Web Analytics
More
    Reklāma

    TN, IPS, VA vai OLED matricas – ko izvēlēties iegādājoties jaunu monitoru?

    Jaunākie raksti

    Datoru monitoru tehnoloģijas lēni, bet pamatīgi ietu uz priekšu. Monitors varētu būt viena no tām datora komponentēm, kas šobrīd iegādājama par pieņemamu cenu (atšķirībā no videokartēm vai DDR5 operatīvajām atmiņām).

    Monitora iegādē vienmēr atduramies pret vairākiem svarīgiem jautājumiem – izmēra, cenas. Bet nevajag piemirst, ka ar to viss nebeidzas. Šoreiz mēģināšu īsi apskaidrot monitoru matricu tehnoloģijas – TN, IPS, VA, kā arī nedaudz centīsimies noskaidrot par OLED un citiem jaunumiem monitoru tirgū.

    Tāpat parunāsim par to, kas ir svarīgs ikdienas lietotājam, bet ko augstāk vērtēs geimeri. Cerams, ka varēsi kādu izgriezumu no teksta nosūtīt omītei, lai viņa savam mazdēliņam (Tev!) varētu sagādāt kāroto datorspēļu papildinājumu.

    Paneļu tipi

    Monitoru paneļus (matricas) var iedalīt sekojoši:

    • Twisted nematic (TN): vecākā un attēla ziņā vājākā tehnoloģija, bet šo vairs pārāk bieži neredzam mājas lietotāju un pat geimeru monitoros. TN visbiežāk atradīsi vietās, kur vajag lētus risinājumus, piemēram, lidmašīnu un autobusu izklaižu sistēmās.
    • In-plane switching (IPS): IPS faktiski ir LG ieviests nosaukums, Samsung pasaulē tas ir “plane-to-line switching” (PLS), AU Optronics izmanto “advanced hyper viewing angle” (AHVA), bet šie visi ir viena veida attēlu veidojošie paneļi. IPS arī veltīsim vislielāko uzmanību, jo IPS ir populāri gan ikdienai, gan spēlēm, gan arī profesionāļu vidū.
    • Vertical alignment (VA): “super vertical alignment” (SVA) Samsung pasaulē un “advanced multi-domain vertical alignment” (AMVA) AU Optronics ražojumos. VA ideja un izpildījums ir kaut kas starp TN un IPS, VA piedāvā lielāku kontrastu, bet kopumā zemāku attēla krāsu atveides kvalitāti par IPS.
    • Organiskā gaismu izstarojošā diode (OLED vai organiskā LED): OLED darbojas bez aizmugures apgaismojuma, jo katrs pikselis pats izstaro redzamu gaismu. OLED ekrāni var būt plānāki, kā arī OLED ir labāks kontrasts, melnās krāsas attēlojums un OLED nodrošina gandrīz ideālu reakcijas laiku. OLED monitori vēl ir dārgi, bet tos nevaram ignorēt.

    TN

    TN monitoru laiks ir pagājis, šādus monitorus (vismaz jaunus) vairs īsti neviens datoriem nepērk, jo no TN vairs nav nekādas jēgas – lētie IPS monitori jau ir tik pieejami, ka nav jēgas visu dienu blenzt čābīgā TN ekrānā. TN rāda salīdzinoši blāvas krāsas, melnā krāsa izskatās sudrabaini pelēka, te gan runāju par ierindas monitoriem, nevis speciālām, dārgām iekārtām. TN ir vāji skatu leņķi, to varam vērot vecākos klēpjdatoros, kur ražotāji izmantoja negaidīti švakus TN paneļus. Proti, attēls ir pieņemamas kvalitātes, kamēr uz monitoru skaties tieši pretī, taču tā kvalitāte būtiski mainās līdzko skaties uz to no sāniem.

    ASUS ROG Strix XG258Q

    Kādreiz TN bija karalis ātros, spēlēm paredzētos monitoros, kad vēl IPS šajā ziņā bija bērnu autiņos, bet nu arī ātruma ziņā IPS ir pietuvojies un aizskrējis garām TN, daudz nezaudējot no savas attēla kvalitātes. Tikai paši dārgākie TN monitori spēja attēlot pilnu sRGB krāstelpu, kas nav nekāds dižais sasniegums IPS ekrāniem.

    Kādreiz TN monitori bija slaveni ar spēju sasniegt 240 Hz attēla atsvaidzi, bet nu jau IPS ir 360 Hz un tiek runāts arī par vēl ātrāku 500 Hz IPS monitoru ražošanu. Tas ir īpaši svarīgi videospēļu cienītājiem, kas vēlas savas dinamiskās spēles redzēt maksimāli precīzi un neizsmērēti.

    Veikalos var atrast vēl visai dārgus TN monitorus, piemēram, ASUS ROG Strix XG258Q vai AOC AG273QZ. Nedomāju gan, ka kādam ierindas monitora pircējam šobrīd būtu jāskatās TN tipa monitoru virzienā.

    AOC AG273QZ

    IPS

    IPS ir populārākie šobrīd nopērkamie datoru monitori. Zem maģiskā IPS saīsinājuma slēpjas gan sākuma līmeņa lēti galddatoru monitori ar niecīgu enerģijas patēriņu, gan spēļu entuziastiem paredzēti dažādu izmēru monitori ar līdz pat 360 Hz attēla atsvaidzi, kā arī digitālās mākslas entuziasti un profesionāļi var atrast sev piemērotus IPS monitorus un precīzu un plašu krāsu attēlojumu.

    Zem IPS apakšā tiek pabāztas tik plašas iespējas un nianses, ka to nebūs iespējams uzskaitīt un aprakstīt šādā īsā un virspusējā rakstā. IPS izmanto vidējās un budžeta klases viedtālruņos un arī daudzos planšetdatoros.

    Apple Pro Display XDR

    IPS visai labi attēlo melno krāsu, bet te jau atkal ir milzu atšķirības dažādās cenu un pielietojumu kategorijās. Geimeru monitoram ar 165… 240… 360 Hz melnā krāsa būs acīm redzami vājāka par IPS monitoru, kas tiek izmantots kaut vai sākuma līmeņa foto un video apstrādei. Labā ziņa ir tā, ka IPS ātrie, spēlēm paredzēti monitori krāsu attēlojuma ziņā vairs nav nožēlojami.

    IPS paneli atradīsi MacBook klēpjdatoros, iPad un pat visai dārgajā Apple Pro Display XDR, kas viens pats bez kājas maksā ap 5600 līdz 6600 eiro. Vienlaikus IPS ekrānu atradīsi arī klēpjdatorā par 450… 500 eiro.

    ASUS ROG Swift PG259QNR

    Ar to visu vēlos pateikt, ka IPS kļuvusi par universālu monitoru tehnoloģiju, IPS arī ļoti strauji attīstās, ražotāji atrod iespējas IPS arvien uzlabot, piedāvājot precīzāku krāsu atveidi, ātrāku reakcijas laiku un attēla atsvaidzi. IPS atradīsi visās cenu un pielietojuma kategorijās.

    Pēdējā laikā esam apskatījuši taupīgu Philips 242B1G un ļoti ātrus 360 Hz AOC un ASUS monitorus. Diemžēl mazāka vai pat nekāda darīšana pēdējos gados šeit mums bijusi ar satura radītāju un digitālo mākslinieku monitoriem.

    VA

    Daži vārdi par VA – šī tehnoloģija ir kompromiss starp TN un IPS. VA ir daudz labāks kontrasts ap 3000:1 un pat 6000:1, kamēr IPS parasti ir ap 1000:1 un šo atšķirību ar neapbruņotu aci var redzēt. Bet VA ir vājāki skatu leņķi.

    Ierasts, ka liektajos monitoros izmanto VA paneļus, tāpat VA monitori pieejami ar līdz pat 240 Hz attēla atsvaidzi, bet VA ir vērojami lielāki tā dēvētie ghosting un motion blur attēla izsmērēšanās defekti. VA parasti izmanto tie spēļu entuziasti, kas vēlas baudīt relaksējošas, lēnākas spēles.

    AOC CQ27G3SU

    VA visai labi veicas ar krāsu atveidi, Samsung Quantum Dot SVA paneļi pat sasniedz 125% no sRGB krāstelpas, kas ir visnotaļ cienījams rādītājs.

    Esam apskatījuši tādus VA monitorus kā AOC CQ27G3SU, Philips 272E1GAEZ/00 un Dell S2721HGF. Viens no dullākajiem monitoriem pasaulē Samsung Odyssey Neo G9 ir ar VA paneli un kolosālu Mini LED aizmugures izgaismojuma 2000 cd/m² maksimālo pīķa spilgtumu HDR satura parādīšanai. Šim monitoram aizmugures izgaismojums iedalīts 2048 zonās, tās iespējams aptumšot vai izgaismot pēc nepieciešamības, iegūstot lielisku kontrastu un melno krāsu.

    Samsung Odyssey Neo G9

    OLED

    Ja TN, IPS un VA vajadzīgs aizmugures izgaismojums, tad OLED monitors darbojas bez papildu aizmugures apgaismojuma, jo katrs pikselis pats izstaro redzamu gaismu. Zema apkārtējā apgaismojuma apstākļos (piemēram, tumšā telpā) OLED ekrāns var sasniegt augstāku kontrasta attiecību, kad to salīdzina ar LCD. Bet OLED monitoriem ir savas problēmas – tiek uzskatīts, ka OLED var iedegt līdzīgi kā savulaik aktuālie plazmas televizori, kā arī OLED monitori vēl ir traki dārgi.

    OLED monitoriem un televizoriem ir arī tā problēma, ka ir ierobežots maksimālais spilgtums, ko OLED spēj no sevis izspiest. Tikai pēdējos mēnešos sāk parādīties spēlēm paredzēti un nenoliedzami dārgi OLED monitori ar augstāku attēla atsvaidzi.

    Pavisam nesen ASUS izziņoja ROG Swift OLED PG42UQ un PG48UQ ar 4K 120 Hz OLED paneļiem un ar 0.1 ms reakcijas laiku. Šie monitori piedāvā 10-bitu krāsas un 98% DCI-P3 krāstelpas atveidi.

    ASUS ROG Swift OLED PG42UQ un PG48UQ

    CES 2022 laikā Alienware izziņoja 34 QD OLED – pasaulē pirmo Quantum Dot monitoru ar 175 Hz attēla atsvaidzi, 3440 x 1440 izšķirtspēju un 1000 cd/m² pīķa spilgtumu. Pats ražotājs atzīst, ka vidējais Alienware Quantum Dot monitora spilgtums vēl arvien ir tuvāk pie 250 cd/m² un monitors ticis tikai pie VESA Display HDR 400 True Black sertifikāta. HDR 400 nav nekas iespaidīgs, bet 250 cd/m² SDR spēļu saturam vēl arvien ir ļoti pieklājīgi.

    Alienware 34 QD OLED (AW3423DW)

    Te atrodams lielisks raksts par OLED monitoriem 2021. un 2022. gadā. Īsumā – OLED monitori ir lieli, dārgi un daudzi nemaz nav pieejami veikalos, lai arī ir izziņoti kādu laiku atpakaļ. OLED vēl arvien monitors ir nākotnes tehnoloģija, lai arī televizoros OLED jau ir iedzīvojies ar visu 4K izšķirtspēju un 120 Hz attēla atsvaidzi.

    Nobeigumā

    Monitora izvēlē, protams, nevajag aprobežoties tikai ar paneļa tehnoloģijas izvēli. Monitorus raksturo arī izmērs, izšķirtspēja, spilgtums, attēla atsvaidze, augstumā un sagāzumā regulēšana, monitora kājas izmērs, pieslēgvietu klāsts u.c.

    Darbam no mājām droši vien foršs būtu 27 līdz 32 collu monitors ar 4K izšķirtspēju, bet 4K izšķirtspēja var būt mānīga, jo ne visiem klēpjdatori spēj nodrošināt 4K izšķirtspējas video ar 60 Hz atsvaidzi. Manam HP EliteBook klēpjdatoram pa HDMI pieslēgvietu ārā nāk tikai 4K ar 30 Hz, kas izskatās visai atbaidoši. Tikai ar Type-C dokstaciju iespējams iegūt 4K ar 60 Hz. Jāskatās, lai datoram ir HDMI 2.0 ports, tas arī nodrošina 4K ar 60 Hz.

    Avots: Wikipedia (HDMI)

    Spēļu entuziasti, visticamāk, izmantos DisplayPort 1.3 vai 1.4, tur var dabūt cauri daudz lielāku kadru nomaiņu. Spēļu entuziastiem arī nevajag piemirst, ka videokartei un procesoram ir jānodrošina šie daudzie kadri sekundē – nav jēgas tikt pie 175 Hz 4K izšķirtspējā, ja dators to nevar pavilkt. Kā jau esmu šad tad atzīmējis, zelta vidusceļš spēlēm un darbiem varētu būt 1440p izšķirtspēja 27 vai 32 collās kopā ar 144 Hz. Šādi monitori šobrīd maksā jau no aptuveni 300 eiro.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    17.01.2022 12:52

    Par VA gluži cita pieredze – vecajam LCD HP (t.i. vēl bez LEDiem) krāsas ir tik foršas, ka jaunāks budžeta LG ar saviem LEDiem tiek pieciests tikai kā energoefektīvs otrais monitors. Apskates leņķi ļoti OK, tiesa, es parasti sēži monitoram pretī, un necenšos tajā skatīties no malas.

    Par TN – tas būtu OK risinājums telefonu lietotājiem sabiedriskajā transportā, lai nebūtu jāpērk stikls/plēve leņķa samazināšanai)

    Gastons
    17.01.2022 14:30

    Kāreiz pamazām apsveru iespēju iegādāties monitoru paredzētu spēlēm, esošajam Dell up2516d, spēlējot Warzone, izteikts screen tearing, mēģināju visdažādākos iestatijumus, nekas nemainās. Pagaidām pēdējais uz ko nosliecos ir LG 27GP850-B

    digitalk
    17.01.2022 14:49
    Reply to  Gastons

    tā nav monitora, bet spēles vaina.
    no reddit: Turn v sync off in the game menu and have it on in the nvidia settings

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Gastons
    17.01.2022 20:19
    Reply to  digitalk

    Diemžēl nepalīdz.

    digitalk
    18.01.2022 12:33
    Reply to  Gastons

    tāpat cits monitors tavu problēmu neatrisinās.

    Gastons
    18.01.2022 20:06
    Reply to  digitalk

    Nometu visur visu uz default, pārinstalēju Nvidia drivers un vēlreiz izdarīju pēc ieteikuma. Tagad viss kāvajag.

    Gastons
    17.01.2022 20:19
    Reply to  Artis Ābols

    Ja es pareizi saprotu tad tas ir atkarīgs no ekrāna gaišuma?

    beigtapel3
    17.01.2022 21:47
    Reply to  Gastons

    rtings.com vērtējums gana pozitīvs. Tikai ņem vērā, ka šim LG statīvs ir V veida un bez swivel (nerotē ap savu asi), tāpēc, salīdzinot ar Dell monitoru, tas aizņem vairāk nekustamā īpašuma uz galda – 2 vai vairāk monitoru setup’ā uz seklākiem galdiem var būt grūtības normāli iekārtot to tā, lai netraucē klaviatūrai vai pelei. Saku no pieredzes ar Lenovo G27q-20, kas ir ļoti labs price/performance, ja var sadzīvot ar V kāju.

    Ciba
    17.01.2022 16:24

    Kā sāku dzīvi ar savu VA pārejot no TN, likās ka esmu labi ieberzies, jo melnie/tumšie pikseļi manāmi lenāk mainījās, bet krāsas dritvaikociņ labākas, bilde konkrēti labāka.
    Bija vajadzīgs laiks līdz pieradu.
    Pērciet labu IPS un miers.

    Mārtiņš
    17.01.2022 20:16

    Man kā perfekcionistiski piekasīgam programmētājam ar sliktu redzi piemērota monitora atrašana vienmēr ir bijusi problēma. Vēl arvien neesmu redzējis monitoru (OLED pagaidām neapskatu – nav 27″ par pieņemamu cenu un bez iedegšanas riska), kas dotu tikpat vienmērīgu attēlu kā vecie labie CRT. Ja cilvēkam ir laba redze, tad daudz ko var nepamanīt vai arī pierast, jo nav salīdzināts ar kādu labāku monitoru. Pats nesen nopirku NEC PA271Q – ļoti labas krāsas, izcili vienmērīgs balts fons, samazināts IPS glow… taču nedaudz sliktāks gaišuma kritums atkarībā no skata leņķa, ja salīdzinu ar savu veco lētāko monitoru. Pat par 1000 EUR var nākties sadzīvot ar kādu sīkumu, kas ir sliktāk nekā citam, pat lētākam monitoram. Kad pierod, piemēram, pie plašākiem skata leņķiem, tad jauniegādāts monitors var nedaudz sagādāt vilšanos. Kā saka – salīdzināšana ir visa ļaunuma sakne. Visi IPS nav vienādi, pat ja ražotājs norāda automātiskos copy-paste 178/178 grādus! Kas netic, var apskatīt arī RTings gaišuma/leņķa atkarības grafikus – lielākai daļai IPS (nemaz nerunājot par TN un VA) ir dīvaina bedre ap 50 grādiem, pie tam tas nav atkarīgs no cenas. Turklāt monitoru LCD paneļi arī nav pietiekoši noblīvēti, tāpēc starp slāņiem var ielīst dažādi kukaiņi. Manā monitorā ielīda skudra un nomira. Ražotājs… Read more »

    Basics
    17.01.2022 20:37
    Reply to  Mārtiņš

    Oho, vecīt, tu mani pārsteidzi! Nebrīnos, kad kaprīzējas dizaineri un mākslinieki, bet koderi uz zirņa redzu pirmo reizi. Lai gan perfekcionistam vajadzētu divus 5:4 moņus vai vismaz 16:10, nevis kino formāta 16:9

    KKTK
    18.01.2022 08:45
    Reply to  Basics

    Izklausās, ka koderim uz zirņa neceļas, lai nopirktu DELL UltraSharp monitoru, tāpēc pērk visādus draņķus un tad skatās no sāna un sūdzās :D

    digitalk
    18.01.2022 12:32
    Reply to  KKTK

    izklausās, ka komentāros ienācis idiņs.

    Mārtiņš
    21.01.2022 21:36
    Reply to  KKTK

    DELL UltraSharp monitoru – uh, vienu no tās sērijas biju nopircis, tādus pleķus un tik sliktus tumšos toņus sen nebiju redzējis; atgriezu atpakaļ 14 dienu laikā. Var jau teikt, ka esmu kaprīzs, taču tad rodas jautājums, kāpēc blakus stāvošais gandrīz 10 gadus vecais CCFL monitors (ko biju toreiz pircis par ~300EUR) deva tīrāku un labāku bildi nekā tas Dell Ultrasharp par 1000 EUR? Var palasīt atsauksmes Amazonā un Dell forumos – daudzi atzīst, ka arī Ultrasharp tāda pati loterija vien ir, kā visi pārējie. Tikai Eizo un NEC pagaidām kaut cik tur līmeni.

    Aivars
    18.01.2022 13:31

    Kad es aptuveni 1-2 gadi atpakaļ pirku TN 144hz, tad IPS 144hz maksāja 3 reizes dārgāk.

    geksis
    20.01.2022 15:07

    A kur CRT? :D

    Krotow
    21.01.2022 19:29
    Reply to  Artis Ābols

    Apbižo.

    Rūdolfs Putniņš
    21.01.2022 13:31

    Runājot par OLED – kādu brīdi jau ir pieejami laptopu ekrāni ar šo tehnoloģiju. Es pirms kādiem 2 gadiem nopirku DELL XPS15 ar 4k oledu, lai iemērktu kājas nākotnē. Kopumā ar displeju ir baigais love/hate relationship. Pirmkārt – izgaismojuma vienmērība zemos spilgtumos ir zem katras kritikas – ar pelēcīgiem UI var redzēt pleķi ekrāna vidū. QC ir zem katras kritikas, jo es nomainīju 3 matricas, kamēr dabūju esošo, kam nevienmērība ir mazākā. Otrkārt – krāsu precizitāte ir ļoti atkarīga no uzstādītā spilgtuma. Zemos/vidējos spilgtumos tā ir jūtami mazāka kā max bliezienā. Treškārt – displejam ir tendence krančot tumši pelēkos toņus uz pilnīgi melnu. Tas jūtams kino, kad darbība notiek tumsā un tumšāki pustoņi kļūst vnk melni.

    Ir arī plusi. Tā kā OLED ir jūtami žiglāka pikseļa krāsu nomaiņa, tad kustīgs attēls tiek parādīts jūtami labāk nekā vairumā IPS displeju. Netflix HDR saturs tiek attēlots tik iespaidīgi, ka sajūta kā klēpī turot kinoteātri. Un, protams, true melnais ir reāli foršs.

    P.S. Iedegumus neesmu manījis ar visu to, ka izmantoju programmatūru ar noturīgiem UI elementiem.

    svimart
    21.01.2022 21:50

    Kur tās oled matricas var tā dabūt ja veselas 3x nomainīji…. Pa garantiju ?

    Reklāma