Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple MacBook Air (M3) ultrabuka apskats

    Jaunākie raksti

    Uh, cik strauji attīstās tehnoloģijas! Vēl tikai marta sākumā Apple prezentēja savus jaunos MacBook Air portatīvos datorus ar toreiz svaigo Apple Silicon M3 procesoru un šonedēļ jau tika prezentēti jaunie iPad planšetdatori ar vēl jaunāku Apple Silicon M4 procesoru. Šis temps šķiet vājprātīgi straujš pat tādam ilggadējam tehnoloģiju apskatniekam kā man.

    Ar MacBook Air pirms 16 gadiem Apple visai pasaulei parādīja, ka portatīvie datori var būt pavisam plānas un seksīgas ierīces un šobrīd ultrabukus piedāvā arī katrs sevi cienošs konkurents. Šādi patiesi plāni un viegli portatīvie datori joprojām ir dārgi, tomēr interesantā kārtā Apple ar MacBook Air ir viens no pieejamākajiem premium klases ultrabukiem.

    Reklāma


    Man pašam savulaik ir piederējis arī MacBook Air portatīvais dators un atceros, ka pēc man tas patika. Tā ir super plāna un viegla ierīces ar lielisku baterijas darbības ilgumu un stabilitāti. Tas ir tāds dators, kas tevi nekad un nekur nepievils. Pēc tam man ir bijuši vairāki citi MacBook un arī Windows darbināti portatīvie datori, tāpēc ar lielu interesi pirms pāris nedēļām aizvadīju aktuālā MacBook Air (M3) 13″ datora testu.

    Kad 2022. gadā Apple prezentē tolaik jauno MacBook Air datora versiju, tas tika pie jauna (kantaināka) dizaina un gadu vēlāk arī saņēma jaunu 15 collu izmēru. Starp citu, te vari izlasīt mūsu veidoto 15 collu MacBook Air apskatu. Šobrīd mēs varam izvēlēties starp 13 un 15 collu šī datora versijām. Uz testu izvēlējos lētāko un mazāko versiju, jo manā ieskatā MacBook Air burvība ir tieši datora mazais izmērs un svars. Jaunais 13 collu MacBook Air sver nieka 1.24kg, bet 15 collu modelis – 1.51kg. Abi datori ir aptuveni 1cm biezas ierīces.

    Kā varam redzēt attēlos, uz testu tika saņemts pats tumšākais (Midnight) datora modelis, bet šo MacBook Air var nopirkt arī vēl trīs gaišākos krāsojumos. Starp citu, katras krāsas datoram līdzi tiks piedāvāts arī attiecīgās krāsas uzlādes kabelis. Sīkums, bet patīkami. Man personīgi vistumšākais modelis patīk visvairāk, tomēr nevar nepamanīt, ka tas uz sevis spēj savākt vairāk speķainu pirkstiņu vai skrāpējumu nospiedumus. Gaišākie modeļi noteikti ilgāk saglabāsies vizuāli svaigi.

    Datora korpuss veidots no alumīnija un Apple norāda, ka jaunā MacBook Air korpusu izveidē ir izmantoti 50% pārstrādātu materiālu. Ja ekoloģiskā tēma ir sirdij tuva, tad šis fakts būs pozitīvi vērtējams. Visiem pārējiem praktiskais ieguvums būs tāds, ka dators ir maksimāli stingrs un izturīgs pret samērīgu fizisku ietekmi.

    Paskat, cik foršas un lielas gumijas “kājiņas” ir šim datoram. Tās nodrošina to, ko dators stabili turēsies uz galda un nekur no mums nebrauks prom. Datoram nav arī nekādu ventilācijas caurumu (jo tajā nav ventilatoru), kurus varētu nejauši aizsegt, ja datoru izmantotu klēpī turot. Šis jaunais MacBook Air ir totāli kluss dators.

    Pieslēgvietu pats minimums

    Apple arī MacBook Pro portatīvajiem datoriem nepiedāvā īpaši plašas pieslēgvietu iespējas un MacBook Air ir vēl mazāk portu. Kopā ar redizainu 2022. gadā šim modelim atgrieza magnētisko MagSafe uzlādes sistēmu un to redzam arī šajā jaunajā modelī. Blakus tam ir tikai divi USB-C (Thunderbolt/USB 4) porti, kurus varam izmantot mūsu perifērijas ierīcēm vai datora uzlādei. Datora otrā sānā atradīsim veco labo 3.5mm audio pieslēgvietu.

    Ja runājam par bezvadu savienojumiem, tad jaunais MacBook Air (M3) nodrošina aktuālus Wi-Fi 6E (802.11ax) bezvadu interneta un Bluetooth 5.3 savienojumus. Salīdzinājumam, iepriekšējās paaudzes MacBook Air (M2) atbalsta tikai mazliet vecāku Wi-Fi 6 standartu.

    Šo datoru varam izvēlēties ar sekojošu iebūvētās atmiņas apjomu: 256GB, 512GB, 1TB vai 2TB. Savukārt, operatīvās atmiņas versijas pieejamas šādas: 8GB, 16GB, 24GB.

    Mans personīgais uzskats ir tāds, ka MacBook Air burvība ir tā cenas/veiktspējas attiecība datora lētākajā konfigurācijā. Lai arī kopumā es esmu skeptisks par datoriem, kas aprīkoti ar tikai 8GB operatīvo atmiņu, kaut ko Apple dara ļoti pareizi un šim datoram es to neizjutu kā problēmu. Protams, ideāli būtu dators ar 16GB operatīvo atmiņu, bet tas maksās stabili pārsimts eiro dārgāk un atklāti sakot es tam neredzu jēgu. Ja jau skatāmies uz dārgajiem Apple datoriem, tad es vērstu uzmanību uz MacBook Pro sērijas ierīcēm.

    Fantastiska tastatūra un skārienpaliktnis

    Apple jau izsenis veido fantastiskas tastatūras un skārienpaliktņus. Jā, bija viens brīdis, kad uzņēmums bija pārcenties ar tastatūru biezumu un attiecīgi izturību pret gružiem, taču tagad atkal viss ir labi. Taustiņu gājiens nav liels, taču tā ir ļoti saprotama un ērti lietojama tastatūra – taustiņi ir izvietoti labā attālumā viens no otra un piespiediens ir labi sajūtams. Tastatūrai ir arī apgaismojums.

    Skārienpaliktnis ir milzīgs, super precīzs individuāliem vai žestu piespiedienu kombinācijām. Plus, tajā ir iebūvēta vibrācija, lai vēl labāk saprotam, kad un kā esam to piespieduši. 10 no 10 ballēm šajā jomā! Aleluja!

    Tastatūras augšējā labajā stūrī ir iebūvēts Touch ID pirkstu nospiedumu sensors ar ko varam atbloķēt datoru, pieteikties lietotnēs, kā arī apstiprināt Apple Pay maksājumus. Tas darbojas perfekti un katru reizi.

    Ļoti labs displejs

    Šis dators ir aprīkots ar 13.6 collas lielu Liquid Retina (2560 x 1664 vai 2560 x 1600 pikseļu izšķirtspēja atkarībā no datora izmēra) displeju. Tas nodrošina līdz 500 nitu (15 collu modelis līdz 400 nitu) spilgtumu un precīzi attēlo krāsas. Tātad, šis nav pasaulē spilgtākais displejs un tam nav pasaulē augstākā atsvaidze (šī datora displejam ir “tikai” 60Hz atsvaidze), bet tipiskam šāda ultrabuka pielietojumam displeja spējas man šķiet pilnībā adekvātas. Tas nav geiminga dators. Te ir ļoti labs un kvalitatīvs displejs, taču bez WOW faktora!

    Vēl viens jaunums, kas nācis līdz ar M3 procesoriem – tagad pie MacBook Air datora varam pieslēgt divus ārējos monitorus. Tiesa, lai tie abi darbotos, datora vākam jābūt aizvērtam. Citiem vārdiem sakot, dators spēj attēlot saturu uz diviem displejiem vienlaicīgi. Iepriekšējo MacBook Air varējām pieslēgt tikai pie viena ārējā monitora. Manuprāt 99% gadījumu MacBook Air būs tas dators, kas pieslēgts pie viena ārējā monitora vai vispār nekur netiek slēgts. Vairāku monitoru atbalsts noteikti būs noderīgāks MacBook Pro sērijas datoriem.

    Apple Silicon (M3) procesors ir ne tikai jaudīgs, bet arī energoefektīvs

    Jau pirmās paaudzes Apple Silicon (M1) procesors bija fantastisks. Tas ne tikai nodrošināja negaidīti augstu veiktspēju, bet arī bija ļoti energoefektīvs un ļāva datoriem darboties pilnu dienu ar vienu uzlādi. Plus, mēs tā arī nepiedzīvojām problēmas ar programmu darbināšanu pat, ja toreiz bija izplatītas šādas bažas. Un ar katru paaudzi Apple ir tikai uzlabojis savus procesorus. Jaunais MacBook Air (M3) darbojas 1.6x ātrāk par pirmo MacBook Air (M1) un 13x ātrāk par pēdējo MacBook Air (Intel). Plus, M3 nodrošina iespaidīgu līdz 18 stundu ilgu darbību ar vienu uzlādi!

    Augstāk vari apskatīties Geekbench 6 sintētisko veiktspējas testu rezultātus, kas iegūti ar MacBook Air (M3). Mūsu komandas biedrs Henrijs ikdienā izmanto iepriekšējās paaudzes MacBook Air (M2) un viņa dators šajā testā ieguva šādus rezultātus:

    • Single-Core Score: 2474
    • Multi-Core Score: 9167
    • Metal Score: 40064
    • OpenCL Score: 24324

    Kā labi redzam, veiktspējas pārsvars pār M2 procesoru ir minimāls un principā nav jēgas no iepriekšējas paaudzes MacBook Air datora atjaunoties uz jauno modeli. Bet no M1 paaudzes MacBook Air gan jēgu saskatu, kaut vai, lai tiktu pie jaunā dizaina un magnētiskā lādētāja. Kā redzam tabulā zemāk, starp visu trīs pēdējo paaudžu MacBook Air datoriem tehniski nav novērojamas pārlieku lielas atšķirības.

    Te vēl viena sintētiskā veiktspējas testa rezultāti. Vari šādu testu izpildīt arī uz sava datora un salīdzināt rezultātus.Šis dators, manā ieskatā, ir jaudīgāks par tiem uzdevumiem, ko ar to visdrīzāk ikdienā veiksim. Skaidrs, ka ar tīmekļa pārlūkošanu te nebūs nekādu problēmu. Tāpat arī ar video skatīšanos vai mūzikas klausīšanos. Spēles uz Mac datoriem īsti nav aktuālas un ik pa laikam varēsim samontēt arī kādu video (te gan var just, ka dators uzsilst un sabremzējas). Man nenāk prātā citi tipiska šāda ultrabuka lietotāja darbi, kas prasītu lielāku jaudu.

    Iespaidīga līdz 18 stundu darbība ar vienu uzlādi

    Viens no Apple Silicon darbināto ierīču izteiktiem trumpjiem ir to ilgā darbība ar vienu uzlādi. Abu izmēru jaunie MacBook Air ar vienu uzlādi spēj nodrošināt līdz 18 stundu ilgu video skatīšanos vai līdz 15 stundu ilgu tīmekļa pārlūkošanu. Tas ir ļoti, ļoti daudz! Salīdzinājumam, pēdējais ar Intel procesoru darbinātais MacBook Air spēja nodrošināt tikai 11 stundu ilgu tīmekļa pārlūkošanu, kas gan praksē arī nozīmē pilnu dienu darba. Interesanti, ka 15 collu datora versija nodrošina tādu pašu darbības ilgumu.

    Testa laikā es biju patīkami pārsteigts par to, cik lēnām šis dators izlādējas. Testa laikā es biju devies uz Valensiju iepazīt jaunos AOC/Philips monitorus un daudzo stundu laikā dirnot lidostās dators izlādējās pavisam nedaudz. Fenomenāla energoefektivitāte! Jācer, ka kaut ko līdzīgu spēs piedāvāt ar jaunajiem Qualcomm Snapdragon X sērijas procesoriem aprīkotie datori. AMD un Intel energoefektivitātes ziņā netur līdzi šādiem ARM arhitektūras procesoriem.

    Tumšajam datoram ir arī tumšs uzlādes kabelis

    Sienas lādētājs gan šim datoram ir ar ļoti, ļoti mazu jaudu – tikai 30W. Mūsdienās pat telefoniem ir krietni jaudīgāki lādētāji. Tiesa, ja izvēlēsimies vai nu lielākas atmiņas (no 512GB) 13 collu vai jebkuras atmiņas versijas 15 collu MacBook Air, saņemsim mazliet jaudīgāku 35W lādētāju ar divām USB-C pieslēgvietām. Dators gan pats par sevi atbalsta līdz 70W uzlādes jaudu un man veiksmīgi darbojās mans Green Cell 65W GaN lādētājs.

    Laba tīmekļa kamera un skanējums

    Jaunais MacBook Air (M3) ir aprīkots ar tādu pašu 1080p izšķirtspējas FaceTime HD kameru, kā iepriekšējās paaudzes dators un attēla kvalitāte ir normāla. Tāds normāls 7/10.

    Viss kārtībā ir arī ar skanējumu – dators aprīkots ar četriem skaļruņiem un skan patiešām labi. Mikrofoni spējas arī ir adekvātas un zemāk vari noklausīties piemēru tam, kā dators spēj uztvert blakus sēdoša cilvēka sarunu. Rezumējot – ar šo datoru varēsim ļoti labā kvalitātē aizvadīt mūsu videozvanus.

    Secinājumi: MacBook Air ir mans mīļākais dators

    Skaidrs, ka jaunais MacBook Air (M3) nav aktuāls tiem, kas lieto iepriekšējās paaudzes MacBook Air (M2). Tehniski atšķirību ir ļoti maz. Lielāka interese par jauno modeli varētu būt MacBook Air (M1) lietotājiem, jo pirkums nestu ne tikai veiktspējas pieaugumu, bet arī jauno dizainu. Un es nemaz nerunāju par tiem, kas lieto Intel ēras MacBook Air. Tiem šis jaunais dators liksies kā diena pret nakti.

    Vislētākais MacBook Air (M3) modelis ar 13 collu displeju (8GB RAM, 256GB SSD) Latvijā maksā ap 1350 eiro, bet 15 collu modelis (8GB RAM, 256GB SSD) maksā ap 1650 eiro. Ja gribēsi lielāku operatīvo vai iebūvēto atmiņu, šīm cenām skaiti klāt vēl vismaz pārsimts eiro. Apple šajā ziņā ir vienkārši ģeniāli nostrādājuši – kad pieliec šādu vai tādu opciju, cena pieaug līdz līmenim, kad jau var sākt skatīties MacBook Pro datorus. Un tādējādi ļoti viegli ir nopirkt dārgāku un spējīgāku datoru par to, ko tev reāli vajag. Tieši tāpēc es kā veca plate turpināšu uzsvērt, ka MacBook Air datoru vislielākā jēga ir to bāzes modeļos.

    Vai ir iespējams nopirkt lētāku portatīvo datoru? Jā, protams! Vai var atrast krietni lētāku ultrabuku ar kvalitatīvu metāla korpusu un iespaidīgi ilgu baterijas darbību? Drīzāk, nē, nekā, jā. Salīdzināmi Dell XPS sērijas datori maksā sākot no 2000 eiro. Arī HP EliteBook ierīces maksā līdzīgā cenā. Kaut kādā mērā var salīdzinājumam pievienot arī Microsoft Surface Laptop, taču arī tie maksās līdzīgu naudu. Nekas nav lēts šajā premium kategorijā.

    Noslēdzot šo apskatu, gribu pateikt, ka MacBook Air ir mans mīļākais portatīvais dators. Tāds tas bija pirms daudziem gadiem un tāds tas bija pirms pāris nedēļām, kad testēju jauno MacBook Air (M3) modeli. Tas perfekti atbilst manām vajadzībām – pietiekami jaudas, lai varu ik nedēļu samontēt mūsu podkāsta jaunāko epizodi, perfekta tastatūra, lai varu drukāt katru dienu un fenomenāli ilgs baterijas darbības laiks ar vienu uzlādi. Hmm, Framework Laptop 13, uzmanies! ;)

    P.S. Paldies draugiem no iDeal, ka sagādāja šo datoru uz testu!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    24 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars
    10.05.2024 16:24

    …bet, bet 8gb RAM bāzē..šņuk

    Biteme
    10.05.2024 17:19
    Reply to  Kaspars

    Kas tad vainas? Bāze ir ikdienas lietotājam, kas lasa inetā ziņas, pastrīmo filmas uz TV kasti. Kāpēc maksāt vairāk par RAM, kas netiks izmantota, īpaši ja Apple ir tik alkatīgi?

    Ja vajag darbināt VMus ar DB un izstrādes freimworkiem, bāze tam 100% nav īstais kompis.

    Kaspars
    13.05.2024 09:29

    Ir maģiskāks par apple ar inteli un 8GB RAM?
    Senāk atpakaļ tādu man ittin viegli izdevās apkarināt ar browser logiem un tabiem :D

    Dmitrijs Jevdokimenko
    10.05.2024 22:00
    Reply to  Kaspars

    Pilnīgi piekrītu, MacBook Air ar 8Gb uz M1(šļapa), M2, M3 – nav svarīgi, pilnīgi nav lietojams darba nolūkos. Ka piemērs, kad vienlaicīgi atvērti Microsoft Teams, Outlook, power point un “smagie” excel faili – bremzē, nokāras.

    Slais
    11.05.2024 00:07

    Nav tik traki Ģima, windis pats sevi ar tiem 8gb nevelk. 🥴

    gfggf
    11.05.2024 02:29

    ko dzen, es ar m1 4k editus taisu, un nekas nekaras.

    Jānis
    10.05.2024 16:37

    Pilnīgi piekritu tavai vecajai platei par bāzes versijas. Pats lietoju M2 Air nu jau gadu. Man liekas šie laptopi ir perfekts Price/performance piemērs ikdienas lietotajam kam nevajag Pro sērijas utt.

    Ir iespēja salīdzināt Elitebook darbā, Air ir ļoti labs laptops un ja vēl esi Apple ekosistēmā, tad tur vispār nav divu domu ko izvēlēties. Protams Pro useriem ir jāskatās augstāk. Man izskatās mans M2 vilks ikdienas lietām vēl ļoti ilgi. 😂

    Biteme
    10.05.2024 17:11

    dators, kas tevi nekad un nekur nepievils, vai tiešām? Rossmann nepiekristu.

    Bet jā – kirilica uz klavieres ir tāds Apple standarts vai paraugs no Krievijas tirgus? Man nekas nav pret krievu valodu, bet rakstu tik maz ka patīk redzēt tikai viena (šeit – latīņu) alfabēta burtus – tā vieglāk vizuāli, pat ja pirksti atcerās burtu izvietojumu.

    Čiekurs
    11.05.2024 07:08

    Saukt kirilicu par krievu ir nevajadzīgs kompliments viņiem. krievi to nav radījuši un nav arī ne tuvu vienīgie, kuri to lieto.

    Kristaps
    10.05.2024 18:47

    Nopirku malazija par 940 eiro

    Vigo
    10.05.2024 20:20

    Tāds medus saliets. Labprāt lasītu objektīvu un sabalnsētu apskatu, analizējot plusus un mīnusus un padziļinăti salīdzinot ar cităm ietaisēm.

    Armands
    11.05.2024 10:21

    Par to baterijas darbības laiku gan neesmu tāda sajūsmā. Nezinu, ko daru nepareizi, bet par 18h var pat nesapņot darot vienkāršus darbus offisā, pdf dokumenti, internets, baterija krītas diezgan strauji, par ko biju nepatīkami pārsteigts. Arī macbook pro m3max tieši tas pats, baterija krītas ļoti strauji Lightroomā darbojoties, varbūt pie vainas Apple reklāma ar nereālo darbības laiku, kas lika baigās cerības, es nezinu, ko ar datoru darīt, lai izvilktu 22h, uz tumša ekrāna skatīties filmu varbūt.

    Profs
    11.05.2024 09:02
    Reply to  Vigo

    izlasi vēl vienu reizi! bija arī mīnusi uzskaitīti par lēno lādētāju vai iekārtas bremzēšanos pie intensīvas grafikas apstrādes, lai nepārkarstu, jo nav aktīvā dzesēšana. Pēc tehniskiem parametriem tur pat grūti iedomāties kādus vēl mīnusus lai uzskaita – var no softiskās puses ņemties, bet tas ir gaumes jautājums un arī pieraduma – jā ir daudzas lietas apple ekosistēmā neērtākas, bet var arī saprast loģiku aiz tās

    gfggf
    11.05.2024 02:53

    “ka pēc” BRUH

    gfggf
    11.05.2024 02:59

    ātrāks par manu m1 macbook pro, hmmm

    Kkk
    11.05.2024 13:18

    Jāpiemin būtu, ka 8gb bāzes versijai nāk krietni lēnāks ssd par 16gb. Šis attiecināms uz m2 un m3.

    Zefīrs
    12.05.2024 09:24
    Reply to  Kkk

    M2 bāzes versijā (256GB) bija lēnāks SSD, nekā ar 512GB, jo Apple izmantoja vienu 256GB čipu, 512GB versijā ir 2x256GB. M1 bija ar 2x128GB. Ar M3, M2 problēma ir novērsta, izmantojot 2x128GB SSD.
    Lēnāks bāzes versijas SSD ir tikai M2.

    Slais
    12.05.2024 10:16
    Reply to  Kkk

    Vispār jau tam nav nekāda sakara ar ramu, bet konkrēti ssd.
    Ja tev ir 8gb versija ar 512gb ssd tad tur nav nekas lēnāks. Zemāk Zefīrs jau paskaidroja.

    13.05.2024 11:42
    Reply to  Kkk

    Jā, uz M3 tas vairs neattiecas. Tas skar tieši M2 MB Air modeli.

    Reklāma