Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV Pārtikas un zāļu pārvalde tomēr neļauj “Neuralink” čipa testēšanu ar cilvēkiem

    Jaunākie raksti

    Lai arī jau pāris gadus izskan solījumi, ka “Neuralink” smadzeņu čips tiks testēts ar cilvēkiem, tas joprojām nav noticis. Uzņēmums to sākotnēji plānoja jau 2020. gadā, taču, saskaroties ar dažādiem šķēršļiem, līdz šim smadzeņu čipa izmēģinājumi notikuši tikai ar dzīvnieku, lielākoties pērtiķu un cūku dalību. Šķēršļus ceļā uz tālāku čipa testēšanu liek arī ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (Food and Drug Administration – FDA), kas pērn aizliegusi veikt izmēģinājumus ar cilvēkiem.

    Ziņots, ka FDA pērn noraidījusi “Neuralink” pieteikumu sākt smadzeņu čipa izmēģinājumus ar cilvēkiem. Tiesa, tāds iznākums bija nedaudz paredzams, jo šādi testi saistās ar dažādiem riskiem. Piemēram, smadzenēs implantētais čips varētu pārkarst, nestrādāt kā plānots, tā izņemšana var radīt smadzeņu bojājumus.

    Reklāma

    Tāpat, iespējams, ka FDA piesardzīgu dara arī iepriekš izskanējušie pārmetumi, ka “Neuralink” cietsirdīgi izturējies pret izmēģinājumos izmantotajiem dzīvniekiem. Līdz ar to pagaidām nav skaidri zināms, kad un vai vispār šogad uzņēmums saņems FDA atļauju čipa izmēģināšanai ar cilvēkiem.

    Par progresu attiecībā uz “Neuralink” čipa izstrādi uzņēmums pēdējo reizi informēja pērnā gada 30. novembrī. Tad kompānijas vadītājs Īlons Masks atklāja, ka “tuvāko sešu mēnešu laikā” plāno implantēt čipu cilvēka smadzenēs. Pagaidām grūti ticēt, ka jau maijā tas varētu notikt.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Raimonds
    06.03.2023 18:06

    Kāds ir solītais mērķis tam čipam?

    Eduards
    07.03.2023 00:05

    Dzīves kvalitātes uzlabošana noteiktām cilvēku grupām būtu neizmērojama.

    viens
    07.03.2023 07:54
    Reply to  Eduards

    jā, to izmērīt nevar.

    Krotow
    06.03.2023 18:17
    Reply to  Raimonds

    Rādīt reklāmas miegā (c) Futurama.

    Igors
    07.03.2023 22:37
    Reply to  Krotow

    Šis un arī iemesls tāds, ka iespējams jaukties cilvēku zemapziņā (kas vēl pagaidām ir vienīgā privātā vieta cilvēkam), kāpēc es šo sūdu neievadītu savās smadzenēs.

    Riko
    08.03.2023 12:21
    Reply to  Igors

    Tas nav domāts tev bet gan cilvēkiem ar kustibu traucējumiem

    Eduards
    07.03.2023 00:02

    Šo gan es nesaprotu. Tie taču ir brīvprātīgie nevis kādā veidā piespiesti cilvēki. Pretī var nostatīt jautājumu, cik cilvēku mūsdienās cieš no neiroloģiskām slimībām. Domāju brīvprātīgie atrastos. Kaut vai no Latvijas. Bet nu laikam šeit vairāk kā tajā teicienā” veselais slimo nesaprot”…

    bobis
    08.03.2023 16:49

    Man tas izskatas pec pataisno cilveka parversana par robotu.

    Krotow
    08.03.2023 21:54
    Reply to  bobis

    Kā to ņem. Labie risinājumi būtu zaudeto kustību speju vai redzes atjaunošana par ko augstāk cepās. Bet tad uzrodas papildus pielikumi, kas var padarit indivīdu “efektīvāku” – ātrakas reakcijas, augmentētā redze, pieeeja pie tiešsaistes bāzēm ar domu komandām utt. Gribētāju tam atrastos daudz. Taču nejauši vai jauši šos risinājumus izmantojot nepareizi, var arī pamatīgi sačakarēt klientam dzīvi vai vispār kādā brīdī viņu pēc komandas no “centra” likvidēt.

    Last edited 1 year ago by Krotow
    bobis
    08.03.2023 16:53

    Eksperiments ar robo cucinam un robo pertikisiem jau izgazas, frakensteini murgi turpinas.

    Reklāma