Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” megaraķete “Starship” sasniedz kosmosu, bet mirkli vēlāk eksplodē

    Jaunākie raksti

    Sestdienas, 18. novembra, rītā 8:00 pēc vietējā laika kosmosa tehnoloģiju kompānija “SpaceX” veica savu otro raķešu sistēmas “Starship” orbitālā lidojuma mēģinājumu. Raķete veiksmīgi pacēlās no platformas uzņēmuma mītnē Teksasā, taču dažas minūtes pēc tam eksplodēja. Neskatoties uz to, “SpaceX” to uzskata par krietni veiksmīgāku izmēģinājumu nekā pirmais, kas norisinājās šī gada aprīlī.

    “Starship” raķešu sistēma sastāv no pirmā posma jeb nesējraķetes “Super Heavy” un kosmosa kuģa “Starship”. Mirkli pēc abu posmu atdalīšanās “Super Heavy” eksplodēja, taču “Starship” vēl vairākas minūtes pēc tam turpināja lidojumu, kas šoreiz bija ilgāks nekā pirmajā izmēģinājumā. Tomēr 8 minūtes pēc pacelšanās arī “Starship” piedzīvoja sprādzienu, kā rezultātā tika zaudēts kontakts ar kosmosa kuģi.

    Reklāma

    Būtiski, ka atšķirībā no pirmā mēģinājuma, kad “Starship” uzlidoja ap 38 km augstumā, šoreiz tas spēja sasniegt kosmosu un sprādziena brīdī atradās 148 km augstumā.

    Jāpiemin, ka šajā mēģinājumā “SpaceX” arī izmantoja jaunu paņēmienu, kā atdalīt kosmosa kuģi “Starship” no nesējraķetes. Šoreiz “Starship” dzinēji tika iedarbināti pirms atdalīšanās. Tādā veidā “Starship” varēja attālināties no “Super Heavy”, pirms tas eksplodēja. “SpaceX” nākamais lielais uzdevums ir uzlabot nesējraķetes sniegumu. Tomēr kopumā uzņēmums šo testa lidojumu uzskata par veiksmīgu, jo tas sniedz daudz informācijas, kā uzlabot megaraķetes turpmāko sniegumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Indulis Grīniņš
    19.11.2023 20:29

    Īsumā kas notika? https://youtu.be/hF2C7xE9Mj4 Scott Manley diezgan labi izanalizēja nesējraķetes kļūmi un es ar piekritīšu ka SpaceX ir pie tā jāpiestrādā – nevar tik lielā ātrumā raut pretējā virzienā šādu lielu nesējraķeti (pat Falcon 9 šo manevru veic “mierīgāk”) – tur drusku bākās degviela pa daudz sašļunkājās un dzinējos ierāva gaisu – ar šādu fenomenu pat Saturn V un N1 raķetes saskarās vienkāršā lidojumā kad degviela lielajās cisternās no bezsvara stāvokļa sāk peldēt pa cisternu – dzinējos degvielas vietā iekļūst gāze un dzinējs ir KA-BOOM. Ar pašu kuģi viss nav tik skaidri, bet jā tur kaut kas notika kas noteikti SpaceX ir zināms daudz labāk un salabos uz nākošo reizi. Un gan jau analīzi par lidojumu tā pat kā pirmajā reizē SpaceX iedos pāris nedēļu laikā. Nez kāpēc visi ziņu reportieri saskata tikai slikto bet tie kas saprot ka šim lidojumam ir daudz plusi – kā piemēram lidojuma salīdzinājums https://twitter.com/FloSpacenerd/status/1725961946132849067 Kā piemēram kuģis sasniedza kosmosu, Pats kuģis un tā dzinēji tika pirmo reizi testēti kosmosā. Kā piemēram palaišanas galdam visas veiktās izmaiņas bija izdarītas pareizi un viss nostrādāja kā vajag. FTS (flight termination system) šoreiz nostrādāja veiksmīgi abos gadījumos. SpaceX iesniegs analīzi FAA un pēc pāris mēnešiem jau mēģinās atkal… Read more »

    xs1
    19.11.2023 22:05

    Paldies par info un nesatraucies, ko raksta štatu mainstrīms par SpaceX … tur ir daudz dziļākas saknes kas un kapēc ;)

    Egils
    21.11.2023 21:13

    Tak mainstream mēdiji – žurnaļugas speciāli raksta visu sliktu par SpaceX un Elonam citām piederošām kompānijām, jo viņš skaitās “publikas ienaidnieks” lielajā politikā, tādēļ nepieciešams viņu apstrādāt un nomelnot visos iespējamajos veidos. Skaidri zināms tas, ka ja cilvēce grib pacelties zvaigznes un veidot kolonijas ārpus tikai mūsu pasaules, Elons ir praktiski vienīgais, kuram ir resursi, iespējas un ir iekšā to visu procesu novadīt un no inovācijām rādīt ikdienas produktu kā piemēram to pašu lidostu nozari

    Biteme
    21.11.2023 21:56
    Reply to  Egils

    Dīvaini, bet spacex ir vienīgais, kas Maskam padodas. Tiesa, nav teikts, ka ja viņš nonāktu līdz Marsam, kolonijā nesāktu stumt savu idiotisko pasaules redzējumu resp. uzbūvētu to pašu, no kā viņš mēģina bēgt.

    Arnolds
    19.11.2023 20:42

    7:02 pēc vietējā laika un izmantoja “Hot staging” nevis, lai attālinātos pirms “Super Heavy” eksplodē, bet, lai saglabātu pozitīvu paātrinājumu, kas nepieciešams, lai šķidrais metāns un šķidrais skābeklis atrastos “Starship” tvertņu lejas galā.

    Indulis Grīniņš
    19.11.2023 20:54

    Vēl viena analīze:
    https://youtu.be/ruvCTQqcZzk

    Reklāma