Web Analytics
More
    Reklāma

    GeForce RTX 3080 videokartes tests: bezkompromisa veiktspēja beidzot arī 4K izšķirtspējā

    Šis partnera materiāls tapis sadarbībā ar interneta veikalu Dateks.lv. Rakstu veidojis Toms no Dateks.lv un rakstā iekļautas partnerprogrammas saites. Kas ir partnera materiāls?

    Jaunākie raksti

    Ja vārdu salikumu “GeForce RTX 3080” redzi pirmo reizi un tas neliek tavai sirdij pukstēt straujāk, tad šis raksts visdrīzāk nav domāts tev. Savukārt tiem, kas “pazīst drēbi” atsevišķa iepazīstināšana nebūs vajadzīga.

    Tomēr atļaušos ražotāja (NVIDIA) vārdiem īsumā paskaidrot, kas tad īsti ir GeForce RTX 3080 grafiskā karte:

    Reklāma

    GeForce RTX 3080 grafiskā karte nodrošina veiktspēju, par kādu iepriekš datorspēļu entuziasti varēja tikai sapņot. NVIDIA Ampere – 2. paaudzes RTX mikroarhitektūra izmanto superātru 10 GB GDDR6X atmiņu, uzlabotos RT un Tensor kodolus, kā arī jaunos straumēšanas multiprocesorus, lai nodrošinātu reālistisku grafiku un progresīvas mākslīgā intelekta (AI) funkcijas.

    Ievads

    Atšķirībā no centrālo procesoru (CPU) industrijas, grafisko karšu nozarē progress no paaudzes uz paaudzi pēdējo 10 gadu laikā ir bijis krietni iespaidīgāks. Tomēr jāsaka, ka ar jauno 8 nanometru Ampere arhitektūru NVIDIA spožākie prāti ir pārspējuši paši sevi un jaudas lēciens padevies necerēti augsts.

    1. septembrī, oficiālā GeForce RTX 30 Series atklāšanas pasākuma tiešraidē kompānijas NVIDIA vadītājs ar lepnumu paziņoja, ka GeForce RTX 3080 modeļa veiktspēja līdz pat divām reizēm pārsniedz iepriekšējās paaudzes RTX 2080 grafiskās kartes spējas. Vislielāko sajūsmu radīja fakts, ka jaunās kartes rekomendētā pārdošanas cena štatos noteikta identiska – $699. Vai nav lieliski!?

    Daudzi nodomāja: “Bet hei, ja jau RTX 3080 ir divreiz jaudīgāka par RTX 2080, tad tai vajadzētu būt labākai arī par krietni dārgāko ($999) RTX 2080 Ti!?” un tā izrādījās taisnība – pēc TechSpot kolēģu datiem, RTX 3080 ir vidēji par 21% jaudīgāka nekā RTX 2080 Ti pie 2K jeb 1440p izšķirtspējas, bet 4K apstākļos pārsvars sasniedz pat 31 procentu. Iespaidīgi!

    Neskatoties uz to, ka RTX 3080 videokaršu nonākšana veikalu plauktos bija paredzēta tikai 17. septembrī un ātrāk nebija pieejami arī reāli veiktspējas testi, spēcīgā prezentācija un grandiozie solījumi noveda pie jauna NVIDIA akciju vērtības rekorda. Ja 27. augustā kompānijas akciju cena biržā bija 505 ASV dolāri, tad 2. septembrī tā sasniedza visu laiku augstāko punktu – 573 dolārus.

    Sarežģījumi

    Haips pēc prezentācijas bija milzīgs, daudzi entuziasti steidza pārdot savas GTX 10. un RTX 20. sērijas grafiskās kartes, lai atbrīvotu vietu datorā un piepildītu maciņu priekš RTX 3080. Kā jau ierasts, NVIDIA arī šoreiz sagatavojusi un pasaules attīstītākajās valstīs (diemžēl ne Latvijā) piedāvā iegādāties sava īpašā dizaina Founders Edition kartes, uz kurām internetā bija iespējams iestāties rindā, ko daudzi arī izdarīja.

    GeForce RTX 3080 Founders Edition

    Pienākot 17. septembrim, daudzi sagaidīja nevis jaunās kartes, bet milzīgu vilšanos. Skaidrs, ka gribētāju bija daudz un visiem karšu varētu nepietikt, tomēr to, ka Founders Edition versija NVIDIA mājaslapā no statusa “Notify Me” uz “Out of Stock” nomainīsies pāris minūšu laikā pēc oficiālās embargo krišanas, neparedzēja neviens.

    Līdz ar šādu notikumu pavērsienu daudzi internetā izteica minējumus, ka šīs kartes saražotas ļoti ierobežotā daudzumā vai patiesībā nemaz neeksistē. Iespējams tā uzskatītu arī mēs, ja vien jau 17. septembrī nebūtu saņēmuši un piegādājuši saviem klientiem pāris Palit GamingPro OC kartes.

    Interneta tirdzniecības portālā ebay.com daži veiksminieki par uzpūstām cenām centās iegūtās kartes pārdot izsolē, bet interneta troļļi spekulantiem atspēlējās, maldīgi solot par precēm astronomiskas summas.

    Ir apritējis mēnesis, bet situācija ar GeForce RTX 3080 pieejamību nav uzlabojusies – videokaršu vai nu nav nemaz, vai tiek piegādātas ļoti limitētā skaitā par paaugstinātām cenām, kas sāk atgādināt kriptovalūtu mining laikus. Diemžēl Tom’s Hardware jaunākā intervija ar NVIDIA vadītāju neko pozitīvu sagaidīt ātrāk par 2021. gadu neļauj.

    Kondensatoru sāga

    Aptuveni nedēļu vienkāršā tauta izrādīja savu neapmierinātību par karšu ierobežoto pieejamību un spekulantu uzpūstajām cenām, līdz 25. septembra rītā vācu apskatnieks Igors Valoseks no igor’sLAB publicēja savus novērojumus par atsevišķu RTX 3080 grafisko karšu nestabilo darbību, par ko bija ziņojuši daži apskatnieki un daļa no tiem dažiem simtiem lietotāju, kuriem bija izdevies kādu no RTX 3080 kartēm iegādāties. Plašākai auditorijai tālāk šo Igora vēstījumu pasniedza vairāki pazīstami tehnoloģiju blogeri un Youtube personības, tostarp JayzTwoCents, kura video skatījumu skaits sasniedzis jau gandrīz 2 miljonus.

    Kas tad īsti notika? Reference board shematiskajās vadlīnijās, kuras tiek izsūtītas visiem partneriem (ASUS, MSI, Gigabyte u.c.) pielāgoto karšu izgatavošanai, NVIDIA rekomendē grafiskā kodola (GPU) barošanu nodrošināt ar 5 POSCAP tipa polimēru kondensatoriem un 1 MLCC keramisko kondensatoru komplektu, kas sastāv no desmit elementiem. Dabā izrādījās, ka vairāki ražotāji savos RTX 3080 dizainos uzstādījuši 6 “lētos” POSCAP kondensatorus. Arī NVIDIA inženieri savā Founders Edition kartē nav pieturējušies pie pašu ieteiktā risinājuma un izvēlējušies shēmu 4 POSCAP + 2 MLCC, savukārt ASUS TUF un ROG Strix modeļiem visi 6 ir “dārgie” MLCC bloki.

    Pa kreisi – NVIDIA reference board dizains, vidū – Zotac Trinity, pa labi – NVIDIA Founders Edition

    Igor’sLAB septembra novērojumi liecināja, ka visbiežāk nestabila darbība bija novērojama tieši produktiem, kuros nav ievēroti ražotāja ieteikumi un uzstādīti visi 6 “lētie” POSCAP kondensatori. Daudzi pieņēma to kā patiesību, ziņu portālus pārpildīja raksti ar kliedzošiem virsrakstiem, nozākājot ražotājus par vēlmi ietaupīt uz kondensatoru rēķina. Kāds elektronikas inženieris reddit ierakstā salīdzinājis POSCAP un MLCC īpašības, uzskaitot katra kondensatoru tipa plusus un mīnusus. Kā izrādās, tad tieši MLCC cenas ziņā esot lētākie no abiem, tomēr pasaulē novērojams šī kondensatoru tipa deficīts. Savukārt viennozīmīgi apgalvot, ka viens vai otrs risinājums ir labāks izmantošanai grafiskā kodola barošanas ķēdē, neesot korekti.

    Atšķirībā no AMD Radeon RX 5700 XT sāgas 2019. gadā, ar kuru vistiešākajā veidā cīnījās mūsu servisa nodaļa, bet kura tik lielu publisku rezonansi neguva, ar risinājumu un oficiālu paskaidrojumu NVIDIA nāca klajā nevis 3 mēnešus, bet 3 dienas vēlāk – 28. septembrī, izlaižot jaunu draivera versiju 456.55 un savā forumā paziņojot, ka ar šo draiveri karšu nestabilitāte ir novērsta. Savukārt POSCAP un MLCC kondensatoru izkārtojums ir katra ražotāja izvēle un tas ne vienmēr norāda uz grafisko karšu kvalitāti.

    NVIDIA paziņojums

    Daudzi gan šo paziņojumu uztvēra ar lielu skepsi, uzskatot, ka jaunais draiveris tikai ierobežo kodola maksimālo frekvenci, tādēļ problēmas pazuda. Tieši tas pamudināja mani pie pirmās izdevības savā starpā salīdzināt četras dažādas GeForce RTX 3080 kartes ar atšķirīgiem POSCAP un MLCC izkārtojumiem, lai vienreiz un par visām reizēm noskaidrotu patiesību un naktīs varētu gulēt mierīgi. Kā man veicās? Par to uzzināsi jau pēc pāris dienām manā nākamajā rakstā, tomēr varu pačukstēt, ka nav tiešas korelācijas starp izmantoto kondensatoru tipu un maksimālo GPU frekvenci. Arī jaunais draiveris, pretēji izskanējušajiem pieņēmumiem, neierobežo kodola boost frekvences.

    Testēšanas metodes

    Lai noskaidrotu GeForce RTX 3080 grafiskās kartes veiktspēju, izmantoju piecas spēles ar iebūvētām benchmark ainām, lai rezultāti būtu maksimāli konsistenti un savstarpēji salīdzināmi:

    • Assassin’s Creed Odyssey
    • Borderlands 3
    • Far Cry New Dawn
    • Horizon Zero Dawn
    • Shadow of the Tomb Raider

    Papildus izmantoju arī šādas programmas:

    • HWiNFO – komponenšu temperatūru, sprieguma, ventilatoru apgriezienu un frekvenču monitoringam.
    • MSI Kombustor – sistēmas (videokartes un procesora) “uzsildīšanai” un kopējā energopatēriņa noteikšanai pie maksimālās slodzes.
    • MSI Afterburner – grafiskās kartes virstaktēšanai (OC).
    • 3DMark Time Spy – sintētiskais grafisko karšu (un CPU) veiktspējas tests.

    Visas spēles tika testētas trīs populārākajās izšķirtspējās – 1080p jeb FHD, 1440p jeb 2K un 2180p jeb 4K pie visaugstākajiem grafiskās kvalitātes iestatījumiem. Papildus veicu divus testus spēlē Shadow of the Tomb Raider, lai pārbaudītu DLSS risinājumu 2K un 4K apstākļos.

    Testa sistēma

    Lai objektīvi notestētu tik jaudīgu karti, kāda ir GeForce RTX 3080, nepieciešams arī ļoti ātrs centrālais procesors. CPU ietekme visvairāk jūtama pie zemākām izšķirtspējām (1080p), tāpēc izvēlējāmies šobrīd labāko procesoru spēlēm – Intel Core i9-10900K. Lai līdz minimumam samazinātu procesora bottleneck (jā, arī i9-10900K tāds ir!) negatīvo ietekmi uz rezultātiem, es to virstaktēju, liekot visiem 10 kodoliem darboties ar fiksētu 5.10 GHz takts frekvenci, kas TechPowerup testā sevi apliecināja kā visjaudīgāko konfigurāciju.

    Lai radītu sacensību garu un sniegtu iespēju salīdzināt RTX 3080 veiktspēju ar iepriekšējo paaudžu monstriem, izvēlējos visus testus veikt uz trim grafiskajām kartēm:

    1. MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO
    2. Gigabyte GeForce RTX 2080 SUPER Gaming OC
    3. Gigabyte GTX 1080 Ti AORUS Xtreme
    MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO Gigabyte RTX 2080 SUPER Gaming OC Gigabyte GTX 1080 Ti AORUS Xtreme
    Arhitektūra Ampere (8nm) Turing (12nm) Pascal (16nm)
    GPU GA102 TU104 GP102
    Mikroshēmas izmērs 628 mm² 545 mm² 471 mm²
    Pusvadītāju skaits (milj.) 28 300 13 600 11 800
    TMU / ROP / SM 272 / 96 / 68 192 / 64 / 48 224 / 88 / 28
    CUDA kodoli 8704 3072 3584
    Kodola frekvence 1815 MHz 1845 MHz 1607 MHz
    Atmiņas tips GDDR6X GDDR6 GDDR5X
    Atmiņas apjoms 10GB 8GB 11GB
    Efektīvā atmiņas frekvence 19 Gbps 15.5 Gbps 11.2 Gbps
    RT kodoli 68 48
    Tensor kodoli 272 384
    TDP 320W 250W 250W
    MSRP cena ASV (iznākšanas brīdī) $699 $699 $699
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    33 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    BDA
    15.10.2020 00:21

    Pēc draiveru atjaunošanas, problēmu nav.

    no name
    22.10.2020 20:07
    Reply to  BDA

    runā ka santa klauss ir aizķeries šogad dēļ 3080

    no name
    22.10.2020 20:21
    Reply to  no name

    bērneļi runā par kādu kruto karti ko saņēmuši izredzētie puikas ko varot klokot bet nedrīgst rādīt parastai tautai

    15.10.2020 01:35

    SLI neesamība ir mīnuss?! tak tā 10+ gadus beigtā govs jau sen no ceļa bija jānostumj grāvmalā, lai sapūst tur.

    15.10.2020 11:11
    Reply to  digitalk

    Kaut ko taču vajadzēja ierakstīt, savādāk visi kliegtu, ka NVIDIA man samaksājusi, lai būtu tikai pozitīvais. :D

    Bet ja nopietni, tad tiešām SLI ir gandrīz izmiris. Mīnusu piešķīru tādēļ, ka 2x dārgākā un tikai 10-15% jaudīgākā RTX 3090 to atbalsta. Var saprast arī NVIDIA – ja 3080 atbalstītu SLI, tad neviens geimeris nepirktu 3090, bet divas 3080.

    15.10.2020 11:16

    tāpat jau atrada, ka cenas neesot labas un pareizas. angažēts tipiņš tu esi :D

    Aplams
    15.10.2020 09:11

    TOM, kāpēc salīdzinošajā tabulā liekat cenas, kuras neatbilst dateks.lv?
    Jums pat zotaks maksā gandrīz 1k, kādi tur 699$

    15.10.2020 09:21
    Reply to  Aplams

    tāpēc, ka cenas LV var mainīties pat no politiķu garastāvokļa.

    15.10.2020 10:46
    Reply to  Aplams

    RTX 3080 Latvijā pašlaik nav reāli nopērkamas, tāpēc nolēmu izvairīties no jebkādām spekulācijām un norādīju ražotāja rekomendētās cenas ASV. Lielo pieprasījumu un karšu deficītu peļņas nolūkos, diemžēl, izmanto ne tikai preču vairumtirgotāji, bet pat ražotāji, ko labi ilustrē MSI piemērs. Uzlabojoties pieejamībai nostabilizēsies arī cenas. RTX 3080 gan joprojām ir izdevīgs pirkums, kamēr cena nepārsniedz 2080 Ti robežu.

    Last edited 3 years ago by Toms no Dateks.lv
    16.10.2020 09:51

    Un Tu kā dateks.lv pārstāvis gribi teikt, ka nezini cenu, par kādu tiks tirgotas šīs kartes?

    16.10.2020 10:13
    Reply to  pajolis

    Tieši tā! Ja nav zināma iepirkuma cena, tad nav iespējams noteikt arī pārdošanas cenu. Kartes netiek iepirktas no NVIDIA, bet vairumtirdzniecības noliktavām, kuras uzstāda cenas pēc saviem ieskatiem, tirgus situācijas (piedāvājums/pieprasījums) un “ēstgribas”.

    Cik var spriest no pašreizējām cenu lapām, RTX 3080 cena svārstās no 820 eiro par vienkāršākajiem līdz pat 1200 eiro par premium modeļiem (ASUS ROG, MSI Gaming u.c.).

    Bijušais Klients
    28.10.2020 19:34

    Un jūs protams ielikāt 3080 TUF par 1245 eur? Jūs jau ar neko labāki neesat par scalperiem. Es neticu, ka iepirkāt tās pāris kartes par tādu cenu no vairumtirgotāja, jābūt pilnīgam idiotam, lai ko tādu darītu. Esmu dziļi vīlies dateks cenu politikā, nekāda biznesa ētika, tikai mantkārība!!

    KKTK
    15.10.2020 09:24

    Labi sarakstīts! Interesanti kāpēc CPU virstaktēts? Kādi bija rezultāti neklokojot?

    15.10.2020 11:05
    Reply to  KKTK

    Rakstā jau paskaidroju, bet varu atkārtot. Pie zemām izšķirtspējām (1080p un mazāk) tieši procesors ir vājā vieta, kas neļauj izmantot visu videokartes potenciālu.

    Tom’s Hardware nesen notestēja RTX 3080 kopā ar populārākajiem procesoriem un pie 1080p pat Intel i9-9900K par vidēji 10 FPS atpalika no i9-10900K, bet Ryzen 9 3900X ir gandrīz 20% vājāks. Foto.

    Virstaktēšana šo pudeles kakla (bottleneck) efektu samazina un ļauj izteiktāt novērtēt tieši grafiskās kartes spējas.

    Last edited 3 years ago by Toms no Dateks.lv
    16.10.2020 09:52

    kurš pie vella pirks 3080 ar 10900k, lai blieztu 1080p?

    16.10.2020 10:19
    Reply to  pajolis

    Vairumā gadījumu tiešām RTX 3080 priekš 1080p ir overkill, bet geimerim ar augsta refresh rate FHD monitoru (ASUS VG279QM 280Hz) tas nemaz nebūtu tik neparasti.

    Austris
    16.10.2020 20:04

    Jā, un es vēl tikko funktierēju par ryzen 9 3900X ar RTX 3080, lai spēlētu ar 1080p 240Hz monitoru.. tad laikam nepareizā procesora izvēle? Lētāks par 10900K iznāk. Tik jautājums, vai tas reāli kaut ko jūtami nobremzētu. Gan jau tos 240Hz izdotos izspiest un vēl paliktu kāds kodols fona darbībām?

    Vai es nepareizi spriežu?

    16.10.2020 22:24
    Reply to  Austris

    Augstāk minētajā linkā kā reiz ir testēta RTX 3080 gan ar i9-10900K, gan Ryzen 9 3900X. Pie 1080p FPS izteiksmē Intel ir par krietniem 10-20% priekšā. Kā pārdevējs izteikšu nepopulāru viedokli – iesaku pagaidīt 5. novembri, kad būs reālie Ryzen 5000. sērijas CPU testi. AMD prezentācijā solīja, ka gāzīs Intel arī no pēdējā – gaming CPU troņa. Ja nē – i7-10700K ir sweetspot.

    17.10.2020 01:58

    2080ti ir overkill priekš 1080p. Te pat runas nevar būt.

    no name
    17.10.2020 19:39
    Reply to  se7en

    Īss kopsavilkums:
    Kartes nav pieejamas jo piemēram msi uzpērk savējās caur skalperiem
    NVididia ražotās ar smuko kūleri piejamas tikai jūtūberiem
    Asus iespējams arī caur skalperiem

    no name
    17.10.2020 20:08

    Un labākais price performance ir 1080ti ko pirku lietotu par 400ebrejiem

    no name
    17.10.2020 20:41
    Reply to  no name

    un nenožēloju ne pa matu

    no name
    17.10.2020 20:47
    Reply to  no name

    vai 3080 dod dubultu jaudu par dubultu cenu?

    1080ti rulees kādu laiku kāmēr jensenam ādas jaka sažūs

    no name
    17.10.2020 20:52
    Reply to  no name

    par tiem cappiem bija tā ka pat derauder teica ka nevar saprast vai tas ir draivera problēma vai capu

    no name
    17.10.2020 20:56
    Reply to  no name

    domāju ka problēma ir vissu sasteigt un tad risināt
    nestrādās – nestrādās – useri ieteiks kaut ko citu

    17.10.2020 23:50
    Reply to  no name

    varbūt iemācies savu “balto troksni” publicēt vienā komentārā?

    no name
    22.10.2020 15:08
    Reply to  no name

    baltais troksnis – kartes joprojām nav [ja neskata tos kas olimpa kalnā]

    no name
    22.10.2020 20:31

    es domāju ka amd pierādīs sevi ja tas ir 2x rx5700 tad tas būs spēcīgi

    no name
    01.11.2020 03:30
    Reply to  no name

    update:
    nu vis maz nekļūdijos ka būs 2x rx 5700
    cilvēki pirms tam runāja ka amd labi ja konkurēs ar rtx 3070?

    no name
    26.10.2020 15:22

    kartes jorojām nav un ir baumas ka ādas jaka taisās pārmesties uz otru slāni – uz tmsc – jo samsungs nerullee

    no name
    26.10.2020 15:36
    Reply to  no name

    būs jaunie čipi no tmsc ar 10% increase un 300000 owneri atkal varēs laizīt cukura gailīti

    no name
    01.11.2020 03:35
    Reply to  no name

    un runājot par 4K tad 3080 knapi velk uz 56 fps iekš Watch Dogs: Legion
    pat ar pirmo patchu

    Last edited 3 years ago by no name
    no name
    01.11.2020 03:55
    Reply to  no name

    citāts no guru3d – That’s good news for AMD’s recently announced graphics cards, but the 8GB on the RTX 3070 this already is becoming a limitation.

    Reklāma