Web Analytics
More
    Reklāma

    Windows 11 ar ARM procesoru klēpjdatoriem ir gatavs Apple Silicon kalibra zvaigžņu brīdim

    Jaunākie raksti

    Microsoft ar pirmajiem ARM darbinātiem Windows klēpjdatoriem iepazīstināja jau sen. Viens no populārākajiem (ja šādu vārdu vispār drīkst izmantot kopā ar ARM un Windows vienā teikumā) klēpjdatoriem ir Surface Pro 9, kas izmanto Microsoft pielāgotu Qualcomm SQ1 ARM procesoru.

    Tuvākā ierindas lietotājam interesējošā Microsoft jaunumu prezentācija gaidāma 20. maijā, kad tiks izziņoti Windows 11 jaunumi mākslīgā intelekta izmantošanā, kā arī ar ARM procesoriem darbināti jauni Surface datoru modeļi. Sagaidāms, ka ARM procesoru izmantošana pacels slavas zenītā Windows 11 darbinātus kompaktos klēpjdatorus un tie varētu kļūt līdzīgi Apple Silicon procesoriem darbinātiem datoriem ar pamatīgu jaudu, ilgu baterijas darbības laiku un vienlaikus niecīgu karšanu.

    Reklāma

    Lai arī nav zināma precīza tehniskā specifikācija jaunajiem produktiem, tomēr sagaidāms, ka varētu tikt izziņoti jauni Surface Pro 10 un Surface Laptop 6 datori, kas saņems jaunu dizainu un būs aprīkoti ar Qualcomm Snapdragon X Elite ARM tehnoloģijas procesoriem. Tā būs laba iespēja tos salīdzināt ar Apple M sēriju.

    Bet kā paliek ar Windows 11 lietotnēm un ARM procesoriem? Tā vien izskatās, ka arī šajā sadaļās Microsoft izdevies sakopt savu virtuvi. Jau šobrīd pieejamas daudzas speciāli ARM arhitektūrai veidotas Microsoft lietotnes, bet nepielāgotās lietotnes varēs emulēt, gluži kā to Apple pasaulē veic Rosetta 2 emulators. Arī citi lietotņu veidotāji sāk aktīvi rūpēties par ARM lietotnēm, piemēram, Adobe aktīvi strādā pie ARM lietotnēm. Photoshop un Lightroom jau šobrīd bez problēmām strādā ar ARM datoriem.

    Lielākais izaicinājums ARM datoru lietotājiem varētu būt trešo pušu draiveri vecākām ierīcēm. Te tiek pamatā piesaukti printeri un citas drukas iekārtas, bet arī šajā disciplīnā būšot vien daži izņēmumi, nevis nedarbosies visi printeri.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis
    24.04.2024 13:39

    Nedomāju ka sasniegs kaut uz pusi tik lielu popularitāti kā Apple Silicon datori… Drīzāk paliks vien šauras nišas produkts… Ja nu vienīgi lielie laptopu ražotāji nesāks laist ārā savus AIR konkurentus bez aktīvās dzeses un ar reāli ilgiem bateriju darbības laikiem…

    Kursors.lv
    24.04.2024 13:55
    Reply to  Uldis

    Sāks laist. Beidzot arī Microsoft pusē ARM datori kļūs no nano nišas par masveida produktiem. Galvenais, lai OS pusē korekti darbojas emulācija.

    Krotow
    24.04.2024 14:30

    ARM atbalsts Windows jau sen tika gaidīts. Laptopu lietotājiem varētu patikt dēļ 2x ilgāka darba no vienas uzlādes. Redzēs kā ies ar vecā softa savietojamību. Ja nebūs causpīdīgas 99.9999…% emulācijas, būs baiss čakars ar vecāku softu un spēlēm. Ar trešo pušu draiveriem un īpaši vecākām iekārtām būs kā parasti. Draiveru nebūs un iekārtas ražotājs vnk klusēs kā partizāns. Te vinnēs Linux ARM relīzes, kur draiveri būs arī 90-to gadu printeriem.

    Last edited 11 days ago by Krotow
    Artūrs
    24.04.2024 16:26
    Reply to  Krotow

    Linux var palīdzēt tikai tad ja to vispār varēs izmantot uz šiem datoriem. Nav iemesla domāt ka to sistēmu bootloaderi nebūs tik pat noslēgti kā Qualcomm balstītajiem telefoniem.

    Krotow
    24.04.2024 23:03
    Reply to  Artūrs

    Cerēsim ka nebūs. Vai ilgi nebūs ;)

    Reklāma