Web Analytics
More
    Reklāma

    Dell S2721HGF monitora apskats – 27 collas un 144 Hz budžeta klasē

    Jaunākie raksti

    Tā vien izskatās, ka šobrīd ir visai grūti iegādāties pat lētu monitoru, lai meklējumos nesāktu parādīties spēlēm paredzēti modeļi ar 144 Hz vai pat vēl augstāku attēla atsvaidzi. Šoreiz apskatāmais Dell S2721HGF monitors ir liekts, tāpēc tas diez vai uzpeldēs ofisa darbiem paredzēto monitoru meklējumos, kā arī vismaz man šķiet, ka ofisa darbiem 27 collās jau būtu jāskatās uz 1440p izšķirtspēju.

    Reklāma

    Dell S2721HGF ir viens no tieši cenas ziņā konkurētspējīgākajiem spēlēm paredzētajiem sākuma līmeņa monitoriem. Latvijas tirgū ir tikai daži 144 Hz 27 collu monitori, kas ir nedaudz lētāki par Dell S2721HGF. Šādu 1080p 144 Hz monitoru droši vien meklēs kāds, kuram ir aptuveni GTX 1650 līdz GTX 1660 SUPER vai līdzīgas veiktspējas videokarte, kas arī spēs parādīt vēlamo kadru skaitu sekundē populārākajās spēlēs, piemēram, CS:GO ar vidējiem vai pat augstiem grafikas iestatījumiem.

    Lielākais mīnuss droši vien varētu būt Dell S2721HGF monitora šaurais pielietojums, jo ar tiks zemu izšķirtspēju un ekrāna liekumu nekādi dižie darbi nesanāks. Liekts monitors arī pamatā paredzēts, lai uz to skatītos viens cilvēks no monitora centra, tātad arī īsti pat filmu kopā ar vēl kādu paskatīties neizdosies.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 27 collas, liekts 1500R ekrāns
    • Ekrāna izšķirtspēja: 1080p (1920 x 1080), 16:9, ap 81 PPI
    • Paneļa tips: VA, non-glare, 3H cietības aizsargpārklājums, 16.7 miljoni krāsu
    • Atjaunošanās frekvence: 144 Hz
    • Reakcijas laiks: 1 ms MPRT (4 ms pelēka uz pelēku)
    • Gaišums: 350 cd/m, flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: 3000:1
    • Pieslēgvietas: 2 x HDMI (HDCP 1.4), DisplayPort (DisplayPort 1.2 mode), audio line-out
    • Iebūvēti skaļruņi: nav
    • Izmēri: 60.84 cm x 19.04 cm (ar kāju)
    • Svars: 4 kg (ar kāju)
    • Grozāms: nav
    • Sasvērums: -5/ 21 grādi
    • Augstuma regulēšana: 100 mm
    • VESA Compatible: 100 x 100 mm
    • Enerģijas patēriņš: ap 35 W
    • Komplektā: monitors + kāja, elektrības vads, 1 x HDMI vads
    • Papildu: AMD FreeSync, Nvidia G-Sync compatible
    • Cena: raksta tapšanas laikā ap 240 eiro

    Izskats un uzbūve

    Manās acīs Dell S2721HGF monitors ir tieši tā būvēts, kā es būtu gaidījis no šādas cenas ierīces – te nekas nevēsta par to, ka monitors paredzēts spēļu cienītājiem, nav nekādu trako dizainu vai RGB LED gaismiņu. Drīzāk ceļas roka S2721HGF nodēvēt gandrīz par ofisa klases izskata monitoru, kas gan nebūt nav slikti.

    Priekšpusē atrodas tikai Dell logotips un gaismas indikators par monitora darbību vai gaidīšanas režīmu, pie indikatora arī paslēpta Power poga.

    Ja palūkojamies uz S2721HGF no aizmugures, tad arī te nav nekā, kur piesiet aci. Padarbinot savu nedaudz traumēto iztēli var ieraudzīt Dārta Veidera ķiveres aprises monitora ventilēšanas atverēs, bet ar to arī viss beidzas. Te nav nekādu iespēju uzkarināt austiņas vai izmantot nelielu plastmasas izvirzījumu kā peles vada turētāju (mouse bungee). Šādu pieeju es īsti nesaprotu – cik tāda papildu nieki ražotājam izmaksātu? 2 dolārus? Bet vismaz ar tiem var savu produktu izcelt starp daudziem citiem līdzīgiem produktiem šajā cenu grupā.

    Monitora kāja ir gana stabila, tajā ir caurums vadu menedžmentam. Kāja nodrošina 100 mm augstuma regulēšanu un monitora sagāzumu uz atpakaļu un nedaudz uz priekšu. Pagriezt vai sarotēt S2721HGF nav iespējams, to arī diez vai vajag prasīt no liekta monitora.

    Ap ekrānu ir visai plānas apmales, zodiņš gan ir platāks izdevies, bet par to nekādām sūdzībām nebūtu jārodas ne šajā, nedz arī augstākā cenu kategorijā.

    Komplektā ir iedots vien barošanas vads un HDMI vads, DisplayPort nepieciešamības gadījumā vadu pašam nāksies piemeklēt, bet te arī nav nekādas frekvences, kas pārsniegtu HDMI spējas. Tā kā S2721HGF nav iespējams sarotēt, tad ir visai čakarīgi piekļūt pieslēgvietām. Nav jau arī tā, ka katru dienu jāpārsprauda vadus, bet īsti ērti šis nav izdevies, jo HDMI pieslēgvietas ir iespiestas aiz monitora kājas.

    Monitora iestatīšana norit ar džoistiku un četrām pogām, kas novietotas ekrāna aizmugures daļā. Kaut kā šķiet, ka varēja iztikt tikai ar vienu pašu džoistiku vai džoistiku + vienu pogu. Nav super ērti, bet jau atkal – cik bieži nākas kaut ko pieregulēt ar šīm pogām?

    Dell S2721HGF nav ne skaļruņu, nedz arī tas prot darboties kā USB sadalītājs. Faktiski Dell S2721HGF cenā ir tikai pats monitors ar vienu pašu HDMI vadu, bet no papildu labumiem netiek dots līdzi nekas.

    Ekrāns

    Dell S2721HGF ir 27 collu monitors ar 1920 x 1080 izšķirtspēju, 144 Hz attēla atsvaidzi un 1 ms reakcijas laiku. Tīmeklī atrodama informācija, ka Dell S2721HGF spilgtums ir vidēji 234 cd/m², ekrāns spējot attēlot ap 110% no sRGB krāstelpas. Salīdzinājumam – ViewSonic Elite XG270 attēlot ap 130%, kamēr vēl nedaudz dārgāki spēlēm paredzēti monitori spēj attēlot virs 160% no sRGB krāstelpas. Dell S2721HGF spēj attēlot 78% no DCI-P3, kamēr ViewSonic Elite XG270 attēloja ap 94%, bet augstas klases spēlēm paredzēti monitori spēj attēlot ap 115%.

    Toties Dell S2721HGF iznīcina konkurentus krāsu precizitātē ar Delta-E 0.22, kamēr ViewSonic Elite XG270 Delta-E ar ap 0.3.

    Dell S2721HGF iestatījumu sadaļā zem Games atrodas Standard, FPS, Moba/RTS, RPG, Sports, ComfortView, Warm un Cool režīmi. Game Enhance Mode parāda attēla atsvaidzes ātrumu, vari redzēt pulksteni. Lietotājs pats var atspējot AMD FreeSync Premium, ja tas šķiet traucējošs.

    Dark Stabilizer izvēle ļauj iestatīt to, kas redzams melnajos ekrāna laukumos, šis var nākt talkā tumšākās spēlēs vai spēlēs, kur negribam, lai pretinieks tup tumšākajos kaktos nemanīts. Dark Stabilizer iestatāms trīs dažādos agresivitātes režīmos, un jāsaka, ka tas tiešām strādā un palīdz. Citiem ražotājiem arī ir līdzīgas iespējas ēnu pabalināšanā, bet Dell pieeja varētu patikt tiem, kuri spēlē PUBG un CS:GO – te tiešām ir iegūstams manāms pārsvars pār ienaidnieku tumšākās vietās. Turklāt ēnas neizskatās nedabīgi blāvas.

    Ja reiz runājam par melnajām krāsām, tad tās nedaudz izskatās pēc pelēcīgas vai pat sudraba krāsas, kas liektam monitoram nebūtu nekas dīvains. Šis ir viens no iemesliem, kas man liktu tomēr pagaidām skaitīties plakana monitora virzienā.

    Man ir jāsaka, ka uz aci Dell S2721HGF izskatās savai cena pat vairāk nekā labi. Tā dēvētais backlight bleed šādas cenas liektam monitoram ir drīzāk normas robežās. Šur tur lasīju atsauksmes, ka Dell S2721HGF varēja būt gaišāks (spilgtāks), kas gan, visticamāk, liktu tam zaudēt kontrastu, bet manas acis neprasīja monitoru griezt augstāk par 50% no pieejamā spilgtuma. Tāpat šādā ne pārāk zinātniskā vērojumu pieejā šķiet, ka VA matrica tomēr nenodrošina visu solīto 3000:1 kontrastu, bet tā vietā droši vien skatāmies uz kaut ko tuvāku IPS matricu piedāvātajam 1000:1 kontrastam.

    MPRT (Moving Picture Response Time) mēģina koriģēt tā dēvēto blur defektu, MPRT izmanto aizmugures izgaismojuma ļoti ātru mirkšķināšanu, bet tas nozīmē tikai to, ka ekrāna izgaismojums izskatās vēl nedaudz tumšāks, bet te atliek vien ar pāris pogu skārieniem ieregulēt spilgtumu ap 5% vairāk un viss nostājas vecajās spilgtuma sliedēs. MPRT gan ir tikai pašam jāiespējo iestatījumos un to droši vien vismaz es atstātu izslēgtu. Straujās kustībās, piemēram, CS:GO spēlēšanas laikā var redzēt, ka MPRT nenāk par labu. Turklāt MPRT iespējošana uzreiz izslēdz Freesync Premium.

    VRR (Variable Refresh Rate) šim monitoram strādā no 55 Hz līdz 144 Hz. Dell S2721HGF ir AMD FreeSync Premium, kā arī monitors atrodams Nvidia G-Sync compatible tabulās. Tabulā gan Nvidia zēniem un meitenēm kaut kas sagājis šķērsām ar Dell S2721HGF izšķirtspēju un izmantoto matricas tehnoloģiju.

    Kā jau minēju iepriekš, dažos apskatos Dell S2721HGF ir nodēvēts par tumšu ekrānu, kam nu nekā negribu piekrist. Jā, liektajiem ekrāniem ir problēmas ar melno krāsu, kas vairāk atgādina kaut ko pelēcīgu, bet ar to nu būs jārēķinās liekuma faniem.

    Nobeigumā

    Kopumā jāatzīst, ka Dell S2721HGF ir pāris ne tik ideālas iezīmes, bet tomēr ir jāņem vērā, ka šis ir viens no lētākajiem pieejamajiem 27 collu 144 Hz ekrāniem ar 1080p izšķirtspēju. Dell S2721HGF veidots domājot tikai un vienīgi par datorspēlēm, jo ikdienas darbam prasās vismaz 1440p izšķirtspēju, kā arī ekrāna liekums ne visiem būs pieņemams darbam ar Excel.

    Kā spēlēm paredzēts monitors Dell S2721HGF izceļas ar jau pieminēto piezemēto cenu, kas varētu atbilst tai, ko meklē lietotāji ar vājākiem spēļu datora dzelžiem. Šobrīd 144 Hz redzam ne tikai spēlēm paredzētos klēpjdatoros cenā ap un pat zem 1000 eiro, bet 144 Hz uzlīme manīta arī uz pāris spēlēm paredzētu viedtālruņu iepakojumiem. Viedtālruņos gan ir švaki ar spēlēm, kas ļautu ierīcei sasniegt un arī parādīt visus 144 kadrus sekundē.

    Ja iemetam aci interneta veikalu filtros, tad izskatās, ka 27 collas + 144 Hz + 1080p izšķirtspēja arī pāris cietiem ražotājiem ir pieejamās cenās. Tikko vēlamies 1440p izšķirtspēju un varbūt pat 165 Hz, tā nākas no maciņa vilkt ārā vēl vismaz 100 un vairāk eiro.

    Manās acīs Dell S2721HGF vēl arvien ir sākuma līmeņa monitors spēlēm. Ar Dell S2721HGF pietiks mazāk prasīgam spēlmanim, šis noteikti ir daudz labāks risinājums par standarta 60 Hz vai pat 75 Hz monitoriem, bet jāpiedomā pie tā, vai spēļu starplaikos nenāksies arī kādu tabulu papētīt, tam gan ar Dell S2721HGF izšķirtspēju būs par maz. Dell pats piedāvā S2721DGF monitora modeli, kas gan ir jūtami dārgāks, bet tam ir 1440p izšķirtspēja, 165 Hz un ekrāns ir plakans, kas padara šo monitoru daudz universālāku.

    Uzskatu, ka Dell S2721HGF varētu būt forša dāvana bērnam vai jaunietim, kurš aizraujas ar datorspēlēm, bet viņam ir tikai 60 Hz ekrāns. Spēlēs ieguvums ir milzīgs, kad ņem vērā 144 Hz un Dark Stabilizer iespēju, kā arī maziem skolas darbiem liekums un izšķirtspēja nebūs tik kritiska.

    Patika

    • 144 Hz jau ir gandrīz budžeta klases monitoros
    • ātrs reakcijas laiks
    • AMD FreeSync Premium + Nvidia G-Sync compatible
    • ļoti pieklājīga cena

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • visai vāja melnā krāsa
    • monitors paredzēts gandrīz tikai spēļu entuziastiem, diži Excel darbi iet secen izšķirtspējas un liekuma dēļ

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tasesmues
    07.01.2021 20:49

    27″ un full hd ir totāls sūds. tāda kombinācija nedrīkst eksistēt.

    uz 27″ neko mazāk par 4k. ppi ir jābūt 200 un vairāk. 27 full hd tas ir ap 81-82

    es lietoju 15.6″ 4k portatīvo. patīkami, ka nevar redzēt pikseļus.

    Krotow
    07.01.2021 21:45
    Reply to  Tasesmues

    27″ un 1440p ir Ok. Šobrīd sēžu aiz Asus VG27AQL1A – lai saskatītu pikseļus, jāiebāž deguns ekrānā. Piekrītu ka 1080p uz 27″ ir mazohisms. Tur nav jēgas kāpt augstāk par 24″.

    freelifelv
    08.01.2021 00:46
    Reply to  Tasesmues

    kas tev tur par sūdu un kāds gabals nokritīs pie 27 un fullHD??

    digitalk
    08.01.2021 05:09
    Reply to  Tasesmues

    ne visiem ir ideāla redze. un tad 27″ FHD IPS ļoti labi noder.

    Krotow
    08.01.2021 10:06
    Reply to  digitalk

    Attēla fizisko izmēru pa īstam sāk novērtēt pēc 35, kad redze vairs nav ideāla. Tad 27″ izmērs kā tāds kļūst daudz nozīmīgāks par 200+ PPI. IPS un nesaliekts ekrāns savukārt ir labi, kad monitorā ne tikai spēlējas. Pamēģini pastrādāt ar UI un grafikas dizainu vai CAD liektā ekrānā :)

    digitalk
    29.01.2021 10:31
    Reply to  Krotow

    CAD liektā ekrānā iet uz urrrā ar nosacījumu, ka ekrāna izmērs sākas no ~34″.

    Krotow
    07.01.2021 21:41

    Cik tur cena bija – ap 240 €? 27″ monitors ar ciešamu attēlu un 144 Hz + FreeSync/G-Sync compatible kā dāvana bērnam jau izskatās interesanti. Par 1080p izšķirtspēju un 27″ kam nopietnākam gan piekrītu. 1440p ir minimums, citādi redz piskeļus. Vispār derētu apskatīties dzīvē. Ir man te blakus kadrs, kuram prasās jauns monitors spēlēm un skolai un nedārgi.

    freelifelv
    08.01.2021 00:45

    Gadus 10 sēdēju pie LG TN 21,5″ ar 1680×1080, nesūdzējos. Pirms ~1 gada nomainīju uz AOC 27″ 1920×1080 IPS. Izmēram ir nozīme :D 27″ 1440p tad maksāja +150 eur, kurus nožīdoju… Sūdzību tā baigi nav, bleedings, protams, bija manāms, bet nu vairs acīs nekrīt, jo pierasts. Videokarte tikai 1060, un pat uz 1080p nevar izvilkt 144 fps. Tā kā pie pašreizējā kopēja setupa ir ok. 200 eur ieguldīti godīgi un lietderīgi.

    Nelabojams
    08.01.2021 07:59

    Par spēlēm ir mūždien un daudz, bet kādreiz labprāt redzētu apskatu kādam monitoram, kas ir domāts profesionālam DARBAM ar CAD/ĢIS programmatūru un tamlīdzīgām lietām.

    Lokanais
    29.01.2021 09:40

    Kas autoram pret ieliektiem ekrāniem?
    Esmu gan mājās divatā skatījies filmas uz ieliekta ekrāna, gan arī ekseļus darbinu uz vēl ieliektāka par šo un viss ir lieliski. Pie ieliekuma pierod tik ļoti, ka tikko nācās vēl piedomāt vai mans 1000R ieliektais monitors tiešām ir ieliekts.

    Kursors.lv
    29.01.2021 09:42
    Reply to  Lokanais

    Man pēc kāda ieliktā monitora testēšanas bija grūtības pierast atpakaļ pie mana plakanā monitora. Stabili kādu nedēļu bija sajūta, ka mans monitors ir izliekts uz otru pusi :D Cik tomēr interesanti darbojas mūsu smadzenes.

    rudzu rikas
    06.02.2021 20:52

    Paldies par komentāru. Tieši šo gribēju zināt, kā tur īsti ar tiem ieliektajiem. Ja mājās būs ieliektais, bet darbā plakanais, tad varētu būt čakars pierast. Kaut gan man mājās ir ieliekta “klaviere”, kura ļoti patīk, bet darbā parasts “plakandēlis”, un ir OK. Jau pierasts.

    Reklāma