Web Analytics
More
    Reklāma

    AMD FreeSync un Nvidia G-Sync – uz ko skatīties monitora iegādes laikā?

    Jaunākie raksti

    G-Sync ir patentēta adaptīvās sinhronizācijas tehnoloģija, kuru radīja Nvidia. Tā ir paredzēta galvenokārt, lai novērstu ekrānā redzamā attēla tā saucamo tearing defektu bez papildus vai alternatīviem programmatūras risinājumiem, piemēram, vertikālās sinhronizācijas (taču būsi redzējis V-Sync iespēju spēļu grafiskajos iestatījumos). Tearing defekts rodas, kad vienlaikus redzi ekrānā attēlotus divus vai vairākus kadrus.

    Avots: AMD

    Nvidia G-Sync neitralizē ekrāna tearing defektu, atļaujot monitora atsvaidzes ātrumam pielāgoties videokartes izvades kadru ātrumam. Monitoriem bez G-Sync videokarte pielāgojās ekrānam, potenciāli liekot ekrānam atsvaidzināties pirms kadrs tiek pilnībā attēlots uz ekrāna, radot ekrāna tearing defektu. Lai monitors varētu izmantot G-Sync, tajā ir jābūt uzstādītam patentētam G-Sync modulim.

    Reklāma

    AMD FreeSync idejiski ir tā pati tehnoloģija, bet AMD FreeSync prot darboties kopā ar HDMI un DisplayPort vadu savienojumiem, kamēr Nvidia G-Sync darbojas tikai un vienīgi kopā ar DisplayPort. Lai arī USB Type-C dzīvojas iekšā DisplayPort, tomēr USB nav tieši saistīts ar procesoru un neatbalsta Nvidia G-Sync. Tiek gan solīts, ka Intel 12. paaudzes klēpjdatoru procesoros tas ir izlabots un varēsim Nvidia G-Sync izmantot kopā ar USB Type-C video savienojumu.

    MSI MEG 271Q

    Vads ir svarīgs!

    Ja uz galda jau stāv spēlēm paredzēts monitors, tad būs tikai loģiski izmantot DisplayPort vadu. Vispopulārākais šobrīd būs DisplayPort 1.4, kas nodrošina 1080p izšķirtspēju ar 360 Hz attēla atsvaidzi. HDMI spējas atsitas pie 144 Hz vai 240 Hz datu kompresijas režīmā.

    HDMI nenoliedzami ir maciņam draudzīgāks savienojums. Īpaši tas pozitīvi izceļas tad, ja izvēlēties monitoru ar 144 Hz atsvaidzi, bet atceramies, ka Nvidia G-Sync tad nevarēsi izmantot. AMD FreeSync draudzējas ar HDMI.

    Jauno spēļu konsoļu lietotājiem īsti izvēles nav, te ir jāņem to, kas tiek dots. Jaunās spēļu konsoles atbalsta HDMI 2.1, bet te ir jāsāk pētīt, vai televizoram maz ir HDMI 2.1, un vai šis HDMI 2.1 tiešām arī atbalsta VRR (par šo parunāsim nedaudz zemāk) Xbox Series X/S konsolēm vai HDR10 Plus, ja izmanto PlayStation 5.

    DisplayPort un HDMI

    Diemžēl ar HDMI 2.1 ir sanācis liels nesmukums. HDMI Licensing Administrator grupa, kas rūpējas par HDMI standarta licencēšanu, sataisījusi īstenu putru ar HDMI 2.1 prasībām. TFT Central saņēmis no HDMI Licensing Administrator informāciju, ka HDMI 2.0 standarts vairs nepastāv. Monitoru un televizoru ražotāji visus HDMI 2.x ekrānus drīkst reklamēt kā HDMI 2.1, ja vien tiem ir precīzi norādītas visas iespējas, jo šis ekrāns atbalsta. TFT Central jau atradis it kā HDMI 2.1 atbalstošu Xiaomi 1080p 240 Hz, lai arī šis monitors acīm redzami atbilst tikai bijušajam HDMI 2.0 standartam.

    Tiek pieļauts, ka televizoru un monitoru ražotāji sāks arvien biežāk izmantot HDMI 2.1 zīmolu, lai arī tas tiem īsti nepienākas. Iepriekš HDMI 2.1 vilināja ar iespēju izmantot lielāku attēla atsvaidzi pie 4K izšķirtspējas. HDMI 2.0 4K izšķirtspējā piedāvāja līdz 60 Hz, bet HDMI 2.1 piedāvā 120 Hz un pat 144 Hz, kas ir būtiski konsoļu spēlētājiem.

    ASUS ROG Strix XG16AHP

    VRR

    VRR (variable refresh rate) ir tas pats spēļu iestatījumos redzamais V-Sync, kas vienkāršoti izsakoties ierobežo videokartes kadru skaitu sekundē pie tā, ko spēj attēlot ekrāns. Piemēram, kadru skaits sekundē tiks ierobežots pie 60, ja signālu saņem parasts 60 Hz datora ekrāns, kaut arī videokarte spētu parādīt 70 un 80 kadrus sekundē.

    Protams, šāds piegājiens nav ideāls, jo tādējādi tiek zaudēti vērtīgie kadri sekundē, par tiem taču esi samaksājis jau procesora un videokartes iegādes mirklī.

    G-Sync Compatible un FreeSync

    G-Sync Compatible un FreeSync ir lētākās un vienkāršākās adaptīvās sinhronizācijas tehnoloģijas, kas izmanto datora videokarti, lai uzlabotu attēla izskatu. Lielākā FreeSync un G-Sync Compatible atšķirība ir tā, ka AMD nekādi nekontrolē, kas notiek ar FreeSync ieviešanu, bet Nvidia ir testējusi G-Sync Compatible monitorus.

    Nvidia pat gājusi tik tālu, ka daudziem G-Sync Compatible monitoriem piedāvā tehniskās nianses, sākot no vada savienojuma un beidzot ar herciem, ko nodrošinās G-Sync Compatible. G-Sync Compatible atsevišķos gadījumos darbojas kopā arī ar HDMI vadu.

    Izskatās tas aptuveni šādi:

    Avots: Nvidia

    G-Sync Compatible monitoru saraksts ir ļoti garš, tos visus te ievietot nevarēs.

    Nav gluži tā, ka AMD pilnīgi palaiduši FreeSync pašplūsmā, arī AMD sākuši piedāvāt informāciju par vairāk nekā 2000 dažādiem monitoriem un to darbību kopā ar FreeSync.

    Avots: AMD

    Iepriekš esam apskatījuši G-Sync Compatible monitoru ASUS ROG Strix XG16AHP (cena ap 500 eiro).

    G-Sync un FreeSync Premium

    G-Sync un FreeSync Premium jau ir nākamais solis, kur noteikumi ir daudz skaidrāki, bet vienlaikus arī ir monitoros iekšā iebūvētas speciālas mikroshēmas, kas nodrošina G-Sync vai FreeSync Premium darbību. G-Sync darbojas tikai ar DisplayPort savienojumu, jo te pamatā tiek izmantota DisplayPort Adaptive Sync iespēja. Neliela atkāpe – G-Sync tikai dažos televizoros prot izmantot HDMI savienojumu, kas var radīt nelielu neizpratni.

    AOC Agon Pro AG274QGM

    G-Sync un FreeSync Premium piedāvā tādas iespējas kā low-frame rate compensation (AMD) vai variable overdrive (Nvidia). G-Sync parasti darbojas no 1 Hz līdz monitora maksimumam, piemēram, 144 Hz, 165 Hz vai 240 Hz, bet FreeSync Premium strādā no 40 vai 48 Hz līdz monitora maksimumam.

    CES 2022 norises laikā Nvidia izziņoja jaunākās paaudzes 1440p G-sync Esports standartu, kas iekļauj arī Reflex Latency Analyzer. Reflex Latency Analyzer ideja ir vienkārša – peli spraud tieši monitorā, kas ar USB vadu savienots ar datoru. Pēc tam Reflex Latency Analyzer salīdzina peles nospiešanas laiku ar laiku, kad ekrānā parādās reakcija un beigās izsaka šo laiku sekundes tūkstošdaļās.

    1440p G-sync Esports standarts ir nākamā pakāpe, kas seko 1080p ekrāniem, kas iepriekš bija e-sporta spēļu gandrīz vai standarts. Ar 1440p G-sync Esports standartu tiks piedāvāti ViewSonic Elite XG271QG, AOC Agon Pro AG274QGM, MSI MEG 271Q (visi minētie ir ar 300 Hz) un ASUS ROG Swift PG27AQN (360 Hz) modeļi.

    ASUS ROG Swift PG259QNR

    Iepriekš esam apskatījuši šādus G-Sync monitorus:

    G-Sync Ultimate un FreeSync Premium Pro

    G-Sync Ultimate un FreeSync Premium Pro ir augstākais līmenis, kas pieprasa pilnībā aprīkotu un atbilstošu datora komponenšu ekosistēmu. G-Sync Ultimate un FreeSync Premium Pro lielākā atšķirība no iepriekš minētajiem G-Sync un FreeSync Premium ir HDR optimizācija un papildu adaptīvās atsvaidzes kompensācijas algoritmi.

    G-Sync Ultimate un FreeSync Premium Pro esamībam monitorā būs jūtama tā pirkuma veikšanas mirklī – šie monitori ir dārgi. Ja pārējie datora dzelži un spēles neatbalsta G-Sync Ultimate un FreeSync Premium Pro, nav jēgas uz šiem monstriem skatīties.

    G-Sync Ultimate monitori ir retums, jo tie ir dārgi. Pie mums vienīgais nopērkamais modelis ir LG 34GP950G (cena ap 1360 eiro).

    LG 34GP950G

    Pāris ieteikumi

    Dažiem monitoriem G-Sync adaptīvās sinhronizācijas funkcija pēc noklusējuma ir atslēgta. Kā arī dažiem monitoriem var būt iespējots DisplayPort 1.1 versijas režīms, lai nodrošinātu atpakaļsavietojamību. Monitoram ir jābūt uzstādītam DisplayPort 1.2 versijas režīmā vai jaunākā, lai tas atbalstītu adaptīvo sinhronizāciju. Šis gan attiecas uz pāris gadus veciem monitoru modeļiem.

    Kopš 2019. gada nogales AMD videokartes prot izmantot Nvidia G-Sync tehnoloģiju, sadarbojoties ar Nvidia G-Sync atbalstošiem datoru monitoriem un televizoriem. Iepriekš tikai Nvidia videokartes prata izmantot G-Sync monitoru tehnoloģijas. Tajā paša laikā Nvidia spēra nelielu soli pretī, aprīkojot Nvidia videokartes ar VESA VRR (Variable Refresh Rate) tehnoloģijas atbalstu, kas nozīmē, ka Nvidia videokartes prot sadarboties ar daļu no AMD FreeSync monitoriem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Diginauts
    11.02.2022 15:32

    Nopirku monitoru kuram ir FreeSync, bet atbalsta arī G-Sync neoficiāli.
    Strādāt strādā, bet dēļ tā ka nav oficiāls atbalsts, tad ir kaut kādi kadri sekundā kad ņirb, kuri bija jāapkaro ar LFC sliekšņa iestatījumu regulēšanu ar CRU. Kopš tā viss ir labi.

    Secinājums – ja ir Nvidia videne, tad pērc to G-Sync oficiāli atbalstīto un nebojā sev garīgo.

    Krotow
    11.02.2022 16:28

    – G-Sync Compatible atsevišķos gadījumos darbojas kopā arī ar HDMI vadu.

    Parasti nedarbojas. No paša prakses veiksmīgi rezultāti bija tikai caur DisplayPort kabeli. Kas, protams, neaizliedz mēģināt. Taču… Ir arī vecākas videokartes ar G-Sync/FreeSync atbalstu tikai caur DisplayPort izeju. Nesen nācās apbēdināt paziņu kurš pa lēto iesēņojis lietotu AMD R9 280, kam FreeSync darbojas tikai caur DisplayPort un nopircis monitoru ar FreeSync atbalstu, taču tikai ar HDMI ieeju. Protams nekas labs tur nesanāca.

    Ne G-Sync ne FreeSync nestrādās arī caur DisplayPort uz HDMI vai otrādi adapteriem/kabeļiem. Ir gadījušies kadri, kuri brīnās – karte un monitors tipa atbalsta G-Sync/FreeSync un bilde taču ir. Kur pazudis krutums? Pareizā atbilde – nebūs.

    Reklāma