņemt līzingā par tiem 15K kaut kādu F10 BMW vai Audi A6 būtu neprāts. Teikt “es te tagad nerēķinu nākotnes remontus un taml.” šajā kontekstā ir smieklīgi – jo viss prieks un zīmēšanās pie pirmā transmisijas vai vārstu virināšanas elektronikas remonta riskē beigties. Bembjiem diezgan tipiski remonti, kuru EV vienkārši nevar būt. Tiem bēdīgākais, kas notiek ir ka gadu vēlāk vēl par 1.5% nokritusies akumulatora ietilpība. Ierēķinam cik šādas mašīnas izmaksās nodokļus, apdrošināšanu, cik tā patērē degvielas, cik maksā apkopes (ja, protams, tās veic nevis brauc kamēr izbeidzas) un katru dienu sakrusto pirkstus, lai tas karuselis nebeigtos tieši šodien, nu nav tās mašīnas tik uzticamas kā kādreiz un brauktas nesaudzējot. Kad saliek visu ekselī un top skaidrs ka 15K vērts EV gadā kopā izmaksā X, un 15K vērts BMW gadā izmaksā Y + milzu risks iegrābties vēl uz neplānotu remontiņu pāri tūkstotim, man kaut kā uzreiz pāriet vēlme vispār skatīties iekšdedzes mašīnu virzienā. Vienīgās ICE alternatīvas, ko es atbalstu ir hibrīdi (ne plug-in), bet ziemā tie tā pat ēd savus 5-6 litrus benzīna. Ja daudz jābrauc katru dienu, tad braukts tiek ar EV un hibrīds vienkārši stāv maliņā katram gadījumam, ja nu… Read more »

    Normunds
    28.01.2024 16:35
    Reply to  Bats

    EV gan ir mega uzticami? Ja uzteiks kāda vitāla daļa, tad pilsonim, kas pie 15k esošā līzinga nolocīt pāris tūkstošus remontam varētu būt izaicinājums.

    Jānis
    28.01.2024 16:01

    Nezinu, ko uzbrukāt Kristapam. Čalis padalījās, kā sajūta. Var visu ko eksperimentēt. Kādam silta māja un der EV risinājums. Kristaps uzlika lādētāju, tērēja piķi. Vēl kaut kas tur čakarējas. Tagad atverat CV.lv un 90% ALGU IR ZEM 2000 euro bruto. Cilvēki nevar atļauties pat dzīvokli jaunā projektā. Tas labi, ka Kristaps testēja vidusmēra auto. Tests parādija, to ko sen zin tehnisks cilvēks. Te kāds salīdzināja ar trauku mazgājamo mašīnu. Bieži vien tā arī neizmazgā traukus. Būsim godīgi tā tikai ar strūklu tos apskalo :D Telefonus man besī lādēt. Palieto navigāciju un bieži tas nosprāgst nevietā. Datoru man riebjas lādēt. Tagad lietoju macbook, jo man vienmēr tas ir uzlādējies. Atnācu no Lenovo atpakaļ. Paņem palasi netu, paraksti ko. Katru dienu nelādē. Starpcitu Toyota gadiem, jau ietur pozīciju EV būs max 30% no tirgus. EV der mikromobilitātei. Auto vispār ir naudas pumpis. Jebkāds. Ļoti labs tests. Novēlu Kristapam atrast sev piemērotu un ērtu pārvietošanās risinājumu. Viņa stāsts man atgādina savu ar Ērenpreisu. Nopirku, pabraucu un pārdevu. Sapratu, ko jau zināju. Smuks ir, bet tas nav piemērots manai dzīvei.

    Last edited 3 months ago by Jānis
    KaliLinuxUser
    28.01.2024 17:07
    Reply to  Jānis

    Te gan jāņem vērā, ka Kristapa bizness ir klikšķi portālā. Tā kā tēma ir izaicinoša, tad visa šī jezga jebkurā gadījumā viņam būs ar pluss zīmi. Nojāto dīzeļu fani tagad plūdīs uz šo lapu regulāri, lai paustu savu “viedokli”.

    Vards
    28.01.2024 16:16

    https://www.delfi.lv/auto/42826658/zinas/56301908/elektromobili-nekad-nespes-aiznemt-vairak-par-tresdalu-tirgus-uzskata-toyota

    Iesaku izlasīt
    Te gan jāņem vērà IBM šefa teiktais, ap 40-50 gadiem, ka pasaules datoru tirgus ir 2-4 gab gadā

    Last edited 3 months ago by Vards
    Raimis
    29.01.2024 11:44

    Savu mūžu nepirkšu elektro auto labāk ar kājām iešu.

    Jur
    03.02.2024 10:02

    Siltajā Vācijā Teslas patēriņš arī neatbilst deklarētajam patēriņam un nobraukt -1 grādā var 2x mazāk kā solīts. Mieriga vizināšanās pa bāni ar 23kwh/100km patēriņu. https://youtu.be/Dwg_20_F5Sc?si=JsmjeUBlE07fZWqB

    Reklāma