Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft atklāj cik izmaksās Windows 10 drošības atjauninājumi pēc atbalsta beigām

    Jaunākie raksti

    Oficiālais Windows 10 operētājsistēmas atbalsts no Microsoft beigsies 2025. gada 14. oktobrī, taču ir zināms, ka vēl pāris gadus šī versija saņems drošības atjauninājumus.

    Pirmā gada drošības atjauninājumu maksa būs 61 USD par katru iekārtu. Ar katru nākamo gadu cena dubultosies, proti, otrajā gadā tie būs jau 122 USD un trešajā 244 USD. Ja drošības atjauninājumi tiks saņemti otrajā gadā, tad būs jāmaksā arī par pirmo gadu.

    Reklāma

    Pagaidām cenas attiecas tikai uz uzņēmumiem ne privāto lietošanu, bet sagaidāms, ka jau tuvākajā laikā Microsoft izziņos cenrādi un iespēju arī parastajiem patērētājiem. Tā būs pirmā reize operētājsistēmas vēsturē, kad arī privātie lietotāji varēs iegūt drošības labojumus pēc operētājsistēmas oficiālā atbalsta beigām.

    Tikmēr skolām šī summa par Windows 10 drošības atjauninājumiem būs simboliski 1, 2 un 4 USD pirmajos trīs gados. Microsoft nav paudis, cik ilgi tiks sniegti šie labojumi, tomēr tas ir izveidots kā risinājums, lai ilgākā laika periodā pārietu uz Windows 11 versiju. Jaunākās Microsoft operētājsistēmas versijas ieviešana nenotiek tik ātri, cik vēlētos uzņēmums, jo lielai daļai lietotāju ir jānomaina datori, kas neveicina tās popularitāti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Eins
    05.04.2024 10:08

    Šis normāli. Man mašīnai 10 gadi. Beidzās drošības jostu sertifikāts. Tagad katru gadu maksāju 200 EUR, lai jostas strādatu.

    Tā interesanti. Cilvēks par win samsksājis, MS ir pieejami atjauninājumi, bet kāpēc nenosmelt vēl 3x vairāk par pašu windowu

    Kursors.lv
    05.04.2024 12:02
    Reply to  Eins

    Nē, tik tieši salīdzināt nevar. Auto ražotājam nav jāiegulda papildus darbs, lai siksnas uzturētu drošas, bet programmatūras gadījumā ir. Tāpēc tagad ir atrasts diezgan labs modelis. Ja gribas izmantot vecu OS versiju un saņemt arī kāda veidotos programmatūras/drošības atjauninājumus, maksā ragā.

    Slais
    05.04.2024 13:29

    Ja windis atļauj bez maksas atjaunoties uz jaunāku OS, tad jau viss ok. Stulbi tikai, ka nereti jaunāks OS ir baiagais sūds, kas atkal ir slikti. Nu piemēram w11 = 💩

    Kursors.lv
    05.04.2024 14:11
    Reply to  Slais

    Windows 11 pavisam noteikti ir labāks par Windows 10, taču te ir drusku cita problēma – ne uz visiem dzelžiem ir iespējams uzstādīt aktuālo Windows versiju. Tāpēc Microsoft nākas nodarboties ar šādiem manevriem.

    Biteme
    05.04.2024 15:14

    Ar ko labāks?

    Kursors.lv
    05.04.2024 15:24
    Reply to  Biteme

    Plašākas iespējas un labāk/stabilāk darbojas.

    Biteme
    05.04.2024 15:55

    Cik plašākas? Win10 arī nebija slikts/nestabils.

    Uzskatām, ka atbildēji ar šablonu “jaunāks tak vienmēr ir labāks”.

    Karlis
    05.04.2024 22:40
    Reply to  Biteme

    Jaunais feirī vienmēr ir bijis labāks par veco
    Un kā mēs visi lietojām to veco un neefektīvo?

    Slais
    05.04.2024 19:11

    Nu šim gan nepiekritīšu! Par cik esmu standarta 32 gadus jauns mileniālis, tad manas datora gaitas sākās ar w98, pēc tam xp, un vēlāk w7. Kādu brīdi w10, bet principā jau vairāk macOS. Šobrīd darba dēļ (atsevišķš projekts) un nācā iegādāties windows lapsi, lenova legion ar i9 rtx4070 utt. Ja godīgi man pat kauns, kā tādu sūdu vispār var palaist tirgū? Nu piemēram: 1. Kad lapsis pārslēdzas no ārējā monitora uz iebūvēto, ir kaut kādas mistiski “neasumi” kaut kas tur ar izšķirtspēju, nezinu riebjas jau domāt par to. (Restarts atrisina problēmu) jaunākie draiveri aktivi un ~3 mēnešu laikā kādas 10 reizes ir bijis jauns draiveris. 2. Pdf releederis ik pa laikam gļuko, lēns utt, ne pārāk bieži, bet dažreiz kaut kas viņam nepatīk, vienreiz pārinstalēju, otreiz netaisos to darīt. 3. Ploteri dažkārt strādā dažkārt nē. IT sētnieks kaut ko tur čakarēja, palika labāk, bet ik pa laikam joprojām ir problēmas. 4. Tādi sīkumi, kā piemēram stārtējot windi, pēc paroles ievadīšanas sekundes laikā atveras “darba virsma”, un tad aptuveini 5-10 sekundes skaties, kā viņš tur raustās mirgo, kaut ko domā utt. Ok šis netraucē darbam, bet vai tiešām indieši nevarēja vismaz nofeikot, kā apple un ilgāk parādīt “louding” logu un kad… Read more »

    Reinis Rozitis
    05.04.2024 19:35
    Reply to  Slais

    > nācā iegādāties windows lapsi, lenova legion ar i9 rtx4070 utt

    It kā tehnisks cilvēks, bet no otras puses samet visu vienā maisā ..

    Ņemt un gānīties uz OS izstrādātāju par to, ka hardwares vendors nav spējis normālu firmwari un/vai draiverus sarakstīt ar ir tāda savdabīga padarīšana ..

    Tik pat labi varētu jebkuru *ix OS par to, ka viņi ar kaut kādu reverso inženieriju mēģina ( https://nouveau.freedesktop.org/FAQ.html#howdidyoufindouthownvidiacardsworkthen ) darbināt brīnumus no Nvidijas, kura dod tikai savus proprietāros draiverus..

    p.s. šajā gadījumā neko nesaku par W11, manuprāt, kā jau parasti un vēsturiski – izlaižama versija līdz W12 ..

    Slais
    05.04.2024 22:20
    Reply to  Reinis Rozitis

    Nu zin kā godīgi sakot man vienalga.
    Nešaubos, ka ITšniks kaut ko tur var caur visādiem biosiem saregulēt, bet es netaisos vel mācīties IT, lai to darītu. Labi apzinos, ka šis w💩 man ir uz projekta laiku. Skaidrs, ja šis būtu uz palikšanu tad meklētu risinājumu.
    Un beigu beigās Tu ar savu komentāru pateici to pašu ko es. W11 = 💩 un varam gaidīt w12 kurš varbūt tiks salabots. Aa nē tur jau nekas nemainīsies, tas pats intelis un nvidia vien būs, kurš tad atkal būs vainīgs ko? Godīgi sakot man pie 🍑, ja tie tur divi, vai trīs uzņēmumi nevar savā starpā vienoties, vai apenes sadalīt, man nav par to jāmaksā!

    Karlis
    05.04.2024 22:38

    Kā nevar?

    Pēča
    05.04.2024 13:35

    Ka ta nav? Jau gadu desmitiem auto drošības jostas nav parasti striķīši, pie sadursmes tie ‘aktīvi’ pievelkās un vēl visvisādi lai pasažieris būtu ciešāk piespiests un pasargāts. Lai šī fīča strādatu bez kļūdas un defekta, auto kompim ir jākomunice ar jostu kompi, prasot vai sistēmai nav nekas noticis un taja svarigajā momentā nostrādās. Lieki teikt, ka automasīnām pat vairākas reizes gadā iznāk jaunākās ‘uzlabojumu’ firmwares, tatad galā šo un citu sistēmu programmēsanā ir jauztur perfektā kārtībā. (tas prasa cilvekresursus visā izstrādes stadijā, elektrības patēriņu u.t.t.) BMW jau bija pirmais kas pateica ka varētu ieviest abonēšanas maksu, cilvēki tagad izsmēja(jo pagaidam nav gatavi kam tādam) Bet es domāju, ka 10-20 gadu nakotnē auto funkciju abonēšana būs neizbēgama, normāla un ikdienišķa lieta. Jo tomēr katru sarežgīto sistēmu uzturēt, prasa resursus…. Savādak auto cenas būtu jāceļ x2 vai x3, lai visā tā mūžā kompanijai atmaksatos uzturēt ‘bezmaksas’ bet tad neviens tos auto jau startā nepirks. Ja padomā, pirms gadiem 20 filmu industrija, kā arī cilveki izsmēja pirmos straumēšanas pakalpojumus, sakot, ka NEVIENS mājā neskatīsies filmas, kā arī audio digitalajā formātā arī nevienam nebūs vajadzīgs, jo cilvēkiem patīk nopirkt ka ir taustams fizisks formāts! Bet kas tagad notiek?… ;) Kino kā tādi izmirst, jo… Read more »

    Last edited 25 days ago by Pēča
    Reinis Rozitis
    05.04.2024 13:44
    Reply to  Pēča

    > Kino kā tādi izmirst, jo vairakums skatās mājā. Audio veikali jau ir izmiruši kā tādi un neviens vairs fizisko mēdiju nepērk.

    Tā gluži nav ..

    .. ar cilvēkiem ir tā, ka līdz ko aiziet vienā galējībā, tā sākas pretēji procesi – iet gan uz visādiem Imax (kur var zvilnēt un ēst popkornu), gan pērk vinila plates un klausās uz lampu iekārtām..

    Šobrīd tā, piemēram, šķiet būs arī ar epopeju ar/ap mākslīgo intelektu – jo vairāk tas nonivilēs kaut kādas lietas, jo augstāk tiks vērtēts cilvēku roku/prāta darbs.

    Pēča
    05.04.2024 16:12
    Reply to  Reinis Rozitis

    Iz pieredzes, savā jaunībā uz Coca cola plaza (sākot ar 2003 gadu) gāju pat vairākas reizes mēnesī, skatīties jaunākās filmas. Jo kino bija vienīgais kur izbaudīt lielu attēlu un labu skaņu.

    Šobrīd mūsdienās, mājā ir 65” 4K ekrāns, kas pieslēgts pie labas doļby atmošš audio sistēmas.
    Bet uz kino eju labi ja reizi gadā uz kādu ļoti selektīvu filmu, ko patiesi gribas pieredzēt pirmo reizi tadā IMAX, jo parasto kino pieredzi, kad sprādzienu ainās trīc iekšas, varu pats mājā uztaisīt, pat labāk ne kā kino!
    Jo mūsdienās arī ir visvisādas maksimālās skaņu un frekvenču normas kuras vairs nedrīkst pārsniegt, tādejādi kino ‘skaņa’ vairs nav tik jaudīga, kā agrāk bija!
    Viss ikdienišķi jaunais, tiek skatīts mājā caur visām esošajām mūsdienu iespējām.

    Personīgi nezinu nevienu ne tuvu ne tālu, kam mājā vel būtu ‘CD plaukts’ pilns ar mūziku ko uztur ar svaigkajiem albumiem.
    Viss ir mūzikas straumešanas servisā, ko nošēro caur sev ērtāko risinājumu… Nevis iet uz tuvako/mīļāko audio veikalu pērkot fizisko risinājumu.

    Tas, ka daži pērk vinila plates un klausās jaunākās lietas, ķerot kaifu, tas ir ļoti ļoti šaurs loks, varbūt 1%. ;)

    Slais
    05.04.2024 19:28
    Reply to  Reinis Rozitis

    Jā šim kaut kādā veidā piekrītu, bet iespējams tas balstīts uz atmiņām par laikiem un notikumiem, protams arī izmaksas pieaug. Cik maksā vinila plate un cik spotify?
    Klasika vienā brīdī kļūst par teiksim tā – turīgo izpriecu. Cik izmaksā teātra izrāde un cik izmaksā viens mēnesi netflix crapa? Nu ok, netflixā ik pa laikam ir kaut kas labs.
    Un atkal, tā ir bijis vienmēr, laiki mainās.
    Labi, ka vel ir izvēles iespējas.

    Reinis Rozitis
    05.04.2024 12:53
    Reply to  Eins

    > Tagad katru gadu maksāju 200 EUR, lai jostas strādatu.

    Ja tik ļoti ir vēlme salīdzināt auto ar programmatūru, tad būtu jāskata cita situācija – “Man mašīnai 20 gadi. NAV drošības jostu. Kaut kur uzzināju, ka aktuālajiem modeļiem tādas ir. Eju pie ražotāja, lai man ar uzstāda, jo nu samaksājis tak esmu..”.

    Attiecībā uz drošības labojumiem, tie patlaban lielākoties/biežāk ir par jautājumiem, kas programmatūras izlaišanas brīdī nav (bijuši) zināmi (nevienam).

    Ir, protams, kaut kādi produkti (citās sfērās) kam ražotājs dod mūža garantiju, bet tos reti kad mūsdienu patērētājs novērtē – vienkāršāk tak par to pašu cenu ir 10 “ķīniešu analogi” un viss..

    Profs
    05.04.2024 21:35

    pareizāks jau būtu virsraksts, ka beidzot ir zināms, cik cilvēkiem jāmaksā par nekvalitatīvu programmu. Visi šie raksti un drošības ielāpi jau tik pierāda, cik negatavu un nekvalitatīvu produktu sākotnēji izlaiž. Un noteikti nav nekāda salīdzinājuma ar mašīnām, jo mašīnām ir pretēji – ja sākumā mašīnai varbūt nav neviens defekts, tad laika gaitā nolietojoties tai var rasties daudzi defekti, kamēr ikvienai programai iznākot ir X nezināmie caurumi, kurus laika gaitā tehniski vajadzētu novērst un jo ilgāk programmatūra tiek labota, jo mazāk caurumu līdz beigās vajadzētu būt perfektai programmai… Domāju, ka cilvēki līdz pēdējam turēsies pie Win10, jo tā ir daudz stabilāka un ātrāka nekā Win11 versija, pie tam cenšoties ieviest “jauninājumus” Win11 ir daudzas darbības palikušas daudz smagnējākas. Zinu, ka var caur reģistriem atgriezt gandrīz Win10 pieredzi, bet tad kāda jēga no Win11. MS faktiski no paša sākuma ir bijis, ka viena versija ir laba un tad nākošā – slikta piemēram xp pret win98 vai 95 pret 3.1 utt. Ja līdz nākošajam gadam nebūs Win12 iznākusi, tad pastāv liels risks, ka pirmo reizi 20+ gadu laikā cilvēki arī varētu apsvērt par citiem risinājumiem, kas nav saistīts ar MS.

    Kursors.lv
    05.04.2024 21:49
    Reply to  Profs

    Tavs komentārs neatbilst realitātei. Programmatūra un visa pasaule tai apkārt nevienā brīdī nav statiska. Viss visu laiku mainās un attīstās, tāpēc ir tikai normāli, ka programmatūra tiek pilnveidota un labotas visādas jau aktuālas vai vēl tikai potenciālas drošības nianses. Un beidz dzīvot maldos, ka Windows 10 ir labāka vai stabilāka par Windows 11, jo arī tas neatbilst realitātei.

    Biteme
    05.04.2024 21:58

    Centos atrast vai w11 ir stabilāka. Spriediet nu paši:

    Both Windows 10 and Windows 11 are stable operating systems, but they do have some differences that might affect which one you choose.

    Windows 11 has seen its fair share of bugs, while the much older Windows 10 is more stable.

    The bad news is that there are plenty errors and bugs plaguing Windows 11 itself, many of which were common Windows 10 problems.

    Par stabilitāti nav izteikta viedokļa, ka W11 tāda būtu.

    Karlis
    05.04.2024 22:50

    Godīgi sakot nav īsti pareizi. Pareizi ir, bet ne līdz galam godīgi pareizi.

    Iedomāsimies gleznu, ko sākumā uzglezno viens pēdējā kursa students. Ko pēc tam pielabo vēl dažāda kalibra citu mākslinieku. Katrs savā laikā, pēc savas saprašanas un pēc esošā laikmeta modes prasībām.
    Un tikai vadoties pēc sev zināmiem motīviem.

    Profs
    05.04.2024 22:53

    programmatūra ir salīdzināma ar māju – uzceļot māju tai būs zināms skaits defektu un laika gaitā veicot remontus vair aiztaisīt caurumus, līdz māja ir perfekta. Protams pastāv risks, ka skrūvējot lampiņu izurbj logā caurumu un tad rodas jaunas problēmas, bet tā ir haltūra un MS pieredze rāda, ka bieži pēc softa atjaunošanas vajag jaunu ielāpu, kas atjauno atjaunojuma izraisīto caurumu… Win10 pret win11 varu salīdzināt tikai no savas pieredzes, jo vienādu laiku lietoju gan vienu gan otru versiju – win10 patīk daudz labāk un tam mazāk problēmu, lai gan datora tehniskie parametri ir pat 2x sliktāki nekā win11 datoram… Kaut vai lai explorer atvērtu failu tad uz win11 ir jāspiež muļķīgais more…, jo izvēlne ir noīsināta “ērtības dēļ”

    Reklāma