Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft Surface Laptop Go 3 portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Esmu pārdevis visus savus Apple datorus un pēc maza Fedora Linux izmēģinājuma perioda atgriezies atpakaļ pie Windows. Un jūtos kā mājās. Windows 11 tiešām ir operētājsistēma, kas darbojas tieši tā, kā man vajag un ļauj man būt maksimāli produktīvam. Tāpēc daudz nedomājot piekritu divu jaunu Microsoft Surface datoru testam. Šīs ierīces jau vairākus gadus Latvijā ir oficiāli nopērkamas un ļauj iepazīties ar paša Microsoft skatījumu uz to, kādām ir jābūt “pareizām” Windows ierīcēm! Man arī pašam ir piederējušas vairākas Surface ierīces no kurām svaigākais bija Surface Pro 8 planšetdators, ko lietoju līdz pat pagājušā gada beigām. Lieliska ierīce!

    Tagad uz testu saņemtais Microsoft Surface Laptop Go 3 ir vidējās klases portatīvais dators tiem, kas vēlas saņemt klasisku augstas kvalitātes Surface ierīci nemaksājot par to pārāk lielu naudu. Surface Laptop Go 3 joprojām ir pats vieglākais Surface sērijas portatīvais dators.

    Reklāma

    Atceros, ka pirms vairākiem gadiem testēju pirmās paaudzes Surface Laptop Go un toreiz man patika ierīces dizains un uzbūves kvalitāte, bet pietrūka jaudas. Jaunajā datora modelī ir palikuši tie labumi, kas man patika iepriekš un labā ziņa ir tāda, ka ir uzlabojumi arī jaudas ziņā. Jēj!

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: 12. paaudzes Intel Core i5-1235U
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics
    • RAM: 8GB vai 16GB LPDDR5
    • Ekrāns: 12.4″ collu skārienjūtīgs displejs ar 3:2 malu attiecību un 1536 x 1024 (148 PPI) pikseļu izšķirtspēju un Corning Gorilla Glass 3 aizsargstiklu
    • SSD: 256GB
    • Pieslēgvietas: USB-C 3.2 (DisplayPort atbalsts), USB-A 3.1, Surface Connect un 3.5mm audio
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 (802.11ax) + Bluetooth 5.1
    • Izmēri: 27.8 x  20.6 x 1.5
    • Svars: 1.13 kg
    • Akumulators: 40 Wh, 39 W lādētājs ar papildus USB-A pieslēgvietu
    • Papildus: 720p tīmekļa kamera, stereo skaļruņi ar Dolby Audio Premium
    • Programmatūra: Surface
    • Cena: apskatam saņemtais modelis ar 16GB RAM veikalos Latvijā maksā ap 1000 eiro

    Gaumīgs dizains un kvalitatīvs korpuss

    Surface Laptop Go 3 ir patiešām mazs un seksīgs portatatīvais dators. Ierīcei ir kvalitatīvs alumīnija vāks, kas piedod ne tikai stingrību, bet arī rada premium ierīces sajūtu. Apakšdaļa datoram gan veidota no plastmasas. Uz testu saņemtais modelis ir gaumīgi pelēks, taču šo ierīci Microsoft piedāvā arī vairāks citos gaumīgos pasteļtoņos. Tāds krāsojums nu ir šī laika iezīme.

    Nu, smuks taču! Nekādas liekas ciku cakas, tikai neuzkrītošs dizains un augstvērtīgas kvalitātes materiāli. Bildē zemāk vari redzēt arī pamatīgās gumijas joslas datora apakšā – tās datoru stabili notur uz galda un piepaceļ, lai tas labāk ventilētos.

    Kā jau ultrabuku jomā pierasts, ierīcei nav pārlieku daudz pieslēgvietu, taču, manuprāt, visas svarīgākās ir iebūvētas. Datora kreisajā sānā mums ir vecais labais USB-A ports vecāku ierīču pievienošanai. Blakus modīgāks USB-C, ko varam izmantot datora uzlādei un pievienošanai ārējam monitoram un turpat arī redzam 3.5mm audio “džeku” mūsu austiņām vai mikrofonam. Savukārt, datora labajā sānā redzam iegareno magnētisko Surface Connect pieslēgvietu, kurai varam pievienot Microsoft Surface lādētāju vai dokstacijas.

    Lai arī šis dators sver aptuveni 1.13kg un tas ir mazāk nekā 13 collu Apple MacBook Air, tomēr rokās šī ierīce nešķiet neadekvāti viegla. Pieņemu, ka te “pie vainas” ir metāla korpuss un tas, ka šis svars ir iebūvēts tik izmēros mazā ierīcē. Man vairāk būtu problēmu ar pārāk vieglu nevis smagu ierīci šajā gadījumā.

    Fantastiska tastatūra un skārienpaliktnis

    Šis dators ir aprīkots ar vienkārši debešķīgu tastatūru! Ikdienā es ļoti daudz rakstu un esmu ļoti piekasīgs pret šo aspektu. Jā, tastatūras izkārtojums varētu būt ērtāks, taču atceramies, ka šis ir izmēros ļoti mazs dators un vietas ir tik, cik ir. Taču taustiņi spiežas mīksti, bet reizē precīzi. Šī ir tāda ļoti precīza un klusa tastatūra. Bet man arī citās Surface ierīcēs ir patikušas tastatūras, tāpēc tas nav nekas jauns un pārsteidzošs. Vienīgi, ņem vērā, ka tastatūrai nav iebūvēts apgaismojums un ierīcei, kas maksā ap 1000 eiro tomēr tas varētu noderēt.

    Skārienpaliktnis nav tas lielākais, taču pret datora kopējo izmēru tas man šķita adekvāts. Plus, tas darbojas precīzi un paredzami. Sen ir pagājuši tie laiki, kad Windows datoros nebija atrodami kvalitatīvi skārienpaliktņi.

    Patīkams sīkums man šķita vienā no taustiņiem iebūvētais pirkstu nospiedumu sensors. Tam gan ir apgaismojums, lai to labāk varētu saredzēt un kopumā šis sensors darbojas ļoti precīzi.

    Manuprāt, šādai mazai un ultra portablai ierīcei laba tastatūra un skārienpaliktnis ir kritiski svarīgas nianses. Tas ir dators, ko mēs bieži ņemsim līdzi ceļojumos vai vienkārši izejot no mājām un mums būs nepieciešamība ērti ar datoru strādāt. Un šajā ziņā Microsoft mums šoreiz neliek vilties!

    Normāls displejs

    Šis dators ir aprīkots ar 12.4 collas lielu skārienjūtīgu displeju, kam ir 1536 x 1024 pikseļu izšķirtspēja. Jā, tas nav daudz un šajā cenu kategorijā gribētos augstākas izšķirtspējas displeju. Bet tad tam būtu augstāks enerģijas patēriņš un diez vai mēs gribam to. Displejam arī varētu būt labāka krāsu kalibrācija, jo bilde tajā nav tik izteiksmīga un precīza, kā varbūt gribētos redzēt šādas cenu kategorijas ierīcē. Tāpat man ne pārāk patīk glancētais displeja pārklājums, kaut labi zinu, ka tāds ir atrodams uz teju visiem šobrīd nopērkamajiem portatīvo datoru displejiem. No labajām lietām – displejam ir Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls un tas labi reģistrē pieskārienus ar pirkstu, ja nu tas šķiet aktuāli.

    Es labi redzu, ka jaunākās paaudzes Surface Laptop Go dators ir tehniski labāks par to ierīci, ko testēju pirms vairākiem gadiem un es ticu, ka vēl pēc kādas paaudzes vai divām Microsoft šim datoram iestrādās arī augstvērtīgāku displeju.

    Lūdzu, nepārprotiet, šī datora displejs nekādā mērā nav slikts. Es teiktu, ka tas ir “good enough”, bet ne pārsteidzošs.

    Windows 11 un nekā lieka

    Kad pirms vairākiem gadiem testēju pirmās paaudzes Surface Laptop Go, tas tehniski bija tik knaps, ka to Microsoft rekomendēja izmantot īpašā “S Mode” režīmā. Šādā veidā uz datora varam darbināt tikai tās programmas, kas ir pieejamas Microsoft Store lietotņu veikalā. Pieredze nebija pārāk laba. Tagad mums ir pieejami jaudīgāki dzelži un datoru varam izmantot ar pilnvērtīgu Windows 11. Pavisam cita lieta, tas darbojas tā, kā mēs sagaidām no laba Windows datora.

    Vēl viena labā ziņa ir tāda, ka uz datora praktiski nav lieku programmu. Nekādu aizdomīgu antivīrusu vai utilītu. Ja gribam, varam uzstādīt Surface programmu ar ko varam labāk iepazīt mūsu jauno daoru, kā arī veikt kādu iestatījumu maiņu. Viss, tālāk uzstādām programmas, kas mums ir vajadzīgas un lietojam ierīci!

    Pieņemama ātrdarbība

    Jā, no vienas puses, Surface Laptop Go 3 ir saņēmis iepriekšējās 12. paaudzes Intel Core i5-1235U procesoru. Bet toties mums nav jāmokās ar zīlēšanu par to, kādas specifikācijas datoru izvēlēties. Privātajiem pircējiem ir tikai viena procesora izvēle, viena pamatatmiņas izvēle (256GB SSD), viena videokartes versija (iebūvētā Intel Iris Xe Graphics) un divas operatīvās atmiņas versijas (8GB vai 16GB). Principā, divi datori, ja neņemam vērā četru krāsu variantus. Es domāju, ka vairumam pietiks arī ar vienkāršāko un lētāko 8GB modeli, bet es pats sev esmu nosolījies pirkt tikai datorus, kam ir vismaz 16GB operatīvā atmiņa.

    Ja vēlies iepazīties ar sintētisko veiktspējas testu datiem, tad visu ierasto testu rezultāti zemāk. Kopumā rezultāti ir tādi viduvēji vai pat zem viduvējā. Tīri tehniski šis dators nav raķete. Tam par iemeslu ir salīdzinoši vecs procesors, iebūvētā videokarte un ne pārāk ātra SSD atmiņa. Varētu domāt, ka viss ir slikti, tomēr tā gluži arī nav. Tas tikai parāda, ka šis dators nav nekāda geiminga spēkstacija. Vai video montēšanas dators. Loģiski, jo šim ultrabukam ir pavisam cita funkcija. Tas ir mazs un viegls dators ar labu baterijas darbības laiku, kas ļauj ērti veikt vienkāršus tīmekļa pārlūkošanas, dokumentu rakstīšanas darbus. Un šādam pielietojumam jaudas pietiek.

    Tīmekļa kameras un audio spējas

    Viena lieta, ko es gan vairs negribētu redzēt nekādos portatīvajos datoros – 720p izšķirtspējas tīmekļa kameras. Kā varam redzēt piemērā zemāk, it kā jau nav TIK slikti. Taču jau nākamajā Surface Laptop Studio 2 testā redzēsi, cik daudz labāk izskatās bilde no 1080p izšķirtspējas tīmekļa kameras. Un nemaksās šī komponente tik daudz, lai nevarētu iebūvēt arī mazajā Surface Laptop Go 3 brālītī. Microsoft, saņemies!

    Kas attiecas uz audio spējām, tad tās, līdzīgi kā šī datora displejs, manuprāt, ir “good enough”. Tas nav ne klusākais, ne skaļākais dators un mikrofonu sistēma ļauj aizvadīt normālus videozvanus. Nav slikti, bet nav arī pārsteidzoši labi.

    Lieliska akumulatora darbība

    Atceros, ka pirmās paaudzes Surface Laptop Go datora testā es biju vīlies datora baterijas spējās. Lai arī ražotājs solīja 13 stundu darbību, realitātē mūsu testos es redzēju tikai nepilnu 6h darbību. Pārāk liela starpība.

    Jaunajā modelī ar šo ir krietni labāk. Microsoft sola, ka datorā iebūvētā 40Wh baterija to var uzturēt pie darbības līdz 15h ilgi un mūsu testos mēs redzējām stabilu 13h sniegumu. Tas ir ļoti adekvāti! Microsoft, malači! Šādām mazām ultra portablām ierīcēm ilga darbība ar uzlādi ir kritiski svarīga! Tāpat labā ziņa ir tāda, ka datoru varam uzlādēt arī izmantojot USB-C pieslēgvietu, jo noteikti būs situācijas, kad mājās vai darbā būsim aizmirsuši oriģinālo Surface 39W lādētāju. Tas pats par sevi ir foršs un ar papildus USB-A caurumu citu ierīču uzlādei, taču specifisks un derīgs tikai citu Surface ierīču uzlādei.

    Nobeigumā – laba izvēle tiem, kas bieži ir ceļā!

    Lētākais Surface Laptop Go 3 ar 8GB RAM Latvijā maksā ap 800 eiro, bet testētā versija ar 16GB RAM maksā ap 1000 eiro. Un te mēs nonākam pie interesantas atziņas. Skaidrs, ka tehniski šis nav pats jaudīgākais dators un varam par pāris simtiem lētāk nopirkt vairāk jaudas, bet tas arī nav šīs ierīces mērķis un būtība. Surface Laptop Go 3 pērk tie, kas grib iegūt kvalitatīvi uzbūvētu un glītu datoru, kas ir ultra portabls. Jeb, latviski runājot – tie, kas meklē ļoti vieglu un izmēros mazu ierīci. Un tādas maksā krietni virs 1000 eiro.

    Es redzu jūtamu uzlabojumu pār pirmās paaudzes Surface Laptop Go datoru un šo jauno modeli labprāt pats ikdienā izmantotu maniem ikdienas rakstu darbiem. Mājās pastrādā ar pieslēgtu lielāko monitoru, iemet somā un dodies ikdienas gaitās. Videospēļu spēlēšanai un smagākiem uzdevumiem, kā video montēšana, es izvēlētos citu jaudīgāku ierīci.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Nekā persomīga.
    27.03.2024 14:00

    ,,mazs un seksīgs portatatīvais dators. I,, __tev ir arī śāda veida pieredze?.. (sekss ar datoru )

    Karlis
    28.03.2024 00:25

    Un vēl grupā.

    Kaspars
    27.03.2024 15:52

    Tāda laba Air alternatīva izklausās..kopš, pirms kādiem gadiem 7, kad man bija lenovo plāneklītis, kas tīri sakarīgi darbojās, nebiju manījis labu alternatīvu, kas cenā nav lenovo X1 carbon sērija, bet, kas arī kvalitātē nav dell vidējā klase

    un svarā būtu ap 1kg

    Lai gan par MS daudzi smīkņā, ir lietas, kas viņiem tomēr sanāk tīri labi

    trx450
    28.03.2024 23:10

    Šitas kompis ir LTE un esim versija?

    Reklāma