Web Analytics
More
    Reklāma

    Brazīlija neļaus tirgot “iPhone”, kuru komplektācijā nav iekļauts lādētājs

    Jaunākie raksti

    Jau ļoti liela daļa viedtālruņu ražotāju pārgājuši uz praksi komplektācijā neiekļaut sienas lādētāju, tādā veida cenšoties mazināt elektronisko atkritumu apjomu. Pircējam jau nekas cits arī neatliek, kā sakostiem zobiem piekrist tam un censties pašiem kaut kā izlīdzēties. Šajā sakarā lielu pretestību izrādījusi Brazīlijas valdība, kas jau ilgu laiku nav mierā ar to, ka “Apple iPhone” komplektācijā (sākot no “iPhone 12” sērijas) vairs netiek iekļauts lādētājs. Šķiet, ka mērs ir pilns, jo Dienvidamerikas lielākā valsts nu paziņojusi, ka nepārdos tos “iPhone”, kuriem nenāk līdzi lādētājs.

    Papildus tālruņu pārdošanas apturēšanai Brazīlijas Tieslietu un sabiedriskās drošības ministrija likusi “Apple” samaksāt soda naudu 2,3 miljonu ASV dolāru apmērā. Pilnam komplektam valsts arī atcēlusi “iPhone 12” reģistrāciju Brazīlijas telekomunikāciju aģentūrā “Anatel”, kas ir kaut kas līdzīgs Federālajai sakaru komisijai. Šeit jāpiezīmē, ka pērn Brazīlija “Apple” piesprieda divu miljonu dolāru sodu par neieļautu lādētāju “iPhone 12” komplektācijā.

    Brazīlijas patērētāju aizsardzības aģentūra “Senacon” apgalvo, ka “Apple” lēmums atteikties no lādētāja esot “slogs” klientiem un uzņēmums varēja arī atrast citus veidus, kā mazināt savu ietekmi uz vidi, piemēram, pārejot uz USB-C uzlādes standartu. Aģentūra arī piebildusi, ka lādētāja neiekļaušana komplektācijā padara ierīci “nepabeigtu” un liek klientiem veikt papildu pirkumu.

    Jāpiezīmē, ka Brazīlijas aizliegums tirgot tos “iPhone”, kuriem komplektā līdzi nenāk lādētājs, izskanējis tikai dienu pirms “Apple” septembra ierīču prezentācijas “Far Out”, kas norisinājās vakar, 7. septembrī. Uzņēmums joprojām var pārsūdzēt lēmumu aizliegt noteiktu “iPhone” pārdošanu Brazīlijā, taču nav skaidrs, vai tas tiks darīts.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    23 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    08.09.2022 10:04

    Forši

    digitalk
    08.09.2022 10:25

    Jau ļoti liela daļa viedtālruņu ražotāju pārgājuši uz praksi komplektācijā neiekļaut sienas lādētāju, tādā veida cenšoties mazināt elektronisko atkritumu apjomu.

    varbūt tomēr nevajadzētu akli atkārtot veikalinga melus? ražotāji samazina izmaksas, nevis kaut ko cenšas par atkritumiem.

    Krotow
    08.09.2022 11:49

    Teorijā tas izskatās labi. Praksē cilvēki bez tehniskām zināšanām par ātrās uzlādes niansēm un ātrās uzlādes protokoliem ko atbalsta tieši viu telefons(i), pa ceļam uz mājam nopērk kaut ko kam kabelim USB-C spraudnis galā – galvenais lai nav dārgi. Un pēc tam brīnās ka telefons lādējās visu nakti un vēl nav uzlādējies. Praksē jau pāris šādu reālu gadījumu :)

    digitalk
    08.09.2022 11:56
    Reply to  Krotow

    tas pats attiecināms uz vecā lādētāja izmantošanu ar jauno telefonu.

    Biteme
    08.09.2022 12:34

    Tas būtu jelcik pamatoti, ja jaunā modeļa lādēšanas ātrums neatšķiras no iepriekšējā par, teiksim, 10% – tad jā, lādējiet ar veco lādētāju. Pie nosacījama, ja tas vispār ir – tāpēc runāt vajadzētu par cenas izmaiņām, šeit cena ar lādētāju un šeit – cena bez lādētāja.
    Saprotams, ka telefonam par kilonaudu un vairāk lādētāja izmaksas ir niecīgas, ja vien tās neregulē mākslīgi – piem. pērkot bez lādētāja, cena par 100 naudām mazāka.

    Ja ejam pa atkritumkopšanas taku, tad ko līdz krāmēties ar lādētājiem, ja cilvēki maina telefonus kā traki? Tad vajadzētu uzreiz regulēt telefonu cenas – ja pērk ātrāk, kā 5 gadus pec iepriekšējā telefona, tad par katru pirmstermiņa gadu klāt 15% pie cenas)) Kā to regulēt, kā to kontrolēt?

    Tāpēc vieglāk ir nelikt kastē lādētāju un saukt to par ekoštelli.

    Skābene
    08.09.2022 13:22

    Atkritumu kāreriz ir vairāk! Vecais lādētājs ne vienmēr strādās ar jauno, un pat ja strādās, tur nebūs izreklamētās ātrās uzlādes. Pārsvarā telefons piesprausts pie vada noturēs lādiņu vienā līmenī, bet neko tur nelādēs. Vēlāk Maximā tiks nopirkts kaut kāds sūds, kurš īsti nelādēs, vai lādēs lēni. Saprotot kļūdu no Amazona tiks uzsūtīts jau nākamais lādētājs, kuru Amazons iekrāmēs vēl savā kastē un tad tā paciņa ceļos uz LV, un mašīna kas to paku vedīs, kurinās dīzeli. Pēc pakas saņemšanas Amazon kaste aizies miskastē, tāpat kā lādētāja kaste. Un kur tad ir tā atkritumu mazināšana. Mājās būs vecais lādētājs, Maximā nopirktais lētais sūds, jaunais lādētājs, un vēl 2 kastes miskastē.
    Ja ražotājam rūpētu zaļums, viņš savāktu nolietotās ierīces un ar visiem lādētājiem pārstrādātu.
    Šobrīd notiek izmaksu mazināšana uz patērētāju rēķina ar vēlmi gūt papildus peļņu uz oriģinālajiem aksesuāriem.

    Last edited 1 year ago by Skābene
    Krotow
    08.09.2022 14:45
    Reply to  Skābene

    Cirks ar ātro uzlādi un trešās puses lādētājiem atrisinātos ja telefonu ražotāji vienotos par 1-2 telefonu barošanas standartiem (reālais lādētājs atrodas telefonā, kaste ārpusē pēc būtības ir līdzstrāvas barošanas bloks ar USB ligzdu). Taču nē, katram vajag kaut ko savu. Labi vēl ka jaunajiem telefoniem “ātrā uzlāde” lielākoties izmanto USB PD, taču joprojām lietošanā ir citi varianti. Vismaz uz telefona iepakojuma un instrukcijā redzami jāatzīmē, ka telefons uzlādei lieto USB PD (2.0, 3.0), QC (2.0, 3.0) vai ko eksotiskāku.

    Pašus universālos “lādētājus”, kas “ātri lādē” gandrīz visu, jau kādu laiku var nopirkt pie mums veikalos. Ksenukai ir Baseus GaN lādētāji, kas atbalsta visu, izņemot VOOC/DART (Oppo/RealMe specifisks standarts, kur lieto 5V/10V ar ļoti lielu strāvu). Bišku maksā, lai gan 30€ labam universālam lādētajam šodien IMHO daudzi var atļauties. Ja gribas atsevišķu kabeli lādēšanai, kam vienā galā USB-A (vecais taisnstūra) spraudnis, jāatceras ka ātrai lādēšanai vajag spraudni ar 5. kontaktu (ja paskatās spraudnī iekšā, dziļumā starp 2. un 3. kontaktiem var redzēt vēl vienu mazu izcilni). Bez tā USB PD un QC jaukumi nedarbosies.

    Last edited 1 year ago by Krotow
    Edgars
    08.09.2022 14:56

    Tas vienkārši liecina, ka tu pērkot telefonus pārāk bieži radi atkritumu kaudzes no telefoniem. No viena tālruņa ar lādētāju tajā pašā laika periodā atkritumu būtu daudzreiz mazāk kā 4 izmestiem telefoniem pirms to reālā gala tehniska nolietojuma dēļ). Tas ja tevi patiešām uztrauktu “zaļums”.

    Krotow
    08.09.2022 15:44
    Reply to  Edgars

    Kur tad viņa teica ka telefoni pēc gada nolietoti un izmesti? Varbūt bērniem u.c. pirka?

    digitalk
    08.09.2022 15:51
    Reply to  Krotow

    un bērniem lādētāji aug pie omes lecektī?

    Elektriķis
    08.09.2022 15:55
    Reply to  digitalk

    Labs jautājums, kuru uzdevu pats sev. Kaut kā tajā brīdī, kad atdod bērniem, lādētāja atdošana vai neatdošana nav svarīga, jo gadās ka arī viņiem ir savi vecie lādētāji.

    KKTK
    08.09.2022 16:11

    Lieki UDB lādētāji noder visādiem DIY projektiem. Man tie lādētāji reāli trūkst…

    Last edited 1 year ago by KKTK
    mmbds
    08.09.2022 17:04
    Reply to  digitalk

    Katrs saredz to ko grib saredzēt!

    Es savu iPhon 13 lādēju ar Galaxy S6 lādētāju, pārējie lādētaji visiem tel kas bijuši starpā stāv neatpakoti kastītē. Nu nebāziet man tos nevajadzīgos lādētājus līdzi kad es pērku jaunu tel. Nevajag man viņus…ja vajadzēs, ar vienu peles klikšķi pielikšu grozā lādētāju par 25eur kas ir 2% no telefona vērtības.

    ziedonis
    08.09.2022 14:10

    Labākais ir būtu ja abi varianti būtu pieejami – ar un bez lādētāju. Kādu gribi tādu ņem. Ražotājam būtu jānorāda AR LIELIEM BURTIEM (lai ar normālu aci var izlasīt) kādus spriegumus, strāvas, jaudas un uzlādes standarti vajadzīgas jaunajam telefonam. Kaut gan lieka ķēpa, es piemēram izvēlos ar lādētāju pirkt, jo mainās uzlāžu standarti, uzlādes paliek ātrākas.

    Krotow
    08.09.2022 14:54
    Reply to  ziedonis

    Pietiktu ar to ka uz telefona iepakojuma būtu redzami norādīts izmantotais ātrās lādēšanas standarts. Un telefonu pārdevēji tirgotu universālos lādētājus ar to telefonu ko tirgo ātrās lādēšanas standartu atbalstu.

    Elektriķis
    08.09.2022 14:15

    Mainu Ābolu ne biežāk kā reizi 3 gados, vecie lādētāji tīri labi noder citām lietām, jo tie ir kvalitatīvi, nav jāpērk lētie, nezināmie. Tagad gan ir ziepes ar to, ka daudzām iekārtām (ne tikai telefoniem) parādās USB-C kabeļi, un Ābols tādus vairs līdzi nedod.

    Skābene
    09.09.2022 09:46
    Reply to  Elektriķis

    USB-C kā reiz ir labi, man tagad ceļojumos pietiek ar vienu lādētāju laptopama un telefonam, nevajag vairs to laptopa lādēšanas kluci vadāt līdzi. Drīz arī visi Iphone būs ar USB-C un varēs lādēties pa labi un pa kreisi bez nekādiem kreņķiem.

    Elektriķis
    09.09.2022 10:24
    Reply to  Skābene

    Tas “drīz” ir jau labu laiku.
    Kad tas notiks, piedāvāju Ābolam “inovatīvu” pārdošanas stratēģiju: “Mēs dodam katram telefonam līdzi lādētāju ar kuru varēsiet lādēt pulksteni, planšeti un citu ražotāju telefonus, jo tie nedod līdzi lādētājus”.
    Iepriekšējam pulksteņa lādētājam bija USB-A kabeļa gals, tagad ir USB-C gals. Ābols pāriet uz USB-C tikai lādētāja galā, otrā galā, kā zināms ir putra. Pat bezvadu pelei ir Lightning ligzda…

    azad
    09.09.2022 11:08

    Un tik vien tas prasa, nav pilna komplektācija-netirgosi savu preci šeit. Žēl ka vairāk valstis nav ar šādu stingru nostāju.
    Tas ir pilnīgākais apmāns, ka samazina atkritumus! Es nopērku jaunu telefonu, kastītē vads, bet! Vienā pusē Apple spraudnis, otrā vada pusē Type C. Parādiet man kuram no iepriekšājiem Apple līdzi nākošajiem lādētājiem ir Type C ligzda pašam sienas lādētājam???? Uzņēmums ietaupa neieliekot spraudni, kastes izmērs mazāks, ar kaut ko tas ietaupa, bet pircējs tāpat ies un pirks to spraudni atsevišķi, jo nav jau variantu. Ražotāji tak neiesaka arī neorģinālos vadus un spraudņus, tā kā pērc vien oriģinālo un izmet vēl kādus 25-30€ par to😄 Un kas pats galvenais, vai tad telefons ir kaut kripatu lētāks, jo tur nav spraudnis? Un austiņas ar neliek klāt, kaut citam tās var noderēt, par to ar nesamazina cenu.
    Nu apšmauciens un nokāsiens, vairāk nekas. Tāpēc būtu jāieņem atingra nostāja, pārdod savu hlamu citur, te tu nepārdosi bez pilna aprīkojuma!

    azad
    09.09.2022 11:11
    Reply to  azad

    Piebildīšu, ka to spraudni tak tāpat ražo un pako atsevišķā iepakojumā, parasti plastmasas, nevis eko šmeko. Rezultātā ražo tik pat, tik tirgo visu atsevišķi🤷🏼‍♂️

    bobis
    11.09.2022 23:25

    Brazilijas graustos vairakuma ir novecojusi elektribas kontakti un novecojusi ladeteji, pamegini izlidzeties.

    Reklāma