Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft Surface Laptop Studio 2 hibrīda portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Kopš pirmās Microsoft Surface RT ierīces izlaišanas ir pagājuši 10 gadi un pa šiem gadiem Surface ierīču sērija ir izauguši pietiekami kupla. Microsoft līdz šim ir piedāvājuši kopā 10 dažādas Surface ierīču kategorijas, kas aptver planšetdatoru, portatīvo datoru, galddatoru un mobilo ierīču kategorijas. Šodien parunāsim par vienu no, manuprāt, interesantākajiem Surface produktiem – Surface Laptop Studio 2 divi vienā transformeri. Šo ierīci varam izmantot kā klasisku portatīvo datoru, bet varam arī nolocīt tā displeju un izmantot kā planšetdatoru. Surface Laptop Studio 2 ir jāuztver kā mobilo darbstaciju profesionāļiem.

    Pats pirmais Surface Laptop Studio dators tika prezentēts 2021. gada nogalē un mums bija iespēja to notestēt. Toreiz secinājām, ka tas ir izteikts nišas produkts. Jaudīgs, smags un dārgs. Pagājušā gada rudenī Microsoft izziņoja jauno un šobrīd aktuālo Surface Laptop Studio 2 datoru un šodien iepazīsimies ar tā spējām.

    Reklāma

    Lai arī vizuāli jaunais datora modelis ir teju identisks savam priekšgājējam, tā korpuss veidots no cita materiāla, ir uzlabots skārienpaliktnis un displejs, kā arī ierīci darbina aktuāls 13. paaudzes Intel Core procesors un NVIDIA GeForce RTX 4000 sērijas videokartes.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: 13. paaudzes Intel Core i7-13700H
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics un NVIDIA GeForce RTX 4050 vai NVIDIA GeForce RTX 4060, vai NVIDIA RTX 2000 Ada
    • RAM: 16GB, 32GB vai 64GB LPDDR5x
    • Ekrāns: 14.4″ collu skārienjūtīgs displejs ar 3:2 malu attiecību un 2400 x 1600 (200 PPI) pikseļu izšķirtspēju un Corning Gorilla Glass 5 aizsargstiklu
    • SSD: 512GB vai 1TB
    • Pieslēgvietas: 2 x USB-C 4 (Thunderbolt 4, DisplayPort, Power Delivery atbalsts), USB-A 3.1, Surface Connect un 3.5mm audio
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6E (802.11ax) + Bluetooth 5.3
    • Izmēri: 323 x 230 x 22 mm
    • Svars: 1.89 kg (Intel Iris XE modelis), 1.98 kg (NVIDIA modeļi)
    • Akumulators: 58 Wh, 102 W lādētājs ar papildus USB-A pieslēgvietu
    • Papildus: 1080p tīmekļa kamera, stereo skaļruņi ar Dolby Audio Premium, MicroSDXC karšu lasītājs
    • Programmatūra: Surface
    • Cena: Dārgi. Šie datori Latvijā maksā sākot no 2150 eiro.

    Unikāls formfaktors un kvalitatīvs korpuss

    Vizuālā ziņā dators salīdzinot ar savu priekšgājēju nav piedzīvojis būtiskas izmaiņas – abas ir gaumīgi nostrādātas un kvalitatīvi uzbūvētas ierīces. Mainījies gan ir korpusa uzbūvē izmantotais materiāls. Ja iepriekšējais dators tika veidots no magnija sakausējuma, tad jaunais Surface Laptop Studio 2 ir veidots no alumīnija. Vizuāli un uz tausti gan lielas atšķirības nav – abos gadījumos ir izmanoti premium materiāli. Ņem vērā, ka ar aptuveni 2kg svaru šis nav nekāds vieglais dators. Tāds patiešām makans un biezs verķis!

    Kā redzam attēlos, datoram ir gaumīgs un neuzkrītošs dizains. Nav nekādu kliedzošu LED gaismiņu, tikai metālisks krāsojums (dators nopērkams tikai vienā krāsā) un spīdīgs Microsoft logo. Datora apakšā ir divas pamatīgas gumijas kājas, kas ierīci stabili noturēs uz galda un ļaus tai labāk dzesēties.

    Salīdzinot ar savu priekšgājēju, jaunais dators ir saņēmis plašāku pieslēgvietu klāstu. Papildus diviem USB-C Thunderbolt 4 portiem, tagad datoram ir arī USB-A pieslēgvieta kreisajā sānā un microSDXC atmiņas karšu slots datora labajā sānā blakus 3.5mm audio džekam un Surface Connect pieslēgvietai, ko varam izmantot datora uzlādei vai dokstacijas pievienošanai. Tas nav pats plašākais iespējamais portu klāsts, taču tas ir uzlabojums pret iepriekšējās paaudzes ierīci.

    Viens no šī datora galvenajiem pārdošanas argumentiem ir tā unikālais displeja dizains. Proti, mēs to varam izmantot kā pavisam parastu klēpjdatoru, varam to pilnībā atlocīt kā planšetdatoru, vai arī daļēji nolocīt displeju pāri tastatūrai, lai ērtāk uz tā veiktu piezīmes ar irbuli vai vadītu kādu prezentāciju ar pirkstiem. Šāda funkcionalitāte pavisam noteikti nav nepieciešama visiem, taču tie, kam tā var noderēt nespēs atrast daudz labus konkurentus šādam datoram.

    Mazs, bet patīkams un noderīgs sīkums ir tas, ka planšetdatora un atlocītā (displejs nosedz tastatūru) režīmos Windows programmu josla (taskbar) mazliet palielinās, lai varam elementus uz tās ērtāk nospiest ar pirkstu.

    Tāpat gribu piebilst, ka displejs šajos iepriekš pieminētajos režīmos nofiksējas ar magnētu palīdzību un lieki nekustēsies un nekaitinās mūs. Tiešām cepuri nost Microsoft dizaineriem un inženieriem par šādu interesanta formfaktora ierīci!

    Salocītā planšetdatora formā šis dators ir biezs un ņemot vērā tā cienījamo svaru, es teikšu, ka tā nav ērtākā ierīce, ko izmantot kā planšetdatoru. Nu, vai arī būs jāpiemeklē kaut kāds vāciņš ar rokturi, kas ļaus šo smago ierīci ērtāk noturēt vienā rokā, kamēr ar otru veicam piezīmes. Plus, Windows ar katru paaudzi kļūst piemērotāks darbā ar pirkstiem vai irbuli.

    Laba tastatūra un skārienpaliktnis ar uzlabotu lietojamību

    Vairums Surface ierīču ir aprīkotas ar patiešām labām tastatūrām un Surface Laptop Studio 2 nav izņēmums. Taustiņi ir pietiekami veiksmīgi novietoti viens blakus otram, spiežas saprotami un ir saņēmuši arī apgaismojumu. Ar šo datoru varēsim rakstīt daudz un ilgi.

    Microsoft norāda, ka Surface Laptop Studio 2 skārienpaliktnis ir saņēmis Adaptive Touch funkcijas atbalstu. Šo funkciju vajag speciāli ieslēgt un tā palīdzēs datora skārienpaliktni izmantot cilvēkiem ar invaliditāti. Proti, dators precīzāk uztvers pieskārienus ar rokām, kurām, piemēram, nav pirkstu. Microsoft pēdējos gados īpaši piedomā par to, lai uzņēmuma radītos produktus varētu lietot cilvēki ar invaliditāti. Paldies par to!

    Bet arī bez šīs funkcijas dators ir aprīkots ar ļoti kvalitatīvu skārienpaliktni, kas man šķita gana precīzs un pareizi novietots pret tastatūru.

    Starp citu, pie ievades ierīcēm nevaru arī nepieminēt Microsoft Surface Slim Pen 2 irbuli. To gan par aptuveni 110 eiro būs jānopērk atsevišķi, bet radošo darbu veikšanai tas var būt neaizvietojams aksesuārs. Irbuli ar magnētu palīdzību spēj pielipt pie datora apakšas un tur arī uzlādēties.

    Labs displejs

    Šis dators ir aprīkots ar pietiekami kvalitatīvu skārienjūtīgu 14.4 collas lielu displeju ar 2400 x 1600 pikseļu izšķirtspēju un dinamisko atsvaidzi līdz 120Hz. Kopumā jāsaka, ka tas ir labs un precīzs displejs.

    Uz datora nav liekas programmatūras

    Uz šī datora praktiski nav lieku programmu. Nekādu aizdomīgu antivīrusu vai utilītu. Ja gribam, varam uzstādīt Surface programmu ar ko varam labāk iepazīt mūsu jauno daoru, kā arī veikt kādu iestatījumu maiņu.

    Piemēram, ar Surface programmu varam pielabot kameras iestatījumus. Proti, varam ieslēgt fona izpludināšanu vai arī tādas interesantas funkcijas, kā automātisko centrēšanos uz mums un acu zīlīšu pārzīmēšanu, lai videozvanu dalībnieki visu laiku domātu, ka skatāmies uz viņiem. Labā ziņa – šīs funkcijas darbojas labi un ir noderīgas. Ar Surface programmu varam ieslēgt iepriekš pieminēto adaptīvo skārienpaliktņa režīmu, kā arī pielāgot tā darbību.

    Man ir patiess prieks, ka Microsoft savus Surface datorus spēj noturēt tīrus no dažādām papildus programmām. Tā ir mana bērnības dienu trauma, kad portatīvie datori bija aplīmēti ar daudz raibām uzlīmēm un pārbāzti ar visādiem antivīrusiem u.c. man liekām programmām.

    Gandrīz svaigākās komponentes, bet veiktspēja ir augstā līmenī

    Microsoft kaut kā bieži iemanās iekāpt procesoru paaudžu vilciena pēdējos vagonos. Proti, dažus mēnešus vēlāk, kopš tika izlaists šis dators ar tajā brīdī aktuālo 13. paaudzes Intel Core procesoru, Intel izlaida jau nākamās paaudzes procesorus. Un tas tā nav tikai ar šo konkrēto datoru. Tāpēc praksē tas nozīmē cīnīšanos ar konkurentiem, kas aprīkoti ar modernākiem dzelžiem. Ja vienkāršākam ultrabukam vai planšetdatoram tas varbūt nav tik kritiski svarīgi, tad tādai mobilajai darbstacijai kā šodien apskatāmais Surface Laptop Studio 2 tas ir svarīgi. Te veiktspēja nosaka to, cik ilgi veiksim darbus un cik daudz spēsim nopelnīt naudu.

    Lai arī visas Surface Laptop Studio 2 versijas ir aprīkotas ar vienu un to pašu Intel Core i7-13700H procesoru, mēs varam piemeklēt saviem darbiem atbilstošu videokarti. Piedāvājumā ir patērētāju klases NVIDIA GeForce RTX 4050, RTX 4060, kā arī NVIDIA RTX 2000 Ada specializētās videokartes. Atkarībā no izvēlētās videokartes tipa, mēs varam tikt pie 16GB, 32GB vai 64GB operatīvās atmiņas un 512GB vai 1TB iebūvētās pamatatmiņas. Lētākā šī datora versija maksā sākot no aptuveni 2150 eiro, bet dārgākās cena tuvojas 3900 eiro.

    Uz testu saņemtais dators ir aprīkots ar Intel Iris Xe iebūvēto videokarti un 16GB operatīvo atmiņu. Citiem vārdiem sakot, knapākais un lētākais no Surface Laptop Studio 2 datoru modeļiem. Tā kā mēs diez vai nopietnāku/prasīgāku darbu veikšanai pirksim tik knapi aprīkotu šī datora versiju, mūsu sintētisko veiktspējas testu rezultāti nebūs indikatīvi reālajai ierīces veiktspējai. Šādu datoru vajadzēja testēt kādā no tā jaudīgajām versijām.

    Ja izvēlēsimies šo datoru aprīkot ar jaudīgāku NVIDIA videokarti, tad uz tā pavisam normāli varēsim spēlēt pat videospēles.

    Tīmekļa kameras un audio spējas

    Tā kā šis dators ir aprīkots ar pieklājīgu 1080p izšķirtspējas tīmekļa kameru, tas spēj nodrošināt kvalitatīvākus videozvanus par teju jebkuru citu šobrīd nopērkamu portatīvo datoru. Plus, noderīgas ir arī iepriekš tekstā pieminētās video uzlabošanas funkcijas (automātiskā kadrēšana un skatiena “pielabošana”). Šai tīmekļa kamerai ir arī Windows Hello sistēmas atbalsts, kas ļaus datorā pieteikties noskenējot mūsu seju.

    Man neradās pretenzijas pret šī datora audio spējām. Skaļruņi ir pietiekami skaļi un kvalitatīvi, lai mēs varētu bez austiņām aizvadīt mūsu videozvanus vai skatīties filmas. Mikrofonu sistēma arī ļauj precīzi saklausīt mūsu teikto sarunas biedriem sazvanos. Šajā ziņā viss ir vislabākajā kārtībā.

    Uzlabota akumulatora darbība

    Iepriekšējās paaudzes datoram akumulatora darbības laiks nepriecēja – PCMark 10 baterijas testā mēs ieguvām nepilnu 6h darbības rezultātu. Jaunajam datoram sokas labāk. Lai arī 10h rezultāts ir attāls no solītajām 18 stundām, tas ir kaut cik pieņemami. Te gan jāpiezīmē, ka ar jaudīgākām videokartēm aprīkotas Surface Laptop Studio 2 versijas noteikti 58 Wh akumulatoru izrīs straujāk. Datora komplektācijā saņemam diegan ņipru 102W sienas lādētāju ar Surface Connect spraudni.

    Nobeigumā – specifiska ierīce ar “jaudīgu” cenu

    Surface Laptop Studio 2, manuprāt, atrodas ļoti dīvainā situācijā. Skaidrs, ka tas ir kvalitatīvi uzbūvēts produkts uz kura lieliski darbojas Microsoft veidotā programmatūra. Tāpat ir skaidrs, ka ierīces unikālais forfaktors atšķir to no praktiski visiem konkurentiem. Un mazai daļai pircēju ar šiem abiem apsvērumiem būs pietiekami, lai veiktu izvēli par labu šim datoram. Tomēr vairums pārējo noteikti skatīties arī uz ierīces cenu un mēģinās analizēt ieguvumu. Tehniski šis ir jaudīgs dators, tomēr arī cena ir “jaudīga”. Iespējams, pat mazliet pārāk “jaudīga” par tiem dzelžiem. Jo nav arī tā, ka jaudīgo Windows datoru kategorijā nav spēcīgu konkurentu, kas par zemāku cenu spēj piedāvāt lielāku veiktspēju. Šeit katram pircējam ir jāsaprot, kuri datora aspekti ir noteicošie un tas tad arī noteiks izvēli.

    Lai nenākas noslēgt šo apskatu uz mazāk pozitīvas nots, piebildīšu, ka gan šim, gan citiem Surface produktiem gadu no gada varam novērot progresu. Datori kļūst specīgāki, saņem labākas komponentes un jaunas programmatūras iespējas. Un es ļoti labi saprotu, ka būs cilvēki, kas ar pirkumiem atalgos Microsoft par šo labo darbu. Hei, es pats esmu pircis Surface produktus un turpināšu to darīt arī turpmāk!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma