Web Analytics
More
    Reklāma

    KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer videokartes apskats

    Jaunākie raksti

    Pagājušā gada nogalē mēs paspējām notestēt pāris svaigi izziņotajās GeForce RTX 30 sērijas videokartes – jaudīgo MSI GeForce RTX 3090 GAMING X TRIO 24G un ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3080 10GB OC. Šodien pievērsīsim uzmanību sērijā par pakāpienu zemākajai GeForce RTX 3070 kartei – KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer.

    Pērn mēs testējām KFA2 GeForce RTX 2070 SUPER Work The Frames videokarti un šis apskats ļāva iepazīties ar konkrēto ražotāju, kas daudziem varbūt ir svešs. Galax (Galaxy), Daytona, Vivkoo, Yuan, XpertVision, Gainward, Palit un KFA2 zīmolus ražo Palit Microsystems, kas joprojām ir viens no lielākajiem videokaršu ražotājiem pasaulē. Galax Hall of Fame (HOF) sērijas videokartes jau 10 gadus izmanto pasaules spicākie virstaktētāji. Piemēram, 3DMark Fire Strike Extreme veiktspējas testa TOP10 labāko rezultātu topā vēl pērn bija padaudz Galax videokaršu un tikai tagad priekšā aizskrējis AMD ar savu jauno Radeon 6900 XT. Eiropā Galax produkti tiek izplatīti ar KFA2 zīmolu, lai tas nepārklātos ar Samsung “Galaxy” preču zīmi. KFA2 piedāvā arī SSD, operatīvās atmiņas un sistēmplašu produktus.

    Reklāma

    Jauno GeForce RTX 30 sērijas videokaršu pieejamība pasaulē un Latvijā joprojām ir problemātiska, tomēr atradu, ka Dateks.lv internetveikalā šī karte kādreiz ir bijusi ar cenu ap 750 eiro. Citu šobrīd nopērkamo GeForce RTX 3070 videokaršu cenas sākas no aptuveni 875 eiro līdz pat aptuveni 950 eiro. Pavisam nesen testētā ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3080 10GB OC videokarte tajā pašā Dateks veikalā reiz ir bijusi publicēta ar cenu ap 800 eiro un šobrīd tur pārdošanā nav pieejama neviena cita GeForce RTX 3080 sērijas videokarte. Vienkāršāk ir nopērkamas GeForce RTX 3090 videokartes, tomēr to cenas sākas no acis izdedzinošiem aptuveni 1790 eiro.

    Kas ir GeForce RTX 3070?

    Jauno Ampere paaudzes videokaršu prezentācijā septembra sākumā NVIDIA norādīja, ka GeForce RTX 3070 pārspēj iepriekšējās paaudzes flagmani RTX 2080 Ti, taču maksā aptuveni GeForce RTX 2070 SUPER līmenī, kad tā iznāca. Savukārt, par kārtu augstākā GeForce RTX 3080 jau piedāvā aptuveni divkāršu GeForce RTX 2080 Ti veiktspēju par to pašu cenu. GeForce RTX 3090 videokarte, kas ir saņēmusi veselus 24 GB super ātrās GDDR6X videoatmiņas (RTX 3080 ir “tikai” 10 GB šādas atmiņas), vairāk tiek salīdzināta ar TITAN RTX videokarti, ko par milzu naudu iepriekš pirka profesionāļi.

    Ja NVIDIA šobrīd jaudīgāko GeForce RTX 3090 reklamē kā videokarti ar kuru var izbaudīt pat 8K geimingu, tad GeForce RTX 3070 ir mazliet “piezemētāks” produkts ar ko varēsim pašas prasīgākās AAA spēles izbaudīt 1080p vai 1440p izšķirtspējā. Testos būs interesanti pavērot vai šī videokarte būs spējīga visas modernās spēles darbināt arī 4K izšķirtspējā.

    Jaunās paaudzes videokartēm NVIDIA ir pilnveidojuši DLSS funkciju, kas tagad, izmantojot mašīnmācīšanās tehnoloģijas, spēj 1440p izšķirtspējas saturu ray tracing tehnoloģijas atbalstītajās spēlēs “uzpucēt” (upscaling) līdz 8K izšķirtspējai. Lai video uz 8K displeju (šobrīd tie gan ir tikai televizori) varētu nodot ar vienu kabeli, videokartē iebūvētas HDMI 2.1 un DisplayPort 1.4a pieslēgvietas. Jaunās videokartes arī darbojas ar PCIe 4.0 gluži tāpat kā dažu pēdējo gadu AMD produkti un šī izmaiņa dubulto pārsūtāmo datu apjomu. Ņem gan vērā, ka pagaidām uz Intel sistēmām pie PCIe 4.0 labumiem netiksi un būs jāsamierinās ar PCIe 3.0 ātrumiem. Praksē gan videokartēm arī tie vēl ir pietiekami.

    Lai labāk saprastu šobrīd aktuālo jaudīgāko RTX 30 Series videokaršu piedāvājumu un to salīdzināt ar iepriekšējās paaudzes “tautas” flagmani RTX 2080 SUPER, varam apskatīties VideoCardz.com sagatavoto tabulu.

    Ja vēlreiz vēlies izdzīvot RTX 30 Series videokaršu prezentācijas pasākumu, noskaties šo video.

    KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer

    KFA2, kā liels videokaršu ražotājs, piedāvā plašu GeForce RTX 30 sērijas videokaršu klāstu un vienā pašā GeForce RTX 3070 produktu sarakstā ir veselas astoņas kartes. Konkrētā uz testu saņemtā karte šajā klāstā ir otra jaudīgākā un vēl pamatīgāk uzbūvēts ir tikai KFA2 GeForce RTX 3070 SG, kur SG nozīmē Serious Gaming.

    Šodin apskatāmā videokarte ir aprīkota ar trīs ventilatoriem, pamatīgu metāla dzesēšanas plāksni un RGB apgaismojumu. Šī videokarte piedāvā visus jaunās Ampere arhitektūras labumus – uzlabotu otrās paaudzes ray tracing un DLSS 2.

    Kastē bez pašas videokartes un ierastajām uzstādīšanas pamācībām, atrodam vēl šo to interesantu. Proti, RGB izgaismotu plastmasas turētāju pret kuru varam atstutēt šo smago 3 slotu 316*124*58mm lielo videokarti. Tāpat komplektā ir iekļauts vēl viens kabelis ar kuru varam videokarti savienot ar sistēmplati un pēc tam no Xtreme Tuner programmas kontrolēt kartes apgaismojuma efektus.

    Šīs un visu citu GeForce RTX 3070 sērijas videokaršu sirds ir GA104 videoprocesors. Tas tiek izmantots arī par kārtu zemākajā GeForce RTX 3060 Ti videokartē, kamēr GeForce RTX 3080 un GeForce RTX 3090 abas izmanto GA102 videoprocesoru. Procesora bāzes frekvence ir 1500 MHz, bet rūpnīcā karte ir iestatīta Boost režīmā sasniegt 1770 MHz (references dizainam ir 1730 MHz Boost frekvence). Ar ražotāja piedāvāto Xteme Tuner Plus programmu mēs varam ļoti vienkārši šo frekvenci palielināt līdz 1785 MHz, kas ir ražotāja rekomendētais virstaktēšanas apmērs. Procesors sastāv no 17.4 miljardiem tranzistoru un to veido 5888 CUDA kodoli, 184 Tensor un 46 RT kodoli.

    Videokartei ir 8 GB GDDR6 videoatmiņa, kas tieši tāds pats atmiņas apjoms kā aizgājušās paaudzes GeForce RTX 2080 SUPER videokartēm. Savukārt, GeForce RTX 3080 ir 10 GB GDDR6X videoatmiņas, kas ir mazāk nekā RTX 2080 Ti, kas izmanto 11 GB videoatmiņu.

    Lielai videokartes atmiņai tagad ir būtiska nozīme, jo ar RTX IO tehnoloģijas palīdzību spēļu radītāji var datus uzglabāt pa tieši videokartes atmiņā un lieki netērēt centrālā procesora resursus un nemazināt veiktspēju apstrādājot datus no paša datora datu uzglabāšanas ierīcēm. Tādējādi GeForce RTX 3090 ar savu iespaidīgo 24 GB videoatmiņu varēs uzrādīt labu sniegumu šajā ziņā.

    Videokartes dizains un uzbūves kvalitāte

    KFA2 nebaidās savus produktus piedāvāt dažādās košās krāsās, kā, piemēram, baltā un rozā. Konkrētā uz testu saņemtā KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer videokarte vismaz krāsu ziņā ir ieturēta neitrāli tumšos toņos. Tiesa, caurspīdīgie ventilatoru spārniņi piedod interesantu dizaina odziņu. Īpaši, kad caur tiem spīd cauri RGB apgaismojums. Šī ir viena no tām kartēm, kuru gribētos pavērst pret datora korpusa sānu.

    Videokartes aizmuguri sedz pamatīga metāla plāksne un izskatās, ka ar tādām būs aprīkots vairums jauno GeForce 30 sērijas produktu. Acīmredzot, ierīces ir tik karstas, ka noder katrs veids kā kartes noturēt saprātīgās temperatūrās. Starp citu, KFA2 GeForce RTX 3070 SG modelim šajā plāksnē ir speciāli caurumi uz kuriem var piespraust vēl vienu ventilatoru, kas papildus dzesēs šo karti.

    Šeit būs jāiztiek ar trīs iebūvētajiem “WINGS” ventilatoriem. Abi malējie ventilatori ir mazliet mazāki (92mm), bet vidējais lielāks – 102mm. Tie pilnībā apstājas, kad videokartei ir maza noslodze un tādējādi videokarte kļūst pavisam klusa. Uz pašas kartes gan nav nekādu slēdžu, kas ļautu mainīt ventilatoru darbību, kā esam redzējuši citām kartēm.

    Pilnā noslodzē ventilatori man nešķita pārāk skaļi (tie griežas vien līdz kādiem 60% no savas maksimālās jaudas) un tos nomāca testa datorā izmantotā AIO dzesētāja ventilatoru darbība. Jo nu būsim reāli, ja būs liela noslodze videokartei, tad slodze būs arī centrālajam procesoram. Ja iestatām videokartes ventilatorus griezties 100% jaudā, tad maksimālā videokartes temperatūra turēsies mazliet virs 70 grādiem. Tomēr testos, kur videokate slēgtā datora korpusā darbojās noklusētajā režīmā, temperatūras maksimums bija 81 grāds. Tas ir diezgan daudz, taču vēl ir atstāta telpa līdz šai kartei maksimāli pieļaujamajiem 93 grādiem.

    Paskat, cik lakoniska dizaina produkts, kad uz to skatās no sāna. Centrā liels “GEFORCE RTX” uzraksts, bet pa labi RGB izgaismojams “WHAT’S YOUR GAME?” uzraksts. Videokarti baro divas standarta PCIe astoņu kontaktu barošanas pieslēgvietas ar metāla korpusiem labākai dzesēšanai. Tas ir labi, jo nebūs jāmeklē jauno 12 kontaktu pāreju, lai ierīci varētu pieslēgt pie mūsu barošanas bloka. KFA2 rekomendē šo videokarti izmantot datorā, kam ir vismaz 650W barošanas bloks, jo pati karte spēj patērēt līdz 220W jaudu. Mūsu testos redzējām pat ~250W jaudu, tāpēc rekomendējam kopā ar šādu videokarti iegādāties arī vismaz 1000W barošanas bloku. Blakus barošanas pieslēgvietām redzam pieslēgvietu RGB apgaismojuma kabelim uz sistēmplati.

    Videokartei varam vienlaicīgi pieslēgt četrus displejus izmantojot trīs DisplayPort 1.4a un vienu HDMI 2.1 portu. Tā kā videokartes DisplayPort portiem ir DSC 1.2a (Display Stream Compression) tehnoloģijas atbalsts, varam ar tikai diviem kabeļiem pievienot divus 8K displejus un darbināt tos katru ar 60Hz atsvaidzi. Savukārt, 4K izšķirtspējas displejus varam darbināt ar 120 Hz atsvaidzi. Pie HDMI 2.1 porta (ar atbalstītu kabeli) varam slēgt displejus un darbināt tos 4K 144Hz vai 8K 60Hz režīmos.

    Videokartes aizmugurē vairs neatradīsim USB-C pieslēgvietu, kas iepriekšējā paaudzē tika prezentēts kā vienkāršs veids kā pie videokartes pieslēgt dažādas virtuālās realitātes ierīces. Acīmredzot, šis virziens neguva gaidīto popularitāti.

    Uzlabojumus ir piedzīvojis arī NVIDIA veidotais NVENC/NVDEC video dzinis, kas ļauj apstrādāt video ar minimālu centrālā procesora noslodzi. Mēs varam natīvi līdz 8K 12-bit režīmam dekodēt MPEG-2, VC1, VP8, VP9, H.264 un H.265 saturu, kā arī klāt nācis AV1 atbalsts.

    Programmatūra

    Ražotājs piedāvā lejuplādēt Xtreme Tuner programmu, lai ar tās palīdzību sekotu līdzi videokartes darbībai (temperatūra, noslodze), mainītu apgaismojumu un ventilatoru darbības režīmus. Ja datorā tev jau ir uzstādīta kāda cita programma, kas kontrolē sistēmplates vai citu ierīču apgaismojuma efektus, tā var traucēt savu darbu darīt Xtreme Tuner programmai.

    Tagad klāt nākusi iespēja savienot programmu ar mūsu Android vai iOS mobilo telefonu un ērtāk šīs funkcijas apskatīt un koriģēt telefonā. Gan datoram, gan telefonam ir jābūt vienā tīklā un var gadīties, ka datorā nāksies pakonfigurēt ugunsmūri/antivīrusu, lai abas ierīces spēj savienoties. Ja tīkls kārtībā, savienošanās notiek vienkārši noskenējot ar telefonu QR kodu no datora ekrāna vai ievadot telefonā datora IP adresi.

    KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer veiktspēja

    Lai saprastu šīs videokartes reālo darbību, veikšu vairākus veiktspējas testus un padarbināšu dažas populāras videospēles. Testu dators kopš iepriekšējā testa mums ir mainījies un tagad izmantojam aktuālās paaudzes AMD procesoru un attiecīgi arī AMD X570 čipseta sistēmplati. Tomēr tam nevajadzētu būtiski ietekmēt videokaršu testus, jo arī iepriekš ir ticis izmantots jaudīgs (Intel) procesors.

    Katrai videokartei, ko testējam, cenšamies veikt manuālu virstaktēšanu paaugstinot video procesora un video atmiņas frekvences līdz vērtībām, kad karte vēl darbojas stabili. Visām GeForce videokartēm ir kaut kādu 100 MHz rezervīte aizķērusies, ko grēks neizmantot, jo varam iegūt dažus fps spēlēs un arī sintētiskajos veiktspējas testos ir mazliet redzams ieguvums. Vienīgi jārēķinās, ka videokarte virstaktētā režīmā patērēs vairākus desmitus vatu lielāku jaudu un te vēl var padiskutēt vai šādai virstaktēšanai vispār ir jēga. Bet tīri sportiskas intereses pēc mēs to darām un turpināsim darīt.

    KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer man izdevās veikt virstaktēšanu šādā apmērā:

    • GPU: +100 MHz
    • VRAM: +150 MHz

    Izskatās, ka videokarte jau ar savu rūpnīcas virstaktējumu ir tuvu procesora maksimālajām spējām un tāpēc ieguvums nebija liels. Reāli, mēs runājam par kādu līdz 5% veiktspējas vai ~5-10 fps pieaugumu spēlēs. Katrs pats izvērtē vai ir jēga ar to nodarboties. 3DMark FireStrike, FireStrike Ultra un Time Spy testus man izdevās veiksmīgi aizvadīt ar vēl lielāku (GPU: +150 MHz un VRAM: +250 MHz) virstaktējumu un testos iegūt dažu simtu punktu pieaugumu salīdzinot ar karti, kas darbojas standarta režīmā (rezultātā nonācu ļoti tuvu ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3080 10GB OC sniegumam), tomēr spēlēs tas vairs nedarbojās (spēles gluži vienkārši slēdzās laukā) un nācās pakāpties zemāk virstaktējuma iestatījumos.

    Jāpiezīmē, ka jaunās paaudzes GeForce videokartes ir sarežģītāk virstaktējamas, jo video atmiņas virstaktēšanas gadījumā karte pati mēģina izlabot virstaktēšanas režīmā radītās kļūdas un automātiski samazinās veiktspēju nevis “nokrešos”. Tādējādi būs grūtāk saprast to brīdi, kad vairs nav jākāpjas augstāk.

    Testējot videokartes, mēs izmantojam dažādus sintētiskos veiktspējas testus, lai uzskatāmi salīdzinātu savā starpā dažādas videokartes. Tie vairumā gadījumu ir brīvi pieejami testēšanas rīki un vari salīdzināt mūsu testos iegūtos rezultātus ar savu sistēmu. Tāpat esam pasākuši mērīt videokaršu veiktspēju (uzzīmēto kadru skaitu sekundē, jeb fps) vairākās populārās videospēlēs, lai labāk saprastu uz ko ir spējīga konkrētā videokarte.

    Pēc rezultātiem labi redzam, ka dažos sintētiskajos testos šoreiz testētā GeForce RTX 3070 iestājas loģiski uzreiz aiz GeForce RTX 3080 un GeForce RTX 3090 un priekšā iepriekšējās paaudzes flagmanim GeForce RTX 2080 Ti. Tomēr tas tā nenotiek visos testos, jo Unigine testos priekšā ir GeForce RTX 2080 Ti. Tā, protams, ir pavisam cita un krietni augstāka cenu kategorija, taču redzam, ka arī vecākās kartēs vēl ir ievērojama veiktspēja. Citiem vārdiem sakot, ja tev saimniecībā jau ir GeForce RTX 2080 Ti, tad uz GeForce RTX 3070 pāriet nav lielas jēgas.

    OK, viena lieta ir veiktspējas testi, bet kāda situācija ir ar videospēlēm? Esam nopirkuši vairākas aktuālas videospēles, kurās varam veikt salīdzināmus kadru atjaunošanās ātruma (fps) mērījumus 1080p, 1440p un 4K izšķirtspējās. Izvēlamies DX12, atslēdzam visa veida fps limiterus un arī Vsync, lai netraucē mūsu rezultātiem un palaižam spēli visaugstākajos grafikas iestatījumos pilnekrāna režīmā. Pamata testi tiek veikti ar atslēgtu ray tracing un DLSS, lai varam salīdzināt vairāk videokartes. Ja videokarte atbalsta šīs funkcijas, tam veltām atsevišķu sadaļu, jo pārbaudām arī ray tracing un DLSS ietekmi uz fps.

    Cik fps skaitās labs rādītājs?

    • <30 fps – ļoti čābīga spēlēšana
    • 30-40 fps – viduvēja spēlēšana
    • 40-60 fps – laba spēlēšana
    • > 60 fps – ļoti laba spēlēšana

    Sākam ar World of Tanks enCore dziņa testu. Topa augšgalā visās trīs testētajās izšķirtspējās sagaidāmi ir GeForce RTX 3090 un GeForce RTX 3080 un 1080p izšķirtspējā trešo vietu ieņem testa karte. Tomēr varam redzēt, ka 1440p izšķirtspējā to pārspēj GeForce RTX 2080 Ti.

    Shadow of the Tomb Raider mums interesantā kārtā slikti gāja ar GeForce RTX 3090 un tai priekšā ir šoreiz testētā KFA2 karte. Tomēr līderis te ir veiksmīgais ASUS veidotais GeForce RTX 3080 modelis. Principā šādi rezultāti liek domāt, ka kaut kas nebija līdz galam labi ar GeForce RTX 3090 karti, ko testējām iepriekš. Tai bija jābūt pirmajā vietā gan šajā, gan arī citās spēlēs.

    Assassin’s Creed: Odyssey spēles testā visās trīs testētajās izšķirtspējās priekšā ir GeForce RTX 3090 un otrajā vietā stabili atrodas GeForce RTX 3080. 1080p un 4K izšķirtspējās trešajā vietā ir šoreiz testētā KFA2 karte, bet GeForce RTX 2080 Ti atkal priekšā ar mikroskopisku 1 fps starpību ir 1440p izšķirtspējā.

    Šobrīd aktuālā Assassin’s Creed Valhalla pagaidām ir testēta uz jaunajām GeForce RTX 30 sērijas videokartēm un te nav nekādu pārsteigumu. Visās trīs izšķirtspējās ir paredzama secība.

    Atceros, ka ar Tom Clancy’s The Division 2 mums arī iepriekš ir bijuši visādi pigori un tas atkārtojas arī RTX 30 Series karšu testos. Visām jaunajām kartēm priekšā vecās labās RTX 2070 SUPER un RTX 2080 SUPER. Iespējams, konkrētā spēle ir kaut kā veiksmīgā nooptimizēta uz šīm videokartēm.

    Vēl viena spēle un vēl viens ļoti interesants rezultāts. Far Cry: New Dawn spēlē augstāks rezultāts iepriekšējās paaudzes kartēm un RTX 3070 Full HD izšķirtspējā spēj uzrādīt vien ap 105 fps rezultātu, kas to noliek kaut kur GeForce RTX 2070 SUPER karšu snieguma teritorijā. Pats par sevi tas nav slikts rezultāts, tomēr šai kartei bija jābūt topa augšgalā.

    Kopumā varam teikt, ka GeForce RTX 3070 īstā stihija ir 1080p un 1440p geimings, tomēr principā visās spēlēs tika sasniegti 50+ fps arī 4K izšķirtspējā. Attiecīgi pielāgojot grafikas iestatījumus uz mazliet piezemētākiem, šī karte varēs parādīt atzīstamu sniegumu arī šajā izšķirtspējā. Testos labi redzam, ka vecākās spēlēs labāks sniegums mēdz būt vecākām kartēm un tas tiešām liek aizdomāties par to, ka spēles varētu būt vairāk pielāgotas šīm labi notestētajām kartēm. Tomēr svaigajā Assassin’s Creed: Valhalla atkal ir uzskatāmi redzams, kā izkārtojas jaunās GeForce RTX 30 sērijas kartes un tur pārsteigumu nav. Pamēģināju ar šo karti paspēlēt arī šobrīd ļoti aktuālo Cyberpunk 2077 un secināju, ka spēlēšanai 4K izšķirtspējā nāksies izslēgt ray tracing un veikt arī mazliet citus grafikas iestatījumu pielāgojumus. Tad spēlēšana arī šajā augstajā izšķirtspējā būs ļoti laba.

    Ray tracing un DLSS veiktspējas testi

    Ray tracing efekti, protams, ir skaisti, tomēr sarežģītā rēķināšana rada lielu slodzi uz videokarti un rezultātā var samazināties ātrums ar kādu attēls tiek izvadīts uz ekrāna (fps). Tāpēc NVIDIA ir radījuši Deep Learning Super Sampling (DLSS) tehnoloģiju, kas izmanto mākslīgā intelekta tehnoloģijas, lai palīdzētu ātrāk uzzīmēt kadrus. Principā, daļa attēla tiek “uzminēta” un rezultātā tas var palielināt fps. Spēlēm tas ir īpaši svarīgi, tāpēc atsevišķu sadaļu vēlos veltīt tieši šai tēmai. Jaunajās RTX 30 Series videokartēs ir būtiski uzlabotas ray tracing un DLSS tehnoloģijas, kas ļaus šīs tehnoloģijas atbalstošās videospēles izbaudīt jaunā kvalitātē.

    No sākuma ņemsim talkā 3DMark pakā iekļauto NVIDIA DLSS sintētisko testu, kas konkrētajai videokartei ļauj vairākās izšķirtspējās aprēķināt DLSS ietekmi. Kā redzam, šī ietekme var būt diezgan jūtama un tā ir pirmā videokarte mūsu testos, kas spēj izpildīt šo testu 8K izšķirtspēja. Testi veikti standarta režīmā bez virstaktēšanas un ļaujam testam automātiski izvēlēties DLSS režīmu. Tagad gan testos, gan spēlēs mēs varam regulēt DLSS uzsvaru uz kvalitāti vai veiktspēju.

    • 1080p: 61.05 fps > 98.43 fps
    • 1440p: 37.49 fps > 89.45 fps
    • 4K: 1.85 fps > 48.25 fps

    CryEngine radītāji Crytek ir izveidojuši ray tracing testu Neon Noir un to izmantojam mūsu videokaršu testos, lai varētu novērtēt, cik labi konkrētajai testējamajai videokartei veicas ar šīs tehnoloģijas realizāciju. Pēc rezultātiem redzam, ka jaunās RTX 30 Series videokartes ir krietni spējīgākas par priekšgājējām, taču konkrēti šoreiz testētajai KFA2 kartei šajā testā absolūti neveicas. Atjaunojos uz jaunāko testa versiju, palaidu to neskaitāmas reizes, taču karte spēja uzrādīt ļoti, ļoti necilu rezultātu. Iespējams, kaut kur ir kaut kāda kļūda, bet tāpat parādu rezultātu.

    Secinājumi

    KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer ir pirmā GeForce RTX 3070 videokarte, ko testējam un tā parāda šīs klases produktu veiktspēju. Un tā ir interesanta. Protams, ne sintētiskajos veiktspējas testos, ne svaigās spēlēs, tā netur līdzi augstāku klašu GeForce RTX 3080 un RTX 3090 kartēm, tomēr “no apakšas” atsevišķos testos to pārspēj pagājušās paaudzes flagmanis GeForce RTX 2080 Ti, kuru NVIDIA solīja pārspēt ar šo karti. Un tad vēl gadās mazliet vecākas spēles, kurās acīmredzami priekšā ir vecākas GeForce RTX 2070 SUPER un RTX 2080 SUPER videokartes. Respektīvi, ļoti interesants un neviennozīmīgs sniegums.

    Plus, arī šo videokarti vajā visu GeForce RTX 30 sērijas produktu galvenā problēma – sliktā pieejamība. Veikalos šīs kartes ir ļoti ierobežotā daudzumā un ja ir, tad maksā ļoti dārgi. NVIDIA savai GeForce RTX 3070 paredz ap 500 dolāru (~600-700 eiro) cenu un par šādu naudu šī karte ir ļoti pievilcīgs pirkums. Atliek vien gaidīt, jo principā šī KFA2 karte ir spējīga kļūt par lielisku 1440p izšķirtspējas geiminga sabiedroto!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    04.01.2021 12:13

    Ja vien nVidia ar tādu pašu rūpību, ar kādu pieiet videokartes RGB LEDu regulēšanas iespējām caur mobilo aplikāciju, jo tā ir tiešām tāda fundamentāli būtiska funkcionalitāte, kādreiz izveidotu normāli strādājošus arī tādus nesvarīgus draiveru sīkumus, kāds ir, piemēram, Surround ieslēgšanas mehānisms, lai tas vienkārši strādātu, nevis būtu jāčakarējas gan ieslēdzot, gan izslēdzot.

    Krotow
    04.01.2021 12:21
    Reply to  Kavacky

    RGB figņas ir kartes ražotāja lauciņš IMHO (Asus, MSI utt.). References kartēm RGB nav.

    Krotow
    04.01.2021 12:16

    500$ MSRP cena 3070 kartei ir cena bez nodokļiem ASV štatu likumdošanas atšķirību dēļ. Pie mums ar muitas izmaksām, PVN un bez transporta izmaksām un tirgotāju peļņas tā būtu ap 570€. Reālajai mazumtirdzniecības cenai attiecīgi jābūt ap 650€. Uzpimpotajām versijām ar 3 ventilatoriem – ap 700€. Vairāk gan nav jēgas maksāt. Jāgaida rudens, kad 30xx haips daudzmaz pāries, bezkaunīgākie spekulanti būs bankrotējuši un sāks izpārdot savas pažobeles pa adekvātām cenām.

    Last edited 3 years ago by Krotow
    KKTK
    05.01.2021 13:15

    Kādas prognozes izsaka detaļu tirgotāji? Fabrikās reāli trūkst strādnieku, vai arī tas pieprasījums tik baiss? Kad prognozējas cenu nolaišanās?

    Reklāma