Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Swift PG259QNR 24.5″ 360Hz monitora apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS ROG Swift PG259QNR 360Hz spēlēm paredzētais monitors ir viens no labākajiem pieejamajiem spēļu monitoriem, bet tas ir stipri specifisks un arī nenoliedzami dārgs. ROG Swift PG259QNR pieejams tikai ar 24.5 collu diagonāli un tikai ar 1080p izšķirtspēju, bet monitoram ir IPS matrica un pat rūpnīcā veikta krāsu kalibrēšana – šis nav nekāds nožēlojamu krāsu TN monitors.

    Nvidia G-Sync un 360 Hz attēla atsvaidze padara ROG Swift PG259QNR lieliski piemērotu tā dēvēto e-sports spēļu spēlēšanai augstākajā līgā. Nevajag tikai piemirst, ka 360 kadru iegūšana sekundē nav joka lieta un nāksies pameklēt visai pamatīgus datora dzelžus.

    Reklāma

    ROG Swift PG259QNR ir arī pāris nelieli triki azotē, piemēram, Nvidia Reflex Latency Analyzer, ko arī mēģināsim pamērīt.

    Lai nerodas pārpratumi – fotogrāfijas taisītas, kad ROG Swift PG259QNR bija pievienots pie klēpjdatora, lai nenāktos lielo datora kasti atvienot, izpinķerēt no vadiem un stiept uz otru istabu, kur to atkal nāktos slēgt klāt.

    Avots: ASUS

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 24.5 collas, plakans
    • Ekrāna izšķirtspēja: 1920 x 1080, 16:9, ap 90 PPI
    • Paneļa tips: IPS, non-glare, sRGB 100%, 16.7 miljoni krāsu
    • Atjaunošanās frekvence: 360 Hz
    • Reakcijas laiks: 1 ms GTG
    • Gaišums: 400 cd/m, flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: 1000:1
    • Pieslēgvietas: 1x DisplayPort 1.4, 1x HDMI 2.0, 3.5 mm austiņu pieslēgvieta un 2x USB 3.0
    • Iebūvēti skaļruņi: nav
    • Izmēri: 557 x (379~499) x 247 mm (ar kāju)
    • Svars: 7.1 kg (ar kāju)
    • Grozāms: ir
    • Augstuma regulēšana: 0 – 120 mm
    • Sasvērums: -5/ +20 grādi
    • Sarotējams: 90 grādi pa pulksteni
    • VESA Compatible: ir, 100 x 100
    • Enerģijas patēriņš: ap 27 W
    • Komplektā: monitors + kāja, 1x HDMI vads, 1x DisplayPort vads, 1x USB Type-C, elektrības vads un krāsu kalibrācijas atskaite
    • Papildu: Nvidia G-Sync, Aura Sync, Nvidia Reflex Latency Analyzer
    • Cena: raksta tapšanas laikā ap 990 eiro

    Izskats un uzbūve

    Var just, ka ASUS pielicis visas pūles, lai ROG Swift PG259QNR izskatītos un arī būtu viens no augstvērtīgākajiem ražotāja monitoriem. Materiālos un līdzi dotajos aksesuāros nav ietaupīts nekur. Monitoram līdzi ir gana kompakta kāja, kā arī stiprinājums pie galda, kas ļauj ROG Swift PG259QNR pastumt vēl pāris centimetrus prom no acīm, kā arī tādējādi vari uz galda ietaupīt vietu.

    ROG Swift PG259QNR kāja un arī galda stiprinājums veidoti no pamatīga un bieza alumīnija. ROG Swift PG259QNR kāja ļauj monitoru sagāzt, pacelt, pagriezt un arī sarotēt par 90 grādiem, nezaudējot ne nieka no stabilitātes.

    Līdzi tiek dota vesela sauja ar aksesuāriem – visi nepieciešamie HDMI, DisplayPort un USB vadi. ROG Swift PG259QNR barošanas bloks gan iznests ārā uz vada, lai arī pats monitors šķiet gana biezs un vieta tajā atrastos arī barošanai.

    Monitora vadība nodota lielām pogām un ļoti ērtam džoistikam, vadība izvietota ROG Swift PG259QNR labās puses aizmugurē. Arī monitora vadības saskarne ir pamatīga un loģiska.

    ROG Swift PG259QNR aizmugurē ir arī milzīgs ASUS ROG logotips, to var izgaismot ar monitora saskarnes palīdzību vai arī pievienot monitoru ar līdzi doto USB vadu pie datora un sinhronizēt gaismiņas ar datoru, kas arī atbalsta ASUS Aura Sync.

    Skaļruņus šajā monitorā neatrast, bet vājiem, knapi čūkstošiem skaļrunīšiem tas arī nekādi nav paredzēts.

    Attēls

    ROG Swift PG259QNR nav ierastais milzu hercu ekrāns, kam visi citi attēla parametri atstāti novārtā. Var sacīt, ka ROG Swift PG259QNR par spīti savam izmēram ir izmantojams arī par normālu ikdienas monitoru. Skatu leņķi ir ļoti labi, tā dēvētais backlight bleed ir niecīgs vai pat jāsaka, ka nekāds.

    Virstaktējot šo ekrānu (Extreme overdrive režīms) ir iespējams iegūt 1 ms reakcijas laiku, bet tad parādās tā dēvētais overshoot defekts, kas attēlu padara mazāk asu. Monitoram nav ASUS Extreme Low Motion Blur (ELMB) tehnoloģijas, tāpēc labāk virstaktējot izmantot mazāk agresīvo režīmu un sadzīvot ar 2 ms reakcijas laiku.

    ROG Swift PG259QNR ar HDMI vadu kopā spēj parādīt tikai 240 Hz, bet pilniem 360 Hz vajadzēs izmantot DisplayPort vadu. Jārēķinās arī, ka monitoram it kā ir HDR10, bet tā maksimālais spilgtums ir 400 cd/m², tāpēc tur nekāds HDR nebūs. Lai redzētu jēgu no HDR vajag vismaz 800… 1000 cd/m² pīķa spilgtumu.

    Testēšana notiek ar šādu datora:

    Avots: ASUS, filmēts ar 1000 kadru sekundē kameru

    Jāsaka, ka ROG Swift PG259QNR savus 360 Hz parādīs kopā tikai ar ļoti jaudīgu datoru vai arī nāksies atlasīt mazāk prasīgas spēles un nosēdināt efektus un kvalitāti. Faktiski laikam jāsaka, ka ROG Swift PG259QNR vislabāk sadzīvos ar GeForce RTX 3080 videokarti, jo pat ar GeForce RTX 3070 tikai mazāk prasīgās spēlēs varēja tuvoties 360 kadriem sekundē.

    Avots: Nvidia

    Vienmēr gan arī der paturēt prātā, ka 360 Hz ekrāns viens pats neglābs no zaudējuma spēlē. Turklāt vislielāko ieguvumu var redzēt, pārejot no 60 Hz ekrāna uz 144 Hz vai 165 Hz. Pēc tam pāreja tālāk uz 240 Hz un pat 360 Hz ir gandrīz nemanāma, tā jēgpilni kalpos tikai augstas klases spēlētājiem. Uz aci šķiet, ka varu redzēt atšķirību starp 240 Hz un 360 Hz, bet, visticamāk, spēlēs es to nevaru izmantot – tur jābūt izcilam spēlētājam ar lielisku reakciju un gaišām acīm.

    Mūsu testi parāda, ka ROG Swift PG259QNR spēj attēlot 92% sRGB, 70% AdobeRGB, 69% P3 un 66% no NTSC krāstelpām. Ne tuvu nav izcili, bet šis ir un paliek spēlēm paredzēts monitors.

    Ar krāsu precizitāti ROG Swift PG259QNR veicas pat ļoti cienījami, dažas krāsas redzami staigā, bet to var, iespējams, pat piedot.

    Un kopumā monitors tiek novērtēts ļoti augstu, ja ņemam vērā, ka šis nekādā gadījumā nav digitālajiem māksliniekiem paredzēt monitors. Monitors uzrāda 448 cd/m², kas pārsniedz solīto, bet tikai 920:1 kontrastu, atpaliekot no tehniskās specifikācijas solījumiem.

    Jāsaka, ka biju no ROG Swift PG259QNR gaidījis nedaudz melnāku melno krāsu, bet jau atkal – šis ir ļoti ātrs, spēlēm paredzēt monitors.

    Papildu iespējas

    Nvidia Reflex Latency Analyzer varbūt vairs nav unikāla iespēja, bet ROG Swift PG259QNR ir pirmais pie mums sabijušais monitors, kas pie tās ticis. Nvidia Reflex Latency Analyzer pamata ideja ir tā, ka peli slēdz tieši pie konkrētas monitora USB pieslēgvietas, nevis datora. Uz datoru iet cits USB vads no monitora. Atliek vien iespējot Nvidia Reflex Latency Analyzer, kā arī palaist spēli, lai varētu sākt mērīt sistēmas kopējo aizturi pēc peles pogas nospiešanas.

    Izmērīju, ka pie monitora pieslēgtam klēpjdatoram (Ryzen 7 3750H un Nvidia GeForce GTX 1650) kopējā sistēmas aizture staigāja no aptuveni 30 ms līdz pat 380 ms, kas nelikās diez ko uzskatāmi.

    Lielais testu dators ar 10. paaudzes Intel i9 un RTX 3070 jau uzrādīja stabilākus aiztures rezultātus, bet arī tie staigāja no aptuveni 28 ms līdz pat 300 ms.

    Tiek gan minēts, ka Nvidia Reflex Latency Analyzer visuzticamāk strādā kopā ar visai šauru datora aksesuāru klāstu. Nvidia Reflex arī sadarbojas ar spēļu izstrādātājiem, palīdzot tiem samazināt aizturi. Sadarbībā ar Nvidia Reflex uzlabota Overwatch, Rust, GhostRunner, Fortnite, Valorant, CS:GO un citu spēļu darbība.

    Nobeigumā

    Bija visai interesanti padarboties ar augstas klases spēlēm paredzētu monitoru. Jāsaka, ka ROG Swift PG259QNR ir gājis tālu ceļu, lai tas neizskatītos pēc TN matricas, bet spētu piedāvāt spēlēm pietiekami smukas krāsas un pieņemamu kontrastu.

    Pavēroju, kā ROG Swift PG259QNR darbojas ar 144 Hz, tad 240 Hz un beigās ar 360 Hz. Droši vien es nespētu izmantot 240 Hz un 360 Hz priekšrocības, bet vismaz uz aci šķiet, ka ir iespējams saskatīt atšķirību starp 240 Hz un 360 Hz attēlu. Kā jau minēju – ROG Swift PG259QNR ir augstas klases spēlētājiem paredzēts monitors.

    Klusu pačukstēšu, ka uz sava galda labprātāk redzētu 1440p ekrānu ar vismaz 144 Hz un 27 vai 32 collām, jo šāds ekrāns ir universālāks. ROG Swift PG259QNR izrotās spēļu entuziasta galdu un varbūt arī kādu ikdienas darbiņu.

    Avots: ASUS

    Šis monitors pieejams arī ROG Swift PG259QN versijā (bez R burta nosaukuma beigās), tad tas nesaņem komplektā pie galda skrūvēšanai paredzēto adapteri un arī netiek pie Nvidia Reflex.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Alberts Kviesis
    17.11.2021 15:50

    Testēšana notiek uz šāda datora
    —————————-
    Testēšanā lietotā datora komplektācija (bez korpusa):

    Alberts Kviesis
    18.11.2021 14:15
    Reply to  Artis Ābols

    Arti, par to nav runa.
    Esmu gatavs pie jums piestrādāt par redaktoru, bez atlīdzības.. Kopš boot ir rīta kafija, tur pagrimums. Te Kursorā – ir dzīvība.. tuvākajā laikā uzrakstīšu personīgi

    Alberts Kviesis
    18.11.2021 14:17

    un btw – palabojiet to: “Testēšana notiek ar šādu datora:”
    !!!

    Kursors.lv
    18.11.2021 14:34

    Paldies par piedāvājumu! Lasītāji var iesaistīties kļūdu labojumos iezīmējot ačgārnās vietas un nospiežot Ctrl+Enter. Tad varēsi norādīt konkrētāk kļūdu un tās potenciālo labojumu. Šo informāciju saņem autori un var noreaģēt.

    Alberts Kviesis
    17.11.2021 17:03

    Šis monitor pieejams arī ROG Swift PG259QN versijā (bez R burta nosaukuma beigās)
    ———————————————
    izskatās, ka arī bez -s burta vārdam “monitor” beigās.
    Valodas izteiksmes un datorzinātnes filoloģijas, terminu, gramatikas ziņā – saucamā raksta/apskata kvalitāti varētu vēlēties labāku.. (/sht/)

    Reklāma