Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS PRIME Z390-A sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    Pēdējos mēnešos bijām apskatījuši vairākas uz AMD X570 čipseta veidotas sistēmplates un viena no tām (ASUS PRIME X570-PRO) pārstāvēja ASUS PRIME produktu sēriju. Šie produkti ir paredzēti dažādam pielietojumam – gan darbam, gan izklaidei. Tos arī raksturo gaumīgi balti krāsoti elementi. Zemāk redzamajā attēlā varam atsvaidzināt mūsu zināšanas par dažādajām ASUS produktu sērijām un to pozicionējumu.

    Reklāma

    Labs ir, tagad parunāsim konkrētāk par mūsu testa objektu. ASUS PRIME Z390-A sistēmplate, kā jau varam viegli noprast pēc nosaukuma, darbojas ar Intel Z390 čipsetu, kas ir šobrīd jaudīgākais un iespējām bagātākais patērētāju klases čipsets. Konkrētā sistēmplate maksā ap 200 eiro un piedāvā modernu Intel procesoru atbalstu, virstaktēšanas iespējas, 4 operatīvās atmiņas ligzdas, kurās var ievietot līdz 64GB atmiņu ar maksimālo frekvenci 4266MHz, divas PCIe 3.0 x16 ligzdas videokartēm un divas M.2 pieslēgvietas ātrai atmiņai. Klāt piemetam vēl kvalitatīvu 8 kanālu skaņas karti, gigabita tīkla karti, pietiekamu portu skaitu un tuč tuč RGB apgaismojuma un iegūstam ļoti pieklājīgu pamatu mūsu Intel datoram. Šajā apskatā iepazīsimies tuvāk ar sistēmplates piedāvātajām iespējām un pārbaudīsim tās veiktspēju mūsu ierastajos testos. Uzreiz atvainojos par attēlu kvalitāti, šoreiz nopūdelēju ar bildējamā kartupeļa iestatījumiem.

    Sistēmplates iepakojumā atradīsim noderīgu pamācību, draiveru disku, I/O paneli, SLI Bridge videokaršu savienotāju, M.2 skrūvju paciņu, ASUS Q-Connector datora korpusa kabeļu apvienotāju un trīs SATA kabeļus.

    Sistēmplates kastē atradīsim arī šadu interesantu metāla kāju. To var pieskrūvēt blakus procesoram, lai ar maza (40 vai 50mm) ventilatora palīdzību vēl papildus dzesētu VRM zonu. Tas, savukārt, ļaus sistēmu stabilāk un uzticamāk darbināt virstaktētā režīmā. Ventilators gan būs jānopērk pašam, ASUS to nav iekļāvis standarta komplektācijā. Pirmo reizi redzu šādu risinājumu, neizskatās baigi gaumīgi, bet lai tik pūš gaisu, sliktāk no tā nepaliks. Es gan domāju, ka pietiekami liels procesora dzesētājs arī var radīt jūtamu gaisa plūsmu un palīdzēt dzesēt VRM apgabalu.

    Ja sistēmplates ierasts redzēt melnas vai tumšas, tad PRIME Z390-A priecē ar baltiem un metāla pelēkiem elementiem, kaut pamatne tāpat ir tumša. Šī ir ATX formfaktora sistēmplate ar 30.5cm x 24.4cm izmēru.

    Šī sistēmplate izmanto Intel Socket LGA 1151 procesora ligzdu un ar to varam izmantot astotās un devītās paaudzes Pentium, Celeron un Core procesorus. Sistēmplatei ir četras DDR4 DIMM operatīvās atmiņas ligzdas, kas darbojas divu kanālu režīmā un tajās varam izvietot operatīvo atmiņu līdz 64GB. Sistēmplate nodrošina atmiņas atbalstu līdz 4266MHz frekvencei. Šis nav gluži virstaktētāja sapnis, taču vairumam datoru būvētāju ar šīs sistēmplates spējām būtu jāpietiek.

    Arī šeit nevaram izvairīties no RGB apgaismojuma. Uz sistēmplates ir apgaismoti divi apgabali – zona virs I/O bloka un mazs laukumiņš pa labi virs čipseta. Ja mums ir milzīgs procesora dzesētājs un liela videokarte, visdrīzāk neredzēsim ne vienu, ne otru izgaismoto apgabalu. Tas varbūt ir pat pluss. Tomēr, ja RGB apgaismojums ir kaut kas tāds, kas patīk, tad varam izmantot AURA Sync risinājumu, lai sistēmplates apgaismojumam liktu dancot padsmit dažādos režīmos un ritmā ar citām AURA apgaismojuma atbalstītām ierīcēm. Tāpat uz sistēmplates ir divas papildus RGB apgaismojuma pieslēgvietas, kur varam pieslēgt, piemēram, RGB lentas un ar tām mūsu datoru padarīt krietni krāšņāku.

    Virs VRM zonas ASUS ir piestiprinājis metāla radiatorus, kuru uzdevums ir dzesēt šo apgabalu un nodrošināt stabilu strāvu procesoram. Tas, starp citu, tiek barots pa vienu 8 kontaktu konektoru.

    Ja vēl turpinām par dzesēšanu, tad uz sistēmplates ir izvietoti trīs temperatūras sensori (procesors, čipsets un sistēmplates apakšdaļa), kurus varam apvienot ar temperatūras informāciju no atbalstītām videokartēm, lai kontrolētu dzesēšanu ar ASUS Fan Xpert 4 programmu. Uz sistēmplates kreisajā pusē ir AIO “viss vienā” tipa dzesētāja pieslēgvieta, kā arī speciāla pieslēgvieta šķidruma dzesētājiem, ja vēlamies būvēt šāda tipa dzesēšanu paši. Šī pieslēgvieta atbalsta gan DC, gan PWM darbības režīmus. Nav aizmirsts arī par parastajiem ventilatoriem, tādus mēs varam pieslēgt piecus gabalus un sistēmplate arī atbalsta gan DC, gan PWN darbības režīmus. Ja ar to nepietiek, pie šīs sistēmplates apakšā varam pieslēgt vēl ASUS Fan Extension Card paplašināšanas karti un iegūt papildus pieslēgvietas vēl trīs ventilatoriem un trīs temperatūras sensoriem.

    Vienmēr priecājos uz sistēmplatēm ieraudzīt sistēmas statusa gaismas diodes un pogas ar kurām varam restartēt sistēmu, ja kaut kas ir negaidīti apstājies. Šajā ziņā ASUS PRIME Z390-A sistēmplate priecē. Mums ir sauja ar gaismas diodēm, kas ļauj saprast, kura komponente varētu būt pie vainas, ja sistēmas startēšanās ir problemātiska. Tāpat mums ir PWR_SW poga ar kuras palīdzību varam ieslēgt vai norestartēt datoru un turpat ir arī ASUS MemOK! slēdzis, kas ļauj atdzīvināt sistēmu, ja esam nokļūdījušies ar operatīvās atmiņas iestatījumiem.

    Uz šīs sistēmplates atradīsim divas M.2 ligzdas mūsu SATA vai NVMe atmiņas moduļiem. Apakšējo no abām ligzdām sedz metāla gabals, kas kalpo par radiatoru. Abas ligzdas nodrošina PCIe 3.0 x4 darbības režīmus un apakšējā ligzdā varam ievietot arī garākus 22110 moduļus. Abas ligzdas nodrošina līdz 32Gbps datu pārraides ātrumus.

    ASUS PRIME Z390-A nodrošina pamatīgu daudzumu PCIe ligzdu. Dažādas paplašināšanas kartes varam slēgt kādā no trīs PCIe x1 ligzdām. Tāpat mums tiek piedāvātas veselas trīs PCIe x16 ligzdas, taču apakšējā darbojas tikai x4 režīmā un videokartēm izmantosim abas augšējās. Tās arī labi var atšķirt vizuāli, jo spēcinātas ar metāla stiprinājumiem. Ja izmantosim vienu videokarti, tā darbosies x16 režīmā, bet, ja divas, tad tās abas darbosies x8 režīmā. Sistēmplate nodrošina gan NVIDIA SLI, gan AMD CrossFireX vairāku videokaršu kopslēgumus.

    Kā jau šādas klases sistēmplatēm ierasts, abas PCIe x16 ligzdas ir spēcinātas ar metāla ietvariem un stiprāku lodējumu konstrukciju, lai spētu noturēt lielas un smagas videokartes. ASUS arī norāda, ka šī sistēmplate ir pamatīgi testēta ar vairākiem simtiem un atsevišķās kategorijās pat tūkstošiem dažādu citu komponenšu, lai varētu garantēt stabilu darbību dažādos apstākļos. Tāpat ir padomāts par pārspriegumu aizsardzību uz dažādām sistēmplates komponentēm un pat aizmugurēs I/O panelis ir speciāli apstrādāts, lai nerūsētu.

    Uz sistēmplates vienā blokā izvietoti sešas SATA 6GB/s pieslēgvietas mūsu SATA ierīcēm. Varam tās slēgt RAID 0, 1, 5, 10 slēgumos. Tāpat sistēmplate atbalsta arī Intel Optane atmiņas ierīces.

    Ja dārgākām sistēmplatēm I/O panelis jau ir uzmontēts rūpnīcā un atliek sistēmplati tikai ievietot datora korpusē, te pašiem būs jāpieliek arī plāksne. Tas nav nekas sarežģīts, taču šajā gadījumā ASUS to ir padarījis “pufīgu” un bija mazliet jāpacīkstās, lai visu pareizi ievietotu datora korpusā.

    Portu ziņā te viss ir diezgan labi. Sākot no labās puses, redzam skaņas kartes pieslēgvietas (tostarp arī optisko S/PDIF izeju). Tad mums ir divas USB 3.1 Gen 1 pieslēgvietas un LAN (RJ45) tīkla pieslēgvieta. Gaiši zilā krāsā ir iekrāsotas trīs ātrākas USB 3.1 Gen 2 pieslēgvietas un ceturtā USB 3.1 Gen 2 pieslēgvieta ir Type-C formfaktorā, bet ir arī divas USB 2.0 (melnas) pieslēgvietas. Starp tām atradīsim arī HDMI un DisplayPort video izejas un kronis tam visam ir oldskūlīgais PS/2 ports vecākām pelēm/tastatūrām. Arī uz pašas sistēmplates ir pieslēgvietas USB 2.0, USB 3.1 Gen 1 ierīcēm.

    Skaņas karte veidota uz Realtek S1220A kodeka bāzes un automātiski pielāgos skaļumu (gain), lai panāktu optimālu skanējumu uz mūsu izmantotajām austiņām. ASUS norāda, ka skaņu kartes uzbūvē tiek izmantotas kvalitatīvas Japānā veidotas komponentes un ar DTS Headphone:X tehnoloģijas palīdzību varam iegūt telpisku skanējumu. Ja pavisam īsi, ikdienas lietošanā skanējums man šķita ļoti labs.

    Bezvadu interneta un Bluetooth iespējas šī sistēmplate nepiedāvā un par tīkla savienojumu atbild Intel I219V gigabita tīkla karte.

    Programmatūra

    Ar ASUS Armoury Crate programmu varam veikt sistēmas atjauninājumu uzstādīšanu, uzzināt par videospēļu jaunumiem un iegūt īpašos piedāvājumus. Tāpat tieši no šīs programmas mēs varam kontrolēt AURA apgaismojumu gan sistēmplatei, gan citām šo apgaismojumu atbalstošām ierīcēm.

    ASUS ir labi pazīstams ar savu pārdomāto un iespējām bagāto UEFI BIOS. Prime sistēmplatē tas ir zilgani iekrāsots, taču visādi citādi ļoti līdzīgs tam, ko saņemam arī uz citu sēriju ASUS sistēmplatēm. Pielāgošanas iespēju patiešām daudz un tās ir sakārtotas gan vienkāršajā (EZ Mode), gan plašajā (Advanced Mode) režīmos.

    Automātiskā virstaktēšana

    Kā jau ASUS pasaulē pierasts, automātiskā virstaktēšana ir paveicama ar AI Suite 3 programmu. Dažu klikšķu attālumā dators tiks automātiski virstaktēts atkarībā no procesora un dzesēšanas spējām. Manā gadījumā programma pārlieku optimistiski iedomājās, ka automātiski mēģinās sistēmu virstaktēt procesora takts frekvenci palielinot līdz 5GHz, jeb par 38%. Lieki teikt, ka nekas labs tur nesanāca un pēc kādiem 5 zilajiem ekrāniem man apnika gaidīt, kad programma sapratīs savu kļūdu un pārstās skriet ar pieri sienā un apturēju. Kārtējais atgādinājums tam, ka automātiskā virstaktēšana ne vienmēr darbojas veiksmīgi. Iepriekšējos sistēmplašu testos ar AI Suite 3 biju pieredzējis veiksmīgu automātisko virstaktēšanu aptuveni 15% apmērā.

    Labs ir, atgriežamies pie standarta iestatījumiem un veicam sistēmas veiktspējas testus, lai varētu salīdzināt ar citām iepriekš izmēģinātajām sistēmplatēm.

    Veiktspējas testi uzrāda augstus rezultātus

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    Ņemot vērā to, ka testa datora komponentes pa lielam nav mainījušās, būs interesanti salīdzināt veiktspējas testu rezultātus ar tiem, ko ieguvu izmantojot vismaz divas reizes dārgāko ASUS ROG Maximus XI Extreme sistēmplati un arī līdzīgas cenas ASUS TUF GAMING Z390M-PRO sistēmplati.

    Cinebench ir klasisks procesora veiktspējas tests un tā izpildes laikā tiek uzrenderēts attēls. Izrausim cauri gan R15, gan R20 testa versijas. Cinebench R15 testā iegūts 2017 un Cinebench R20 testā – 4864 punktu rezultāts. Tas ir vairāk nekā ASUS ROG Maximus XI Extreme, kas sasniedza 1933 un 4235 punktus abos šajos testos. Tas ir arī vairāk par ASUS TUF GAMING Z390M-PRO rezultātiem: 1977 punkti Cinebench R15 testā un 4705 punkti Cinebench R20 testā.

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π) skaitli. Piemēram, 1 miljonu garu pī skaitli ar šo datoru varam aprēķināt 7.8 sekundēs. Šī programma darbojas viena kodola režīmā. Testā ar ASUS ROG Maximus XI Extreme sistēmplati rezultāts bija ļoti līdzīgs – 7.734 sekundes. Ar ASUS TUF GAMING Z390M-PRO sistēmplati rezultāts bija 7.891 sekunde. Arī ļoti, ļoti līdzīgs rezultāts.

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk. 32 miljonu skaitļu kvadrātsakņu aprēķinos uz abām sistēmplatēm bija ļoti līdzīgs – nepilnas 4 sekundes, bet 1024 miljonu testā atkal priekšā šī TUF GAMING sistēmplate. ASUS ROG Maximus XI Extreme rezultāts bija 95 sekundes. Savukārt, ar ASUS TUF GAMING Z390M-PRO sistēmplati rezultāts bija 3.967 sekundes 32 miljonu un 86.604 sekundes 1024 miljonu skaitļu kvadrātsakņu aprēķinam.

    HEVC formāta video dekodēšanas testos arī abām pārējām sistēmplatēm priekšā šī sistēmplate, kaut atšķirība ir maza.

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora arhivēšanas un atarhivēšanas spējas. Šajā testā ar 68042 MIPS rezultātu priekšā testējamā sistēmplate, jo ASUS ROG Maximus XI Extreme rezultāts bija 67160 MIPS, bet ASUS TUF GAMING Z390M-PRO sistēmplate palīdzēja sasniegt 64412 MIPS rezultātu.

    Tagad atpakaļ pie klasiskajiem veiktspējas testiem – Geekbench un RealBench. Tie pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus. Ja vienkodola testā no visām trīs sistēmplatēm ar 1353 punktiem priekšā ir dārgā ASUS ROG Maximus XI Extreme sistēmplate, tad vairākkodolu testā ar 8793 punktiem abām pārējām sistēmplatēm priekšā aizaulēkšoja šī apskata varone – ASUS PRIME Z390-A. Tiesa, abām konkurējošām sistēmplatēm izdevās jūtami labāks OpenCL testa rezultāts.

    RealBench testā ar 159 696 punktiem ASUS PRIME Z390-A ir pa vidu starp ASUS TUF GAMING Z390M-PRO (156 250) un ASUS ROG Maximus XI Extreme (183 127).

    Interesantā kārtā, ASUS PRIME Z390-A ar milzu atrāvienu (7826 punkti) ir abām pārējām sistēmplatēm priekšā PassMark PerformanceTest veiktspējas testā. Tajā ASUS TUF GAMING Z390M-PRO sasniedza 6330 punktus, bet ASUS ROG Maximus XI Extreme – 6425.3 punktus.

    Ar PCMark10 arī varam iegūt kopējo sistēmas veiktspējas novērtējumu klasiskiem biroja darbiem, bet 3DMark Time Spy tests parāda gan procesora, gan videokartes spējas. Abos testos visaugstākais rezultāts (7467 un 11 864 punkti) bija ASUS TUF GAMING Z390M-PRO sistēmplatei.

    Dažos iepriekšējos sistēmplašu testos sāku mērīt arī atmiņas veiktspēju, lai labāk saprastu vai izmantotā sistēma to kaut kā ietekmē. ASUS ROG Maximus XI Extreme testa laikā šo izmēģinājumu vēl neveicu, bet ar ASUS TUF GAMING Z390M-PRO rezultāts bija neviennozīmīgs, jo ja secīgās lasīšanas ātrums visos testos ar šo TUF GAMING sistēmplati turējās līdzīgs – ap 3450MB/s, tad secīgās rakstīšanas testā rezultāti ļoti lēkāja un bija vairāk vai mazāk zemi (ap 700MB/s, tad 1500MB/s). Savukārt, ar ASUS PRIME Z390-A es saņēmu ļoti stabilus un ātrus gan secīgās lasīšanas, gan rakstīšanas ātrumus.

    Videospēļu testiem šoreiz nav lielas jēgas, jo tur galvenais ir videokartes spējas – sistēmplate un procesors, ja tas ir ASUS PRIME Z390-A un Intel Core i9-9900K līmenī, tāpat nebūs šaurais pudeles kakls. Vienīgi nesen testējot Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G videokarti uz šīs sistēmplates, ievēroju ļoti nestabilu darbību. Sistēma gluži vienkārši regulāri uzkārās un pat restartējās. Nomainot Radeon RX 5700 XT videokarti uz iepriekš izmantoto Gigabyte GeForce RTX 2080 SUPER GAMING OC 8G, nestabilitāte praktiski uzreiz pazuda. Tāpēc man ir aizdomas, ka pie vainas tomēr bija Radeon videokarte. Pēc ASUS PRIME Z390-A testa, nomainīšos testa datorā uz citu iepriekš pārbaudītu sistēmplati un tad būs skaidrs vai pie vainas ir Radeon videokarte. Attiecīgi ar iegūto informāciju papildināšu šo apskatu.

    Secinājumi: Prātīga Z390 čipseta sistēmplate

    ASUS PRIME Z390-A sistēmplate turpina ASUS PRIME Z370-A II iesākto darbu un par aptuveni 30 eiro vairāk piedāvā modernāku čipsetu (vairāk ātrākus USB portus). Jā, starp Z370 un Z390 čipsetiem ir ļoti maz atšķirību, tāpēc budžeta būvējumiem ne obligāti jāraujas Z390 sistēmplates virzienā. Cita lieta, ka Z370 čipseta sistēmplates vairs nemaz nav pieejamas tik kuplā skaitā, kā mums varbūt gribētos.

    Apskatītā ASUS PRIME Z390-A sistēmplate nemaksā vājprātīgi dārgi, taču piedāvā pietiekami plašas datoru būvēšanas iespējas. Mums ir visu moderno Intel procesoru atbalsts, datorā varam ielikt pietiekami daudz pietiekami ātras operatīvās atmiņas un pat divas M.2 atmiņas kartes. Tāpat mums ir iespēja kopā saslēgt divas videokartes un sistēmplate pat piedāvā samērīgas komponenšu virstaktēšanas iespējas. Tiesa, šī noteikti nebūs sistēmplate ar kuru varēsim gāzt pasaules rekordus šajā jomā. Bet spējīgu un smuku datoru gan varēsim uzbūvēt, jo sistēmplatei ir ne tikai iebūvēti divi RGB apgaismoti apgabali, bet varam tos paplašināt ar citiem apgaismotiem elementiem, kā arī izmantot šķidruma dzesēšanu vai sakrāmēt datorā kaudzi ventilatoru. Iespējas ir.

    Ja paraugāmies uz Z390 sistēmplašu piedāvājumu ar aptuveni līdzīgām funkcijām, kā apskatītajai ASUS PRIME Z390-A, tad redzam, ka par aptuveni 170 eiro varam nopirkt Asrock Z390 PHANTOM GAMING SLI, bet ap 190 eiro maksā Gigabyte Z390 GAMING SLI. Ja esam gatavi par sistēmplati maksāt vairāk nekā 200 eiro, tad par aptuveni 210 eiro varam iegādāties Gigabyte Z390 AORUS PRO un ap 225 eiro maksā MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma