Web Analytics
More
    Reklāma

    Patriot Viper V550 – spēlēm paredzētās budžeta klases peles apskats

    Jaunākie raksti

    Datorpeles un tastatūras ir ļoti individuāla lieta – kas vienam patīk, citam tas var dergties. Šobrīd ikdienas datora aksesuāru komplekts man uz galda ir visai interesants – man ir Logitech lētā gala datorpele ar “Silent” nosaukumā, kā arī tastatūra ar Outemu zilajiem (tātad visai skaļi klikšķošajiem) slēdzīšiem. Kaut kur atvilktnē ir arī spēlēm paredzēta sākuma līmeņa pele, bet to ikdienā neizmantoju pats sev nezināmu iemeslu vadīts. Kristaps nesen rakstīja par savu pirmo mehānisko tastatūru – HyperX Alloy FPS Pro pie kuras beidzot pēc pāris mēnešu lietošanas ir piešāvies. Tāpat testa nolūkos viņš ir nopircis un lieto Razer Mamba Wireless peli.

    Apskatiem bijis gana plašs peļu un tastatūru skaits, bet tikai pāris peles un viena tastatūra šķitusi uzreiz lietojama bez laika, kas nepieciešams, lai pie šīm ierīcēm pierastu. Tas nav ne labi, ne slikti. Pie šādām ierīcēm ir nedaudz jāpierod, bet šoreiz pasteigšos nedaudz uz priekšu un pateikšu, ka Patriot Viper V550 iegūla gandrīz precīzi man rokā, uzreiz to iemīlēju.

    Reklāma

    Vai spēlēm paredzēta datorpele var būt ērta ikdienai?  Vai spēlēm paredzēta datorpele var būt vienlaicīgi arī saprātīgi lēta? Patriot Viper V550 cena ir ap 40… 45 eiro, atkarībā no izvēlētā interneta veikala. Bet vai šī lētā pele ir arī pietiekami universāla spēlēm un ikdienai? To centīsimies noskaidrot.

    Tehniskā specifikācija

    • Sensors: PixArt 3325, 5000 DPI, 10 000 DPI ar programmatūras palīdzību
    • Slēdzīši: Omron (10 miljoni piespiediena reižu)
    • Polling rate: 1000 Hz
    • Izmēri: 38 mm (H) x 67 mm (W) x 125 mm (D)
    • Svars: 166 g
    • Papildpogas: pelei ir 9 pogas, 8 no tām ir pielāgojamas
    • Savienojumi: USB, vada garums 1.8m
    • Programmatūra: Viper
    • Papildu: RGB LED izgaismojums, iebūvēta atmiņa
    • Cena: sākot no 40 eiro interneta veikalos

    Universāls izskats un salīdzinoši kvalitatīva uzbūve

    Sākšu ar to, ka Patriot Viper V550 datorpele noteikti uzskatāma par ļoti kvalitatīvi uzbūvētu, ja skatāmies uz peles cenu. Viper V550 pele mierīgi var konkurēt arī ar 80 un pat 100 eiro pelēm, jo ražotājs ir izvēlējies to aprīkot ar visu, ko vien sirds varētu iekārot – peles USB vads ir saprātīgi garš, tas ievīts audumā un ir patīkami resns. Iespējams, daži pat teiktu, ka Viper V550 vads ir nedaudz par resnu vai par stīvu, bet man šādi vada noformējumi patīk.

    Viper V550 būvēta no lieliskas plastmasas, te tiešām nav, kur piesieties. Peles sānos izvietotas pogas, katrā sānā pa divām. Zem pogām ir gumijas ielaidums, kas uzlabo peles satvērienu ar īkšķi un mazo pirkstiņu. Jāsaka, ka uzlabot Viper V550 noturēšanu plaukstā vajag, jo Viper V550 ar saviem 166 gramiem ir drīzāk smaga pele.

    Pati Viper V550 ir dēvējama par plakanas formas peli, plaukstas atbalsta daļa ir maz izliekta. Es savai rokai būtu vēlējis, lai Viper V550 pele būtu nedaudz augstāka vai arī nedaudz garāka, bet kopumā šajā ziņā Viper V550 noteikti ir gana ērta pele. Viper V550 paredzēta lietošanai gan ar labo, gan kreiso roku, tātad pele ir pilnīgi simetriska.

    Viper V550 apakšdaļā izvietotas piecas slidenās peciņas, kas ir ar salīdzinoši lielu laukumu, tāpēc pele ļoti labi slīdēs pār gandrīz visām virsmām.

    Peles sānu pogas izvietotas varbūt ne pašā ērtākajā vietā, vismaz man nācās atslēgt kreisajā sānā tuvāk lietotājam esošās pogas darbību pavisam (pēc noklusējuma tā ir Back poga tīmekļa pārlūkos), jo to pārāk bieži nospiedu kļūdas dēļ, vai vienkārši kāda refleksa dēļ. Nezinu.

    Aiz Viper V550 peles rullīša novietotas divas papildu pogas, kas atbild par iestatījumu režīmu pārslēgšanu un arī par DPI pārslēgšanu. Katram iestatījumu režīmam vari pielāgot četrus dažādus DPI kursora pārvietošanās ātrumus, par režīma maiņu pavēsta Viper logotips, tas nomaina krāsu. Tā kā Viper V550 rullītis novietots super ērtā pozīcijā, tad papildpogas DPI un režīmu pārslēgšanai atrodas super neērtā vietā. Nespēju iedomāties, kā kāds spēles karstumā varētu pārslēgt DPI režīmu, neskatoties uz peli, jo abas papildpogas atrodas ne tikai tizlā vietā, bet arī ļoti tuvu viena otrai. Šī laikam ir lielākā sūdzība par Viper V550 uzbūvi.

    Kopumā gan jāsaka, ka ap 40 eiro diez vai spēsi atrast labāk uzbūvētu spēlēm paredzētu datorpeli.

    Vienkāršas, spilgtas RGB gaismiņas

    Jāsaka tā, ka Viper V550 RGB izgaismojums ir kaut kas gana tuvs ASUS filozofijai, piedāvājot salīdzinoši košus RGB LED, bet vienlaikus tos varēsi gana ērti pielāgot savām vajadzībām. Viper V550 peles sānos un ap rullīti RGB LED ir spilgtāki, bet Viper logotips izgaismots nedaudz blāvāk. Jāsaka, ka man būtu gribējies, lai viss būtu pretēji – sāni spīdētu mazāk agresīvi, bet logo varēja būt izteiktāks un pat lielāks. Kāpēc? Jo, kā jau minēju, logo ziņo par režīmu pārslēgšanos, dažkārt dienas laikā ir visai sarežģīti atšķirt zilo no violetās vai sarkano no oranžās krāsas.

    Viper V550 sānu gaismu joslas varēsi pielāgot kā vien sirds kāro, arī rullīša izgaismojums ir pilnīgi tavā pārziņā, bet logo izgaismojums gan ir atkarīgs no izvēlēta iestatījumu režīma.

    Protams, RGB LED izgaismojuma pielāgojuma nianses nav tik plašas kā ASUS un citiem datora aksesuāru zīmoliem, kas sev uzmanību pievērš šādi, bet tie būs pietiekami vairumam lietotāju. Ja vēlies, RGB LED izslēdzami pavisam, bet logo izgaismojumu gan nevarēsi atspējot.

    Programmatūra – uzstādi un aizmirsti

    Viper V550 pavada vienkārša, bet funkciju klāsta ziņā pieņemama lietotne, kas ielādējama turpat no ražotāja lapas.

    Lietotne sadalīta daļās – viena atbilst par sensora jutības (DPI, kursora ātruma) iestatījumiem, viena par peles pogu pārdefinēšanu vai atslēgšanu, pieejamas arī makrosu ieraksta iespējas un RGB LED izgaismojuma iestatījumi.

    Man līdz galam nav skaidrs, kam noder pieci dažādi pogu iestatījumu režīmi, kā arī četri DPI kursora ātruma iestatījumi ir par daudz, pietiek ar diviem DPI režīmiem. Ja pieci pogu iestatījumu režīmi ir par daudz, vari kādu no tiem dzēst, tas noteikti atvieglos ikdienu. Par izvēlēto DPI režīmu ziņos zilas LED diodītes peles sāna priekšējā daļā, bet samazināt DPI režīmu skaitu nevar – tie vienmēr paliek četri, kas ne visiem būs pieņemami. Vismaz man jau trīs DPI iespējas šķiet traucējošas, kur nu vēl četras, kurām katru reizi ar papildu klikšķiem un ne pārāk ērtā vietā pieejamas pogas jādodas cauri.

    Interesanti, ka X un Y asu jutību iespējams pielāgot atsevišķi, kas nav pieejams pat daudzām jūtami dārgākām pelēm.

    Labā ziņa ir tā, ka Viper V550 tikusi pie iebūvētas atmiņas – visi iestatījumi paliek pelē. Vari pēcāk Viper V550 pievienot citam datoram bez Viper programmatūras, pele darbosies identiski.

    Programmatūra arī parāda pār mājas ekrānu, spēli vai kādu citu atvērto programmu izvēlēto peles režīmu un izvēlēto DPI (kursora ātrumu), kas ir visai patīkama nianse. Protams, tad Viper programmatūrai jābūt uzstādītai datorā.

    Spēlītes un ikdiena

    Viper V550 izmanto Pixart 3325 sensoru kopā ar Omron slēdzīšiem peles galvenajām pogām. Nez kāpēc Viper V550 peles pogu piespiediena skaits tiek solīts tikai 10 miljonos reižu, kaut arī no Omron slēdzīšiem parasti gaidām vismaz 50 miljonus piespiedienu.

    Pixart 3325 sensors nodrošina līdz 5000 DPI izšķirtspēju jeb peles kursora pārvietošanās ātrumu, kas palielināms līdz 10 000 DPI ar programmatūras palīdzību. Vai ar 5000 DPI ir pietiekami? Es teiktu, ka būtu jāmeklē peli ar īstiem 7000 vai nedaudz vairāk DPI, ja grasies spēlēt nopietnāk, bet arī ar 5000 DPI ir pietiekami. Pie 10 000 DPI jau ir gandrīz nelietojami ātra kursora darbība, bet, ja izmantosi Viper V550 kopā ar 4K monitoru, 10 000 DPI varētu sākt jau lieti noderēt.

    Ikdienas darbos pie 1440p ekrāna vismaz man neko virs 4200 DPI neprasās, bet katram pieradums ir citādāks. Turklāt līdz 5000 DPI Viper V550 bez jebkādām problēmām strādā uz visa veida virsmām.

    Spēlītēs nejutu vajadzību iet virs 5000 DPI, bet, iespējojot 7000 DPI nekādas problēmas nesaskatīju Viper V550 darbībā. Nezinu un attiecīgi nevaru komentēt, kā tiek panākta peles kursora ātrāka pārvietošanās ar programmatūras palīdzību.

    Nobeigumā

    Viper V550 ir viena no cenas ziņā pieejamākajām gana nopietnajām spēlēm paredzētajām pelēm. Protams, konkurenti nav gulējuši, un ir pieejami tādi zināmu ražotāju modeļi kā Corsair Harpoon RGB PRO ar Pixart PMW 3327 12 000 DPI sensoru un Omron slēdzīšiem.

    MSI Clutch GM11 ir ar 5000 DPI, Logitech G203 Prodigy ir ar 6000 DPI un Steelseries Rival 3 ir 8500 DPI.

    Vēlētos vēlreiz uzsvērt, ka Patriot Viper V550 ir ļoti nopietni uzbūvēta, bet tā ir visai plakana, ar zemu liekumu/ kūkumu plaukstas atbalstam. Vismaz man būtu gribējies vai nu lielāku peles kūkumu vai arī pašu peli nedaudz garāku, tad tā noteikti būtu uzreiz daudz ērtāka, jo pat dažām ofisa darbu pelēm kūkums ir jūtami izteiktāks. Mazākai rokai Viper V550 varētu būt pat ideāli ērta.

    Pogu skaits un izvietojums ir visai standartizēts, kad Viper V550 pretstata konkurentiem, bet Viper V550 sānu pogas izmēros ir lielākas par konkurentu pogām. Lielākās atšķirības meklējamas ērtā piekļuvē pogām, kur Viper V550 ne īpaši labi izceļas ar DPI pārslēgšanas pogas novietojumu.

    RGB LED izgaismojums ir savā vietā, tas nav tik sīki pielāgojams kā ASUS un citiem lielajiem zīmoliem, bet būs gana mazāk prasīgam lietotājam. Par 40 eiro neko diži vairāk negaidīju.

    Man ļoti patīk precīzā peles darbība, kā arī PTFE peciņu skaits un laukums ir pamatīgs, lai Viper V550 pele perfekti slīdētu pa gandrīz jebkuru virsmu.

    No spēlēm paredzētajām pelēm cenā zem 70 eiro Viper V550 būtu viena no manām pirmajām izvēlēm, jo lielie zīmoli šajā cenā noteikti būs ietaupījuši uz materiāliem, peles vads varētu nebūt ievīts audumā utt.

    Patika

    • Pievilcīga cena
    • Lieliska uzbūve
    • Precīza darbība
    • Iebūvēta atmiņa (pele nes savus iestatījumus līdzi uz citiem PC)

    Ne tik ļoti patika

    • Peles vads kādam varētu šķist pārāk stīvs
    • Sānu pogas var nākties atspējot, tās nav ideāli izvietotas
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    112
    22.05.2020 15:38

    Nopietni?

    “Vai ar 5000 DPI ir pietiekami? Es teiktu, ka būtu jāmeklē peli ar īstiem 7000 vai nedaudz vairāk DPI, ja grasies spēlēt nopietnāk..”

    112
    22.05.2020 16:02
    Reply to  Artis Ābols

    Uzsvars uz spēlēt nopietnāk un 7000dpi.. Tie vārdi vienkārši nelīmējās kopā. Nomaini windows sensitivity un iegūsti 12k DPI… Mārketinga gimmick, nekas cits.
    Un likt uzsvaru uz DPI salīdzinot “spēlēm domātas peles”…
    Nekāds budžeta klases killeris šis arī nav un nebūs.. Steelseries rival 3 internetveikalos ir ap 30eur (ne kā linkā uz kosmosu).

    Ruksis
    22.05.2020 17:33
    Reply to  112

    Pele tak paredzēta budžeta klases spēlēm.

    112
    22.05.2020 17:47
    Reply to  Ruksis

    Kuras būtu budžeta klases spēles? Tās, kuras lētākas? Runāju par “meklēt peli ar 7000+ DPi, ja grasies spēlēt nopietnāk”. Tieši DPI uzsvēršanu.
    Es pat nevaru šim izdomāt kādu paralēli ar ko salīdzināt..

    staa
    23.05.2020 11:15

    “No spēlēm paredzētajām pelēm cenā zem 70 eiro Viper V550 būtu viena no manām pirmajām izvēlēm, jo lielie zīmoli šajā cenā noteikti būs ietaupījuši uz materiāliem, peles vads varētu nebūt ievīts audumā utt.”

    -Ko tu tur murgo???

    Cooler Master mm710, Glorious model O, O-, D ~ 50€

    Labvēlis
    26.05.2020 11:48

    Nopirku Razer Deathadder V2 pa 70

    Tas ka vads ir ļoti mīksts tiešām ir feina lieta, svarīgi tomēr man. Pati pele jau arī, protams, ir patīkama – sensors ar saviem 20K ir tiešām tīkams un precīzs; pogas un rullīša klikšķis ir bauda, it īpaši patīk īsceļa atpakaļ-priekšu īkšķa pogas, lieliska sajūta lietojot.

    Vienīgi tā viņu Synapse jātur visu laiku fonā lai RGB rāda ko vajag -> tad lai griež varavīksni, roka tāpat virsū.

    Reklāma