Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Parlaments vēlas ieviest kontroli mākslīgā intelekta izmantošanā

    Jaunākie raksti

    Eiropas Parlaments 12. februārī apstiprinājis rezolūciju, kura sāks virzību uz to, lai tiktu izstrādāti noteikumi un sistēma, kā tiks regulēta mākslīgā intelekta darbība dažādās privātajās un valsts jomās.

    Ejot līdzi tehnoloģiskajai attīstībai un straujajai automatizācijai, kas nodēvēta par algoritmisko lēmumu pieņemšanu, Eiropas vadība saprot, ka ir nepieciešami jauni mēri un ierobežojumi, kuri palīdzēs lietotājam adekvāti reaģēt uz datora piedāvāto lēmumu. Runa ir par to, ka ikdienā sadarbojoties ar čatbotiem, medicīnas sistēmām, banku pakalpojumiem un juridisko jomu, kur tiek izmantots mākslīgais intelekts (AI), cilvēks var tikt diskriminēts, jo algoritms savu spriedumu veiks uz sausiem datiem.

    Reklāma

    Šī ir jauno tehnoloģiju laikmeta problēma, kurā laiks ieviest skaidrību, jo Parlaments vēlas, lai katram lietotājam ir skaidrs pēc kādiem principiem darbojas algoritmi, kurš tos regulē, kur meklēt palīdzību un galu galā cilvēkam tomēr ir jāpieder gala vārdam. Varbūt šis nav tik izteikti čatbotiem, kuri vienkārši palīdz un atbild uz jautājumiem, bet medicīniskajā aprūpē, izglītības sistēmās un tiesu jomā šādi automatizētie lēmumi var ļoti ietekmēt cilvēku.

    Par vissvarīgāko punktu tiek uzsvērts tas, ka sistēmas ir jāpadara atbildīgas un uzskatāmas, ar to saprotot, ka cilvēks varēs patiešām uz tām paļauties. Tas tiktu panākts ar speciālu auditu palīdzību, sertifikātu izsniegšanu, kuri apliecinās to, ka algoritms ir pareizs un precīzs, tas darbojas uz oficiāli atzītiem datiem, kā arī notiek regulāra informācijas atjaunināšana un kontrole.

    Protams, tas neizslēdz nepareizas interpretācijas iespējamību, bet noteiktas kontroles sistēmas izveide spēs sistematizēt procesu, pēc kura vadīties, lai veidotu pareizu mijiedarbību starp mašīnu un cilvēku. Tāpat visai informācijai jābūt ļoti atklāta un viegli saprotamai no katras iesaitītās puses kā lietotāja vai izstrādātāja, jo katrai sabeidrības grupai ir savas ekspektācijas, ko sagaidīt.

    Dziļāka analīze ir pieejama speciālā Eiropas Parlamenta pētījumā uz vairāk nekā 100 lapām. Nākamie precizējumi sekos jau nākamjā nedēļā, kad tiks prezentēti konkrēti plāni par vienotu Eiropas līmeņa rīcību mākslīgā intelekta izaicinājumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma