Web Analytics
More
    Reklāma

    HyperX Alloy FPS Pro mehāniskās tastatūras apskats

    Jaunākie raksti

    Vakar jau pastāstīju par SteelSeries Arctis 3 Bluetooth austiņām, ko nopirku pats sev ikdienas lietošanai. Šīs austiņas mani pārsteidza ar savu labo uzbūves kvalitāti, skanējumu un ērto lietošanu. Šodien vēlos pastāstīt par vēl vienu gadžetu, ko pirms vairākiem mēnešiem nopirku pats sev un kas arī man liekas veiksmīgs pirkums. Es runāju par HyperX Alloy FPS Pro, kas ir mana pirmā pilnībā mehāniskā tastatūra.

    Arī ar šo produktu man ir stāsts. Līdz šim es nebiju pārāk izvēlīgs tastatūru ziņā un izmantoju to, kas man bija pie rokas.

    Reklāma

    Apple Magic Keyboard

    No MacBook datoru lietošanas gadiem es biju ļoti pieradis pie Apple tastatūrām un nopirku mazo Magic Keyboard. Pirms daudziem gadiem biju no rokām nopircis arī lietotu lielā izmēra Magic Keyboard, bet tai pāris taustiņi nedarbojās korekti un ikdienā to tastatūru tā arī neizmantoju. Pie reizes arī nosolījos vairs nečakarēt savu dzīvi un nepirkt lietotus gadžetus.

    Logitech K120

    Kad mājās uzradās Windows darbināts dators, sāku lietot visparastāko Logitech K120 tastatūru, jo tādu atradu savos gadžetu krājumos. Un patiesībai šai tastatūrai nav nekādas vainas, esmu ar to uzrakstījis ļoti, ļoti daudz teksta.

    Logitech K400+

    Kad pirms dažiem mēnešiem gatavoju Raspberry Pi 4 datoriņa apskatu, ērtības labad nopirku Logitech K400+ bezvadu tastatūru, lai nav jākrāmējas ar vadiem un noderīgs ir arī tastatūras un peles apvienojums vienā ierīcē. No sākuma bija pagrūti piešauties pie rakstīšanas, bet pieradu. Bet tad sāku spēlēt F1 2019 sacīkšu videospēli un sapratu, ka ir laiks pamēģināt kādu spēlēm vairāk piemērotu mehānisko tastatūru.

    Uz šādas tastatūras es klabināju bērnībā

    Tā nopietni ar mehāniskajām tastatūrām biju saskāries tikai laikos, kad tās bija vienīgās pieejamās tastatūras. Proti, >20 gadus atpakaļ un pēdējā laikā tikai mazliet biju pabakstījis kolēģu tastatūras. Tās man likās briesmīgi neērtas un skaļas. Ir grūti piešauties pie taustiņiem, kurus jāspiež ar spēku, pirksti ātri nogurst. Tāpat man arī nebija nekādas skaidrības, kurus tieši slēdžus man vajag. OK, es biju teorētisko pusi izlasījis internetā un noskatījies vairākus desmitus video par slēdžiem, taču tie nespēj tev uzskatāmi parādīt, kāda būs slēdžu darbība reālajā darbā.

    Es izdomāju, ka šim pirkumam varu atvēlēt līdz 100 eiro un sāku meklēt labu produktu ieteikumus internetā. Diezgan daudzos topos augstu novērtēta bija HyperX Alloy FPS Pro tastatūra un man tā uzreiz iepatikās tīri minimālistiskā dizaina dēļ. Es negribēju pirkt ar raibām RGB izrotātu spiedpogu plakandēli un es arī biju pieradis dzīvot bez ciparu taustiņu bloka, tāpēc derētu šāda tenkeyless tipa tastatūra.

    HyperX Alloy FPS PRO

    HyperX zīmols pieder mūsu pusē populārajam atmiņas produktu ražotājam Kingston un tas ir zināms ne tikai tastatūru dēļ. Es pazīstu vismaz piecus cilvēkus, kas ikdienā lieto tieši HyperX austiņas un labi par tām izsakās. Tas arī iedrošināja mani izvēlēties tieši šo tastatūras modeli.

    HyperX piedāvā vairākus tastatūras modeļus sākot no membrānas tastatūras līdz mehāniskajām tastatūrām, kas aprīkoti ar Kailh vai Cherry MX slēdžiem. Ir gan pilnās, gan samazinātās (tenkeyless) tastatūras. Protams, nav aizmirsts arī par tiem, kas grib RGB apgaismojumu.

    Kompakta, neuzkrītoša un pamatīgi uzbūvēta tastatūra

    Tastatūra ir kompakta – 36 cm gara un 13 cm plata. Lai arī tastatūras apakša veidota no plastmasas, plāksne zem pašiem taustiņiem ir no tērauda un kopumā ierīce sver negaidīti daudz – 878 gramus. Visi 87 QWERTY izkārtojumā izvietotie austiņi ir piepacelti virs korpusa nevis tajā iegremdēti. Kopumā tastatūra rada pamatīgi uzbūvēta produkta sajūtu. Arī viskarstākajās virtuālajās cīņās šī tastatūra izdzīvos.

    Tastatūras augstumu var regulēt ar diezgan pamatīgām atlokāmām kājām. Par tās neslīdēšanu pa galda virsmu ļoti labi rūpējas gumijas strēmeles. Šaurākās, kas ir uz kājiņām, diezgan ātri atlīmējas un ja nepiediegsim tās klāt ar kaut ko stiprāku, pazaudēsim. Šim produktam nav iekļauts plaukstu atbalsts.

    Tastatūra pie datora pieslēdzama ar USB kabeli, kas ir 188cm garš un smuki ietīts raibā auduma apvalkā. Tastatūras pusē tas izmanto arhaisku microUSB pieslēgvietu un tādu es jau sen neesmu redzējis uz aktuāliem gadžetiem. Bet jebkurā gadījumā labi, ka vads ir noņemams, vieglāk būs tastatūru vadāt apkārt uz LAN pārtijiem. Tiesa, HyperX produkta kastē nav iekļāvuši nekādu pārvadāšanas maisiņu. Šai tastatūrai nav nekādu izejošo USB portu un nevarēsim pie tās lādēt telefonu vai pieslēgt citas ierīces.

    Būs jāiztiek bez pavadošās programmatūras

    HyperX šai tastatūrai nepiedāvā nekādu programmatūru. Apgaismojums ir kontrolējams no pašas tastatūras un nav nekādu automatizācijas (macros) iespēju. Apgaismojums ir tikai sarkans un to var regulēt vairākos spilgtuma režīmos vai izslēgt pilnībā. Ir pieejami arī vairāki apgaismojuma efekti. Tas, protams, ir gaumes jautājums, taču man diezgan labi patīk, kā šī tastatūra izskatās izgaismota, tas ir precīzs un spilgts.

    FN taustiņu piespiešana kopā ar F6-F8 taustiņiem regulēs mūziku, F9-F11 mainīs skaļumu un apvienojums ar F12 taustiņu ieslēgs vai izslēgs spēlēšanas režīmu (Game mode). Pie ieslēgta spēlēšanas režīma nereaģēs Windows taustiņš. Par to vai spēlēšanas režīms ieslēgts, sapratīsim pēc maza balta indikatora virs virziena taustiņiem. Otrs indikators atvēlēts Caps Lock pogai.

    Tastatūra reģistrēs visus taustiņu piespiedienus

    Ražotājs norāda, ka tastatūrai ir 100% anti-ghosting funkcija, 1000Hz piespiedienu nolasīšanas frekvence un n-key rollover (caur USB), kas nozīmē, ka varam vienlaicīgi piespiest kaut visus tastatūras taustiņus un tie tiks reģistrēti. Man šī joma ir gana neskaidra, tāpēc gatavojot šo apskatu, izglītojos šajā rakstā. Bet galvenā doma ir tāda, ka spēlētājiem ir svarīgi, lai apstākļos, kad vienlaicīgi piespiežam vairākus taustiņus, lai visi piespiedieni tiktu korekti atpazīti.

    Ar Aqua Key Test programmu mēģināju paeksperimentēt, lai saprastu vai tiešām HyperX Alloy FPS Pro spēj vienlaicīgi reģistrēt daudzu taustiņu piespiedienu. Var! No sākuma es virs teju visas tastatūras vienlaicīgi piespiedu atvērtu plaukstu uz manas Logitech K400+ tastatūras un redzēju, ka reģistrēti ir vien daži taustiņi. Pēc tam to pašu izdarīju uz HyperX produkta un tas atpazina krietni vairāk taustiņu piespiedienu. Šis ir svarīgi aktīvā spēlēšanā, mūzikas veidošanā vai ātrā rakstīšanā.

    Plaukstas piespiediens uz Logitech K400+
    Plaukstas piespiediens uz HyperX Alloy FPS PRO

    Vairākas CHERRY MX un Kailh slēdžu iespējas

    Internetā ir daudz materiālu par mehānisko tastatūru slēdžiem un arī HyperX ir sagatavojis apkopojumu par dažādiem CHERRY MX un Kailh slēdžiem. Var pat nopirkt gatavus testerus, lai vienlaicīgi izmēģinātu, kā darbojas dažādi slēdži. HyperX tastatūru var nopirkt ar CHERRY MX Blue, Brown vai Red slēdžiem. Mēs varam nomainīt taustiņu uzlikas (keycaps), bet ne slēdžus.

    CHERRY MX Red slēdži ir lineāri – to piespiediena brīdī nav jūtams nekāds mehānisks klikšķis, tāpēc šie slēdži skaitās ātrāki un ir klusāki par CHERRY MX Blue vai CHERRY MX Brown slēdžiem. Manu izvēli par labu CHERRY MX Red slēdžiem galvenokārt noteica tieši tas, ka tie ir klusāki, jo ar skaļu tastatūru mani sieva izliktu dzīvot uz balkona.

    Jāsaka, ka pirmās dienas un pat nedēļas ar šo jauno tastatūru bija smagas. Man bija ļoti grūti pierast pie tā, ka tastatūra ir tik sasodīti augsta un taustiņu piespiešanai jāpielieto jūtams spēks. Plakanās tastatūras reāli pieradina pie tā, ka taustiņam atliek tikai pieskarties un tas jau ir piespiedies. Tomēr cilvēks ir pasakaina būtne un spēj pierast pie teju visa un arī es tagad jau esmu pieradis pie šīs tastatūras. Neesmu pārlieku aktīvs geimeris, bet sacīkšu vai šaudīšanās spēles tagad spēlēt ir vieglāk, jo labāk jūtu taustiņus un to gājienu. Arī rakstīt tagad varu normāli un vairs pirksti nemetas šķērsām. Gan šis, gan iepriekšējais Arctis austiņu apskats bija pilnībā uzrakstīts uz HyperX tastatūras. Zemāk vari noklausīties audio ierakstu, kurā var uzskatāmi dzirdēt, cik skaļāka ir šī tastatūra salīdzinot ar citām šajā apskatā pieminētajām.

    Secinājumi: Lielisks pirkums!

    Es joprojām diezgan skeptiski skatos uz dārgajām un funkcionāli bagātajām mehāniskajām tastatūrām, kas piedāvā pilno taustiņu komplektu, RGB apgaismojumu un plašas pielāgošanas iespējas. Man šobrīd ikdienā pēc tā nav lielas nepieciešamības, jo es neesmu tik aktīvs geimeris, kam obligāti vajag taisīt macros’us.

    HyperX Alloy FPS Pro ir sasodīti vienkāršs produkts, kas dara tikai pašu minimumu, ko mēs sagaidām no mehāniskās tastatūras. Tā ir gaumīga, smaga, kvalitatīvi uzbūvēta un izmanto uzticamus CHERRY MX Red slēdžus. Jā, mums ir arī sarkans apgaismojums, kas ir feins pluss, tomēr man tas nav noteicošais un es tīri labi varētu iztikt arī bez tā. Esmu ļoti apmierināts ar šo savu pirkumu, un, šķiet, esmu noķēris to smeķi, kapēc cilvēkiem (atkal) patīk mehāniskās tastatūras. Plus, ierīces ap 80 eiro cena man šķiet adekvāta.

    Domāju, ka tagad varēšu jau ar citām acīm aplūkot citus mehānisko tastatūru produktus un laika gaitā labprāt gribēšu izmēģināt arī pārējos CHERRY MX slēdžus, lai turpinātu manu ideālo slēdžu meklējumus. Pastāsti par savu pieredzi ar mehāniskajām tastatūrām, kādas esi izmantojis, kuri slēdži patīk un no kuriem turpmāk izvairīsies?

    Šajā nedēļas nogalē esmu aprakstījis SteelSeries Arctis 3 Bluetooth austiņas un šo tastatūru, ko nopirku pats sev lietošanai un esmu trāpījis desmitniekā. Vakar sev pasūtīju Razer Mamba Wireless datorpeli, jo jau sen gribēju normāli palietot kādu Razer produktu un manas tagadējās peles sāk radīt dažādas klapatas. Pēc pāris nedēļām varēšu pastāstīt par savu pieredzi ar šo peli.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    cherry
    05.04.2020 18:30

    Izklausās pēc datorfiksīša – pirmie mēneši ir sasodīti grūti, bet ar laiku pierodi un pēc tam liekas dīvaini braukt ar brīvrumbu un ātrumi arī vairs nav vajadzīgi.

    KKTK
    05.04.2020 21:20

    Magic Keyboard klusāks

    Reklāma