Web Analytics
More
    Reklāma

    AOC CQ27G3SU liekta 165 Hz 1440p monitora apskats

    Jaunākie raksti

    AOC pārdēvējis spēlēm paredzēto ierīču un datoru aksesuāru divīziju par AGON by AOC. AGON by AOC ražo spēlēm paredzētus datoru monitorus, austiņas, mehāniskās tastatūras, datorpeles un citas ierīces.

    AGON by AOC pirmie izlaistie ir G3 sērijas monitori, kas pieejami no 27 collām līdz par 32 un 34 collām. Visiem jaunajiem G3 sērijas monitoriem ir agresīvs 1000R ekrāna liekums un 165 Hz attēla atsvaidze, kā arī jūtami samazinātas ekrāna apmales.

    Reklāma

    Visi G3 sērijas monitori aprīkoti ar VA tipa paneļiem, kas spēj darboties ar līdz 165 Hz attēla atsvaidzi un 1 ms (MPRT) reakcijas laiku. AGON by AOC G3 sērijas monitoriem ir arī Motion Blur Reduction, kas uzlabo pikseļu reakcijas laiku un monitori aprīkoti ar Adaptive Sync atbalstu.

    31.5 collas AOC CQ32G3SU un 27 collu CQ27G3SU spēlēm paredzētie monitori tikuši arī pie QHD (2560 x 1440) izšķirtspējas, kas padara šos monitorus daudz iekārojamākus, kad tos salīdzina ar 1080p izšķirtspēju šādā pašā diagonāles izmērā.

    Šoreiz apskatam saņemts tieši 27 collu modelis ar 2560 x 1440 izšķirtspēju un augstumā regulējamu kāju, kas, visticamāk, būtu tas modelis, ko vairums no mums vēlētos redzēt uz sava galda.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 27 collas, liekts 1000R ekrāns
    • Ekrāna izšķirtspēja: QHD (2560 x 1440), 16:9, ap 108 ppi
    • Paneļa tips: VA + W-LED, 25% non-glare, 3H cietības aizsargpārklājums, 16.7 miljoni krāsu
    • Atjaunošanās frekvence: 165 Hz
    • Reakcijas laiks: 1 ms MPRT (4 ms pelēka uz pelēku)
    • Gaišums: 300 cd/m, flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: 3000:1
    • Pieslēgvietas: 2 x HDMI 2.0, DisplayPort (DisplayPort 1.2 mode), audio line-out, USB 3.2 hub ar 4x USB pieslēgvietām
    • Iebūvēti skaļruņi: 2x 3 W
    • Izmēri: 401.9 ~531.9 (H) × 605.02 (W) × 258.8 (D) (ar kāju)
    • Svars: 5.9 kg (ar kāju)
    • Grozāms: ir
    • Sasvērums: -5/ 21.5 grādi
    • Augstuma regulēšana: 130 mm
    • VESA Compatible: 100 x 100 mm
    • Enerģijas patēriņš: ap 32.2 W
    • Komplektā: monitors + kāja, elektrības vads, 1 x HDMI vads, 1x DisplayPort vads
    • Papildu: Adaptive Sync, NTSC 98%, sRGB 118%, DCI-P3 89%, Adobe RGB 96%
    • Cena: raksta tapšanas laikā ap 380 eiro

    Izskats un uzbūve

    AOC CQ27G3SU atbrauc pamatīgā, glītā kastē, ko arī var saprast, jo monitors ir liekts un tas stāv uz stingras kājas. AOC CQ27G3SU izpakošana un salikšana aizņem vien pāris minūtes, jo kāju salikt vari bez instrumentu meklēšanas. Monitoram ir pāris sārti plastmasas ielaidumi, bet tie nekā netraucē ikdienā, jo tos no priekšpuses gandrīz nemana.

    Uzbūvē izmantota visai laba, bet ne izcila plastmasa. Izmantotā plastmasa ir nedaudz spīdīgāka par to, ko gribētos no šādas cenas monitora redzēt, bet lietotājam nebūs jāblenž uz AOC CQ27G3SU aizmugures daļu. Galvenās detaļas nostrādātas lieliski, kāja ir ļoti stabila un tā ļauj monitoru cilāt par 130 mm, pagriezt un atgāzt. Kā jau liektu monitoru, arī AOC CQ27G3SU nav iespējams sarotēt vertikāli. Monitora kājā ir visai stilīgs caurums vadu novadīšanai, bet tas nestrādā ideāli. Vadi tomēr nedaudz haotiski mētājas pa AOC CQ27G3SU aizmuguri.

    AOC CQ27G3SU aizmugurē ir vesels lērums ar pieslēgvietām – tur atradīsi divas HDMI, vienu DisplayPort, kā arī 3.5 mm austiņu pieslēgvietu un pat tā saucamo USB 3.2 sadalītāju (hub). Diemžēl AOC nav iekļāvis monitora komplektā atbilstošu USB vadu monitora savienošanai ar datoru. Man arī krājumos nav tik ātra USB Type-B vada, lai izmēģinātu iebūvētā USB sadalītāja spējas. Par prasīto cenu jau nu gan USB Type-B vadiņu varēja piemest komplektā.

    AOC CQ27G3SU vadībai tiek izmantotas piecas pogas – viena poga ieslēgšanai un pārējās četras ir lēkāšanai pa monitora saskarni. Jāsaka, ka saskarnes pogas ir visai stīvas un tās pamatīgi šūpo monitoru, kad spaidi pogas. Bet saskarnē nāksies iegriezties reti, tāpēc šis nav liels mīnuss. Gan jau ar laiku pogu stīvums pazūd, ja tās izmanto ikdienā.

    Pirmo reizi dzirdu, ka monitorā iebūvētie skaļruni ir kam derīgi. Jā, tie vēl arvien nav nekas super, bet šoreiz vari arī kādu spēli ar tiem uzspēlēt, neraucot pieri dziļās krunkās par skanējumu.

    Manuprāt, viens no lielākajiem AOC CQ27G3SU plusiem ir monitora un kājas kompaktums, kas ne vienmēr ir atrodams liektos monitoros. Otrs lielais pluss ir AOC solītā trīs gadu garantija CQ27G3SU monitoram un visai G3 sērijai.

    Saskarne un iespējas

    AOC CQ27G3SU saskarne ir jau zināma no citiem AOC monitoriem, tajā varēsi pielāgot dažādus attēla iestatījumus, bet kopā ar stīvajām pogām saskarne nav pārāk baudāma. Saskarne ieturēta visai minimālistiska un ražotājs to nav lieki sarežģījis, bet saskarnes vadība nodota sīkām podziņām un ir šausmīgi grūti saprast, kuru tieši podziņu nospiedīsi. Ekrāna priekšējā daļā izvietotās ikonas, kas apzīmē podziņu novietojumu arī nepalīdz, jo arī ikonas ir sīkas. Kopumā jāsaka, saskarni var pieciest, jo tajā nenākas pārāk bieži doties iekšā.

    Spēļu entuziastiem patiks, ka sarkanais papildu mērķis ekrāna centrā izsaucams ar vienu monitora pogas piespiedienu. Mērķis gan ir visai drukns, ne visās spēlēs tas derēs, jo var aizsegt mazākus (tālāk esošus) pretiniekus. Ekrāns arī rāda FPS jebšu kadru skaitu sekundē, bet šī rādītāja aktivizēšanai gan ir jādodas iekšā saskarnes dzīlēs.

    Saskarnes darbību kopē arī AOC G-Menu lietotne, bet es to laikam ignorētu, jo tā kopē monitora saskarnes iespējas, neko papildus nepiedāvājot.

    AOC G-Menu

    Attēls

    Ražotājs sola, ka AOC CQ27G3SU spēj attēlot NTSC 98%, sRGB 118%, DCI-P3 89%, Adobe RGB 96% krāstelpas. Mēs beidzot esam tikuši pie ekrāna kalibratora ierīces, kas šo var noliegt vai apstiprināt. Te gan uzreiz brīdinu, ka visai agresīvais AOC CQ27G3SU ekrāna liekums dažus mērījumu padarīja nelietojamus, tāpēc tos šoreiz neminēšu. Iespējams, arī citiem mērījumiem var būt kāda nobīde, jo ekrāna kalibratora ierīce pilnībā tomēr nepiegūla pie pamatīgi liektā ekrāna.

    Solītais Faktiskais
    sRGB 118% 100%
    Adobe RGB 96% 84%
    NTSC 98% 81%
    DCI-P3 89% 91%

    Krāsu atšķirība DeltaE (∆E) nav viendabīgs, ar uztveri tieši saistīts mērs. Standarta novērotājs uztver krāsu atšķirību sekojoši:

    • 0 < ∆E < 1 – novērotājs neredz atšķirīgas krāsas
    • 1 < ∆E < 2 – tikai apmācīts novērotājs atšķir krāsas
    • 2 < ∆E < 3.5 – arī neapmācīts novērotājs atšķir krāsas
    • 3.5 < ∆E < 5 – ir redzama skaidra atšķirība starp krāsām
    • 5 < ∆E – novērotājs redz divas dažādas krāsas
    AOC CQ27G3SU dati pirms un pēc kalibrēšanas

    Noteikti gan ir jāsaprot, ka liekts 165 Hz ekrāns nav paredzēts nekādiem krāsu precizitātes darbiem. Tieši pretēji.

    AOC CQ27G3SU attēlo sulīgas, smukas krāsas, te vairs nav nekādu acīm redzamu problēmu, ko radītu ekrāna liekums. Redzēti liektie ekrāni ar ļoti knapiem skatu leņķiem, bet šoreiz AOC CQ27G3SU apskatāms arī nedaudz no sāna, nezaudējot krāsas. Jāsaprot, ka liektie ekrāni pamatā paredzēti vienam cilvēkam, kas atrodas pret liekuma vidusdaļu.

    Kopumā ekrāna kalibratora ierīce rāda sekojošu novērtējumu (skat. attēlu zemāk). Uz krāsu precizitāti neskaties, te kalibratora ierīce sajuka prātā, visticamāk, ekrāna liekuma dēļ. Šī iemesla dēļ arī kopējais rezultāts ir zems, bet ar jēdzīgu krāsu precizitātes novērtējumu AOC CQ27G3SU būtu ticis pie 4 vai 4.5 zvaigznēm, kas jau ir vairāk nekā ciešami spēlēm paredzētām monitoram. Arī spilgtuma vienmērīgumam es 100% neticētu, kaut gan liektiem ekrāniem ir redzētas šīs problēmas.

    Nobeigumā

    AOC CQ27G3SU ir lielisks spēlēm paredzēts 27 collu monitors ar QHD jebšu 1440p izšķirtspēju un 165 Hz attēla atsvaidzi. Te nevajag piemirst, ka 165 Hz varēsi darbināt 1440p izšķirtspējā tikai ar DisplayPort vada savienojumu, kamēr HDMI nodrošinās tikai 144 Hz šādā izšķirtspējā.

    Attēls: Wikipedia

    No uzbūves un materiālu viedokļa par AOC CQ27G3SU sūdzēties nevajadzētu. Viena piebilde gan ir par AOC CQ27G3SU komplektāciju – kāpēc nav iekļauts USB Type-B vadiņš? Šādi vadi mājās parasti nemētājas un, ja arī mētājas, tad tie ir drīzāk USB 2.0 no veca printera, nevis USB 3.2 atbalstoši.

    AOC CQ27G3SU beidzot ir monitors, ko varu bez lielas pašpārmetumiem ieteikt visiem, kuri bauda datorspēles ar gana jaudīgiem dzelžiem. 27 collas + 1440p + 165 Hz ir nekļūdīga izvēle. Liekums arī dod savu šarmu un vairs nav tie laiki, kad liekums redzami bojātu attēla kvalitāti vai skatu leņķus.

    Patika

    • sulīgas, spilgtas krāsas, labs kontrasts
    • stingra, regulējama kāja
    • gandrīz jēdzīgi skaļruņi

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • kur pazudis USB vadiņš?
    • stīvas un sīkas vadības pogas
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Juris
    06.10.2021 21:58

    Kā ir, tas liekums nav lieks? :D Sēžu pie 32″ ekrāna un nevaru saprast, ja man būtu ieliekts ekrāns, vai nebūtu pat nēertāk. Bet iespējams, tas atkarīgs cik tālu atrodas ekrāns.

    Armands
    11.10.2021 21:48

    Sveiki!

    Man ir 24 coll monitors no asus plakanais un blakus tam 27 coll ieliektais arī no asus un varu teikt , ka ieliektais kaut arī lielāks , bet vizuāli tas tā nešķiet- drošvien šīs ieliektās tehnoloģijas dēļ, manuprāt otrais acīm ir patīkamāks un ir mazāk japieliek pūles , lai atrastu vajadzīgo info ekrānā!! Ik reizi kad ielūkojos plakanajā monitorā uz reiz škiet jūtams diskomforts, sajūta tāda it kā skatītos sienā! Tieši tādēļ uz plakanā novietoju jau default opcijā aplikācijas, kuras vienmēr ir jābūt pa rokai un atrodas nekustīgā formā un savukārt uz otrā ieliektā monitora vairāk kaifam – multimedia baudai, vai spēlēm!!

    Reklāma