Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3080 10GB OC videokartes apskats

    Jaunākie raksti

    Pavisam nesen notestējām pirmo no šoruden izziņotajām jaunajām GeForce RTX 30 Series videokartēm – jaudīgo MSI GeForce RTX 3090 GAMING X TRIO 24G. Šodien apskatīsim RTX 30 Series paaudzē par pakāpi zemākas GeForce RTX 3080 sērijas produktu – ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3080 10GB OC.

    Apskata tapšanas brīdī ar šīs videokartes pieejamību Latvijā ir diezgan švaki un Dateks.lv varam redzēt, ka ierīcei cena bija ap 800 eiro. Nav nekādas garantijas, ka šajos laikos cena paliks tādā pašā līmenī, kad produkts atgriezīsies veikalu plauktos. Šī ir dulla gada vēl dullāka nogale un principā visi ievērojamie gada nogalē izziņotie tehnoloģiju produkti praktiski nav nopērkami. Kaut kādā mērā to ietekmē COVID-19 pandēmija, kas traucē pienācīgā apjomā sarūpēt gadžetu ražošanai nepieciešamās izejvielas un nodrošināt galaproduktu ātru aizgādāšanu līdz pircējiem. Jācer, ka nākamgad situācija uzlabosies un varēsim ātrāk tikt pie jaunajiem produktiem.

    Reklāma

    Starp citu, oktobrī pie mums varēja izlasīt arī Dateks.lv Toma veidoto MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO videokartes apskatu. Šis apskats ir noderīgs ar to, ka tajā jaunā videokarte tiek salīdzināta ar GeForce RTX 2080 SUPER un GeForce GTX 1080 Ti.

    Kas ir GeForce RTX 3080?

    Jauno Ampere paaudzes videokaršu prezentācijā septembra sākumā NVIDIA norādīja, ka GeForce RTX 3080 pārspēj iepriekšējās paaudzes flagmani RTX 2080 Ti. Savukārt, par kārtu augstākā RTX 3090 videokarte, kas ir saņēmusi veselus 24 GB super ātrās GDDR6X videoatmiņas (RTX 3080 ir “tikai” 10 GB šādas atmiņas), vairāk tiek salīdzināta ar TITAN RTX videokarti, ko par milzu naudu iepriekš pirka profesionāļi.

    Ja NVIDIA šobrīd jaudīgāko GeForce RTX 3090 reklamē kā videokarti ar kuru var izbaudīt pat 8K geimingu, tad GeForce RTX 3080 ir mazliet “piezemētāks” produkts ar ko varēsim pašas prasīgākās AAA spēles izbaudīt 4K izšķirtspējā. Mēs, protams, varam mēģināt kaut ko palaist arī 8K izšķirtspējā, tomēr jēgas no tā būs maz.

    Jaunās paaudzes videokartēm NVIDIA ir pilnveidojuši DLSS funkciju, kas tagad, izmantojot mašīnmācīšanās tehnoloģijas, spēj 1440p izšķirtspējas saturu ray tracing tehnoloģijas atbalstītajās spēlēs “uzpucēt” (upscaling) līdz 8K izšķirtspējai. Lai video uz 8K displeju (šobrīd tie gan ir tikai televizori) varētu nodot ar vienu kabeli, videokartē iebūvētas HDMI 2.1 un DisplayPort 1.4a pieslēgvietas. Jaunās videokartes arī darbojas ar PCIe 4.0 gluži tāpat kā dažu pēdējo gadu AMD produkti un šī izmaiņa dubulto pārsūtāmo datu apjomu. Ņem gan vērā, ka pagaidām uz Intel sistēmām pie PCIe 4.0 labumiem netiksi un būs jāsamierinās ar PCIe 3.0 ātrumiem. Praksē gan videokartēm arī tie vēl ir pietiekami.

    Lai labāk saprastu šobrīd aktuālo jaudīgāko RTX 30 Series videokaršu piedāvājumu un to salīdzināt ar iepriekšējās paaudzes “tautas” flagmani RTX 2080 SUPER, varam apskatīties VideoCardz.com sagatavoto tabulu.

    Ja vēlreiz vēlies izdzīvot RTX 30 Series videokaršu prezentācijas pasākumu, noskaties šo video.

    ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3080 10GB OC

    Šobrīd ASUS piedāvā GeForce RTX 3080 videokartes šoreiz apskatāmajā TUF GAMING versijā, kā arī dārgākajā un spējīgākajā ROG STRIX versijā. Tā, starp citu, ir nopērkama gan melnā, gan baltā krāsā. Vēl viens interesants produkts šajā sērijā ir ASUS EKWB GeForce RTX 3080 10GB GDDR6X, kas tapis sadarbībā ar šķidruma dzeses produktu spečukiem no EK.

    Ja iepriekš testētās GeForce RTX 3090 iepakojums bija izmēros lielāks, tad GeForce RTX 3080 karte iepakota tāda paša izmēra kastē, kā iepriekšējās paaudzes kartes. Visādi citādi, iepakojums ieturēts informatīvs un uzskatāmi parāda produkta galvenās īpašības. Acīmredzot, NVIDIA nedod lielu vaļu ražotājiem izdomāt dullus videokaršu iepakojumu dizainus. Tie visi veidoti pēc viena šablona.

    Tā kā ASUS produktu klāstā TUF GAMING skaitās tāda vienkāršāka un lētāka klase, kastē bez pašas videokartes neatradīsim nekādus citus labumus. Tik vien kā pāris papīrīši.

    Kas tad mums ir zem “kapota”? Šīs videokartes sirds ir GA102 procesors (to izmanto arī GeForce RTX 3090), kura bāzes frekvence ir 1440 MHz, bet rūpnīcā karte ir iestatīta Boost režīmā sasniegt 1785 MHz. Procesors sastāv no 28 miljardiem tranzistoru un to veido 8704 CUDA kodoli, 272 Tensor un 68 RT kodoli.

    GeForce RTX 3080 ir 10 GB GDDR6X videoatmiņas, kas ir pa vidu starp iepriekšējās paaudzes flagmaņiem – RTX 2080 SUPER (10 GB) un RTX 2080 Ti (11 GB). Lielai videokartes atmiņai tagad ir būtiska nozīme, jo ar RTX IO tehnoloģijas palīdzību spēļu radītāji var datus uzglabāt pa tieši videokartes atmiņā un lieki netērēt centrālā procesora resursus un nemazināt veiktspēju apstrādājot datus no paša datora datu uzglabāšanas ierīcēm. Tādējādi RTX 3090 ar savu iespaidīgo 24 GB videoatmiņu varēs uzrādīt labu sniegumu šajā ziņā.

    Videokartes dizains un uzbūves kvalitāte

    ASUS savus TUF GAMING produktus reklamē kā komponentes, kuras vienreiz ieliki savā datorā un vari par tām aizmirst – tās nepieviļot ilgi un bez problēmām darīs savu darbu. Es teiktu, ka par to liecina arī neuzkrītošais šīs videokartes dizains. Tumši toņi, pāris vietās uzraksts “TUF GAMING” un divas ne pārāk uzkrītošas RGB apgaismojuma zonas. ROG STRIX modelis būs krāšņāks, ja interesē tāds virziens.

    Kartes aizmugurē ir metāla plāksne, kas uzlabo ierīces dzesēšanu un palielina tās stingrību pret locīšanos. Tā tomēr ir 29.99 x 12.69 x 5.16 cm liela un ap pusotru kilogramu smaga 2.7 slotu karte. Arī priekšpusē korpuss veidots no metāla un uzlabojumus piedzīvojis arī radiators. RTX 30 Series kartēm tagad ir atsevišķa radiatora daļa tieši videoatmiņas dzesēšanai, jo tās ir daudz un tā ir ātra, tātad arī karsta.

    Videokartei ir trīs ventilatori un tiem ir savienotas lāpstiņas. Ražotājs skaidro, ka šādi var panākt lielāku gaisa spiedienu uz radiatoru un tādējādi labāk nodzesēt šo karsto ierīci. Līdzīgu pieeju izmanto arī citi videokaršu ražotāji. Ventilatori arī griežas pretējos virzienos un prot apstāties, kad kartes noslodze ir zema. Šādos brīžos ierīce būs pavisam klusa. Tiesa, arī pilnā noslodzē ventilatori man nešķita pārāk skaļi un tos nomāca testa datorā izmantotā AIO dzesētāja ventilatoru darbība. Jo nu būsim reāli, ja būs liela noslodze videokartei, tad slodze būs arī centrālajam procesoram.

    Šīs videokartes Founders Edition versijai maksimālā pieļaujamā darbības temperatūra ir 93 Celsija grādi un mūsu testos redzējām, ka pat pilnā slodzē un slēgtā korpusā šī videokarte ļoti labi dzesējas. Ar 74 grādiem maksimālā slodzē tā patiesībā ir viena no vēsākajām pēdējo gadu jaudīgajām GeForce videokartēm. Ļoti labs sniegums!

    Kā varam redzēt ar termokameru uzņemtajā fotogrāfijā, viskarstākā vieta uz videokartes ir ap procesoru.

    GeForce RTX 3080 apskatā Toms jau pastāstīja par kondensatoru sāgu. Kad pirmās RTX 3080 videokartes sāka nonākt pie pircējiem, tie ziņoja par nestabilu darbību.

    Kas tad īsti notika? Reference board shematiskajās vadlīnijās, kuras tiek izsūtītas visiem partneriem (ASUS, MSI, Gigabyte u.c.) pielāgoto karšu izgatavošanai, NVIDIA rekomendē grafiskā kodola (GPU) barošanu nodrošināt ar 5 POSCAP tipa polimēru kondensatoriem un 1 MLCC keramisko kondensatoru komplektu, kas sastāv no desmit elementiem. Dabā izrādījās, ka vairāki ražotāji savos RTX 3080 dizainos uzstādījuši 6 “lētos” POSCAP kondensatorus. Arī NVIDIA inženieri savā Founders Edition kartē nav pieturējušies pie pašu ieteiktā risinājuma un izvēlējušies shēmu 4 POSCAP + 2 MLCC, savukārt ASUS TUF un ROG Strix modeļiem visi 6 ir “dārgie” MLCC bloki.

    Pa kreisi – NVIDIA reference board dizains, vidū – Zotac Trinity, pa labi – NVIDIA Founders Edition

    Igor’sLAB septembra novērojumi liecināja, ka visbiežāk nestabila darbība bija novērojama tieši produktiem, kuros nav ievēroti ražotāja ieteikumi un uzstādīti visi 6 “lētie” POSCAP kondensatori. Daudzi pieņēma to kā patiesību, ziņu portālus pārpildīja raksti ar kliedzošiem virsrakstiem, nozākājot ražotājus par vēlmi ietaupīt uz kondensatoru rēķina. Kāds elektronikas inženieris reddit ierakstā salīdzinājis POSCAP un MLCC īpašības, uzskaitot katra kondensatoru tipa plusus un mīnusus. Kā izrādās, tad tieši MLCC cenas ziņā esot lētākie no abiem, tomēr pasaulē novērojams šī kondensatoru tipa deficīts. Savukārt viennozīmīgi apgalvot, ka viens vai otrs risinājums ir labāks izmantošanai grafiskā kodola barošanas ķēdē, neesot korekti.

    Atšķirībā no AMD Radeon RX 5700 XT sāgas 2019. gadā, ar kuru vistiešākajā veidā cīnījās mūsu servisa nodaļa, bet kura tik lielu publisku rezonansi neguva, ar risinājumu un oficiālu paskaidrojumu NVIDIA nāca klajā nevis 3 mēnešus, bet 3 dienas vēlāk – 28. septembrī, izlaižot jaunu draivera versiju 456.55 un savā forumā paziņojot, ka ar šo draiveri karšu nestabilitāte ir novērsta. Savukārt POSCAP un MLCC kondensatoru izkārtojums ir katra ražotāja izvēle un tas ne vienmēr norāda uz grafisko karšu kvalitāti.

    NVIDIA paziņojums

    Daudzi gan šo paziņojumu uztvēra ar lielu skepsi, uzskatot, ka jaunais draiveris tikai ierobežo kodola maksimālo frekvenci, tādēļ problēmas pazuda. Testēšana rāda, ka nav tiešas korelācijas starp izmantoto kondensatoru tipu un maksimālo GPU frekvenci. Arī jaunais draiveris, pretēji izskanējušajiem pieņēmumiem, neierobežo kodola boost frekvences. Kā redzam attēlā zemāk, tad šai videokartei ir izmantoti MLCC kondensatori.

    Paskat, cik lakoniska dizaina produkts, kad uz to skatās no sāna. Centrā liels “GEFORCE RTX” uzraksts, bet pa labi RGB izgaismojams TUF logo.

    Videokartei varam ar fizisku slēdzi pārslēgt režīmus no klusā uz paaugstinātas veiktspējas režīmu. Tajā videokarte ļauj ātrāk iegriezt ventilatorus un tādējādi ilgstošāk uzturēt augstāku veiktspēju. Bet arī šajā paaugstinātas veiktspējas režīmā videokarte nekļūst pārlieku skaļa. ASUS ir malači – izveidojuši lieliski nodzesētu produktu!

    Videokarti baro divas standarta PCIe astoņu kontaktu barošanas pieslēgvietas, tāpēc mums nebūs jāmeklē jauno 12 kontaktu pāreju, lai ierīci varētu pieslēgt pie mūsu barošanas bloka. ASUS rekomendē šo videokarti izmantot datorā, kam ir vismaz 850W barošanas bloks, jo pati karte spēj patērēt līdz 320W jaudu. Mūsu testos redzējām pat 350-360W jaudu, tāpēc rekomendējam kopā ar šādu videokarti iegādāties arī vismaz 1000W barošanas bloku. ASUS šoreiz ir ļoti tuvu šādas konfigurācijas maksimāli piegādājamās 375W jaudas slieksnim.

    Videokartei varam vienlaicīgi pieslēgt četrus displejus izmantojot trīs DisplayPort 1.4a un divus HDMI 2.1 portus (interesanti, ka references dizaina RTX 3080 tiek piedāvāts tikai viens HDMI ports). Tā kā videokartes DisplayPort portiem ir DSC 1.2a (Display Stream Compression) tehnoloģijas atbalsts, varam ar tikai diviem kabeļiem pievienot divus 8K displejus un darbināt tos katru ar 60Hz atsvaidzi. Savukārt, 4K izšķirtspējas displejus varam darbināt ar 120 Hz atsvaidzi. Pie HDMI 2.1 porta (ar atbalstītu kabeli) varam slēgt displejus un darbināt tos 4K 144Hz vai 8K 60Hz režīmos.

    Videokartes aizmugurē vairs neatradīsim USB-C pieslēgvietu, kas iepriekšējā paaudzē tika prezentēts kā vienkāršs veids kā pie videokartes pieslēgt dažādas virtuālās realitātes ierīces. Acīmredzot, šis virziens neguva gaidīto popularitāti.

    Uzlabojumus ir piedzīvojis arī NVIDIA veidotais NVENC/NVDEC video dzinis, kas ļauj apstrādāt video ar minimālu centrālā procesora noslodzi. Mēs varam natīvi līdz 8K 12-bit režīmam dekodēt MPEG-2, VC1, VP8, VP9, H.264 un H.265 saturu, kā arī klāt nācis AV1 atbalsts.

    Programmatūra

    Galvenā programma ASUS produktu lietotājiem ir Armoury Crate. Ar šo programmu varam kontrolēt AURA apgaismojuma sistēmu, veikt pielāgojumus spēlēm, kā arī iegūt draiverus un citu noderīgu programmatūru.

    Ja mums nepietiek ar standarta AURA apgaismojuma sistēmas efektiem, jaunus un unikālus varam izveidot paši ar AURA Creator programmu. Tajā redzēsim visas mūsu datorā esošās komponentes, kas atbalsta AURA apgaismojuma sistēmu un varēsim ļaut izskrieties mūsu kreativitātes kumeļiem.

    Virstaktēšana un monitorings notiek no ASUS GPU Tweak II programmas. Savā būtībā šī programma dara to pašu, ko mūsu ierastā MSI Afterburner, tikai izskatās citādāk.

    ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3080 10GB OC veiktspēja

    Lai saprastu šīs videokartes reālo darbību, veikšu vairākus veiktspējas testus un padarbināšu dažas populāras videospēles. Testēšana notiek uz šāda datora:

    Katrai videokartei, ko testējam, cenšos veikt manuālu virstaktēšanu paaugstinot video procesora un video atmiņas frekvences līdz vērtībām, kad karte vēl darbojas stabili. Visām GeForce videokartēm ir kaut kādu 100MHz rezervīte aizķērusies, ko grēks neizmantot, jo varam iegūt dažus fps spēlēs un arī sintētiskajos veiktspējas testos ir mazliet redzams ieguvums. Vienīgi jārēķinās, ka videokarte virstaktētā režīmā patērēs vairākus desmitus vatu lielāku jaudu un te vēl var padiskutēt vai šādai virstaktēšanai vispār ir jēga. Bet tīri sportiskas intereses pēc mēs to darām un turpināsim darīt.

    ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3080 10GB OC man izdevās veikt virstaktēšanu šādā apmērā:

    • GPU: +100MHz
    • VRAM: +150MHz

    Izskatās, ka videokarte jau ar savu rūpnīcas virstaktējumu ir tuvu procesora maksimālajām spējām un tāpēc ieguvums nebija liels. Reāli, mēs runājam par kādu līdz 5% veiktspējas vai ~5-10 fps pieaugumu spēlēs. Katrs pats izvērtē vai ir jēga ar to nodarboties. Jāpiezīmē, ka jaunās paaudzes GeForce videokartes ir sarežģītāk virstaktējamas, jo video atmiņas virstaktēšanas gadījumā karte pati mēģina izlabot virstaktēšanas režīmā radītās kļūdas un automātiski samazinās veiktspēju nevis “nokrešos”. Tādējādi būs grūtāk saprast to brīdi, kad vairs nav jākāpjas augstāk.

    Testējot videokartes, mēs izmantojam dažādus sintētiskos veiktspējas testus, lai uzskatāmi salīdzinātu savā starpā dažādas videokartes. Tie vairumā gadījumu ir brīvi pieejami testēšanas rīki un vari salīdzināt mūsu testos iegūtos rezultātus ar savu sistēmu. Tāpat esam pasākuši mērīt videokaršu veiktspēju (uzzīmēto kadru skaitu sekundē, jeb fps) vairākās populārās videospēlēs, lai labāk saprastu uz ko ir spējīga konkrētā videokarte.

    Veiktspējas testu rezultātos redzam interesantu skatu. Sagaidām, ka RTX 3090 būs neapstrīdams līderis absolūti visos testos, tomēr realitātē tas ne vienmēr tā notiek. Proti, RTX 3080 vairākos testos uzrāda teju tādus pašus rezultātus. Tiesa, jo augstāka izšķirtspēja, jo labāks rezultāts RTX 3090. Kas arī bija sagaidāmi. Testu rezultātos arī redzam, ka RTX 3080 ir jūtami pārāks par pagājušās paaudzes flagmani RTX 2080 Ti.

    OK, viena lieta ir veiktspējas testi, bet kāda situācija ir ar videospēlēm? Esam nopirkuši vairākas aktuālas videospēles, kurās varam veikt salīdzināmus kadru atjaunošanās ātruma (fps) mērījumus 1080p, 1440p un 4K izšķirtspējās. Izvēlamies DX12, atslēdzam visa veida fps limiterus un arī Vsync, lai netraucē mūsu rezultātiem un palaižam spēli visaugstākajos grafikas iestatījumos pilnekrāna režīmā. Pamata testi tiek veikti ar atslēgtu ray tracing un DLSS, lai varam salīdzināt vairāk videokartes. Ja videokarte atbalsta šīs funkcijas, tam veltām atsevišķu sadaļu, jo pārbaudām arī ray tracing ietekmi uz fps.

    Cik fps skaitās labs rādītājs?

    • <30 fps – ļoti čābīga spēlēšana
    • 30-40 fps – viduvēja spēlēšana
    • 40-60 fps – laba spēlēšana
    • > 60 fps – ļoti laba spēlēšana

    World of Tanks enCore spēles testā abas jaunās kartes ir diezgan jūtami priekšā, tomēr savā starpā atšķirība nav tik liela. RTX 3090 ir spējīgāka, īpaši pie augstākām izšķirtspējām.

    Ar Shadow of the Tomb Raider spēli gāja savādi. Ar RTX 3090 spēle ļoti ilgi ielādēja veiktspējas testu un nekas nemainījās pat pēc spēles un Windows pārinstalēšanas. Tāpēc paliekam pie novērotajiem rezultātiem. Interesantā kārtā, šajā spēlē 1080p izšķirtspējas testā priekšā ir RTX 3080 un RTX 3090 pārāka ir tikai 1440p un 4K izšķirtspējās. Tomēr starpība ir ļoti maza.

    Assassin’s Creed: Odyssey spēles testā visās trīs testētajās izšķirtspējās priekšā ir RTX 3090, tomēr atkal starpība līdz otrās vietas ieguvējam RTX 3080 ir ļoti maza. Notestējām arī jauno Assassin’s Creed: Valhalla un tur 1080p, 1440p un 4K testos RTX 3080 karte ieguva attiecīgi 93, 79 un 68 fps. Absolūti pietiekams rādītājs pilnvērtīgai spēlēšanai 4K izšķirtspējā!

    Atceros, ka ar Tom Clancy’s The Division 2 mums arī iepriekš ir bijuši visādi pigori un tas atkārtojas arī RTX 30 Series karšu testos. Abām jaunajām kartēm priekšā vecās labās RTX 2070 SUPER un RTX 2080 SUPER. Iespējams, konkrētā spēle ir kaut kā veiksmīgā nooptimizēta uz šīm videokartēm.

    Vēl viena spēle un vēl viens ļoti interesants rezultāts. Far Cry: New Dawn spēlē augstāks rezultāts iepriekšējās paaudzes kartēm un RTX 3080 Full HD izšķirtspējā spēj uzrādīt vien ap 109 fps rezultātu. Pats par sevi tas nav slikts rezultāts, tomēr šai kartei bija jābūt topa augšgalā uzreiz aiz RTX 3090, kas arī nav noticis.

    Redzot to, cik tuvu RTX 3090 kartes sniegumam ir šī ASUS veidotā RTX 3080, secinu, ka mājasdarbs ir izdarīts ļoti labi. Jaunā ASUS karte ir absolūts montrs 4K geimingam un mums nebūs jāpārdod abas nieres, lai to nopirktu.

    Ray tracing un DLSS veiktspējas testi

    Ray tracing efekti, protams, ir skaisti, tomēr sarežģītā rēķināšana rada lielu slodzi uz videokarti un rezultātā var samazināties ātrums ar kādu attēls tiek izvadīts uz ekrāna (fps). Tāpēc NVIDIA ir radījuši Deep Learning Super Sampling (DLSS) tehnoloģiju, kas izmanto mākslīgā intelekta tehnoloģijas, lai palīdzētu ātrāk uzzīmēt kadrus. Principā, daļa attēla tiek “uzminēta” un rezultātā tas var palielināt fps. Spēlēm tas ir īpaši svarīgi, tāpēc atsevišķu sadaļu vēlos veltīt tieši šai tēmai. Jaunajās RTX 30 Series videokartēs ir būtiski uzlabotas ray tracing un DLSS tehnoloģijas, kas ļaus šīs tehnoloģijas atbalstošās videospēles izbaudīt jaunā kvalitātē.

    No sākuma ņemsim talkā 3DMark pakā iekļauto NVIDIA DLSS sintētisko testu, kas konkrētajai videokartei ļauj vairākās izšķirtspējās aprēķināt DLSS ietekmi. Kā redzam, šī ietekme var būt diezgan jūtama un tā ir pirmā videokarte mūsu testos, kas spēj izpildīt šo testu 8K izšķirtspēja. Testi veikti standarta režīmā bez virstaktēšanas un ļaujam testam automātiski izvēlēties DLSS režīmu. Tagad gan testos, gan spēlēs mēs varam regulēt DLSS uzsvaru uz kvalitāti vai veiktspēju.

    • 1080p: 84.56 fps > 128.75 fps
    • 1440p: 53.04 fps > 119.03 fps
    • 4K: 25.37 fps > 65.34 fps

    CryEngine radītāji Crytek ir izveidojuši ray tracing testu Neon Noir un to izmantojam mūsu videokaršu testos, lai varētu novērtēt, cik labi konkrētajai testējamajai videokartei veicas ar šīs tehnoloģijas realizāciju. Pēc rezultātiem redzam, ka jaunās RTX 30 Series videokartes ir krietni spējīgākas par priekšgājējām un RTX 3080 atkal tikai mazliet iepaliek nesen apskatītajai RTX 3090 videokartei.

    Secinājumi

    ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3080 10GB OC ir ļoti laba videokarte, kurai ASUS ir parūpējies par ļoti spējīgu dzesēšanu, kas ne tikai karti notur pietiekami vēsu, bet nepieprasa skaļu ventilatoru trokšņošanu. Tāpat šī labā dzesēšana ļauj kartei nodrošināt ilgstošu augstu veiktspēju un konkrēti – ar RTX 3080 karti mēs varēsim absolūti bez problēmām 1440p un 4K izšķirtspējās spēlēt AAA spēles ar 60+ fps. Cenas/veiktspējas ziņā šīs klases videokarte šobrīd ir visadekvātākais pirkums, ja meklējam sev jaunās paaudzes GeForce. Hei, mēs varam ar teju maksimālajiem iestatījumiem un ieslēgtu ray tracing (ar DLSS, protams) 4K izšķirtspējā izbaudīt ilgi gaidīto Cyberpunk 2077 videospēli!

    Protams, jāņem vērā, ka pavisam nesen ir izziņotas arī jaunās AMD RX 6000 sērijas videokartes un ceram drīzumā uz testu saņemt arī šos produktus. Testu datoram esam sagādājuši arī jauno Ryzen 5900X procesoru, kam ir jādod papildus veiktspējas uzlabojums sadarbībā ar RX 6000 sērijas videokartēm. Tiesa, ar iepriekšējās paaudzes Radeoniem mums gāja ne pārāk labi – kartes nespēja nodrošināt stabilu darbību.

    ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3080 10GB OC varam rekomendēt iegādāties, ja vien to izdosies kaut kur veikalos atrast. Kursors.lv rekomendē, jo šī karte atbilst TUF GAMING idejai – komponente darbojas godam un nerada klapatas! Paskaties, kādas vispār jaunās RTX 30 Series videokartes Latvijā ir nopērkamas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ilmars Petrovskis
    14.12.2020 13:32

    Nu nē nogaidīšu līdz 2021.martam vai 2021.vasarai, nopirkšu 3060ti priekš 1080p pa 399$(protams Latvijākā prakse rāda pārvedot 399$ no dolāriem uz eiro sanāks pāri 400€ 🤣), kad cenas stabilizēsies. Vai kādu lietotu tam laikam iegādāšos no 20.sērijas.

    Ilmars Petrovskis
    14.12.2020 18:59

    Pašlaik spekulanti uzgriež cenu, bet respektabli pārdevēji arī grib nopelnīt. Personīgi biju nopircis savulaik 2017.gadā 1060 3gb par 330€ jaunu karti arī skatīšos 400€ robežās, bet kā būs tā būs, pēc trendiem neskriešu varu nogaidīt līdz putekļi nosēdīsies, tad jau redzēs.😁✌

    Krotow
    14.12.2020 13:45

    Šo karti varēs pirkt pēc 3 gadiem. Tad spekulanti būs rimušies un arī cena būs sakarīgāka.

    14.12.2020 14:44

    Tādi jocīgi laiki (atkal) pienākuši, pat gribēdams nevari nopirkt (pat pievienotājā Dateks linkā neviena 3080)..

    Artis Abols
    14.12.2020 14:59
    Reply to  Reinis Rozitis

    Sveiks! Mēs nekādi nevaram nodrošināt, ka veikalā kaut kas ir pieejams visu laiku. Apskata tapšanas laikā un vēl ja nemaldos vakar vai aizvakar kartes vismaz tika uzrādītas kā pieejams šīs nedēļas pirmajās dienās.

    14.12.2020 15:00
    Reply to  Artis Abols

    Jā, tas nebija attiecībā uz Kursoru – ja skatās piem. salidzini.lv, tad faktiskā aina ir ka 90% noliktavās ir 0 (tiem dažiem veikaliem, kuri uzrāda, maz ticības).

    Last edited 3 years ago by Reinis Rozitis
    Ilmars Petrovskis
    14.12.2020 19:13
    Reply to  Reinis Rozitis

    Amerikā arī ir liela problēma ar spekulantiem un tiem kuri pasūtījuši kartes iepriekš, līdz ar to cenas arī uzgrieztas. Kompānijas AMD un Nvidia nespēj nodrošināt pieprasījumu, jāgaida līdz viss norimsies. Amērikā pat ir joks “paper release” Atklāšana uz papīra. Visas 30.sērijas kartes ir pagaidām virtuālas, pat amerikāņi gaida video karšu cenu izlīdzināšanos. Starp citu laba doma par to sagatavot rakstu😁

    Krotow
    18.12.2020 19:21

    Vainojiet stedzīgos un neapzinīgos, kuriem vajag tūlīt un par jebkādu cenu. Nez, tagad arī pie videokaršu rūpnīcām stāv kriptoracēju fūres, kuri savāc jaunās videokartes veselām partijām?

    Reklāma