Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV mēģina apturēt “Microsoft” un “Activision Blizzard” darījumu

    Jaunākie raksti

    Pagājis jau pusotrs gads, kopš “Microsoft” paziņoja, ka par 68,7 miljardiem ASV dolāru vēlas iegādāties videospēļu izdevēju “Activision Blizzard”. Gribēt var daudz, taču, kā redzams, viss galīgi neiet tā kā “Microsoft” vēlētos. Šī pusotra gada laikā uzņēmums saskāries ar neviennozīmīgu attieksmi no regulatoru puses, kuri likuši kāju durvīs un centušies darījumu apturēt. Viens no tiem ir Federālā tirdzniecības komisija (Federal Trade Commission – FTC), kas tiesā iesniegusi prasību par darījuma bloķēšanu un pieprasījusi atturēt “Microsoft” no “Activision Blizzard” iegādes.

    FTC jau pērnā gada decembrī iesniedza juridisku prasību, lai mēģinātu bloķēt “Microsoft” un “Activision Blizzard” darījumu. Taču tagad, redzot, ka darījums tomēr varētu notikt, komisija pieprasījusi pagaidu ierobežojumu no ASV federālās apgabaltiesas, kas neļauj darījumam notikt, kamēr notiek tā pārskatīšana. Šo soli FTC sper laikā, kad “Microsoft” “Activision Blizzard” iegādē ir ticis uz priekšu, pārsūdzot Lielbritānijas regulatora lēmumu.

    Reklāma

    “Microsoft” pirkuma noslēgšanai ir arī noteikts termiņš – 18. jūlijs, kas patiesībā vairs nav tālu. Taču šis FTC solis parāda komisijas bažas, ka darījums, iespējams, varētu tikt veikts, neskatoties uz Lielbritānijas regulatora aizliegumu un FTC pretestību. Tāpat maijā Eiropas Savienība deva zaļo gaismu “Microsoft” plāniem iegādāties “Activision Blizzard”, tāpēc tehniski šo darījumu var noslēgt bez Lielbritānijas un ASV atļaujas. Ja darījums līdz noteiktajam datumam nebūs noslēgts, abiem uzņēmumiem būs jāpārskata līgums vai pat jāatsakās no darījuma.

    “Microsoft” vēlme nopirkt “Activision Blizzard” no regulatoru puses tiek vērtēta pretrunīgi. Piemēram, šādā veidā tiktu būtiski mazināta konkurence tirgū un kaitēts konkurentiem, piemēram, “Sony”. Tāpat regulatori pauž bažas, ka pēc “Activision Blizzard” iegādes “Microsoft” padarīs “Activision” spēles ekskluzīvi pieejamas tikai savos pakalpojumos.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    REALAIS
    14.06.2023 11:18

    Lai aptur, sadomājušies sapirkties visus. Jau tā škrobe, ka tikai uz Xbox būs Starfield. Microsofts ir sliktie :D

    Jānis
    14.06.2023 19:34
    Reply to  REALAIS

    Uz pc jau arī būs..

    REALAIS
    15.06.2023 00:01
    Reply to  Jānis

    Man nav PC…

    Jānis
    15.06.2023 09:41
    Reply to  REALAIS

    Es tev teikšu, kā sony fani ir teikuši par saviem ekskluzīviem kuri nav pieejami uz xboxa – nopērc vienkārši xboxu un spēlē. :)

    REALAIS
    15.06.2023 10:03
    Reply to  Jānis

    Jā, dēļ vienas spēles iztērēt 550€+? :D Grūti šādu tēriņu ir pamatot. Un bez šīs vienas spēles nekā cita šobrīd tur arī nav īpaša. Pārāk dārgs prieks.

    Last edited 10 months ago by REALAIS
    Jānis
    15.06.2023 10:39
    Reply to  REALAIS

    Es vienkārši iesmēju viss ok 😀

    Bats
    16.06.2023 10:12
    Reply to  Jānis

    Starpība varētu būt tāda, ka sony ekskluzīvās nāk no viņu pašu studijām, kurās šie savā laikā daudz investējuši lai attīstītu. Savukārt MS līdz šim neatkarīgu nozares gigantu, kas izlaida spēles uz visām platformām, iegūstot lojālu sekotāju un fanu pulku ar savām spēļu sērijām, nopirka par “nav svarīgi cik naudas” un aizslēdz aiz Microsoft vārtiem.
    MS ir pilnīgi cita uzņēmējdarbības kultūra nekā sony. Uzņēmums kas lielāko daļu savas pastāvēšanas pavadījis monopolista statusā ne jau savu produktu izcilo kvalitāšu un priekšrocību, bet gan agresīvas un atsevišķos gadījumos pretlikumīgas monopolstāvokļa sargāšanas dēļ (skatamies U.S. vs Microsoft tiesas prāvas 2000.gadā spriedumu un atklājumus) un tagad grib turpināt to darīt arī spēļu sektorā. Visa šī prakse staigāt apkārt un pirkt visu un visus, kas vien var sastādīt konkurenci ļoti skādē patērētājam un būtu legāli jāierobežo. Lietotāji nav ieguvēji no tā, ka Facebook iegādājās Instagram, WhatsApp, Oculus un no tā ka Microsoft iegādājās Skype, Minecraft (Mojang), LinkedIn vai GitHub. Tas, ka monopolistiskām tendencēm slavenam uzņēmumam ir ļauts iegādāties lielākos pasaulē spēļu izdevējus, man šķiet, ir jānovērš un, par laimi, gan UK, gan ES, gan ASV institūcijas piekrīt.

    REALAIS
    16.06.2023 11:36
    Reply to  Bats

    ES izlaida cauri šo darījumu.

    Lolwart
    14.06.2023 23:04

    Toties ar Sony veikto Square Enix iegādi gan viss ir lieliski. Klauni.

    REALAIS
    15.06.2023 00:02
    Reply to  Lolwart

    Kad tika veikta tāda iegāde?

    Reklāma