Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Parlaments pieņēmis mākslīgā intelekta likumprojektu

    Jaunākie raksti

    Eiropas Savienības (ES) likumdevēji ir spēruši lielu soli pretī mākslīgā intelekta (MI) sistēmu izmantošanas regulēšanai reģionā. Vakar, 14. jūnijā, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ar pārliecinošu balsu pārsvaru pieņēma MI likumprojektu. Protams, ar to viss nav beidzies. Lai likums tiktu pieņemts, EP deputātiem vēl jāvienojas par tā detaļām. Likuma galīgais variants varētu tikt prezentēts vēlāk šajā gadā.

    MI likumprojekta pieņemšanu atbalstījusi lielākā daļa EP deputātu – ar 499 balsīm par, 28 pret un 93 atturoties.

    Reklāma

    MI tiesību aktu ietvaros ES teritorijā tiks ierobežota vai pat pilnībā aizliegta noteiktu MI risinājumu izmantošana. Ja likumu ieviestu tā pašreizējā formā, būtu aizliegts izmantot reāllaika un biometriskās novērošanas sistēmas, kā arī nemarķētas sejas atpazīšanas sistēmas. Tāpat nebūtu atļautas tehnoloģijas, kas klasificē cilvēkus pēc viņu sociāli ekonomiskā stāvokļa vai personiskajām īpašībām. Šie visi skaitās “ekstremāla riska” MI risinājumi. Tikmēr tie, kuri klasificētos kā “augsta riska”, būtu jāreģistrē ES datubāzē un tiktu pakļauti turpmākai pārvaldībai. Šie risinājumi ietver MI biometriskās identifikācijas sistēmas, kā arī tiesībaizsardzības iestāžu izmantotās MI sistēmas.

    Jāpiezīmē, ka Eiropas Komisija pirmo reizi ierosināja MI likumu šī gada 21. aprīlī kā visaptverošu tiesisko regulējumu MI risinājumu pārvaldībai un uzraudzībai. Likumprojekts ierosināts ar mērķi veicināt uz cilvēku orientētu un uzticamu MI risinājumu ieviešanu un vienlaikus aizsargāt ES pilsoņu drošību, pamattiesības no to kaitīgās ietekmes.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    16.06.2023 15:37

    Ja gribēs taisīt reālu MI, nevis kārtējo čata parodiju, kādā brīdi vienalga nonāks līdz jautājumam no MI puses “Kāpēc daļa cilvēku dzīvo labi un citi ne tika labi vai pavisam slikti?”.

    Zemene
    16.06.2023 19:54

    Galvenais lai MI tiktu galā ar ārsta rokrakstu.

    bobis
    17.06.2023 10:31

    Iemacit vienu maksligo intelektu eiropas avienibas dogmas un ta stelle aizies.

    MacBeton
    19.06.2023 08:08

    Eiroparlaments ir nonarkojies.

    Reklāma