Web Analytics
More
    Reklāma

    Viedtālruņi un ārkārtas stāvoklis

    Jaunākie raksti

    Šobrīd visapnicīgākais temats protams ir ārkārtas stāvoklis un tā izrisītās sekas. Tomēr vēlos nedaudz šo tematu paturpināt. “Jaunā realitāte” ir mainījusi manus viedtālruņa lietošnas paradumus, tas liek uzdot jautājumus, vai viedtālruņi ir gatavi šādam režīmam un vai to industrija būs citādāka pēcCovid ērā? Līdz šim dažādus manus ieradumus veidoja tieši viedtālrunis, bet šobrīd ir laiks, kas uzspiež jaunus ieradumus, ar ko jāsadzīvo  pašam tālrunim.

    Šoreiz runa nav tikai par lietotāju piespiedu kārtas paradumu maiņu, bet arī par to vai Covid krīze liks mainīties viedtelefonu industrijai?

    Reklāma

    Dizains un ārkārtas stāvoklis

    Par šo jau esmu runājis apskatos, šobrīd tas ir kļuvis aktuālāk kā nekad. Mainoties ieradumiem, biežāk lietojot viedtālruni, pieaug arī risks ikdienišķiem neveiklības mirkļiem, kas tālruni var sabojāt. Visbiežākie sasišanas veidi ir tālruņa nomešana uz flīzēm vai noslīdēšana no galda. Te pie vainas stiklotās aizmugures, kas ir loģiskas tālruņiem ar bezvadu uzlādi, bet citiem… Tā pat neticami, bet fakts, ka biežākā tālruņa samitrināšanas tizlība tiek piedzīvota tualetē. Lai tā nenotiktu, IP mitruma aizsardzība un trieciendrošība rūpējas par aizsardzību. Tomēr neredzu jēgu vidējās klases veikumiem veidot stikla aizmugures, ja materiāls ir tik trausls. Manuprāt būtu tikai loģiski ražotājiem atkal veidot tālruņus ar alumīnija korpusiem, vismaz vidējā klasē, kur bezvadu uzlāde ir rets viesis.

    Kamēr pastiprināta roku mazgāšana ir kļuvusi par loģisku higienas ieradumu, daļēji ir pastiprinājusies interese par viedtālruņu dezinfekciju. Atsevišķi pētījumi tālruņu mikrofloru pielīdzina tualetes podam. Lai vai kā, ir ieteikumi, kas iesaka tālruņus ik pa laikam noslaucīt ar spirtotajām salvetēm. Te gan jāatceras, ka ar to nevajag aizrauties, ja tālrunim nav IP sertifikāts. Tomēr gribu vērst umanību uz padsmit gadu senu pagātni. LG un Samsung savus tehnobrīnumus (tai skaitā podziņtelefonus) apstrādāja ar sudraba jonu aizsardību, ļaujot mazāk krāties baktērijām uz ierīču virsmām. Būtu tikai loģiski šo aizsardzību iedzīvināt atkal.

    Ekrāns un ārkārtas stāvoklis

    Attālināta mācīšana, mācīšanās, strādāšana un komunikācija šobrīd notiek caur ekrānu. Loģiski, ka tas atstāj iespaidu uz redzi. Lielākā daļa tālruņu un pat datoru piedāvā redzi saudzējošu režīmu. Tas nozīmē, ka samazināta zilās krāsas koncentrācija. Tas arī nozīmē, ka ekrānā redzamais būs dzeltenīgs. Realitāte gan ir tāda, ka trūkst medicīnisku pētījumu, kas šī režīma efektivitāti apstiprinātu, tādēļ reāli šo var uztvert tikai kā placebo.

    Tomēr daži acu komforta režīmi izrādās ir laboratoriski pārbaudīti. Runa ir par TUVRheinland srtifikātu. Ir tālruņi, kas tādus piedāvā. Ja specifikācijā tādu neatrodat, tad jāpaļaujas tikai uz goda vārdu. Tas attiecas arī uz super brillēm, kas sola atbrīvošanos no miegainības, migrēnas un citus pārpasaulīgus brīnumus, kamēr nav šī sertifikāta placebo efekts ir vienīgais, kas nodrošina iedarbību.

    Akumulatori un ārkārtas stāvoklis

    Teikšu kā ir, šī raksta iedvesma radās, testējot Realme X2 Pro un OnePlus 8. Secinājums viens, tā kā šobrīd gan darbs, gan kontaktēšanās vēl vairāk pārnesta uz virtuālo vidi, es tālruni dažādām funkcijām izmantoju biežāk. Loģiski, ka tas patērē vairāk enerģiju. Viedtālruņu akumulatoru ietilpība ir krietni augusi, ja salīdzina ar pagājušo gadu. Bet kā ir ar programmatūras pielāgojumiem? Abi tālruņi savus akumulatorus tukšoja krietni straujāk kā agrāk. Tas arī parāda kādu trūkumu – nepieciešamību meklēt enerģiju taupošus risinājumus ne tikai dzelžu, bet arī mīkstuma līmenī. Protams abi pieminētie tālruņi piedāvā industrijas augšgalam atbilstoši ātrus uzlādes risinājumus, bet arī šeit viss nav rožaini. Proti, ātrā uzlāde pilda savu uzdevumu, bet tālruņu karšana un citi aspekti liek apšaubīt šāda risinājuma ilgtspēju. Akumulatoru departaments ir segments, kam būtu nepieciešama attīstība, kas neaprobežojas tikai ar izmēra palielināšanu. Vajadzētu arī ņemt vērā Sony pieredzi ar viedo lādēšanu, kas daļēji samazina ātro uzlādi, lai nodrošinātu akumulatora ilgtspēju.

    Par pieņemamu risinājumu varētu uzskatīt bezvadu uzlādi, kas ļautu vismaz noturēt konstantā līmenī akumulatora uzlādi, kad izmanto tīklāju. Tomēr šis gads pierādījis, ka šo funkciju var atrast vien augšgala flagmaņos. Piemēram, OnePlus 8, kam cena grozās ap 700 eiro, šādu prieku nepiedāvā.

    Tīklājs un ārkārtas stāvoklis

    Lai nenoslogotu rūteri un lai manas video konferences nenokārtos, diezgan bieži izmantoju Hot Spot, jeb tīklāja režīmu. Biju pārsteigts, cik ļoti nepastāvīgs šis režīms ir jau pieminētajam OnePlus 8, tādēļ veicu nelielu aptauju par šī režīma izmantošanu savu paziņu lokā. Vislabākās atsauksmes saņēmu no Huawei lietotājiem. Tiesa runa ir par tiem, kas lieto Huawei viedtālruņus, kuri vēl saņēmuši Google servisus. Viņu vienīgā iebilde bija, ka, aizejot tālāk no datora, savienojums jāveido no jauna. Nebūtu slikti, ja tas notiktu automātiski. Pat Apple iPhone X uzrādīja datu pārraides pārrāvumus, ja tālrunis paralēli saņēma paziņojumu, piemēram, no Instagram. Ar šo gribēju teikt, ka šī ir vēl viena funkcija, kam ārkārtas stāvoklī pieaugusi lietošanas intensitāte un prasās pēc pastiprinātas stabilitātes. Būtu jauki, ja ražotāji ar atjauninājumiem padomātu tieši par tīklāju režīmu.

    Šeit par piemēru gribu ņemt dažādās Android saskarnēs atrodamo spēļu režīmu. Nebūtu slikti, ja arī tīklāja režīms attīstītos virzienā, kur tiek salāgoti fona procesi un akumulatora darbība, lai sniegtu lietotājam labāko pieredzi.

    Cenu augstlēkšana un ārkārtas stāvoklis

    Diemžēl, šī krīze iecērt robu pircēju maciņos. Jau ziņojām, ka viedtālruņu pārdošanas apjomi kritušies par 13%. Krīzes pirmajos mēnešos Ķīnā šie cipari bija vēl neiepriecinošāki. Te tā ķēdīte ir gauži elementāra – jo mazāk ienākumu ražotājiem, jo mazākas cerības uz inovācijām. Tas arī precīzi parāda, ka plānotā premium flagmaņu cenu politika iespējams būs jāpārskata. Ja apskata, kaut vai tikai Kursorā publicēto flagmaņu apsktus gan Samsung, gan Huawei un pat OnePlus flagmaņi nu maksā ap štuku. Šis gads arī parāda, ka reti izdodas attaisnot cenu lēcienu.

    Šogad arī Qualcomm izdarījis lāča pakalpojumu patīkamajam flagmaņu killeru segmentam – jaudīgākais procesors pieejams tikai 5G variantā, kas krietni sadārdzina tālruņus. Loģiski, ka jauna viedtālruņa pirkšanas gadījumā, lietotāji aizvien vairāk skatīsies vidējās klases virzienā. Un patiešām, globālās tendences un iedzīvotāju ienākumu kritums var izrādīties labvēlīgs tādiem tālruņiem kā Apple iPhone SE (2020) un Google Pixel 4a.

    Tikmēr Xiaomi Poco F2 Pro pierāda, ka ar visu dārgo Snapdrgon 865 procesoru tomēr ir iespējams iekļauties flagmaņu slepkavu teritorijā. Te gan pie vainas ir Xiaomi biznesa modelis, kas no pārdotajiem tālruņiem ietur vien 5% peļņu. Iespējams, ka Poco ietur pat vēl mazāk. Tas arī uzdod jautājumu, vai arī citām firmām nav laiks pārskatīt savu cenu politiku. Maz ticams, ka Apple nolaidīsies līdz Pocophone cenas un ieguvuma līmenim, tomēr šis laiks pierāda, ka flagmaņu nepamatotais cenu lēciens nav adekvāts.

    Nobeigumā

    Šo rakstu noteikti nevajag uztvert, kā raudāšanu spilvenā par radušos situāciju. Gribu, lai šis raksts ir pamats diskusijai, kā mainījušies Tavi viedtālruņu lietošanas paradumi un vai Tavs viedtālrunis ir piemērots jaunajai realitātei. Iespējams, ka šī krīze liks ražotājiem piemēroties lietotāju maciņa biezuma maiņai un atstās pozitīvu ietekmi uz flagmaņu cenu. Tas visticamāk arī nozīmē inovāciju sabremzēšanos. Droši dalies pārdomās, kam viedtālruņu industrijā būtu jāmainās un kas mūs tavuprāt sagaida.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ruksis
    29.05.2020 15:59

    Ārkārtējais atāvoklis.

    KKTK
    29.05.2020 17:17

    Nekas īpaši nav mainījies, truba tiek lietota darīzāk pat mazāk. Jo vienmēr pa ķērienam ir darba dators ar lielāku ekrānu un izklaides kompis ar daudz lielāku ekrānu. Telefons zvanīšanai. Vacapa desktopa programma strādātu viena pati, vispār varētu slēgt ārā. Jā esmu vecs :D

    digitalk
    30.05.2020 00:14

    labāk pasaki, kad drukas kļūdas labosi? nah tad vispār tas ctrl+enter vajadzīgs.

    KKTK
    30.05.2020 23:13

    Eipls beidzot ieliks labāku web kameru savos “PRO” laptopos :D

    Shampuns
    29.05.2020 23:01

    Kāpēc vadošajā tehnoloģiju portālā nav ziņas par jaunās app Apturi Covid launchu?

    digitalk
    01.06.2020 01:13
    Reply to  Shampuns

    varbūt tāpēc, ka nav izsūtīta preses relīze?
     
    [edit] pat tu nebiji spējīgs ielikt linku uz appa weblapu.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    Reklāma