Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” uzstādīs jaunu “Falcon” raķešu palaišanas gada rekordu

    Jaunākie raksti

    2023. gads Īlona Maska vadītajai kosmosa kompānijai “SpaceX” bijis ļoti darbīgs un ir aizņemtākais kopš dibināšanas. Lielākais notikums bija raķešu sistēmas “Starship” pirmā orbitālā lidojuma mēģinājumi, kas notika aprīlī un novembrī. Paralēli tam “SpaceX” orbītā aktīvi izvieto “Starlink” ātrgaitas interneta satelītus un citas kravas, kā arī pārvadā NASA astronautus uz un no Starptautiskās kosmosa stacijas. Visas misijas tiek veiktas ar “Falcon” nesējraķetēm, ar kurām šogad sasniegts jauns palaišanas rekords.

    2023. gada sākumā “SpaceX” bija izvirzījis mērķi līdz 31. decembrim sasniegt 100 “Falcon” raķešu palaišanas. Septembrī ar “Falcon” raķetēm bija veiktas 60 misijas, taču šķiet, ka līdz 100 palaišanām uzņēmums šogad tomēr netiks.

    Reklāma

    Skaitot no gada sākuma, “SpaceX” līdz šim veicis 90 misijas ar “Falcon 9” un četras misijas ar “Falcon Heavy” raķeti. Līdz gada beigām uzņēmums plāno veikt vēl vienu lidojumu ar “Falcon Heavy” un divas “Falcon 9” misijas, kas kopā būtu 97 “Falcon” raķešu palaišanas. Ja vēl pieskaita divas neveiksmīgas “Starlink” misijas, tad ar “Falcon” raķetēm šogad veiktas 99 palaišanas, kas joprojām atpaliek no lielā mērķa – 100.

    Jāpiezīmē, ka “SpaceX” jau 13 gadus lieto “Falcon” daļēji atkārtoti izmantojamās raķetes. Pirmā veiksmīgā “Falcon” raķetes nosēšanās bija 2015. gadā, un kopš tā laika tās gandrīz visas veiksmīgi piezemējas. Sagaidāms, ka 2024. gads šajā ziņā būs vēl noslogotāks – misijas ar “Falcon” raķetēm būs biežākas, kā arī tā palīdzēs iestartēt “Starship” pirmo orbitālo lidojumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma