Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft Surface Go 2 planšetdatora apskats (video)

    Jaunākie raksti

    Vasara ir tas laiks, kad mēs īpaši novērtējam mazu un viegli apkārt pārnēsājamu elektronikas ierīču burvību. Ir krietni patīkamāk savā atvaļinājuma somā iemest izmēros mazu un vieglu planšetdatoru nevis lielu un smagu datoru, kas arī neko diži ilgi nespēs darboties bez pieslēguma elektrībai. Šodien parunāsim par tieši tādu foršu ierīci – Microsoft Surface Go 2 planšetdatoru!

    Kā varam redzēt attēlā zemāk, Surface Go 2 turpina pašu senāko Surface produktu līniju un tā kā uz īsu brīdi man piederēja pats pirmais Surface RT, bija patiesi interesanti pavērot, cik tālu Microsoft ir ticis. Surface RT problēma savulaik bija tāda, ka ierīci darbināja Windows RT, kam praktiski nebija saderīgu programmu un neko vairāk par tīmekļa pārlūkošanu vai dokumentu drukāšanu ar to nevarēja normāli iesākt. Tagad situācija ir krietni labāka, bet nu par visu pēc kārtas!

    Reklāma

    Microsoft Surface Go 2 ir Windows darbināts planšetdators, kas aprīkots ar 10.5″ skārienjūtīgu displeju un spēj nodrošināt līdz 10 stundu ilgu darbību ar vienu uzlādi. Dators sver nieka ~puskilogramu un principā konkurē ar Apple iPad planšetdatoriem.

    Windows 10 in S Mode

    Līdzīgi kā nesen testētajam Microsoft Surface Laptop Go klēpjdatoram, arī šeit tiek izmantots Windows 10 “S Mode” režīms, kas praksē nozīmē to, ka ar aktivizētu šo režīmu mēs datorā varēsim uzstādīt tikai Microsoft Store lietotņu veikalā pieejamās programmas. Brīdī, kad mēģināsim palaist kādu citos veidos iegūtu programmu, mums tiks piedāvāts bez maksas ieslēgt “pilno” Windows 10 versiju. Piezīmēšu, ka šis ir vienvirziena ceļš un “S Mode” režīmu atpakaļ vairs vienkārši nevarēsim ieslēgt. Microsoft uzsver, ka “S Mode” ļauj uzlabot datora drošību un veiktspēju.

    Ja Surface Laptop Go gadījumā man instinktīvi prasījās izslēgt šo režīmu un lietot datoru ar pilno Windows funkciju klāstu, tad šoreiz es to nedarīju, jo šo planšetdatoru tieši tā arī uztveru – kā planšetdatoru. Tādējādi šoreiz izpaliks sintētiskie veiktspējas testi un vēlāk varēsi izlasīt, kāpēc tā nav liela problēma.

    Dizains un korpusa uzbūve

    Tā kā šogad man ir bijusi iespēja praktiski iepazīties ar vairākām Microsoft Surface ierīcēm, tad esmu sapratis, ka tām ir gaumīgi dizaini un patiešām kvalitatīva uzbūve. Arī Surface Go 2 nav izņēmums. Šo svara ziņā vieglo ierīci ir patiešām patīkami turēt rokās un tā atstāj kvalitatīvi uzbūvēta produkta sajūtu.

    Planšetdatoram ir magnija sakausējuma aizmugure un ierīce ir pieejama tikai vienā (pelēkā) krāsojumā.

    Ierīcei ir iebūvēta Surface planšetdatoriem raksturīgā “kāja” un jau esmu pieradis pie tā, cik tas ir praktisks risinājums. Kāju var nolocīt diezgan plašā amplitūdā un tas ļauj šo mazo datoru viegli izmantot gan uz galda, gan klēpī turot.

    Surface Go 2 ir apveltīts ar dažām noderīgām pieslēgvietām. Uzlāde notiek izmantojot Microsoft Surface Connect magnētisko pieslēgvietu. Pie šī porta var pieslēgt arī citus Microsoft aksesuārus, piemēram, dokstacijas vai adapterus. Tāpat varam veikt ierīces uzlādi caur USB-C portu, ko varam izmantot arī ārējā monitora pieslēgšanai. Tas ļauj šo mazo datoru pārvērst par “galddatoru”, kad mums var lieti noderēt lielāks displejs un varbūt atsevišķa pele un tastatūra. Microsoft nav aizmirsis arī par 3.5mm audio pieslēgvietu un microSDXC atmiņu karšu lasītāju. Plus, eksistē arī Surface Go 2 versija ar LTE (4G) mobilā tīkla atbalstu.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Pašam datoram standarta komplektā nav iekļauta fiziska tastatūra, taču Microsoft Surfaec Go Type tastatūru var nopirkt atsevišķi par ~115 eiro. Ja plāno kaut ko rakstīt uz šīs ierīces, pavisam noteikti rekomendēju izvēlēties šo aksesuāru!

    Jā, taustiņi ir maziņi, bet tomēr fiziski spiežami un visādi citādi tā ir ērti izmantojama tastatūra. Man nav pretenziju arī par tajā iebūvēto skārienpaliktni. Plus, šī tastatūra aizvērtā stāvoklī pasargās datora displeju no skrāpējumiem.

    Kvalitatīvs displejs

    Datoram ir diezgan palielas korpusa apmales ap displeju, bet visādi citādi pats displejs man patika. Tas ir 10.5 collas liels, skārienjūtīgs un darbojas ar 1920 x 1280 (220 ppi) izšķirtspēju. Tādējādi ekrānā redzamais saturs ir pietiekami detalizēts gan vienkāršai filmu skatīšanai, gan ilgstošākai teksta lasīšanai. Uz displeja varēsim ērti rakstīt izmantojot Surface Pen irbuli.

    Displeju klāj Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls. Bet tāpat es atkal atgādināšu par manu rekomendāciju iegādāties Microsoft vai kāda cita ražotāja tastatūru vai vāciņus, kas displeju pasargās no skrāpējumiem. Bet šādas aizsardzības tie tomēr ļoti viegli noskrāpējas pat pēc neilga ceļojuma somā.

    Procesors, atmiņa un veiktspēja

    Tagad parunāsim par datora tehniskajām spējām. Surface Go 2 ir izveidota kā super viegla un portabla ierīce – no tās velti sagaidīt ellīgu jaudu. Ja meklē joprojām maza izmēra Windows darbinātu planšetdatoru, kas reizē var būt arī patiešām jaudīgs, tad skaties Microsoft Surface Pro 7 virzienā. Kādu pusgadu šo planšetdatoru bieži izmantoju un tas man ir spējis aizvietot parastu portatīvo datoru.

    Surface Go 2 varam iegādāties ar 4 GB vai 8 GB operatīvo atmiņu, Intel Pentium Gold (4425Y) vai Intel Core M3 procesoru (8. paaudze) un 64 GB (eMMC) vai 128 GB (SSD) iebūvēto pamatatmiņu. Veikalā šīs konfigurācijas iespējas izskatās šādi.

    Uz testu bija saņemta Surface Go 2 versija ar Intel Pentium Gold procesoru, 8 GB operatīvo atmiņu un 128 GB pamatatmiņu. Atgādinu, ka ierīce tika lietota “S Mode” režīmā, lai pēc iespējas to neapgrūtinātu ar smagām programmām un principā varam ar datoru rediģēt ofisa dokumentus, skatīties filmas, kā arī pārlūkot tīmekli. Galvenais to nedarīt vienlaicīgi, jo pietiek blakus atvērt vairākas programmas un var uzskatāmi redzēt, ka šis dators nav nekāda raķete. Šo datoru es pavisam noteikti izvēlētos ar Intel Core M3 procesoru, 8 GB operatīvo atmiņu un 128 GB pamatatmiņu. Arī citi apskatnieki savos rakstos norāda, ka tieši šāda konfigurācija šo mazo ierīci padara diezgan labi lietojamu. Bet vēlreiz atkārtošos, ja mums ir nepieciešama lielāka jauda, jāraugās citu ierīču virzienā, piemēram, uz Surface Pro 7.

    Savienojumu departamentā viss ir vislabākajā kārtībā, jo šis dators spēs darboties Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac/ax) bezvadu interneta tīklos, kā arī aksesuāru pievienošanai varēsim izmantot Bluetooth 5.0 savienojumus.

    Baterija līdz 10 stundām

    Ražotājs šo datoru ir apveltījis ar 24W vada lādētāju, kam ir Surface Connect spraudnis un Microsoft sola līdz 10 stundu darbību ar vienu uzlādi. Reāli praksē šis laiks var būtiski atšķirties atkarībā no tā, ko ar ierīci darīsim. Manos testos es spēju ar vienu uzlādi darboties kādas 6-7 stundas pārlūkojot tīmekli un skatoties video YouTube.

    Kamera un skaņa

    Lai arī ierīce ir izmēros pavisam maza, Microsoft ir iemanījies tajā iebūvēt negaidīti skaļus 2W stereo skaļruņus ar Dolby Audio atbalstu. Visu ciematu ar šo datoru neapskaņosi, taču video vai sazvani būs labi dzirdami. Tas darbojas arī otrā virzienā, jo arī dubultā mikrofonu sistēma spēj kvalitatīvi uztvert mūsu balsi un tas lieti noderēs mūsu sazvanos, kas nu jau ir kļuvuši par normu ļoti daudziem cilvēkiem. Zemāk vari noklausīties piemēru tam, kā Surface Go 2 spēj ierakstīt mūsu balsi.

    Šis planšetdators ir saņēmis divu kameru komplektu. Ierīces priekšpusē ir iestrādāta 5 megapikseļu kamera, kas darbojas ar 1080p izšķirtspēju un spēj nodrošināt arī Windows Hello sejas pieteikšanos. Tas darbojas zibenīgi un precīzi. Apvienojumā ar Microsoft tastatūru, vispār iegūstam super ātru un ērtu pieteikšanos – atveram ierīci un burtiski sekundes laikā jau esam tikuši iekšā pie savas darba vides.

    Aizmugurē iestrādāta 8 megapikseļu kamera ar autofokusu un 1080p izšķirtspēju. Kopumā ar detalizāciju te viss ir labā kārtībā, taču es ne vienmēr gribu piekrist planšetdatora aizmugurējās kameras krāsu uztverei. Brīžiem krāsas šķiet neprecīzas.

    Secinājumi – vienkārša ierīce vienkāršiem uzdevumiem

    Manuprāt, Surface Go 2 ir laba izvēle, ja mēs meklējam izmēros mazu un vieglu planšetdatoru un vēlamies, lai tas darbojas ar Windows operētājsistēmu. Šajā produktu kategorijā nav nemaz tik daudz aktuālu un patīkami nostrādātu ierīču ar plašu tikpat kvalitatīvu aksesuāru klāstu. Šis mazais dators priecēs ar ērto “kāju”, kvalitatīvo displeju un viss vislabākajā kārtībā (salīdzinot ar līdzīgām ierīcēm) ir arī kameru un audio frontē.

    Galvenais, izvēlēties Surface Go 2 versiju ar Intel Core M3 procesoru un 8 GB operatīvo, kā arī 128 GB pamatatmiņu. Tad šī ierīce iegūs plašāku pielietojumu un varēsim brīvāk ar to darboties. Tāpat aicinu apsvērt arī Microsoft Type Cover tastatūras iegādi, jo tā ne tikai pasargās ierīces displeju, bet arī būtiski uzlabos lietojamību, jo ļaus ērtāk ievadīt tekstu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis
    28.06.2021 17:05

    Ārkārtīgi smieklīga un reizē neveiksmīga galvenā fotogrāfija. Izskatās, ka cilvēkam būtu mazas bebra rociņas.

    Cits Jānis
    28.06.2021 21:08

    Es, piemēram, to sapratu pēc apmēram minūtes ilgas pētīšanas, jo pirmajā mirklī tiešām likās “kaut kas ne tā”.

    03.07.2021 09:23

    tā jau ir

    Jānis
    28.06.2021 23:26

    Protams, ka sapratu. Bet tas nemaina faktu, ka bilde izskatās jancīgi.

    Oskars
    29.06.2021 08:03

    Es neesu Surface Go lietotajs, bet ka plansete pamatlietam, youtube, muzika, office programma, sazinhai pietiekoshi labi. Seit paliek jautajums, kas ur pieejams starp alternativam un vai tas kas mums ir vajadzigs darbiem, vai to var uzstadit, vai ir programmu veikala. Ja tas nav, tad nu ieteiktu apdomat taa iegasdi. Man vairaak interse Surface Pro X ar otras paaudzes ARM procesoru. Kad to sanemsiet uz apskatu.

    Reklāma