Web Analytics
More
    Reklāma

    AOC AGON 4 PRO (AG254FG) 360 Hz monitora apskats

    Jaunākie raksti

    AOC AGON 4 PRO (AG254FG) ir jau otrais pie mums sabijušais 360 Hz monitors. Atļaušos vēl arvien uzskatīt, ka 360 Hz monitoru vajag tikai ļoti labam, pat izcilam ātro FPS spēlīšu entuziastam vai e-sports komandas loceklim, jo ierindas spēlētājs no 360 Hz nespēs gūt gandrīz nekādu labumu vai pārsvaru pār pretinieku.

    Starpība starp 60 Hz un 165 Hz, 144 Hz vai pat 120 Hz monitoru ir milzīga un acīm redzama, bet tālāk jau pie 240 Hz un 360 Hz atšķirība ir tik maza, ka to ātri vien noēd cilvēka reakcijas laiks un kopējā datora, tastatūras un peles radītā aizture.

    Reklāma

    Nevajag tikai pārprast – 360 Hz monitors spēlēs izskatās vienkārši dievīgi, pat to vispār nav diskusiju. Protams, jāpiemeklē ir attiecīgas spēles, ko dators spēj pavilkt ar vismaz 300… 360 kadriem sekundē. Un tad vēl atliek tikai pašam uzkačāt skilu. Jāņem arī vērā, ka, visticamāk, ar lielāku paša spēlētāja vecumu 360 Hz monitoram un attiecīgiem datora dzelžiem vairs neturēs līdzi ne acis, nedz arī smadzenes un pirkstu veiklība.

    Lai nerodas pārpratumi – fotogrāfijas taisītas, kad monitors bija pievienots pie klēpjdatora, lai nenāktos lielo datora kasti atvienot, izpinķerēt no vadiem un stiept uz otru istabu, kur to atkal nāktos slēgt klāt.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 24.5 collas, plakans
    • Ekrāna izšķirtspēja: 1920 x 1080, 16:9, ap 90 PPI
    • Paneļa tips: IPS, non-glare, sRGB 110%, DCI-P3 86%, AdobeRGB 110%, NTSC 94%, 16.7 miljoni krāsu
    • Atjaunošanās frekvence: 360 Hz
    • Reakcijas laiks: 1 ms GTG
    • Gaišums: 400 cd/m, flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: 1000:1
    • Pieslēgvietas: 1x DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0, 3.5 mm austiņu pieslēgvieta un Mic in, 4x USB 3.2
    • Iebūvēti skaļruņi: 2x 5 W + DTS
    • Izmēri: 5398.9~ 528.9 (H) × 556.6 (W) × 308.2 (D) (ar kāju)
    • Svars: 6.36 kg (ar kāju)
    • Grozāms: -30/ +30 grādi
    • Augstuma regulēšana: 0 – 130 mm
    • Sasvērums: -3/ +21 grādi
    • Sarotējams: 90 grādi
    • VESA Compatible: ir, 100 x 100
    • Enerģijas patēriņš: ap 38 W
    • Komplektā: monitors + kāja, 1x HDMI vads, 1x DisplayPort vads, elektrības vads un vada pults monitora iestatījumu regulēšanai
    • Papildu: Nvidia G-Sync, Nvidia Reflex Latency Analyzer
    • Cena: raksta tapšanas laikā ap 800 eiro

    Izskats un uzbūve

    Var just, ka AOC AGON 4 PRO (AG254FG) nav taupīts nevienā vietā – visur redzam tikai metālu, kvalitatīvu plastmasu un precīzu kopā salikšanu. Pats monitors nav neko brutāls, bet monitora kāja ir neredzēti pamatīga. Te gan uzreiz jāsaka, ka šis nepilnu 25 collu ekrāns no sienas atstāv visai pamatīgu gabalu, kā arī starp kājas priekšējām ķepām nav dikti daudz vietas lielāka izmēra tastatūrām.

    AGON 4 PRO kājā iebūvēts izgaismojums, kas uz galda virsmas rādīs bildīti. Šo varēsi pielāgot no monitora saskarnes. Arī AGON 4 PRO aizmugurē ir izgaismojums, bet tas nav ļoti izteikts. Diemžēl pašā kājā nav iebūvēta gandrīz nekāda jēdzīga vadu novadīšanas iespēja, kas likās dikti dīvaini, jo parasti AOC pie šādām niansēs piedomā vairāk, nekā citi ražotāji. Kājas augšpusē ir cilpa, lai AGON 4 PRO būtu vieglāk pacelt. Kāja ļauj monitoru pieregulēt ļoti plašā diapazonā.

    AGON 4 PRO līdzi nāk apmales (monitor hood), lai gaisma no sāniem vai augšas netraucētu saskatīt ekrānā attēloto, bet tās gan šķiet visai plastmasīgas un īsti tām pielietojumu neredzu spēlēm paredzētam monitoram. Māksliniekiem tādas apmales var noderēt, bet spēlēs, ja vien tiešām nav ļoti nepārdomāts istabas izgaismojums, no šādām apmalēm jēgas īsti nav.

    AGON 4 PRO līdzi tiek doti HDMI un DisplayPort vadi, kā arī elektrības vads (barošanas bloka klucis ir uz vada), bet no komplekta izpaliek specifiskais USB 3.2 Gen 1 Type-A uz Type-B vads, kas atbild par USB sadalītāja darbību un arī Nvidia Reflex Latency Analyzer darbināšanu. Šoreiz nāksies mums pašiem iegādāties attiecīgu USB vadu, lai veiktu Nvidia Reflex Latency Analyzer pārbaudes un arī USB sadalītāja ātrumus pamērīsim pie reizes.

    Iepriekš Nvidia Reflex Latency Analyzer izdevās padarbināt ROG Swift PG259QNR apskatā. Diemžēl jāsaka, ka Nvidia Reflex Latency Analyzer uzrādīja ļoti dažādus mērījumus, kas lika šaubīties par šī rīka derīgumu. Te gan jāsaka, ka Nvidia Reflex Latency Analyzer izmantošanai tiek ieteikts izmantot visai stingri noteiktus peļu modeļus.

    Monitorā ir iebūvēti salīdzinoši pat ļoti labi izmantojami skaļrunīši un arī mikrofona ieejai atradusies vieta, bet mikrofonu bez jau minētā USB vada izmantot nevarēs.

    Visa AGON 4 PRO saskarnes vadība nodota džoistika ziņā ekrāna labajā aizmugures daļā vai arī vari izmantot līdzi dotu vada pulti, kas dara visu to pašu. Man labāk patika džoistika vadība, pults šķita nedaudz dīvaina, bet, iespējams, tā būs ērta tiem, kuri bieži pārslēdz dažādus režīmus, video ieejas u.tml.

    Saskarne

    Jāsaka, ka AGON 4 PRO sakarne ir nedaudz haotiska, tā visa nesatilpst vienā ekrāna skatā (vairāki iestatījumi atklājas tikai, kad paritini uz leju), kā arī dažas iespējas nosauktas samērā dīvaini. Piemēram, spilgtums nez kāpēc ir Peak white. Pie saskarnes var pierast, bet tā kopā ar drusku dīvaino pults vadību noteikti nav pati ērtākā redzētā monitora saskarne.

    Saskarnē vari iespējot visu laiku ekrāna centrā esošu tēmēkļa krustu un arī kadru skaitītāju, kas novietojams visos ekrāna stūros.

    Attēls

    AGON 4 PRO noteikti nav nekāds pagātnes spēlēm paredzēts ar vājiem skatu leņķiem un citām ne tik feinām īpašībām. AGON 4 PRO rāda labu, ikdienā izmantojamu attēlu ar pieklājīgu kontrastu un skatu leņķiem. Jā, te ir tikai knapas 24.5 collas un 1080p izšķirtspēja, kas darbam ne tuvu nav ideāli parametri, bet AGON 4 PRO varēsi izmantot arī ikdienā.

    AGON 4 PRO jājamzirdziņš gan ir ātras FPS spēles un citas spēles, kur mazāka loma atstāta skaistumam, bet visu izsaka reakcijas laiks. Attēla arī uz aci šķiet ļoti labs, tā dēvētais backlight bleed ir niecīgs vai pat jāsaka, ka nekāds.

    Testēšana notiek ar šādu datoru:

    Ar HDMI vadu kopā AGON 4 PRO spēj parādīt tikai 240 Hz, bet pilniem 360 Hz vajadzēs izmantot DisplayPort vadu. Virstaktējot šo ekrānu ir iespējams iegūt 1 ms reakcijas laiku, bet tad parādās tā dēvētais overshoot defekts, kas attēlu padara mazāk asu.

    Jārēķinās arī, ka monitoram it kā ir HDR10, bet tā maksimālais spilgtums ir 400 cd/m², tāpēc tur nekāds HDR nebūs. Lai redzētu jēgu no HDR vajag vismaz 800… 1000 cd/m² pīķa spilgtumu. Nedaudz dīvaini, ka AGON 4 PRO tehniskajos datos norādīts 400 cd/m² spilgtums, bet izmērīju, ka monitors tomēr dod pat vairāk nekā 450 cd/m² maksimālo spilgtumu. HDR ziņā gan tas daudz neko nemaina. Interesanti, ka arī kontrasts ir lielāks par specifikācijā solīto, kontrasts virs 1000:1 parādā jau pie aptuveni 200 cd/m² spilgtuma, kas arī ir aptuveni tas spilgtums, ko izmantosi aptumšotā telpā. Bieži tā negadās, kad iegūstam vairāk par solīto.

    AGON 4 PRO savus 360 Hz parādīs kopā tikai ar ļoti jaudīgu datoru vai arī nāksies atlasīt mazāk prasīgas spēles un nosēdināt efektus un kvalitāti. Faktiski laikam jāsaka, ka AGON 4 PRO vislabāk sadzīvos ar GeForce RTX 3080 videokarti, jo pat ar GeForce RTX 3070 tikai mazāk prasīgās spēlēs varēja tuvoties 360 kadriem sekundē.

    Vienmēr gan arī der paturēt prātā, ka 360 Hz ekrāns viens pats neglābs no zaudējuma spēlē. Turklāt vislielāko ieguvumu var redzēt, pārejot no 60 Hz ekrāna uz 144 Hz vai 165 Hz. Pēc tam pāreja tālāk uz 240 Hz un pat 360 Hz ir gandrīz nemanāma, tā jēgpilni kalpos tikai augstas klases spēlētājiem. Uz aci šķiet, ka varu redzēt atšķirību starp 240 Hz un 360 Hz, bet, visticamāk, spēlēs es to nevaru izmantot – tur jābūt izcilam spēlētājam ar lielisku reakciju un gaišām acīm.

    Mūsu testi parāda, ka AGON 4 PRO spēj attēlot 92% sRGB, 70% AdobeRGB, 70% DCI-P3 un 66% no NTSC krāstelpām. Ne tuvu nav izcili, bet šis ir un paliek spēlēm paredzēts monitors. Tehniskajos datos tika solīts 110% sRGB, 110% AdobeRGB, 86% DCI-P3 un 94% NTSC, kas ir visai tālu no faktiskajiem rādītājiem.

    Ar krāsu precizitāti AGON 4 PRO veicas pat ļoti cienījami, dažas krāsas redzami staigā, bet to var, iespējams, pat piedot.

    Nvidia Reflex un USB sadalītājs

    Pēc aptuveni divu nedēļu gaidīšanas no veikala atnāca arī vēlamais USB vads (5 Gb/s), lai mēs varētu izmēģināt Nvidia Reflex Latency Analyzer un USB sadalītāju darbībā.

    Var novērot, ka Nvidia Reflex Latency Analyze jau atkal dod mērījumus ļoti plašā diapazonā no dažām milisekundēm līdz pat dažiem simtiem ms.

    Kā USB sadalītājs AGON 4 PRO strādā visai kūtri un datus var pārsūtīt ar aptuveni 7…9 MB/s.

    Nobeigumā

    AGON 4 PRO 360 Hz monitoru gribētos dēvēt par ROG Swift PG259QNR 360 Hz monitora lētāko versiju, kur AGON 4 PRO uzvar ar zemāku cenu, labāku kontrastu un maksimālo spilgtumu. AGON 4 PRO dīvaina šķita neesošā vadu novadīšana un tas, ka tik dārgam monitoram nav iedots līdzi specifisks USB vads. Bez lielas domāšanas dīvaino vada pulti iemainītu pret USB 3.2 Gen 1 Type-A uz Type-B vadu monitora komplektā. Tāpat šķiet, ka AGON 4 PRO varēja būt lētāks, ja komplektā nebūtu iekļauts noēnotājs (hood).

    AGON 4 PRO ir plašāks pieslēgvietu klāsts (+ viens HDMI), kad to salīdzina ar 360 Hz ASUS ROG Swift PG259QNR, kas AGON 4 PRO padara universālāku – varēsi pieslēgt klāt arī spēļu konsoles vai ko citu.

    ROG Swift PG259QNR sper pretī ar komplektā esošu USB vadu, lai varētu uzreiz darbināt Nvidia Reflex Latency Analyzer un daudz, daudz kompaktāku kāju, kas uz galda gandrīz neaizņem vietu. Šāds USB 3.2 Gen 1 Type-A uz Type-B vads nav lēts prieks, tas maksā ap 25 eiro.

    Nedaudz pavēroju, kā AGON 4 PRO darbojas ar 144 Hz, tad 240 Hz un beigās ar 360 Hz. Droši vien es nespētu izmantot 240 Hz un 360 Hz priekšrocības, bet vismaz uz aci šķiet, ka ir iespējams saskatīt atšķirību starp 240 Hz un 360 Hz attēlu. Kā jau minēju – AGON 4 PRO ir augstas klases spēlētājiem paredzēts monitors.

    Ar savu maciņu vēl arvien balsotu par 1440p ekrānu ar vismaz 27 collu diagonāli un 144 Hz vai 165 Hz attēla atsvaidzi. Protams, ja mājās ir atsevišķi darba dators un spēlēm paredzēts dators, tad AGON 4 PRO 360 Hz monitors ir visai vilinošs. Dažādas stratēģijas un MMORPG prasītos pēc liela ekrān laukuma un izšķirtspējas, bet FPS šūteros AGON 4 PRO izskatās perfekti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gastons
    20.12.2021 16:06

    Iedodiet man patestét uz Call of Duty Warzone! (datora jauda pietieks)

    Reklāma