Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft Surface Go 3 planšetdatora apskats (video)

    Jaunākie raksti

    Šovasar mēs iepazināmies ar Microsoft Surface Go 2, ko ražotājs dēvē par pašu mazāko (portablāko) Surface divi vienā tipa ierīci ar skārienjūtīgo displeju. Apskatā norādīju uz izteikto ierīces trumpi – fantastiski kompakto izmēru un mazo svaru, tomēr šīs ierīces sakarā pievīla tās veiktspēja. Proti, tas ir mazs un ne pārāk jaudīgs planšetdators.

    Šajā rudenī Microsoft izziņoja jaunās Surface ierīces un starp tām bija arī jaunais Surface Go 3 planšetdators. Jauns šis produkts gan ir nosacīti, jo tajā pašā korpusā un dizainā mēs saņemam tikai divus būtiskus uzlabojumus – mazliet jaudīgāku procesoru un aktuālo Windows 11 versiju. Šoreiz apskatā noskaidrosim vai ar to ir pietiekami, lai šai ierīcei būtu vieta zem Saules.

    Reklāma

    Šāds ir aktuālo Surface produktu piedāvājums un attēlā zemāk varam redzēt, ka Surface Go 3 turpina pašu senāko Surface ierīču līniju. Ja pirmsākumos Surface RT bija ar ARM procesoru darbināta ierīce, kas izmantoja Windows RT, kam toreiz praktiski nebija saderīgu programmu, tad visai drīz Microsoft atmeta ar roku šādai pieejai un turpmākās Surface ierīces (līdz Surface Pro X) jau darbojās ar “parastiem” procesoriem un “pilnvērtīgu” Windows versiju, kas ļauj darbināt visas pierastās programmas.

    Pilnvērtīgs Windows gan sanāks tad, kad iziesim no Windows 11 “S Mode” režīma. Tas ir īpašs darbības režīms ar kuru iepazināmies jau Surface Go 2 un Surface Laptop Go apskatos. Praksē tas nozīmē to, ka ar aktivizētu šo režīmu mēs datorā varēsim uzstādīt tikai Microsoft Store lietotņu veikalā pieejamās programmas. Brīdī, kad mēģināsim palaist kādu citos veidos iegūtu programmu, mums tiks piedāvāts bez maksas ieslēgt “pilno” Windows 10 versiju. Piezīmēšu, ka šis ir vienvirziena ceļš un “S Mode” režīmu atpakaļ vairs vienkārši nevarēsim ieslēgt. Microsoft uzsver, ka “S Mode” ļauj uzlabot datora drošību un veiktspēju.

    Dizains un korpusa uzbūve

    Tā kā Surface Go 3 ir tas pats korpuss, kas Surface Go 2, tad nekādu jaunu Ameriku neatklāsim un varu vien piebilst to, ko esmu teicis jau iepriekš. Principā visas Surface ierīces ir ar gaumīga dizaina kvalitatīvi nostrādātiem korpusiem. Šīs ierīces ir patīkami turēt rokās un izmantot. Surface Go 3 nav nekāds izņēmums.

    Planšetdatoram ir magnija sakausējuma aizmugure un ierīce ir pieejama tikai vienā (pelēkā) krāsojumā.

    Ierīcei ir iebūvēta Surface planšetdatoriem raksturīgā “kāja” un jau esmu pieradis pie tā, cik tas ir praktisks risinājums. Kāju var nolocīt diezgan plašā amplitūdā un tas ļauj šo mazo datoru viegli izmantot gan uz galda, gan klēpī turot.

    Planšetdators ir apveltīts ar dažām noderīgām pieslēgvietām. Uzlāde notiek izmantojot Microsoft Surface Connect magnētisko pieslēgvietu. Pie šī porta var pieslēgt arī citus Microsoft aksesuārus, piemēram, dokstacijas vai adapterus. Tāpat varam veikt ierīces uzlādi caur USB-C portu, ko varam izmantot arī ārējā monitora pieslēgšanai. Tas ļauj šo mazo datoru pārvērst par “galddatoru”, kad mums var lieti noderēt lielāks displejs un varbūt atsevišķa pele un tastatūra. Microsoft nav aizmirsis arī par 3.5mm audio pieslēgvietu un microSDXC atmiņu karšu lasītāju. Plus, eksistē arī Surface Go 3 versija ar LTE (4G) mobilā tīkla atbalstu.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Pašam datoram standarta komplektā nav iekļauta fiziska tastatūra, taču Microsoft Surface Go Type tastatūru var nopirkt atsevišķi par ~115 eiro. Ja plāno kaut ko rakstīt uz šīs ierīces, pavisam noteikti rekomendēju izvēlēties šo aksesuāru!

    Jā, taustiņi ir maziņi, bet tomēr fiziski spiežami un visādi citādi tā ir ērti izmantojama tastatūra. Man nav pretenziju arī par tajā iebūvēto skārienpaliktni. Plus, šī tastatūra aizvērtā stāvoklī pasargās datora displeju no skrāpējumiem.

    Kvalitatīvs 10.5 collu displejs

    Datoram 2021. gada nogalē jau ir diezgan palielas korpusa apmales ap displeju, bet visādi citādi pats displejs man šķiet kvalitatīvs. Tas ir 10.5 collas liels, skārienjūtīgs un darbojas ar 1920 x 1280 (220 ppi) izšķirtspēju. Tādējādi ekrānā redzamais saturs ir pietiekami detalizēts gan vienkāršai filmu skatīšanai, gan ilgstošākai teksta lasīšanai. Uz displeja varēsim ērti rakstīt izmantojot Surface Pen irbuli. Tas gan būs jānopērk atsevišķi, jo standarta komplekācijā nav iekļauts.

     

    Displeju klāj Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls. Bet tāpat es atkal atgādināšu par manu rekomendāciju iegādāties Microsoft vai kāda cita ražotāja tastatūru vai vāciņus, kas displeju pasargās no skrāpējumiem. Bet šādas aizsardzības tie tomēr ļoti viegli noskrāpējas pat pēc neilga ceļojuma somā.

    Procesors, atmiņa un veiktspēja

    Surface Go 3 ir veidota kā super kompakta ierīce, ko varam vienmēr paķert līdzi un izmantot visur, kur mūsu ceļi aizvedīs. Attiecīgi, mums ir visnotaļ ierobežota ierīces veiktspēja. Tā bija diezgan jūtama problēma pagājušajā modelī, kas bija pieejams vai nu ar Intel Pentium 4425Y, vai Intel Core M3 procesoriem un 4 vai 8 GB operatīvo atmiņu.

    Jaunākajā modelī mums ir izvēle starp mazliet jaunāku Intel Pentium 6500Y vai Intel Core i3 procesoru, taču operatīvās atmiņas versijas ir tās pašas – 4 vai 8 GB. Tāpat nav mainījies arī iebūvētās atmiņas apjoms, kas maksimālajā konfigurācijā ir 128 GB. Tātad, Microsoft šīs ierīces sakarā pieturās pie iepriekšējās stratēģijas. Surface Go 3 ir par mazu izmēru un svaru, jaudu meklējiet citās Surface ierīcēs (piemēram, Surface Pro 8).

    Šoreiz uz testu tika saņemta jaudīgākā Surface Go 3 versija un testa laikā pārliecinājos, ka tā reāli ir vienīgā saprātīgā izvēle. Šis dators nav nekāda raķete arī aprīkots ar Intel Core i3 procesoru un 8 GB operatīvo atmiņu. Ierīce brīžiem sabremzējas arī tad, ja izmantojam tikai tīmekļa pārlūku un tajā atveram kādas padsmit cilnes. Ja vēl sadomāsim paralēli atvērt vairākus dokumentus un fonā palaist kādu filmu, situācija kļūs pavisam čābīga. Tomēr, ja atmetam multitāskinga ambīcijas un darām darbiņus vienu pēc otra, tad varēsim tikt uz priekšu.

    Savienojumu departamentā viss ir vislabākajā kārtībā, jo šis dators spēs darboties Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac/ax) bezvadu interneta tīklos, kā arī aksesuāru pievienošanai varēsim izmantot Bluetooth 5.0 savienojumus.

    Baterijas darbība tiek solīta līdz 11 stundām

    Ražotājs šo datoru ir apveltījis ar 24W vada lādētāju, kam ir Surface Connect spraudnis un Microsoft sola līdz 11 stundu darbību ar vienu uzlādi. Iepriekšējam modelim Microsoft solīja līdz 10 stundu darbību ar viebu uzlādi. Reāli praksē šis laiks var būtiski atšķirties atkarībā no tā, ko ar ierīci darīsim. Arī ar Surface Go 3 es nespēju sasniegt solīto rezultātu un dators bija jālādē jau pēc 5-6 stundu darba. Smagas tomēr tās mūsdienu programmas pat it kā vienkāršos uzdevumos (tīmekļa pārlūkošana, čata rīki vai filmu aplūkošana).

    Kamera un skaņa

    Lai arī ierīce ir izmēros pavisam maza, Microsoft ir iemanījies tajā iebūvēt negaidīti skaļus 2W stereo skaļruņus ar Dolby Audio atbalstu. Visu ciematu ar šo datoru neapskaņosi, taču video vai sazvani būs labi dzirdami. Tas darbojas arī otrā virzienā, jo arī dubultā mikrofonu sistēma spēj kvalitatīvi uztvert mūsu balsi un tas lieti noderēs mūsu sazvanos, kas nu jau ir kļuvuši par normu ļoti daudziem cilvēkiem.

    Šis planšetdators ir saņēmis divu kameru komplektu. Ierīces priekšpusē ir iestrādāta 5 megapikseļu kamera, kas darbojas ar 1080p izšķirtspēju un spēj nodrošināt arī Windows Hello sejas pieteikšanos. Tas darbojas zibenīgi un precīzi. Apvienojumā ar Microsoft tastatūru, vispār iegūstam super ātru un ērtu pieteikšanos – atveram ierīci un burtiski sekundes laikā jau esam tikuši iekšā pie savas darba vides.

    Šis attēls uzņemts ar priekšējo kameru

     

    Aizmugurē iestrādāta 8 megapikseļu kamera ar autofokusu un 1080p izšķirtspēju. Kopumā ar detalizāciju te viss ir labā kārtībā, taču es ne vienmēr gribu piekrist planšetdatora aizmugurējās kameras krāsu uztverei. Brīžiem krāsas šķiet neprecīzas. Proti, situācija ir tāda pati, kādu to redzējām Surface Go 2 testā.

    Šis attēls uzņemts ar aizmugurējo kameru

    Secinājums: Surface Go 3 ir un reizē nav sīva konkurence

    Surface Go 3, tāpat kā visas Surface ierīces, nav lēts. Lētākā versija ar Intel Pentium procesoru un 4 GB operatīvo atmiņu maksā ap 470 eiro. Šī paša procesora versija ar 8 GB operatīvo atmiņu un ietilpīgāku 128 GB SSD maksā jau virs 600 eiro. Taču rekomendējamā versija ar Intel Core i3 procesoru maksās visus 750+ eiro. Par šādu naudu jau var skatīties uz ne tiek čābīgākajiem portatīvajiem datoriem. Bet… tie ne tuvu nebūs tik kompakti un kvalitatīvi uzbūvēti. No otras puses, par šo naudu var nopirkt kādu no iPad planšetdatoriem un iegūt gan kompaktu izmēru, gan salīdzinoši vājprātīgu jaudu, bet… šajā gadījumā nesaņemsim mūsu iecienīto Windows 11. Sarežģīti.

    Ja Microsoft būtu Surface Go 3 apveltījis ar jaudīgāku procesoru, tad šī ierīce būtu pavisam pievilcīgs pirkums ikvienam, kas meklēt super portablu Windows darbinātu datoru. Tomēr arī šoreiz tas nav noticis un 2021. gada nogalē ar glītu dizainu un kvalitatīvu korpusu vairs nepietiek.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pigors
    01.12.2021 06:41

    Tas gan jocīgi. Šāda veida ierīcēs Apple ieliek visiem ar iPad, un neizskatās, ka viņi neprastu nopelnīt. Microsoft par lielāku piķi uztaisa sūdu, Lenovo ar IdeaTab P11 arī iebraucis mākoņos, bet Acer uztaisa vispār nesaprotamu ierīciTravelMate Spin B1(kaut gan laikam tā ir domāta kā nenokaujama lieta skolēniem).

    W11
    01.12.2021 08:58

    Kad ierīcēm ar mazu ekrānu piemin cik tur stundas nepārtrauktas darbības, pirmā doma ir – eu, tas ir labi, garantēts laiks. Bet kurš gribētu tik garas stundas blenzt tik mazā ekrānelī? Tāpēc to var un vajag aplūkot kā “vairākas dienas izmantot bez uzlādēšanas” kas mūsdienu pasaulē ir vajadzīgs 0.5% cilvēku. Vienkārši mārketinga triks ar iespēju, ko jums, visdrīzāk, nemaz nevajag.

    digitalk
    01.12.2021 09:49
    Reply to  W11

    nekad neesi braucis ārpus savas pilsētas/ciema? tad drīzāk tu būsi tā 0.5% cilvēku kategorija :)

    11W
    01.12.2021 15:26

    Ceļojumi, jā. Pēdējo 2 gadu laikā, atzīšos, neko daudz vis neceļoju. Ir parocīgi veidi, kā piestiprināt planšeti pie atzveltnes? Diezko jau nav skatīties vairākas filmas ar saliektu kaklu. Tādā ziņā krēslos iebūvētie ekrāni ir daudz ergonomiskāki skatītājam.

    Name*
    01.12.2021 13:23
    Reply to  W11

    Daudzi cilvēki ir pieraduši ilgi blenzt mobīlajos un viņos ekrāns ir vēl mazāks nekā pieminētā raksta produktā.

    Last edited 2 years ago by Name*
    Jānis B.
    02.12.2021 11:33

    Paldies par apskatu

    Reklāma