Web Analytics
More
    Reklāma

    AOC AGON Pro AG276QZD 240 Hz OLED monitora apskats

    Jaunākie raksti

    OLED gluži nav jaunums televizoros un arī vairāki ražotāji pieslējušies OLED ekrānu izmantošanai klēpjdatoros. Par viedtālruņiem un viedajiem pulksteņiem vispār nerunāsim. Bet zināmā mērā jaunumus ir OLED izmantošanas galddatoru monitoros.

    Pieļauju, ka iepriekš OLED netika izmantots galddatoru monitoros vairāku iemeslu dēļ, nu lielākā daļa no problēmām ir novērstas. Visticamāk, no OLED muka tāpēc, ka OLED piedāvāja zemāku spilgtumu, tā gan vēl arvien ir taisnība, jo IPS ekrāni atrodami būtiski spilgtāki, toties OLED nu ir gana spilgti. Iepriekš OLED bija mazāki izmēri un zemākas izšķirtspējas, šis nu gan izskatās atrisināts. Un OLED biju un ir iedegšanas problēmas, kas var visai ātri pabojāt monitoru, ja to izmanto, piemēram, ar statisku apakšējo rīkjolsu operētājsistēmā. Pret šo ražotāji cīnās gana veiksmīgi ar dažādiem programmatūras trikiem, bet tāpat pilnībā nav izskausta iedegšanas problēma.

    Reklāma

    Pie mums ir šoreiz nonācis AOC AGON Pro AG276QZD monitors, kas pat par sevi ir ļoti dārgs, bet vienlaikus tas ir lētākais vai vismaz viens no lētākajiem OLED monitoriem spēlēm. Būsim godīgi – AGON Pro AG276QZD cena virs 1000 eiro liks vismaz pāris reizes apdomāt pirms pirkuma veikšanas.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 26.5 collas, plakans
    • Ekrāna izšķirtspēja: 2560 x 1440 (QHD), 16:9, ap 110 ppi
    • Paneļa tips: WOLED, pretatspīduma matējums
    • Atjaunošanās frekvence: 240 Hz
    • Gaišums: ap 250 cd/m² SDR režīmā, 1000 cd/m² HDR režīmā
    • Kontrasts: tipiskais 80 miljoni:1
    • Tīmekļa kamera: nav
    • Pieslēgvietas: 2x HDMI 2.0 (2560 x 1440 @ 144 Hz), 2x DisplayPort 1.4 (2560 x 1440 @ 240 Hz), 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 3.5 mm austiņu
    • Iebūvēti skaļruņi: 2x 5 W
    • Izmēri: 604.4 (W) × (396.6~526.6) (H) × 233.9 (D) (ar kāju)
    • Svars: 6.41 kg (ar kāju)
    • Grozāms: ir
    • Atgāžams: ir
    • Augstuma regulēšana: ir, 130 mm
    • VESA: ir, 100 x 100
    • Enerģijas patēriņš: ap 35 W ieslēgts
    • Komplektā: monitors + kāja, elektrības vads, 1 x HDMI vads, 1x DisplayPort vads, 1x USB Type-A uz Type-B vads, VESA stiprinājums
    • Krāsu atveide: sRGB 136.7%, DCI-P3 98.3%
    • Papildu: G-SYNC Compatible, HDR 10

    Izskats un uzbūve

    Izskata ziņā AGON Pro AG276QZD negribētos dēvēt par neko unikālu – šis ir nepilnu 27 collu monitors, kas stāv uz gana pamatīgas kājas. Tā kā te ir OLED tehnoloģija, tad monitors ir ļoti plāns. Monitors izskatās visai vienkārši, tam ir RGB LED ielaidumi aizmugures daļā, viss monitora un kājas dizains veidots asimetrisks, kas ne visiem būs pieņemami.

    Kāja ļauj monitoru pacelt, pagriezt, sarotēt un atgāzt. Monitora kāja ir ļoti stabila un izskatās glīti uz galda, tā netraucēs vai vismaz būtiski netraucēs tastatūras un peles izvietošanai uz arī mazāka izmēra galda. Varētu piesieties pie vadu menedžmenta ļipas kājas aizmugurē, tā gan visai maz ko dod, lai paslēptu vadus no skata.

    AGON Pro AG276QZD vadība nodota vienam piecvirzienu džoistikam, te nekādas problēmas nesaskatu, jo arī monitora vadības saskarne ir ērta un tā labi sadarbojas ar džoistika vadību. Pieslēgvietu klāsts ir pietiekams, te pat ir USB sadalītājs ar divām USB izejām, turklāt iepakojumā ir līdzi iedots arī attiecīgs USB vads monitora savienošanai ar datoru.

    Monitoram ir iebūvēti visai labi skaļruņi, tos var kādā vienkāršākā spēlē bez raizēm izmantot.

    Kopumā AGON Pro AG276QZD ir tīri foršs, bet tas laikam īsti neatbilstu ieskatiem par to, ko var sagaidīt no vairāk nekā 1000 eiro monitora.

    Lietotne un saskarne

    AGON Pro AG276QZD nāk kopā ar vienkāršu G-Menu lietotni, tā ļauj izvēlēties starp dažādiem iestatījumu pielāgojumiem atšķirīgos spēļu žanros, tāpat te vajadzētu iespējot OLED apkopes stratēģiju, jo bez tās var iet secen OLED iedegšanas garantija. Lietotne arī atbild par monitora programmatūras atjaunināšanu.

    Monitors izmanto jau ierasto AGON saskarni, te nekā dikti unikāla nav. Manuprāt, šoreiz saskarne ir nedaudz vienkāršota un vienlaikus padarīta ērtāka, saprotamāka. Iepriekš redzēta, ka kontrasts un spilgtums nosaukti kaut kā pavisam dīvaini, kas nu it nemaz neatvieglo dzīvi.

    Geimerīgo iespēju klāstā saskarnē ir kadru skaits sekundē un tēmēkļa krusts, bet to diez vai vajadzētu ilgstoši lietot, lai krusts neiedegtu OLED ekrānā. Tāpat ar saskarni var pieregulēt RGB LED izgaismojumu aizmugurē. RGB LED gan ir visai nīkulīgi, šie efekti pret sienu neatspīd.

    Attēls

    AGON Pro AG276QZD izmanto WOLED tehnoloģiju, kas gan nav īsti labi lasīšanai, jo baltais papildu apakšpikselis teksta skatā dod tādu kā nelielu ēnu, kas attēlu padara mazāk asu. Šis nav izraksts no Wikipedia, bet fakta konstatēšana. Pat ar monitora it kā gan augsto 1440p izšķirtspēju pie nepilnām 27 collām neasums ir manāms. Ilgākā laika posmā tas varētu būt kaitinoši, bet te jāatminas, ka AGON Pro AG276QZD pamatā ir spēlēm paredzēts monitors.

    AOC paši sola, ka AGON Pro AG276QZD ir īstens HDR monitors ar 1000 cd/m² pīķa spilgtumu. HDR režīmā te tiešām viss izskatās iespaidīgi, pamēģināju Shadow of the Tomb Raider spēli, kur monitors uzvedās dikti iespaidīgi.

    Parastajā jebšu SDR režīmā pēc tīmeklī pieejamas informācijas AGON Pro AG276QZD darbojas ar aptuveni 250 cd/m² maksimālo spilgtumu. Ražotājs pats nekur neuzdod SDR spilgtumu, mums arī nav speciālu mērierīču, kas spētu izmērīt OLED parametrus un ekrānu nokalibrēt.

    Nedaudz par OLED iedegšanas garantija – tā ir visai dīvaina un drīzāk neizmantojama. Viens no garantijas punktiem ir nelietot monitoru ilgāk kā 4 stundas no vietas. Garantijas noteikumi, kas apraksta iedegšanas risku, ir uz 2 lapām, kas drīzāk ir izvairīšanās no garantijas sniegšanas, nevis rūpes par pircēju.

    Matējums uz ekrāna ir izteikts, tas lieliski samazina atspīdumus, bet tas nedaudz noplicina krāsu sulīgumu. Uz aci AGON Pro AG276QZD izskatās pēc izcila IPS vai VA ekrāna ar superīgiem melnajiem toņiem, te vairs nav sākotnējo OLED problēmu, kur visas krāsas bija pārspīlēti spilgtas.

    Droši vien der piezīmēt, ka AGON Pro AG276QZD ir HDMI tikai ar 144 Hz, te nav HDMI 2.1, kas šai cenai būtu tā piederīgi. Konsolēm der šāds HDMI, galddatoriem droši vien pietiek arī ar DisplayPort izmantošanu, bet tāpat paliek mazuma garša mutē.

    Plaši pazīstamajā Ufo testā 240 Hz darbība ir perfekti redzama, te AGON Pro AG276QZD ar savu OLED tehnoloģiju darbojas nevainojami. Ja tā ļoti piesienas, tad tīmeklī var atrast informāciju, ka AGON Pro AG276QZD reakcijas laiks (pelēks uz pelēku) ir nevis reklamētās 0.03 ms, bet gan aptuveni 0.4 ms, kas gan vēl arvien ir maz, kad šo parametru salīdzina ar IPS matricām.

    AGON Pro AG276QZD ir rūpnīcā kalibrēts, līdzi ir iedota atskaite.

    Mums ir sekojoši datora dzelži:

    Kā var redzēt, šoreiz darīšana ir ar Intel Arc A750 videokarti, kas īsti nav laba 1440p spēlēm, videokarte noteikti nav laba, lai šīs spēles darbinātu ar kadru skaitu virs 100 kadriem sekundē, dažās spēlēs, piemēram, Counter Strike 2 ar zemiem vizuāliem efektiem bija ap 150 fps, bet aktīvākas šaudīšanās momentos kadru skaits nokrita ap 120 fps. DOTA2, ko varot darbināt arī uz tostera, es nespēlēju, droši vien kaut kāds Team Fortress 2 būtu kā kulaks uz acs. Šis viss noved pie secinājuma, ka vajadzēs arī kārtīgu datoru, lai baudītu šo monitoru.

    Nobeigumā

    Ja nedaudz izklaidīgi piemirstam par AGON Pro AG276QZD cenu, tad mums priekšā ir superīgs, košs, spilgts, mazu vietu uz galda aizņemošs monitors. Tam ir iebūvēti jēdzīgi skaļruņi, līdzi ir visi vajadzīgie vadi un VESA adapters. Spēlēm AGON Pro AG276QZD izmantotu ar vislielāko sajūsmu, monitors ir pilnībā paredzēts tam, lai spēlēs nodrošinātu perfektu bildi.

    Ja runājam par ikdienu, tad Excel un Word diez vai gribētu ilgstoši darbināt kopā ar AGON Pro AG276QZD monitoru, jo tam pietrūkst asuma jau minētā baltā apakšpikseļa dēļ. Tāpat ražotājs stingri iesaka AGON Pro AG276QZD neizmantot vairāk kā 4 stundas no vietas, te pēc būtības nekāds ofisa monitors no AGON Pro AG276QZD nesanāk. Vismaz man šķistu, ka OLED iedegšanas garantijas nosacījumi uz vairākām lapām arī parāda, ka ražotājs īsti negrasās neko darīt, ja tiešām OLED parādās kādi iedeguši pikseļi.

    Kopumā AGON Pro AG276QZD ir vienkārši nežēlīgs spēļu monitors, neko glītāku nav nācies skatīt acīm. Bet tam iegriež nefleksiblā izmatošana, Excel pavēlniekiem vai programmētājiem nāktos uz galda likt vēl vienu (ieteicams) 4K IPS monitoru.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Villijs
    04.12.2023 13:56

    Tūrīgajiem. Vai ticīgajiem.

    Trx450
    05.12.2023 07:17

    Agon ija

    Marmon
    06.12.2023 20:17

    Cena gan pārāk lielā, OLED monitoram

    Freeman
    09.12.2023 20:11

    Protams ja par piemeru nem 240hz monitorus tad varbut ari ir viens no letakiem. Plus 27colas.
    Pilnigies iespejams Aliens ja nešaubos 34 vai 32
    Ar 165 Hz nopirkt par 800 euro. Plus vel izlocitais Oled.

    Reklāma