Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētījums parāda, ka Apple Watch un citu viedpulksteņu siksniņas ir nosētas ar baktērijām

    Jaunākie raksti

    Amerikā veikts pētījums atklājis, kāda veida baktērijas un cik bieži tās parādās uz viedpulksteņu aprocēm, īpaši ņemot vērā Apple Watch viedpulksteni.

    Lielos vilcienos jau nav nekāds pārsteigums, ka 95% no dažādām viedpulksteņu aprocēm ir klātas ar baktērijām. Visvairāk izplatītā baktērija uz Apple Watch aproces ir Staphylococcus spp, kas var izraisīt stafilokoku infekciju. Šī baktērija tika atrasta uz 85% no Apple viedpulksteņu aprocēm.

    Tāpat tika atklāts, ka uz 30% aproču tika atrasti mikrobi, kas var izraisīt pneimoniju, asins infekcijas, kā arī citas slimības. Tikmēr 60% aproču saturēja E. coli baktēriju. Visu šo baktēriju atrašana uz aprocēm, protams, skaidrojama ar to, ka viedpulkteņi tiek izmantoti dažādās fiziskās aktivitātēs.

    Galvenais secinājums ir tas, ka ik pa laikam nepieciešams dezinficēt savu viedpulksteņu aproces. To var darīt, tās vienkārši nomazgājot ar ziepjainu ūdeni. Ar baktērijām bagātākās bija gumijas un sintētiskās aproces. Tām sekoja aproces, kas veidotas no ādas, bet vismazāk baktēriju ir uz metāla aprocēm. Šeit gan loģiski spriežot, ādas un metāla aproces tiek krietni mazāk lietotas fizisko aktivitāšu laikā.

    Avots9TO5Mac
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andrejs
    21.08.2023 09:37

    Pētnieki ir idioti :D Ja nesportosi satfilokoks un citas baktērijas uz aproces nebūs? Tie pētnieki laikam kkādi no sākumskolas?

    Ivis
    21.08.2023 09:46

    Sen jau zināms, ka baktērijas, jo sevišķi e.coli izvēlas Apple Watch viedpulksteņu siksniņas.
    Par metāla siksniņām – nerūsējošajam tēraudam, no kā visbiežāk tās izgatavotas, vispārībā ir antibakteriālas īpašības.

    Basics
    21.08.2023 10:18
    Reply to  Ivis

    Par nerūsējošo gan pirmā dzirdēšana. No pamatskolas prātā stāv sudrabs un varš, arī nature nepiemin nerūsējošo tēraudu. N.T. pat nav cinka, ko organisms izmanto lai pretotos baktērijām.

    https://www.nature.com/articles/s41570-023-00463-4

    Toties ir pretsēņu preparāts Itraconazole, uz kastītes liels uzraksts INOX kas noteikti nav vielas raksturojums.

    Nujā, nujā – šefpavāriem patīk NT virsmas, acīmredzami tā ir vieglāk tīrīt, kopt un uzturēt tīras nekā akmens vai koka virsmas.

    Bet ir N.T. pārklājumi
    Integrated Silver technology in the coating provide bio-enhanced surfaces that helps reduce bacteria proliferation. The silver coating has been tested against Escherichia Coli and Staphylococcus Aureus proving an outstanding surface bacteria reduction. The coating has been designed using an advanced silver ion leaching control technology

    The material is not affected by cleaning or by forming and is also stain resistant. This product is ideal for use in Hospitals, Kitchens and food preparation areas and gyms.

    Būtu diezgan loģiski izmantot antibakteriālus pārklājumus rokassprādzēm un tmldz. izstrādājumiem, kas ikdienā saskaras ar ādu.

    Ivis
    21.08.2023 11:06
    Reply to  Basics

    NT antibakteriālās īpašības, pirmām kārtām ir dēļ materiāla – nerūsējošā tērauda cietā metāla virsma apgrūtina baktēriju pieķeršanos un izdzīvošanu. Pareizi tīrot un apkopjot, nerūsējošā tērauda virsmas ir izturīgas pret baktēriju, pelējuma un mikroorganismu augšanu, kas var izraisīt slimības.
    316L kategorijas NT ir izplatītāks pulksteņos un to sikniņās. Tā sastāvs nedaudz maina PH līmeni uz tā virsmas, tā apgrūtinot baktēriju veidošanos.
    Kā jau minēju, tam ir antibakteriālas īpašības, tam nav aktīvas antibakteriālas (toksiskas) iedarbības, kā piem. varam.

    Basics
    21.08.2023 13:17
    Reply to  Ivis

    Nezinu (kā jau savulaik ne pārāk uzcītīgs skolnieks), vai tīram NT ir antibakteriālas īpašības, bet raksta ka ar varu bagātinātam 316L-Cu tās piemītot gan (implanti). Kā arī ar sudrabu papildinātam 316L, kur pievienots vēl niobijs lai iegūtu vienmērīgāku sudraba sadalījumu bāzes metālā.

    Ivis
    21.08.2023 11:33
    Reply to  Ivis

    Vispār domāts bija, ka aifonu siksniņas smird un CITAS ir ok, jo seviški nerūsējošā tērauda siksniņas. Ātrumā neskaidri izteicots, paralēli gatavojoties jau trešā doktora grāda promocijai siksniņu izpētē.

    Skābene
    21.08.2023 10:34

    Vairs nevarēšu normāli uzlūkot cilvēkus ar Appple watch, būs asociācija ar netīreli un batēriju perēkli! :D

    Perēklis
    21.08.2023 12:44

    A ko, uz parasto rokas pulksteņu siksniņām baktērijas nebija un nav?

    Skābene
    21.08.2023 12:57
    Reply to  Perēklis

    Pētījumā tak neatklāja uz citiem pulksteņiem, tātad baktērijas dzīvo tikai uz apple watch.

    Ivars Dzerve
    21.08.2023 13:53

    Ja būtu papētījuši tālāk, atklātu, ka – wow, baktērijas ir VISUR! Tāpēc Tas Kungs ir cilvēkam devis kuņģa skābi, lai viegli tiktu ar visu šo draņķību galā un neatstieptu kājas, palaizot pulksteņa siksniņu :)

    Ivis
    21.08.2023 14:43
    Reply to  Ivars Dzerve

    Ik pa laikam tā daru, stiprina imūnsistēmu. Iesaku, jo īpaši, ja esi āboļpulksteņa īpašnieks.

    Labrīt
    23.08.2023 02:09
    Reply to  Ivars Dzerve

    Īstās sēņu vietas ir meklējamas uz Airpods. Kur tik tā sīkā lietiņa nav paspējusi pabūt, kamēr neveiklie pirksti pamanās to dabūt ārējās auss ejā.

    Reklāma