Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” kosmosa kuģis “Starship” ar trešo mēģinājumu sasniedz orbītu

    Jaunākie raksti

    Vakar, 9:25 pēc vietējā laika, no savas Teksasā esošās bāzes “Starbase” kompānija “SpaceX” uzsāka megaraķetes “Starship” trešo orbitālā lidojuma izmēģinājumu. Šis bija līdz šim veiksmīgākais mēģinājums, raķetei pirmo reizi sasniedzot orbītu. Taču neilgi pirms piezemēšanās Indijas okeānā, tika pazaudēts kontakts ar transportlīdzekli.

    Dažas minūtes pēc pacelšanās nesējraķete “Super Heavy” veiksmīgi atdalījās no augšējās pakāpes jeb kosmosa kuģa “Starship”. Pēc tam tika iedarbināti “Starship” dzinēji, un kosmosa kuģis turpināja savu ceļu uz orbītu. Būtiski, ka “Starship” šoreiz arī izdevās to sasniegt, kas ir būtisks panākums, salīdzinot ar abām iepriekšējām reizēm.

    Reklāma

    “Starship” veiksmīgi paveica vairākus plānotos manevrus, taču īsi pirms tā piezemēšanās Indijas okeānā tika pazaudēts kontakts ar kosmosa kuģi. Misijas laikā arī nesējraķete “Super Heavy” tika pazaudētsa pirms piezemēšanās. Neskatoties uz to, šis testa lidojums vērtējams kā veiksmīgs, jo tā laikā tika sasniegti vairāki “SpaceX” mērķi, piemēram, kā paredzēts notestētas kravas nodalījuma durvis, kā arī kosmosa kuģis sasniedza orbītu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Munins
    15.03.2024 11:50

    Salīdzinājumam. 60 gadus atpakaļ otrai lielākajai ASV raķetei Saturn V visi izmēģinājumi bija sekmīgi, bet ar trešo startu tā jau nogādāja pilotējamo kosmosa kuģi Apollo 8 līdz Mēness orbītai, kur Apollo 8 veica tā aplidošanu un veiksmīgi atriezās uz Zemi.

    Last edited 1 month ago by Munins
    Krotow
    15.03.2024 14:51
    Reply to  Munins

    Saturn V un El Musko Starship uzbūve nav gluži tā pati. Saturn V pēc kravas pacelšanas orbītā nebija paredzēts nosēdināt atpakaļ uz zemes. Taču par objekta tehnisko stāvokli izmantošanas brīdī piekrītu. Saturn V potenciālie gļuki bija izlaizīti jau pirms starta. Arī tāpēc ka toreiz nevarēja atļauties pazaudēt vairākas raķetes testiem prestiža dēļ “kosmiskajā sacensībā” ar PSRS.

    Elektriķis
    15.03.2024 15:27
    Reply to  Munins

    To raķeti būvēja Verners von Brauns, dokumentācija bija vācu valodā :)

    Nelabojams
    15.03.2024 15:32
    Reply to  Elektriķis

    Blēņas.

    Elektriķis
    15.03.2024 16:09
    Reply to  Nelabojams

    Tad jau dokumentāla filmiņa būs sastāstījusi blēņas…
    Vāciešiem esot bijis vieglāk un ātrāk runāties, rakstīt un dokumentēt vāciski. Brauns esot vadījis 6000 zinātnieku, no kuriem 1700 ir bijuši vācieši.
    “1962 arbeiteten unter der Leitung Brauns rund 6000 Wissenschaftler in Huntsville, davon etwa 1700 Deutsche”

    Nelabojams
    17.03.2024 13:32
    Reply to  Elektriķis

    Dokumentāciju bija jāvar izlasīt jebkuram no Pentagona, Kongresa utml. Šo, to no tā visa var pat internetā atrast; esmu savulaik izmantojis. Bez tam reālie mazglu ražotāji bija Boeing, Lockheed Martin u.c. Grupu iekšējā dokumentācija, kam nebija tiešas saistības ar reālo raķešu būvi, gan varēja būt vāciski, bet visa izejošā 100% U.S. English.

    Sergejs
    15.03.2024 12:42

    Reāli iespaidīgi, ar trešo piegājieno šādu monstru palaist orbītā.
    Japāņiem nesen mēģinājums bija neveiksmīgs:
    https://www.youtube.com/watch?v=vmSmJBDUIlU

    Inženieris
    15.03.2024 17:11

    Latviešu valodā ir gana daudz labu terminu par kuriem tiek piemirsts. Ir termini, kas mums trūkst, bet ir arī ļoti daudz labu. Piemēram, “booster” vietā “nesējraķete” ir daudz piemērotāks par “pastiprinātāju”. Pastiprinātājs var būt antenai vai kādai elektriskai ierīcei, bet ne jau raķetei.
    Līdzīgi ar kravas “dispensera” durvīm. Vai kravas “nodalījuma” durvīm būtu kāda vaina?

    Torsons
    15.03.2024 22:12
    Reply to  Inženieris

    Kosmosa kuģiem ir lūkas nevis durvis. Booster=paātrinātājs vai starta paātrinātājs. Jo nesējraķete=carrier rocket, termins, kuru principā lieto tikai krievu kosmonautikā.

    Nelabojams
    17.03.2024 13:46
    Reply to  Torsons

    Jā, angliskajā literatūrā tiešām raksta vienkārši rocket. Booster ir daļa no rocket, pat Space Shuttle gadījumā lietoja “rocket” un “booster”, kaut gan rocket šī vārda parastajā nozīmē tur nemaz nebija. Booster principiālā atšķirība no Rocket ir tur, ka tas iedarbojas kopā ar pamata pakāpi, bet beidz savu darbu ātrāk par to. Tiesa gan, starpplanētu pārlidojumos par booster reizēm sauc arī rocket augšējo/pēdējo pakāpi, kas dod gala paātrinājumu kosmiskā kuģa ievadīšanai pārlidojuma trajektorijā.
    Vienlaikus latviski lietotais “nesējraķete” man šķiet ļoti adekvāts, izsmeļošs un precīzs apzīmējums, bet booster=starta paātrinātājs, kas visbiežāk tieši tas arī ir.
    BET tam pašam Space Shuttle tomēr bija kravas nodalījuma durvis (doors), nevis lūka (hatch vai porthole).

    Last edited 1 month ago by Nelabojams
    Da Fredis
    17.03.2024 21:12
    Reply to  Inženieris

    Ideāli!

    Reklāma