Web Analytics
More
    Reklāma

    Pēc ilgāka pārtraukuma “Blue Origin” veicis komerciālo kosmosa misiju

    Jaunākie raksti

    Kādu laiku nekas nebija dzirdēts par “Blue Origin” aktivitātēm kosmosa tūrisma jomā. Taču tagad uzņēmums ir atgriezies spēlē. Vakar, 19. maijā, no rīta puses pēc vietējā laika Džefa Bezosa vadītā kosmosa tūrisma kompānija veiksmīgi nogādāja sešus maksājošus klientus līdz kosmosa robežai 100 km augstumā un atpakaļ. Šī bija kopumā septītā “Blue Origin” komerciālā kosmosa misija un pirmā teju divu gadu laikā.

    Misijas dalībnieki kosmosa ceļojumā devās ar nesējraķeti “New Shepard”. Viņu vidū atradās arī 90 gadus vecais Eds Dvaits – bijušais gaisa spēku kapteinis. Interesanti, ka viņš bija pirmais melnādainais, kurš pieteicās astronautu apmācībām 1961. gadā. Tiesa gan, viņš tur netika un tā arī līdz šim nebija nokļuvis kosmosa augstumos.

    Reklāma

    Lidojuma laikā dalībnieki varēja uz īsu brīdi izbaudīt arī atrašanos bezsvara stāvoklī. Pēc 10 minūšu ceļojuma apkalpe veiksmīgi nolaidās atpakaļ uz zemes.

    Kas attiecas uz “New Shepard”, tā bija raķetes 25. misija. Apkalpes misijām tā pēdējo reizi tika izmantota vien 2022. gada augustā, jo mēnesi vēlāk, uzsākot lietderīgās kravas misiju, cieta raķetes dzinēja sprausla, un līdz 2023. gada decembrim transportlīdzeklis netika izmantots.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    erv
    20.05.2024 13:06

    Šeit tā tīri “for completeness” varbūt varēja pieminēt arī to, ka nosēžoties, kapsulai atvērās tikai 2 no 3 izpletņiem (kas ir ok un ir paredzēts ka var droši piezemēties arī ar diviem, bet tomēr savā ziņā ārkārtas situācija). Zinot BO gliemeža tempus visādās lietās, iespējams, ka nākamais pilotējamais lidojums nebūs diez ko drīz.
    Izpletņi ir ķēpīga būšana, visai krietni ar tiem dabūjuši noņemties gan SpaceX, gan Boeing, gan arī BO jau iepriekš.

    AC/DC
    20.05.2024 16:00

    Kaut arī virsraksts nav nepareizs, korektāk būtu ‘Pēc ilgāka pārtraukuma “Blue Origin” veicis komerciālo sub-orbitālo misiju’.
    Kaut arī viņi pārsniedz 100km augstumu, parasti ar kosmisko lidojumu tomēr saprot nonākšanu orbītā.

    Reklāma