Web Analytics
More
    Reklāma

    Patriot Viper V760 RGB mehāniskās klaviatūras apskats

    Šis partnera materiāls tapis sadarbībā ar interneta veikalu Dateks.lv. Rakstu veidojis Toms no Dateks.lv un rakstā iekļautas partnerprogrammas saites. Kas ir partnera materiāls?

    Jaunākie raksti

    Pērn uzsākām ciešāku sadarbību ar gaming atmiņu un perifērijas ražotāju Patriot. Īsi pirms Jaunā gada svinībām publicējām Patriot Viper V361 gaming austiņu apskatu, bet šoreiz laiks pienācis Patriot mehānisko klaviatūru testiem.

    2018. gada nogalē manā rīcībā nonāca vēl tālajā 2016. gadā izlaistā Patriot Viper V760 klaviatūra ar Ķīnas ražotāja Kailh brūnajiem (Brown) mehāniskajiem slēdžiem (Cherry MX Brown analogs), kuru nu jau vismaz mēnesi esmu centīgi lietojis, tāpēc ir pienācis laiks savus iespaidus aprakstīt un padalīties tajos ar lasītājiem.

    Reklāma

    Patriot Viper V760 ir viena no Patriot pirmajām mehāniskajām klaviatūrām, kas pārdošanā nonāca jau 2016. gada nogalē. Tā ir pilna izmēra klaviatūra ar RGB izgaismotiem taustiņiem, zem kuriem slēpjas Kailh Brown slēdži. Klaviatūras pamatne veidota no melnas plastmasas, taču virsma, uz kuras izvietoti taustiņi, izgatavota no raupja, sudrabpelēka alumīnija. Man personīgi pirmais vizuālais iespaids atsauca atmiņā pamatskolas informātikas stundas 2000. gadu sākumā, kur pie skolotājas datora atradās aptuveni šāda paskata HP klaviatūra, kas uz pārējās datorklases balti bēšo plastmasas izstrādājumu fona šķita kā S-klases Mersedess starp pirmajiem golfiņiem. Tas, vai arī 2019. gadā šāds dizains ir aktuāls, ir tīrākais gaumes jautājums, bet es noteikti izvēlētos kaut ko vienkrāsaini tumšpelēku vai pilnībā melnu.

    Viper V760 plaukstu paliktņa forma un izmērs ir ļoti optimāls, tas ir ērts un tā virsma pārklāta ar pretslīdes materiālu, kas diezgan viegli smērējas, bet grūti tīrās. Paliktnis pie klaviatūras bāzes piestiprinās ar magnētu palīdzību, kas manā skatījumā ir ļoti veiksmīgs risinājums. Mājās lietoju ASUS ROG Strix Flare klaviatūru, kurai tieši plaukstu balsts ir viena no lielākajām vājībām. Lai gan ASUS paliktņa forma ir līdzīga, tas mehāniski savienojas “uzsēžoties” uz divām nelielām sliedēm, kas noved pie tā, ka pat minimāli pārvietojot klaviatūru pa galdu, paliktnis no pašas klaviatūras atdalās pārlieku viegli. Savukārt mēģinot to pielikt atpakaļ, ir grūti saprast vai vispār un kurā brīdī tieši tas ir nofiksēts. Šajā ziņā 1:0 Patriot labā.

    Viper V760 savienojumam ar datoru tiek izmantots pīts (braided) USB kabelis sarkani melnā krāsā, taču ne jau krāsojums ir tas, kas pirmais iekrīt acīs, bet gan tā apmēri – kabeļa diametrs ir vismaz tikpat liels kā 3 dzīslu IEC320 C13 datora strāvas kabelim. Lai gan šādu stratēģiju piekopj daudzi, tostarp Corsair, Kingston un pieminētais ASUS, es neteiktu, ka tas ir diži praktiski – kabelis nav īpaši lokans un negatīvi iespaido kabeļu organizēšanas procesu. Vienīgais resnā kabeļa pluss laikam ir tas, ka klaviatūru aiz tā var droši nest un arī sašņorēt kādu ļaundari nebūs problemātiski.

    Ak jā, Viper V760 nodrošina USB passthrough funkciju – labajā augšējā stūrī atrodas USB ports, pie kura var pievienot peli, RGB paliktni vai jebkuru citu USB ierīci pa tiešo pie klaviatūra. Lai tas būtu iespējams, vada galā atrodas divi USB spraudņi un datoram būs vajadzīgas vismaz divas brīvas USB ligzdas.

    Programmatūra

    Pirms ieskatos pašā programmatūrā un tās nodrošinātajā funkcionalitātē, vēlos iemest kārtīgu laukakmeni Patriot dārziņā. Nesaprotu kādēļ katram klaviatūras modelim ir nepieciešama sava programmatūra!? Labi, klaviatūru nemainām katru dienu vai pat mēnesi un to parasts lietotājs varētu paciest, taču situāciju bēdīgāku padara kāds cits fakts – Viper V760 modeļa produkta lapā tiek piedāvātas 3 dažādas instalācijas – English, German, United Kingdom. Es sākotnēji pieņēmu, ka tās ir programmas interfeisa valodas, tāpēc izvēlējos English, ko arī lejupielādēju, uzinstalēju un pat saņēmu paziņojumu, ka pieejama jauna klaviatūras firmware versija. Piedāvājumu akceptēju, viss smuki uzinstalējās, bet pēkšņi pēc ENTER taustiņa nospiešanas tiek izvadīta slīpsvītra un otrādi. Nodomāju, ka varbūt izstrādātāji kļūdījušies.

    Diemžēl opciju atsaukt izmaiņas neatradu, un arī internetā nevarēju sameklēt veidu kā tikt pie vecās versijas. Meklējot risinājumu, sanāca ievērot, ka zem klaviatūras redzamā preces koda PV760MBUMXGM galā sekoja apzīmējums UK, kas mani mudināja pamēģināt United Kingdom programmatūras versiju. Un jā, šeit jau pēc ieslēgšanas figurē pavisam cita firmware versija, kuru uzinstalējot taustiņi atkal darbojās korekti! Tomēr rūgtums paliek – pirmkārt, ja reiz izstrādājiet katram modelim savu softu, tad vajadzētu parūpēties, lai citus modeļus uz tā nevar izmantot, par neatbilstošas firmware iešūšanu nemaz nerunājot. Iesaku Patriot izvēlēties ceļu, ko iet Asus, Logitech un citi, izstrādājot vienu universālu programmu, kura atbalsta visu sava zīmola perifēriju. Tai pēc hardware ID jāspēj nolasīt produkta modeli, ļaujot programmai nodrošināt tikai to funkcionalitāti, ko atbalsta iekārta, ieskaitot atbilstošas aparātprogrammas versijas piemeklēšanu…

    Viper V760 programmatūras iespējas nav milzīgas, bet visu nepieciešamo izdarīt var. Galvenais tās uzdevums ir ļaut kontrolēt un pielāgot RGB apgaismojumu. Pārslēgšanās starp dažādiem gaismas režīmiem gan iespējama arī bez šīs programmas palīdzības, izmantojot FN taustiņu + F1-F12. Programmā pieejams aptuveni ducis standarta izgaismojuma režīmu, kam papildus var izveidot piecus manuāli pielāgotus profilus. Vēl teju katram taustiņam var definēt, lai tas varētu izpildīt vairāku taustiņu kombināciju, ierakstīt un piešķirt makrosus vai pat likt palaist kādu Windows programmu. Taču jāņem vērā, ka visas manipulācijas darbosies tikai tad, ja fonā būs palaista šī programma.

    Programma piedāvā arī geimeriem svarīgo iespēju bloķēt Windows taustiņu, kas ļauj izvairīties no tā nejaušas nospiešanas spēles laikā. To var izsaukt manuāli arī bez programmatūras palīdzības nospiežot odzes, jeb FN taustiņu kopā ar Print Screen. Es gan atbalstu ASUS un citu ražotāju pieeju šai funkcijai atvēlēt atsevišķu fizisku slēdzi.

    Aizskarot RGB tēmu, V760 izmanto oriģinālos Kailh Brown slēdžus ar melnu pamatni, līdz ar to vienā sānā novietotā diode nespēj vienlīdz labi izgaismot laukumu apkārt visai pogai un vizuālais efekts nav pārāk košs, ja salīdzina ar klaviatūrām, kuras izmanto RGB slēdžus ar caurspīdīgu pamatni.

    Slēdži

    Viper V760 izmantotie Kailh Brown ir tiešs analogs Cherry MX Brown risinājumam, taču pēc mana subjektīvā viedokļa salīdzinot Patriot V760 un iepriekš pieminēto ASUS klaviatūru, Cherry MX izpildījums tomēr ir patīkamāks. Par spīti tehniskajai līdzībai, Kailh slēdžiem tactile bump, jeb pretestības punkts atrodas augstāk kā brūnajiem Cherry MX. Tas arī nav tik izteikts un manā izpildījumā rakstīšanas uzdevumos Kailh brūnie slēdži tomēr piekāpjas Cherry MX.

     

    Tāpat jau no paša sākuma bija sajūta, ka Kailh spiežas smagāk par Cherry, lai gan pēc specifikācijas abiem nepieciešams vienādi liels – 45 gf nospiešanas spēks, līdz slēdzis nostrādā. Biju patīkami pārsteigts par saviem novērojumiem, kad mehānisko klaviatūru resursā input.club uzgāju konkrēto slēdžu mērījumus, kuri manas aizdomas un sajūtas apstiprināja.

    Pārdomas

    Ar brūnajiem slēdžiem aprīkotas klaviatūras, tostarp Viper V760 klaviatūru var uzskatīt par vispietuvinātāko alternatīvu parastajām membrānas klaviatūrām. Tās derēs geimeriem, kuriem šad tad nepieciešams uzrakstīt arī kādu garāku e-pastu vai referātu. Tiem nav skaļā klikšķa, tomēr nospiešanas brīdis ir pietiekami labi sajūtams uz tausti.

    Ja plāno iegādāties savu pirmo mehānisko klaviatūru, tad vislabāk, protams, būtu atrast iespēju kaut vai uz dažām minūtēm palietot vai vismaz paspaidīt dažādus slēdžu variantus. Tomēr, ja šādas iespējas nav, tad gan Cherry MX Brown, gan Kailh Brown modeļi kā Patriot Viper V760 būs droša izvēle, lai nepiedzīvotu vilšanos, jo pie lineārajiem Cherry MX Red un Silver ir ļoti grūti piešauties – slēdži ir viegli un bez jebkādas atgriezeniskās saites, kas skaitās labs risinājums spēlēm, bet jau pāris teikumu korekta uzrakstīšana var sagādāt lielas galvassāpēs. Turpretī Cherry MX Blue nospiešana ir smagāka, kas nepatiks lielai daļai dinamisko spēļu cienītāju, savukārt to izdalītais troksnis var būt nepatīkams traucēklis sev un apkārtējiem.

    Patriot Viper V760 mehāniskās klaviatūras cena šobrīd ir aptuveni 100 eiro. Pasaulē pieprasītākie mehānisko klaviatūru modeļi ar Cherry MX slēdžiem kā Corsair K70Kingston HyperX Alloy EliteLogitech G613MSI Vigor GK80 izmaksās no 120 līdz pat 200 eiro, bet segments, kuru Patriot cenšas iekarot, nav pārāk piesātināts ar mehāniskajām klaviatūrām.

    Cenas un funkcionalitātes ziņā Patriot V760 gan ir viens spēcīgs konkurents – poļu zīmols SilentiumPC ar savu GK-550 modeli, kurā izmantoti tie paši Kailh Brown slēdži un magnētiski atdalāms plaukstu paliktnis. Jāizceļ, ka GK-550 klaviatūra izmanto RGB slēdžus ar caurspīdīgo pamatni, līdz ar to izgaismojuma spilgtumam vajadzētu būt spēcīgākam kā V760. SilentiumPC alternatīva gan nenodrošina USB passthrough, bet es neesmu drošs, ka šī funkcija ir 30 eiro vērta, jo tieši tāda ir cenu starpība starp SilentiumPC GK-550 un Patriot Viper V760.

    Komentāros labprāt atbildēšu uz jautājumiem, kurus nesanāca vai piemirsās aprakstīt, jo aptuveni mēnesi šo klaviatūru esmu lietojis ikdienā. Tāpat varu apstiprināt, ka jau tuvāko dienu laikā sekos arī pavisam nesen prezentētās Patriot Viper V765 apskats, kas ir ļoti interesants modelis ar jaunajiem Kailh BOX White slēdžiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma