Web Analytics
More
    Reklāma

    Kas ir metaverss un kā tas mainīs interneta izmantošanas pieredzi?

    Jaunākie raksti

    Oktobra beigās, 29. oktobrī, Marks Zakerbergs paziņoja, ka oficiāli maina vizuālo identitāti savai kompānijai “Facebook”. Tagad tā pazīstama ar nosaukumu “Meta” – no vārda “metaverss”, solot lietotājiem nākotnes interneta iespējas. Nu aizvien vairāk uzņēmumu pievēršas šim jēdzienam un sola lietotājiem sniegt metaversa pieredzi. Bez “Meta” šajā ziņā izceļas arī, piemēram, “Microsoft“. Tomēr, kas tad īsti ir metaverss, par ko tehnoloģiju uzņēmumi runā arvien vairāk? Kādas iespējas saņems lietotāji, kā tas papildinās interneta izmantošanas iespējas un kā izkrāsos mūsu nākotni?

    Kas ir metaverss?

    Vārds “metaverss” pirmo reizi publiski parādījās 1992. gadā izdotajā rakstnieka Nīla Stīvensona (Neal Stephenson) zinātniskās fantastikas romānā “Lavīna”, kur darbība norisinājās virtuālā telpā.

    Reklāma

    Tas ir vārdu “meta” (kaut kas pārpasaulīgs, ārpus izziņas robežām esošs) un verss (atvasināts no vārds “universs”) salikums. Saliekot to visu kopā un attiecinot uz virtuālo pasauli, sanāk, ka metaverss ir nākotnes internets, sava veida kibertelpa, kur satiekas virtuālā un reālā pasaule, radot miksēto realitāti. Kaut ko līdzīgu lietotājiem vēlas piedāvāt arī, piemēram, “Meta”, izmantojot “Oculus Quest” (drīzumā “Meta Quest”) virtuālās realitātes brilles un sadarbībā ar “Ray-Ban” radītās papildinātās realitātes brilles “Stories“.

    Ja tā padomājam, metaverss kā tāds jau eksistē šobrīd. Mēs to saucam par internetu. Metaverss ietver sevī vairākas īpašības, ko var attiecināt uz internetu, piemēram, darbība reāllaikā, neierobežota telpa. Tāpat internets aptver fizisko un digitālo pasauli, privātos un publiskos tīklus, atvērtas un slēgtas platformas. Internets tāpat kā metaverss ir piepildīts ar saturu un pieredzi, ko mēs radām katrs atsevišķi un visi kopā. Vienlaikus metaversam piemīt vairākas īpašības, kas to padara par kaut ko daudz vairāk – par paralēlo pasauli, vietu, kur limitus uzliek tikai mūsu fantāzija.

    Iespēja burtiski atrasties iekšā internetā

    Marks Zakerbergs saka, ka video šobrīd kļuvis par galveno satura patērēšanas veidu. Tomēr nākotnes internets – metaverss – kļūs vēl iekļaujošāks. Tā būs virtuālajā realitātē (VR) un papildinātajā realitātē (AR) (šobrīd šķiet, ka lielāks uzsvars būs uz VR, jo šādas iekārtas ir piemērotākas masveida ražošanai, sniedz vairāk privātuma) bāzēta platforma, kur iegūt ne tikai vizuālu informāciju, bet arī pašam fiziski iesaistīsies pieredzes gūšanā, mijiedarboties ar 3D elementiem, burtiski būt iekšā un izdzīvot daudz ko interesantu.

    Atrodoties metaversā, tev būs iespēja darīt, ko vien vēlies – pavadīt laiku ar ģimeni, draugiem, strādāt, mācīties, izklaidēties, iepirkties, radīt un darīt daudzas citas lietas, kas neatbilst šodienas izpratnei, ko mēs varam paveikt ar datoru vai telefonu. Tā vietā, lai skatītos ekrānā, lietotājs atradīsies šajā pieredzē un jutīsies it kā to visu fiziski piedzīvotu. Viss, ko šobrīd darām internetā, kļūs vēl dzīvīgāks un aizraujošāks.

    Šobrīd internets nespēj mums sniegt īstu klātesamības sajūtu. Taču metaverss to spēs. Tas ir tas, pie kā uzņēmumi šobrīd strādā – tehnoloģijas, kas radītas, lai mainītu to, kā pieredzam pasauli un mijiedarbojamies viens ar otru.

    Labākais veids, kā izprast metaversu, ir izmēģināt/pieredzēt to pašam. Pašreiz gan tas vēl ir sarežģīti, jo metaverss kā tāds vēl īsti neeksistē. Kaut kas līdzīgs, bet ļoti ierobežots ir pieejams tādās platformās kā “VRChat” vai videospēlēs, piemēram, “Second Life“. Līdz ar to pagaidām varam tikai iztēloties, kā tas varētu būt.

    8 lietas, ar ko metaverss būs īpašs

    Skaidrs, ka metaverss būtiski atšķirsies no interneta, ko pašreiz izmantojam. Marks Zakerbergs, raksturojot metaversu, izceļ astoņas galvenās lietas:

    1. Klātesamība. Metaversā svarīgs elements ir klātesamība, atrašanās metaversā un iespēja šādā veidā gūt dažādas pieredzes, sajūtas. Metaverss ļaus nokļūt jebkurā pasaules vietā, laikā un radīs klātbūtnes sajūtu – visu šo piedzīvojam fiziski un tas notiek realitātē.
    2. Citāda mijiedarbība ar cilvēkiem. Metaverss dos iespēju dažādās vietās esošiem cilvēkiem mijiedarboties, radot sajūtu, ka viņi atrodas vienā telpā. Kopā ar savu draugu avatariem varēsi satikties un izklaidēties, ar kolēģiem strādāt utt.
    3. Avatars būs tas, kā sevi reprezentēsi metaversā. Tas kalpos gluži kā profila bilde sociālajos tīklos. Tā būs tava 3D reprezentācija ar visiem raksturīgajiem žestiem un mīmiku, kas padarīs mijiedarbību ar citiem krietni dzīvīgāku. Varēsi izveidot fotoreālistisku vai fantāzijas avataru, pielāgojot tā izskatu dažādām situācijām, vajadzībām un galu galā – savam garastāvoklim. Un, kas ir galvenais – vairs neeksistēs problēma – man nav ko vilkt. Tavu tēlu ierobežos tikai tava fantāzija.

    4. “Meta” radītajā Metaversā tev būs pieejama arī sava māja (Home Space) jeb savs stūrītis, ko iespējams iekārtot precīzi kā vēlies. Tā būs pirmā vieta, ko lietotājs redzēs, kad uzvilks savas “Oculus Quest” (drīzumā – “Meta Quest”) brilles. Māja kalpos kā personīgā telpa, miera oāze, no kuras varēsi pārvietoties jeb teleportēties jebkur. Tajā varēsi darīt, ko vien vēlēsies, ieskaitot darbu, sportu, izklaidi utt.

    5. Teleportēšanās. Vēl viena forša lieta, ko metaversā varēsi darīt, ir teleportēties uz jebkādu vietu, kur vēlies – gan reālajā, gan virtuālajā pasaulē. Tev būs iespēja nokļūt, piemēram, draugu ballītē, videospēlēs, īstos koncertos, arī darbā. Principā jebkur. Teleportēties metaversā būs tikpat vienkārši kā uzklikšķināt uz saites internetā.

    6. Privātums un lietotāju drošība ir aspekti, ko uzņēmums “Meta” sola rūpīgi ievērot no pirmās dienas kopš radīs savu metaversa vidi. Tāpat būs iespēja bloķēt citus lietotājus, lai tie vairs neparādītos tavās telpās, brīvi teleportēties uz savu privāto telpu.

    7. Virtuālie labumi. Interesanti, ka lietotājiem būs iespēja metaversā ienest lietas no fiziskās pasaules, ko varēs reprezentēt digitāli, piemēram, foto, video, mūzika, filmas, grāmatas, spēles. Tāpat būs iespējams atsevišķas lietas no metaversa pārnest uz fizisko pasauli kā papildinātajā realitātē esošas hologrammas.

    8. Metaverss arī dos iespēju citādāk mijiedarboties ar ierīcēm. Tā vietā, lai rakstītu, savu domu varēsi izteikt ar žestiem, likt lietām notikt tikai ar domu spēku. Līdz ar to ierīces, piemēram, dators, telefons, kā tādas zaudēs savu lomu un nozīmību.

    Jomas, kurās metaverss ienesīs pilnīgi jaunu pieredzi

    Sociālā mijedarbība

    Metaverss pilnīgi noteikti mainīs to, kā komunicējam, mijiedarbojamies ar citiem cilvēkiem. Tā būs iespēja satikties jebkurā laikā un vietā arī tad, ja viens no otra atrodamies tūkstošiem kilometru attālumā. Šādā veidā pavērsies ne tikai jaunas laika pavadīšanas iespējas ar ģimeni un draugiem, bet arī varēsi radošāk pieiet savam ikdienas darbam un kopā ar kolēģiem metaversa vidē ģenerēt idejas un strādāt pie jauniem projektiem. Šajā pandēmijas laikā metaverss būtu vienkārši ģeniāls risinājums.

    Izklaide

    Nākotnē attālums vairs nebūs šķērslis, lai nokļūtu ballītē vai koncertā. Metaverss radīs jaunus veidus, kā radošiem cilvēkiem, māksliniekiem satikt auditoriju, izmantojot miksēto realitāti. Ar pāris klikšķiem būs iespējams no sava mājas dīvāna nokļūt iemīļoto mūziķu koncertā utml.

    Metaverss pilnībā mainīs to, kā izklaidējamies, piemēram, spēlējam spēles. Vēlmei uzspēlēt šaha partiju ar vecu draugu, kurš atrodas tālu prom, vairs nebūs nekādu šķēršļu. Tikai uzaicini, un pēc pāris minūtēm, tava drauga avatars būs klāt un plānos savu šaha gājienu. Pavisam citu pieredzi iegūsi arī, spēlējot videospēles. Virtuālās realitātes brilles ļaus pieredzēt vēl nekad nebijušus efektus, ar visām maņām izjust katru spēles elementu it kā tas būtu reāls.

    Sports

    Uzliekot virtuālās realitātes brilles, lietotājam būs iespēja veikt dažnedažādas fiziskas aktivitātes sākot no dejošanas līdz boksam. Varēsi sportot pie okeāna, sērfot Floridā un rīkot boksa mačus pat pret mākslīgo intelektu. Iespējams, vienam pašam būs garlaicīgi spēlēt basketbolu, tāpēc sazinies ar draugiem, un to avatari tev pievienosies.

    Darba ikdiena – paveic labāk un vairāk

    Garlaicīgs darbs, rutīna? Aizmirsti! Strādāšana metaversā solās kļūt simtkārt produktīvāka, interesantāka, turklāt varēsi būt kopā ar kolēģiem, kuri fiziski atrodas dažādās vietās. Atrodoties jebkurā telpā, varēsi tur ienest savu digitālo biroju. Visu nepieciešamo, spēsi paveikt, izmantojot hologrammas, balsi vai žestus. Darba sapulces vairs nebūs tādas kā agrāk. Aizmirsti par “Zoom”. Kolēģu avatari un sapulces kosmosa kuģī būs jaunais konferenču standarts.

    Izglītība

    Metaverss padarīs mācības un jaunu zināšanu ieguvi krietni interaktīvāku un ļaus uzzināt visu, kas vien interesē. Atrodoties metaversā, varēsi teleportēties ne tikai jebkur, bet arī ceļot atpakaļ pagātnē. Savām acīm redzēsi, kā dzīve rit, piemēram, Senajā Ēģiptē, kā top Eifeļa tornis. Tas pilnībā mainīs priekšstatu par pasauli. Ar virtuālo briļļu palīdzību ikvienam būs iespēja iekāpt ārsta kurpēs un veikt ķirurģiskas manipulācijas vai apgūt kādu citu arodu.

    Tirdzniecība

    Metaversā arī varēsi izvērst tirdzniecību un pārdot gan digitālus, gan fiziskus objektus, ieskaitot NFT. Arī šeit radošumam nebūs robežu.

    “Meta” metaverss jau top

    Marks Zakerbergs uzsver, ka nākamo 5-10 gadu laikā metaverss jau būs kļuvis par daļu no daudzu lietotāju ikdienas. “Mēs radīsim un apdzīvosim pasaules, kuras ir tikpat detalizētas un pārliecinošas kā tā, kurā pašreiz dzīvojam,” viņš saka. Taču, lai tik tiešām kas tāds notiktu, vēl jāiegulda ļoti daudz un dikti – jāattīsta VR un AR risinājumi, jāizveido sadarbība ar neskaitāmu jomu pārstāvjiem, programmētājiem, kuriem būs jārada metaverss utt. Un tieši to “Meta” un “Microsoft” principā jau dara.

    “Meta” radītais metaverss top uz sociālās VR/AR platformas “Horizon” bāzes, kas lietotājiem dos iespēju radīt un mijiedarboties. Viena no platformas daļām, pie kā “Meta” pašreiz aktīvi strādā, ir lietojumprogramma Horizon Home. Tā ir uzņēmuma sākotnējā vīzija par to, kā varētu izskatīties lietotāja māja (Home Space) metaversā.

    Līdztekus tam norit darbs pie Horizon Worlds. Lietotājam būs iespēja veidot pašam savu pasauli un izklaidēties tajā ar draugiem. Ikviens varētu radīt to, ko vēlas, piemēram, jaunas spēles, VR ballītes, kurās pievienotos draugu avatari no visas pasaules. “Horizon Worlds” beta versijā tika palaista pērn. Katru dienu tajā iesaistās jauni lietotāji, kuri rada paši savas unikālās pasaules.

    Lai varētu pienācīgi izklaidēties, ir mazliet arī jāpastrādā, tāpēc uz “Horizon” platformas kopš gada sākuma lēnām top arī Horizon Workrooms. Šī lietojumprogramma pildīs “Facebook Workplace” funkcijas. Tajās lietotāji kopā ar saviem kolēģiem varēs veidot jaunus projektus, dalīties ar idejām utt. Šajā ziņā pašreiz notiek sadarbība ar “Microsoft”, integrējot “Microsoft Teams” “Workplace” platformā un otrādi. Tas nozīmē, ka “Microsoft Teams” reāllaika sapulču video var redzēt “Workplace” grupu dalībnieki. Savukārt “Teams” dalībniekiem ir pieeja “Workplace” saturam, izmantojot “Microsoft Teams” platformu.

    Iespēja izcelties arī citiem uzņēmumiem

    Lai arī pašreiz “Meta” ir skaidrāki plāni par to, kādam izskatīties metaversam, tas nebūs tikai “Meta” lauciņš. Konkurenci šajā ziņā varēs sastādīt ikviens uzņēmums, kam ir tehnoloģiskā un finansiālā kapacitāte ko tādu pavilkt. Piemēram, “Microsoft“. Pašreiz tas vislabāk redzams “Microsoft Teams” pakalpojumā, kur lietotājs var radīt savu avataru. Atliek tikai cītīgāk piestrādāt pie aparatūras integrācijas, jo savs VR aprīkojums “Microsoft” jau ir. Vienlaikus uzņēmums jau radījis savu vīziju par metaversu “Microsoft Mesh“.

    Un kur nu bez “Apple“. Šis uzņēmums jau šobrīd ir viens no līderiem aparatūras izstrādē, īpaši, ja runa ir par jaudīgiem un energoefektīviem procesoriem, kas ir svarīga sastāvdaļa ierīcēm, kuras sniegs metaversa pieredzi. Tomēr jāņem vērā, ka “Apple” pašreiz vairāk koncentrējas uz papildināto, nevis virtuālo realitāti. Ar pliku roku nav ņemami arī “Google” un “Sony“, kuri, iespējams, tagad klusiņām veido savu metaversu. Par to, protams, vēl neviens neko nedrīkst zināt.

    Līdz metaversam, par ko runā Marks Zakerbergs, vēl ceļš ejams, taču pamazām jau rodas daudz jautājumu par to. Piemēram, vai un kam īsti piederēs metaverss? Skaidrs, ka, lai metaverss nepiedzīvotu izgāšanos, tam jābūt atvērtam, neatkarīgam, pieejamam ikvienam. Kā to panākt, ja visu kontrolēs viens vai daži vadošie tech uzņēmumi, piedāvājot tikai savu aparatūru, programmatūru? Tas pagaidām paliek atklāts jautājums.

    Lai tev kļūtu nedaudz skaidrāks tas, ko nupat izlasīji, zemāk vari plašāk iepazīties ar Marka Zakerberga redzējumu par metaversu un saprast – būtu gatavs tajā iesaistīties vai tomēr labāk nē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    49 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis
    16.11.2021 18:00

    Ha ha, žīdu valodā “meta” nozīmē “miris”. Kur var būt vēl daiļrunīgāk…

    digitalk
    16.11.2021 20:36
    Reply to  Jānis

    nenozīmē, tikai izklausās līdzīgi. tik pat labi igauņiem smiekli nāca par kafejnīcu Pērse vai amerikāņi uzjautrinājās par padomijas nozīmīti ar Ļeninu un parakstu Ogre.

    Rabīns
    17.11.2021 09:17
    Reply to  Jānis

    Tu esi antisemīts?

    digitalk
    17.11.2021 11:05
    Reply to  Rabīns

    vai tad Latvijā nav uzskatu brīvība? saukļus par fizisku izrēķināšanos kaut kā nemanu.

    VLD
    17.11.2021 02:31

    Ja kadada dziva radiba varetu man izskaidrot kas ir shii jaunaa ”metafignja” un kapec man no taas vajadzetu pavilkties – bushu ljoti pateicigs pilsonis.

    Kursors.lv
    17.11.2021 07:37
    Reply to  VLD

    Hei, bet tieši par to taču ir šis raksts! Atliek tikai izlasīt un saprast.

    ggggg
    17.11.2021 10:36

    VR man liekas ļoti hyped. Viss, ko VR pa lielam piedāvās ir pasaule, kas dod tikai vizuālus un audiālus signālus. Ir pietiekoši liela daļa cilvēku ar motion sickness, tātad – ja attēls saka, ka pārvietojies, bet Tavi līdzsvara sensori saka, ka nē – Tev paliek ļoti slikti, jo, iespējams, esi saindējies. Tātad, ar pārvietošanos VR pasaulē jābūt uzmanīgiem. Tauste – vai vispār varēs kaut ko šajā pasaulē sataustīt? It īpaši smalkas vai asas šķautnes? Kā ar temperatūrām? Staigāšanu, pēdām jūtot pretestību vai spiedienu no grīdas?
    Līdz Matrix vai lietojamam metaversam vēl tādu, ļoti tālu! :)

    ggggg
    17.11.2021 10:54

    Tāpēc jau minēju asus vai smalkus priekšmetus. Patausti virtuālo smilšpapīru ar gaisa kabatām. Vai galda stūri. Patiesībā, cilvēks pat nejūt savas virtuālās drēbes sev mugurā metaversā. Nejūt krēslu, uz kā apsēžas. Ja kaut ko paceļ, nejūt smagumu.
    Konstanta dzīve metaversā gan jau būs tikai tiem, kuri vēlas pazust no reālās pasaules. Kā tas tagad ir ar geimeriem. Un viss šis metaverss atgādina to pašu Second Life, ar ko darbojos, kad gāju skolā. Bija liels hype, bet patiesībā daudziem nemaz neinteresēja.

    Kabatas
    17.11.2021 10:59

    Tulkojot rakstu, būtu vērts paskaidrot, ka air pockets būtībā ir mainīga gaisa spiediena radītas sajūtas, kas imitē tausti.

    Kabatas
    17.11.2021 11:19

    Par air pockets zin pat kaimiņu tantiņa, kas redzēja pāris virsrakstus par zuckerversu. Vai metazuckeru. To taču pušo no katra gludekļa – cik tas uh on ah. Bet jā, kursoram nevajag steigties, uzrakstiet par to 2022.g. jūnijā, nav jau steidzīga lieta.

    Elektriķis
    17.11.2021 10:54
    Reply to  ggggg

    Aizmirsi vēl arī smaržu…

    ggggg
    17.11.2021 11:07
    Reply to  ggggg

    Viltīgā rudā lapsa Marks domā, ka zina, ko gribēs cilvēki, bet viņš nezina, ko vēlas tīņi, kuri pamet Instagram. Lai uztaisa lietojamu soctīklu un tad lai ļauj savām vīzijām izplesties tālāk metaversā. :>

    Kursors.lv
    17.11.2021 11:33
    Reply to  ggggg

    Kāds ir “lietojams” soc. tīkls?

    digitalk
    17.11.2021 11:59

    ar lielu piestiepšanu uz “soc.tīkls” — Discord ?

    Kursors.lv
    17.11.2021 13:28
    Reply to  digitalk

    Discord taču ir čata rīks nevis sociālais tīkls.

    digitalk
    17.11.2021 13:55

    yep, tikai ļoti advancēts un starpība ar soctīklu paliek aizvien mazāka. tematiskie kanāli, bilžu galerijas, apmaiņa ar bildēm un video — kas tad būtu tas iztrūkstošais no soctīkla, kā feisītis vai draugiem.lv?

    Krotow
    17.11.2021 14:34
    Reply to  digitalk

    Izskatās ka soctīklu publika arvien vairāk izsējas pa vietām, kuras konkrētiem indivīdiem vairāk interesē vai saistītas ar viņu darbu vai tml. Sociālais tīkls kā “telefonu grāmata” lai atrastu kādu paziņu, vairs īsti nedarbojas. Piemēram 2000-jos Draugos varēju atrast gandrīz visu veco klasi un vēl daudzus pazīstamos. Tagad daļa aizvākušies uz FB un vairums vispār izrakstījušies un ganās hz kur.

    meta
    17.11.2021 14:49
    Reply to  Krotow

    daži vipār jau uz cemety.lv pārvākušies, eh

    Eggy Mega
    17.11.2021 13:24

    Tagad vairs nesaprotu, kas mums draud nākotnē – Terminatora, Matriksa vai Surogātu vīzijas. Varbūt viss vienā lielā mixā? 😂🤣

    nezinītis
    17.11.2021 16:30

    vai no Metaversa sieviete var palikt stāvoklī ?
    ja viss ir reāli tad vajadzētu, ja esi resnis aizej pie tauku atsūcēju daktera un esi slaids. bet vai reālajā dzīvē būsi slaids?

    Ivars Dzerve
    17.11.2021 17:23
    Reply to  nezinītis

    Protams, ka var – virtuālajā stāvoklī

    Raimonds Kleinbergs
    17.11.2021 17:09

    Tā diezgan naivi iedomāties ka nobriedis cilvēks vēlēsies atgriezties spēļu pasaulē. Gan jau maizīti veikalā varēs nopirkt arī bez VR vēl kādus gadus 100.

    Elektriķis
    17.11.2021 17:21

    Vai Tu negribētu doties kaut kur, uz izvēlētu vietu pasaulē un “pastaigāties”? Street view kaut ko uz to pusi piedāvā, bet tas ir statiski un plakani.

    ggggg
    17.11.2021 21:00
    Reply to  Elektriķis

    “Ceļošana metaversā”, divi cēlieni.

    1. “Klau, kur atrodas tas ofiss un kā tur ar auto piebraukt? Ā, jāieskatās nestatiskajā metaversā (aka Street View, tikai uz acīm)!”(izvelk no somas Oculus brilles)
    2. “Sen neesam ceļojuši, varbūt aizteleportējamies metaversā uz Indiju, lai sajustu savādāku kultūru, nopirktu siltas samosas street food tirdziņā un pagozēties siltajā saulītē? Oh wait..”

    Nē nu jāsaka, ka sākumā būtu interesanti. Tāpat kā tad, kad tikko parādījās Street View. :>

    Sesks
    17.11.2021 21:50

    Jūs te fantazējat par kaut kādu ” metaversu”, bet nevarat nodrošināt, lai Kursora lapa strādātu plūdeni !!!! Kursors ir vienīgā lapa ( Samsung S20, gan Mozillā, gan Chrome ), kuru normāli nerullējas, bet “lēkā”. Citas ineta vietnes ” rullējas” plūdeni !!!! Bet rižajam jau vienalga, galvenais lai ripo piķis no sponsoriem !!!!!!

    Jenots
    17.11.2021 22:37
    Reply to  Sesks

    IRL vai metaversā? Par NFT nopērc Xiaomi trubu, uz tās skrollēsies normāli)

    Sesks
    17.11.2021 23:04
    Reply to  Jenots

    NFT kopa ar Xiaomi vari iebāzt tur, kur tev saule nekad neiespīd ! Ja visas citas lapas, izņemot Kursoru, skrolejas normāli, tad pieņemu ka problēma ir kursora pusē, nevis ” nopērc citu trubu” !!!!

    Jenots
    18.11.2021 12:22
    Reply to  Sesks

    Ja pakaļā bāšana palīdz risināt problēmas tev – tas nenozīmē, ka tas der visiem) Pārbaudīju – ta normāli rullējas.
    Nu, ja tev tāda reakcija uz Xiaomi, tad reku kā speciāli ir jauns raksts par telefonu kas būtu labāks par Gnusmas.

    Japānas tosteru ražotājs Balmuda izlaiž savu viedtālruni

    Kursors.lv
    17.11.2021 23:09
    Reply to  Sesks

    It works on my phone. Bet paldies par komentāru. Pameklēšu kādu pavecu un knapu Android telefonu, patestēšu.

    Aigars Axx
    18.11.2021 03:13

    Vai galaxy note 20 ultra 5g ir gana vecs un knaps?

    Kursors.lv
    18.11.2021 09:04
    Reply to  Aigars Axx

    Pēc komentāra varam spriest, ka ir.

    digitalk
    18.11.2021 09:41

    vai arī lapa nav laba. labas lapas uzvedas smuki.

    Kursors.lv
    18.11.2021 10:18
    Reply to  digitalk

    Iespējams, kaut kur ir kaut kāda problēma. Nedz šī lapa ir vienkārša, nedz viss šis tehnoloģiju steks ir triviāls. Kaut vai tas, ka uz dažādām ierīcēm un pārlūkiem lapa renderējas citādi.

    Bet ja jau attīstām šo jautājumu plašāk, tad varat uzrakstīt detalizētu problēmas aprakstu. Kāda tieši ierīce, kāda OS versija, kāds tieši pārlūks un tā versija? Kura tieši lapa (Kursors.lv jau nav tikai viena lapa, to ir desmitiem tūkstošu) un kā tieši “raustās”. Tad varēs arī meklēt problēmas sakni. Paldies!

    Kueto
    18.11.2021 12:19

    Lai arī izskatās ka metaverss ir baigi moderna kruta fīča un savā ziņā arī tas tā var būt.Bet ir liels jautājums cik droši ir to lietot ja tavi avatari ir uzlaužami un tavas darbības regulēs māksl intelekts?Tālāk cik ērti ir lietot brilles un visādus sensorus pie ķermeņa ilgu laiku?Vai netiks nomāktas pamatmaņas kā ēst,gulēt,iet uz toleti,beigu beigās nesākt uzskatīt reālo dzīvi par virtuālo.Un kas notiks ar atkarīgajiem tie tak nevēlēsies iziet no metaversa,tad jau parastā dzīve tiek sabojāta kā ar alko vai narko,gaming atkarīgajiem?

    Martins
    18.11.2021 02:09
    Reply to  Sesks

    Varu pievienoties komentāram par to ka lapa raustās skrolējot. Huawei p30 pro

    Wauwei
    18.11.2021 12:23
    Reply to  Martins

    Not so Pro, eh

    Ķengurs
    19.11.2021 13:12
    Reply to  Martins

    Man arī raustas uz samsung. Atjauninājumi visi veikti

    Mahmuds
    19.11.2021 19:08
    Reply to  Sesks

    Man arī ir SGS20, izmantoju Samsung Internets ar iespējotiem “adblokiem“, man nekas neraustās. Tikko pamēģināju Chrome, tiešām pa brīdim iebremzē.

    Kursors.lv
    19.11.2021 19:37
    Reply to  Mahmuds

    Pirmajā lapā vai kādā no rakstiem? Skrollējot pa tekstu vai kādā specifiskā vietā (komentāru bloks, piemēram)?

    Mahmuds
    20.11.2021 10:41

    Raustījās skrollējot rakstus, bet šorīt pamēģināju, vairs neraustās. Laikam esi kaut ko palabojis.

    Kursors.lv
    20.11.2021 18:16
    Reply to  Mahmuds

    Vienīgā lieta, kas šorīt mainījās, izslēdzu vienu baneri, kas dažas nedēļas rādījās mobilo ierīču (un planšetdatoru) lietotājiem. Izskatās, ka tas bija pie vainas. Man prieks, ka tagad viss labi.

    nnjhh
    17.11.2021 22:23

    Cukurkalns bus loti priecigs par visiem datiem, ko labprat vinam uzdavinasi, esot metaversaa.

    Kuku
    18.11.2021 12:34

    Meta un izmeta mēslainā :D
    Laba ziņa, ceram nosprāgs līdz galam :D

    Arbuzs
    19.11.2021 09:25

    Cilvēkus lēnām padarīs par bezmugurkaula tārpiem, kas nemācēs citas sociālās funkcijas dzīvē, kā tikai sēdēt “metaversa”

    Reklāma