Web Analytics
More
    Reklāma

    Philips 242B1G apskats – monitors ar lielisku energoefektivitāti

    Jaunākie raksti

    Mūsu jaunā realitāte ar vājprātīgām elektrības cenām ne vienam vien liek pārdomāt savus ikdienas paradumus un, visticamāk, arī nākotnes pirkumus. Visvienkāršāk, protams, ir saņemties un tomēr mājoklī visur salikt LED spuldzes, tosteri mainīt nav nekādas jēgas, bet datortehnika gan pēdējos gados gājusi pareizā virzienā. Protams, ja neskaita ļoti jaudīgos datorus renderēšanas darbiem un spēlēm.

    Pavisam jaunais Intel Core i9-12900K procesors ir nedaudz par traku ikdienas lietošanai. Pamērīju datora sistēmas kopējos enerģijas tēriņus (Core i9-12900K, 32 GB DDR5, RTX 3070) – tukšgaitā sistēma bez monitora tērēja ap 200W, kas ir jau visai skarbi. Cinebench testā, kur slogo tikai procesoru, sistēma uzrādīja ap 325W tēriņus, bet 3D Mark testos, kur darbina arī videokarti, sistēma ēda līdz 390W. Pieļauju, ka ar virstaktēšanu enerģijas tēriņi kāptu arī tuvu pie 500W. Šis gan ir ekstrēms piemērs.

    Reklāma

    Mani mērījumi aptuveni rāda, ka biznesa klases klēpjdatori ar 8. paaudzes un jaunākiem Intel procesoriem un arī AMD procesoriem tērē ikdienā aptuveni 12W līdz 20W, kamēr spēlēm paredzēti klēpjdatori ar GTX 1650 un jaudīgākām videokartēm tērē no aptuveni 55W līdz 65W tukšgaitā. Spēlēs, protams, šie klēpjdatori tērē 120W un vairāk, atkarībā no uzstādītās videokartes.

    Šoreiz apskatāmais Philips 242B1G monitors speciāli paredzēts tam, lai taupītu elektrību. Manā skatījumā Philips 242B1G paredzēts nelieliem ofisiem, kur datora ekrānā ieskatās uz mirkli, bet nestrādā ar to cauru dienu, jo tam prasītos lielāku ekrāna diagonāli un arī vismaz 1440p izšķirtspēju. Tāpat Philips 242B1G šķistu ideāls uz skolēna galda, jo monitors neaizņem milzu vietu, kā arī tas pats slēdzas ārā, kad monitora priekšā neviens neatrodas.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 23.8 collas, plakans ekrāns
    • Ekrāna izšķirtspēja: 1920 x 1080, 16:9, ap 93 PPI
    • Paneļa tips: IPS, non-glare 25% matēts, 3H cietības aizsargpārklājums
    • Atjaunošanās frekvence: 75 Hz
    • Reakcijas laiks: 4 ms (pelēka uz pelēku)
    • Gaišums: 250 cd/m2, flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: 1000:1
    • Krāsu gamma (tipiskā): NTSC 78 %, sRGB 102 %
    • Pieslēgvietas: VGA (analogā), DVI-D (digitālā, HDCP), DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, USB sadalītājs
    • Iebūvēti skaļruņi: 2x 2 W
    • Izmēri: 540 x 501 x 205  mm (ar kāju)
    • Svars: 4.92 kg ar kāju
    • Grozāms: 180 grādi
    • Sasvērums: -5/ 35 grādi
    • Augstuma regulēšana: 150 mm
    • VESA Compatible: 100 x 100 mm
    • Enerģijas patēriņš: ap 8.6 W eko režīmā
    • Komplektā: monitors + kāja, elektrības vads, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort
    • Cena: ap 220 eiro

    Izskats un uzbūve

    Philips 242B1G monitors izskata ziņā ir visai parasts, vien no sāna var redzēt, ka monitora kāja atgāzta pret sienu (vai pareizāk sakot – prom no lietotāja), kas ļauj monitora ekrāna virsmu atstumt tālāk no lietotāja acīm. Jo augstāk monitoru celsi, jo tālāk no sejas tas būs, bet te runājam par pāris centimetriem, nekas traks tas nav.

    Monitors stāv uz pietiekami stingras kājas, tā ir regulējama augstumā, varēsi regulēt Philips 242B1G monitoru arī citos virzienos. Vienīgi te ir jāpiebilst, ka monitora pēda uz galda aizņem visai lielu vietu, kas var traucēt tiem, kuri bīda tastatūru tālu prom no sevis. Tastatūru zem monitora pastumt nevar. Monitora kājā ir atvere vadu novadīšanai, bet ir jāsaprot, ka HDMI un elektrības pieslēguma vietas atrodas katra savā monitora sānā, tāpēc ideālu vadu kārtību nekad neiegūsi.

    Philips 242B1G monitors ticis pie plaša pieslēgvietu klāsta, te ir VGA (analogā), DVI-D (digitālā, HDCP), DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 un pat USB sadalītājs, bet diemžēl jau atkal Philips ignorē iespēju iedot līdzi attiecīgu USB vadu, kas man nu nekā nav saprotams. Vads taču nav tik dārgs, bet tas ir gana specifisks, lai kuram katram mājās tāds nemētātos. Arī man mājās USB Type-B vada mājās nav, tāpēc arī neko par USB sadalītāja darbību nevaru komentēt.

    Monitoram ir iebūvēti skaļruņi, tie gan ir visai vāji un izmantot tos var tikai tad, ja nav citu iespēju.

    Gandrīz visas Philips 242B1G monitora vadības pogas izvietotas priekšpusē, kas ir ērti, bet nav diez ko glīti. Blakus Philips logotipam ir tuvuma sensors, kas samazina ekrāna spilgtumu, kad lietotājs atgājis nost no ekrāna. Pie elektrības vada pieslēgvietas Philips 242B1G monitora aizmugurē ir arī fizisks slēdzis, kas pilnībā atslēdz elektrību.

    Ja reiz runājam par enerģijas tēriņiem, tad man Philips 242B1G monitors pie 85% spilgtuma (tieši 200 cd/m²) uzrādīja aptuveni 6 W, bet pie 100% spilgtuma (251 cd/m²) tas tērē ap 7 līdz 8 W. Šoreiz ražotājs nav neko piedomājis par enerģijas patēriņu. Salīdzinājumam – 27 collu 4K monitors tik zemus tēriņus nerāda nekad, pie aptuveni 100 cd/m² tas tērē aptuveni 12 W, pie 200 cd/m² ap 18 W un pie 250 cd/m² tas jau tērēja 23 W.

    Saskarne

    Philips 242B1G monitora saskarne ir visai vienkārša, galvenajām iespējām varēsi piekļūt arī ar fizisko pogu palīdzību uz monitora.

    Attēls un papildu iespējas

    Philips 242B1G monitors nodrošina 75 Hz attēla atsvaidi, bet to gan nākas pašam aktivizēt Windows 10 un 11 iestatījumos. Pēc noklusējuma Philips 242B1G darbojas ar 60 Hz. Jāsaka, ka starp 60 Hz un 75 Hz vizuāli nav milzu starpības, bet ikdienā kādu kriksi patīkamāku lietošanu 75 Hz dod. 75 Hz var nākt talkā, kad spēlēsi kādu spēlīti datorā.

    PowerSensor ietaupa līdz pat 80% no enerģijas izmaksām. Vai vismaz tā sola ražotājs. PowerSensor ir iebūvēts klātbūtnes noteikšanas sensors, kas pārraida un saņem cilvēkam nekaitīgus infrasarkanos signālus, lai noteiktu lietotāja klātbūtni, un automātiski samazina monitora spilgtumu, kad lietotājs atkāpjas no galda, samazinot enerģijas izmaksas par līdz pat 80% un paildzinot monitora kalpošanas laiku.

    Vēl viena Philips 242B1G monitora iespēja ir LightSensor, kas izmanto viedu sensoru, lai noregulētu attēla spilgtumu atkarībā no telpas apgaismojuma apstākļiem, lai iegūtu perfektu attēlu ar minimālu strāvas patēriņu. Te gan jāsaka, ka Philips 242B1G monitors maksimālais spilgtums ir 251 cd/m², kas jau tā nav daudz gaišākās istabās, bet LightSensor ir tieksme attēlu taisīt nedaudz tumšāku par to, ko esmu pieradis izmantot.

    Philips 242B1G monitoram ir arī ierastais LowBlue režīms, lai saudzētu acis. Pētījumi apliecina, ka tieši tāpat, kā ultravioletie stari izraisa acu bojājumus, arī īsviļņu zilās gaismas stari no LED displejiem var izraisīt acu bojājumus un ietekmēt redzi. Philips LowBlue režīma iestatījums ir radīts jūsu labsajūtai, un tajā izmantota vieda programmatūras tehnoloģija, lai samazinātu kaitīgos īsviļņu zilās gaismas starus.

    Philips 242B1G monitors attēlo 98% sRGB un 73% NTSC, lai arī tika solīts 102% sRGB un 78% NTSC krāstelpu attēlojums.

    Spilgtums un kontrasts turas tajā līmenī, ko mums ražotājs ir solījis. Kontrasts varēja būt nedaudz augstāks, bet tas ikdienas darbiem un pat spēlēm būs pietiekams.

    Krāsu precizitāte arī ir visai laba šāda tipa un cenas monitoram. Dati ir pēc monitora kalibrēšanas.

    Kopumā jāsaka, ka Philips 242B1G monitors ir ļoti foršs ikdienai ar saviem 75 Hz un arī kādu mazāk prasīgu spēli var perfekti spēlēt ar Philips 242B1G. Stratēģijām un MMORPG spēlēm noteikti prasītos augstāka izšķirtspēja un arī ekrāna laukumus nav neko liels mūsdienām.

    Nobeigumā

    Jāsaka, ka Philips 242B1G ir tiešām foršs monitors, ja nepieciešams to izmantot vien pāris stundas dienā. Tad ar 24 collām un 1080p izšķirtspēju pietiek. Pārējā laikā Philips 242B1G prot sataupīt enerģiju, kas ir patīkams triks, ja ofisā stāv 10… 20 vai vēl vairāk šādu monitoru. Mājas lietotāji arī novērtēs, ka nenāks visu laiku skraidīt un aiz aizmāršīgiem bērneļiem slēgt ārā monitorus.

    Atzīšos, ka biju patīkami pārsteigts par Philips 242B1G monitora augstuma, sagāzuma un sarotēšanas regulēšanas iespējām. Rodas iespaids, ka Philips 242B1G monitoram līdzi dotā kāja derēs arī ne pārāk smagam 27 collu monitoram – arī 27 collu monitoru varēs sarotēt pa 90 grādiem.

    Tāpat patīkams pārsteigums ir Philips 242B1G monitora spēja nodrošināt solīto spilgtumu un gandrīz arī kontrastu. Arī krāsu attēlojums ir gana precīzs. Nedomāju, ka šādā cenā var sagaidīt kaut ko diži pārāku par Philips 242B1G monitora sniegumu.

    Neliela, interesanta nianse ir līdzi dotais trauciņš, kurā iekšā ir zeme un divas sēklas koka izaudzēšanai. Līdzi gan tiek doti pīnijas (itāļu akmens priedes) sēklas, kas pie mums diez vai spētu izdzīvot.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    opppp
    08.12.2021 08:29

    220eur par Full HD monitoru!!! cik daudz ir jaaekonomē, lai par 2x lētāku LG ražojumu tas suns sevi atpelnītu?

    digitalk
    08.12.2021 09:56
    Reply to  opppp

    bez LG monitora modeļa norādes tavs teksts ir tukšas mucas skanējumā.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    webjuris
    08.12.2021 22:52

    Enerģijas patēriņš MacMini ar M1 procesuru: Idle 6.8 W Max 39 W

    Reklāma