Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Strix XG16AHP-W pārnēsājamā 144 Hz monitora apskats

    Jaunākie raksti

    Atļaušos šoreiz būt pozitīvā šokā par to, ko mūsdienās varam sagaidīt no pārnēsājamas ierīces – somā ieliekams monitors nodrošina ne tikai spēļu entuziastu līmeņa iespēju klāstu ar ātru attēla atsvaidzi, bet monitors pat ir dēvējams par ērtu, funkcionālu un varbūt pat ergonomisku. ASUS ROG Strix XG16AHP-W pārnēsājamā monitora viens no lielākajiem trumpjiem ir tā kāja ar iespēju pacelt monitoru pamatīgu gabalu virs galda. Izmērīju, ka ar pilnībā paceltu kāju ROG Strix XG16AHP-W augšējā mala tiešām ir 46 cm virs galda virsmas, lai nebūtu jāklanās klēpjdatora ekrāna priekšā.

    Vienīgais, kas tiek zaudēts ar ASUS ROG Strix XG16AHP-W pārnēsājamo monitoru ir tā izmērs, kas ir tikai 15.6 collas. Pārnēsājamam monitoram diez vai būtu jābūt milzonīgam, bet te pavisam noteikti rodas visam daži jautājumi, jo ROG Strix XG16AHP-W pārnēsājamā monitora darbināšanai pilnā tā spēju klāstā vajag arī attiecīgi jaudīgu klēpjdatoru, ja gribam saglabāt mobilitāti. Nevar nepamanīt, ka šādiem jaudīgiem klēpjdatoriem jau ir iekšā iebūvēti vismaz 120 Hz, bet nu jau arvien biežāk arī 144 Hz līdzvērtīga izmēra ekrāni, kas padara ROG Strix XG16AHP-W pārnēsājamā monitora nepieciešamību kā minimums diskutablu.

    Reklāma

     

    Bet te atkal ROG Strix XG16AHP-W sper pretī ar iespēju šo monitoru pieslēgt pie viedtālruņa, lai baudītu mobilā spēles vai pat mēģinātu pastrādāt, ja izmanto kādu saderīgu viedtālruni.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 15.6 collas, plakans
    • Ekrāna izšķirtspēja: 1920 x 1080, 16:9, ap 141 PPI
    • Paneļa tips: IPS, non-glare, sRGB 100%, 16.7 miljoni krāsu
    • Atjaunošanās frekvence: 144 Hz
    • Reakcijas laiks: 3 ms GTG
    • Gaišums: 300 cd/m, flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: 800:1
    • Pieslēgvietas: 1x micro HDMI uz HDMI, 2x USB Type-C (viena uzlādei, viena video signālam)
    • Iebūvēti skaļruņi: 2x 1 W
    • Izmēri: 360.52x  (348.73 ~ 463.73) x 282.45 mm (ar kāju)
    • Svars: 1.6 kg (ar kāju)
    • Grozāms: ir
    • Augstuma regulēšana: 0 – 115 mm
    • VESA Compatible: nav
    • Enerģijas patēriņš: ap 10 W
    • Komplektā: monitors + kāja, 1x HDMI vads, 1x USB Type-C (video un uzlādei), somiņa pārnēsāšanai, uzlādes ierīce
    • Papildu: G-SYNC Compatible, 3h akumulatora darbības laiks
    • Cena: raksta tapšanas laikā ap 510 eiro

    Izskats un uzbūve

    Kopā ar ROG Strix XG16AHP-W monitoru saņemsi visu nepieciešamo, lai varētu to pieslēgt pie gandrīz jebkura datora (komplektā ir HDMI un USB Type-C vadi), kā arī lai monitoru varētu uzlādēt, pārnēsāt un ērti turēt uz galda gan ar, gan bez kājas. Smukā, kantainā alumīnija kāja nāk ROG Strix XG16AHP-W komplektā, to nevajadzēs pirkt atsevišķi. Turklāt pašā ROG Strix XG16AHP-W monitorā ir arī iebūvēta atbalsta kāja, kas ļauj monitoru novietot gan ainavas, gan arī portreta skatā.

    ROG Strix XG16AHP-W izskatās tā, it kā tas būtu tikko nocelts nost no klēpjdatora, vien iztrūkst tīmekļa kameras acs virs ekrāna laukuma. Monitora augšpusē izvietotas četras vadības pogas (ieslēgšanas poga + trīs pogas, kas paredzētas iestatījumiem), ekrāna kreisajā sānā atrodamas visas pieslēgvietas – divas USB Type-C, viena micro HDMI un arī austiņu pieslēgvieta.

    Zem ekrāna laukuma redzams ASUS ROG logotips, kam abās pusēs izvietotas skaļruņu atveres. Šādam izmēram ROG Strix XG16AHP-W skaļrunīši ir visai ciešami, bet no spēlēm paredzēta monitora šādā cenā biju gaidījis ko nedaudz augstvērtīgāku.

    ROG Strix XG16AHP-W monitora aizmugurē ir atvāžama atbalsta kāja, kā arī iespēja ieskrūvēt adapteri, kas paredzēts līdzi komplektā dotās alumīnija kādas pievienošanai. Diemžēl nevarēsi izmantot iebūvēto atvāžamo kāju, ja būsi pieskrūvējis kājas adapteri. Šis adapteris arī skrūvējams ar skrūvgriezi vai 10 centu monētu, ar pirkstiem to pieskrūvēt nevarēsi. Turklāt pieskrūvēšana norit ar trīcošu sirdi, jo skrūvi nākas visai pamatīgi pievilkt, lai adapteris negrozītos ap savu asi. Šo noteikti varēja nostrādāt elegantāk kaut vai izmantojot divus skrūvju caurumus.

    ROG Strix XG16AHP-W aizmugurē ir visai uzkrītoši pašreklāmas teksti, daļa no tiem nedaudz atgādina acu ārsta kabinetā pie sienas pienaglotos dažādu izmēru burtus, kur nākas lasīt arvien mazāka un mazāka izmēra burtus. Visticamāk, Japānas tirgus ir par šo stāvā sajūsmā, bet Eiropai prasītos atstāt tikai ROG logotipu, bet pārējos izskaistinājumus neizmantot.

    Kopumā rodas sajūta, ka ROG Strix XG16AHP-W ir pamatīgi būvēts pārnēsājams monitors ar iespēju to izmantot gan ar, gan arī bez kājas. Ja šausmīgi piesienas, tad pie tik balta monitora gribētos klāt arī baltus vadus, kā arī man īsti nepatika dikti saraibinātais monitora aizmugures noformējums. Toties ROG Strix XG16AHP-W nāk jau pilnībā sakomplektēts, nenāksies pirkt atsevišķi kāju vai kādus citus aksesuārus. Monitora aizmugurē ir standarta 1/4-20 UNC trejkāju skrūve, tātad varēsi ROG Strix XG16AHP-W uzlikt uz gandrīz jebkura foto un video statīva.

    Akumulators

    ROG Strix XG16AHP-W aprīkots ar akumulatoru, kas ļauj monitoru izmantot ārpus mājas bez uzlādes vajadzības aptuveni trīs stundas, bet stundas uzlāde dod iespēju monitoru izmantot divas stundas bez lādētāja meklēšanas.

    Kā jau ierasts, akumulatora darbības laiku ļoti ietekmē izvēlētais spilgtums, bet ar vismaz divarpus stundām vari rēķināties, kad iestati saprātīgu spilgtumu ROG Strix XG16AHP-W lietošanai telpās.

    Attēls

    ROG Strix XG16AHP-W izmantojams kopā ar gandrīz jebkuru ierīci, kurai ir HDMI izeja vai arī USB Type-C izeja, kas spēj padot video signālu, piemēram, modernajiem klēpjdatoriem un viedtālruņiem. Monitora 1080p izšķirtspēja nepadara ROG Strix XG16AHP-W sarežģīti savietojamu pat tad, ja plāno izmantot 144 Hz attēla atsvaidzi, jo 144 Hz pieejami jau no HDMI 1.3 versijas 1080p izšķirtspējā. Var gan nākties nedaudz paķimerēties Windows un varbūt pat videokartes iestatījumos, lai ROG Strix XG16AHP-W sāktu darboties ar 144 Hz.

    Tabula: Wikipedia

    ROG Strix XG16AHP-W ticis pie G-SYNC atbalsta, lai novērstu tā saukto tearing un samazinātu stutter defektu.

    Attēls: ASUS

    Ar 300 cd/m spilgtumu ROG Strix XG16AHP-W, visticamāk, būs spilgtāks par sākuma līmeņa spēlēm paredzēto klēpjdatoru ekrāniem, bet šim monitoram ir nedaudz zemāks 800:1 kontrast. Manuprāt, vienīgā ROG Strix XG16AHP-W attēla problēma varētu būt atspīdumi, kas ir nedaudz virs tiem, ko esam pieraduši redzēt mājas lietotājiem paredzētos datoru ekrānos. Protams, jo matētāks ekrāns, jo mazāki atspīdumi. Vienlaikus gan jāņem vērā, ka jo agresīvāks ir matējums, jo vairāk samazinās attēla spilgtums un krāsu atveides kvalitāte.

    ROG Strix XG16AHP-W varētu būt ļoti ērts, lai to pieslēgtu pie viedtālruņa un izmantotu spēlēm vai filmām, bet jāņem vērā, ka ne visi viedtālruņi padod video signālu par Type-C pieslēgvietu. Vari rēķināties, ka šāda iespēja būs jaunākajiem ASUS ROG sērijas viedtālruņiem, kā arī Samsung flagmaņi šādi varētu darboties. ASUS norāda, ka viedtālrunim ir jāatbalsta DP Alt režīmu, lai tas darbotos kopā ar ROG Strix XG16AHP-W, man neviens šāds viedtālrunis nebija pieejams. Plašāk par viedtālruņu saderību var lasīt te.

    Kā jau minēju iepriekš, ROG Strix XG16AHP-W lielākais ienaidnieks ir 15.6 collu spēlēm paredzētie klēpjdatori, ka jau paši tiek aprīkoti ar 120 Hz un nu jau arī 144 Hz ekrāniem, padarot ROG Strix XG16AHP-W visai bezjēdzīgu, ja vien nemeklē otru ekrānu klēpjdatoram. ROG Strix XG16AHP-W varētu feini darboties kopā ar modernajām spēļu konsolēm, bet tās spēj apkalpot 120 Hz, nevis visus 144 Hz. PlayStation 5 uzsāka piedāvāt 1080p ar 120 Hz vēl aprīlī, kā arī Xbox Series X|S, Xbox One S un Xbox One X piedāvā 1080p ar 120 Hz.

    Nobeigumā

    ASUS ar ROG Strix XG16AHP-W 144 Hz monitoru tēmē to spēļu entuziastu virzienā, kuriem ir svarīga augstāki attēla atsvaidzes tempi, kā arī iespēja monitoru ērti pārnēsāt starp istabām vai starp mājām un ofisu. Akumulatora trīs stundu darbības laiks varētu atļaut spēlēt spēles kafejnīcā vai pat parkā uz soliņa, bet diez vai kāds nesīs 500 eiro monitoru ārā no telpām.

    Man patika, ka ROG Strix XG16AHP-W līdzi tiek doti visi nepieciešamie aksesuāri, vadi un lādētāji. Pat pārnēsājamais maciņš ir komplektā un tam ir iespējams pielikt pleca lenci vēl ērtākai ROG Strix XG16AHP-W pārnēsāšanai.

    Diskutabls ir ROG Strix XG16AHP-W pielietojums, jo Nintendo Switch nodrošina tikai līdz 60 Hz, kamēr PS5 un jaunās Xbox konsoles nodrošina 120 Hz, nesasniedzot ROG Strix XG16AHP-W 144 Hz. Savukārt gana jaudīgs spēlēm paredzēts klēpjdators, kas spēj nodrošināt 120 un 144 kadrus sekundē, jau būs saņēmis atbilstošu ekrānu ar 120 Hz vai pat 144 Hz. Galddatoram par 500 eiro jau var piekomplektēt ļoti glaunus 27 un 32 collu monitorus ar 1440p izšķirtspēju un visām vai gandrīz visām ROG Strix XG16AHP-W īpašībām (G-SYNC, 144 Hz, 300 cd/m² u.c.). Šādi gan tiek pazaudēta mobilitāte, bet pats galddators parasti nav tik vienkārši pasitams padusē.

    Attēls: ASUS

    Patika

    • mobilā ierīcē visas spēļu monitoru tehnoloģijas
    • pamatīga kāja un visai glīts kopējais dizains
    • iespēja savienot ar plašu ierīču klāstu

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • tās pašas iespējas jau uzreiz ir spēļu klēpjdatoru ekrāniem
    • augsta cena
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    fufcix
    07.10.2021 19:27

    nesaprotu, kāpēc ir jānēsā monitors ?
    loģiskāk ir nēsāt klēpjdatoru :-)

    Pigors
    08.10.2021 13:18

    Derīga manta. Tik prasītos tuč lētāk.

    Reklāma